Quantcast
Channel: Terveys | Anna.fi
Viewing all 1771 articles
Browse latest View live

Pyöräilyn hyödyt voi saada pyöräilemällä lyhyitäkin matkoja – asiantuntija kannustaa aloittamaan matalalla kynnyksellä: ”Jokainen polkaisu on kotiinpäin”

$
0
0

Pyöräily on hyvä liikuntamuoto ja soveltuu lähes kaikille. Pyöräilyn hyödyt voi saada jo pelkästään pyöräilemällä kymmenenkin minuutin matkan töihin ja takaisin – etenkin, jos ei muuten liiku tarpeeksi.

Pyöräily parantaa hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa ja voi sitä kautta ehkäistä erilaisia sairauksia, kuten verenpainetautia ja keuhkoahtaumatautia. Suositusten mukaan keskiraskasta liikuntaa, kuten pyöräilyä, olisi hyvä harrastaa yhteensä ainakin puoli tuntia päivässä.

– Jos on aiemmin liikkunut vain vähän ja tekee istumatyötä, kannattaa aloittaa kevyesti ja lisätä liikunnan määrää pikkuhiljaa, Pihlajalinnan yleislääkäri ja liikuntafysiologi Harri Hakkarainen neuvoo.

Pyöräilyn hyödyt voi saada jo pienestä määrästä polkemista

Pyöräilyn hyödyt voi saada jo matalatehoisesta pyöräilystä, mutta jos haluaa kohottaa kuntoaan, vaatii se hieman enemmän.

– On selvää, että jos pyöräilee töihin aina saman matkan, ei kunnon koheneminen enää etene muutaman kuukauden jälkeen, Hakkarainen sanoo.

Pitkällä tähtäimellä pyöräilyn tehoa on lisättävä, jos haluaa kohottaa kuntoaan. Kunnon kehittymisen kannalta on oleellista, että pyöräillessä hengästyisi. Hengästyminen tarkoittaa, että syke nousee ja sitä kautta sydämen, verisuoniston ja keuhkojen saama terveysvaikutus voimistuu.

Hakkarainen muistuttaa kuitenkin, ettei rimaa kannata asettaa itselleen liian korkealle, jos lähtökunto on alhainen.

– Sellaista rajaa, että pitäisi polkea tietyn aikaa, on turha asettaa. Mieluummin kannustaisin, että jokainen polkaisu on kotiinpäin.

Lue myös: Työmatkapyöräily säästää aikaa ja rahaa ja lisää hyvinvointia! 10 vinkkiä pyöräilijälle

Pyöräilyn hyödyt x 5

  • Hengitys- ja verenkiertoelimistö kiittää

Pyöräily parantaa hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa, joten sen avulla voi ehkäistä erilaisia sairauksia, kuten verenpainetautia ja keuhkoahtaumatautia.

  • Kohottaa kuntoa

Jos pyöräilyllä haluaa kohottaa kuntoaan, pitää pyörräillessä hengästyä ja sykkeen nousta. Muut hyödyt voi saada myös matalatehoisesta pyöräilystä.

  • Sopii lähes kaikille

Pyöräily on hyvä liikuntamuoto, jos esimerkiksi selässä on rappeutumaa tai kärsii nivelrikosta. Pyöräilyssä kehoon ei kohdistu samanlaista iskutusta kuin esimerkiksi juoksussa tai pallopeleissä.

  • Matala riski rasitusvammoille

Kun ajoasento on oikea, on pyöräilyssä riskit varsin pienet. Asiantuntijan mukaan pyöräilystä aiheutuvat rasitusvammat ovat usein helposti hoidettavissa.

  • Helppo tapa saada liikuntaa

Pyöräilyn hyödyt konkretisoituvat siinä, että laji ei vaadi muita varusteita kuin itse pyörän ja pyöräilykypärän. Pyöräily onkin helppo tapa lisätä liikunnan määrää.

Hyvä ajoasento on oleellinen asia pyöräilyssä

Kuten kaikesta liikunnasta, myös pyöräilystä, voi tulla rasitusvammoja. Jos aloittaa tekemään liian äkillisesti liian suuria määriä, voi se altistaa rasituskivuille. Myös riittävään palautumiseen kannattaa kiinnittää huomiota.

Pyörän mallilla ei varsinaisesti ole vaikutusta pyöräilystä saataviin terveyshyötyihin. Tärkeintä on, että pyörällä on mukava ajaa.

Huono ajoasento altistaa sen sijaan rasitusvammoille. Hyvässä ajoasennossa jalka ei ojennu täysin suoraksi, mutta ojentuu kuitenkin. Polvien ei myöskään kuulu nousta liian korkealle.

Selkä kannattaa pyrkiä pitämään pyöräillessä asennossa, jossa se ei pyöristy liikaa, mutta ei ole myöskään aivan suorana. Niska-hartiaseudun lihasten tulisi olla pyöräilyn aikana rentoina. Esimerkiksi kilpapyöräilijöiden matala asento ei ole terveyden kannalta se paras vaihtoehto.

Nainen pyörän vieressä laittamassa kypärää kiinni. Pyöräilyn hyödyt riippuvat usein siitä, millaista matkaa polkee ja miten usein.

Pyöräilyn rasitusriskit ovat pienet, kun muistaa kiinnittää huomiota ajoasentoon. Pyöräilyn hyödyt saa kuitenkin itselleen jo vähäiselläkin pyöräilyllä.

Pyöräilyssä rasitusvammojen riskit eivät kuitenkaan ole erityisen isot.

– Pyöräilyn rasitusvammat ovat useimmiten kuitenkin aika viattomia ja helposti hoidettavissa. Kuormituksen määrää ja polkemisasentoa säätelemällä niiden syntyyn voidaan vaikuttaa varsin helposti, Hakkarainen sanoo.

Pyöräily soveltuu lähes kaikille

Pyöräilyn hyödyt ovat myös monen saavutettavissa: laji nimittäin soveltuu myös sellaisille ihmisille, joilla on jotain muita liikuntamuotoja rajoittavia sairauksia. Jos selässä on rappeutumaa tai kärsii nivelrikosta, voi pyöräily edelleen olla mahdollista. Pyöräilyssä esimerkiksi juuri selkään ei kohdistu samanlaista iskutusta kuin juoksussa.

– Vaikka ei pystyisi juurikaan juoksemaan tai pelaamaan esimerkiksi pallopelejä, pyöräilemään useimmiten pystyy.

Pyöräily ei välttämättä sovi, jos tasapainoelimessä on häiriöitä tai henkilöllä on sellaisia neurologisia sairauksia, jotka voisivat lisätä onnettomuusriskiä. Jos olo on epävarma, voi asiasta aina keskustella oman lääkärin kanssa.


Nukutko hyvin? Kokosimme yhteen parhaat vinkit, miten saat unta ja nukut entistä paremmin

$
0
0

Hyvä uni on hyvinvoinnin kannalta tärkeää. Huonosti nukutut yöt vaikuttavat terveyteen ja mieliala voi olla alhaalla. Kokosimme yhteen parhaat vinkkimme siihen, miten saada unta paremmin ja miten omaa unenlaatua voisi parantaa.

Miten saada unta? Aloita parantamalla unen laatua ja määrää

Puoli tuntia lisää yöunta per yö voi jo vaikuttaa merkittävästi vireystilaan. Unen määrän lisäksi myös sen laatu vaikuttaa hyvinvointiin.

Aina ei välttämättä riitä, että nukkuu määrällisesti tarpeeksi, jos uni ei ole tarpeeksi palauttavaa. Onneksi näiden neljän vinkin avulla unen laatua voi pyrkiä parantamaan.

Muista ottaa huomioon, että myös huono nukkumisasento voi vaikuttaa unen määrään ja laatuun sekä siihen, miten saada unta uudestaan yöllisen heräämisen jälkeen.

Lue myös: Nukutko huonosti? Näille sairauksille huonosti nukkuminen altistaa

Vinkit parempaan uneen

Tuntuuko sinusta, että nukut levottomasti? Syynä voi olla suu auki nukkuminen.

Yritä hengittää nukkuessasi nenän kautta, se auttaa yleensä rauhoittumaan. Avuksi voit ottaa apteekeista saatavaa ihoteippiä, jolla suun voi teipata yön ajaksi kiinni.

Joskus kannattaa myös yrittää pysytellä hereillä, jotta saa unenpäästä kiinni. Kun mietit, miten saada unta, muista myös unen aikaisen vaatetuksen merkitys. Esimerkiksi alushousut päällä nukkuessa kannattaa kiinnittää huomiota niiden materiaaliin.

Kutsu hyvä uni luoksesi joogaamalla ja venettelemällä

Hyvä uni voi tulla, jos valmistelee itseään sitä varten jo muutamaa tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Hektisen päivän jälkeen itsensä voi valmistella unelle esimerkiksi rauhoittavan venyttelyn avulla.

Kiireen keskellä on hyvä myös muistaa rentoutua, jotta illalla saa paremmin unta.

Eroon unettomuuden kierteestä

Oletko usein päivällä väsynyt, ärtynyt ja hajamielinen? Se voi johtua siitä, että et ole saanut riittävästi syvää unta. Syvällä unella on tärkeä tehtävä muistin ja oppimisen kannalta, joten sen lisäämiseen kannattaa panostaa.

Entä miten saada unta, jos väsyttää jo valmiiksi?

Ylivireystila voi myös ylläpitää unettomuutta, ja sen taustalla voi olla esimerkiksi käsittelemättömiä tunteita. Unettomuudesta ei kannata hätääntyä, sillä joskus se vain pahentaa unettomuuden kierrettä. Jos nukahtaminen on vaikeaa, joskus siihen voi auttaa se, että nousee hetkeksi ylös sängystä.

Kokele myös erilaisia uniharjoituksia

Omien unien muistamista voi halutessaan harjoitella. Jos taas näkee toistuvasti samaa unta, joka on mahdollisesti häiritsevää, voi unta pyrkiä muuttamaan harjoitusten avulla.

Miten saada unta? Kokeile esimerkiksi joogaa tai univenyttelyä.

Jos mietit, miten saada unta illalla, kokeile esimerkiksi rentouttavaa joogaa ennen nukkumaan menoa.

Painajaiset eivät ole mukavia, mutta niistä voi myös oppia, sillä unien avulla voi myös käsitellä elämän vaikeita asioita.

Tiesitkö, että Suomen aborttilaki on jo 50 vuotta vanha? Nämä asiat siitä halutaan kansalaisaloitteella muuttaa

$
0
0

Suomeen 1970-luvulla säädetty aborttilaki oli aikanaan edistyksellinen, sillä se salli abortin myös sosiaalisista syistä. 50 vuodessa maailma on kuitenkin muuttunut paljon. Naisasialiitto Unionin vastikään käynnistyneellä Oma tahto 2020 -kansalaisaloitteella pyritään aborttilain päivittämiseen.

Suomea edistyksellisempi aborttilaki on käytössä jo melkein kaikkialla Euroopassa, lukuun ottamatta Puolaa, Maltaa, San Marinoa, Vatikaania, Andorraa ja Pohjois-Irlantia. Iso-Britanniassa on käytössä samankaltainen laki kuin Suomessa.

– Suomen nykyinen aborttilaki on auttamatta jäänyt jälkeen ajastamme. Se on jäänyt jälkeen muun Euroopan kehityksestä, ja se kuluttaa turhaan sekä yhteiskunnan että ihmisen inhimillisiä resursseja, Naisasialiitto Unionin pääsihteeri Milla Pyykkönen sanoo.

Näiden kahden asian päivittämiseen Oma tahto 2020 pyrkii

Oma tahto 2020 -kansalaisaloitteessa katsotaan, että Suomen aborttilaki kaipaa uudistusta erityisesti kahden asian osalta.

Nykyisen lain mukaan abortti voidaan tehdä ennen 12. raskausviikkoa, mutta sitä varten on ilmoitettava peruste. Suurin osa aborteista tehdään niin sanottuihin sosiaalisiin syihin vedoten. Käytännössä tämä tarkoittaa omaan elämäntilanteeseen vetoamista.

– Nykyinen aborttilainsäädäntö ei kunnioita raskaana olevan itsemääräämisoikeutta, koska keskeytystä pitää perustella sosiaalisilla syillä, jotka on merkittävä lääkärinlausuntoihin. Käytännössä kaikki keskeytyksen saavat, mutta on lääkärikohtaista, kuinka paljon sosiaalisia syitä kysellään ja millaiset sosiaaliset syyt kelpaavat, Pyykkönen toteaa.

Nykyinen laki siis mahdollistaa raskaudenkeskeytystä haluavan motiivien arvostelun ja kyseenalaistamisen.

Oma tahto 2020 -kampanjalla halutaan muuttaa abortin saamista niin, että abortin saa pyytämällä eli ilman perusteluja ja lääkärin lausuntoja ennen 12. raskausviikkoa.

Nykyisen lain mukaan keskeytykseen tarvitaan syiden lisäksi kahden lääkärin päätös. Yhden lääkärin päätös riittää vain siinä tapauksessa, jos keskeytystä hakeva on alle 17-vuotias tai yli 40-vuotias, synnyttänyt neljä lasta tai jos raskaus uhkaa raskaana olevan terveydentilaa eli kyseessä on raskauden hätäkeskeyttäminen.

Ensimmäinen lausunto haetaan tyypillisesti terveyskeskuksesta tai yksityiseltä lääkäriasemalta, toinen synnytyssairaalasta, jossa raskaudenkeskeytys tehdään.

– Olen aiemmin ollut mukana hankkeessa, jossa kerättiin abortin tehneiden kokemuksia. Moni sanoi, että he eivät osanneet aavistaa, että prosessi kestää niin pitkään.

Oma tahto 2020 -kampanjan toisena tavoitteena onkin muuttaa raskaudenkeskeytyksen saamista niin, että lääkärin lausunnoista ja kaikkien keskeytysten ohjaamisesta synnytyssairaalaan luovutaan. Näin ollen raskaudenkeskeytyksiä tehtäisiin jatkossa muuallakin kuin synnytyssairaaloissa.

– Se, että kaikki raskaudenkeskeytykset on tehtävä synnytyssairaalassa, on tarpeetonta, koska nykyään noin 97 prosenttia raskaudenkeskeytyksistä tehdään lääkkeellisesti. Lääkkeellisessä raskaudenkeskeytyksessä sairaala on harvoin tarpeen, Pyykkönen perustelee.

Tärkeää naisten oikeuksien kannalta ja yhteiskunnallisesti

Aborttilainsäädännön päivittämistä voidaan perustella niin naisten oikeuksiin kuin yhteiskunnalliseen etuun vedoten.

– Naisten oikeuksien kannalta aborttilainsäädännön päivittäminen on tärkeä asia, koska naisella pitää olla oikeus päättää omasta kehostaan ja lisääntymisestään. Tämä ei nykylaissa toteudu, koska raskaudenkeskeytykseen tarvitaan syy.

Koska raskaudenkeskeytykseen tarvitaan syy, lain puitteissa viime kädessä päätös siitä, onko naisella oikeus aborttiin, on lääkärin arviosta riippuvainen asia.

– Raskaudenkeskeytyksen syyt ja niiden arvioimisen ei pitäisi kuulua lääkärille vaan keskeytystä hakevalle itselleen.

”Naisten oikeuksien kannalta aborttilainsäädännön päivittäminen on tärkeä asia, koska naisella pitää olla oikeus päättää omasta kehostaan ja lisääntymisestään.”

Nainen pitelee raskaustestiä. Oma tahto 2020 -kansalaisaloite tahtoo päivittää Suomen aborttilainsäädännön nykyaikaiseksi.

– Jos joltakin ihmisryhmältä, kuten tässä tapauksessa aborttia tekeviltä, puuttuu itsemääräämisoikeus, se koskettaa kaikkia, Oma tahto 2020 -kampanjaa vetävä Naisasialiitto Unionin pääsihteeri Milla Pyykkönen sanoo.

Lääkärin tehtävä on tarjota asiallista tietoa ja tarvittaessa tukea.

– Tietysti keskeytystä hakeva saattaa empiä päätöstä. Silloin lääkärin kuuluu tarjota asiantuntemustaan asiassa. Mutta hänen tehtävänsä ei ole ruveta arvioimaan perusteluja ihmisen puolesta, vaan itsemääräämisoikeus kuuluu olla ihmisellä itsellään.

Kahden lääkärin lausunnosta luopuminen taas säästäisi paitsi ihmisen voimavaroja myös yhteiskunnan resursseja.

– Oma tahto 2020 -kampanjassa on mukana muun muassa Suomen gynekologiyhdistys, joka argumentoi juuri sen puolesta, että kaksiportainen malli vie yhteiskunnalta eli terveydenhuollolta turhaan resursseja.

Muita kansalaisaloitetta tukevia tahoja ovat muun muassa Amnesty International Suomen osasto, Ihmisoikeusliitto, Suomen Kätilöliitto ja Sexpo-säätiö.

Oma tahto 2020 -aloitteen allekirjoittamiseen kannustetaan kaikkia

Pyykkönen kannustaakin myös heitä, joita raskaudenkeskeytys ei suoraan henkilökohtaisesti koske, allekirjoittamaan Oma tahto 2020 -aloitteen.

– Monikaan laki ei koske juuri itseä, mutta itsemääräämisoikeus koskettaa kaikkia. Jos joltakin ihmisryhmältä, kuten tässä tapauksessa aborttia tekeviltä, puuttuu itsemääräämisoikeus, se koskettaa kaikkia.

Oma tahto 2020 -aloitetta kannattamalla voi Pyykkösen mukaan olla viemässä Suomea siihen suuntaan, että kenties tulevaisuudessa kuka tahansa voi päättää itse omasta kehostaan.

– Kyse on siitä, mihin suuntaan haluaa yhteiskunnan nähdä menevän. Myös solidaarisuus niitä kohtaan, joita asia koskettaa, on hyvä syy allekirjoittaa.

Pyykkönen muistuttaa, että aborttilainsäädännöstä puhuttaessa on hyvä tiedostaa myös naisten oikeuksien historia.

– Naisten itsemääräämisoikeutta, varsinkin seksuaalista käyttäytymistä, on vahvasti kontrolloitu. Vaikka vuoden 1970-laki oli ajan henkeen nähden edistyksellinen, sekin kontrolloi hyvin vahvasti naisten kehoja. Tällä kampanjalla halutaan vapautua noista kahleista.

Lue myös: Seksuaalikasvattaja Kaisa Merelä haluaa auttaa naisia voimaantumaan seksuaalisesti: ”Ihmisestä on iso pala piilossa, jos seksuaalisuutta ei saa tuoda esille

Selkävaivat paljastuivat Parkinsonin taudiksi – Virpi Koistinen jäi eläkkeelle viisikymppisenä: ”Terveyteni on mennyt, mutta olen saanut tilalle paljon”

$
0
0

Hiihtotaidon Virpi Koistinen, 53, oli saanut jo geeneissä, olihan hänen isänsä mestarihiihtäjä. Mutta jostain syystä Virpin vasen sauva ei enää lentänyt taakse työnnössä, ellei hän keskittynyt ja hokenut mielessään ”heitä sauvaa”.

Ja kun Virpi käveli työpaikan käytävillä, työkaveri nauroi, että aina tietää, missä Koistinen hiippailee. Kuului läps, laah, läps, laah, kun vasen jalka laahasi.

Virpi kuvitteli kaiken johtuvan selkävaivoista, jotka olivat alkaneet jo vuosia sitten.

Niiden selkävaivojen takia hän meni syksyllä 2013 terveyskeskuslääkärille. Aikansa tutkittuaan lääkäri kirjoitti lähetteen sekä fysiatrian että neurologian poliklinikalle. Syytä neurolähetteeseen lääkäri ei kertonut, eikä Virpikään sitä kysellyt.

– Onneksi en. Sain vielä yhden huolettoman ”terveen” kuukauden.

Virpi sairastui Parkinsonin tautiin 47-vuotiaana

Vahva epäilys Parkinsonin taudista, totesi Kuopion yliopistollisen sairaalan neurologi tutkittuaan Virpin. Lääkäri oli taivutellut Virpin jalkoja tutkimuspöydällä ja pannut hänet kävelemään sekä naputtamaan käsiä ja jalkoja nopeaan tahtiin.

Parkinsonin tauti oli Virpille tuttu.

– Mummoni oli sairastanut sitä. Muistan vieläkin hänen vapisevat kätensä. Lähihoitajan työssäni olin hoitanut potilaita, joilla tauti oli jyllännyt jo vuosikymmeniä. Kauhu alkoi hiipiä mieleen.

Onneksi poliklinikan sairaanhoitaja lohdutti ja kannusti, että ei tämä ole maailmanloppu.

Kotiin päästyään Virpi purskahti itkuun.

– Ne olivat ainoat itkut, jotka olen tämän taudin takia itkenyt.

Seurasi liuta tutkimuksia. Muutaman kuukauden kuluttua diagnoosi varmistui.

– Vaikka sairastuminen tuli ihan puskista, en yllättynyt diagnoosista, sillä näin olin sen jo ajatellut. Niin alkoi elämäni Herra Parkinsonin kanssa. Diagnoosista kertonut lääkäri osasi asetella sanansa oikein. Hän sanoi, että jos jokin neurologinen sairaus pitäisi valita, niin tämä. Tauti on yksilöllinen, ja oireita lievittäviä lääkkeitä on tarjolla.

Parkinsonin tauti on parantumaton ja etenevä neurologinen sairaus, joka johtuu siitä, että aivojen tietyt liikesäätelyyn osallistuvat hermot alkavat tuhoutua. Taudin tunnetuin oire lienee käsien vapina, mutta oireisiin kuuluvat myös liikkeiden hitaus, lihasjäykkyys ja tasapainovaikeudet.

Yleensä tautiin sairastutaan noin kuudenkymmenen vuoden iässä. Virpi oli vasta 47-vuotias. Oloa helpotti, että aikuiset lapset ja silloinen puoliso suhtautuivat diagnoosiin rauhallisesti.

Parkinson-yhdistyksen kerhosta löytyi hyvää vertaistukea

Virpi seisoi kerhotilan ovella ja oli kaartaa samoin tein takaisin kotiin. Joidenkin kerholaisten pakkoliikkeet järkyttivät häntä.

