Quantcast
Channel: Terveys | Anna.fi
Viewing all 1792 articles
Browse latest View live

Jos läheisen tai puolison elintavat huolestuttavat, saako niitä kommentoida? Kysyimme asiantuntijalta

$
0
0

Vanhemman tupakointi, läheisen alkoholinkäyttö tai puolison elintavat voivat aiheuttaa huolta ja menettämisen pelkoa. Silloin ihminen voi kokea suurtakin tarvetta pyrkiä muuttamaan oman läheisensä elintapoja.

On ymmärrettävää, että läheisilleen haluaa hyvää ja sen vuoksi voidaan myös kokea tarpeelliseksi kommentoida toisen ihmisen elintapoja. Mutta ovatko esimerkiksi puolison elintavat tai oman vanhemman paino asioita, joiden kommentoiminen on hyväksyttävää?

– On tilanteita, joissa on tärkeä nostaa kissa pöydälle, Terveystalon psykologi-psykoterapeutti Lotta Heiskanen sanoo.

Lähestyessä toista ihmistä tämän elintavoista, tulisi kuitenkin olla hienotunteinen. Kukaan tuskin kokee sitä helpoksi, jos läheinen kritisoi omia elintapoja – vaikka tarkoitusperät olisivatkin hyvät.

– On tärkeää olla hienotunteinen ja lukea tilannetta. Loukkaaminen ei auta ja kritisoiminen ei kannata.

Myötätunnon näyttäminen on avainroolissa, jos haluaa onnistuneesti ilmaista huolensa siitä, että esimerkiksi puolison elintavat huolestuttavat. Aihetta voi lähestyä varovasti ja tunnustella, mitä mieltä läheinen itse on omista elintavoistaan ja jutella siitä, tavoitteleeko tämä itse muutosta.

– Muutosmotivaation pitää lähteä ihmisestä itsestään. On hyvä lähestyä myönteisen kautta, joskus ihminen itsekin toivoo muutosta, mutta ei usko kykenevänsä siihen. Läheisen kannustus ja tuki voi auttaa.

Muista, että puolison elintavat ovat hänen elintapansa – läheinen voi kokea kommentoinnin häpäisevänä

Lähestyin ja ilmaisin huoleni läheiseni elintavoista, mutta hän loukkaantui – mitä nyt?

– Tilannetta voi aina korjata pyytämällä anteeksi ja ottamalla vastuun omasta osuudestaan. On tärkeää pyrkiä ymmärtämään, mikä toista loukkasi.

On tärkeää kuunnella toista ja miettiä omaa rooliaan siinä, miksi toinen loukkaantui. Miten toin asian esiin? Sanoinko sen ilkeään tai arvostelevaan sävyyn?

Jos läheisen tai puolison elintavat huolesuttavat, huoli kannattaa ilmaista myönteisen keskustelun kautta.

Jos läheisen tai puolison elintavat huolesuttavat, huoli kannattaa ilmaista myönteisen keskustelun kautta, asiantuntija neuvoo.

– Väittelyä kannattaa välttää ja asiaan voi palata, kun tilanne on rauhoittunut. On myös tärkeä kuunnella toista, Heiskanen neuvoo.

Ihmisellä on tarve kokea, että on läheisilleen rakas ja kelpaava. Sen takia omiin elintapoihin liittyvät kommentit voidaan kokea loukkaavina ja suoraviivaiset ohjeet toisin toimimiseen voivat herättää ihmisessä vastareaktion.

– Esimerkiksi painoon liittyvät kommentit koetaan helposti häpäisevinä.

Lue myös: Vaikuttaako vaa’an lukema mielialaasi? Näistä syistä paino vaihtelee ja hyvinvointipaino on usein isompi kuin ihannepaino

Läheinen saattaa tarvita myös apua

Jos läheisen tai puolison elintavat huolestuttavat, on hyvä muistaa, että omien tottumusten muuttaminen ei ole helppoa.

– Kannattaa olla kiinnostunut kuulemaan toisen näkökulmaa ja ilmaista myötätuntoa sitä kohtaan, että esimerkiksi tupakoinnin lopettaminen ei ole helppoa. Ihminen saattaa tarvita siinä apua, Heiskanen sanoo.

Kun asiaa lähestyy myönteisen keskustelun kautta, jonka avulla läheiselle tarjotaan uusia näkökulmia aiheeseen, voi lopputuloskin olla toivottu.

– Ihmisen oma motivaatio tarvitaan muutokseen, eivätkä muut voi tavallaan kiirehtiä hänen puolestaan.

Kun läheisen tai oman puolison elintavat huolestuttavat – toimi näin

  1. Kerro huolestasi, mutta muista osoittaa myötätuntoa.
  2. Kysy, mikä toiselle on tärkeää hänen omista lähtökohdistaan. Tavoitteleeko hän muutosta? Mitä hän itse asiasta ajattelee?
  3. Älä syyttele tai yritä käännyttää.
  4. Keskustele myönteisesti ja auta löytämän uusia näkökulmia, älä saarnaa tai opeta.
  5. Viime kädessä toisen elintapoihin ei voi vaikuttaa, jos toinen ei ole itse motivoitunut niitä muuttamaan. Älä kuitenkaan jää huoliesi ja hankalien tunteidesi kanssa yksin, vaan hae vertaistukea.

Kannattaako kahvia juoda terveyssyistä ja montako kuppia on liikaa? Asiantuntija kertoo, miten kahvin hyviä vaikutuksia voi tehostaa

$
0
0

1. Miksi kahvi piristää?

Kahvin piristävän vaikutuksen taustalla on kofeiini, joka estää väsyttävän adenosiinivälittäjäaineen pääsyä aivoihin. Adenosiinin sitoutumispaikat aivoissa eli reseptorit toimivat ihmisillä erilaisen perimän vuoksi eri tavoin, ja siksi ko­feiinin vaikutus ei ole kaikilla yhtä voimakas.

Kofeiinin määrä kahvissa vaihtelee kahvilaadun, juoman valmistustavan ja paahto­asteen mukaan. Tummapaahtoisessa kahvissa on monesti hieman vähemmän kofeiinia kuin vaaleapaahtoisessa juomassa.

Lue myös: Energiabuusti ilman kofeiinia – 10 kofeiinitonta keinoa karkottaa väsymys

2. Onko espresso tehokkaampi piriste kuin suodatinkahvi?

Espresso on tiivistä tavaraa, jossa on paljon kahvia ja vähän vettä. Sitä juodaan kuitenkin pienemmästä kupista pienempiä määriä kuin suodatinkahvia, jota hörpätään muki kerrallaan.

Pienessä espressokupillisessa, espressopohjaisissa erikoiskahveissa ja kupillisessa mustana nautittua suodatinkahvia on likimain yhtä paljon kofeiinia, joten ne piristävät samalla lailla. Kupillisessa suodatinkahvia on luonnollisesti vähemmän kofeiinia, jos juomaan sekoittaa maitoa.

Lue myös: Aloitatko sinäkin päiväsi aamukahvilla? Näin kahvin juominen tyhjään vatsaan vaikuttaa terveyteen

3. Voiko kahvin piristävää vaikutusta tehostaa?

Kofeiini alkaa piristää aikaisintaan vartin kuluttua kahvin juomisesta, ja vaikutus on huipussaan puolen tunnin jälkeen. Tuttu kikka on ottaa kahvin päälle pienet päiväunet, eli yhdistää kahvin piristävä vaikutus levon tuomaan virkeyteen.

Levätä voi muutenkin kuin nukkumalla. Jo se lepuuttaa kehoa ja mieltä, että rauhoittuu kahvikupillisen ääreen eikä hörpi sitä kiireessä seisaaltaan. Kahvin juominen rentouttaa, sillä monelle kahvi merkitsee taukoa töistä ja mukavaa seuraa.

Elimistö tottuu kofeiinin vaikutuksiin. Jos kahvi ei piristä entiseen tapaan, kannattaa pitää parin viikon kahvipaasto. Sen jälkeen kahvi on elimistölle taas uusi, piristävä tuttavuus.

4. Voiko kofeiini parantaa omaa suorituskykyä?

Kahvin nauttiminen tuntia ennen liikuntasuoritusta parantaa jonkin verran suorituskykyä kestävyys­lajeissa. Se vähentää rasituksen tunnetta, jolloin ihminen jaksaa liikkua väsyneenä pidempään. Kahvi vaikuttaa myös voimantuottoon, ja sen nauttiminen voi näkyä hyvällä tavalla räjähtävää voimaa vaativissa suorituksissa.

Herkkävatsaisen juoksijan kannattaa miettiä pari kertaa, pohjustaako pitkää matkaa kahvilla. Kestävyysjuoksu on vatsalle kova laji: nautittu neste ei imeydy kunnolla ja voi jäädä hölskymään vatsaan. Tottumattomalla kahvi lisää myös virtsaneritystä. Virtsamäärät ovat sen verran pieniä, etteivät ne aiheuta nestehukkaa.

Kahvi vaikuttaa myös henkiseen suorituskykyyn. Se valpastuttaa, lisää keskittymis­kykyä ja parantaa työmuistia. Tarkkuutta vaativissa töissä ja vuorotyössä kahvitauko lisää työturvallisuutta.

Kahvin nauttiminen tuntia ennen liikuntasuoritusta parantaa jonkin verran suorituskykyä kestävyyslajeissa. Se vähentää rasituksen tunnetta.

5. Kuinka pitkään kofeiini vaikuttaa elimistössä?

Kofeiinin määrä puoliintuu elimistössä keskimäärin 3–6 tunnissa. Pari, kolme kertaa päivässä kahvia juovalla ihmisellä voi olla kofeiinia veressään koko valveillaoloajan.

Olemme kofeiiniaineenvaihdunnaltamme erilaisia, ja toisen ihmisen elimistöstä kofeiinia poistuu vilkkaammin kuin toisen. Sen vuoksi toinen voi juoda kahvia iltayhdeksältä menettämättä yöuniaan.

6. Laihduttaako kahvi tai kofeiini?

Moni lykkää ateriaa juomalla kahvia. Pidemmän päälle tapa on huono ja johtaa liian suuriin ruoan annoskokoihin ja epäterveellisiin valintoihin eli lisää paino-ongelmia.

Kahvi ei sisällä lainkaan energiaa. Jos siihen lorauttaa täysmaitoa, makusiirappia tai trendikkäästi voita ja kookosöljyä, siitä tulee pikemminkin herkku kuin kahvitaukojen terveysteko.

Jotkin laihdutusvalmisteet sisältävät ko­feiinia, sillä teoriassa kofeiini voi tehostaa rasvan käyttöä energiaksi. Tällä ei ole merkitystä käytännön painonhallinnan kannalta.

7. Miten voi välttää kahvin haitalliset ainesosat?

Kahvipapujen sisältämät rasva-aineet kafestoli ja kahveoli voivat kohottaa veren LDL-kolesteroli­pitoisuutta. Kahvin valmistustavalla voidaan vaikuttaa siihen, onko niitä valmiissa juomassa.

Rasva-aineita on eniten pannu-, presso- ja espressokahveissa, mutta ei nimeksikään suodatinkahvissa, jossa rasva-aineet jäävät suodatinpaperiin.

Yksi päivittäinen espresso tuskin näkyy kolesteroliarvoissa, mutta useita kertoja päivässä käytettynä se voi kohottaa arvoja.

Pikakahvissa ei ole lainkaan kafestolia ja kahveolia. Siinä on myös hieman muita vähemmän kofeiinia.

Lue myös: Tutkimus: Tästä syystä juuri suodatinkahvi sopii paremmin sydämelle

8. Kannattaako kahvia juoda terveyssyistä?

Säännöllinen kahvin kohtuukäyttö vähentää sydän- ja verisuonitautien, tyypin 2 diabeteksen, maksasairauksien ja mahdollisesti joidenkin syöpätautien, kuten kohdunrungon syövän ja harvinaisen maksasyövän, riskiä. Kahvinjuojilla on myös vähemmän Alzheimerin ja Parkinsonin tautia. Kohtuukäytöllä tarkoitetaan kolmea neljää kahvikupillista päivässä: perinteinen mummonkuppi vetää 1,25 desilitraa juomaa.

Ei tiedetä, mikä tarkkaan ottaen aiheuttaa kahvin terveysvaikutukset. Kahvissa on kofeiinin lisäksi lukuisia yhdisteitä, jotka voivat vaikuttaa terveyteen, kuten polyfenolit. Voi olla, että kahvin hyvät vaikutukset syntyvät eri aineiden yhteisvaikutuksena.

9. Voiko kahvia juoda liikaa?

Kaikkia ruoka-aineita käytetään liikaa, jos ne vievät ruokavaliosta tilaa muilta, välttämättömiltä ravintoaineilta. Kahvi sopii jälki­ruoaksi, mutta sillä ei pidä korvata ateriaa.

Ihminen huomaa itse olostaan, koska vähempikin kahvi olisi riittänyt. Tällöin kahvi voi närästää, vaikeuttaa nukahtamista, tehdä olon levottomaksi ja aiheuttaa jopa sydämentykytyksiä.

Kofeiini vauhdittaa suolen toimintaa: jos juo paljon kahvia, saa juosta paljon useammin ja ehkä vauhdikkaammin vessaan.

10. Ovatko kahvin vieroitus­oireet merkki kahvin vaarallisuudesta?

Jos käyttää kahvia säännöllisesti, sen lopettaminen voi aiheuttaa vieroitusoireen kaltaisia oireita: päänsärkyä, väsymystä ja alakuloa. Oireet tulevat vuorokauden, kahden kuluessa kahvinjuonnin lopettamisesta.

Oireet kertovat tottumuksesta, eivät kahvin vaarallisuudesta. Kahvia voi juoda huoletta päivittäin pari mukillista.

Asiantuntijana laillistettu ravitsemusterapeutti, tohtorikoulutettava Anni Kukkonen, Itä-Suomen yliopisto

Lue myös: Täydellinen kahvi – kahvitrendeissä vaalea paahto on nyt pop ja maitotilkka kruunaa tumman paahdon

Alkoholinkäyttö voi heikentää ikääntyneen muistia ja häiritä lääkitystä – tästä tiedät, jos läheisesti juo liikaa

$
0
0

Rentoutumiseen, juhlimiseen, ajankuluksi. Yksinäisyyteen ja ahdistuksen lievittämiseen. Ikäihmiset käyttävät alkoholia samasta syystä kuin nuoremmatkin.

Eläkeikäisten alkoholinkäyttö kääntyi nousuun 1990-luvulla. Erityisesti naisille alkoi maistua: 90-luvun alussa 60–84-vuotiaista naisista 39 prosenttia käytti alkoholia, kun vuonna 2018 määrä oli noussut 69 prosenttiin. Vähintään kerran viikossa alkoholia käyttävien naisten osuus kaksinkertaistui alle 10 prosentista noin 20 prosenttiin.

– Ikääntyvät sukupolvet tottuivat käyttämään alkoholia jo työikäisinä. Erityisesti työikäisten naisten juominen lisääntyi huomattavasti 1970- ja 1980-luvuilla. He jatkoivat sitä eläkkeelle päästyään. Ikäihmiset ovat nyt terveempiä ja toimintakykyisempiä, mikä edesauttaa alkoholinkäyttöä, toteaa erikoistutkija Janne Härkönen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Lue lisää: Oletko alkoholistin läheinen? Näin voit auttaa alkoholiongelmasta kärsivää myös etänä

Tästä tiedät, että alkoholinkäyttö on liiallista

Suurella osalla juominen pysyy hallinnassa, mutta yhä u­seampi ylittää riskikäytön rajat. Alkoholi on ikääntyville vaarallisempaa kuin nuoremmille, koska elimistön kyky poistaa sitä kehosta heikkenee iän myötä ja sama määrä alkoholia johtaa suurempaan veren alkoholi­pitoisuuteen. Naisille haittoja koituu enemmän kuin miehille. He ovat kevyempiä ja kehossa on vähemmän vettä, johon alkoholi liukenee. Näin veren alkoholipitoisuus nousee suuremmaksi.

Tasapainoaisti heikentyy ikääntyessä, jolloin juomisesta voi seurata kaatumisia ja tapaturmia. Alkoholi voi myös heikentää tai voimistaa lääkkeiden vaikutusta ja vaikuttaa muistiin.Mistä tietää, mikä on itselle turvallinen määrä alkoholia?

– Yli 65-vuotiaille suositellaan enintään 3 annosta kerralla ja enintään 8 annosta viikossa. Täysin vaaratonta käyttömäärää ei voi määritellä, koska elimistön sietokyky heikkenee iän myötä ja terveydentila ja lääkitys vaihtelevat yksilöllisesti, Janne Härkönen toteaa.

