Quantcast
Channel: Terveys | Anna.fi
Viewing all 1770 articles
Browse latest View live

Tekniikan Maailma testasi hyvinvointia mittaavan Oura-sormuksen – nämä ovat älysormuksen plussat ja miinukset

$
0
0

Tekniikan Maailma testasi puettavat älylaitteet. Joukossa oli mukana kotimaisen valmistajan Oura Heritage Silver -älysormus.

Artikkelissa Ouraa kuvaillaan kokonaisvaltaisesti hyvinvointia mittaavaksi laitteeksi. Raadin mukaan sormus erottuu kilpailijoistaan etenkin tarkalla unidatallaan.

Oura Heritage Silver -sormus 

Oura Silver Heritage -sormus mittaa unta.

Hinta: 314 euroa

Ostopaikka: Elisakulma, Helsinki

Sovellus: Oura (iOs ja Android) + Oura Cloud

Paino: 4 grammaa

Ominaisuudet: Sormuksessa on infrapuna-anturit pulssin mittaamiseen, kiihtyvyysanturi, kehon lämpötilamittari ja gyroskooppi liikkeen mittaamiseen. Oura kerää puhelinsovelluksen ohella dataa myös omalle verkkopalvelulle Oura Cloud.

Mittaa: Oura kerää tietoa unen aikana kehon liikkeistä, lämpötilasta ja sykkeestä. Sovelluksessa tieto muutetaana graafisiksi kuvioiksi ja selkeäkielisiksi raporteiksi.

Plussaa laadukkuudesta, miinusta liikunnan seuraamisesta

Plussat

Hyvää Ourassa on testaajien mukaan sormuksen laadukkuus. Arviossa huomautetaan Ouran tuntuvan sormessa aivan tavalliselta sormukselta – älylaitteen anturit eivät tunnu käytössä ja sormuksen muotoilu on eleettömän tyylikäs.

Sormus analysoi unen aikana keräämäänsä tietoa ylivoimaisesti urheilukelloihin verrattuna. Analysoitu tieto löytyy Ouran selkeästä ja monipuolisesta sovelluksesta. Käyttäjä ei näe sovelluksessa jatkuvaa sykettään, mutta Oura piirtää levon aikaisen sykkeen- ja sykevälivaihtelut graafisesti. Tämän lisäksi sovellus tekee arvion unen palauttavuudesta.

Miinukset

Liikunnan seuraamisessa Oura häviää urheilukelloille. Ouran sovellus arvioi kyllä aktiviteetin voimakkuutta tehoaluettain ja laskee kalorikulutuksen. Pääosin aktiviteetti kuitenkin rajoittuu askeliin, kun taas voimakkuutta arvioidaan asteikolla matala, keskitaso ja kovatehoinen. Ourasta ei löydy eri liikuntalajien seurantaa.

Koska laitteessa ei ole näyttöä taikka värinähälytystä, Ouran käyttäjä ei voi seurata mittausdataa suoraan sormuksesta. Raportit käyttäjä löytää puhelimen sovelluksesta.

Lopputulos: 

Hyvää:

  • laadukas sormus
  • mittausten analysointi

Huonoa:

  • ei näyttöä tai värinää
  • ei liikuntalajien seurantaa

Lue myös:

Älykellot Tekniikan Maailman vertailussa – voittajaksi nousi kello, jossa toiminnot valitaan yllättävällä tavalla

Aiotko ostaa langattomat kuulokkeet? Lue ensin Tekniikan Maailman testin tulokset – voittaja ”istuu korviin mukavasti ja kuulostaa hyvältä”

Näin saat älypuhelimen akun kestämään pidempään pakkasessa – 4 keinoa


Kutisevat, arat tai kuivat silmät? Näin helpotat yleisten silmäsairauksien oireita

$
0
0

Silmä vanhenee yhtä aikaa kantajansa kanssa, ja keski-ikäisen silmä voi vaatia aiempaa enemmän huomiota. Kuivat silmät alkavat vaivata keski-iässä. Silmä voi ärtyä, ja sitä voi kutista. Ja noin nelikymppisenä myös näössä alkaa tapahtua muutoksia. Vaivat ovat ärsyttäviä, mutta läheskään aina ne eivät kieli sairauksista.

Listasimme kolme tavallista silmävaivaa ja selvitimme, miten niiden kanssa pärjää.