– Onneksi jäin. Tuo ilta Kuopion Parkinson-yhdistyksen vertaiskerhossa oli käänteentekevä. Siitä lähtien kerho on kuulunut elämääni, ja myöhemmin toimin myös itse kerhon vetäjänä.

Kun Virpi sairastui, hänen ensimmäinen ajatuksensa oli, että hänen on saatava yhteys vertaisiin. Vertaistuen arvon hän oli oivaltanut jo vuosia aiemmin erottuaan lastensa isästä ja käytyään eroseminaarin. Diagnoosipäivän iltana hän huomasi ilokseen, että Kuopion Parkinson-yhdistyksen kerho kokoontuisi jo seuraavana iltana.

– Sinne sitten ryntäsin innoissani suoraan töistä. Alkuhämmennyksestä selvittyäni tunsin vahvaa yhteenkuuluvuutta muiden kanssa. Kerhosta löytyi mahtavia uusia ihmisiä, ”parkkiksia”, elämääni. Kukaan muu kuin toinen parkkis ei ymmärrä, miltä tuntuu, kun kassajonossa huokaillaan sinun hitauttasi tai kadulla epäillään sinun olevan humalassa.

Kokemuksistaan innostuneena Virpi hakeutui myöhemmin Parkinsonliiton vertaistukihenkilökoulutukseen. Hän on käynyt myös kokemustoimijakoulutuksen.

Tukihenkilönä Virpi muun muassa vastaa tukea kaipaavien puheluihin, kuuntelee, vaihtaa kokemuksia ja tsemppaa.

– Kun on tunnin jutellut puhelimessa ja toisesta päästä kuuluvat sanat ”kyllä minä nyt pärjään”, on takki tyhjä mutta olo euforinen. Saan vapaaehtoistoiminnasta onnistumisen kokemuksia ja merkityksellisyyttä elämään.

Parkinsonin tautia sairastava Virpi on käynyt Parkinsonliiton vertaistukihenkilö- ja kokemustoimijakoulutukset. Vapaaehtoistoiminnasta saa onnistumisen tunteita ja merkityksellisyyttä elämään.

Parkinsonin tautia sairastava Virpi on käynyt Parkinsonliiton vertaistukihenkilö- ja kokemustoimijakoulutukset. Vapaaehtoistoiminnasta saa onnistumisen tunteita ja merkityksellisyyttä elämään.

”En koe minkäänlaista syyllisyyttä siitä, etten ole työelämässä”

Työelämässä Virpi koki olevansa uransa huipulla, kun hän sairastui. Hän työskenteli yksityisen kotihoitoyrityksen vastaavana hoitajana.

– Suunnittelin pysyväni työelämässä niin kauan kuin jaksan, olihan minulla vain vähän oireita. Sitä jaksamista kesti vuoden. Kiireisinä päivinä aloin tehdä virheitä. Saatoin laittaa samaan kohteeseen kaksi hoitajaa, johonkin toiseen en yhtään.

Työpäivien päätteeksi Virpin olo oli kuin piesty. Loppupäivä piti levätä, jotta aamulla olisi taas voimia töihin. Ajatus työkyvyttömyyseläkkeelle hakeutumisesta kypsyi, kun Virpi oli keskustellut sairaanhoitajan ja lääkärin kanssa. Neurologi korosti, että kiire ja stressi pahentavat oireita ja kiihdyttävät taudin etenemistä. Virpin kunto oli vielä sellainen, että hän voisi nauttia eläkepäivistä sen sijaan, että roikkui työssä, joka vei kaikki voimat.

”Suunnittelin pysyväni työelämässä niin kauan kuin jaksan. Sitä jaksamista kesti vuoden. Kiireisinä päivinä aloin tehdä virheitä.”

Vuoden mittaisen sairausloman jälkeen Virpi sai työkyvyttömyyseläkepäätöksen.

– Oli helpotus päästä pois oravanpyörästä. Äitini otti aika raskaasti sen, että näin nuori ihminen, perheen kuopus vielä, joutui eläkkeelle. Itse en koe minkäänlaista syyllisyyttä siitä, etten ole työelämässä. Tuon oman panokseni tekemällä vapaaehtoistyötä.

Jäätyään eläkkeelle Virpi teki aluksi keikkaa henkilökohtaisena avustajana tienatakseen vähän ylimääräistä pienen eläkkeen lisäksi. Nyt hänen vointinsa on heikentynyt sen verran, ettei hän kykene enää ansiotyöhön.

Virpi ei halua salata sairauttaan

Jotkut haluavat salata sairautensa niin kauan kuin pystyvät. Virpi ymmärtää tämän, mutta hänelle salaaminen olisi henkisesti raskasta.

– Minähän tokaisen heti kättelyssä, että hei, olen Koistisen Virpi ja parkkis.

Kaksi kuukautta diagnoosista Virpi kirjoitti Facebookiin päivityksen, jossa hän kertoi kutsumattomasta elämänkumppanistaan. Hän sai valtavasti positiivista palautetta, eikä yksikään ystävä ole väistynyt rinnalta.

– En ole katkera Herra Parkinsonille enkä mieti sitä, miksi juuri minä sairastuin. Mottoni onkin, että asia, jolle ei voi mitään, on vain hyväksyttävä. Muuten pilaa oman ja läheistensä loppuelämän.

Virpi vannoo neljän L:n nimeen. Se on elämänohje, jonka hän sai eräältä sairaanhoitajalta. Elämässä on oltava liikettä, lääkettä, lepoa ja lystinpitoa. Listaan voisi lisätä vielä viidennenkin L:n, läheiset.

– Olen joutunut luopumaan työstä ja – hyvänen aika – mistä muusta? No, rahat nyt ovat tietty loppu, mikä rajoittaa elämää. Mutta onneksi senttiä voi venyttää. Ja onhan terveyteni mennyt. Olen kuitenkin saanut tilalle valtavasti uusia ystäviä, vertaistukitoimintaa ja siihen liittyviä matkoja sekä vapaa-aikaa. Voin tehdä, mitä haluan, eikä pakko ole tehdä mitään.

Viime keväänä Virpi erosi miehestään ja kuvailee olevansa nyt tunnustelevalla kannalla.

– Yksin ei ole hyvä olla, mutta en myöskään kiirehdi 24/7-suhteeseen. Olen huomannut, että nykyajan lavatansseissa eli netin treffifoorumeilla suurin osa mahdollisista kumppaniehdokkaista karisee, kun avoimena ihmisenä kerron sairaudestani jo alkumetreillä.

Parkinson-lääkkeet sekoittavat yöunet

Virpi iloitsee siitä, että hänen sairautensa on pysynyt toistaiseksi hyvin kurissa. Hän syö Parkinson-potilaaksi vain vähän lääkkeitä. Hänen cocktailiinsa kuuluu kolme eri lääkettä, jotka hän ottaa yleensä vain kerran päivässä. Ne pitävät vapinan ja lihasjäykkyyden kurissa.

– Kun aamulla herään, olen kuin rautakanki ja etenen kuin hidastetussa filmissä. Lääkkeet toimivat hyvin, ja vapinakin on saatu niillä kuriin. Seuraavalla lääkärikäynnillä lääkitystä joudutaan kuitenkin lisäämään.

Koska Parkinson-lääkkeet vaikuttavat dopamiinitasoon, on niillä yllättäviäkin sivuvaikutuksia. Yksi näistä on impulssikontrollin heikkeneminen, mikä voi ilmetä muun muassa peliriippuvuutena, ostomaniana tai hyperseksuaalisuutena.

”Netin treffi­foorumeilla suurin osa kumppaniehdokkaista karisee, kun kerron sairaudestani.”

Impulssihäiriöt voivat pahimmillaan olla tuhoisia. Virpi mainitsee, että pelihimon myötä joillakin on mennyt jopa talo myyntiin. Suurimmalla osalla impulsiivisuus pysyy kuitenkin hallinnassa.

– Minulla taitaa olla lievä ostomania, sillä käyn paljon kirppiksillä. Yhtäkkiä tulee vain sellainen tunne, että nyt pitää päästä kierrätystavaratalo Konttiin. Hyperseksuaalisuuttakin minulla on, kohtuuden rajoissa kuitenkin. Parisuhteessahan se oli vain plussaa. Sinkkuna tilanne on toinen, mutta onneksi on keksitty leluja.

Virpi nauraa, että jonkinlainen mania on myös hänen intohimonsa värityskirjoihin.

– Olen aivan koukussa värittämiseen.

Koska lääkkeet sekoittavat yöunet, Virpiä vaivaa päiväväsymys. Hän saattaa nukahtaa muutamaksi sekunniksi kesken värittämisen, jolloin käsi pysähtyy ja tussi tekee paperille omiaan. Niitä Virpi kutsuu unipalloiksi ja univiivoiksi.

– Ja tuntuuhan se aika hölmöltä nukahtaa ruokapöytään ja herätä siihen, kun haarukka kolahtaa lautaseen. Olen myös deletoinut kännykästä aika monta tekstaria ja sähköpostia, kun olen nukahtanut kesken kirjoittamisen.

Virpin Sonkajärvellä sijaitseva kesä­mökki, Lempiranta, on hänen henki­reikänsä. Vanhojen hirsiseinien ja luonnon rauhassa sielu lepää.

Virpin Sonkajärvellä sijaitseva kesä­mökki, Lempiranta, on hänen henki­reikänsä. Vanhojen hirsiseinien ja luonnon rauhassa sielu lepää.

Tulevaisuus Parkinsonin taudin kanssa vaikuttaa elämisen arvoiselta

Keväällä Virpi muutti Kuopiosta synnyinseudulleen Sonkajärvelle ollakseen ikääntyneiden vanhempiensa lähellä ja tukena. Paluumuutto kotiseudulle on hänestä luonnollinen jatkumo.

– Äitini sanoin olen nyt heidän arkienkelinsä. On minun vuoroni hoitaa vanhempiani. Se on minusta luontevaa, sillä he ovat aikoinaan tehneet minun hyväkseni paljon.

Sonkajärvellä on myös Lempiranta, Virpin kesämökki, jonka hän hankki ex-miehensä kanssa kuusi vuotta sitten. Satavuotiaiden hirsiseinien ja luonnon rauhassa Virpi viihtyy maaliskuusta marraskuuhun.

– Olen myös kova reissaamaan. Käyn tiuhaan Kuopiossa, jossa on yksi lapsistani, läheisiä parkkisystäviä ja vertaiskerho. Sotkamossakin käyn tapaamassa kahta muuta lastani ja ystäviä.

Virpi sanoo olevansa tyytyväinen elämäänsä työkyvyttömyyseläkeläisenä. Tulevaisuus taudin kanssa vaikuttaa elämisen arvoiselta. Hän miettii, että monta mukavaa hetkeä olisi jäänyt kokematta ja monta mukavaa ihmistä tapaamatta ilman diagnoosia.

Merkityksellisyyttä tuo myös isovanhemmuus.

Lapsenlapsi tuo onnellisuutta elämään

– Viivi Alina on kolmevuotias ja aivan huippupentu. Sydän sulaa, kun hän sanoo minulle, että mummo, lakastan, lakastan.

Entä se hiihto? Pitikö Virpin hylätä rakas harrastus vai onnistuvatko vuoro- ja tasatyöntö vielä?

– Olihan se uskomaton fiilis, kun lääkityksen aloittamisen jälkeen lähdin hiihtämään. Hei, minähän osaan! Hiihdin menemään kuin olisin heinää tehnyt.

Laventeliöljyllä on tutkitusti monia terveyshyötyjä – kokeile tätä asiantuntijan helppoa saunavinkkiä

$
0
0

Onko laventeliöljy sikeiden yöunien salaisuus? Näin moni uskoo. Laventeliöljy ei vain tuoksu hyvältä, vaan sitä käytetään myös terveyshyötyjen takia.

Laventelin sanotaan muun muassa auttavan pieniin haavoihin, ahdistukseen sekä kivun lievittämiseen. Ovatko eteeriset öljyt kuitenkin pelkkää lumevaikutusta, vai onko väitteillä myös tieteellistä pohjaa?

– Väitteet pitävät paikkansa. Moni eteerinen öljy on esimerkiksi antibakteerinen eli ne estävät tai jopa tappavat bakteereita riippuen hieman öljyjen koostumuksesta, kertoo rohdosasiantuntija ja Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnan yliopistonlehtori Yvonne Holm.

Mitä eteerisillä öljyillä tarkoitetaan?

Eteeriset öljyt valmistetaan höyrytislaamalla eri kasveja ja niiden osia. Öljyt ovat voimakkaan tuoksuisia, haihtuvien aineosien seoksia.

Laventeli lievittää stressiä ja rentouttaa

Antibakteeristen ominaisuuksien lisäksi tutkimuksissa on havaittu, että aromaterapiassa käytetyt eteeriset öljyt vaikuttavat positiivisesti ihmiskehon lihasten relaksaatioon sekä aivojen sähkökäyriin. Kuluttajan näkökulmasta laventeliöljyn käytön pitäisi siis olla turvallista. Mutta miten kyseistä luonnontuotetta kannattaisi lähteä kokeilemaan?

Laventeliöljyä on perinteisesti käytetty moneen eri tarkoitukseen. Aromaterapiahieronnassa laventelia hyödynnetään hierontaöljyn seassa, kun taas liinavaatteisiin laventeliöljy tuo raikkaan tuoksun.

Laventeliöljy on myös kelpo stressin lievittäjä. Rentouttava vaikutus saadaan, kun öljyä hengitetään vesihöyryn kautta. Tämä onnistuu esimerkiksi höyrystimellä, jossa vesiastiaan tiputetaan muutama tippa laventeliöljyä ja astian alle asetetaan lämpökynttilä. Veden lämmetessä vesi höyrystyy ja levittää ilmaan rentouttavaa tuoksua.

Sama kikka toimii, jos laventeliöljyä tiputtaa vaikkapa löylyveteen.

– Itse käytän löylyvedessä erilaisia hyväntuoksuisia öljyjä. Ne rentouttavat ja piristävät – riippuen toki, mitä öljyä käyttää, Holm vinkkaa.

Jos eteerisiä öljyjä haluaa käyttää löyly- ja tai kylpyvedessä, on hyvä muistaa, että öljyt eivät liukene veteen, vaan jäävät pieniksi pisaroiksi veden pinnalle.

Eteeriset öljyt tuoksuvat hyviltä. Kuvassa höyrystin eli diffuuseri.

Laventeliöljyn tuoksuttamisella on rentouttava vaikutus. Höyrystimen avulla laventeli myös raikastaa kodin huoneilmaa.

Lue myös: Luonnollisen kauneuden aakkoset – 21 x parhaat luonnonkosmetiikkatuotteet

Laimenna eteeriset öljyt ennen käyttöä

Vaikka eteerisistä öljyistä saadut allergiset reaktiot ovat melko harvinaisia, niiden käyttö vaatii hieman varovaisuutta.

Laventeliöljyä tai muita eteerisiä öljyjä ei tulisi koskaan syödä tai käyttää sisäisesti. Ennen iholle levittämistä öljyt tulisi myös laimentaa.

– Tavallisen kuluttajan tulisi muistaa, että eteeriset öljyt ovat todella väkeviä. Ennen käyttöä ne kannattaisi laimentaa vedellä tai sekoittaa vartaloöljyn kanssa, Holm kertoo.

Älä lisää laventeliöljyä tai muita eteerisiä öljyjä suoraan iholle. Kuvassa henkilö lisäämässä öljyä käsiinsä suoraan purkista.

Eteerisiä öljyjä ei kannattaisi koskaan laittaa suoraan iholle, vaan ne vaativat laimennusta.

Arja Ahtaanluoma mursi kylkiluunsa puutarhatöissä, ja siitä alkoi onnettomuuksien ketju – noin puolitoista kuukautta myöhemmin häneltä oli amputoitu kaikki neljä raajaa

$
0
0

”Tänään on heinäkuun 14. päivä, ja sinä olet ollut nukutettuna useita viikkoja. Sinä aikana sinulta on henkesi pelastamiseksi amputoitu kädet ja jalat”, sairaanhoitaja sanoi ja silitti Arja Ahtaanluoman tukkaa.

Arja oli juuri herännyt sairaalassa. Hän oli tokkurassa lääkkeistä eikä ymmärtänyt, mitä hänelle sanottiin.

Hoitaja nosti Arjan käsivarsien tyngät peiton päälle. Ne olivat kääreiden peitossa, mutta Arja sai kuulla, että oikea käsi oli amputoitu ranteen yläpuolelta. Vasempaan käteen oli jäänyt kämmen. Molemmat jalat oli amputoitu polvien yläpuolelta.

Vieläkään Arja ei pystynyt sisäistämään, mitä oli tapahtunut. Hoitaja varmaan puhui jostakusta toisesta potilaasta. Hänhän oli kokonainen.

Arja Ahtaanluoma kuvailee kipujaan yhtä koviksi kuin synnytyskivut

Kesäkuussa 2017 Arja Ahtaanluoma oli vierittänyt syreenipensaan raskasta juurakkoa miehensä kanssa heidän kotipihallaan Turussa. Siinä tohinassa hän oli satuttanut oikean kylkensä.

Arja on koulutukseltaan insinööri, ja hänellä oli miehensä Mikan kanssa pesuaineita valmistava firma. Kolme neljä päivää puutarhaonnettomuuden jälkeen Arja oli leikannut työnsä puolesta pakkauspahveja ja viiltänyt vahingossa mattopuukolla haavan etusormeensa. Syvä haava oli ulottunut melkein luuhun asti. Arja oli putsannut haavan, vuoto oli tyrehtynyt nopeasti, eikä hän ollut ajatellut sitä sen enempää.

Pian oikea kylki oli tullut kuitenkin niin kipeäksi, että Arjan oli ollut vaikea hengittää ja kävellä suorassa. Mies vei hänet pari päivää myöhemmin päivystykseen. Kylki todettiin murtuneeksi, se sidottiin, ja Arjalle annettiin särkylääkkeitä.

Kotona Arja oksensi, ja kivut yltyivät. Seuraavana aamuna mies vei hänet uudestaan päivystykseen, jossa määrättiin entistä vahvempia särkylääkkeitä ja lähetettiin kotiin. Illalla Mika vei Arjan kolmannen kerran päivystykseen. Nyt kylkeen sattui jo niin, että Arjasta tuntui kuin rintakehää revittäisiin kahtia. Näin kovaa kipua hän oli kokenut vain synnytyksissä.

– Sairaalassa he huomasivat, että verenpaineeni oli tipahtanut lähes nollille, ja älysivät, että nyt on jotakin muutakin kuin kylkiluun murtuma. He ottivat veriviljelyn, ja CRP (tulehdusarvoa mittaava verikoe) huiteli liki 300:ssa.

Arja vietiin teho-osastolle.

Arjalla oli verenmyrkytys. Haavasta oli päässyt bakteeri verenkiertoon, ja pöpö oli pesiytynyt murtuneen kylkiluun kudosvaurioon. Munuaiset ja maksa lakkasivat toimimasta. Lopulta kivut olivat niin kovat, että hänet päätettiin nukuttaa.

Sitä ennen hoitaja kirjoitti Arjan miehelleen saneleman viestin. Siinä oli työhön liittyvä asia, ja lopuksi sanat: “Rakastan sinua ja lapsia“.

Sen jälkeen Arja oli nukutettuna 34 päivää.

”Yritin olla reipas”

Kun Arja Ahtaanluoma heräsi sairaalassa, hän makasi sängyssä kuin neliraajahalvaantunut ja pystyi liikuttamaan vain silmiään ja niskaansa. Hoitajat yrittivät lohduttaa sanomalla, että lihasvoima palaisi takaisin, ja hän voisi vielä liikuttaa tynkiään.

Mika tuli sairaalaan pari tuntia sen jälkeen, kun Arja oli herännyt. Hän halasi ja suukotti, mutta Arja huomasi miehen laihtuneen ja vanhentuneen. Arjan kurkkuun oli puhkaistu hengitysputki, eikä hän pystynyt puhumaan. Mutta Mika pystyi lukemaan hänen huuliltaan.

Seuraavana päivänä mies tuli sairaalaan lasten, kahden teini-ikäisen tytön, kanssa.

– Kyllä he olivat kuulleet, mitä minulle oli tapahtunut ja olivat vähän varautuneita, että mikä minun mielialani on. He tulivat heti halaamaan, ja vaikka en pystynyt halaamaan takaisin, niin sama äitihän minä olin. Yritin olla reipas, en tiedä onnistuinko, mutta ainakin yritin.

Pari päivää myöhemmin oma tilanne valkeni toden teolla.

En voi enää ajaa autoa. Enkä tehdä töitä. Kelpaanko miehelleni? Mitä merkitystä elämällä enää on? Epätoivoiset ajatukset ja kysymykset pyörivät kehää. Arja vajosi pimeyteen. Sairaalapastori yritti lohduttaa: vaikka sinulla on hirveä kohtalo, ainakin olet hengissä.

Hengissä? Ei tämä ole elämää, Arja vastasi.

Pimeyteen alkoi tulla valonkajoa

Arja Ahtaanluoma oli sairaalassa pari kuukautta. Hän sai apua muun muassa fysioterapeutilta, psykologilta ja sosiaalityöntekijältä. Hän sai tietää saavansa proteesit, ja autoakin hän voisi ajaa, kunhan siihen asennettaisiin lisävarusteita. Pimeyteen alkoi tulla valonkajoa.

Oli jo syksy, kun Arja palasi kotiin. Vuodenvaihteessa hän sai ensimmäisen käsiproteesinsa. Hän opetteli keittämään kahvia ja yritti vähän viikata pyykkejä.

Myöhemmin alkoi harjoittelu jalkaproteeseilla. Se oli todella vaikeaa.

– Olin ollut puoli vuotta vuodelevossa ja pyörätuolissa, joten lihakset olivat niin heikot, että pelkkä parin minuutin seisominen sai hien valumaan.

Nykyisin Arja pystyy ajamaan autoa, ja kesällä hän oppi kävelemään tasaisella alustalla ilman keppejä, mutta ylä- ja alamäissä sekä portaissa liikkuminen on edelleen vaikeaa. Jonkinlaisia kotitöitä hän pystyy tekemään, mutta useimmiten hän tarvitsee apua avustajaltaan tai mieheltään.