Jos oma tai läheisen alkoholinkäyttö huolestuttaa, apua saa terveyskeskuksista tai päihdepalveluista, esimerkiksi A-klinikoilta. Pilke-toiminta on erikoitunut ikääntyneiden päihde­ongelmiin ja tarjoaa vertaistukea ryhmätapaamisissa useissa kaupungeissa.

Lue lisää: Mistä tietää, että juo liikaa? Onko alkoholinkäyttö kohtuullista vai lähteekö juominen lapasesta?

Kuinka paljon on sopivasti ja kuinka paljon on liikaa alkoholia jouluna? Asiantuntijan mukaan yksinkertainen mittari kertoo, milloin raja ylittyy

$
0
0

Viiniä joulupöydässä, olutta joulusaunassa ja ehkä vielä terästettyä glögiä sekä muita virvokkeita pitkin juhlapyhiä. Alkoholin naukkailu on osa suomalaista joulua ja jouluperinnettä.

Mutta mitkä merkit kertovat, että alkoholia tulee nautittua liikaa juhlapyhien kuluessa?  Kysyimme asiaa Pihlajalinnan päihdesosiaalityöntekijältä Jyrki Lausvaaralta.

Lue myös: Alkoholiallergia on harvinainen mutta todellinen allergia – näin tunnistat alkoholista aiheutuvan allergisen reaktion oireet

Liika alkoholinkäyttö jouluna – tarkkaile näitä merkkejä

Annosmäärät ovat yleinen mittari tarkastella omaa alkoholinkäyttöä. Alkoholin riskirajat paukkuvat helposti, jos pitkät juhlapyhät vietetään tissutellen.

Korkean riskin taso on miehellä 23–24 alkoholiannosta ja naisella 12–16 alkoholiannosta viikossa.  Päivittäin säännöllisesti käytettynä korkean riskin taso on naisilla kaksi alkoholiannosta ja miehillä kolme alkoholiannosta.

Kuinka paljon on yksi annos alkoholia?

Yksi annos sisältää 12 grammaa alkoholia. Käytännössä se merkitsee esimerkiksi:

  • Viinilasillista (12 cl)
  • Pientä keskiolutta tai siideripulloa
  • Yhtä annosta väkevää viiniä (8 cl)
  • Yhtä annosta viinaa (4 cl)

Lähteet: Päihdelinkki.fi

Annosmäärien ohella on olemassa myös toinen, yksinkertaisempi mittari, jonka avulla voi peilata alkoholinkäyttöä jouluna.

– Hyvä mittari on se, jos juomisesta tulee jollekulle paha mieli. Silloin on joku raja ylittynyt, Lausvaara kertoo.

Alkoholi-ongelmasta kielii myös usein se, että henkilö, jonka juomista paheksutaan, ei tunnista itse ongelmaansa.

– Hänen mielestään kaikki on hyvin.

Toisaalta alkoholinkäytön kanssa kamppaileva henkilö on herkkä läheisten kommenteille.

– Palautteen antaminen toisen juomisesta on aina vaikeaa. Alkoholinkäyttö koetaan hyvin henkilökohtaisena asiana. Jos ihmisellä on ongelma alkoholin kanssa ja hänelle huomautetaan siitä, se herättää hänessä mietteitä ja tunteita, Lausvaara kertoo.

”Hyvä mittari on se, jos juomisesta tulee jollekulle paha mieli. Silloin on joku raja ylittynyt.”

Perheenjäsenen liika alkoholinkäyttö on tärkeä ottaa puheeksi

Jos oman perheenjäsenen alkoholinkäyttö jouluna häiritsee, juomisesta saa ehdottomasti huomauttaa. Parhaiten se onnistuu Lausvaaran mukaan, kun asenne on kohtelias, mutta määrätietoinen.

– Jos juomisen ottaa kiukun kautta puheeksi, se herättää kiukkua entisestään. Hyvä keino on yrittää olla tilanteessa peilinä sille toiselle: näyttää miltä toisen alkoholinkäyttö tuntuu ja kertoa, miksi se häiritsee, Lausvaara neuvoo.

Alkoholinkäyttö kuuluu monen suomalaisen jouluun. Kuvassa joukko ihmisiä pitelee kuohuviinilaseja.

Alkoholinkäytöstä huomauttaminen voi tuntua vaikealta, mutta jos se huolestuttaa, juominen olisi tärkeä ottaa perheenjäsenen kanssa puheeksi.

Yhteiset pelisäännöt alkoholin suhteen toimivat, mutta ennakointi voi kieliä myös pidempiaikaisesta ongelmasta

Tarvittaessa perheenjäsenet voivat sopia, kuinka alkoholia käytetään jouluna ja luoda sen perusteella yhteiset pelisäännöt.

– Jos alkoholinkäyttöä joudutaan kauheasti ennakoimaan, miettimään ja sopimaan ennen joulua, se haiskahtaa, että siellä on ollut ongelma pidemmän aikaa, Lausvaara kuitenkin huomauttaa.

”On hyvä miettiä, mikä joulun idea on”

Joulunviettoon liittyy paljon odotuksia, mutta myös paineita. Hermostunut mielentila voi luoda turhaa stressiä joulunodotukseen ja paineet purkautuvat sitten joulun tullessa. Pahimmillaan turhautumista lievitetään alkoholilla.

Valtaosalla ihmisistä sekä perheistä alkoholinkäyttö pysyy joulun alla kohtuullisena.  Näin ei valitettavasti ole kuitenkaan kaikissa kodeissa, Lausvaara huomauttaa.

– Kun katsoo joulun kääntöpuolta, niin joulun aikana kotihälytyksiä on huomattavasti enemmän, kuin tavallisena viikonloppuna.

Lausvaaran mukaan joulupaineet vältetään, kun perheen kanssa yhdessä mietitään, miten joulusta saadaan tehtyä mahdollisimman kiva niissä olosuhteissa, mitä itsellä on. Tärkeintä olisi, että joulusta saataisiin luotua kaikille mieluinen.

– On hyvä miettiä, mikä se joulun idea on. Sehän on pysähtymistä ja läheisten ihmisten kanssa olemista, Lausvaara muistuttaa.

 Jutussa on käytetty lähteenä lisäksi sivustoa Päihdelinkki.fi

Mikä alkoholiton juoma on terveellisin? Kysyimme ravitsemusterapeutilta

$
0
0

Jos täytyy vastata kyllä tai ei, alkoholiton juoma on terveellisempi kuin alkoholia sisältävä, arvioi laillistettu ravitsemusterapeutti Merja Kiviranta-Mölsä Terveystalosta.

– Alkoholi on terveydelle haitallinen aine. Kun valitsee alkoholittoman juoman, kaikki alkoholin haitat jäävät saamatta, Kiviranta-Mölsä sanoo.

Alkoholittoman juoman juominen ei kuitenkaan ole välttämättä varsinainen terveysteko.

– Alkoholittomuus ei tarkoita sitä, että juoma on aina terveyttä edistävä.

Alkoholiton juoma voi olla sokeripommi

Jos haluaa arvioida alkoholittoman juoman terveellisyyttä, kehottaa Kiviranta-Mölsä tutustumaan juoman energiamäärään.

– Alkoholittomissa juomissa voi olla paljon sokereita. Niistä alkoholittoman juoman energia pääsääntöisesti tulee.

Juomien alkoholittomat vaihtoehdot ovat mahdollisista sokereistaan huolimatta pääsääntöisesti kuitenkin vähäkalorisempia kuin alkoholia sisältävät.

– Alkoholigrammassa on 7 kilokaloria, kun taas sokerigrammassa energiaa on 4 kilokaloria.

Painonhallinnan kannalta on järkevää valita juomiksi energiattomia juomia. Jos runsaasti sokeria sisältäviä juomia juo todella paljon, se alkaa vaikuttaa painonhallintaan.

– Kun kaloreita nautitaan nestemäisinä eli juomina, niiden nauttimisesta ei tule kylläisyysvaikutusta. Runsaimmin energiaa sisältävät juomatkaan eivät siis pidä nälkää loitolla.

Pelkkä sokerin määrä ei kerro kaikkea alkoholittoman juoman terveellisyydestä

Pelkkä kaloreiden tai sokerin määrä ei kuitenkaan kerro kaikkea alkoholittoman juoman terveellisyydestä. Myöskään lisäaineet ja keinotekoiset makeutusaineet eivät edistä terveyttä. Esimerkiksi kalorittomien light-limsojen negatiivisista terveysvaikutuksista puhutaan jatkuvasti.

– Nykyihmiset saattavat juoda litrakaupalla light-limsoja. Siitä seuraa erilaisia ongelmia esimerkiksi hammasterveyteen liittyen. On myös viiteitä siihen suuntaan, että tämäntyyppiset keinomakeutusaineet runsaasti tai säännöllisesti nautittuna voisivat vaikuttaa haitallisesti paksusuolen mikrobistoon ja aiheuttaa sitä kautta erilaisia terveysongelmia, Kiviranta-Mölsä sanoo.

Sokerisia juomia tai light-juomia ei siis kumpiakaan voi suositella nautittavaksi mielin määrin, vaan ainoastaan herkutteluhetkiin erikoistilanteissa.

– Tavoitteena pitäisi olla, että niitä käytettäisiin mahdollisimman harvoin ja vähän.

Alkoholiton juoma – kuvassa kahvi ja tee

Nautintojuomina tee ja kahvi ovat ravitsemusterapeutin mukaan soveltuvia päivittäiseen käyttöön.

Terveellisin alkoholiton juoma on tee tai kahvi, mutta erikoistilanteessa muukin juoma käy

Toisinaan markkinoille tulee uusia juomia, joita markkinoidaan terveystuotteina.

– Mainoslauseisiin kannattaa aina suhtautua hyvin kriittisesti ja perustaa mielipiteensä tieteelliseen näyttöön. Nautintojuoma, jolla on tutkitusti terveysvaikutuksia, on tee. On jonkin verran tieteellistä näyttöä, että teen ja erityisesti vihreän teen juominen on sydän- ja verisuoniterveydelle hyödyllinen asia, Kiviranta-Mölsä linjaa.

Myös kahvin positiivisista terveysvaikutuksista on tieteellistä näyttöä: Säännöllinen kahvin kohtuukäyttö vähentää sydän- ja verisuonitautien, tyypin 2 diabeteksen, maksasairauksien ja mahdollisesti joidenkin syöpätautien, kuten kohdunrungon syövän ja harvinaisen maksasyövän, riskiä. Kahvinjuojilla on myös vähemmän Alzheimerin ja Parkinsonin tautia.

Nautintojuomina tee ja kahvi ovatkin Kiviranta-Mölsän mukaan soveltuvia päivittäiseen käyttöön.

– Sitten erikoistapauksissa voi juoda sellaista juomaa, jota siinä tapauksessa tekee mieli. Aina ei tarvitse miettiä terveellisyyttä, vaan poikkeustapauksissa juomaa voidaan nauttia vain nauttimisen ilosta.

Esimerkiksi alkoholiton mocktail on oikein oiva valinta erikoistilanteessa.

– Usein mocktailissa on hedelmämehupohja. Toki mocktaileissa on myös sokereita, mutta ei maailma siihen kaadu, kun mocktaileja ei juo usein. Mocktaileja harvoin tulee määrällisesti juotua illan aikana monia, joten määrässä pysyy hyvin kohtuus.

Kiviranta-Mölsä muistuttaa, että juomisessa pätee sama kuin syömisessä: Niistä herkuista, mitä nautitaan kohtuudella ja harvoin, ei todennäköisesti ole mitään suurta haittaa. Jos taas jotain herkkua nauttii hyvin usein tai valtavia määriä, siitä voi seurata erilaisia ongelmia.

Tunnetko jo meal preppingin eli preppauksen? Helppo rutiini auttaa syömään terveellisemmin ja säästämään aikaa ja rahaa

$
0
0

Meal prepping, meal tai food preppaus tai tuttavallisemmin pelkkä preppaus tarkoittaa ruoan valmistamista etukäteen. Yhden viikoittaisen kauppareissun jälkeen jopa koko viikon kaikki ateriat ”prepataan” valmiiksi.  Aloittelevan preppaajan kannattaa kuitenkin aloittaa rauhallisesti vaikkapa aamupaloista tai lounaista, jotka monilla saattavat jäädä kiireen vuoksi jopa kokonaan välistä.

Meal prepping lähtee hyvästä suunnittelusta. Valitse muutama pääraaka-aine, esimerkiksi broileri, jauheliha tai tofu. Pohdi, mitä lisukkeita haluat syödä: pastaa, riisiä tai perunaa, vai valmistatko kenties salaatin tai keiton.

Valitse raaka-aineita, jotka säilyvät hyvin. Huomioi, että kalaa ei pitäisi säilöä kovin montaa päivää jääkaapissa ja että jotkut kasvikset, kuten kurkku ja tomaatti, vetistyvät helposti, kun taas vaikkapa babypinaatti ja rucola säilyvät paremmin. Voit myös pakastaa annoksesi, jolloin säilyvyysaika on pitempi ja raaka-ainemaailma laajenee entisestään.

Valmista kerralla iso satsi ruokaa ja jaa se pienempiin kerta-annoksiin. Esimerkiksi laatikkoruokia ja keittoja on helppo valmistaa kerralla suuri määrä. Kokeile vaikkapa näitä reseptejä: korealainen jauhelihapaistos, vegaaninen juures-pestopiirakka tai kana-kvinoakeitto.

Laita ateriat tiiviisiin, lokerollisiin rasioihin, joihin voit jaotella erikseen kastikkeen, lisukkeen sekä kasvikset.

Miksi meal prepping kannattaa? Siihen on monta elämää helpottavaa syytä:

1. Syöt terveellisemmin

Kello on jo paljon, väsyttää, eikä mitään ruokaa kaapissa. Tällöin tulee helposti sorruttua epäterveelliseen noutoruokaan tai lähdettyä kauppaan tekemään herkkupainotteisia heräteostoksia. Terveellisessä ruoassa on helpompi pitäytyä, kun se on valmiina kaapissa odottamassa. Meal prepping auttaa myös lisäämään kasvisten määrää ruokavaliossa ja pitämään annoskoon kohtuullisena.

Lue myös: Suunnitteletko terveellisempää elämäntapaa? Aloita elämäntapamuutos ostoskärrystäsi

2. Säästät aikaa

Prepatessa ei ruoanlaittoon tarvitse kuluttaa aikaa joka päivä, vaan voit valita viikostasi ajankohdan, jolloin sinulla on aikaa paneutua siihen. Viikon aterioiden valmistamiseen kuluu hieman enemmän aikaa, mutta kuitenkin vähemmän kun jos valmistaisit ruokaa joka päivä. Myös tiskaus ja keittiön siistiminen hoituvat yhdellä kertaa, ja voit arkena keskittyä muihin asioihin.

Lue myös: Näin saat lisää aikaa arkeen – harjoittele aikatauluttamisen mestariksi

3. Säästät rahaa

Kun viikon ruoka-annokset on suunniteltu ja ostettu etukäteen, välttyy turhilta kauppareissuilta ja heräteostoksilta. Meal prepping auttaa siis pitämään ruokabudjetin hallinnassa.

Prepatut ateriat kulkevat myös helposti mukana esimerkiksi työpaikalle, jolloin rahaa ei kulu kalliisiin lounaspaikkoihin tai kahviloihin.

Lue myös: Halpa ruoka voi olla herkullista ja ravitsevaa – näin kokkaat hyvää arkiruokaa edullisesti

4. Minimoit hävikin

Jos ruokailuja tai kauppalistaa ei ole suunnitellut etukäteen, saattaa kaupasta mukaan tarttua sellaista, jolle ei arjessa keksikään käyttöä. Nälkäisenä tulee myös helposti ostettua ruokaa yli omien tarpeiden. Tämä kaikki kasvattaa ruokahävikkiä. Prepatessa bioroskikseen sujahtaa pääasiassa kuoria, sillä preppauksen yksi perusajatuksista on se, että pienestäkin ruokajämästä voi syntyä jotain uutta seuraavaksi päiväksi.

5. Meal prepping hellii makuhermoja

Preppauksen ei tarvitse olla tylsää, sillä makuvaihtoehtoja on rajattomasti. Kokeile teemaviikkoja ja käytä mielikuvitustasi yhdistellessäsi erilaisia raaka-aineita keskenään. Huomioi, että erityisesti lihan ja tofun maku vain paranee, kun ne saavat rauhassa maustua vaikkapa itsetehdyssä sipuliyrttimarinadissa.