Kuivat silmät vaivaavat keski-iässä

Kuivat silmät vuotavat, kutisevat, väsyvät ja punoittavat, ja niitä voi vaivata roskantunne.

Mistä kuivasilmäisyys johtuu?

Kuivat silmät alkavat kiusata varsinkin keski-iässä, kun elimistön hormonitasapaino muuttuu. Tällöin kyynelnesteen määrä vähenee ja laatu heikkenee. Viima, kuiva ulko- ja huoneilma ja älylaitteiden käyttö muuttavat kyynelnesteen koostumusta.

Kyynelneste muodostuu kolmesta, koostumukseltaan erilaisesta kerroksesta. Kun niiden väliset suhteet muuttuvat, kyynelneste pakenee silmän pinnalta ja silmän pintaan tulee kuiva laikku. Silmä koettaa paikata tätä erittämällä ylimääräistä kyynelnestettä.

Myös kortisoni, Sjögrenin syndrooma, luomen virheasento ja tukkeuma kyyneltiessä kuivattavat silmiä.

Mitä haittaa kuivista silmistä on?

Normaali kyynelneste toimii liukasteena luomen ja silmän sarveiskalvon välillä. Ärsytyksen nostattama kyynelneste on erilaista eikä suojaa silmää riittävästi.

Kuivassa silmässä sarveiskalvon pinta samenee ja näön tarkkuus heikkenee. Ennen pitkää sarveiskalvoon voi tulla haavaumia.

Mitä voin tehdä itse kuiville silmille?

Kostutustipat tekevät silmän pintaan suojaavan kalvon. Osa tipoista on paksumpia geelejä, osa ohuita ja vesimäisiä. Moni käyttää päivällä vesimäistä ja yöllä hoitavampaa geelimäistä tippaa.

Geelimäinen tippa voi sumentaa näköä hetkeksi. Välttyäkseen tältä sen alle kannattaa tiputtaa vesimäinen tippa.

Säilöntäaine voi ärsyttää ärtyneitä silmiä vielä lisää. Kertakäyttöpipetteihin pakatuissa tipoissa ei ole säilöntäaineita.

Voiko kuivasilmäisyyttä välttää?

Jos tuijotat pitkään älylaitetta, räpyttele ja sulje silmät hetkeksi. Näin kyynelneste leviää silmien pinnalle. Laita silmätippa ajoissa ennen kuin tartut paksuun kirjaan tai menet ulos tuulisella säällä.

Tarvitsenko lääkäriä?

Varaa lääkäriaika, jos kostutustipat eivät auta, kuivuus vaivaa pitkään tai kiusaa vain toista silmää. Osittainen tukkeuma hoituu tavallisella vastaanotolla. Kyynelpisteisiin voidaan laittaa myös tulppa kyynelnesteen poisvirtauksen estämiseksi.

Ikänäkö iskee nelikymppisenä

Ikä- eli aikuisnäkö vaikeuttaa lähelle näkemistä. Tekstistä ei tahdo saada selvää ennen kuin se on käsivarren mitan päässä silmistä.

Mistä ikänäkö johtuu?

Syy lähinäön heikkenemiseen on silmän linssissä eli mykiössä tapahtuneissa muutoksissa. Linssi säätelee silmän kykyä nähdä eri etäisyyksille kuperuuttaan muuttamalla. Iän myötä linssi jäykistyy ja sen muuntautumiskyky vähenee.

Mitä haittaa ikänäöstä on?

Huono lähinäkö tekee elämästä epämukavaa. Sen kanssa ei kannata sinnitellä, sillä tekstin tihrustaminen väsyttää ja kuivattaa silmiä sekä aiheuttaa herkästi päänsärkyä.

Mitä voin tehdä itse ikänäön eteen?

Ikänäkö on taittovirhe, joka korjataan silmän taittovoimaa lisäävillä pluslinsseillä. Edullisilla valmislaseilla voi tutkailla kaupassa pakkaustekstejä, mutta jatkuvaan käyttöön tarvitaan yksilöllisiä silmälaseja tai piilolinssejä. Kovin kuivissa silmissä piilolinssit voivat tuntua kurjilta.

Näkö voidaan korjata myös leikkauksella, jossa silmän mykiö korvataan tekomykiöllä tai asennetaan silmänsisäinen piilolinssi.