Pystyn paistamaan esimerkiksi jauhelihaa, mutta käsiproteesi on niin kompelö, etten pysty pitämään veistä.

Syksyllä 2018 perhe muutti kaksikerroksisesta omakotitalosta yksitasoiseen rivitaloasuntoon. Siellä Arja pystyy liikkumaan helpommin.

Lue myös: Puoliso pahoinpiteli huippujohtaja Anne Brunilaa toistuvasti, mutta Anne jätti miehen vasta yhteisen lapsen takia: ”Lopulta minun oli pakko kovettaa itseni”

Oli tapahtunut hoitovirhe

Suurin tuki toipumisessa on ollut Mika, jonka kanssa Arja on ollut naimisissa 16 vuotta.

– Kun olin nukutettuna, hän kävi katsomassa minua sairaalassa joka päivä, vain parina päivänä hoitajat olivat sanoneet, että hänen pitäisi mennä kotiin lepäämään, koska hän oli näyttänyt niin väsyneeltä. Ja nyt hän joutunut venymään todella paljon.

Ne pelot, joita Arja pyöritteli synkeimpinä hetkinä mielessään, osoittautuivat turhiksi.

– Kyllä minä kelpaan hänelle tällaisena puolikkaana yhtä paljon kuin ennen kokonaisena. Mutta välillä minulla on huono omatunto, kun joudun niin usein pyytämään apua. Juuri kun hän ehtii mukavasti pötkähtää sohvalle, saatan kysyä, että voisitko mitenkään tuoda minun lääkkeeni.

Arja on saanut myös paljon tukea siskoltaan, joka esimerkiksi hoiti lapsia Arjan ollessa sairaalassa. Sisko myös vinkkasi Facebookin amputoitujen vertaistukiryhmästä.

Ja sisko oli ensimmäinen, joka puhui Arjalle siitä, että hoidossa oli mahdollisesti tapahtunut virhe. Arja tekikin vahinkoilmoituksen Potilasvakuutuskeskukseen. Hän sai korvauspäätöksen, jossa todettiin, että jos hän olisi saanut ajoissa antibiootteja, tehohoidolta ja amputoinnilta olisi todennäköisesti vältytty. Amputaatioihin jouduttiin, koska verenmyrkytys ehti edetä niin pitkälle.

Arja sanoo, ettei hän ole enää katkera.

– Mutta aluksi oli ärtynyt olo, ja pirunsarvi kasvoi otsalle. Mietin, että oliko lääkärin aika niin arvokasta, ettei hän voinut ottaa niitä testejä aikaisemmin. Toivon, että kyseiset lääkärit ottavat tästä opiksi, eivätkä päästä tapahtumia seuraavalla kerralla näin pitkälle.

Arja Ahtaanluoma kaipaa eniten työskentelyä

Uusi keho on vaatinut paljon opettelemista. Arja osaa esimerkiksi keittää makaroneja, mutta ei kaataa keitinvettä pois.

– Jos haluan tehdä jonkin ihan yksinkertaisen asian, joudun miettimään alusta loppuun, miten selviydyn siitä. Ja hyvin harvoin mikään onnistuu ensimmäisellä kerralla, joudun tekemään sen uudestaan ja uudestaan ennen kuin se onnistuu. Olen nykyisin paljon sitkeämpi ja kärsivällisempi kuin aikaisemmin.

Ulkonäköasioista hän ei murehdi. Proteesien takia meikkaaminen on mahdotonta, mutta se ei harmita.

– En ole koskaan ollut girly girl. En tykännyt laittautua ennen onnettomuuttakaan. Mutta hameita käytän nykyisin mielellään, koska ne on helpompi pukea päälle.

Aluksi tuntui pahalta, kun ihmiset tuijottivat, mutta Arja on jo tottunut siihen. Mutta se satuttaa, kun joku ilkeä ihminen alkaa huudella solvauksia. Sellaistakin tapahtuu.

Onneksi ihmiset osaavat olla myös kannustavia.

– Joskus joku saattaa tulla sanomaan, että vau, sulla on hienot proteesit. Sellaisesta tulee aina hyvä mieli.

Arja Ahtaanluoma.

– Joskus joku saattaa tulla sanomaan, että vau, sulla on hienot proteesit. Sellaisesta tulee aina hyvä mieli, Arja Ahtaanluoma sanoo.

Mistä on tuntunut pahimmalta luopua?

– Työstä, Arja vastaa empimättä. Olen aina ollut touhuaja, ja parhaimmillani silloin, kun on pikkaisen kiirettä. Nyt minusta tuntuu, että kukaan ei tarvitse minua mihinkään.

Arja haluaisi tehdä osa-aikaista työtä, jotain, mitä voisi tehdä esimerkiksi kotona tietokoneella. Hän oli harkinnut suorittavansa koronajäljittäjän kurssin verkossa, kunnes tajusi, että työstä saatu palkka vaikuttaisi Potilasvakuutuskeskuksesta saatuun ansionmenetyskorvaukseen. Syynä tähän on se, että rikastumiskiellon periaatteen mukaisesti vahingon kärsinyttä ei voida saattaa parempaan taloudelliseen asemaan kuin missä hän olisi ilman vahinkoa.

Arja voisi työskennellä, mutta kaikki ansaitut tulot vaikuttavat hänelle maksettavan korvauksen määrään. Käytännössä hän menettäisi sen summan korvauksesta, minkä hän tienaisi.

– Nyt olen vain antanut vertaistukea amputoiduille, mutta heitä ei ole kauheasti tarjolla. Onneksi, hän hymähtää.

Jutussa on haastattelun lisäksi käytetty lähteenä Arjan Puolinainen-nimistä kirjaa.

Onko sinua neuvottu välttämään jalka toisen päällä istumista? Todennäköisesti turhaan, sanoo asiantuntija – tähän istumisessa on syytä kiinnittää huomiota

$
0
0

Jalka toisen päällä istuminen on Terveystalon työfysioterapeutti Sari Hautaviidan mukaan turhaan parjattu istumisasento.

Juuri tehty lonkkaleikkaus tai ärtynyt issiashermo voivat olla syytä välttää kyseistä asentoa hetkellisesti, mutta silloinkaan asennon välttelemistä ei ole syytä jatkaa loppuelämää.

– Normaalille, perusterveelle ihmiselle se on yksi asento tuhansien asentojen joukossa. Se on periaatteessa yhtä haitallinen ja turvallinen kuin mikä tahansa muukin istuma-asento. On vanhanaikaista ajatella, että on olemassa hyviä ja huonoja asentoja, Hautaviita sanoo.

Hautaviita näkee ongelmana sen, että edelleen moni ammattilainen neuvoo asiakkaitaan pelottelemalla ja varoittelemalla. Tällainen neuvominen voi johtaa siihen, että tiettyjä asentoja, kuten jalka toisen päällä istumista, tai liikkeitä, kuten pyöreällä selällä nousemista, vältetään niin tarkkaan, että liikkuminen vähenee kokonaan ja monipuolinen, luonnollinen liikkuminen estyy.

– Meidän ammattilaisten pitäisi pikemminkin rohkaista ja kannustaa liikkumiseen. Tänä päivänä ihmiset pelkäävät ja varovat ihan riittävästi asioita.

Paras istuma-asento on seuraava asento

Ongelmaksi jalka toisen päällä istuminen, tai mikä tahansa muu istuma-asento, muuttuu, jos kehon liike pysähtyy liian pitkäksi aikaa. Tietyn istuma-asennon haittojen tai hyödyn sijaan olisikin syytä kiinnittää huomiota istumisen tauottamiseen. Suosituksena on, että asentoa vaihdetaan vähintään puolen tunnin välein ja asennon vaihtamisen yhteydessä noustaan hetkeksi ylös. Koko kehoon liikettä saa hyvin esimerkiksi tekemällä muutaman kyykyn ylös nousemisen yhteydessä.

THL:n mukaan päivittäin toistuvien ja pitkäkestoisten istumajaksojen ja muun paikallaolon on todettu lisäävän tuki- ja liikuntaelimistön ongelmia ja riskiä sairastua useisiin pitkäaikaissairauksiin, kuten tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksiin ja masennukseen.

Hyvä istuma-asento on sellainen, joka ei kestä liian pitkään ajallisesti. Kuvassa nainen syö popcorneja ja pitää jalkoja ristissä nilkkojen kohdalta.

Hyvä istuma-asento on sellainen, joka ei kestä liian pitkään ajallisesti. Myös jalka toisen päällä istuminen on siis sallittua, kunhan asentoa vaihtaa tarpeeksi usein.

Hautaviidan mukaan keho alkaa kyllä ilmoitella liian pitkäksi venähtäneestä istumisrupeamasta jo ennen näin suuria ongelmia. Ensin liian istumisen huomaa epämukavasta olosta, sitten lihasten puutumisesta ja pistelystä tai jopa lihaskivuista.

– Kehomme yleensä ilmoittaa asiasta, mutta olemme tottuneet ohittamaan kehon viestit ja katsomaan, että deadlineen on vielä tunti aikaa. Monet ihmiset kuvittelevat, että ylös nouseminen ja hartioiden pyörittely sekä lantion veivaaminen veisi paljon aikaa, Hautaviita sanoo.

On kuitenkin tutkimuksin todistettu, että ylösnousemiseen tai käsienpyörittelyyn vievä aika ei yleensä ole työajasta pois vaan saattaa jopa tehostaa työntekoa.

– Kun nouset ylös, sydän tehostaa toimintaansa ja verenkierto elpyy. Veri kiertää paremmin myös aivoissasi ja sinulle tulee parempi olo. Nämä asiat vaikuttavat jopa kognitiivisiin toimintoihin. Levoton liikehtiminen voi ulkopuolisen silmiin olla häiritsevää, mutta kehon kannalta asennon tiuha vaihteleminen on kannattavaa niin kotona, töissä kuin kaikkialla muuallakin.

Nainen ja mies viettävät leffailtaa kotona. Jalka toisen päällä istuminen tai mikä tahansa muu pitkään staattisena pysyvä asento, ei ole suositeltavaa.

Jalka toisen päällä istuminen ei ole lähtökohtaisesti haitallista. Sen sijaan pitkään paikallaan istumista suositellaan välttämään.

Jos et voi tauottaa istumista, vaihda istuma-asentoa

Aina istumisen tauottaminen ei kuitenkaan ole mahdollista. Esimerkiksi tavallisissa elokuvanäytöksissä odotetaan, että katsomossa istutaan koko elokuvan ajan.

– Tällaisessa tilanteessa on todella hyvä heilutella jalkoja sekä väännellä ja käännellä itseään. Kannattaa yrittää olla liikkeessä tilan sallimissa rajoissa, Hautaviita kannustaa.

Jalka toisen päällä istuminen ja kaikki muut istuma-asennot kannattaa ottaa käyttöön.

– Liike tilan sallimissa rajoissa voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että laittaa ensin jalan toisen päälle, sitten on jalat rinnakkain ja sitten taas toinen jalka toisen jalan päällä, sitten jalat ristissä. Välillä voi vaikkapa nostaa nilkan toisen jalan reiden päälle ja näin avata lonkkaa.

Kangasmaskien pesu keittämällä – helpot ohjeet, joiden avulla kangasmaskit pysyvät puhtaina ja turvallisina käyttää

$
0
0

Kangasmaskien pesu on tärkeää jokaisen käyttökerran jälkeen, jotta kangasmaskit säilyvät hygieenisinä ja turvallisina käyttää. Kangasmaskit voi pestä pesukoneessa 90 asteen pesuohjelmalla, mutta ne voi myös keittää puhtaaksi.

Kangasmaskin keittäminen on itse asiassa usein pyykinpesukoneen pitkää pesuohjelmaa nopeampi ja kätevämpi tapa pestä kangasmaskit.

Lue myös: Pelottaako koronaviruksen tartuttaminen muihin enemmän kuin oma tartunta? Asiantuntija kertoo, mistä luonteenpiirteistä se johtuu

Kangasmaskien pesu keittämällä vaatii pyykinpesuainetta

Kangasmaskien keittämisessä on tärkeää muistaa lisätä veteen pyykinpesuainetta. Vettä laitetaan keitettävien maskien määrästä riippuen sen verran runsaasti, että kangasmaskit mahtuvat kiehumaan kattilassa väljästi.

Yksi litra vettä riittää noin 1–4 kangasmaskin keittämiseen. Litraan vettä tulisi lisätä pieni loraus, noin 1 tl verran, pyykinpesuainetta.

Kangasmaskin pesussa parasta on nestemäinen pyykinpesuaine, mutta jos käytät pesupulveria, sekoita pesuaine huolellisesti kiehuvaan veteen ennen maskien lisäämistä.

Lue myös: Kotiliesi: Kankainen kasvomaski on helppo ommella itse – tee itse kasvosuoja näillä ohjeilla

Kangasmaskien pesu keittämällä

1. Kuumenna vesi kiehuvaksi kattilassa.

2. Lisää pyykinpesuaine.

3. Varmista, että kangasmaskien kiinnitysnauhat ovat auki eikä maskeissa ole reikiä.

4. Lisää kangasmaskit seokseen koskematta niihin paljain käsin.

5. Anna kangasmaskien kiehua hiljalleen 5 minuuttia. Älä unohda kattilaa liedelle.

6. Nosta kangasmaskit ottimilla puhtaaseen astiaan.

7. Huuhtele kangasmaskit huolellisesti 2–3 kertaa.

8. Ripusta huuhdotut kangasmaskit kuivumaan.

9. Anna kangasmaskien kuivua huolellisesti ennen uudelleenkäyttöä.

Lähde: Martat

Lue myös: Kotiliesi: Millainen kasvomaski on paras? Kuinka paha on, jos kangasmaskia ei pese joka käytön jälkeen? Asiantuntijat vastaavat 31 kysymykseen kasvomaskeista

Kangasmaskien pesu on tärkeää.

Kangasmaskien pesu on suoritettava riittävän kuumassa vedessä. Maskin huuhteleminen vesihanan alla ei riitä.

Muistathan myös käsien pesun!

Kangasmaskien pesu on tärkeää, mutta muistathan huolehtia myös käsiesi puhtaudesta. Tärkeintä on huolehtia, että kädet pesee tarvittavan usein. Käsienpesu saippualla ehkäisee koronavirusta paremmin kuin käsidesi.

Tekniikan Maailman julkaisemassa artikkelissa saippuan kerrotaan olevan jopa käsidesiä tehokkaampi keino välttää koronaviruksen leviäminen. Syy tähän löytyy viruksen rakenteesta. Kun käsiä hangataan yhteen tarpeeksi kauan, saippuamolekyylit tekevät viruksesta toimintakyvyttömän repimällä viruksen kappaleiksi.


Voiko halitoosi eli pahanhajuinen hengitys kieliä sairaudesta? Asiantuntija vastaa

$
0
0

Halitoosi on hieno nimi, joka tarkoittaa kiusallista asiaa: pahanhajuista hengitystä.

– Halitoosi tarkoittaa kaikkia suun (pahanhajuisia) aromeja. Sen tunnistamiseksi on kehitetty laboratoriomittauskin, mutta paras tapa tunnistaa pahanhajuinen hengitys, on vain haistaa se itsellä tai läheisellä, sanoo hammaslääkäri Mikko Laukkanen Vallilan Hammaslääkärikeskuksesta.

Mistä halitoosi eli pahanhajuinen hengitys yleensä johtuu?

”Aamulla melkein jokaisen hengitys haiskahtaa. Tällöin pahanhajuinen hengitys johtuu siitä, että yöllä on erittynyt vähemmän sylkeä, joka ei ole huuhdellut pois bakteereja. Bakteerit jäävät suuonteloon, ja aamulla suussa on erilaisia hajuja. Ne lähtevät tavallisesti hyvin nopeasti pois, kun huuhtelee suun tai harjaa hampaansa.

Alkoholi ja tupakka sekä jotkin dieetit, erityisesti vähähiilihydraattiset ruokavaliot, voivat aiheuttaa pahanhajuista hengitystä. Myös stressi voi olla joskus syynä. Stressaantuneena ihminen voi erittää vähemmän sylkeä, joka saattaa aiheuttaa pahanhajuista hengitystä.

Halitoosi johtuu useimmiten iensairauksista. Jos suuhygieniaa ei ole toteutettu riittävällä tarkkuudella, bakteereja voi jäädä hammasväleihin tai kielen takaosan uurteisiin. Kun bakteerit pääsevät muhimaan, syntyy tulehduksia. Niistä voi tulla aromi, joka muistuttaa mädän hajua.”

Milloin kannattaa lähteä hammaslääkäriin?

”Jos kokee pahanhajuisen hengityksen häiritsevänä. Aina pahanhajuista hengitystä ei huomaa itse, sillä siihen tottuu. Myös puoliso voi tottua siihen. Sen sijaan henkilö, joka ei ole koko ajan lähikontaktissa, haistaa pahanhajuisen hengityksen. Halitoosi on arkaluontoinen asia, sillä harva kehtaa huomauttaa, jos jonkun henki haisee.”

Halitoosi eli pahanhajuinen hengitys on melko yleinen aamuisin.

Halitoosi voi liittyä esimerkiksi siihen, että yöllä on erittynyt vähemmän sylkeä, joka ei ole huuhdellut pois bakteereja. Toisaalta se voi olla myös esimerkiksi stressistä tai ruokavaliosta johtuvaa.

”Hammaslääkäri pyrkii löytämään halitoosin syyn. Yleisin syy on ientulehdus. Jos syynä on ientulehdus, silloin joko lääkäri tai suuhygienisti poistaa hammaskiven ja plakin. Samalla opastetaan oikeat välineet ja tekniikka, jotta potilas pystyy kotona suoriutumaan suun puhdistamisesta.”

Lue myös: Jopa 90 prosenttia ei käytä hammaslankaa niin kuin pitäisi – voi aiheuttaa vakavia terveysongelmia

”Jos pahanhajuinen hengitys ei johdu ientulehduksesta, hampaassa olevasta tulehduksesta tai jostakin yleissairaudesta, voi  kielen takaosaa harjaamalla saada pikkasen vähennettyä bakteereja ja hajun määrää. Se tuntuu aika epämukavalta. Ne jotka harjaavat, sanovat, etteivät he ole varmoja, onko siitä ollut hyötyä. Kielen harjaamisesta on viime vuosina tullut trendi, mutta pitäisin sen hyötyä aika marginaalisena. Kaiken kaikkiaan on hyvä muistaa, että hammaslääkärin säännölliset tarkastukset ovat hyvin tärkeitä.”

Voiko halitoosi eli pahanhajuinen hengitys kieliä sairaudesta?

”Se on hyvin harvinaista. Mutta jos vaikka tyypin 2 diabeteksen hoito ei ole tasapainossa, kehon tulehdusreaktio saattaa aiheuttaa halitoosia. Tietynlaista aromia voi olla hengityksessä myös silloin, jos ei ole ottanut insuliinia.”

Mitä voi tehdä, ettei halitoosi ala vaivata?

”Pitää huolta suuhygieniasta. Hampaat pitäisi pestä huolellisesti ainakin kaksi kertaa päivässä ja hammasvälit puhdistaa kerran päivässä. Voi myös kokeilla kielen takaosan harjaamista.

Pääsääntöisesti voi sanoa, että terveet elintavat, kuten monipuolinen ruokavalio, liikunta ja riittävä uni saavat ihmisen voimaan kokonaisvaltaisesti hyvin. Pitää myös muistaa juoda tarpeeksi vettä, jotta suu ei kuivu. Kun keho toimii normaalisti, ei hengityksenkään pitäisi haista.”

Hengitys haisee pahalta – tätä suun kamalat hajut voivat tarkoittaa

Voiko hengitys haista mädälle? Entä rikille tai metallille? Kysyimme hammaslääkäri Mikko Laukkaselta, millaiselta halitoosi voi haiskahtaa.

  1. Hengitys haisee rikiltä
    Monet suussa olevat bakteerit voivat tuottaa rikkikaasuja. Silloin tulee tunkkaista aromia hengitykseen.
  2. Hengitys haisee mädältä
    Voi kertoa voimakkaasta ientulehduksesta tai esimerkiksi rei’istä vanhojen paikkojen alla. Suussa on lukuisia eri bakteereja, mutta itse kariesbakteeri ei tuota mädän hajua. Hampaankoloon saattaa jäädä ruokaa, joka alkaa mädäntyä. Myös nielurisoissa voi olla proppuja (koloja, onteloita), jotka voivat haista pahalle. Poskiontelotulehduksen lima saattaa haista vähän mädältä.
  3. Hengitys haisee asetonilta
    Vähähiilihydraattiset karppausdieetit saattavat aiheuttaa asetonin hajua hengitykseen. Jos diabeetikon sokerit eivät ole kohdillaan, hengityksessä saattaa haiskahtaa asetoni.
  4. Hengitys haisee metallilta
    Metalli tuskin haisee hengityksessä, mutta jotkin lääkkeet saattavat tuoda metallin makua suuhun.

 

Halitoosi eli pahan hajuinen hengitys.

Halitoosi on arkaluontoinen asia, sillä harva kehtaa huomauttaa, jos jonkun henki haisee.

Sama ateria eri kellonaikaan syötynä vaikuttaa eri tavoin – tutkimus osoittaa, moneltako iltasyöminen kannattaa lopettaa

$
0
0

Napostelu on monelle tuttu tapa, mutta niin mukavaa kuin se onkin, sillä on haittapuolensa. Jatkuva napostelu rikkoo ateriarytmin ja voi vaikuttaa esimerkiksi sydänterveyteen, veren rasva-arvoihin, insuliiniresistenssiin ja verenpaineeseen. Napostelu myös aiheuttaa toistuvia happohyökkäyksiä, jotka kuormittavat hampaita. Samalla voi tulla syöneeksi enemmän kuin huomaakaan. Usein napostelevat myös ovat energiatiheitä herkkuja.

Tutkimukset osoittavat, että erityisesti iltanapostelulla on vaikutusta.

PLOS Biology-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan iltanapostelu johtaa helposti painonnousuun siitä syystä, että keho ei unen aikana hyödynnä ruoasta saatua rasvaa yhtä tehokkaasti kuin päivisin.