Lue myös: Food prepping – valmista viikon ateriat kerralla, säästät aikaa ja rahaa

Edistääkö kehon kylmälle altistaminen terveyttä? Asiantuntija kertoo, mitkä ovat kylmän terveysvaikutukset

$
0
0

Tuntuuko sinustakin alkutalvi aina erityisen kylmältä, vaikka lämpömittarin osoittamat lukemat olisivatkin talvikeliksi varsin lenseät? Tuntemukselle on olemassa tieteellinen selitys: tottumisvaste. Tottumisvasteella tarkoitetaan sitä, että altistuessaan säännöllisesti kylmälle keho sopeutuu jo muutaman peräkkäisen ulkoilun jälkeen kylmyyteen. Siksi pikku pakkanen ei lopputalvesta tunnu enää yhtä hyytävältä kuin alkutalvesta. Tottumisvaste selittää myös sen, miksi kokenut avantouimari pulahtaa hyiseen veteen lähes tuosta vain.

Mutta edistääkö kehon kylmälle totuttaminen terveyttä? Onko kylmällä suoranaisia terveysvaikutuksia?

Ympäristöterveyden dosentti Tiina Ikäheimo Oulun yliopiston ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskuksesta sanoo, että joissakin tilanteissa kylmä voi olla hyödyllistä ihmiselle.

– Talviliikuntalajit, kuten avantouinti, tuottavat mielihyvää. Jo se on tietysti hyvin tärkeä asia, hän sanoo.

Kylmyys saa kehon stressaamaan

Lähtökohtaisesti kylmä itsessään ei ole ihmiselle erityisen terveellistä. Kylmä aiheuttaa kehossa stressireaktion, jossa kehoon erittyy stressihormoneita. Ihon jäähtyminen käynnistää keskushermostossa tahdosta riippumattoman sympaattisen hermoston toiminnan kiihtymisen, jolla elimistö pyrkii estämään lämmön hukkautumisen ihmisestä ympäristöön. Esimerkiksi ihon pinnan verisuonisto supistuu. Se puolestaan nostaa verenpainetta ja lisää sydämen työn määrää.

– Kun kylmälle altistuu pidempään esimerkiksi talvella ulkoillessa, keho käynnistää oman lämmöntuotannon ensisijaisesti vilunpuistatuksia aiheuttavan lihasvärinän avulla. Kehon jäähtymisen jatkuessa tämä muuttuu säännölliseksi tärisemiseksi, joka tuntuu yleensä epämiellyttävältä. Siihen liittyy aineenvaihdunnan lisääntymistä, joka lisää myös energiankulutusta. Painonhallinnan näkökulmasta tämä voi tietysti olla ihan hyvä asia. Mutta kylmä ei kuitenkaan ole merkittävä keino estää lihomista, Ikäheimo sanoo.

Kylmä voi parhaimmillaan kohottaa kehon lämmöntuoton 3–5-kertaiseksi. Mutta liikunta lisää kehon lämmöntuottoa tehokkaammin. Esimerkiksi fyysinen työ kohottaa aineenvaihdunnan ja lämmöntuoton moninkertaiseksi, ja raskas urheilusuoritus voi hetkellisesti jopa kymmenkertaistaa kehon lämmöntuoton.

Toisia palelee enemmän

Eri ihmiset sietävät kylmää eri tavoin. Esimerkiksi naisten ja miesten fysiologiset erot vaikuttavat siihen, miten elimistö kestää kylmää.

Naiset ovat usein pienikokoisempia ja hukkaavat siksi suhteessa enemmän lämpöä ympäristöön. Toisaalta naisilla kylmältä suojaava ihonalainen rasvakerros jakautuu tasaisemmin ja suojaa paremmin kylmältä kuin samankokoisella miehellä.

Miehillä puolestaan on tyypillisesti enemmän lihasmassaa, ja lihakset tuottavat tehokkaasti lämpöä kylmässä.

Lapset ja vanhukset ovat suurimmassa vaarassa jäähtyä kylmässä. Vanhusten lihaksisto voi olla surkastunutta ja lämmöntuottokyky heikentynyt. Samaan aikaan he voivat jäähtyä herkemmin kylmässä, koska heidän ihonsa pintaverisuonet eivät supistu tehokkaasti. Vanhukset eivät välttämättä myöskään aisti kylmää yhtä hyvin kuin muut. Lisäksi erilaiset sydän- ja verisuonisairaudet, hengityssairaudet ja diabetes sekä näihin liittyvät lääkitykset tekevät ihmisistä herkempiä kylmälle.

Mielihyvähormonien hyrinää

Vaikka avanto- tai kylmävesiuinti on varsin suosittua, sen terveysvaikutuksia ei ole tutkittu kovinkaan paljon. On kuitenkin huomattu, että avantouinnissa erittyy endorfiinia eli mielihyvähormonia. Avantouinnilla siis on mielihyvävaikutuksia.

Ikäheimon mukaan tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että kylmävesiuinnilla voi olla myös immuunipuolustusjärjestelmää aktivoivaa vaikutusta.

– Voi olla, että kylmävesiuinti parantaa hieman kehon kykyä sietää infektioita. Avantouinnilla voi olla myös jonkinlaisia antioksidanttivaikutuksia. Se voi ehkäistä keholle haitallisten happiradikaalien muodostumista.

Pulahdus kylmään veteen voi helpottaa myös reumaattisia kipuja.

– Avannossa kehon kortisonieritys voi lisääntyä. Sillä on tulehdusta ehkäisevä vaikutus. Avantouinti voi siis auttaa reumakipuihin laimentamalla kehossa kipua aiheuttavaa tulehdusreaktiota.

Voiko kylmä rentouttaa?

Kylmyys aiheuttaa kehossa stressihormoneja erittävän stressireaktion. Moni avantouimari kuitenkin kokee, että juuri stressi jää avantoon. Voiko kylmä siis myös rentouttaa?

Säännöllisesti avannossa käyvän henkilön keho on sopeutunut kylmään. Tottumisvasteen myötä kylmän aiheuttama stressireaktio kehossa ikään kuin laimenee. Ikäheimon mukaan on kuitenkin vaikea sanoa, vähentääkö säännöllisen kylmäaltistuksen aiheuttama stressivasteen pieneneminen myös muuta stressiä kehossa.

– Sitä ei ole kovin hyvin tutkittu. Mutta tottumisvaste muodostuu nopeasti. Keho alkaa tottua kylmään jo muutaman kylmäuintikerran jälkeen. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että stressihormonien erittyminen vähenee, verenpaine ei kohoa yhtä paljon eikä kylmä tunnu enää yhtä epämiellyttävältä. Jos altistuminen on säännöllistä, keho sopeutuu kylmyyteen jo parissa viikossa. Toisaalta kiinnostavaa on sekin, että sopeutuminen purkautuu yhtä nopeasti kuin se kehittyy.

Lue myös: Talviuintiin hurahtanut Janina Fry käy meressä viisikin kertaa viikossa: ”Surut ja murheet huuhtoutuvat mereen”

Saunasta hankeen vaiko eikö?

Entä saunan ja kylmän yhdistelmä? Kannattaako löylyistä juosta avantoon tai hankeen?

– Sekä kuuma että kylmä aiheuttavat stressiä kehossa. Kylmässä verisuonet supistuvat. Se lisää sydämen työmäärää ja kohottaa verenpainetta. Lämpimässä saunassa verisuonet puolestaan laajenevat ja verenpaine laskee. Keho joutuu kompensoimaan tätä laskua kohottamalla sykettä. Eli sydän joutuu tekemään jälleen enemmän töitä. Terve elimistö kestää kuormituksen, mutta en suosittelisi kylmän ja kuuman ääripäitä henkilölle, joka sairastaa sydän- ja verisuonitautia, Ikäheimo sanoo.

Lue myös: Runsaasti saunovat pysyvät terveempinä kuin vähän saunovat – asiantuntija kertoo, mitkä ovat saunomisen monet terveysvaikutukset

Moni uskoo, että viileä sisäilma edistää terveyttä ja että pieni paleleminen vain karaisee.

– Pieni palelu tarkoittaa aina käytännössä sitä, että verisuonet supistuvat ja verenpaine kohoaa, mikä työllistää sydäntä. Kylmä koti kohottaa verenpainetta. Se lisää sydänkohtauksen ja aivoverenvuodon riskiä.

Ikäheimon mukaan jotkut väestöntutkimukset ovat osoittaneet, että yhden asteen sisälämpötilan lasku kohottaa systolista verenpainetta eli yläpainetta noin 0,5 mmHg. Vaikutus yksilötasolla riippuu kuitenkin myös ilmastosta, johon henkilö on tottunut, ja monista eri yksilöominaisuuksista.

Keho alkaa tottua kylmään jo muutaman kylmäuintikerran jälkeen. Stressihormonien erittyminen vähenee, verenpaine ei kohoa yhtä paljon eikä kylmä tunnu enää yhtä epämiellyttävältä.

Ruskeaa rasvaa, kiitos

Viime aikoina on puhuttu paljon elimistön ruskeasta rasvasta ja sen mahdollisista terveydelle edullisista ominaisuuksista. Ruskean rasvakudoksen runsaan määrän ja aktiivisuuden on esimerkiksi sanottu tukevan painonhallintaa. Säännöllinen altistuminen kylmälle puolestaan lisää ruskean rasvakudoksen muodostumista ja aktiivisuutta, sillä keho tuottaa lämpöä ruskean rasvan avulla.

Lue myös: Ruskea rasva laihduttaa, valkoinen rasva varastoi energiaa – 5 kiehtovaa faktaa kehon rasvasta

Ikäheimolla on kuitenkin huonoja uutisia heille, jotka toivovat ruskeasta rasvasta ratkaisua lihavuusepidemiaan.

– Ruskeaa rasvaa ja sen vaikutuksia on tutkittu aika paljon. Vaikka ruskea rasva on tukemassa muuta lämmöntuottoa, sen kokonaismerkitys lämmöntuoton kannalta on vähäinen. Siksi se ei merkittävästi auta lihavuuden hoidossa eikä suojaa kylmältäkään.

Ruskean rasvan on kuitenkin havaittu parantavan sokeriaineenvaihduntaa ja vähentävän insuliiniresistenssiä, joka kehittyy usein diabeteksen yhteydessä.

– Toki ihminen pysyy paremmin terveenä, jos hänen sokeriaineenvaihduntansa on kunnossa. Siten ruskean rasvan voi ajatella olevan terveydelle hyödyllistä, Ikäheimo sanoo.

Kylmä hoitomuotona

Kylmää on käytetty pitkään hoitomuotona. Paikallisesti jäämurskan tai kylmällä vedellä annettujen kylmähoitojen avulla on esimerkiksi pyritty nopeuttamaan urheilijoiden palautumista. Kun ihoaluetta jäähdytetään paikallisesti, verenvirtaus alueelle vähenee. Jäähdyttäminen siis laskee kyseisen kehonosan aineenvaihduntaa. Tämä voi olla hyödyllistä, mikäli halutaan vähentää tulehdusreaktiota tai nopeuttaa toipumista tai urheilusuorituksesta palautumista.

Nykyään tarjolla on myös paikallisesti tai koko keholle annettavaa huippukylmähoitoa, jossa ihminen altistetaan 120 asteen pakkaselle 1–3 minuutin ajan. Ikäheimon mukaan tällä hetkellä ei ole riittävästi hyvää tieteeseen pohjautuvaa näyttöä siitä, että koko kehon huippukylmähoidosta olisi merkittävää hyötyä kiputiloihin tai lihasten palautumiseen. Huippukylmähoidon väitetään sopivan myös muun muassa reuman, psoriaasin, astman sekä fibromyalgian hoitoon, lievittävän stressiä ja parantavan suorituskykyä ja unen laatua.

Kylmäallergia saa ihon näppylöille

Kylmäallergia eli kylmäurtikaria tai kylmänokkosihottuma tarkoittaa tilaa, jossa äkillinen iholämpötilan muutos laukaisee allergisen reaktion. Iholle nousee kutisevia punaisia näppylöitä tai jopa paukamia. Reaktio voi laueta jopa kesällä, jos hellepäivänä ottaa esimerkiksi kylmän suihkun.

Kylmäurtikariasta kärsivällä ihmisellä kylmäaltistus voi pahimmillaan johtaa jopa anafylaktiseen reaktioon, joka voi olla hengenvaarallinen. Tämä on kuitenkin harvinaista. Kylmäallergiasta kärsivälle henkilölle esimerkiksi avantouinti ei kuitenkaan ole suositeltavaa.

Lue myös: Kylmä vesi vei Tuulan vaihdevuosioireet: ”Avantouinti on halpa mielialalääke”

Hemmottele jalkojasi tällä täydellisellä jalkahoidolla kotikylppärissä – jalkojenhoitajan vinkillä saat jaloille helposti myös rentouttavan hieronnan

$
0
0

Poissa silmistä, poissa mielestä. Vanha sanonta pätee jalkojen hoidossa valitettavan monen meidän kohdalla – kun jalat piiloutuvat sukkiin ja saappaisiin, niistä ei enää muisteta pitää huolta. Kuitenkin jalkoja pitäisi hoitaa erityisen huolellisesti juuri talvella, kun iho kuivaa paksujen sukkien vuoksi ja hikoilee lämpimissä kengissä. Jalkahoito on helppo tehdä myös kotona.

– Kuiviin kantapäihin tulee helposti kipeitä halkeamia, jotka saattavat infektoitua, sillä kuivan ihon mikrobiomi ei ole kunnossa. Syylät taas nauttivat kosteasta, epäpuhtaasta ihosta samoin kuin ihosieni, joka elää erityisesti varvasväleissä, josta se saattaa siirtyä kynsiin. Kun iho on puhdas ja kimmoisa, on liikkuminen miellyttävämpää eikä hiertymiä tai rakkoja pääse niin helposti syntymään, jalkojenhoitaja Jaana Huhtanen huomauttaa.

Lue myös: Kantapäät kuntoon kesän jäljiltä – kotihoidon 4 vaihetta

Muista kohtuus jalkojenhoidossa

Perusjalkojenhoitoon kuuluu päivittäinen lenkkeily hyvillä kengillä, kynsien leikkaus, vesipesu ja rasvaus esimerkiksi perusvoiteella. Myös sukkahousuja rikkovaa, karheaa ihoa voi kevyesti hioa, mutta ei liian usein.

– Ihoa ei kannata hioa kuin kerran kahdessa viikossa, sillä jatkuva hankaaminen aiheuttaa vain enemmän kovettumia. Jos kovettumat eivät katoa, kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen, sillä kyse voi olla myös jalan virheellisestä asennosta tai liian kapeasta kengästä, jolloin kovettuma tulee aina samaan paikkaan.

Kaikessa muussakin jalkojenhoidossa on muistettava kohtuus. Kynsiä ei kannata leikata liian lyhyiksi, sillä umpikengillä kävely saattaa aiheuttaa tällöin kynnen sisäänkasvua. Ihoa rasvataan vain tarpeen vaatiessa. Kuivaa ihoa ei saa liottaa kymmentä minuuttia kauempaa, sillä mitä kauemmin iho on vedessä ja mitä hajustetumpia, emäksisempiä pesutuotteita käyttää, sitä enemmän iho kuivuu.

Lue myös: Muista säännöllinen jalkahoito – jalkojesi kunto kertoo terveydentilastasi

Silloin tällöin on hyvä tehdä jaloille ihan kunnollinen jalkahoito. Sen voi tehdä kotona seuraavilla jalkojenhoitajan vinkeillä.