Tutkimus osoitti, että illalla napostelleet koehenkilöt polttivat rasvaa vuorokaudessa keskimäärin 15 grammaa vähemmän kuin niinä iltoina, joina he eivät syöneet. Sen sijaan esimerkiksi aamiaisen syöminen tai väliin jättäminen ei tutkimuksen mukaan juurikaan vaikuttanut rasvan polttamiseen vuorokauden aikana.

Moneltako iltasyöminen kannattaa lopettaa?

Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan iltakymmeneltä nautittu ateria nostaa enemmän veren glukoositasoja ja johtaa vähäisempään rasvan polttamiseen yön aikana kuin sama ateria kello 18 aikaan nautittuna.

Myöhäisen illallisen jälkeen osallistujien veren glukoosipitoisuudet nousivat peräti 18 prosenttia suuremmiksi ja he polttivat ateriasta saamaansa rasvaa 10 prosenttia vähemmän yön aikana kuin saman illallisen aikaisemmin nauttineet henkilöt.

Vaikka samankaltaisia tuloksia on saatu aikaisemminkin, nyt julkaistun tutkimuksen tuloksia pidetään luotettavina tutkimuksen poikkeuksellisen yksityiskohtaisuuden takia.

Eli mitä myöhemmin aterian syö, sitä enemmän sen rasvasta jää kuluttamatta.

Napostelu kannattaa vaihtaa säännölliseen ateriarytmiin

Napostelu on helpointa välttää säännöllisen ateriarytmin avulla. Yleisesti ottaen sopivaksi ateriaväliksi suositellaan 3–4 tuntia. Päivän ateriat rakentuvat tällöin kolmen pääaterian, aamupalan, lounaan ja päivällisen, varaan.

Aterioiden välejä voi tasoittaa syömällä 1–2 pienempää välipalaa päivällä ja illalla.

Lue lisää: Terveellinen välipala pitää olon energisenä – poimi välipalavinkit kuntoilijalle sekä toimisto- ja etätyöläiselle

Tärkeäintä on syödä riittävästi jokaisella aterialla. Lautasmalli kannattaa pitää mielessä pääaterioiden lisäksi välipaloja miettiessä.

Säännöllinen ateriarytmi auttaa painonhallinnassa, poistaa napostelunhimoa ja säästää hampaita. Kun ateriarytmi on säännöllinen, sylki ehtii neutraloida suun happamuutta ja mineraalit palaavat takaisin hampaan pintaan.

Hiljaisuuden retriitti sai puheliaan Iina Alangon ärtymään, mutta opetti myös kaikille tärkeän asian: ”On hyvä pohtia, miksi arjessa on niin vaikeaa pysähtyä”

$
0
0

Retriitti on edessä. Ajomatkalla Loviisaa kohti alkaa jännittää. Pystynkö minä, puhelias papupata, olemaan puhumatta kaksi vuorokautta?

Totta kai pystyisin, jos olisin itsekseni jossain korvessa metsän keskellä. Hyvinvointikeskus Villa Mandalan Hiljaisuuden retriitissä meitä on kuitenkin parikymmentä ja asumme, syömme, ulkoilemme ja meditoimme yhdessä. Minä jopa jaan huoneen jonkun toisen suunsa suppuun panneen kanssa. Osaanko mennä nukkumaan toivottamatta hyvää yötä, herätä sanomatta huomenta? Eikö se ole aika epäkohteliastakin?

Maailmankaikkeus rohkaisee. Helsingissä satoi räntää, mutta matkalla sade muuttuu lumeksi. Perillä Loviisan maaseudulla on rauhaisa, ihana talvi.

Kannan laukkuni päätalon ovesta sisään ja kohtaan ensimmäisen yllätyksen: huoneen kanssani jakaa hyvänpäiväntuttu, etäältä ihailemani nainen, joka jo istuu villapaita päällä ja villasukat jalassa takan ääressä.

Retriitti järjestetään Villa Mandalassa.

Villa Mandala henkii rauhaa.

Kerron hänelle samantien – nyt kun vielä saa puhua – että minulla on mukanani korvatulppia siltä varalta että kuorsaan. Nainen rauhoittelee: hän on tottunut, mies kuorsaa todella raskaasti.

Kiipeämme yläkerran isoon saliin ja asetumme istumaan ympyrään joogatyynyjen päälle.

Hiljaisuuden retriitti ohjaa tutustumaan mielen hiljentämisen tekniikoihin

Retriitin vetää Villa Mandalan hyvinvointivalmentaja ja joogaopettaja Mia Jokiniva. Hän toivottaa meidät tervetulleiksi ja kertoo, että viikonlopun aikana ollaan paitsi hiljaa myös tutustutaan moniin mielen hiljentämisen tekniikoihin. Luvassa on paljon erilaisia meditaatioharjoituksia, mutta myös lepoa ja vapaa-aikaa, kasvisruokaa, metsäkävely ja hiljaisuuden sauna. Paljukin.

– Hiljentyminen on tärkeää siksi, että ärsykkeitä täynnä olevassa arjessa pelkkä olemisen taito on monelta kadoksissa. Mitä se on, kun vain ollaan? Mikä minä itse olen kaiken tekemiseni takana?

Mia motivoi meitä mutta myös varoittaa odottamasta liikoja. Tarkoituksena ei ole valaistua tai löytää vastauksia elämän suuriin kysymyksiin, vaan vain oppia olemaan paremmin itsensä kanssa.

– Hiljentyminen ei ole itsestäänselvästi helppoa ja miellyttävää. Esiin voi nousta epämiellyttäviäkin tunteita, Mia sanoo.

Omat odotukseni liittyvät lähinnä lepoon. Olen ollut tänä syksynä poikkeuksellisen väsynyt ja stressaantunut, ehkä viikonloppu hiljaisuudessa auttaa.

Mia Jokiniva vetää meditaatiohetken.

Lue myös: Hiljaisuuden positiiviset vaikutukset – anna aivojen ja mielen toipua neljän hiljaisuusvinkin avulla

Retriitti auttaa laskeutumaan hiljaisuuteen luontevasti

Ketä muut ovat? Se jää arvoitukseksi, koska minkäänlaista esittelykierrosta ei pidetä. Anonymiteetti helpottaa Mian mukaan keskittymistä ja katseen kääntämistä sisäänpäin, itseemme.

Totta se onkin: jos toisesta ei tiedä mitään, hänestä on vaikea kiinnostua.

Saamme vielä konkreettisia ohjeita. Hiljaisuuteen laskeutumisen jälkeen emme saa enää ottaa kontaktia muihin – emme hakeutua luontaiseen katsekontaktiin, ilmeillä, elehtiä tai viittoilla. Yhteys ulkomaailmaan katkaistaan laittamalla kännykät kiinni. Kirjojakaan ei kannata lukea, koska ne vievät ajattelua toisaalle.

– En minä tule ketään näpeille lyömään. Kyse on suosituksista, joiden avulla hiljentyminen on helpompaa, Mia pehmentää.

– Onko vielä jotain kysyttävää? Jos ei, niin nyt se tapahtuu. Laskeudumme hiljaisuuteen.

Kun ilmassa ei ole puhetta, muut äänet voimistuvat

Siirrymme alakertaan illalliselle yllättävän luontevasti. Katseet saattavat vielä hipaista toisen kasvoja mutta kääntyvät samantien poispäin, seinille tai lattiaan.

Kokoamme annokset seisovasta pöydästä ja menemme sitten istumaan kuka minnekin ruokasalin kolmen ison pöydän ääreen. Pöydän ääreen istuminen muita tervehtimättä on outo kokemus. Nielaisen viime tipassa hyvän ruokahalun toivotuksen ja alan mutustella salaattia ja uunivihanneksia hiljaisuuden vallitessa, katse lasittuneena annokseeni.

Ruoka on herkullista, mutta pidän ajatukset siitä omana tietonani. Kun ilmassa ei ole puhetta, muut äänet voimistuvat. Kuulen tuolien natinan, aterimien kilinän, sellerin rouskunnan suussani, puukauhan natinan kokin kaapiessa papuja kulhosta toiseen.

Mieleeni nousevat kaikki ujot ja hiljaiset, jotka kerta toisensa jälkeen saapuvat työmaa-, koulu- ja opiskelijaruokaloihin syömään yksinään. Tältäkö heistä tuntuu? Ehkä ei kuitenkaan – minulle kyse on valinnasta, heillä jostain ihan muusta.

Hiljaisuus voi olla vaikeaa

Aamulla herään asuintoverini äkkinäisiin liikkeisiin. Hän näyttää huoneen herätyskelloa silmät suurina: se on pysähtynyt.

– Aamumeditaatio on alkanut jo 45 minuuttia sitten. Sinne ehtii vielä, hän kuiskaa.

– Minä en mene, kuiskaan takaisin. Sitten vaikenemme taas.

Aika vaikeaa tämä hiljaisuus: jo ensimmäisenä aamuna olen katsonut silmiin, puhunut, ilmehtinyt. En halua häiritä muiden harjoitusta. Puen ja lähden kävelylle, se olkoon minun aamumeditaationi.

Kun tallustelen syvemmälle metsään, kuuloaistini alkaa herkistyä. Kuulen takkini kahinan, pakkaslumen natinan jalkojen alla mutta myös jotain muuta. Mistä hiljainen sirinä tulee? Toden totta, metsästä. Ääni on aivan toinen kuin kauempaa kuuluva liikenteen kohina, tai jostain kuuluva koiran haukku. Wau. Metsä puhuu minulle.

Lue myös: Retriitti on matka minuuteen – Jutta Gustafsbergin 5 vinkkiä, miksi pysähtyminen kannattaa

Retriitti pakottaa viettämään aikaa itsensä kanssa

Tuorepuuro ja vastaleivotut sämpylät odottavat jo aamiaispöydässä. Nautin ne hiljaisena, tuskin muita huomaten. Mieli alkaa pikkuhiljaa tottua, hidastua ja hiljetä. Ennen seuraavaa yhteishetkeä on kaksi tuntia omaa aikaa.

Kun virikkeitä ei ole, aika pitää viettää itsensä kanssa. Joku etsiytyy takkatulen ääreen, joku katselee ikkunoista avautuvaa avaraa maisemaa. Itse tuijotan tulta, kierähdän kyljelleni, en ajattele mitään. Tämäkö on se tila, jota tavoitellaan?

”Kun muihin ei ota kontaktia, he tavallaan lakkaavat olemasta. Tajuan yhtäkkiä, kuinka vapauttavaa ja helpottavaa se on.”

Herään portaiden töminään: seuraava meditaatio alkaa. Kipitän muiden perässä yläkertaan.

Zeniläinen harjoitus opettaa läsnäolemista

Mia kertoo, että mielen ominaisuus on liikkua ja sinkoilla, reagoida ärsykkeisiin. Seuraavan zeniläisen harjoituksen tarkoituksena on opetella läsnäolemista tässä ja nyt. Vaikka ruumista jostain vähän kolottaisi tai kutittaisi, yritämme olla reagoimatta siihen.

Harjoitus on yksinkertainen: ensin istumme ja tuijotamme seinää, pistettä silmiemme korkeudella. Kun gongi kumahtaa, siirrymme seisomaan mattojemme eteen kädet rinnan alla, peukalot toisiaan vasten. Kun gongi soi uudestaan, alamme kävellä hitaasti ympyrää. Ja kun gongi soi kolmannen kerran, palaamme risti-istuntaan ja kierros alkaa alusta.

Seinään tuijottaessamme hiljaisuus on niin syvä, että kuulen kuinka joku nielaisee ja jonkun toisen maha murisee. Kävelemisestä pidän erityisesti; nautin hitaasta, tasaisesta rytmistä ja pyörivästä askelluksestani.

Vapaa arvostelusta ja analysoinnista

Lounaaksi on ihanaa vegaaniruokaa: marinoitua tofua, omena-selleri-pähkinäsalaattia, pitkään hautunutta tomaattikeittoa.

Yksin syöminen muiden seurassa tuntuu jo luontevalta. Osaamme kulkea toistemme ohitse, väistämme tarvittaessa ja pysymme kohteliaasti hiljaa myös teoissamme: laskemme lautasen pöydälle hiljaa, kaadamme vettä varovasti.

Kun muihin ei ota kontaktia, he tavallaan lakkaavat olemasta. Tajuan yhtäkkiä, kuinka ihanan vapauttavaa ja helpottavaa se on. Kun emme kiinnitä toisiimme mitään huomiota, olemme myös arvostelusta ja analysoinnista vapaita. Samaan fiilikseen olen päässyt joskus lomalla, kun kokonaan unohdan, miltä näytän tai mitä muut olemuksestani ehkä ajattelevat.

Mielen ja sydämen tiivis yhteys

Pikku pakkanen puree poskia, kun iltapäivällä lähdemme Villa Mandalan isännän Mikko Harman johdolla kävelylle metsään. Mikko ohjeistaa meitä kuuntelemaan luontoa ja omaa olemistamme, mutta porukassa se ei ole yhtä helppoa kuin yksin aamulla.

Pysähdymme ja Mikko pyytää jokaista etsimään puun, johon nojata. Keskitymme kaksiminuuttiset eri aistien terästämiseen.

Kävelyretken lopuksi saavumme laavulle. Yritän miettiä, miltä pakuritee maistuu samalla kun katselen nuotiota. Yhtäkkiä havahdun: tulella on todella kova ääni. Se rätisee ja paukkuu liekkien nuollessa ahnaasti kuivia klapeja.

– Mielellä ja sydämellä on tiivis yhteys. Näin ajatellaan kiinalaisessa lääketieteessä sekä monissa joogan, taolaisuuden ja tantran suuntauksissa, Mia kertoo iltameditaation aluksi.

Hengitämme sydämelle ja pyydämme sitä kertomaan meille yhden tärkeän asian. Mieleeni nousee osa Eeva Kilven vanhasta runosta: Sinä pieni urhea nainen, minä luotan sinuun. En tiedä, mistä se tuli ja miksi, mutta liikutun.

”Ärtymys jatkuu illallisella. Jestas tätä hissuttelua. Eikö sitä salaattia nyt voisi ottaa vähän nopeammin.”

Retriitti saa turhautumisen nostamaan päätään

Meditaation jälkeen on taas vapaata, ja turhautuminen alkaa ensi kertaa nostaa päätään. Jos nyt saisi lukea, lukisin. Jos saisi katsoa telkkaria, katsoisin. Mutta sen sijaan tuijotan vain takassa räiskyvää tulta ja ikkunoiden takana tummuvaa iltaa. Aika mataa.

Ärtymys jatkuu illallisella. Jestas tätä hissuttelua. Eikö sitä salaattia nyt voisi ottaa vähän nopeammin ja vettä kaataa vähän vauhdikkaammin?

Purukalustoni toimii tehokkaasti, kun mietin, että nyt pitäisi päästä tekemään jotain. Mitähän kotiin kuuluu?

Kasvisruoan makuvivahteista ei päässyt puhumaan kenenkään kanssa.

Onneksi meillä on sauna, jonka hämärässä kynttilänvalossa rentous palaa kroppaan ja mieleen. Ulkona kuunvalossa höyryävä, merisuolalla rikastettu palju imee pois loputkin äksyilyni. Kun muut lähtevät, jään hetkeksi nauttimaan hiljaisuudesta ihan ja kokonaan itsekseni.

Retriitti paljastaa levon tarpeen

Sunnuntaina herään virkeänä vähän kuuden jälkeen. Olo on tyyni, enää ei ole kiire kotiinkaan. Aamun aluksi harjoittelemme mielikuvameditaatiota. Kuvittelemme, että päälaen aukileesta meihin valuu hiljaisuutta ja että valokynä värittää päämme täyteen valoa. Se ei ole helppoa.

Mia kertoo, että joogassa käytetään usein vertauskuvina aurinkoa ja kuuta.

– Ihminen kuvittelee loistavansa kaiken keskipisteenä kuin aurinko, vaikka todellisuudessa hän vain heijastaa kaikkea sitä, mitä elämä on tuonut vastaan.

Jään miettimään asiaa. Mitä kaikkea itse heijastan ja miten?

Aamiaisen jälkeen on taas omaa aikaa. Takkatulen ääressä alan summata sitä, mitä olen tästä viikonlopusta oppinut. Ainakin sen, että mitään tekemättömyys ja hiljentyminen on minulle arjessa aika vierasta. Ei sinänsä vaikeaa, koska keskittyessäni pääsen helposti syvälle, meditatiiviseen tilaan. Arjessa en vain tule sitä tehneeksi.

Olen myös yllättynyt siitä, kuinka paljon unta ja levon tarvetta minusta löytyi. Retriitin aikana olen nukahdellut tai ollut syvässä rentouden tilassa monesti päivässä, mutta silti – tai ehkä juuri siksi – nukkunut yönikin erittäin hyvin. Olen saanut voimiani takaisin, aivan kuten toivoinkin.

Retriitti saa kääntymään sisäänpäin

Alkutapaamisessa Mia sanoi, että saatamme tuntea suurta yhteenkuuluvaisuutta muiden retriittiläisten kanssa. Ainakaan itse en tunne niin. Olen kääntynyt sisäänpäin, tuijottamaan itseeni, eikä muilla ole silloin väliä tai merkitystä. Ihmissuhteiden liimaa on puhe ja vuorovaikutus, sosiaalisuus joka siihen liittyy. Ihanaa, että kohta pääsen taas ystävieni ja perheeni luokse ajatuksia vaihtamaan.

Silti hiljentyminen on tehnyt hyvää. Ehkä minun on hyvä jatkaa sen pohtimista, mistä paikoin lähes maaninen touhuamiseni johtuu. Miksi arjessa on niin vaikeaa pysähtyä, vain olla?

Retriitti kokosi yhteen parikymmentä hiljentyjää.

Retriitille saapui parikymmentä hiljentyjää.

Nautintoa ja aggressioita

On koittanut hetki, jolloin Mia ilmoittaa Hiljaisuuden retriitin päättyneeksi. Hän pyytää jokaista kuvaamaan yhdellä sanalla kokemustaan, oloaan juuri nyt. Taivas, maadoittunut, rauha, ihana, sanoo enemmistö. Piirissä kuulee kuitenkin myös sanoja ristiriitainen, epäkohtelias, paha. Se aukaisee padot ja naurun nyörit.

Joku kertoo ihmetelleensä, millaisia aggressioita hiljaisuus hänessä metsäretkellä nostatti. Yksi kertoo nauttineensa siitä, että sammakot hyppelivät kerrankin vain omassa päässä eikä tullut sanoneeksi muille mitään ajattelematonta. Jonkun mielestä miesten saunassa oli todella epämukavaa, koska puhua ei saanut.

Ilmenee, että joukossa on sekä pariskuntia, sisaruksia että ystävyksiä. Lähes kaikki tunnustavat puhuneensa jossain kohtaa toisilleen pari sanaa. On myös huonekuntia, joissa kukaan ei tuntenut toistaan ennen viikonloppua.

Yksi nainen katselee pöllämystyneen näköisenä ympärilleen ja saa aikaan naurunremakan tunnustuksellaan.

– Taisin asua kahden muun kanssa, mutta en kyllä yhtään osaa sanoa, ketkä teistä he olivat.

Hiljaisuuteen on siis todistetusti mahdollista perinpohjin vajota, kun vain kunnolla keskittyy.

Miksi kombuchasta tuli niin suuri ilmiö? Asiantuntijan mukaan trendijuoman terveysväittämät ovat tieteellisesti heikolla pohjalla: ”Kyseessä on plaseboefekti”

$
0
0

Kombucha on alun perin Kiinasta lähtöisin oleva trendijuoma, joka on löytänyt muutamassa vuodessa tiensä myös suomalaisten juomalaseihin. Kombuchaa eli volgansieniteetä voi nykyään ostaa tavallisista ruokakaupoista ja vieläpä lukuisina erilaisina versioina. Jotkut jopa valmistavat juomaa itse kotona.

Virvoitusjuomien ystäville kombucha tarjoaa vähäsokerisemman vaihtoehdon limonadien tilalle, toiset taas nauttivat juomaa sen väitettyjen terveyshyötyjen takia. Mutta onko kombuchan terveellisyydestä tieteellistä näyttöä? Kysyimme asiaa Helsingin yliopiston mikrobiologian professori Per Sarikselta.

Millainen juoma kombucha on?

Kombucha on hapatettua teetä. Juoma sisältää teetä, sokeria sekä mikrobiyhteisön, mikä muodostaa juomaan sienimäisen yhdistelmän. Teesieni sisältää hiivoja, etikkahappobakteereita sekä joskus vähän maitohappobakteereita.

– Kombuchan mikrobiyhdistelmä käyttää teessä olevia yhdisteitä ja sokereita energiana sekä tuottaa vitamiineja, kuten B-vitamiinia, juomaan. Teestä kombuchaan tulee myös oksidantteja, Saris kertoo.

Maultaan kombucha on hapanta, vaikkakin viime vuosina juomaa on alettu maustaa eri tavoilla. Kombuchaa säilytetään yleensä huoneenlämmössä, vaikka tarkkaa säätelyä juoman säilytyslämpötilasta ei ole.

Onko kombuchan terveellisyydestä tutkimustietoa?

Kombuchalla on maine terveysjuomana, joka sisältää muun muassa suoliston terveyttä edistäviä probiootteja sekä antioksidantteja.

Sariksen mukaan kombuchan terveysväittämien ongelmana on se, ettei niille löydy juurikaan tieteellistä näyttöä. Kombuchasta on kyllä tehty eläinkokeita, mutta laajat ihmiskokeet puuttuvat.

– Tutkimusten puuttuminen ei tee asioita kovinkaan uskottavaksi. Kombuchan terveysväittämät ovat hyvin heikolla pohjalla. Kyseessä on plaseboefekti, joka syntyy, kun ajatellaan, että kombuchan juomisesta saisi terveyshyötyjä, Saris kertoo.

Kombucha ei ole haitaksi terveydelle silloin tällöin nautittuna. Juoman happamuus vaurioittaa kuitenkin helposti hampaiden kiillettä, joten kombucha kannattaakin juoda aterian yhteydessä.

Toinen kombuchaan liittyvä ongelma on se, että markkinoilla tehdyt kombuchat valmistetaan erilaisilla yhdistelmillä. Tämä tekee kombuchojen vertailun tutkimuksissa vaikeaksi.

– Valmistus vaihtelee maasta toiseen ja eri kombuchat sisältävät eri sieniä, hiivoja, etikkahappo- sekä maitohappobakteereita. Sen takia juomia on vaikea verrata: yhden juoman terveellisyys ei takaa, että jossain toisessa maassa valmistettuna juoma antaisi vastaavia hyötyjä.

Ja vaikka kombuchojen valmistuksessa käytettäisiin samoja mikrobilajeja, se ei vielä merkitse, että mikrobien vaikutukset olisivat samat.

– Mikrobit ovat erilaisia. Vaikka lajit olisivat osittain samanlaisia, lajien eri kantojen ominaisuudet vaihtelevat valtavasti. Sama koskee apteekissa myytäviä probiootteja: tuotteissa käytetyt lajit voivat olla aivan samanlaisia, mutta probioottien vaikutukset erilaiset, Saris huomauttaa.

Kuvassa nainen kombuchapurkkien kanssa.

Kombuchaa saa nykyään myös kaupan hyllyiltä. Jotkut valmistavat sitä myös itse kotona.

Onko kombucha probioottinen tuote?

Kombucha sisältää maitohappobakteereita, mutta bakteerien määrä on vähäinen. Terveysväitteistä huolimatta kombuchaa ei voida kutsua esimerkiksi probioottiseksi.

– Helposti voidaan ajatella, että kombucha sisältää probiootteja. Asia ei ole kuitenkaan niin yksinkertainen. Probiootin määritelmän mukaan probiootti on elävä mikrobi, jolla on terveyshyötyjä, kun sitä otetaan riittävä määrä. Jotta tuotetta voidaan kutsua probioottiseksi, pitää osoittaa, että tuotteella on terveysvaikutuksia. Koska kombuchan osalta ei ole tieteellistä näyttöä, sitä ei voida kutsua probioottiseksi.

Miten maitohappobakteereille käy kombuchassa?

Helsingin yliopiston mikrobiologian professori Per Saris on itse teettänyt muutamia pieniä kokeita kombuchasta.

Eräässä kokeessa hän yritti lisätä kombuchaan muun muassa lactobacillusta eli GG-kantaa, jota käytetään elintarvikkeissa ja apteekeista saatavissa maitohappobakteereissa. Tutkimuksessa hän halusi selvittää, selviääkö GG-kanta kombuchassa muiden mikrobien kanssa.

– Valitettavasti GG-kanta kuolee siellä melko nopeasti, Saris kertoo.

Lisäksi Saris koitti lisätä kombuchaan probioottista Saccharomyces boulardii -hiivaa, jota löytyy esimerkiksi apteekkituotteista. Hiiva selvisi kombuchassa happamuudesta huolimatta.

– Hiivan vaikutukset kombuchassa ovat kuitenkin sellaiset, että se laskee kombuchan pH:ta entisestään. Uskon, että vielä happamampana kombuchaa ei olisi enää miellyttävä juoda ja se vahingoittaisi myös hampaiden kiillettä nykyistä enemmän.

Voiko kombuchan juomista verrata teen juomiseen?

Jos kombucha sisältää joitain terveyshyötyjä, ne tulevat Sariksen mukaan luultavasti teestä. Esimerkiksi vihreällä teellä on tutkitusti terveyshyötyjä. Kombuchasta voi saada apua myös vitamiininpuutoksiin.

– Jos ihminen kärsii b-vitamiininpuutoksesta, on kombucha eräs b-vitamiinin lähde. Vitamiinien määrät ovat kuitenkin kombuchassa vähäisiä.

Mitä riskejä kombuchan juomiseen liittyy?

Sariksen mukaan tutkimukset osoittavat, että lasillinen kombuchaa silloin tällöin ei ole haitaksi, mutta ei kombuchan juominen ole myöskään täysin riskitöntä. Maailmalla on  raportoitu tapauksia, jossa sen juominen on aiheuttanut maksamyrkytyksiä.

– Tuottajat ovat pitäneet kombuchaa keramiikka-astiassa, jossa on lyijyä. Koska kombucha on hapanta, lyijy on liuennut juomaan ja aiheuttanut lyijymyrkytyksiä.

Juoman happamuus on hyvä huomioida myös hampaiden kiilteen vuoksi.

– Jos kombuchaa litkii pitkin päivää, se on haitaksi hampaille. Juoma kannattaa myös nauttia mieluiten aterian kanssa.

Jos jalkojasi turvottaa ja särkee, saatat kärsiä laskimoiden vajaatoiminnasta – lue lääkärin vinkit vaivan hoitoon

$
0
0

1. Mistä laskimoiden vajaatoiminta johtuu?

Laskimoissa on läppiä, jotka estävät, ettei laskimoveri palaa maan vetovoiman vaikutuksesta jalkoihin, vaan nousee ylöspäin sydämeen ja sieltä keuhkoihin hapettumaan. Laskimoiden vajaatoiminta aiheuttaa sen, että läppä ei toimi ja veri pääsee valumaan alaraajoihin. Tällöin verenpaine laskimoissa nousee ja osa laskimoista venyttyy. Laajentuneet pintalaskimot ovat suonikohjuja.

Laskimoiden vajaatoiminta voi olla periytyvää.  Ikä, raskaudet ja vatsan seudulle kertyvä ylipaino tekevät siitä tavallista todennäköisemmän vaivan.

Lue lisää: Voiko istumisella aiheuttaa itselleen suonikohjuja? Lääkäri kertoo, miten suonikohjut syntyvät ja miten niistä pääsee eroon

2. Aiheuttaako laskimoiden vajaatoiminta veritulppa?

Suonikohjuihin voi joskus tulla paikallinen verihyytymä eli veritulppa. Silloin suonikohju muuttuu kovaksi, kipeäksi ja kosketusaraksi ja iho punoittaa eli suonessa on laskimotukkotulehdus. Koska se voi edetä syvien laskimoiden tukokseksi, sen sijainti pitää varmistaa ultraäänellä.

Pinnallinen laskimotukos hoidetaan yleensä napapiikkinä otettavalla verenohennuslääkkeellä. Se nopeuttaa hyytymän liukenemista ja estää sen, ettei tukos etene.

Syvä laskimotukos tulee usein pitkän liikkumattomuuden, kuten lentomatkan, jälkeen. Syvien laskimoiden tukoksessa jalka turpoaa, mutta pinnallisessa tukkotulehduksessa se ei yleensä turpoa kovinkaan paljoa.

3. Voiko ihmisellä olla laskimoiden vajaatoiminta tietämättään?

Pintalaskimot kulkevat ihonalaisessa rasvakudoksessa. Niiden vajaatoiminta on todella yleinen vaiva, eikä se välttämättä tunnu miltään. Kaikilla vajaatoiminta ei näy suonikohjuina, ja silloin sitä ei tule epäiltyä.

Syvät laskimot sijaitsevat lihasten ja luiden välissä. Niiden vajaatoiminta on harvinaista, ja useimmiten se liittyy sairastettuun syvän laskimon tukokseen. Sitä on vaikea olla huomaamatta.

4. Koska jalkoja kannattaa näyttää lääkärille?

Lääkärille kannattaa varata aika, jos oireista on itselle haittaa. Tyypillisiä laskimovajaatoiminnan oireita ovat turvotus, särky, paineen tunne ja yölliset jalkakrampit. Laskimoiden kunto selviää ultraäänitutkimuksessa.

Vajaatoiminta on jo pitkällä, jos ihon väri muuttuu tai tulee ihottumaa. Suonikohjut voivat haitata elämänlaatua, ja silloinkin apu löytyy lääkärin vastaanotolta.

5. Miten laskimoihin saa lisää vauhtia?

Laskimot vaativat toimiakseen liikettä, kunnollisen lihaspumpun. Kun pohjelihakset liikkuessa supistuvat, laskimot painuvat kokoon ja laskimoläpät ohjaavat syntyvän verenvirtauksen oikeaan suuntaan. Lihaspumppu ahkeroi aina, kun ihminen käyttää pohjelihaksiaan.

Lihaspumpun liike jää vajaaksi, jos nilkka on kovin jäykkä. Nilkan pyöritykset, koukistus- ja ojennusliikkeet sekä pohjelihaksen ja säären etupuolen venytysliikkeet ylläpitävät nilkan liikkuvuutta.

Istumista kannattaa tauottaa. Jos käyttää säädettävää pöytää, ainakin osa ajasta kannattaa seistä aktivointilaudalla. Sen päällä seisominen laittaa pohjelihaksen supistelemaan huomaamatta. Ei tiedetä, lisääkö jalat ristissä istuminen laskimoiden vajaatoimintaa.

6. Koska suonikohjut kannattaa hoitaa?

Suonikohjut kannattaa hoitaa, jos jaloissa on suonikohjuja ja oireita, tai jalkoihin tulee usein tukkotulehduksia. Hoitoon hakeutumista ei kannata aikailla, jos iho alkaa muuttua. Värimuutos tai ihon kovettuminen voi enteillä säärihaavaa.

Suonikohjut hoidetaan useimmiten lämpökatetrihoidolla, jossa käytetään laseria tai radiotaajuusenergiaa. Potilas pääsee hoitopäivänä kotiin eikä välttämättä tarvitse lainkaan sairauslomaa.

7. Missä suonikohjuista pääsee eroon?

Suonikohjuista valtaosa hoidetaan yksityisillä lääkäriasemilla. Julkisella puolella hoidetaan potilaat, joilla on ihomuutoksia ja elämänlaatua haittaavia oireita ja joilla ultraäänitutkimus paljastaa merkittävän, yleensä laskimon päärungon vian. Elämänlaatu kärsii esimerkiksi, jos jalkojen krampit vievät yöunet.

Julkisella puolella pääsee suonikohjuista eroon myös, jos jaloissa on usein laskimotukkotulehduksia.

8. Jos jalkoja väsyttää illalla, kannattaisiko käyttää tukisukkia?

Jotta jalkoja ei väsyttäisi illalla, tukisukat tai oikeammin kompressiosukat kannattaa vetäistä jalkaan heti aamulla. Kompressiosukka vähentää kudosten välistä painetta, jolloin verenvirtaus laskimoissa paranee ja turvotus jalassa vähenee.

Kompressiosukat jaetaan neljään luokkaan, joista kuhunkin on kudottu erilainen paine. Ykkösluokan sukkia kannattaa käyttää ennaltaehkäisevästi, jos joutuu olemaan työssä pitkän aikaa samassa asennossa. Pitkillä auto- ja lentomatkoilla ne ovat ehdottomat.

9. Ovatko juoksijan laskimot aina hyvässä kunnossa?

Vaikka juoksijan pohjelihaspumppu saa varmasti liikettä, maratoonareillakin on suonikohjuja. Kun juoksumatkat pitenevät, laskimoläppä saattaa rasittua. Pitkillä matkoilla pitää myös muistaa juoda tarpeeksi, jottei elimistö pääse kuivumaan. Kun veren juoksevuus vähenee, riski veren hyytymiselle kasvaa.

Pitkänmatkanjuoksijat käyttävät syystäkin usein kompressiosukkia. Osa kokee, että ne ehkäisevät lihaskramppeja.

Lue lisää: Muista säännöllinen jalkahoito – jalkojesi kunto kertoo terveydentilastasi

10. Ovatko pinnalliset luutasuonet vaarallisia?

Hämähäkkisuoniksikin kutsutut pinnalliset luutasuonet eli teleangiektasiat ovat vaarattomia. Niitä voi näyttää lääkärille, jos jaloissa on laskimoiden vajaatoiminnan oireita. Ultraääni paljastaa, onko vajaatoimintaa myös syvemmällä suonissa. Kosmetologit, verisuonikirurgit, ihotautilääkärit ja plastiikkakirurgit poistavat luutasuonia esimerkiksi lämpöneulauksella, ruiskutushoidolla ja laserilla. Luutasuonet kannattaa hoidattaa pois, jos ne ovat paikassa, jossa ne rikkoutuvat herkästi ja vuotavat paljon verta. Jos luutasuonet palaavat poistamisen jälkeen takaisin, vika on syvemmällä ja se pitää selvittää.

Asiantuntijana verisuonikirurgi, professori Maarit Venermo, HUS

Silikonirintojen terveyshaitoista puhutaan aiempaa enemmän – kysyimme asiantuntijalta, ovatko silikonirinnat turvalliset

$
0
0

Maailman ensimmäiset silikoni-implantit laitettiin amerikkalaiselle Timmie Jean Lindseylle vuonna 1962 Houstonissa, Yhdysvalloissa. Hänellä oli samat silikonirinnat vielä vuonna 2012, kun häntä haastateltiin BBC:lle. Rinnat olivat alkaneet hieman painua alaspäin, mutta muuten hän oli niihin edelleen tyytyväinen.

Silti viimeisten vuosien aikana on alettu puhua yhä enemmän silikoni-implantteihin liittyvistä ongelmista ja terveyshaitoista.

– Rintaimplantit ovat pääsääntöisesti turvallisia, mutta toki ne ovat vierasesineitä. Meillä on aina ollut tiedossa, että niistä voi koitua myös ongelmia, sanoo HUSin plastiikkakirurgian ylilääkäri Sinikka Suominen.

Lue myös: Silikonirintojen poisto paransi Jennyn, 28, elämänlaatua: ”Nyt minusta tuntuu, että kroppa on omani”

Silikonirinnat voivat kapseloitua

Keho voi reagoida implantin pintamateriaaliin siten, että vuosien varrella implantin ympärille kehittyy kovaa arpikudosta, joka voi aiheuttaa kipua. Kovettumaa sanotaan kapselikuoreksi. Kapselikuori voi myös työntää implanttia ylöspäin, jolloin rinnat ovat eri korkeudella.

Kapselikuoren muodostumiseen vaikuttaa monet tekijät, kuten kehon yksilölliset reaktiot, implantin materiaali sekä oletettavasti bakteerit, jotka ovat rinnan maitotiehyeissä.

– Implanteille ei voida koskaan antaa ikuista takuuta, minkä takia implantteja harkitsevaa henkilöä on informoitava siitä, että implantti ei ole pysyvä ratkaisu. Implantit voivat kestää jopa kymmeniä vuosia, mutta suuri osa implanteista pitää joko poistaa tai vaihtaa noin 5–10 vuoden kuluessa, joskus jopa muutaman vuoden jälkeen implanttien laitosta, Suominen sanoo.

Syytä syövän kehittymiselle ei varmuudella tiedetä

Joskus hyvin harvoin silikonirinnat voivat myös aiheuttaa syöpää. Rintaimplanttilymfooma (BIA-ALCL) on uusi sairaus, jolle Maailman terveysjärjestö WHO määritteli diagnostiset kriteerit vuonna 2016. Duodecim-lehden mukaan Suomessa todettiin ensimmäinen BIA-ALCL-tapaus vuonna 2018.

Sinikka Suomisen mukaan Suomessa on todettu tällä hetkellä toistakymmentä rintaimplanttilymfoomaa.

– BIA-ALCL-tapaukset ovat liittyneet karheapintaisiin implantteihin, joita ei käytetä enää ollenkaan kunnallisessa sairaanhoidossa. Yksityisellä puolella (Suomessa) käytetään enää vain mikrokarhennettuja silikoneja. Niitä merkkejä, joihin liittyi BIA-ALCL-riski, ei ole enää markkinoilla.

BIA-ALCL:n oireena implantin ympärille kapselialueelle kehittyy nestettä, minkä voi huomata rinnan suurentumisena, turvotuksena tai ihon punoituksena. Rinta voi olla myös kipeä.

Syytä syövän kehittymiselle ei varmuudella tiedetä.

– Kyseessä saattaa olla hiljainen, pitkäaikainen infektio, joka voi laukaista kehon puolustusjärjestelmän. Vaikka implantti laitetaan steriilisti, rintarauhasen bakteerit saattavat pesiytyä karheapintaisen implantin koloihin, Suominen sanoo.

Breast Implant Illness ei ole sairaus

Duodecim-lehden mukaan silikoni-implanttien on epäilty myös lisäävän riskiä sairastua autoimmuunisairauksiin, kuten Sjögrenin oireyhtymään, sarkoidoosiin tai systeemiseen skleroosiin.

– Tämä epäily on ollut olemassa pitkään, mutta näyttöä ei ole, Suominen sanoo.

Myös Breast Implant Illness puhuttaa, varsinkin Yhdysvalloissa. Moni nainen, jolla on silikonirinnat, on kertonut saaneensa outoja oireita implanttien laiton jälkeen. Tyypillisiä oireita ovat väsymys, turvotus, silmien oireilu ja hiustenlähtö.

– BII on uudehko ilmiö, mutta se ei ole sairaus. Siihen liittyy paljon erilaisia oireita, jotka voisivat selittyä esimerkiksi fibromyalgialla, vaihdevuosioireilla tai vain ikääntymiseen liittyvillä muutoksilla, Suominen sanoo.

Suomisen mukaan silikoni-implanttien yhteyksistä sairauksiin on olemassa paljon tutkimustietoa.

– Esimerkiksi Tanskassa ja Ruotsissa on tietokantarekisterejä kymmenien vuosien päähän, joissa on kymmenien, jopa satojentuhansien ihmisten tietoja, eikä näistä ole löydetty yhteyttä BII:hin.

Suominen ei silti kiellä naisten oireita, kun he puhuvat BII:sta.

– Kyse on ihmisten aidosta kokemuksesta, mutta se ei silti vielä tarkoita, että BII olisi sairaus. On myös tärkeää, ettei lähde laittamaan oireitaan BII:n piikkiin. Jos epäilee sairautta, on mentävä lääkäriin ja pyrittävä selvittämään oireiden syy.

Silikonirinnat

Jos silikonirinnat alkavat ahdistaa, voi implantit otatuttaa pois.

Silikonirinnat voivat tuntua epämukavilta

Suomessa kauneuskirurgiaan kuuluva rintojen suurennus tehdään joko silikoni-implanteilla tai rasvansiirrolla.

Syöpäleikkauksen jälkeen rinnan rekonstruktio tehdään pääsääntöisesti omakudossiirteillä. Ne ovat niin sanottuja paikallisia kielekkeitä, joita otetaan esimerkiksi selästä tai mikrokielekkeitä, joita otetaan esimerkiksi vatsasta. Omakudossiirteet pitävät sisällään myös rasvansiirron, joka on kuitenkin rintasyöpäleikkauksissa harvinainen.

Lopulliseen valintaan vaikuttaa moni tekijä, kuten esimerkiksi kehon koostumus. Jos henkilö on hyvin hoikka, rasvansiirtoa ei voi tehdä, vaan on käytettävä implantteja.

– Suomessa suositaan rintasyöpäkorjauksissa potilaan oman kudoksen käyttöä, koska implantteihin liittyy pitkäaikaisongelmia. Sädehoito lisää kapselinmuodostuksen riskiä ja syöpäpotilailla silikoni-implanteilla pitkäaikaistulokset ovat huonoja ja pitkän päälle kalliimpia kuin omakudossiirteet.

Jos silikonirinnat ahdistavat tai tuntuvat aiheuttavan oireita, ne saa onneksi aina otettua pois.

– Implantti voi tuntua viileältä, se voi painaa paikallisesti hermoja ja voi olla tuntemuksia, kuten kiristystä. Tuntemukset häviävät, kun implantit ottaa pois, ja voi olla, että silloin niihin liittyvä huolikin häviää, Suominen sanoo.

Implanttien poisto on useimmiten tehtävä kuitenkin yksityisellä puolella. Julkisella puolella implantit poistetaan vain silloin, jos ne ovat rikki, infektoituneet tai niistä aiheutuu sairaudeksi luokiteltavaa merkittävää haittaa.

Suomalaiset naiset ovat luomuja

Suomalaiset ovat luomuhenkistä porukkaa.

– Suomessa rintojen suurennusleikkauksissa käytetään lisääntyvästi oman rasvan siirtoa ennemmin kuin implantteja, HUSin plastiikkakirurgian ylilääkäri Sinikka Suominen sanoo.

Rasvansiirrossa rasvasoluja siirretään rasvaimulla esimerkiksi vatsasta tai reisistä rinnan alueelle.

– Suomalaiset naiset myös ottavat vähemmän implantteja kuin missään muussa Euroopan maassa, Suominen sanoo.

Lääketiede ei löydä todisteita BII:stä, mutta Jenny, 28, kokee, että monet oireet hävisivät silikonien poiston jälkeen

$
0
0

Jenny otti silikonirinnat 23-vuotiaana. Hän oli harkinnut päätöstä pitkään, ja heti kun hän oli onnistunut säästämään riittävästi rahaa, hän meni yksityiselle kauneuskirurgiaan erikoistuneelle klinikalle Tukholmassa.

– Minulla oli huono itsetunto. Olin pitänyt itseäni pienestä pitäen liian laihana, ja minulla oli a-kuppikoko. Ajattelin, että jos rintani olisivat isommat, tuntisin itseni naisellisemmaksi, Jenny sanoo nyt, viisi vuotta myöhemmin.

Jenny on ruotsalainen, mutta hän puhuu suomea. Hänen vanhempansa ovat ensimmäisen polven ruotsinsuomalaisia. Hänen nimensä on muutettu, koska aihe on arkaluontoinen.

”En ajatellut, että silikonirinnat voisivat olla vaaralliset”

Kyseisen kirurgin Jenny valitsi, koska tiesi toistakymmentä ihmistä, jotka olivat käyneet hänen luonaan.

– Kirurgi kertoi, että silikoni-implantit voivat kapseloitua, mutta muista terveysriskeistä hän ei puhunut. Hän mainitsi myös, että ne on ehkä vaihdettava kymmenen vuoden päästä.

Kapseloituminen tarkoittaa sitä, että implantin ympärille voi kehittyä kapselikuori. Se tuntuu kovalta ja voi olla kipeä.

Pahimmillaan karheapintaiset rinta-implantit voivat aiheuttaa syöpää: BIA-ALCL on hyvin harvinainen rintaimplanttien aiheuttama lymfooma, johon on Suomessa sairastunut toistakymmentä ihmistä. Rintaimplanttilymfoomasta ei kuitenkaan tiedetty vielä vuonna 2015, jolloin Jenny otti implantit. Maailman terveysjärjestö WHO luokitteli sille diagnostiset kriteerit vasta vuonna 2016.