Täydellinen jalkahoito kotona – näin teet sen:

  1. Tarkista, ettei jalkojen iho ole rikki, sillä silloin ei ole hyvä hetki spa-hoidolle.
  2. Luo ihana rauhallinen spa-tunnelma kotiisi sytyttämällä tuoksukynttilöitä ja laittamalla taustalle rauhallista musiikkia. Pukeudu mukaviin, lämpimiin vaatteisiin ja ota kupposellinen teetä.
  3. Täytä pesuvati lämpimällä vedellä ja ripottele veteen kylpysuolakiteitä. Jos ihosi on kuiva, lorauta sekaan myös hieman öljyä. Sujauta pesuvatiin nystyräpallo tai golfpallo. Varaa pehmeä pyyhe pesuvadin viereen.
  4. Istuudu mukavasti tuolille ja upota jalkasi lämpimään veteen. Aseta pallo kantapääsi alle ja pyörittele sitä rauhallisin pyörivin liikkein viisi kertaa myötäpäivään ja viisi kertaa vastapäivään. Siirry jalan sisäsyrjälle ja toista liikesarja. Käy läpi myös jalan ulkosyrjä sekä päkiä. Kehon tasapainonhallinnan kannalta tärkeät jalan tuntohermot vaipuvat talviunille paksuja sukkia ja kenkiä käytettäessä. Hieronta herättelee tuntohermoja ja rentouttaa jalkaterää.
  5. Nappaa varpailla kiinni pallosta ja nostele sitä muutaman kerran ylös vedestä. Tämä liike vahvistaa koukistajalihaksia.
  6. Ota jalat pois vadista ja kuivaa ne huolellisesti pyyhkeeseen. Muista kuivata erityisen huolellisesti varvasvälit ja -kaulat.
  7. Tarkastele jalkojasi: onko niissä karheita kohtia? Usein pelkkä liotuksen jälkeinen pyyhekuivaus riittää hankaamaan kuolleen ihon pois, mutta jos karheita kohtia näkyy vielä, voit tehdä jaloille kuorinnan vaikkapa kookosrasvasta ja kahvinpuruista tai hioa karheaa kohtaa hohkakivellä 1–3 kertaa kevyesti painaen.
  8. Ota muovinen leikkuulauta ja levitä siihen rasvaista voidetta. Hankaa jalkaa alustaa vasten suurin, pyörivin liikkein myötä- ja vastapäivään jalan osa kerrallaan, kunnes koko jalka on voideltu. Nosta sitten jalka syliin ja hiero jalkaterää pumppaavin painalluksin. Hiero varpaat tyvestä kärkiin asti lypsävin ottein. Rasvaa myös kynnet ja kynsinauhat. Tarkista lopuksi, että voide on imeytynyt kokonaan. Varpaiden väliin, kynsilevyn päälle tai kynsiuurteisiin ei saa jäädä ylimääräistä rasvaa.
  9. Rasvaa jalat lopuksi lämmittävällä voiteella. Anna rasvan imeytyä kunnolla ja juo odotellessa vielä toinen kuppi teetä. Sujauta lopuksi jalkaasi villasukat.
  10. Toteuta jalkahoito kotona seuraavan kerran aikaisintaan viikon kuluttua.

Hoidon suunnitteli jalkojenhoitaja Jaana Huuhtanen.


Kuinka usein vartalon ihoa pitäisi rasvata? Asiantuntija neuvoo kolme tehoainetta, joita voiteissa kannattaa suosia

$
0
0

Kasvojen hoito kuuluu monen ihonhoitorutiineihin, mutta koko vartalon rasvaus saattaa toisinaan jäädä vähemmälle huomiolle. Ihosairaalan ihotautilääkäri Carl Kyrklund kertoo, että siinä missä kasvojen iho vaatii päivittäistä huolenpitoa, on vartalon kosteutustarve yksilöllinen asia.

– Joidenkin ihmisten vartalon iho ei vaadi päivittäistä rasvausta. Jos iholla ei ole ongelmaa kuivuuden kanssa, ei kosteusvoidetta tarvitse käyttää päivittäin. Jos iho taas on kuiva ja kutiseva, on se hyvä kosteuttaa päivittäin, hän sanoo.

Kyrklundin mukaan useimpien ihmisten oma intuitio kertoo, kun iho on kosteutuksen tarpeessa. Siitä kertoo myös se, jos iho vaikuttaa mattapintaiselta tai kuivalta. Rasvainen tai likaisen tuntuinen iho ei todennäköisesti kaipaa lisää kosteutusta. Myös kainalot ja nivuset voivat olla paikkoja, jotka eivät kaipaa säännöllistä rasvausta muun vartalon tavoin.

Lue myös: Kuiva iho voi tarvita kosteutuksen sijaan rasvaa – näin tunnistat, onko ihosi janoinen vai nälkäinen

Rasvaa suihkun jälkeen

Kyrklundin mukaan paras mahdollinen kosteusvoide omalle iholle löytyy kokeilemalla. Oman ihotyypin sekä kosteusvoiteen iholle jättämän tunteen perusteella voi päätellä jo paljon.

– Rasvaisuuden suhteen kannattaa valita kosteusvoide, joka tuntuu hyvältä iholla useampia tunteja levittämisen jälkeen. Jos emulsiot tai lotionit esimerkiksi tuntuvat liian kevyiltä, kannattaa siirtyä kokeilemaan voidemaisia tai salvamaisia tuotteita, hän vinkkaa.

Paras aika kropan rasvaukseen on heti suihkun jälkeen. Tuolloin voide lukitsee suihkun jälkeisen kosteuden ihoon, jolloin rasvan teho maksimoituu.

Vartaloa ei siis välttämättä tarvitse rasvata joka ikinen päivä, mutta voiko kroppaa rasvata liikaa?

– Ihon kosteuttamiselle ei ole ylärajaa, ja kosteusvoidetta on hyvin vaikea väärinkäyttää. Jos iho imee voiteen heti, uuden kerroksen voi levittää tarvittaessa heti uudelleen. Liian paksun voiteen liiallinen käyttö voi kuitenkin aiheuttaa iholle näppylöitä, Kyrklynd sanoo.

Lue myös: Ethän pese ihoasi liikaa? Ihoa suojaava mikrobiomi tarvitsee hellävaraista hoitoa – 4 lääkärin vinkkiä, joiden avulla pidät huolta ihosi suojamuurista

Kolme tärkeää kosteuttajaa

Markkinoilla on mitä erilaisempia kosteustusvoiteita, ja Kyrklund vannoo itse yksinkertaisten voiteiden nimeen. Hän ei suosittele sortumaan markkinointikikkoihin tai suoranaisia ihmeitä lupaileviin, vähän tutkittuihin uutuustuotteisiin.

– Ihonhoidon kuumista trendeistä voi usein olla välittämättä. Niistä löytyy paljon puolivillaista asiaa, jolla ei ole tutkimusnäyttöä. Erilaisia tehoaineita sisältäviä voiteita ei kannata myöskään sekoittaa keskenään ennen levittämistä, sillä ainesosat saattavat imeytyä huonommin, hän vinkkaa.

Hän suosittelee kiinnittämään voideostoksilla huomiota tuotteen sisältämiin humektantteihin eli kosteuttajiin. Niistä tärkeimmät ovat glyseroli, karbamidi sekä hyaluronihappo.

– Itselle sopivalla kosteusvoiteella pääsee pitkälle, eikä hyväksi havaittua tuotetta myöskään tarvitse vaihtaa.

Joko seuraat heitä somessa? Listasimme terveyssomevaikuttajat, joiden Instagram-tileihin kannattaa tutustua!

$
0
0

1. Tiedenaiset

Haluaisitko saada luotettavaa terveystietoa alan ammattilaisilta ja oppia uutta hyvinvoinnista?

Tiedenaiset on sosiaaliseen mediaan perustettu tiedeyhteisö, jonka takana on kahdeksan asiantuntijaa eri terveyden ammattialoilta. Yhteisön asiantuntijoiden osaamisalueita ovat muun muassa lääke-, ravitsemus -ja kasvatustiede.

Tiedenaiset kertovat verkkosivuillaan tavoitteensa olevan tieteeseen perustuvan terveystiedon levittäminen. Tiedenaiset tarjoavatkin Instagram-tilillään seuraajilleen ajankohtaista, selkeää, helposti ymmärrettävää ja tutkimustietoon perustuvaa tietoa hyvinvointiin, terveyteen ja ravitsemukseen liittyen.

Yhteisön Instagram-tili onkin mielenkiintoista seurattavaa: esimerkiksi joka maanantai Tiedenaiset kumoavat valheellisia terveysmyyttejä ja -väitteitä suositussa Myyttimaanantai-sarjassaan.

 

2. Lääkäri Anni

Somelääkärinä tunnettu Anni Saukkola eli lääkäri Anni on tullut tutuksi monelle Instagramista ja hän on myös yksi Tiedenaiset-yhteisön perustajajäsenistä.

Omalla somekanavillaan Anni kertoo avoimesti lääkärin työstään sekä auttaa seuraajiaan tunnistamaan terveyshuuhaan ja tarjoaa neuvoja, kuinka väärän tiedon leviämistä voi jokainen ehkäistä omalla somekäytöksellään.

3. Anna Saivosalmi

Treenivinkkejä suoraan uutisvirtaan, kiitos!

Liikuntavaikuttaja Anna Saivosalmen Instagram-tilistä nauttii jokainen jumpan ystävä. Anna jakaa somessaan selkeitä treenivideoita, jotka onnistuvat niin salilla kuin kotioloissakin. Jokaisen videon ohessa seuraajat saavat selkeät ohjeet jumppien tekemiseen.

Lue myös: Somejumppaguru Anna Saivosalmi neuvoo, millainen kotijumppa onnistuu vartissa – ja miten se tulee vielä tehtyä oikeasti

4. Psykat.fi

Syömishäiriöihin perehtynyt psykologi Katarina Meskanen kumoaa PsyKat-nimiseIlä Instagram-tilillään dieetti- ja laihdutuskulttuurin ympärillä vallitsevia haitallisia ajatusmalleja.

Päivityksissään Katarina antaa konkreettisia neuvoja parempaan kehokuvaan sekä tasapainoiseen ruokasuhteeseen.

5. Puhumuru

Seksuaaliterapeutti Marja Kihlström on tuttu kasvo tosi-tv-sarjoista, kuten Sex Tape Suomi ja Naked Attraction Suomi.

Puhumuru-nimimerkillä Instagramissa toimiva Marja ylläpitää keskustelua sekä välittää tietoa seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvistä teemoista.

Lue myös: Pitääkö uudelle kumppanille kertoa, jos on pettänyt aiemmin? Seksuaaliterapeutti Marja Kihlströmin mukaan kyllä, kunhan pettäjä on ensin kysynyt itseltään nämä kysymykset

6. Tervettä skeptisyyttä

Kuinka lukea kriittisesti edessä olevaa tietoa? Tähän kysymykseen antaa vastauksia Oulun lääketieteellisen tiedekunnan tutkijatohtori Pauli Ohukainen Tervettä skeptisyyttä -Instagram-tilillään.

Tervettä skeptisyyttä -tilin tarkoituksena on tarjota ihmisille eväitä kriittiseen ajatteluun. Tietoiskut ovat paketoitu hauskoihin ja selkeisiin kuviin, joita jokaisen on helppo ymmärtää.

Pahenevatko kuukautisvaivat iän myötä? Gynekologi listaa kolme tyypillistä muutosta kuukautisissa yli nelikymppisillä

$
0
0

Menopaussi tarkoittaa sitä, että munasarjojen toiminta loppuu. Niiden toiminta alkaa kuitenkin hiipua hiljalleen noin kymmenisen vuotta ennen vaihdevuosien alkua. Esivaihdevuodet eli premenopaussi tarkoittaa tätä vaihetta, jolloin kuukautiset muuttuvat monella tapaa: muutoksia voi olla niin vuodon määrässä kuin kierron pituudessa.

Koska muutoksia kuukautisissa tulisi odottaa? Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Leena Väisälän mukaan vaihdevuosien alkaminen on yksilöllinen asia, ja niiden alku voi vaihdella 40 ja 56 ikävuoden välillä. Hän korostaa, että vaihdevuodet eivät ole pelkkä vanhuuden juttu.

– Ne ovat varhaisen keski-iän juttu. Kuukautisiin voi tulla pieniä muutoksia jo alle 40-vuotiailla, mutta tyypillisesti muutoksia neljänkummenen ikävuoden jälkeen, Virtaa vaihdevuosiin -kirjan Leeni Peltosen kanssa hiljattain julkaissut Väisälä sanoo.

Lue myös: Premenopaussi voi alkaa jo nelikymppisenä – näistä oireista tunnistat lähestyvät vaihdevuodet

Ennen vaihdevuosia ilmenevät muutokset kuukautisissa ovat normaali asia, joka saattaa kuitenkin aiheuttaa monelle hämmennystä sekä päänvaivaa. Kärsiminen ei kuitenkaan ole normaalia, saati tarpeen. Väisälä suositteleekin kertomaan ainakin elämää haittaavista muutoksista gynekologin vastaanotolla, jolloin oireisiin voidaan löytää sopiva hoito.

Listasimme alle kuukautisiin liittyvät kolme muutosta, jotka ovat tyypillisiä erityisesti neljänkympin ylittäneille.

1. Runsaat kuukautiset

Joka kolmas kärsii jossakin elämänsä vaiheessa runsaista kuukautisista, ja toisinaan vuoto runsastuu vasta 40 ikävuoden jälkeen. Tuolloin vaiva ei itsessään liity tuleviin vaihdevuosiin, sillä yli puolessa tapauksista runsastumisen syytä ei pystytä selvittämään. Tiedetään kuitenkin, että yli nelikymppisten runsastuneet kuukautiset ovat varsin yleinen asia.

Väisälä korostaa, ettei runsastuneesta vuodosta tarvitse kärsiä. Vaikka syy sen taustalla olisikin epäselvä, on varmaa, että keltarauhashormonia vapauttava hormonikierukka on erittäin tehokas keino runsaan vuodon hillintään. Sen avulla noin 90 prosenttia vuodosta vähenee.

– Monet naiset tottuvat runsaisiin vuotoihin, vaikka oikeasti ei tarvitsisi. Ei ole normaalia, että tunnin välein pitää juosta vaihtamassa sidettä tai tamponia. Hormonikierukka useimmiten ratkaisee ongelman helposti, hän korostaa.

Lue myös: Runsaat kuukautiset ovat joka 3. naisen riesa – avuksi hormonikierukka tai lääkitys

2. Muuttunut kierron pituus

Poikkeavuudet kuukautiskierron pituudessa kuuluvat niin ikään monella muutoksiin, joita esivaihdevuodet aiheuttavat: tyypillisesti kierron pituus ensin lyhenee, jonka jälkeen kuukautisten väli pitenee ja epäsäännöllistyy, ja lopulta kuukautiset loppuvat kokonaan.

Runsas, epäsäännöllinen vuoto liittyy myös pidentyneeseen kiertoon. Ovulaatio jää väliin, kohdun limakalvo paksuuntuu, ja pitkän tauon jälkeen kuukautiset voivat olla paitsi runsaat, myös pitkittyneet. Väisälän mukaan ennaltaehkäisy on paras hoito vaivaan.

– Limakalvon paksuuntuminen voi altistaa kohdun limakalvon kasvaimelle. Hormonikierukalla voidaan ehkäistä epäsäännölliset vuodot, sillä sen sisältämä keltarauhashormoni estää limakalvon paksuuntumisen. Myös tablettimuodossa otettava keltarauhasvalmiste voi helpottaa vaivaa, samoin ehkäisypillerit.

Lue myös: Näin kuukautiskierto kannattaa huomioida treenatessa – keho toimii eri tavalla kierron eri vaiheissa

3. Mieliala vaihtelee

Muutokset kierron pituudessa johtuvat usein naishormonitason vaihtelusta elimistössä. Heittelevät hormonit voivat  aiheuttaa nopeita muutoksia mielialaan, jolloin oireet voivat olla PMS-oireiden kaltaisia: mielialan laskua, väsymystä sekä ärtymystä.

– Hormonaalinen vaihtelu voidaan kokea mielialaongelmana. Hyvä hoito hormonien vaihteluun voivat olla luonnollista estrogeenia sisältävät ehkäisypillerit, jotka tasaavat mielialaa, Väisälä sanoo.

Osa ihmisistä on jatkuvasti flunssassa, toiset eivät koskaan – mistä ilmiö johtuu? Lääkäri vastaa

$
0
0

Normaalisti ihminen sairastaa vuoden aikana kolmesta viiteen ylähengitystieinfektiota, lapset jopa kymmenen. Infektiot kestävät tavallisesti 1–2 viikkoa. Lomalta töihin mentäessä erilaiset taudit liikkuvat herkemmin ihmisten keskuudessa, sama tapahtuu lasten mennessä kouluun tai aloittaessa päiväkodin. Tästä syystä talvella saattaa helposti tuntua siltä, että on jatkuvasti vuoteen omana.

– Jos sairastaa viisi flunssaa vuodessa, on kipeänä noin 2,5 kuukautta vuodesta. Se on pitkä aika, mutta silti täysin normaalia, yleislääkäri Toni Vänni huomauttaa.

Omalla käyttäytymisellä voi selkeästi vaikuttaa sairastumiseen. Tämä on huomattu konkreettisesti koronapandemian aikana: hengitystieinfektiot ovat selkeästi vähentyneet muun muassa ihmisten huolellisen käsihygienian, maskinkäytön ja turvavälien ansiosta.

– Flunssavirukset tarttuvat hengitysilmasta, mutta esimerkiksi norovirus pinnoilta.

Lue myös: Kun flunssa kiusaa ja yskä valvottaa – lääkäri kertoo 6 vinkkiä, miten helpottaa flunssaista oloa

Yksilöllisiäkin eroja

Toisin kuin monesta muusta asiasta, flunssakierteestä ei geenejä useinkaan voi syyttää. Sen sijaan se, kuinka usein sairastit erilaisia tartuntatauteja lapsena, vaikuttaa vastustuskykyysi aikuisena.

– Myös huonossa kunnossa olevat limakalvot saattavat olla yksi tekijä siihen, miksi flunssakierteeseen joutuu, sillä limakalvot ovat ihmiskehon puolustusmuuri. Jos ne ovat huonossa kunnossa esimerkiksi aiemmin sairastetun flunssan takia, ne eivät suojele bakteereilta ja viruksilta niin tehokkaasti, ja henkilö saattaa sairastua uudestaan.

Kortisonipohjaisten lääkkeiden käyttö ja erilaiset sairaudet, kuten huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes tai keuhkoahtaumatauti, altistavat nekin flunssalle.

– Monet saattavat myös sekoittaa allergiaoireilun flunssaan. Pitkittyneen flunssan kohdalla onkin aina hyvä tarkastaa, ettei taustalla ole allergiaa tai muuta vakavampaa sairautta, Vänni huomauttaa.

Lue myös: Flunssakausi tulee – 10 konstia, joiden avulla vahvistat vastustuskykyäsi

Terveelliset elintavat vaikuttavat vastustuskykyyn

Tupakointi ja runsas alkoholinkäyttö heikentävät vastustuskykyä. Myös stressi altistaa flunssalle, joten kehoa ja mieltä olisi hyvä pyrkiä rentouttamaan säännöllisen vuorokausirytmin, mieluisten harrastusten ja riittävän unen avulla. Myös kevyt päivittäinen liikunta ja tasapainoinen ruokavalio auttavat parantamaan vastustuskykyä.

– Monet syövät flunssakaudella valkosipulia ja inkivääriä, mutta jos muuten syö normaalisti, niillä ei ole vastustuskyvyn kannalta merkitystä, Vänni sanoo.

Myöskään ylimääräisiä vitamiineja ei tarvitse nappailla purkista. C- ja D-vitamiinin sekä sinkin on todettu vähentävän flunssaoireilun kestoa, mutta kokonaan ne eivät sairauksia poissa pysty pitämään. Ennemminkin kyse on perusterveellä, hyvinvoinnista huolta pitävällä ihmisellä arpaonnesta.

Tekniikan Maailman älykellotestissä 3 suosikkimallia – valitse testitulosten avulla itsellesi sopivin älykello!

$
0
0

Tekniikan Maailma testasi yhteensä kolme erilaista älykelloa: yhden Huaweilta, yhden Applelta ja yhden Samsungilta. Älykellovertailu pitää sisällään mallit Apple Watch Series 6, Huawei Watch GT2 Pro ja Samsung Galaxy Watch3.

Testiraati kiinnitti huomiota laitteiden käyttöjärjestelmään, ominaisuuksiin sekä terveyden seurantaan. Tällaisia huomiota TM:n älykellovertailu nosti esille eri valmistajien älykelloista.

Lue myös: Testasimme neljä uutta urheilukelloa – tulokset kunnon kehittymisestä, unesta, askelmääristä ja veden juonnista yllättivät

Älykellovertailu: Apple Watch Series 6, Huawei Watch GT2 Pro ja Samsung Galaxy Watch3

Apple Watch Series 6

  • Tekniikan Maailma kertoo Apple Watch Series 6 -älykellon tarjoavan kattavan valikoiman erilaisia sovelluksia. Lisäksi kello tukee musiikinkuuntelua bluetooth-kuulokkeilla ja Apple Pay mahdollistaa ostosten tekemisen älykellon lähimaksun avulla.
  • Apple Watchia voidaan ääniohjata suomeksi ja sillä voi vastata esimerkiksi viesteihin.
  • Raadin mukaan kello tarjoaa testin monipuolisimman terveyden seurannan, vaikka unenseuranta ei vakuutakaan. Kellosta löytyy muun muassa jatkuva sykkeen seuranta, EKG, jatkuva happisaturaation mittaus, melutason tarkkailu sekä kaatumisentunnistus, joka soittaa hätätilanteessa hätänumeroon.

Hinta: 450 e

Lue koko älykellovertailu TM:n sivuilta!

Huawei Watch GT2 Pro

  • Huawei Watch GT2 saa Tekniikan Maailman testiraadilta kiitosta hyvästä terveydenseurannasta. Kello mittaa sykettä, unta, happisaturaatiota ja stressiä. Tiedot ovat löydettävissä kätevästi Huawei Terveys -sovelluksesta.
  • Huawei Watch GT2 kello ei tue ääniohjausta ja sillä ei voi myöskään vastata viesteihin.
  • Musiikin kuunteleminen onnistuu älykellossa kappaleita tallentamalla.

Hinta: 300 e

Lue koko älykellot testissä -tulos TM:n sivuilta!

Samsung Galaxy Watch3

  • Samsung Galaxy Watch3 tarjoaa oman sovelluskaupan, mutta testiraadin mukaan sovelluksia ei ole saatavilla yhtä paljon kuin Applen älykellossa.
  • Laitteen avulla musiikkia voi kuunnella myös kellon oman kaiuttimen kautta. Ääniohjaus toimii laitteessa englannin kielellä.
  • Kello pisteyttää unen laadun sekä arvioi REM-unen, kevyen unen ja syvän unen määrän. Tiedot tallentuvat Samsung Health -sovellukseen, josta käyttäjän on helppo seurata laitteen lähettämää dataa.

Hinta: 500 e

Lue koko älykellovertailu  TM:n sivuilta!

Millaiset arvosanat TM-testiraati antoi eri älykelloille? Lue Tekniikan Maailman koostama älykellot testissä -kokonaisuudessaan täältä!

Älykellovertailu: eri valmistajien kellot eroavat esimerkiksi unen mittaamisen suhteen. Kuvassa nainen makaa sängyllä älykello kädessä.

Tekniikan Maailman älykellovertailu paljasti, että älykelloissa on eroja esimerkiksi unen mittaamisen suhteen.

.

Kun päänahka kutisee ja kuivuu, moni pidentää pesuväliä – oikea hoito on pestä usein ja välttää tiettyjä kosmetiikan aineita

$
0
0

Hiuspohja on ihoa siinä missä muukin iho, ja myös se voi kuivua. Kuiva päänahka on vaivana tyypillisimmin talvella, jolloin kuiva ulkoilma ja lämmityksen kuivattama sisäilma luovat lisähaastetta kaikelle ihon hyvinvoinnille. Mutta kuivalta tuntuvan päänahan oireilu saattaa viestiä muistakin ongelmista kuin kuivuudesta.

Hyvinvoivan päänahan tunnistaa ehkä parhaiten siitä, että sen olemassaolon voisi jopa unohtaa. Se ei hilseile, kutise, punoita tai muutenkaan ilmoittele ärtyneenä itsestään.

Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Kristiina Hintsanen Ihosairaalasta sanoo, että kuivuuden lisäksi tyypillisimpiä päänahan ongelmia on kolme: atooppinen ihottuma, psoriasis ja seborrooinen ihottuma, joka tunnetaan myös tali-ihottumana.

– Näiden erottaminen toisistaan kotikonstein voi olla vaikeaa, sillä ne kaikki aiheuttavat samankaltaisia oireita, kuten hilseilyä ja kutinaa. Välillä ihottumat voivat olla hyvinkin saman näköisiä. Lisäksi päänahkaan on vaikea itse nähdä, Hintsanen sanoo.

Kuiva päänahka: vältä sulfaatteja sampoossa

Päänahan tavallisin ongelma on seborrooinen ihottuma, joka johtuu talin erityksestä ja hiuspohjassa esiintyvästä malassezia furfur -hiivasienestä. Kyseinen hiivasieni on oleellinen osa lähes kaikkia hiuspohjan ongelmia.

– Jos hiuspohjan talineritys pääsee liian runsaaksi, malessezia-hiiva lisääntyy ja hiuspohjaan syntyy tulehdus, joka aiheuttaa hilseilyä, kutinaa, punoitusta ja ärsytystä, Hintsanen sanoo.

Moni pyrkii pidentämään kutisevan päänahan pesuväliä, mutta niin ei ihotautilääkärin mukaan kannata tehdä. Sen sijaan ratkaisevaa on se, miten ja millaisella tuotteella hiuksensa ja päänahkansa pesee.

Tärkeintä on valita herkälle iholle sopiva hellävarainen ja pH-neutraali sampoo, jossa ei ole hiuspohjaa ärsyttäviä hajusteita. Myös sulfaatteja, kuten natriumlauryylisulfaattia eli SDS:ää, sisältävät sampoot voivat joskus kuivattaa hiuspohjaa. Natriumlauryylisulfaatti on kosmetiikkatuotteissa hyvin yleinen tensidi eli pinta-aktiivinen aine, joka saa sampoon vaahtoamaan.

– Myös hankaaminen voi kuivattaa hiuspohjaa. Jos suihkussa pitkään hieroo ja hankaa päänahkaansa sampoolla, kuivuu hiuspohjan iho varmasti.

Etenkin seborrooisen ihottuman hoidossa ja ennaltaehkäisyssä päänahka on kuitenkin tarpeen pestä tarpeeksi usein.

– Pesemistä ei tarvitse pelätä, jos tuotteet ovat hellävaraiset. Hiuspohjaa ei kannata päästää rasvoittumaan turhaan. Runsas talin määrä hiuspohjassa altistaa hiivasienelle, mikä aiheuttaa päänahan ongelmien kierteen. Hiukset olisi hyvä pestä myös aina silloin, kun on hikoillut.

Lue myös: Kuinka usein peset hiuksesi? Trikologi kertoo, miksi ahkera peseminen kannattaa

Metyyli-isotiatsolinoni allergisoi herkästi

Päänahka on usein samaa paria muun ihon kanssa. Esimerkiksi atoopikko kärsii usein myös atooppisesta hiuspohjasta.

Silloin, jos päänahka on erittäin kuiva, sitä ei kannata pestä turhan usein, sillä vesipesukin kuivattaa ihoa. Muutama pesukerta viikossa voi riittää, mikäli hiusjuuret eivät rasvoitu. Erityisen tärkeää on käyttää hellävaraista, hajusteetonta ja pH-neutraalia pesutuotetta.

Hintsanen sanoo itse välttelevänsä metyyli-isotiatsolinonia sisältäviä tuotteita. Metyyli-isotiatsolinoni on herkästi allergisoiva, poishuuhdeltavassa kosmetiikassa käytettävä säilöntäaine, joka voi aiheuttaa iho-oireita. Aineen tunnistaa pakkauksen ainesosaluettelosta nimellä methylisothiazolinone.

Kuiva päänahka hyötyy perusvoidepesusta

Kuivuudesta kärsivälle iholle olisi tärkeää saada kosteutta. Kuiva päänahka saa kosteutta esimerkiksi perusvoidepesun avulla.

– Kosteusvoidepesu tehdään apteekista saatavalla perusvoiteella. Voidepesussa kannattaa käyttää jonkin verran vesipitoista perusvoidetta. Voidepesu kannattaa tehdä muutamana päivänä peräkkäin, Hintsanen sanoo.

Ensin hiukset kastellaan vedellä ja sen jälkeen perusvoide hierotaan päänahkaan. Lopuksi hiukset huuhdellaan vedellä ja tarvittaessa pestään hellävaraisella sampoolla.

Kuivuudesta kärsivälle iholle olisi tärkeää saada kosteutta. Päänahkaa voi kosteuttaa esimerkiksi perusvoidepesun avulla.

Esimerkiksi talvisin jokainen voi kuuriluontoisesti helliä päänahkaansa perusvoidepesulla.

Apteekeista saa myös erilaisia hiuspohjaseerumeita ja muita hiuspohjaan jätettäviä hoitotuotteita, jotka osa kokee hyödyllisiksi kuivan hiuspohjan kosteuttamisessa. Kotona voi halutessaan kokeilla myös oliiviöljyä päänahan kosteutukseen.

Hierominen voi ärsyttää päänahkaa

Millaisin keinoin oman päänahan hyvinvointia voisi edistää?

Kristiina Hintsanen sanoo, että toisin kuin moni luulee, esimerkiksi päänahan hieronta ei erityisesti edistä päänahan hyvinvointia. Hiuspohjassa on jo valmiiksi hyvä verenkierto. Sen sijaan hiuspohjan hankaaminen sormilla tai raastaminen harjalla voivat ärsyttää päänahan ihoa. Raapimisessakin on se riski, että iho voi rikkoutua ja altistua siten bakteeritulehdukselle.

– Sen sijaan esimerkiksi aurinko tekee kesällä hyvää hiuspohjalle. Tehokkaimmin päänahan hyvinvointia edistää sillä, että pesee hiuksia tarpeeksi usein tarpeeksi hellävaraisilla tuotteilla, sillä kaikilla meillä on talia ja hiivaa hiuspohjassa. Sen lisäksi päänahkaa kannattaa silloin tällöin kosteuttaa esimerkiksi perusvoidepesun avulla. On hyvä muistaa, että värjääminenkin voi ärsyttää ärtynyttä päänahkaa. Myös pipon jatkuva käyttäminen hautoo päänahkaa, mikä saattaa lisätä talineritystä ja hiivaongelmaa.

Helli hiuspohjaasi:

  1. Pese hiukset ja päänahka riittävän usein, mutta aina hellävaraisilla tuotteilla.
  2. Suosi pH-neutraaleja (pH-arvo 7) ja hajusteettomia sampoita.
  3. Kosteuta päänahkaa perusvoidepesun avulla.

Vältä näitä:

  1. Liian pitkät pesuvälit.
  2. Päänahan pitkäkestoinen hankaaminen sampoolla.
  3. Rasvaisen tai likaisen päänahan hautominen pipon alla.

Hilsesampoo tai hydrokortisoniliuos rauhoittavat ärtynyttä päänahkaa

Mikäli päänahka hilseilee, kannattaa apteekista ostaa hilsesampoota ja käyttää sitä kuuriluontoisesti. Hilsesampoiden vaikuttavia aineita ovat esimerkiksi ketokonatsoli, salisyylihappo, erilaiset seleeniyhdisteet ja sinkkipyritoni.

– Hilsesampoota voi käyttää omatoimisesti muutamien viikkojen kuurina pari kertaa viikossa ja tarvittaessa ylläpitohoitona esimerkiksi kerran viikossa. Muina päivinä hiukset kannattaa pestä hellävaraisella sampoolla. Hilsesampoot kuivattavat päänahkaa, jos niitä käyttää jatkuvasti.

Hintsasen mukaan ärtynyttä päänahkaa voi myös tyynnyttää apteekista saatavalla miedolla hydrokortisoniliuoksella, joka rauhoittaa hiuspohjassa helposti syntyvää tulehdusprosessia.

– Hydrokortisoniliuosta levitetään päänahkaan kerran päivässä muutaman viikon kuureina.

Älä jää potemaan hiuspohjan kiukuttelua turhaan. Mikäli päänahka ei rauhoitu hellävaraisen pesun, perusvoidekosteutuksen, mahdollisen hilsesampookuurin tai miedon hydrokortisoniliuoksen avulla, kannattaa suunnata ihotautilääkärille.

Alle yksi kymmenestä naisesta kärsii e-pillerien aiheuttamista mielialaoireista – gynekologi kertoo, voivatko ehkäisypillerit aiheuttaa masennusta

$
0
0

E-pillerit ovat suosittu ehkäisykeino varsinkin nuorilla, 20–30-vuotiailla naisilla.  Yhdistelmäpillereiden mahdolliset haittavaikutukset ovat siitä huolimatta kiistelty puheenaihe. Tutkimusten valossa ehkäisypillereiden käyttö on turvallista, mutta kuten kaikkiin lääkevalmisteisiin myös e-pillereihin liittyy erilaisten sivuoireiden riski.

Yksi e-pillereiden haittavaikutus on mielialanvaihtelut, joista kärsii tutkimusten mukaan alle yksi kymmenestä käyttäjästä.

– Mielialaoireiden riski liittyy nykyajan tiedon valossa kaikkiin hormonaalisiin ehkäisyvalmisteisiin: e-pillereihin, pelkkää keltarauhashormonia sisältäviin valmisteisiin sekä hormonikierukkaan, kertoo Mehiläisen naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tuuli Soini.