– En ajatellut ollenkaan, että rintaimplantit voisivat olla vaaralliset. Olihan niitä laitettu naisille jo monta kymmentä vuotta.

Kirurgi ei muutenkaan kyseenalaistanut Jennyn päätöstä. Tosin hän sanoi, etteivät Jennyn rinnat olleet erityisen pienet ja näytti tietokoneen ruudulta kuvan rinnoista, jotka olivat Jennyn rintoja pienemmät. Kirurgi ehdotti myös isompia implantteja kuin mitä Jenny oli suunnitellut ottavansa, mutta Jenny pitäytyi alkuperäisessä suunnitelmassaan.

Leikkauksen jälkeen Jenny oli tyytyväinen uuteen ulkomuotoonsa. Keho ei enää hävettänyt ja tuntui helpommalta olla esimerkiksi rannalla bikineissä.

– Aikaisemmin oli tuntunut pahalta nähdä televisiosta naisia, joilla oli isommat rinnat kuin minulla. Silikonirintojen ansiosta tunsin itseni kauniimmaksi kuin aiemmin.

Lue lisää: Ahdistukseni rintojeni pienuudesta johtuukin isästäni – Isän suhtautuminen äitiini syy itsetunto-ongelmaan

Oireet alkoivat silikonirintojen ottamisen jälkeen

Pian sen jälkeen, kun Jenny oli ottanut silikonirinnat, häntä alkoi vaivata väsymys. Jenny oli aina ollut sosiaalinen, mutta nyt hän ei enää jaksanut opiskelupäivän jälkeen tavata kavereitaan.

– Menin neljältä iltapäivällä sohvalle makoilemaan, siitä syömään ja sitten nukkumaan. Ensin ajattelin väsymykseni johtuvan opiskeluista.

Alkuvuonna 2017 Jennyn äiti patisti tyttärensä verikokeisiin, sillä tämä kärsi jatkuvasta uupumuksesta. Veriarvot olivat normaalit. Ehkä elämäntapani eivät ole kunnossa, Jenny mietti. Hän alkoi syödä terveellisemmin ja käydä salilla, mutta sekään ei auttanut. Vuosien aikana hän vaihtoi kaksi kertaa työpaikkaakin ajatellen, että väsymyksen syy olisi vääränlaisessa työssä.

Kesällä 2019 Jenny saavutti pohjakosketuksen.

– Päänahkani alkoi kutista. Silmien valkuaiset olivat harmahtavat, ne eivät näyttäneet puhtaanvalkoisilta. Kasvoni olivat turvoksissa ja iholleni puhkesi finnejä ja aknea. Päässä oli raskas olo, vähän kuin olisin kulkenut sumussa. Oli vaikea keskittyä mihinkään.

Syksyllä hän vaihtoi vegaaniseen ruokavalioon toivoen siitä apua ongelmiinsa, mutta turhaan. Jenny nukkui kymmmenen tuntia ja oli silti väsynyt aamulla herätessään. Hiuksia alkoi tippua. Hän meni uudestaan verikokeisiin, mutta tulokset olivat jälleen normaalit.

Silikonirintojen poisto alkoi tuntua hyvältä ajatukselta

Tammikuussa 2020 Jennyn serkku soitti ja kertoi lukeneensa, että rintaimplanteista voi sairastua.

– Aluksi en halunnut kuunnella häntä. Oli kova paikka ymmärtää, että olin itse valinnut jotakin, mikä tuotti minulle pahaa oloa.

Pari viikkoa uutinen raksutti Jennyn takaraivossa. Sitten hän alkoi lukea netistä Breast Implant Illnessistä (BII:stä). Termiä käyttävät naiset, jotka kertovat sairastuneensa rintaimplanteista.

Lääketieteessä ei kuitenkaan ole näyttöä, että rintaimplantit aiheuttaisivat väsymystä, silmäoireita, hiustenlähtöä tai muita oireita, joista rintaimplantteja ottaneet naiset ympäri maailman ovat kertoneet. Toisin sanoen lääkärit eivät pidä sitä sairautena.

Silikonirintojen terveyshaitoista puhutaan kuitenkin nykyään aiempaa enemmän. Silikonirinnat voivat aiheuttaa tulehduksia, kapseloitumisia ja pahimmassa tapauksessa jopa syöpää. Lue asiantuntijan haastattelu tästä.

Jenny liittyi Facebookin Breast Implant Illness Nordic -ryhmään. Mitä enemmän hän luki BII:stä, sitä varmemmaksi hän tuli siitä, että silikonirintojen poisto olisi oikea ratkaisu.

– Minulle oli ihan sama, miltä näyttäisin, kunhan vain olisin terve.

Facebook-ryhmän avulla hän sai vinkin, kuka olisi hyvä kirurgi poistatuttamaan implantit Tukholmassa.

Implantit poistettiin viime maaliskuussa.

– Jo seuraavana päivänä silmäni näyttivät kirkkaammilta ja kasvojen turvotus laski. Muutaman kuukauden kuluttua painokin alkoi tippua. Samalla viikolla aloin valvoa jo kymmeneen yhteentoista illalla. Sellaista ei ollut tapahtunut sen jälkeen, kun olin ottanut implantit.

Silikonirintojen poisto, kuvassa implantteja.

Silikonirintojen poisto on tärkeää, jos niistä koituu terveyshaittoja, kuten kapseloitumista.

Silikonirintojen poisto paransi elämänlaatua

Rintaimplanttien poistamisen jälkeen Jennyn oireet hiustenlähtöä lukuun ottamatta ovat kadonneet.

– Hiuksia tippuu hieman vieläkin, mutta tilanne ei ole enää niin mahdoton. Myös uusia hiuksia kasvaa.

Hän voi paremmin myös henkisesti.

– Nyt olen taas sataprosenttisesti minä. Ei haittaa, vaikka rinnat ovat pienemmät ja ilman silikoneja epäsymmetriset. Tunnen itseni kauniiksi juuri tällaisena kuin olen.

Vasta jälkikäteen Jenny on pystynyt myöntämään itselleen, miten epämukavilta silikonirinnat tuntuivat.

– Silikonirinnat olivat aina tiellä. Jos vaikka rannalla käännyin makaamaan vatsalleni, tuntui kuin olisi maannut kahden tennispallon päällä, hän sanoo.

Ikä on tuonut itsevarmuutta. Nykyisin hän sanoo arvostavansa tervettä kehoa sen sijaan, että yrittäisi tavoitella jonkinlaista kauneusihannetta.

– Keho on väline, jonka ansiosta voimme kokea asioita maailmassa. Matkustaa, laittaa hyvää ruokaa, synnyttää lapsia, kokea elämän ylä- ja alamäet.

Oman kehon hyväksymiseen meni vuosia. Jenny maksoi siitä paitsi kehon oireiluna myös riihikuivana rahana. Silikoni-implanttien laittamiseen ja poistamiseen meni yhteensä noin 7500 euroa.

–  Mutta nyt minusta tuntuu, että kroppa on omani.

Juttua muokattu 13.10.2020 klo 10:11. Lisätty leipätekstiin seuraava kohta: Silikonirintojen terveyshaitoista puhutaan kuitenkin nykyään aiempaa enemmän. Silikonirinnat voivat aiheuttaa tulehduksia, kapseloitumisia ja pahimmassa tapauksessa jopa syöpää. Lue asiantuntijan haastattelu tästä.


Flunssakausi tulee – 10 konstia, joiden avulla vahvistat vastustuskykyäsi

$
0
0

1. Mitä vastustuskyky on ja vastustuskyvyn parantaminen onnistuu?

Vastustuskykyä ei voi mitata ja määritellä yhtä selkeästi kuin vaikkapa veren hemoglobiinipitoisuutta: ei ole verikoetta, joka yksiselitteisesti kertoisi, onko ihmisellä heikko vai vahva immuunipuolustus.

Immuunipuolustus kertoo kehon kyvystä taistella erilaisia taudinaiheuttajia, kuten viruksia ja bakteereita, vastaan. Sitä voi tukea terveellisillä elintavoilla, kuten liikkumalla säännöllisesti, nukkumalla riittävästi ja syömällä monipuolisesti.

Monet vitamiinit, esimerkiksi A- ja D-vitamiini, ovat erityisen tärkeitä immuunipuolustuksen toiminnalle. Lisäksi B-, C- ja E-vitamiineilla on jonkinlainen rooli immuunireak­tioissa.

Lue lisää: Miten välttää flunssa ja vatsatauti? Hyvä vastustuskyky koostuu monista asioista, ja useisiin niistä voi vaikuttaa itse

2. Onnistuuko vastustuskyvyn parantaminen siis D-vitamiinilisällä?

Eri vitamiinit ja hivenaineet, kuten D-vitamiini, osallistuvat monella tavalla immuunipuolustusta tukeviin elimistön toimintoihin. Niiden puute voi johtaa vastustuskyvyn heikkenemiseen.

Tämä ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita, että vastustuskyvyn parantaminen onnistuisi vitamiinilisällä. Jos saa molempia riittävästi, ei ylimääräisestä vitamiiniannoksesta ole terveyden kannalta erityistä hyötyä.

Ensimmäinen askel onkin yleensä perusterveellinen ruokavalio, mutta Suomen olosuhteissa D-vitamiinia on vaikea saada riittävästi ympäri vuoden pelkästään ravinnosta. Siksi D-vitamiinilisä on tarpeen ainakin talviaikaan, kun D-vitamiinia ei muodostu auringon vaikutuksesta iholla.

D-vitamiinin virallinen saantisuositus on 7,5–20 mikrogrammaa päivässä iästä riippuen.

3. Riittääkö tuo annos vastustuskyvyn tukemiseen?

D-vitamiiniin liittyviä tutkimuksia on julkaistu viime vuosina paljon. Tuoreessa suomalaisessa äitejä ja vauvoja kartoittaneessa tutkimuksessa havaittiin, että 90 prosentilla äideistä ja vauvoista D-vitamiinitasot olivat riittävän korkealla. He käyttivät keskimäärin 16 mikrogramman vitamiinilisää. Isompi annos ei siis välttämättä ole tarpeen D-vitamiinitasojen nostamiseksi, sillä D-vitamiinia lisätään myös esimerkiksi maitotuotteisiin.

Isompaa vitamiinilisää voi toki ottaa, esimerkiksi 25 tai 50 mikrogrammaa päivässä. Eurooppalaisten viranomaisten mukaan yli 100 mikrogramman päiväannostusta ei kuitenkaan suositella. Oman D-vitamiinitason voi mittauttaa, jotta saa selville, kärsiikö D-vitamiinin puutteesta.

4. Aiemmin suositeltiin C-vitamiinia flunssan häätämiseen. Miksi lääkärit eivät enää suosittele sitä?

Aiemmin julkaistiin lupaavaa tutkimusnäyttöä siitä, että C-vitamiini saattaisi lyhentää flunssan kestoa ja ennaltaehkäistä flunssaa. Kun tutkimuksia on sittemmin tehty runsaammin, vaikutus näyttää melko vaatimattomalta: C-vitamiinilla ei kyetä estämään flunssan syntymistä, mutta vitamiinilisä saattaa lyhentää flunssan kestoa noin puolikkaan päivän verran.

Sen sijaan C-vitamiinilisästä voi olla hyötyä vastustuskyvylle äärimmäisen raskaan suorituksen, kuten maratonjuoksun, aikana ja jälkeen. Jos siis treenaa todella kovaa, voi tilapäinen lisäannos olla tärkeä apu taistelussa flunssaa vastaan. Yleinen lisäannos on 1 000 mikrogrammaa päivässä.

Viralliset suositukset perustuvat vuosien tutkimukseen ja laajaan näyttöön. Jos kuitenkin kokee saavansa C-vitamiinilisästä apua flunssakaudella, ei lisästä ole haittaa. C-vitamiini on vesiliukoinen, ja ylijäämä poistuu elimistöstä virtsan mukana.

5. Entä voisiko sinkkitabletti häätää alkavan flunssan?

Sinkkiä sisältävät monivitamiinitabletit eivät estä flunssan tuloa, mutta flunssaoireet voivat kuitenkin helpottua imeskelytabletteina nautittavan sinkin ansiosta.

Tutkimusnäyttöä on sinkkiasetaatista ja sinkkiglukonaatista, joita on otettu melko suuria määriä, noin 80 mikrogrammaa vuorokaudessa. Isoja määriä ei kuitenkaan ole tarkoitus käyttää pitkäaikaisesti, ainoastaan flunssan oireisiin.

Lue lisää: Nämä marjat lisäävät vastustuskykyä ja ehkäisevät flunssaa – 5 kotimaista terveyspommia

6. Onnistuuko vastustuskyvyn parantaminen myös probiooteilla?

Probiootteja on tutkittu viime vuosina todella paljon, ja niistä opitaan koko ajan lisää. Tiedetään esimerkiksi, että tietyt probiootit lyhentävät ripulitautien kestoa. Lapsilla tehdyissä tutkimuksissa on myös havaittu, että tietyt probioottikannat saattavat parantaa vastustuskykyä infektioita vastaan ja vähentää antibioottien tarvetta.

Useita tutkimuksia yhteen vetävät kat­saukset kuitenkin näyttävät, että tuloksissa on vielä paljon hajontaa.

Tutkimuksissa on huomattu, että suun kautta nautittavat probiootit eivät jää helposti elimistöön. Jos siis haluaa tukea suolistoflooraa ja sitä kautta terveyttä, kannattaa panostaa kuitupitoiseen ruokava­lioon.

7. Jos liikunta parantaa vastustuskykyä, miksi flunssa iskee usein juuri silloin, kun liikuntaharrastus on päässyt tauon jälkeen hyvään vauhtiin?

Säännöllinen liikuntaharrastus kyllä parantaa vastustuskykyä, mutta kova kertaluontoinen rasitus heikentää sitä. Esimerkiksi huippu-urheilijat taistelevat jatkuvasti flunssaa vastaan.

Jos siis liikunnan aloittaminen tuntuu aina johtavan sai­rauslomaan, yritä aloittaa harrastus lempeämmin. Liikunnalla on monia tärkeitä terveysvaikutuksia, joten flunssan pelossa ei kannata harrastusta jättää väliin.

8. Miksi stressaava työputki johtaa usein sairastumiseen?

Pitkäkestoinen stressi heikentää elimistön puolustuskykyä, samoin kuin unenpuute, joka saattaa sekin liittyä stressiin. Molemmat syyt saattavat vaikuttaa siihen, että kiireinen opiskelu- tai työjakso johtaa sairastumiseen lomalla.

9. Onko miehillä ja naisilla erilainen vastustuskyky?

Miesten ja naisten sairastuvuudessa on monien sairauksien suhteen eroja, mutta flunssa-alttius ei vaikuta liittyvän selkeästi sukupuoleen.

10. Jos elintavat eivät ole ihanteelliset, onnistuuko vastustuskyvyn parantamien purkkivitamiineilla?

Juuri tähän tarkoitukseen ravintolisät, kuten vitamiinit, on tarkoitettu: täydentämään ruokavaliota silloin, kun ihanteellisesti syöminen ei syystä tai toisesta ole mahdollista. Esimerkiksi tietyt sairaudet tai operaatiot saattavat johtaa siihen, että ruokahalu on huono tai vitamiinit eivät imeydy suolistossa täysin, ja siksi niitä on saatava tavallista enemmän.

Monivitamiinitabletti on turvallinen ratkaisu ruokavalion täydentämiseen, sillä siinä on useimpia vitamiineja ja hivenaineita tarvittava määrä eikä liikasaannin vaaraa ole. Ensisijaisesti sama raha kannattaisi kuitenkin käyttää monipuoliseen ruokaan.

Asiantuntijana lääketieteen tohtori, professori Juhani Knuuti Turun yliopistollisesta keskussairaalasta. Knuutin kirja Kauppatavarana ter­veys – Selviydy terveysväitteiden viidakossa julkaistiin syksyllä.

Syö, nuku ja liiku intuitiivisesti – Tiina, Heidi ja Tarja kertovat, miten kehon kuunteleminen paransi elämänlaatua

$
0
0

Kehon kuunteleminen opetti oikean unirytmin

”Minä, aikuinen ihminen, nukuin viikonloppuna aamukymmeneen. Pienen hetken häpesin aamu-unisuuttani ja pidin itseäni huonona äitinä, kun poikani oli myöhästyä minun takiani omasta jalkapallopelistään. Jälkeenpäin mietin, miksi olin itselleni niin ankara. Poika ehti ajoissa paikalle, ja minä annoin keholleni sen, mitä se silloin tarvitsi: riittävästi unta.

Luin Matthew Walkerin Miksi nukumme – unen voima -kirjasta, että 30 prosenttia ihmisistä on ilta- ja noin 40 prosenttia aamuvirkkuja ja loput 30 prosenttia siltä väliltä. Minä kuulun tuohon välimaastoon. Ilman herätyskelloa nukkuisin arkisin varmasti pommiin.

Pitkään nukkumisesta tulee herkästi huono omatunto, sillä yhteiskunta ja asenteet suosivat pitkälti aamuvirkkuja ja aamutorkkuja pidetään laiskoina. Oikeasti oman unirytmin noudattaminen on terveysteko. Unirytmi on perinnöllinen ja sisäsyntyinen juttu, ja sen häiritsemisestä on terveydelle tutkitusti haittaa. Olen hidas herääjä ja nautin rauhallisista aamuista. Olen huomannut, että asioiden hoitaminen aikaisin aamulla vie minulta enemmän aikaa.

Yrittäjänä voin onneksi aloittaa päivän oman rytmini mukaan. Ohjaan työkseni joogaa, vaikken ehkä vastaakaan monen mielikuvaa joogaopettajasta. En herää viideltä aamulla meditoimaan, vaan minun aamujoogani alkaa kahdeksalta tai puoli yhdeksältä.

Silloin kehoni nauttii joogaharjoituksesta ja minä olen läsnä harjoituksessa toisella tapaa kuin olisin pari tuntia aikaisemmin. Meitä aamu-unisia liikkujia on yllättävän paljon: puoli yhdeksän joogaryhmäni on huomattavasti täydempi kuin aamuseitsemän ryhmä.

Uskon, että moni liikkuu rytmiinsä nähden väärään aikaan. Esimerkiksi ruuhkavuosissa varhainen aamu voi olla vanhemmalle ainoa vapaa hetki liikkua. Moni liikkuja voisi kuitenkin paremmin jättämällä toisinaan aikaisen aamutreenin väliin ja nukkumalla tunnin enemmän.

Himmennän iltaisin valot, jottei keinotekoinen valo sotkisi unirytmiäni. En yleensä katso kellosta nukkumaanmenoaikaa, vaan kuuntelen kehoani. Kun silmäni alkavat lupsua ja haukottelu tihenee, hakeudun nopeasti sänkyyn. Tarvitsen kahdeksasta yhdeksään tuntia unta yössä.

Kehoni voi viestiä väsymyksestä myös epäsuorasti. Minun alkaa mieli tehdä herkkuja tai minulle voi tulla nälkä, vaikka edellisestä ateriasta ei olisi kauaa. Väsyneenä kärsivällisyyteni on tavallista enemmän koetuksella ja saatan hermostua tavallista pienemmästä.

Jos ohitan kehoni väsymysviestit ja jään puuhailemaan illalla jotain, voin joutua odottamaan unta parikin tuntia. Kun menen nukkumaan kehoani kuunnellen, nukahdan muutamassa minuutissa, nukun sikeästi aamuun asti ja herään virkeänä.”

Tiina Väinölä, 40

Lue lisää: Pihi nukkuja kaivaa itselleen kuoppaa – jos olet aina väsynyt, et arvosta unilääkärin mukaan tarpeeksi nukkumista: ”Se on jonkinlaista masokismia”

Intuitiivinen syöminen paransi ruokasuhdetta

Syö, nauti, vapaudu. Heidi Sahlstedt innostui intuitiivisesta syömisestä niin, että perusti sitä varten oman Facebook-ryhmän. Kehon kuunteleminen paransi myös ruokasuhdetta.

Syö, nauti, vapaudu. Heidi Sahlstedt innostui intuitiivisesta syömisestä niin, että perusti sitä varten oman Facebook-ryhmän. Kehon kuunteleminen paransi myös ruokasuhdetta.

”Heräsin kirjaimellisesti käsi sipsipussissa seitsemän vuotta sitten. Olin nukahtanut television ääreen ja syönyt pussin puolityhjäksi, vaikka en edes pidä sipseistä. Syömisestäni oli tullut automaattista, tiedostamatonta toimintaa, ja syy siihen oli vääristyneessä ruokasuhteessani. Olin koettanut hallita syömistäni, vaikka oikeasti syömiseni hallitsi minua.

Rajoitin jo lapsena syömisiäni ja käytin ruokaa viihdykkeenä. Yläkouluiässä aloin laskea kaloreita. Päivällä vetelin vihanneksia ja illalla palkitsin itseni muka terveellisestä syömisestä kahmimalla jäätelöä ja suklaata. Ajattelin, että jos söisin vapaammin, paisuisin. Laihdutin kunnolla ensimmäisen kerran 14-vuotiaana. Laihdutuskuurit seurasivat toistaan, sillä kurittamalla kadottamani kilot palasivat aina takaisin. Minulla ei ollut lapsena ja nuorena ylipainoa vaan jonkinlainen syömishäiriö. Kukaan ei vain sanonut sitä ääneen.

Sipsipussikohtauksen jälkeen ymmärsin lopettaa itseni rankaisemisen ja palkitsemisen ruoalla. En jakanut ruokia hyviin ja huonoihin, vaan syömiseni muuttui vähitellen joustavaksi ja sallivaksi. Aloin nauttia ruoasta, jota minun teki oikeasti mieli ja josta tuli hyvä olo. Söin nälkääni ja lopetin syömisen kylläisenä. Ryhdyin syömään intuitiivisesti ja tietoisesti. Annoin kehoni viestien ohjata syömistäni ja rauhoituin aterialle.

Kun ruoka muuttui tavaksi pitää kehosta hyvää huolta, herkut lakkasivat kiinnostamasta. Ruokamäärä väheni huomaamatta.

Kehoni kaipaa kahdesta neljään ateriaa päivässä. Se kertoo nälästä mielialan laskulla ja ohjaamalla ajatukseni ruokaan. Kun syön, olen sataprosenttisesti läsnä. Nautin ruoasta kaikilla aisteillani ja jokaisen suupalan jälkeen keskityn tuntemuksiini: riittääkö tämä vai tarvitsenko vielä jotain lisää? Kiireessä riittää, että keskityn pariin ensimmäiseen suupalaan, mutta vapaapäivinä voin istua aamupalalla tunnin. Se kuulostaa pitkältä ajalta, mutta minulle syömiseen keskittyminen on tuonut vapautta. Sen ansiosta ruoka ei pyöri ajatuksissani lopun päivää.

Salliva suhtautuminen ei tarkoita ruokaövereitä. Se tarkoittaa, että syön kulloisenkin tarpeen mukaan: ennen kuukautisia minulla on järjetön nälkä, ja talvella kaipaan raskaampaa ruokaa. Luotan kehooni ja tiedän, että ajan ku­luessa energiamäärä tasoittuu. Minulla ei ole iltaisin nälkä, sillä silloin kehoni haluaa levätä.

En koskaan ohita nälkää, vaan kannan hätävarana pähkinöitä ja hedelmiä. Päätän syömisistäni tuntemusteni, en kellon mukaan. Voin halutessani syödä aamiaisruokaa päivällisellä. En kiellä itseltäni mitään ruokaa, mutta rahkaa en syö. Yhdistän sen mielessäni kitukuureihin.”

Heidi Sahlstedt, 32

Kehon kuunteleminen mahdollisti tavoitteellisen liikkumisen

Tarja Pirinen liikkuu lempeästi, ja siksi kymmenen liikuntatuntia viikossa ei ole liikaa.

Tarja Pirinen liikkuu lempeästi, ja siksi kymmenen liikuntatuntia viikossa ei ole liikaa.

”Osa ihmisistä seuraa liikkumistaan sykemittarilla. Osa liikkuu säntillisesti heille laaditun liikuntaohjelman mukaan. Minä tunnen, koska olen liikkunut sopivasti. Silloin kehoni on jäntevä ja notkea ja se toimii kuin ajatus. Mutta jos kuormitus ja lepo ovat epätasapainossa, lihaksistani tulee lyijyä. Tässä iässä levon ja kuormituksen suhde on erilainen kuin ennen. Nyt palautumiseen menee enemmän aikaa.

Olen ammatiltani liikunnanohjaaja ja ohjaan omassa liikuntatilassani kahdeksasta kymmeneen ryhmäliikuntatuntia viikossa: pilatesta, muokkausta, kehonhuoltoa ja ilmajoogaa. Vapaa-aikana liikkumiseni jää lähinnä koiran ulkoiluttamiseen.

Liikun tavoitteellisesti, jos tavoitteeksi hyväksytään liikunnan tuottama ilo ja hyvä olo. Tavoitteeni täyttyy kehoa huoltavissa lajeissa, jotka ovat monelle täydentäviä liikuntamuotoja. Ne ovat lajeja, joista minulle tulee seesteinen, tasapainoinen olo.

Tiedän, miltä tuntuu treenata kovaa. Kilpailin kahdeksan vuotta fitnessissä ja ohjasin samaan aikaan jopa 15 rankkaa tuntia viikossa. Se onnistui, koska valmensin pääasiassa itse itseäni. Kuuntelin kehoani ja päivän fiilistä ja kyseenalaistin yleiset treeniohjeet. Jos olisin pakottanut itseni noudattamaan säntillisesti tiukkaa treeniohjelmaa, jossain vaiheessa kehoni olisi tehnyt stopin.

Löysäsin aikataulua ja tein tarvittaessa viikon treenit puolessatoista viikossa. Jätin rankkoina työpäivinä omia treenejä väliin ja annoin kehoni levätä. Keskityin oleellisiin asioihin ja tein vähemmän, mutta ajatuksella. Sain aikaan tuloksia, vaikken kävellytkään aamuisin tyhjällä vatsalla kolmen vartin rasvapolttolenkkiä. Kehityin siitä huolimatta, että en ollut salilla se eka enkä vika. Levänneenä kehoni oli yksinkertaisesti vastaanottavaisempi treenille.

Moni pyrkii elintapamuutoksissa liialliseen täydellisyyteen; karsii kovalla kädellä syömisiään ja rankaisee kehoaan rajulla liikunnalla. Tärkeämpää olisi oppia kuuntelemaan omaa oloa ja kehon viestejä mahdollisesta tarpeesta keventää kuormaa.

Pilates ja jooga ovat lempeitä lajeja. Niissä keho saa päättää, mikä on tarpeeksi juuri siinä hetkessä. Riittää, että liikkuja keskittyy tuntemaan liikkeen kehossaan ja antaa liikkeen viedä. Keho on viisas, se ei koskaan vie liikettä äärimmilleen, kipuun saakka. Keho haluaa kantajalleen hyvää.”

Tarja Pirinen, 50

Kehon kuunteleminen on tärkeää – älä odota hätähuutoon asti

Ajatukset, tunteet ja kehon sisällä ja ulkopuolella tapahtuvat reaktiot aiheuttavat erilaisia tuntemuksia, kuten väsymystä, lihaskireyksiä ja fyysiseksi näläksi tulkittavan olon. Kehon kuuntelulla tarkoitetaan sitä, että aistii nämä tuntemukset.

– Kehon kuunteleminen edellyttää rauhoittumista, keskittymistä ja pysähtymistä hetkeen. Toiselta se sujuu paremmin liikkeessä ja toiselta levossa, psykofyysinen fysioterapeutti Karita Palomäki sanoo.

Keho antaa jatkuvasti pieniä merkkejä elimistön tasapainosta, rentoudesta ja vireystilasta. Kyky havaita viestejä turtuu kiireen ja jatkuvan suorittamisen vuoksi, ja silloin ihminen huomaa vain voimakkaat tuntemukset. Kipu on kehon äärimmäinen keino herätellä kantajaansa. Se kertoo, että ihminen on ylittänyt oman sietokykynsä ja että elämässä pitäisi muuttaa jotain.

– Kun kipu on akuutti, hiljentämään kehottavaa viestiä noudatetaan. Kun kipu pitkittyy, pysähtymisen tarve unohtuu.

Ylitämme herkästi sietokykymme, sillä kuuntelemme monesti mieluummin mielen luomia sääntöjä kuin kehon viestejä. Mieli voi esimerkiksi käskeä meitä rajoittamaan syömisiämme samaan aikaan, kun keho yrittää viestittää meille ener­giantarpeestaan väsymyksenä.

– Sietokyky ylittyy ja ennen pitkää ihminen uupuu, jos hän pyrkii joka tilanteessa noudattamaan etukäteen tehtyjä suunnitelmia.

Kehon kuunteleminen voi vähentää stressaantumista ja tehdä elämässä hyvinvointia lisääviä valintoja. Hyvinvointia haittaavat tekijät eivät välttämättä liity työhön, vaan niitä voi löytyä myös harrastuksista, omista asenteista, elintavoista ja ihmissuhteista.

– Keho käyttää stressaavissa tilanteissa ikiaikaista taistele-pakene-jähmety-reaktiota, joka tuntuu jännityksenä.

Jännityksellä on hyvä tarkoitus, sillä se pyrkii suojelemaan todellisilta vaaroilta tai aivojen vaarallisiksi tulkitsemilta asioilta. Keho voi esimerkiksi jännittyä, kun kohtaa ihmisen, jonka läheisyys ei tee hyvää.

– Kun opettelee kuuntelemaan kuiskailevan kehon viestejä, ei myöhemmin tarvitse kuunnella kehon huutoa.

Määrittelemätön kipuoireyhtymä hallitsi vuosia Susanna Valkaman elämää: ”Kun kipu hellitti, avauduin taas elämälle”

$
0
0

Kipu tuntui milloin missäkin. Polvissa, olkapäässä, ranteessa, kyynärpäässä, nilkassa, ukkovarpaan tyvessä, leukanivelissä. Lisäksi toisenlainen kipu oli pesiytynyt alaselkään ja lantioon, josta se heijastui nivusiin ja jalkaan.

– Oli yösärkyä, leposärkyä ja ainaissärkyä. Oli hyppykupan logiikalla nivelestä toiseen pomppivaa kipua. Oli pysyvää jomotusta ja oli puukoniskuja, kuvailee Susanna Valkama.

Lantiokipu väänsi Susannaa vinoon. Seisominen oli vaikeaa, ja kävelemisestä tuli peppu pitkällä köpöttelyä. Nivelkipujen vuoksi kaikki arkipäiväiset asiat muuttuivat vaikeiksi: syöminen, hiusten harjaaminen, hampaiden peseminen, kenkien laittaminen jalkaan, vauvan kantamisesta tai lelujen noukkimisesta nyt puhumattakaan. Kipu vei myös yöunet.

Jääräpäisenä naisena Susanna kuvitteli, että hänen pitää pärjätä itse.

– Minuun oli iskostunut eteläpohjalainen eetos, että itte pitää selvitä. Sehän se näyttäisikin komealta hautakirjoituksessa, että tämä nainen ei apua pyytänyt. Tosin olin lopulta myös niin sekaisin väsymyksestä ja kivusta, etten edes jaksanut ajatella avun hakemista. Kunhan selviytyisin päivästä toiseen.

”Joka aamu oli jokin uusi nivel kipeänä”

Susanna oli kärsinyt nivelkivuista jo lukiossa. Hän oli liikunnallinen nuori, joka harrasti kilpajoukkuevoimistelua, balettia ja jazztanssia. Hän rakasti liikkeiden loputonta hiomista ja kehonsa viemistä äärirajoille.

Susannan polvia ja nilkkaa piti tähystää jo alle parikymppisenä. Nivelissä oli tulehtunutta kudosta ja rustovaurioita, jotka eivät selittyneet pelkästään kovalla treenaamisella.

Myöhemmin, voimistelu- ja tanssiharrastukset jo lopetettuaan, Susanna alkoi kärsiä myös selkäkivuista. Hän sai selkärankareumadiagnoosin ja lääkkeet, jotka tehosivat huonosti ja aiheuttivat ikäviä sivuoireita.

Susanna opiskeli fysioterapeutiksi ja oppi ymmärtämään, miten ihmiskeho toimii, millaisia ketjuja luut, lihakset ja nivelet muodostavat ja miten kiputiloja voi ehkäistä ja hoitaa.

– Pärjäsin kipujeni kanssa, kunnes toisen lapsen synnyttyä vuonna 2009 kipu ärhäköityi. Synnytyksessä SI-niveleni eli selkärangan alaosassa oleva risti-suoliluunivel meni osittain väärään asentoon ja aiheutti lantioon kivun, joka ei hellittänyt.

Raskausajan hormonimuutokset horjuttivat hormonitasapainoa ja löystyttivät Susannan yliliikkuvia niveliä entisestään. Kipu riehaantui myös muualla kehossa.

– Poks, poks, poks. Tuntui, että joka aamu oli jokin uusi nivel kipeänä.

Arki oli kuormittavaa taaperon ja vauvan kanssa. Susannan mies oli paljon poissa kotoa, töissä ja rakennuksella, ja Susanna koki jäävänsä yksin. Päivät sulautuivat toisiinsa ja tuntuivat ikuiselta suorittamiselta.

Liikunnallinen Susanna oli kärsinyt nivelkivuista jo lukioikäisenä.

Liikunnallinen Susanna oli kärsinyt nivelkivuista jo lukioikäisenä.

”Krooninen kipu muutti koko persoonallisuuteni”

Kipu rikkoo kehon lisäksi mielen, sanoo Susanna.

– Koko persoonallisuuteni muuttui. Olen perusluonteeltani iloinen, valoinen ja puluinen, mutta kipu teki minusta ärtyneen ja kiukkuisen. Vasta myöhemmin ymmärsin, että kipu laukaisi minussa myös masennuksen.

Susanna poti huonoa omaatuntoa siitä, että ei pystynyt olemaan lapsilleen niin hyvä äiti kuin olisi halunnut. Toki heillä oli ihaniakin hetkiä, pusutteluja ja retkiä pihakuusen alle.

Kipu koetteli myös parisuhdetta. Susanna huomauttaa, että kaikista läheisimpien ihmisten voi olla vaikea samaistua kroonista kipua potevan ihmisen tilanteeseen ja ymmärtää sitä.

– Vältin puhumasta kivusta liikaa läheisilleni, sillä mitä enemmän siitä puhuu, sitä enemmän koskee. Ja toisinpäin: kun nauraa hyvässä seurassa hetken, kipu unohtuu ja sattuu vähemmän. Kehon ja mielen yhteys tulee siinä todella konkreettisesti esiin.

Sitä hän ei koskaan pystynyt sanomaan ääneen, että hänellä oli henkisesti paha olla. Hän piti yllä reipasta ulkokuorta.

– Kyllä sitä aika yksin jää. Kipu pienentää elämää. Kun koskee, keho vetäytyy kasaan. Kohta mielellekin käy samalla tavalla.

Kun kipu vain jatkui, kun huumori katosi, kun rakkaat ihmiset vain ärsyttivät, kun teki mieli sanoa kaikkeen ei, ymmärsi Susanna vihdoin, että jotain oli tehtävä.

Susanna oppi armollisuutta itseään kohtaan

– Sinä olet todella huonossa kunnossa.

Kokeneen naislääkärin sanat katkaisivat Susannan papatuksen, että ei tässä mitään hätää ole. Ennen kyseistä lääkärikäyntiä Susanna oli käynyt jo muutamilla eri lääkäreillä. Hän oli lopettanut imetyksen, jotta hormonitasapaino palautuisi, ja aloittanut reumalääkityksen. Lääke auttoi, mutta vain hetkeksi.

Kun Susanna oli lopulta päättänyt hakea apua, hän näki paljon vaivaa sen eteen, että löysi lääkärin, jonka kanssa synkkasi. Jos joku lääkäri vähätteli hänen kipuaan tai vaikutti ylimieliseltä, Susanna ei enää toista kertaa mennyt tämän vastaanotolle.

Samainen kokenut lääkäri kehotti Susannaa myös hakemaan lastenhoito- ja siivousapua ja ottamaan päiväunia aina, kun mahdollista.

– Nikottelin ensin, että kyllä sitä ihmisen pitää itse kotinsa siivota ja että en minä voi päästää vierasta ihmistä kotiini, kun on niin sotkuistakin. Lääkäri vilkaisi minua lasiensa yli ja kysyi, että haluatko terveeksi vai et.

Susanna haki apua myös osteopaatilta. Osteopaatti vei hänet peilin eteen ja näytti, että katso – sinä seisot ihan vinossa.

– Miksi ihmeessä en ollut käyttänyt omaa fysioterapiaosaamistani, vaan tarvittiin ulkopuolinen toteamaan tilanne? Mutta kipu oli niin kaikkinielevää. Aivan kuin se olisi astunut ammatillisen tietämykseni päälle ja nauranut paskaista naurua.

”Nyt osaan suhtautua kipuun eri tavalla. En enää reagoi niin herkästi tunteella, vaan yritän miettiä kokonaisvaltaisesti, mistä kipu johtuu ja mitä voisin tehdä.”

Osteopaatti käsitteli Susannan lantiota. He kävivät myös pitkiä, syväluotaavia keskusteluja, joiden avulla Susanna oppi armollisuutta itseään kohtaan.

– Kipu piti minua kuitenkin edelleen otteessaan. Mietin, mitä vielä voisin tehdä. Niinpä aloin tutkia funktionaalista lääketiedettä ja nivelkipujen hoitamista ravitsemuksella. Jätin pois gluteenia sisältävät viljatuotteet, maitotuotteet, hiivan ja sokerin. Opettelin kävelemään ruisleipä- ja karkkihyllyjen ohi sivuilleni vilkuilematta.

Vaikka ruokavaliomuutoksilla ei ole tutkimusten mukaan vahvaa näyttöä tulehduksellisten reumasairauksien hoidossa, Susanna kokee saaneensa uudesta ruokavaliosta ison avun.

”Olin kyllästynyt olemaan avuton potilas”

Kun kipu hellitti, yöunet kohenivat. Alkoi hyvän kierre.

– Pienet edistysaskeleet toivat luottamusta ja kannustivat kokeilemaan uusia konsteja. Oivalsin, että kipu ei vienytkään minua enää 6–0. Olin kyllästynyt olemaan avuton potilas. Aloin toimia.

Heti perään Susanna kiirehtii korostamaan, että jos vaaditaan reippautta sellaiselta, joka taistelee kroonisen kivun kanssa, ollaan lähellä syyllistämistä.

– Aina ei vain ole mahdollista ottaa vastuuta ja olla reipas. Jos on sata ihmistä, joilla on kipua, on myös sata erilaista tarinaa.

Kivun hellitettyä Susanna alkoi liikkua enemmän. Parikymppisenä hän oli aloittanut taiji-harrastuksen, joka oli pysynyt mukana pahimpien kipujen ylikin. Taiji auttoi häntä löytämään kehon tasapainon ja palauttamaan mielen ja kehon välisen yhteyden, jonka kipu oli katkaissut.

Aikuisten tekniikkauimakoulussa Susanna huomasi, että vesi voiteli ja pyyhki pois kipua. Hän alkoi tehdä myös kävelylenkkejä metsässä.

– Mitä enemmän ketutti, sitä risukkoisemman paikan etsin ja tarvoin sen läpi. Kun on kävellyt risukkoisen metsän läpi, toisella laidalla varmasti hymyilyttää.

Susanna kuvailee, että parasta mindfulnessia on, kun tuntee, miten varvastyöntö tapahtuu askeleen lopussa, miten lantio kiertyy kävellessä ja miten kireät hartiat vapautuvat ja laskeutuvat rentoina alas.

– En väitä, että metsäkävelyillä, ravitsemuksella ja taijilla saa hoidettua vakavia sairauksia. Mutta koululääketieteen rinnalla voi kokeilla muitakin keinoja. Eivät ne sulje toisiaan pois.

– Oma elämäntilanteeni oli pahimman kivun aikaan sellainen, että ykkösenä eivät olleet omat vaan lasteni tarpeet, Susanna sanoo.

– Oma elämäntilanteeni oli pahimman kivun aikaan sellainen, että ykkösenä eivät olleet omat vaan lasteni tarpeet, Susanna sanoo.

Määrittelemätön kipuoireyhtymä äityy aika ajoin

Ilo ja valo palasivat Susannan elämään. Aivan kuin hän olisi astunut ulos pimeästä putkesta.

– Kun kipu hellitti, avauduin taas elämälle. En enää käpertynyt itseeni vaan aloin nauttia lapsista, ystävistä, ruoasta ja tanssista. Lauloin kovaa ja korkealta kesähittien päälle, hytkyin musiikin tahtiin, nauroin Kummelin sketseille.

Jokunen vuosi sitten Susannan reumalääkäri totesi, että Susannan oireet eivät sittenkään viittaa selkärankareumaan. Diagnoosi peruttiin.

Tarkkaa syytä hänen kivuilleen ei tiedetä. Kyseessä on määrittelemätön kipuoireyhtymä, joka äityy aika ajoin. Susanna on huomannut, että erityisesti stressi, huonosti nukutut yöt ja talven kylmyys voivat laukaista nivelkivut. Myös kolmannen lapsen syntymän jälkeen vuonna 2015 Susanna kävi läpi vaikeamman vaiheen.

– Se ei ollut kuitenkaan mitään verrattuna siihen kipuun, jota koin aiemmin. Nyt osaan myös suhtautua kipuun eri tavalla. En enää reagoi niin herkästi tunteella, vaan yritän miettiä kokonaisvaltaisesti, mistä kipu johtuu ja mitä voisin tehdä.

Kirjoittaminen on auttanut Susannaa käsittelemään kipua. Kuopuksen syntymän jälkeen Susanna huomasi, että tekstinpätkiä alkoi ilmestyä milloin mihinkin, sanomalehden kulmaan tai kirjekuoren päälle. Hän ryhtyi kirjoittamaan blogia, mutta sanottavaa oli niin paljon, että tarvittiin kirja. Minun kipukirjani, joka kertoo Susannan kivuista ja kuntoutumisesta, julkaistiin keväällä.

– Halusin kirjoittamalla käsitellä omaa paranemistani ja antaa toivoa ja tukea muille kroonisen kivun kanssa eläville. Halusin tuoda lohdun sanan: kivun lieventämiseen on monenlaisia keinoja ja apuja.

”Neuvon kaikkia kivun kanssa taistelevia hakemaan apua heti”

Jälkikäteen Susanna on ymmärtänyt, että hänen olisi pitänyt hakea apua nopeammin. Kun kipu pitkittyy, se kroonistuu ja sen hoito mutkistuu.

– Neuvon kaikkia kivun kanssa taistelevia hakemaan apua heti, jos se vain on mahdollista. Oma elämäntilanteeni oli pahimman kivun aikaan sellainen, että ykkösenä eivät olleet omat vaan lasteni tarpeet. Mutta jos itseään arvostaa, on mietittävä myös omaa jaksamistaan. Eihän itsensä arvostamista voi opettaa edes omille lapsilleen, jos vain nilkuttaa eteenpäin kroppa vinossa.

Nykyään Susannalle kuuluu hyvää. Raskaan avioeroprosessin jälkeen hänen elämäänsä on tullut uusi rakkaus, mitä seurasi muutto Turusta Sauvoon.

Fysioterapeutin töitä Susanna ei voinut kipujensa takia enää jatkaa, vaan jo ennen esikoisen syntymää hän vaihtoi alaa erityispedagogiikkaan. Parhaillaan hän valmistelee erityispedagogiikan alaan kuuluvaa väitöskirjaa Suomen pakkosterilointilaista.

– Minusta on tulossa tohtoriska, hän hymähtää.

Vaikka Susanna pystyy nykyään nauttimaan elämästä ja heittäytymään hetkien kannateltavaksi, jokin viilto sieluun on kivusta jäänyt.

– Tuskamuisti saattaa herätä yks kaks vaikkapa jostakin esineestä. Mieleen tulee, että ai saakeli, miten kipeä silloin olinkaan! Mutta kun sanon itselleni, että nyt ei ole mitään hätää, kipeä muisto menee pois.

Susanna Valkama, 40

Perhe: Aviomies, Susannan ­12-, 10- ja 5-vuotiaat lapset sekä aviomiehen 17-vuotias lapsi.