Muita yhdistelmäpillerien sivuvaikutuksia ovat muun muassa:

  • tiputteluvuoto
  • päänsärky
  • rintojen arkuus
  • pahoinvointi
  • estrogeenistä aiheutuva veritulppariski.

Lue myös: Pahenevatko kuukautisvaivat iän myötä? Gynekologi listaa kolme tyypillistä muutosta kuukautisissa yli nelikymppisillä

Miksi e-pillerit aiheuttavat osalle mielialaoireita? Taustalla on ehkäisyvalmisteiden keltarauhashormoni

Se, miksi osa naisista saattaa saada e-pillereistä voimakkaitakin mielialanvaihteluja, selittyy Soinin mukaan valmisteista löytyvillä naishormoneilla.

E-pillerit sisältävät kahta hormonia: estrogeenia ja keltarauhashormonia eli niin sanottua progestiinia. Soini kertoo, että naishormonien tiedetään vaikuttavan kehossa muuallakin kuin gynekologisissa elimissä.

Esimerkiksi aivoissa on todettu olevan samoja reseptoreita, jotka sitovat naishormoneja kehossa.  Naishormonit vaikuttavat aivojen välittäjäaineisiin, kuten serotoniiniin ja dopamiiniin. Näitä välittäjäaineita kutsutaan myös kansankielellä hyvä olo -hormoneiksi.

– Tiedetään, että PMS- ja vaihdevuosioireet sekä synnytyksen jälkeinen masennus liittyvät ainakin osittain naishormonitasojen muutoksiin.

Ehkäisyvalmisteiden kohdalla mielialanvaihteluja selittää puolestaan valmisteissa käytetty keltarauhashormoni, mutta vaikutusmekanismi on tutkijoille vielä tuntematon.

– Eri valmisteissa käytetään erilaisia keltarauhashormoneja, jotka sitoutuvat eri tavalla reseptoreihin soluissa. Tämä voi selittää, miksi jotkin käyttäjät saavat yksilöllisiä oireita etenkin alussa.

Lue myösKirjailija Milja Kaunisto, 44, alkoi syödä minipillereitä, ja viikko myöhemmin hän vajosi pimeään: ”Itkin päivittäin enkä halunnut nousta sängystä”

 E-pillereitä voidaan käyttää myös masennuspotilailla

On mahdollista, että e-pillerit aiheuttavat joillakin naisilla alakuloisuutta, joka on verrattavissa jopa masennusoireisiin.  Yhdistelmäpillerien ja masennuksen välistä yhteyttä onkin tutkittu vuosikausia, mutta niiden välillä ei ole pystytty osoittamaan varmaa syy-yhteyttä.

– Osalla käyttäjillä mieliala on vähän laskenut tai tullut masennusoireita. Valtaosalla mieliala on pysynyt täysin samana – tai jopa kohonnut. Tutkimustiedon valossa ei voida sanoa, että e-pillerit aiheuttaisivat masennusta.

Tutkimuksissa on kuitenkin havaittu, että riski mieliala- ja masennusoireisiin näyttäisi olevan korkeampi niillä naisilla, jotka ovat kärsineet mielialaoireista ennen e-pillereiden käyttöönottoa. Sama pätee myös teini-ikäisiin käyttäjiin.

– Masennus on sairaus, jossa on erittäin monia taustatekijöitä. Esimerkiksi elämäntavat, päihteidenkäyttö, elämäntapahtumat, parisuhdeongelmat ja tietenkin perinnöllinen alttius vaikuttaa masennuksen syntyyn. E-pillereiden käyttö on todennäköisesti vain yksi tekijä monen muun tekijän seassa.

Esimerkiksi uusimmissa Maailman terveysjärjestön WHO:n suosituksissa sekä Käypä hoito -suosituksissa todetaan, etteivät e-pillerit ole syy masennukseen.

– Siksi e-pillereitä voidaan käyttää masennukseen sairastuneilla, oli sitten potilaalla lääkitys tai terapia hoitomuotona, Soini selventää.

Antiandrogeeniset e-pillerit ehkäisevät mielialaoireita

 Soinin mukaan lääkärin vastuulla on informoida potilasta e-pillereiden sivuvaikutuksista. Potilaan itse kannattaisi sen sijaan kertoa omalle lääkärille, jos on aikaisemmin kärsinyt mielialaongelmista.

– Silloin lääkäri voi huomioida tämän e-pillerin valinnassa ja potilaalle voidaan valita mahdollisimman antiandrogeeninen ehkäisypilleri, Soini kertoo.

Antiandrogeeninen keltarauhashormoni vähentää mieshormoneja kehossa, ja on todettu, että sitä sisältävät valmisteet saattavat aiheuttaa vähemmän mielialasivuvaikutuksia.

Mistä tietää, etteivät e-pillerit tai minipillerit sovi itselle?

Soinin mukaan ehkäisypilleriä olisi hyvä syödä kolmen kuukauden ajan, jotta voidaan varmistua sen sopivuudesta. Valmistetta kannattaa vaihtaa, jos käytön alussa ilmenee sivuvaikutuksia, jotka eivät häviä kolmen kuukauden kuluessa.

– Riippuu myös oireiden voimakkuudesta, kuinka kauan e-pillerieitä kannattaa syödä. Jos sivuvaikutusoire vaikuttaa lievältä – esimerkiksi huomaa niukkaa tiputteluvuotoa – voi rauhassa jatkaa käyttöä ja seurata, häviävätkö haittavaikutukset kolmessa kuukaudessa. Jos sivuoire on puolestaan voimakas, kuten migreeniä tai migreenikohtausten pahenemista, silloin kannattaa olla yhteydessä lääkäriin ja valmiste vaihdetaan heti turvallisempaan.

Minipillerien käyttäjän taas tulisi odottaa kolmesta kuuteen kuukauteen ennen valmisteen vaihtamista. Tämä johtuu siitä, että pelkkää keltarauhashormonia sisältävissä minipillereissä vuotokontrolli on yleensä huonompi kuin yhdistelmäpillereissä.

– Ylimääräisiä vuotoja voi ilmetä pidempään kuin e-pillerin kanssa. Se on hyvin tyypillistä, että alkuun vuotoja esiintyy ja ne vähenevät ajan kanssa, Soini kertoo.

Minipillerit ovat keski-ikäisille yhdistelmäpillereitä turvallisempi vaihtoehto

Ehkäisypillereiden käyttö vähenee tilastojen mukaan iän myötä. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen teettämän FinTerveys 2017 -tutkimuksen mukaan 30-39-vuotiaista naisista yhdistelmäpillereitä käytti 16 %, kun taas yli 40-vuotiaisista naisista enää 8 %.

Soinin mukaan syitä tähän on useita.

– Osa päättää perustaa perheen ja e-pillerin käyttö lopetetaan sen takia. Toiset taas siirtyvät toiseen ehkäisymuotoon, esimerkiksi kierukkaan, Soini kertoo.

Iän myötä naisille voi tulla myös riskitekijöitä, kuten migreeniä tai korkeaa verenpainetta, jotka pakottavat vaihtamaan e-pillerit. Myös tupakointi on yksi riskitekijä, joka voi pakottaa vaihtamaan e-pillerit.

– Pelkkää keltarauhashormonia sisältävä ehkäisy on keski-ikäiselle turvallisempi, sillä siihen ei liity veritulpan vaaraa, joka e-pillereihin liittyy, Soini kertoo.

On mahdollista, että e-pillerit aiheuttavat vakaviakin mielialaoireita. Kuvassa nainen katsoo ikkunasta ulos.

Gynekelogi kehottaa kertomaan avoimesti lääkärille, jos on aikaisemmin kärsinyt mielialaongelmista. Tämä voidaan ottaa huomioon, kun valitaan sopivaa ehkäisyvalmistetta.

”Ei-toivottu raskaus on masennukselle paljon merkittävämpi riskitekijä”

 Soini muistuttaa, että e-pillereiden käytöstä aiheutuvat mielialaoireet ovat harvinaisia. Useimmiten oireet ilmenevät käyttäjillä vain alussa, ja kun e-pillereiden käyttö jatkuu, oireet häviävät. Vain pienellä osalla oireilu jatkuu useiden kuukausien ajan.

– Ei-toivottu raskaus on masennukselle paljon merkittävämpi riskitekijä kuin hormonaalisen ehkäisyn käyttö. Luotettava ehkäisy on tosi tärkeä asia heille, jotka sitä tarvitsevat. Jos pelkää mahdollisia sivuvaikutuksia, sen takia ei kannata jättää käyttämättä raskauden ehkäisyä, Soini neuvoo.


5 oiretta, jotka kielivät lukulasien tarpeesta – asiantuntija kertoo, miksi kaikkien kannattaa käydä näöntarkastuksessa 40-vuotiaana

$
0
0

Oletko miettinyt, pitäisikö sinunkin hankkia lukulasit? Ikänäkö on yhtä luonnollinen asia kuin hiusten harmaantuminen tai ihon rypyt, eikä siihen voi itse vaikuttaa.

– Silmän mykiö, eli silmän linssi, on samaa sarveisaineitta ja sen kimmoisuus sekä elastisuus heikkenevät iän myötä, sanoo Instrumentariumin optometristi Lotta Werlander.

Milloin lukulasit tulisi hankkia?

On yksilöllistä, milloin ikänäkö alkaa oireilla. Toiset saavat oireita jo ennen 40 ikävuotta, toisilla ikänäön ensimmäiset merkit tulevat 45-vuotiaana tai myöhemmin.

Kriittinen ikä näön suhteen on Werlanderin mukaan noin 40 vuoden paikkeilla. Silloin näöntarkastuksessa kannattaisi käydä, vaikka näkö toimisi omasta mielestä hyvin.

– Monet taittovirheistä ovat sellaisia, ettei niitä huomaa itse. Pienenkin virheen korjaamisesta on usein suuri apu, varsinkin tänä päivänä, kun teemme paljon töitä lähietäisyydeltä, Werlander muistuttaa.

Lue myös: Saavatko silmäsi tarpeeksi hyvää valoa? 10 vinkkiä silmien parempaan hyvinvointiin

Mitä näöntarkastuksessa tehdään?

Näöntarkastus aloitetaan anamneesilla eli esikartoituksella.

Optometristi Lotta Werlander kertoo, että esikartoituksessa optikko haastattelee asiakasta päivän rutiineista, terveydentilasta sekä muista taustatekijöistä, joiden perusteella optikko valitsee, mitä testejä näöntarkastuksessa tehdään.

Näöntarkastukseen tarvitaan 20–30 minuuttia. Yleensä näöntarkastuksessa tutkitaan näöntarkkuudet kauas ja lähelle sekä silmien yhteistoiminta. Lisäksi laajennetussa näöntarkastuksessa kartoitetaan näkökentän laajuus, kontrastinäkö ja reaktionopeus, jotka ovat tärkeitä tekijöitä esimerkiksi liikenteessä.

– Suosittelemme 40-vuotiaille silmänpaineen mittausta tai silmänpohjan valokuvausta. Testit kannattaisi tehdä jo terveille silmille, koska sillä tavalla tiedämme silmien normaalin tason sekä voimme palata myöhemmissä näöntarkastuksissa tuloksiin ja tarkkailla silmien terveyden kehittymistä.

Werlander muistuttaa, ettei näöntarkastusta tarvitse jännittää, sillä siinä ei tehdä mitään, mikä sattuisi. Optikon suorittama näöntutkimus silmälaseja varten tehdään yleensä ilman lääkeaineita, ellei kyseessä ole syvempi silmäterveyden tarkastus.

Nämä oireet voivat kieliä siitä, että on aika hankkia lukulasit

Optikon vastaanotolle on suositeltavaa hakeutua viimeistään silloin, kun huomaa ongelmia näkönsä kanssa.

Werlanderin mukaan seuraavat merkit voivat kieliä ikänäön ensimerkeistä ja siitä, että olisi aika hankkia lukulasit.

1. Silmät kaipaavat enemmän valoa

Syksy ja talvi ovat pimeitä vuodenaikoja, jolloin luonnonvaloa on vain vähän saatavilla. Hämärässä toimiminen voi tuntua epävarmalta, koska ikänäön takia silmillä on vaikea nähdä tarkasti.

Toisaalta ikänäöstä kertoo myös se, jos aurinkoisina talvipäivinä valo häikäisee aiempaa enemmän.

– Oireet liittyvät mykiön eli silmän linssin kirkkauden menettämiseen. Mykiö ei päästä valoa enää niin hyvin kuin lapsena ja madaltaa kontrastinäköä sekä näön tarkkuutta.

2. Katsetta on hitaampi tarkentaa 

Ikänäkö oireilee eri tavoilla. Kuvassa nainen istuu pöydän ääressä ja selaa puhelintaan.

Jos katsetta on aiempaa hitaampi tarkentaa ruutuun, voivat lukulasit olla ongelmaan oikea apukeino.

Yksi ikänäön merkki on etäisyyksille tarkentamisen hidastuminen.

– Katsot esimerkiksi televisiota ja sitten siirrät katseesi kännykkään ja huomaat, että menee hetki ennen kuin puhelimen ruutu on terävä. Ikänäöstä kertoo se, jos katsottavan kohteen terävöittämisessä alkaa olla selvää viivettä.

3. Pientä tekstiä on vaikea lukea läheltä

Ikänäkö oireilee usein sillä, että on vaikea saada selvää pienestä tekstistä.

–Voi tulla tunne siitä, että tekstiä olisi miellyttävämpi lukea hieman kauempaa, Werlander kertoo.

4. Ikänäkö rasittaa silmiä, joka voi tuntua ohimon ja otsanseudun päänsärkynä 

Lukulasit voivat hyödyttää myös niitä, joita ikänäky ei varsinaisesti vielä vaivaa.

Asiantuntijan mukaan lukulasit voivat hyödyttää myös niitä, joita ikänäkö ei vielä varsinaisesti vaivaa. – Silmämme on luotu katsomaan kauas, ja joudumme aina tekemään enemmän töitä, kun katsomme lähelle, Werlander kertoo.

Niin kuin muutkin lihasryhmät, myös silmän tarkennuslihas menettää kimmoisuuttaan iän myötä.

Kun silmä joutuu tekemään enemmän töitä, se rasittuu, joka voi tuntua ikävänä päänsärkynä.

– Silmän rasitus voi oireilla ohimon ja otsanseudun päänsärkyä tai silmän takana voi tuntua kuumottavalta sekä polttavalta.

5. Luomen reunoilla on punoitusta

Koska ikänäkö rasittaa silmiä, se voi oireilla myös punoituksena luomen reunoilla.

– Se on merkki, että silmässä on ylirasitustila ja sinne pakkaantuu enemmän verta. Silmät tuntuvat tikkusilta sekä kuivilta.

Kestävät ja kevyet – huomioi nämä seikat, kun valitset lukulasit itsellesi

Lukulasit ovat vahinkoalttiita, sillä niitä ei pidetä jatkuvasti kasvoilla. Werlander kehottaa valitsemaan kestävät lukulasit, joita on kevyt pitää. Jotta lukulasit eivät naarmuunnu, laseisin on hyvä valita kovapintaiset linssit.

– Linsseihin voidaan tehdä myös heijastumaton pinta, joka vie lukulaseista pois ikkunalasiefektin, eli lukulasit eivät peilaa valoa takaisin, vaan linssit päästävät kaiken tarvittavan valon silmiin, Werlander vinkkaa.

Jos lukulasit ovat päässä päätetyötä tehdessä, niihin kannattaa lisätä sinivalosuoja.

– Sinivalo on vähän sama asia kuin taustamelu, joka häiritsee kuuloaistia. Sinivalo rasittaa silmiä. Lukulaseissa sinivalosuoja suodattaa digitaalisilta näytöiltä heijastuvan sinisen valon haitallisimman osan pois ja näkeminen on silloin mukavampaa.

Hyvä silmähygienia edistää silmien terveyttä

Kyynelneste on silmässä ensimmäinen valoa taittava elin. Huolehtimalla hyvästä silmän hygieniasta ja puhdistamalla kasvot sekä silmät huolellisesti aamuin illoin, huolehtii siitä, että näkeminen on miellyttävää ja silmä voi hyvin.

– Ripsiväriä ja kajaaleja, jotka ovat suoraan kosketuksissa silmän ja kyynelnesteen kanssa, tulisi vaihtaa tarpeeksi säännöllisin väliajoin.  Näin voi ehkäistä esimerkiksi luomenreunan tulehduksia ja kyynelnesteen ongelmia, Werlander muistuttaa.

Kehonkoostumusmittauksessa yksi menetelmä sopii etenkin kuntoilijalle, toinen painonpudottajalle – kaikki hyötyvät kolmesta yksinkertaisesta välineestä kotona

$
0
0

Nykyaikainen kehonkoostumusmittaus ei ole enää pelkkä rasvaprosentin mittaus. Mittaustavasta riippuen kehonkoostumusmittauksessa voidaan rasvaprosentin lisäksi erotella nesteiden, mineraalien, proteiinien ja rasvojen määrää ja paikkaa.

Lisääntyneestä tiedosta huolimatta kehonkoostumusmittaukset ovat edelleen aina arvioita siitä, mistä ihmisen paino koostuu. Tämän vuoksi mittaustapoihin liittyy myös omat ongelmansa, jotka on hyvä tiedostaa ennen mittaukseen menemistä.

Kehonkoostumusta voidaan mitata useilla erilaisilla menetelmillä: ihopoimumittauksella, bioimpedanssimittauksella, vedenalaispunnnituksella, DXA-mittauksella ja tietokonetomografialla.

Ihopoimumittaukset ja erilaisilla bioimpedanssilaitteilla tehtävät mittaukset ovat tyypillisiä kenttämittauksia, joita kuka tahansa voi tehdä suhteellisen helposti ja edullisesti joko itse kotona tai omalla kuntosalilla.

Vedenalaispunnitus, DXA-mittaus ja tietokonetomografia vaativat puolestaan aina laboratorio-olosuhteet, minkä vuoksi ne ovat yleensä tavalliselle kuluttajalle turhan kalliita ja aikaa vieviä suhteessa saatuun hyötyyn.

Koska mittausmenetelmiä on erilaisia, myös niiden tarjoama tieto kehon kunnosta vaihtelee. Tämän vuoksi kehonkoostumusmittaukseen ei kannata marssia sokeasti. Jonkun tavoitteeseen sopii paremmin eri menetelmä kuin toisen. Vertailimme tavallisten kenttämittausten hyviä ja huonoja puolia.

Kehonkoostumusmittaus: ihopoimumittaus sopii parhaiten kuntoilijalle

Ihopoimumittauksessa eli niin sanotussa pihtimittauksessa keho jaetaan rasvaan ja rasvattomaan massaan mittaamalla ihopoimujen paksuus eri kohdista. Mittaus perustuu oletukseen, että puolet ihmisen kehon rasvakudoksesta sijaitsee ihon alla.

Ihopoimumittaus sopii parhaiten aktiiviselle kuntoilijalle tai urheilijalle pitkäaikaiseen seurantaan. Ylipainoisille mittausmenetelmä on epäluotettava, koska ihopoimujen mittaaminen on vaikeaa.

Mittauskohtia on yleensä neljä: hauis, ojentaja, lapaluun alakulma ja suoliluun harju. Mittauskohtia voi kuitenkin olla useampiakin. Niiden valinta vaikuttaa mittaustulokseen, sillä eri henkilöillä kehon rasva jakaantuu eri puolille kehoa eri tavalla.

kehonkoostumusmittaus: ihopoimumittaus

Ihopoimumittauksessa mitataan ihopoimujen paksuus yleensä neljästä eri kohdasta. Kehon rasvaprosentti lasketaan mittauskohtien keskiarvojen yhteistuloksen perusteella.

Luotettavuuden kannalta ratkaisevaa tässä mittausmenetelmässä on myös mittaajan ammattitaito, minkä vuoksi eri mittaajien saamia tuloksia ei kannata verrata keskenään. Jos olet siis suorittanut mittauksen itse kotona marketista saatavilla pihtimittareilla, ei kannata verrata tulosta ammattilaisen tekemän mittauksen tulokseen.

Kaikista mittauskohdista otetaan kolme lukemaa. Lopulta niistä lasketaan keskiarvo kullekin mittauskohdalle. Keskiarvojen yhteistuloksen perusteella selvitetään kehon rasvaprosentti oman sukupuolen ja iän mukaan.

Kehonkoostumusmittaus: bioimpedanssi sopii suurten muutosten seurantaan

Bioimpedanssimittaus perustuu kudosten erilaiseen sähkönjohtavuuteen. Lihakset, joissa on paljon vettä, johtavat eri tavalla sähköä kuin rasvakudos.

Osa erityisesti kotona käytettävistä bioimpedanssilaitteista mittaa sähkönjohtavuutta pelkästään kahden pisteen kautta yläraajoista. Tällaisella laitteella saatuun rasvaprosenttiin on syytä suhtautua erityisen kriittisesti, koska alavartalon mittausta ei ole. Toisissa bioimpedanssilaitteissa mittaus tapahtuu neljän pisteen kautta eli käsistä ja jaloista, jolloin saadaan koko kehon rasvaprosentti.

kehonkoostumusmittaus: bioimpedenssimittaus

Bioimpedanssimittaus perustuu kudosten erilaiseen sähkönjohtavuuteen. Mittaus tapahtuu yleensä käsistä ja jaloista.

Bioimpedanssimittauksen luotettavuuteen vaikuttaa erityisen paljon mitattavan ennakkovalmistautuminen. Ennen kehonkoostumusmittausta tulisi välttää hikoilua, syömistä ja juomista sekä saunomista, sillä ne muuttavat kehon neste- ja elektrolyyttitasapainoa. Naisten on hyvä huomioida myös oma kuukautiskierto mittausta tehdessä. Paras aika tehdä kehonkoostumusmittaus bioimpedanssilla on aamulla yöpaaston jälkeen.

Bioimpedanssi sopii erityisen hyvin painonpudottajalle. Mittaustapa on miellyttävä mutta myös kohtuullisen luotettava suurten kehonkoostumusmuutosten seurannassa pitkällä aikavälillä. Painonpudottajalle terveyden kannalta tärkeimmät tiedot kehonkoostumusmittauksessa ovat painon lisäksi arviot rasvaprosentista ja viskeraalisesta rasvasta, painoindeksi sekä vyötärö-lantiosuhde.

Viskeraalinen rasva kertoo vatsaonteloon sisäelinten ympärille kertyneen niin sanotun huonolaatuisen rasvan määrän. Vatsaonteloon kertynyt liikarasva voi aiheuttaa monia sairauksia, kuten tyypin 2 diabetesta, erilaisia sydän- ja verisuonitauteja, unihäiriöitä ja syöpiä. Myös vyötärön ja lantion suhteella pyritään tunnistamaan tätä haitallista keskivartalon lihavuutta, joka on erityisen vaarallista terveyden kannalta. Painoindeksin avulla määritellään ylipainoa suhteuttamalla pituus painoon.

Kuntoilijoille, jotka haluavat kiinteytyä ja kehittää lisää lihasmassaa, bioimpedanssimittaus on mielenkiintoinen erityisesti, koska sen avulla on mahdollista selvittää rasvattoman ja rasvakudoksen jakaantuminen eri kehonosissa.

Koska bioimpedanssimittareita myydään myös kotikäyttöön, tavallinen kuntoilija tai painonpudottajakin pystyy niiden avulla tulkitsemaan tuloksia viitearvotaulukkojen mukaan. Kannattaa kuitenkin käydä ammattilaisen mittauksessa, jos ei ole koskaan ennen tehnyt kehonkoostumusmittausta. Ammattilainen osaa katsoa lukujen luomaa kokonaisuutta yksittäisiä numeroita syvemmälle.

Lue myös: Vyötärörasva ja jenkkakahvat piinaavat monia, mutta kumpi niistä on vaarallisempaa? Kysyimme asiantuntijalta 10 kehon rasvaan liittyvää kysymystä

Hanki kotiin nämä 3 välinettä, jos haluat seurata kehonkoostumustasi

Olitpa sitten kuntoilija tai painonpudottaja, parhaimmat välineet oman kehonkoostumuksen kotiseurantaan ovat peili, vaaka ja mittanauha. Ne pärjäävät myös hyvin vertailussa kalliimmille laitteille, sillä ne antavat terveyden kannalta tärkeimmät tiedot.

Peili kertoo jo paljon, onko kehonkoostumuksessa tapahtunut toivottuja muutoksia. Mittaamalla vaa’an avulla oman painon ja laskemalla sen avulla painoindeksin pystyy seuraamaan, pysyykö paino normaalipainon rajoissa.

Lue myös: Jos vyötärö on hoikka, peppu saa olla pyöreä – Ravintovalmentaja suosittelee tiimalasivartaloa

Painoindeksiin liittyy kuitenkin muutamia haasteita. Esimerkiksi vatsaontelon sisälle voi olla kertynyt liikaa rasvaa, vaikka painoindeksi olisikin normaali. Jos peilikuvan perusteella herää epäilys siitä, että keskivartaloon on kertynyt rasvaa, kannattaa tarkistaa oma vyötärön ympärys mittanauhan avulla. Vyötärölihavuudeksi luokitellaan, jos naisella vyötärön ympärysmitta ylittää 90 cm ja miehillä 100 cm.

Lähteenä käytetty myös: Fogelholm, M. 2004. Antropometriset ja kehon koostumusta kuvaavat mittaukset. Teoksessa Keskinen, K.L., Häkkinen, K. & Kallinen, M. Kuntotestauksen käsikirja. Liikuntatieteellisen seuran julkaisu nro 156, Helsinki. Tammer-Paino oy, Tampere.

Kuparimaski puhdistuu itsestään, mutta varo meikkimokaa! Asiantuntija kertoo 7 faktaa kuparimaskista

$
0
0

Kuparimaskit ovat juuri nyt kovaa huutoa, ja moni haluaa sellaisen itselleen suojaksi taistelussa koronavirusta vastaan. Mutta tarjoaako kuparimaski oikein käytettynä todella parempaa suojaa kuin kertakäyttö- tai kangasmaskit? Entä mistä tietää, milloin kuparimaski pitää vaihtaa uuteen?

Teknologian tutkimuskeskuksen VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin muistuttaa, ettei mikään maski poista velvollisuutta olla varovainen ja huolehtia hyvästä käsihygieniasta.

– Kun maskeja käsittelee, täytyy muistaa, että käsihygienialla on yllättävän tärkeä osa. Lika siirtyy helposti, kun koskettaa likaantunutta pintaa ja sen vuoksi ihminen myös siirtää huomaamattaan mikrobeja paikasta toiseen, Harlin sanoo.

Kysyimme Harlinilta seitsemän kysymystä kuparimaskeista.

1. Miten kuparimaski eroaa kertakäyttömaskista?

Kuparimaski on muuten samanlainen kuin tavallinen kertakäyttömaski, mutta siihen on lisätty kuparia. Tavoitteena on saada antimikrobinen vaikutus, joka käytännössä tarkoittaisi sitä, että maskissa oleva kupari pystyisi tuhoamaan maskin pinnalta eläviä mikrobeja.

Kaikki mikrobit kuolevat tietyssä ajassa ilman elinkelpoista ympäristöä ja kupari nopeuttaa prosessia.

Lue myös: Kangasmaskien pesu keittämällä – helpot ohjeet, joiden avulla kangasmaskit pysyvät puhtaina ja turvallisina käyttää

2. Tarjoaako kuparimaski parempaa suojaa?

Kuparimaskissa on kaksi erilaista suojausta, mutta se ei välttämättä tarjoa välittömästi mitään erityistä hyötyä. Ilma sujahtaa maskin materiaalin läpi nopeasti ja sen pitäisi olla kontaktissa monta minuuttia tai jopa tunteja, jotta kuparin vaikutus oikeasti toimisi.

Kuparimaskin hyöty on siinä, että maski itsessään puhdistuu nopeammin ja vähentää siihen kerääntyvää elinkelpoista likaa eli mikrobeja. Siihenkin liittyy mutta, sillä kun maskin pinnalle kertyy riittävästi likaa, jää kupari likakerroksen alle, eikä kupari enää kohtaa mikrobeja.

Naisella on kasvomaski ja hän laittaa käsidesiä. Kuparimaski vaatii niin ikään hyvän käsihygienian.

Kuparimaskin käytössä, kuten muidenkin kasvomaskien kanssa, tulee huolehtia hyvästä käsihygieniasta.

3. Kuinka kauan kuparimaskia voi käyttää yhtäjaksoisesti?

Yksiselitteistä oikeaa vastausta on vaikea antaa, sillä se riippuu käyttöympäristöstä. Ympäristössä, jossa on paljon ihmisiä, maski likaantuu nopeammin.

On kuitenkin hyvä muistaa, ettei kuparimaskiakaan voi käytää yhtäjaksoisesti paljoa pidempään kuin muitakaan kuitukangasmaskeja tai suojaimia. Myös kuparimaski kastuu, ja kun se on kastunut, sen suorituskyky heikkenee kumpaankin suuntaan nopeasti.

Yksi ohjenuora on, ettei maskia tulisi pitää noin tuntia pidempään yhtäjaksoisesti. Aikahaarukkaan vaikuttaa se, onko maski käytössä kuivassa sisätilassa vai ulkona, jossa se kastuu nopeasti.

4. Miten kuparimaski puhdistetaan?

Tutkimustulokset vaihtelevat sen osalta, kuinka kauan kestää, että kuparimaskin pinnalla olevat mikrobit kuolevat. Kannattaa antaa kuparimaskin kuitenkin tuulettua yön yli paikassa, missä se myös kuivuu.

Paras tuulettumispaikka on kuiva ja valoisa, jolloin maskissa olevat mikrobit kuolevat nopeammin.

5. Milloin kuparimaski pitää vaihtaa uuteen?

Tutkittua tietoa siitä, miten monta kertaa samaa kuparimaskia voi käyttää, ei ole. Oikeanlainen puhdistus voi mahdollistaa sen, että kuparimaskia voi käyttää uudelleen.

Selkeä likaantuminen kuitenkin on kuparimaskien ongelma. Maskin pinnalle voi kertyä likaa käsien lisäksi esimerkiksi meikeistä. Silloin maski menettää tehonsa, eikä enää puhdistu itsestään.

Jos maskissa näkyy jälkiä, siihen on siirtynyt kasvorasvaa, huulipunaa tai muuta likaa, ei maskia pidä enää käyttää. Samoin, jos kuparimaski on alkanut murenemaan, ei sitä saa enää käyttää.

6. Miten kuparimaskia tulisi säilyttää esimerkiksi työpäivän aikana?

Jos kuparimaski on töihin tullessa kasvoilla vain lyhyen aikaa, ja paluumatkalla haluaa käyttää samaa maskia, tulisi maskia säilyttää päivän ajan paperipussissa. Paperipussi mahdollistaa sen, että maski ehtii kuivua, eikä koske muihin pintoihin.

Ehdottomasti varmempi ratkaisu on, että tulee töihin yhdellä maskilla ja lähtee toisella.

Työpäivän jälkeen molemmat kuparimaskit tulisi tuulettaa yön yli.

7. Voiko kuparimaskista olla jotain haittaa?

Kuten muutkin kasvomaskit, myös kuparimaski voi aiheuttaa tai pahentaa iho-ongelmia. Kupari voi pahentaa atooppisen ihon oireilua ja aiheuttaa yliherkkyyttä.

Jos kuparimaskin käytöstä aiheutuu ihottumaa tai atooppisia oireita, on suositeltavampaa käyttää tavallista kertakäyttömaskia kuparimaskin sijaan. Jos käyttö aiheuttaa tulehduksen iholle, tulee tulehdus hoitaa.

Murenevaa maskia ei saa missään nimessä käyttää, sillä kuparia ei saa joutua hengityselimiin. Kuparimaskin tulee olla myös CE-merkitty ja testattu.

Lantionpohjan lihaksia pitää treenata, mutta ylikunto ei ole hyväksi – liian kireä lantionpohja voi aiheuttaa monia haittoja

$
0
0

Lantionpohjan lihakset on tärkeää pitää hyvässä kunnossa, mutta mistä tietää, onko jumppaamiselle tarvetta – entä voivatko lantionpohjan lihakset olla liian kireät? Kysyimme asiantuntijalta.

1. Mitä hyötyä naiselle on siitä, että lantionpohjan lihakset ovat hyvässä kunnossa?

Lantionpohjan lihakset kannattelevat emätintä, suolta ja virtsarakkoa, ja hyväkuntoisina ne ehkäisevät gynekologisia laskeumia ja helpottavat virtsanpidätystä. Ne huolehtivat pidätyskyvystä tukemalla aukkoja, joita pitkin virtsa ja uloste kulkevat lantion läpi.

Hyväkuntoinen lantionpohja suojaa selkää säätelemällä syvien vatsa- ja selkälihasten ja pallean painetta. Se lisää osaltaan seksistä saatavaa nautintoa, sillä lantionpohjalla ja seksuaalitoiminnoilla on yhteinen hermotus.