Koti: Asuu Sauvossa omakotitalossa.

Työ: Väitöskirjatutkija.

Harrastukset: Taiji, tanssi ja ­kävely.

Ajankohtaista: Minun kipukirjani ilmestyi keväällä.

8 neuvoa, joiden avulla hampaiden valkaisu onnistuu helposti kotona – ja vinkit, milloin on parasta turvautua ammattilaisen käsittelyyn tai jopa laminaatteihin

$
0
0

1. Miten hampaiden valkaisu onnistuu kotikonstein?

Hampaiden valkaisu onnistuu valkaisulusikalla. Tällöin hampaista voidaan ottaa hammaslääkärin vastaanotolla jäljennös ja teettää omien mittojen mukainen valkaisulusikka valkaisuainetta varten. Vastaanotolla tehtyä lusikkaa voi käyttää kotona monta kertaa. Jos sitä käyttää vain kerran, kotivalkaisu voi tulla vastaanotolla tehtyä kalliimmaksi.

Vaihtoehtona on myös kertakäyttöinen lusikka, jossa aine on valmiina. Kertakäyttöisiä lusikoita voi hankkia joistakin hammashoitoloista ja kotimaisesta verkkokaupasta hammaslääkärin tai suuhygienistin todistuksella.

Valkaisuaineen annetaan vaikuttaa mieluiten peräkkäisinä päivinä aineen mukaan tunnista neljään tai jopa kuuteen tuntia kerralla. Hampaat vaalenevat näkyvästi yleensä 1–2 viikossa.

2. Uskaltaako ulkomailta tilattuja hampaiden valkaisutuotteita käyttää?

Hampaiden valkaisu tehdään kotona käyttämällä tavallisesti mietoa karbamidiperoksidia ja vastaanotoilla yleensä vetyperoksidia.

Suomessa vastaanotoilta ulos myytävissä valmisteissa saa olla enintään kuusi prosenttia vetyperoksidia. Ulkomaisissa verkkokaupoissa voidaan myydä kotikäyttöön yhtä vahvoja tai jopa vahvempia valkaisuaineita kuin meillä on ammattikäytössä. Tällainen aine voi aiheuttaa huuliin, ikeniin ja suun limakalvolle palovamman ja vaurioittaa hoitamattomia hampaita.

Älä osta tuotetta, jos pakkauksessa ei kerrota vaikuttavan aineen nimeä ja vahvuutta.

3. Ovatko kaikki valkaisutuotteet yhtä tehokkaita?

Hampaiden valkaisuun markkinoidaan hampaisiin liimautuvia liuskoja, hammastahnoja ja aktiivihiiltä. Ne poistavat pintavärjäymiä ja mekaanista likaa, mutta ne eivät muuta hampaan sävyä. Valkaisevista hammastahnoista osan vaikutus perustuu hankaukseen. Jos niitä käyttää kovin usein, hammas naarmuuntuu ja kerää värjäymiä entistä hanakammin.

Ammattiaineilla ja ammattilaisen myymillä aineilla tehty valkaisu on kemiallinen prosessi, jossa pilkotaan hampaan sisään imeytyneitä väripigmenttejä. Se muuttaa hampaan sävyä.

4. Miten välttää tavallisimmat kotivalkaisumokat?

Hampaiden valkaisu onnistuu jokaiselta, joka noudattaa pakkauksessa olevia tai hoitajan antamia ohjeita, ei hosu ja jonka suu on terve.

Jos valkaiset hampaat yksilöllisen lusikan avulla, ole tarkkana valkaisuaineen määrän kanssa. Valkaisugeeli annostellaan lusikkaan ruiskulla, ja sitä laitetaan ruiskuun vain nuppineulan pallopään verran. Geeli laitetaan lusikkaan sille pinnalle, joka tulee hampaiden ulkopintaa vasten. Muotti asetellaan suuhun puhtailla sormilla painelemalla.

Ylimääräisen geelin voi poistaa ikenistä esimerkiksi vanupuikolla. Ikenet voi suojata varmuuden vuoksi vaseliinilla. Sen levityksen kanssa pitää olla huolellinen, sillä valkaisuaine ei tartu vaseliinin peittämään hampaaseen.

5. Milloin hampaiden valkaisu kannattaa hoitaa vastaanotolla?

Vastaanotolla saa näkyvän muutoksen yhdellä käynnillä, yleensä puolessatoista–kahdessa tunnissa. Valkaisussa voidaan käyttää valoa, kuten laseria, tehostamaan valkaisuaineen vaikutusta.

Kun hampaiden valkaisu tehdään vastaanotolla, limakalvot ja ikenet suojataan kumimaisella suojageelillä. Valkaisuaine ei tällöin pääse mitenkään kosketuksiin limakalvojen ja ienten kanssa.

Hampaiden narskuttelu ai­heuttaa monilla alaetuhampaiden kärkiin pienenpieniä halkeamia. Jos niihin osuu valkaisuainetta, se voi vihloa ikävästi. Vastaanotolla hampaiden kärkiin voidaan laittaa samaa suoja-ainetta kuin ikeniin.

6. Voiko vihlontaa estää?

Vihlontaa voi estää käyttämällä pari viikkoa ennen valkaisua vihlontaa estävää hammastahnaa tai hammashoitoloista ja netistä hankittavaa hampaiden hoitoainetta. Kumpiakin voi tarvittaessa levittää sormella suoraan vihlovaan kohtaan, vaikka ennen nukkumaanmenoa. Hoitoaineen voi myös laittaa puhtaisiin valkaisumuotteihin joksikin aikaa.

Nykyiset valkaisuaineet ai­heuttavat huomattavasti harvemmin vihlontaa kuin kymmenen vuotta sitten käytetyt aineet. Vihlonta menee yleensä muutamassa päivässä ohi.

7. Onnistuuko hampaiden valkaisu, jos hampaat ovat kuluneet?

Vain terveet, terveessä suussa olevat hampaat voidaan valkaista. Siksi edellisestä hammastarkastuksesta ei saisi olla puolta vuotta pidempää aikaa. Jos hampaat ovat voimakkaasti kuluneet, laminaatit ovat valkaisua parempi ratkaisu.

Pienet paikalliset, kemialliset kulumat eli eroosiovauriot ja ienten alta paljastuneet hammaskaulat voidaan suojata vastaanotolla iensuoja-aineella.

Mitä vahvempi ja paksumpi kiille on, sitä paremmin se heijastaa valoa eli sitä valkoisemmalta se näyttää. Jos kiille on hyvin ohut, lopputuloksesta ei välttämättä tule niin hyvä.

8. Miten hampaat saa pysymään valkoisina?

Suu on hyvä huuhdella, kun on syönyt tai juonut värjääviä ruoka-aineita, kuten kahvia, punaviiniä, suklaata, kurkumaa, mustikkaa tai punajuurta. Tupakkatuotteet kellastuttavat hampaita.

Suun hoidon ammattilaiset myyvät kemiallisesti vaalentavia hammastahnoja, jotka auttavat pitämään valkaisutuloksen pidempään. Ne eivät sisällä haitallisia määriä hankaavia aineita.

Asiantuntijana suuhygienisti Sara Niilivuo, Hampaille.fi

Laitettaisiinko laminaatit?

Hammaslaminaatti eli posliinikuorikko on lasikeramiasta valmistettu ohut pinnoite, joka kiinnitetään hiotun etuhampaan päälle muovisementillä. Hammaslaminaateilla voidaan korjata hampaissa näkyviä voimakkaan kulumisen jälkiä, kuten eroosiovaurioita, lohkeamia ja värinvaihteluita. Niillä hoidetaan myös pieniä asentovirheitä, kuten limittäisyyttä tai hampaiden välissä olevia haittaavia rakoja.

– Valtaosa hammaslaminaateista laitetaan toiminnallisista syistä, hammaslääkäri Hannu Vesanen Esteettisen hammashoidon klinikka eSmilestä kertoo.

Kuluneiden ja lyhentyneiden etuhampaiden vuoksi alaleuka ei liiku purennassa kuten pitäisi, mikä kuluttaa taka-alueen hampaita. Pahasti eroosion vaurioittamat hampaat voivat murtua tai haljeta.

– Asiakkaan hampaista otetaan digitaalinen jäljennös ja valokuvat, joiden perusteella laaditaan luonnos tulevasta hymystä. Näin asiakas näkee ennakkoon, miten laminaatit muuttavat hänen hymyään.

Hammaslaminaatti tuntuu suussa samalta kuin oma hammas. Se ei värjäänny, eikä sen alla oleva oma hammas reikiinny kuin hyvin harvoin. Se kerää kuitenkin hammaskiveä, joten sitä hoidetaan kuten omia hampaita. Yhden hampaan laminaatti maksaa keskimäärin tuhat euroa.

”Aamuisin aloitin mielessäni uuden elämän, iltaisin join ja petyin itseeni”– Piia ja kaksi muuta naista kertoo, miten juomisen lopettaminen pelasti heidät

$
0
0

Nyt viikossani on seitsemän päivää

”Auringonlasku mökkilaiturilla on ihana ilman viinilasillistakin. Irrottaudun viikonloppuna arjesta, vaikka juon baarissa pelkkää soodaa. Minun on helppo lähestyä ihmisiä erilaisissa työhöni liittyvissä tilaisuuksissa, vaikkei lasissani ole kuohuvaa. Mutta vielä reilu vuosi sitten alkoholi liittyi vahvasti sosiaaliseen, kohtaamisten ja ihmisten täyttämään elämäntapaani. En edes ajatellut, että voisin kieltäytyä alkoholista.

Koin vuosia syyllisyyttä siitä, että elin elämää, jollaista en oikeasti halunnut elää. Alkoholinkäyttöni ja terveellisten elämäntapojeni välillä oli valtava ristiriita. Jos otin arkena lasin tai pari, seuraava työpäivä oli tahmea enkä ollut oikein oma, aikaansaava itseni. Kun tekemättömien töiden lista venyi, koin huonommuutta. Lauantai-illan baarireissun jälkeen maanantai tuli aina liian varhain, sillä sunnuntai kului lepäillessä. Ajattelin, että verkostoituminen vaatii veronsa.

Jätin alkoholin ystävien kanssa vietetyn mökkiviikonlopun jälkeen. Olisin halunnut lähteä metsään juoksemaan, mutta minulla oli niin huono olo, ettei se olisi onnistunut. Minua ahdisti, ja ahdistus tuntui koko kehossa. Ihan kuin kehoni olisi huutanut, että lopeta jo.

Olin kokeillut monta kertaa tipatonta tammikuuta. On kuitenkin eri asia jatkaa vesilinjalla, kun muut palaavat kuukauden jälkeen entiseen. Olen kuullut lukemattomia tarinoita ihmisistä, jotka ovat lopettaneet alkoholinkäytön ja erakoituneet. He ovat jättäneet entisen elämänsä ja ystävänsä, sillä he pelkäävät, että vanha ympäristö saa heidät pyörtämään päätöksensä.

Saan energiaa ihmisistä. Osallistuminen erilaisiin tilaisuuksiin kuuluu työhöni. En halua enkä voi luopua minulle tärkeistä asiois­ta ja siksi kerroin juomisen lopettamisesta kaikille ja kaikkialla: ystäville, läheisille, töissä ja somekanavissani. Sen jälkeen bileystävät katosivat, mutta aidot ystävät säilyivät.

Työtilaisuuksissa vieraampien ihmisten joukossa tarvitsen yhä lasin käteeni. Saan kulkea rauhassa ihmisjoukossa, kun kukaan ei näe, onko juomassani prosentteja vai ei. Tyhjin käsin kulkeva joutuu usein selittämään muille, miksei hän ota. Saan nyt tapaamisista entistä enemmän irti, sillä kun pieni nousuhumala puuttuu, keskustelut syvenevät.

Sijoittajana seuraan menojani sovelluksella. Juomattomuuteni ansiosta minulla on nyt varaa hemmotella itseäni hieronnoilla, kasvohoidoilla ja liikkumalla liikuntakeskuksissa. Olen paremmassa kunnossa kuin koskaan ennen.

Nyt viikossani on seitsemän päivää, jotka voin elää täysillä. Oloni on puhdas, raikas ja vahva. En halua pilata tätä tunnetta. Siksi en ota.”

Hanna Tikander, 26

Lue lisää: Onko tipaton kuukausi turha, kun alkoholi maistuu muuten? Näin vastaa erikoislääkäri

Alkoholinkäytön lopettaminen antoi mielenrauhan

Piia Sumupuulle alkoholinkäytön lopettaminen on tuonut pelkkää hyvää: mielenrauhaa, aiempaa aidompia ihmissuhteita ja uuden ammatin taideterapeuttina ja mindfulness-ohjaajana.

Piia Sumupuulle alkoholinkäytön lopettaminen on tuonut pelkkää hyvää: mielenrauhaa, aiempaa aidompia ihmissuhteita ja uuden ammatin taideterapeuttina ja mindfulness-ohjaajana.

”Kun alakouluikäiset lapseni olivat menneet nukkumaan ja olin saanut kotityöt hoidettua, alkoi oma aikani. Ensin tarvitsin omaa aikaa vain viikonloppuisin, pian myös viikolla ja lopulta joka ilta. Oma aika tarkoitti minulle lasia, paria viiniä tai muutamaa olutta – määrää, jonka ehdin juoda niin, että ehdin ajoissa nukkumaan. Minulla oli työ ja lapset, eikä juomiseni saanut vaikuttaa heihin.

En koskaan nukkunut aamuun asti. Valtava syyllisyydentunne herätti minut kesken unieni. Aina aamulla päätin, etten ota. Mutta kun ilta läheni, saatoin ehdottaa lapsille, että hakisin kaupasta iltapalaksi jäätelöä. Pidin itseäni hyvänä äitinä, vaikka samalla reissulla ostoskassiini sujahti muutama olut. Juomisesta oli tullut rutiini ja minusta alkoholiriippuvainen.

Tiesin, ettei alkoholi tee minulle hyvää, sillä mielenrauhani oli mennyttä. Aamuisin kävin ylikierroksilla ja aloitin mielessäni uuden elämän. Iltaisin join ja petyin itseeni. Jokainen pettymys vei minua kohti masennusta.

Kun olin tissutellut viitisen vuotta, illan alakulo synkkeni ja aloin toivoa, että kuolisin. En suunnitellut itsemurhaa, vaan elättelin toivoa tapaturmasta. Ajattelin, ettei minulla ole muuta vaihtoehtoa kuin kuolla tai hakea apua. Päädyin vertaistukiryhmään, ja toipumiseni alkoi. Matkan varrella olen löytänyt useita toipumisen keinoja, kuten taideterapian ja mindfulnessin.

Ensimmäisen vuoden ajan osallistuin ryhmään joka perjantai. En puhunut mitään, kuuntelin vain. Selvisin muiden tarinoiden voimalla aina viikon eteenpäin. Vähitellen sain rohkeutta puhua juomisestani läheisilleni. Osa ystävistäni ei kuitenkaan uskonut minua. Heidän mielestään minulla ei ollut minkäänlaista ongelmaa. Äitini tyrmäsi alkoholiriippuvuuteni täysin ja sulki minut pois lapsuudenperheestäni. Hylkääminen tuntui niin pahalta, että hakeuduin terapiaan.

Myöhemmin ymmärsin, että olin peili äidilleni. Herätin hänessä häpeää, sillä perheessämme alkoholiriippuvuus ymmärrettiin heikkoutena, jota perheemme oli vaikea hyväksyä. Alkoholista irrottautuminen oli minun itsenäistymisprosessini. Sen edetessä minusta kasvoi aikuinen, itsemyötätuntoinen nainen.

Käytin alkoholia viimeksi 20 vuotta sitten. Suhtaudun siihen nykyään samalla tavalla kuin lihan syöntiin. En syö punaista lihaa enkä juo alkoholia, eikä kummankaan pois jättämisessä pitäisi olla mitään ihmeellistä. Mutta se on ihme, miten oma ja läheisten elämä muuttuu, kun jättää alkoholin. Se muuttuu koko ajan paremmaksi.”

Piia Sumupuu, 57

Olisin juonut itseni hengiltä

Alkoholinkäytön lopettaminen pelasti Marjo Talvensaaren elämän.

Alkoholinkäytön lopettaminen pelasti Marjo Talvensaaren elämän.

”Vanha kunnon juoppo. Päihdetyöntekijän luonnehdinta minusta kolahti. En ollut sekakäyttäjä, vaan olin pilannut oman ja läheisteni elämän alkoholilla. Ehdin juoda 20 vuotta ennen kuin päädyin vuoden kestävään Minnesota-hoitoon. Ellei äitini olisi hankkinut minulle sinne maksusitoumusta, olisin varmaan jo kuollut.

Olen tyyppiesimerkki siitä, miten tissuttelijasta tulee alkoholisti. Minulla oli kolme pientä lasta, ja opiskelin oppisopimuksella ravintola-alan esimieheksi. Lievensin siirtymää työstä ja opiskelusta vaativaan lapsiperhearkeen jäämällä töiden jälkeen lasilliselle. Ensin yhdelle – ja sietokyvyn kasvaessa useammalle. Alkuun satunnaisesti, pian joka päivä. Vapaapäivinä purin paineita rajummin ja otin kotona viiniä ja siideriä, baarissa tiukkoja.

Mies keräsi kotona pullot, hoiti lapset ja koet­ti puhua minulle järkeä. Minä haastoin riitaa, sillä sain riidasta syyn lähteä kotoa ovet paukkuen baariin. Erosimme, ja kun mies oli poissa kuvioista, join entistä enemmän, myös väkeviä.

Väkevät tekivät minusta hullun: sekoilin, kaatuilin, olin väkivaltainen ja yritin tappaa itseni lääkkeillä. Jälkeenpäin en muistanut, mitä olin tehnyt juovuksissa. Join jopa isoisältä saamani perintörahat.

Olin ahdistunut, sillä en ymmärtänyt, miksi tein kamalia asioita. Voin huonosti, kun ajattelin, kuinka lapseni pelkäsivät päihtynyttä äitiään.

Hoidossa ymmärsin, että olin alkoholisti. Alkoholismi on sairaus, joka muuttaa ihmisen toiseksi. Siinä mieli ja elimistö tulevat riippuvaiseksi alkoholin saamisesta, eikä juomisen lopettaminen onnistu omin voimin.

Nyt olen ollut raitis 17 vuotta. Meillä on kotona alkoholia, mutta minun ei tee mieli sitä. Tiedän, että huikkakin on minulle liikaa, sillä alkoholisti ei tunne kohtuutta. Menetin alkoholin takia 20 vuotta elämästäni enkä halua menettää enää yhtään hetkeä. Minulla on valtava elämännälkä.

Kun alkoholi jäi, sain tilalle todellisen minäni. Osaan käsitellä ikäviä asioita puhumalla. Uskallan sanoa suoraan, jos jokin asia ei tunnu minusta hyvältä. En arkaile hakea apua. Tunnen ja kannan vastuun teoistani. Tiedän, mikä on minulle hyväksi ja mikä ei, eikä aiempi työni ravintolassa sovi alkoholistille.

Opiskelen parhaillaan sosionomiksi ja tavoittelen päihdeterapeutin ammattia. Minulla on ihana mies ja koira, aikuiset, tasapainoiset lapset ja kaksi lapsenlasta. Autan ja tuen läheisiäni arjessa. Minulla on kaikki hyvin.”

Marjo Talvensaari, 51

Lue lisää: Oletko alkoholistin läheinen? Näin voit auttaa alkoholiongelmasta kärsivää myös etänä

Kenellä tässä on ongelma?

Valtaosa alkoholin suurkäyttäjistä ja alkoholiriippuvaisista käy töissä, hoitaa perhettään ja juo iloon, suruun, stressiin tai vaikka saadakseen unen päästä kiinni.

Lasillinen täyttää tarkoituksensa tehokkaasti, sillä alkoholin nauttiminen vapauttaa elimistön omia, mielihyvää lisääviä opiaatteja.

Mitä useammin lasillisen ottaa, sitä varmemmin aivot alkavat vaatia alkoholin tuomaa mielihyvää. Vähitellen mielihyvän saavuttaminen vaatii isompia annoksia, ja viimeistään isoina annoksina alkoholista tulee haitallinen aine.

– Alkoholinkäytölle on määritelty riskitasot, jotka kertovat todennäköisyydestä sairastua alkoholisai­rauteen. Moni puhuu niistä turvarajoina, mutta turvallista rajaa ei ole, Päihdehoitokeskus Maivitan vastaava päihdetyöntekijä Harri Nyman sanoo.

Alkoholi aiheuttaa myös henkisen krapulan. Se voi tulla riskitasoja huomattavasti pienemmillä annoksilla, sillä alkoholi vaikuttaa ihmisiin yksilöllisesti.

– Henkinen krapula ja siihen liittyvä häpeä syövät itsetuntoa. Henkinen krapula tulee, jos ottaa illalla, vaikka aamulla päätti toisin. Arvomaailman muuttumisesta tulee morkkis.

Jatkuva päätöksen pyörtäminen kielii vaikeudesta kontrolloida omaa juomista, mikä on merkki alkoholiriippuvuudesta. Muita merkkejä ovat esimerkiksi juomisen suunnittelu, salailu ja vähättely: se on vain hyvä emäntä, joka miettii jo maanantaina tulevan viikonlopun ruokalistaa juomineen ja testaa varmuuden vuoksi valintansa keskellä viikkoa!

– Alkoholin suurkulutus edeltää riippuvuutta, ja ihminen sokaistuu kummasti omalle juomiselleen. Siksi lähipiirin huomautukset ja huoli kannattaa ottaa tosissaan.

Otollisin ajankohta puuttua läheisen juomiseen on seuraava aamu ja henkisen krapulan hetki.

– Alkoholiriippuvaisen muisti on tavallista lyhyempi. Hän unohtaa tiistaina, että edeltävässä viikonlopussa oli jotain kummallista. Hänelle alkoholin vaikutuksen alaisena oleminen on normaali olotila.

Omaa juomista voi ar­vioida paihdelinkki.fi-sivustolta löytyvällä AUDIT-testillä. Sivustolta löytyy ohjeita juomisen hallintaan ja tietoa netti- ja puhelinpalveluista ja vertaisryhmistä.

Viewing all 1771 articles
Browse latest View live