Lue myös: Nämä 5 vaivaa voivat johtua synnytyksestä – lääkäri kertoo, mitä niille voi tehdä

2. Mistä tietää, onko lantionpohja kunnossa?

Lantionpohjan kuntoa voi arvioida sormitestillä. Siinä nainen laittaa emättimeensä sormen tai kaksi ja supistaa sen jälkeen lantionpohjaa. Supistuksen pitäisi tuntua sormissa puristuksena. Ellei tunnu, tarvitaan tehostettua omatoimista treenaamista. Mikäli se ei tuota tulosta kahden kuukauden sisällä, on syytä hakea lantionpohjan toimintahäiriöihin erikoistuneen fysioterapeutin apua.

Lantionpohjaa treenataan supistuksilla. Jos lihasten supistaminen vetää sormia sisäänpäin, tekniikka on oikea. Liike tehdään väärin, jos supistus tuntuu sormissa työntönä. Silloinkin tarvitaan ammattiapua.

Lue myös: Lantionpohjan fysioterapia voi parantaa seksielämääsi

3. Jos harrastaa liikuntaa, ovatko lantionpohjan lihakset automaattisesti kunnossa?

Kaikki kuntoliikunta tekee hyvää lantionpohjalle ja suojaa pissanpidätysongelmilta, mutta kovin rankka liikunta voi lisätä karkailua.

Virtsanpidätykseen tarvitaan lantionpohjan lihasten lisäksi myös kestävää sidekudosta. Ikä heikentää sidekudosta, eli jos kasvoissa näkyy iän tuomaa karismaattisuutta ryppyinä, on se merkki siitä, että sidekudos antaa myöten myös lantionpohjassa. Kudoksen kestävyyttä ei kannata tällöin testailla trampoliinilla tai muissa äkkiponnistuksia sisältävissä liikuntamuodoissa, kuten painonnostossa.

4. Miksi lantionpohja tarvitsee täsmätreeniä?

Lantionpohjan lihakset hyötyvät kaikesta keskivartaloa tukevasta liikunnasta, kuten pilateksesta ja joogasta, mutta täsmätreeni vahvistaa niitä parhaiten.

Lantionpohjan lihaksia harjoitetaan supistamalla emätintä, virtsaputkea ja peräaukkoa. Supistus lisää lihasvoimaa ja rauhoittaa rakkoa.

Lantionpohjan lihaksistossa on erilaisia ominaisuuksia, jotka vaativat kehittyäkseen teholtaan ja kestoltaan erilaisia supistuksia. Harjoittelun tavoitteena on lantionpohja, joka ei petä arjessa.

Maksimivoimaa tarvitaan voimakkaissa ponnistuksissa, kuten nostoissa. Se kehittyy harjoituksilla, joissa lantionpohjaa supistetaan viisi sekuntia täysillä, aivan kuin imaistaisiin jotain sisäänpäin.

Nopeusvoimasta on apua äkillisissä ponnistuksissa, kuten yskäisyssä. Se kehittyy voimakkailla, nopeilla supistuksilla.

Kestovoimaa tarvitaan kaikessa liikkumisessa. Se paranee kevyillä, pitkäkestoisilla supistuksilla.

Lue myös: Lantionpohjan lihakset kuntoon – 5 vinkkiä vahvaan lantionpohjaan

5. Kuinka vahva lantionpohjan pitää olla?

Jokainen nainen määrittää itse, kuinka vahvan lantionpohjan haluaa. Lantionpohjan lihaksilla ei tarvitse jaksaa nostaa esineitä. Aika ajoin ilmaantuva vaginapainonnostotrendi ei ole lantionpohjan tehojumppaa, vaikka se maksimivoimaa jossain määrin treenaisikin.

Kestovoimaharjoittelu on tärkeintä lihasharjoittelua, sillä lantionpohjan lihassoluista valtaosa on kestovoimatyyppisiä soluja, joilla on kyky vastustaa lihasväsymystä. Ellei lantionpohjassa ole kestovoimaa, lenkkeillessä pissa voi karata ja kantamisessa selkä väsyä.

6. Onko lantionpohjatreeni välinelaji?

Osa naisista tarvitsee välineen, jotta säilyttää motivaation harjoitella. Markkinoilla on emätinkeiloja ja -kuulia, sähköisiä lihasstimulaattoreita ja älypuhelimeen ladattavia pelejä, joita pelataan lantionpohjan lihaksia hyödyntäen. Laitteen tarpeellisuudesta kannattaa jutella fysioterapeutin kanssa ja kokeilla sitä ensimmäisen kerran vastaanotolla. Väärin käytettynä laite on hyödytön ja voi pahentaa vaivaa.

Osa fysioterapeuteista lainaa laitteita kotikäyttöön.

7. Voivatko lantionpohjan lihakset olla liian kireät?

Lantionpohjatreenissäkin tarvitaan välipäiviä, jotka voi halutessaan pitää peräkkäin. Jos harjoittelun tavoitteena on lisätä lihasvoimaa, harjoitellaan viitenä päivänä viikossa. Jos tavoitteena on ylläpitää lihasvoimaa, harjoitellaan kahdesti viikossa.

Ilman välipäiviä lantionpohjaan voi tulla ylikunnoksi kutsuttu ylirasitustila. Tällöin lihasvoima ei kehity eikä sormitesti tunnu miltään.

Lantionpohjanlihasten todellinen kunto varmistuu fysioterapeutin vastaanotolla EMG-mittauksella.

Lantionpohja voi olla kireä ilman yletöntä täsmätreeniäkin. Selkäkipuisella lihasjännitys voi ulottua lantionpohjaan saakka.

8. Mitä haittaa tiukasta lantionpohjasta on?

Liian kireät lantionpohjan lihakset voivat pahentaa virtsankarkailua, altistaa äkkipissahädälle ja tuntua alavatsa- ja yhdyntäkipuna.

Lantionpohja voi olla kireä ilman yletöntä täsmätreeniäkin. Selkäkipuisella lihasjännitys voi ulottua lantionpohjaan saakka. Vulvodynia eli ulkosynnytinelinten pitkäaikainen kipu voi aiheuttaa lantionpohjan kireyttä. Fysioterapeutin ohjaamat lantionpohjan rentoutusharjoitukset auttavat kummassakin tapauksessa.

9. Miten lantionpohjaa rentoutetaan?

Lantionpohjan harjoitusten välissä tulisi aina muistaa rentouttaa lantionpohja, tai muuten lihaksistoon voi jäädä ylijännitystila.

Rentouksessa voi käyttää apuna mielikuvaa, vaikka kuvitella oman lempikukan terälehtien aukeavan mahdollisimman avoimiksi.

Alussa lantionpohjaa rentoutetaan supistuksen jälkeen kaksi, kolme kertaa kauemmin kuin supistetaan. Kun harjoittelussa kehittyy, voi rentoutusosioita lyhentää.

10. Onko jumpasta apua, jos pissa jo karkaa?

Tutkimuksissa on todettu, että ohjattu, säännöllinen lantionpohjan lihasten harjoittelu vähentää selkeästi ponnistuskarkailua ja saattaa helpottaa myös muun tyyppisen karkailun ja gynekologisten laskeumien oireita. Harjoittelua käytetään myös leikkausten jälkeen ylläpitohoitona. Aluksi on kuitenkin tärkeää omatoimisesti harjoitella lihaksiaan – tällöin ohjattua harjoittelua ei välttämättä tarvita.

Raskaus, synnytys, krooninen yskä, ummetus, tupakointi, ylipaino ja vaihdevuodet saattavat heikentää lantionpohjan lihasten voimaa ja hallintaa. Tätä voi ehkäistä elintapojen tarkkailulla ja säännöllisellä harjoittelulla.

Asiantuntijana terveystieteiden tohtori, Suomen Lantionpohjan Fysioterapeutit ry:n puheenjohtaja Minna Törnävä, Tampereen yliopistollinen sairaala.

Lantionpohjan fysioterapeutit löytyvät osoitteesta pelvicus.fi.

Lue myös: Pompoir on lantionpohjaa aktivoiva tekniikka, joka takaa elämäsi orgasmin – 8 vinkkiä lantionpohjan lihasten käyttöön seksin aikana

Onko nenäsi usein tukossa aamuisin? Yleinen vaiva voi johtua nenän luonnollisesta toiminnasta – näin tunnistat, milloin oireilun taustalla voi olla muita syitä

$
0
0

Tukkoinen nenä aamuisin on ärsyttävä ja monelle tuttu vaiva. Tavallisimpia syitä nenän aamuiselle tukkoisuudelle ovat virusperäiset infektiot, allergiat, yliherkkyysnuha ja nenän polyypit. Jos tukkoisuus on kuitenkin lievää ja helpottaa 15–30 minuutin jalkeilla olon jälkeen, voi oireilu liittyä nenän normaaliin toimintaan.

– Makuuasennossa verenkierto nenän limakalvoilla lisääntyy, minkä vuoksi nenä voi tuntua aamuisin tavallista tukkoisemmalta. Kyljellään nukkuessa alempi sierain tuntuu usein tukkoiselta samasta syystä, kertoo johtava lääkäri ja yleislääketieteen erikoislääkäri Henri Ärölä Mehiläinen Terveyspalveluista.

Lievää tukkoisuutta voi pyrkiä helpottamaan omaa nukkuma-asentoa hienosäätämällä.

– Yön aikaista tukkoisuutta voi lievittää esimerkiksi korkeammalla tyynyllä, jolloin verenpaine nenän limakalvoilla laskee.

Nenäsykli on yleinen syy sille, että vain toinen puoli nenästä tuntuu tukkoiselta

Nenä toimii nerokkaammin kuin uskoisikaan. Vaikka ihminen periaatteessa hengittää molemmilla sieraimilla, sieraimet työskentelevät vuorotellen. Kun ilmavirta kulkee toisessa nenäkäytävässä, toinen käytävä tukkeutuu voidakseen levätä. Kyseessä on autonomisen eli tahdosta riippumattoman hermoston säätelemä prosessi, josta käytetään nimeä nenäsykli.

Nenäsykli on tyypillinen syy sille, että toinen puoli nenästä tuntuu herätessä tukkoiselta. Lepäävän sieraimen ahtaus korostuu, kun neste- ja verenkierto nenän limakalvoilla lisääntyy makuuasennossa.

– Nenäkäytävät tavallaan hengittävät vuorotellen, noin kolmen tunnin sykleissä. Tukkoisemman puolen limakalvo toipuu ilmavirran aiheuttamasta rasituksesta sillä aikaa, kun toisen puolen nenäkäytävä tekee töitä. Nenäsykli kuuluu ihmisen normaaleihin elintoimintoihin, Ärölä selittää.

Lämpötilan vaihtelu tai muut ulkoiset ärsykkeet voivat laukaista vasomotorisen nuhan

Mutta mistä tietää, että oireet johtuvat nenän normaalista toiminnasta eivätkä esimerkiksi nuhasta tai virusperäisestä infektiosta?

– Tavanomaisessa nuhassa limaerite on kirkasta. Tyypillisesti virus- ja bakteeri-infektioiden yhteydessä limaneritys lisääntyy eikä lima ole enää vetistävää, vaan sitkeää ja väriltään kellertävää tai vihertävää, Ärölä kuvailee.

Myös vasomotorinen nuha eli ei-allerginen yliherkkyysnuha voi saada nenän limakalvot oireilemaan. Vasomotorinen nuha aiheuttaa yleensä vetistä nuhaa, lisääntynyttä limakalvoturvotusta ja tukkoisuutta. Toisin kuin esimerkiksi allergiseen nuhaan, vasomotoriseen nuhaan ei liity silmien oireilua.

Vasomotorisessa nuhassa nenän tukkoisuus on tyypillisesti voimakkainta aamulla ja oireilu voi olla ympärivuotista. Sen laukaisevat usein ulkoiset ärsykkeet, kuten lämpötilanvaihtelut, tupakansavu, pöly tai kuiva ilma. Koska vasomotorinen nuha liittyy autonomisen hermoston toimintaan, voi myös stressi pahentaa oireilua.

– Vasomotorisesta nuhasta puhutaan silloin, kun nenän limakalvojen itsesäätely on liian voimakasta. Silloin jo pienetkin lämpötilanvaihtelut tai ilman kuivuus voivat aiheuttaa limakalvoilla voimakasta turvotusta tai huomattavaa limaneritystä. Myös hajut voivat tuntua korostetusti.

Vasomotorinen nuha on yleinen ja yleensä harmiton vaiva, mutta jos oireilu haittaa elämää, kannattaa tilannetta selvitellä lääkärin kanssa.

Allergikot ja astmaatikot saavat helposti oireita, jos lakanoiden vaihtoväli venyy

Tukkoinen nenä aamuisin voi saada pohtimaan, tulisiko kotona siivota useammin. On mahdollista, että syy nenän pitkittyneelle tukkoisuudelle liittyy ilman epäpuhtauksiin, kuten liialliseen pölyyn. Katse kannattaakin silloin tällöin suunnata ilmanvaihtojärjestelmän suodattimiin ja venttiileihin, joihin on saattanut kertyä sisäilmaa huonontavaa likaa tai pölyä.

Ärölän mukaan lakanoiden suositeltava vaihtoväli riippuu nukkujasta. Tyynyliinat olisi hyvä vaihtaa noin 1–2 viikon välein, pussi- ja aluslakanoiden vaihtoväli voi olla hieman pidempi.

Allergikkojen olisi hyvä vaihtaa lakanat hieman muita useammin. Lakanoiden vaihdon yhteydessä vuodevaatteet kannattaa tuulettaa ja sänky imuroida.

– Hieman suositeltua pidemmästä lakanoiden vaihtovälistä ei ole varsinaista riskiä terveydelle, mutta etenkin allergikot ja astmaatikot voivat alkaa oireilla helpommin, jos lakanoiden vaihtoväli venyy.

Nenäsumutteen pitkäaikainen käyttö voi pahentaa tukkoisuutta

Nenän lyhytaikaista tukkoisuutta voidaan hoitaa tilapäisesti esimerkiksi avaavilla nenätipoilla tai -sumutteilla.

– Tukkoisuutta avaavien nenäsumutteiden kanssa ongelma on, että pidempään käytettynä nenän limakalvot tottuvat lääkkeen vaikutukseen. Kun limakalvoille ei enää anneta säännöllistä lääkesuihketta, voivat ne turvota umpeen. Pitkäaikainen nenäsumutteen käyttö kannattaa lopettaa ja kärsiä tukkoisuudesta muutama päivä. Tilanne yleensä helpottaa viimeistään viikon kuluttua lääkkeen lopettamisesta, Ärölä ohjeistaa.

Tukkoisuutta voi pyrkiä ennaltaehkäisemään hoitavilla tuotteilla, kuten apteekista saatavilla A-vitamiinisuihkeilla tai limakalvojen hoitoon tarkoitetuilla öljyillä.

– Tämä on erityisen tärkeää silloin, jos joutuu käyttämään pidempiä aikoja kortisoninenäsumutteita esimerkiksi allergian vuoksi. Myös nenän huuhtelu nenähuuhtelukannulla yleensä helpottaa tukkoisuutta.

Nenäkannu voi helpottaa tukkoisuutta

Nenän huuhtelu nenäkannulla voi avata tukkoista nenää. Huuhteluun käytetään haaleaa suolavettä, jota kaadetaan toiseen sieraimeen apteekista saatavalla sarvikuono- eli nenähuuhtelukannulla. Päätä kallistetaan niin, että vesi virtaa sierainten läpi ja tulee toisesta sieraimesta ulos. Huuhtelu puhdistaa nenää, ja suolavesi kosteuttaa limakalvoja.

Toisinaan syy aamuiselle tukkoisuudelle voi löytyä nenän rakenteesta, pitkittyneestä poskiontelontulehduksesta, polyypeista tai kasvaimesta. Myös hormonaalisilla tekijöillä on vaikutusta nenän toimintaan. Kun ikää tulee lisää, limakalvot kuivuvat ja tukkoisuuden tunne nenässä voi lisääntyä. Raskauden aikana nenän limakalvot voivat olla normaalia turvonneemmat.

Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos tukkoisuudelle ei löydy omalla päättelyllä selvää syytä tai jos oireet ovat häiritseviä.

– Pitkään jatkunut nenän tukkoisuus tulee selvittää kertaalleen huolellisesti. On mahdollista, että taustalla on esimerkiksi pitkäaikainen poskiontelontulehdus, nenän polyypit tai muu hoidettavissa oleva vaiva.

 Asiantuntijahaastattelun lisäksi artikkelin lähteenä on käytetty Duodecim Terveyskirjastoa.

Viewing all 1792 articles
Browse latest View live