Voiko ikänäköä välttää?

Lähinäkö heikkenee jokaisella. Se alkaa haitata keskimäärin 45-vuotiaana, ja vaiva pahenee kuusikymppiseksi asti.

Joskus ikäihmisten lähinäkö paranee ilman laseja. Tämä johtuu yleensä harmaakaihen aiheuttamasta mykiön muutoksesta, mikä tekee silmästä likitaitteisen. Kaihileikkauksen jälkeen tarvitaan yleensä taas lähilaseja. Tekomykiöön ei voi tulla kaihia.

Tarvitsenko lääkäriä?

Lasien voimakkuutta joudutaan muuttamaan yleensä muutaman vuoden välein. Vaikka tämä hoituu optikolla, yli 40-vuotiaan olisi hyvä käydä muutaman vuoden välein silmälääkärillä muun muassa selvittämässä glaukooman riskiä.

Glaukooma on sokeuttava sairaus, joka on pitkään oireeton. Jos näkö heikkenee nopeasti, kannattaa lääkäriin mennä heti.

Valonarkuus vaivaa kuivasilmäistä

Silmät ovat valonarat silloin, kun tavanomainen valo tuntuu epämiellyttävältä. Valo voi häikäistä ja pahimmillaan aiheuttaa voimakasta kipua.

Mistä valonarkuus silmissä johtuu?

Kun valon määrä vaihtuu nopeasti, silmältä vie hetken tottua muutokseen. Iän karttuessa silmän kyky sopeutua tilanteeseen hidastuu. Kuivasilmäisyys herkistää silmiä valolle.

Auringonvalo on tavallisin silmiä häiritsevä valonlähde, mutta myös vastavalo ja väärin sijoitettu valaisin häikäisevät.

Mitä haittaa valonarkuudesta on?

Ihminen suojaa tiedostamattaan silmiä voimakkaalta valolta siristelemällä. Siristely voi aiheuttaa päänsärkyä.

Voimakas, vedestä tai lumesta heijastuva auringon ultraviolettivalo voi vaurioittaa sarveiskalvon pintasolukerrosta ja aiheuttaa siihen hitsarin silmäksi kutsutun palovamman. Silmä vetistää, punoittaa ja on kipeä.

Mitä voin tehdä itse?

Suojaa silmät tarvittaessa myös pilvisellä säällä aurinkolaseilla. Käytä keväthangilla ja vesillä laseja, jotka suojaavat silmiä myös sivuilta tulevalta valolta.

Auringon ultraviolettivalo tuntuu silmissä ikävältä, ja sillä voi olla vakavia seurauksia jokaiselle. Se nopeuttaa kaihin kehittymistä ja voi edesauttaa silmänpohjan ikärappeuman ja silmämelanooman syntyä.

Voiko valonarkuutta välttää?

Jos silmät ovat kuivat, käytä kostutustippoja. Säädä näyttöpäätteen ja älylaitteiden ruudut himmeämmiksi. Suosi sisustuksessa suoran valon sijaan pinnoilta heijastuvaa valoa.

Tarvitsenko lääkäriä?

Valonarkuus on silmän ominaisuus, jolle ei voi tehdä mitään.

Sarveiskalvon palovamma helpottuu muutamassa päivässä, eikä siitä jää silmään pysyviä vaurioita. Koska palovamma on hyvin kipeä, se ajaa yleensä ihmisen päivystykseen. Antibioottia ja kortisonia sisältävä voide rauhoittaa silmää. Joskus siihen voidaan laittaa puuduttavia tippoja.

Hakeudu lääkäriin aina, jos silmässä tuntuu voimakas kipu tai näkyy valonvälähdyksiä.

Asiantuntijana silmätautien erikoislääkäri, LT Roope Sihvola, Silmäasema

Lue myös: Kuivat silmät vaikuttavat jopa näkökykyyn – näin tunnistat oireet ja hoidat oikein

Parhaat vinkit palautumiseen – fysiikkavalmentaja Marko Yrjövuori kehottaa kiinnittämään huomiota näihin 7 asiaan

$
0
0

Palaudu paremmin – mutta miten? Fysiikkavalmentaja Marko Yrjövuoren mukaan ihmiset eivät enää edes tiedä, miltä tuntuu, kun keho on oikeasti palautunut.

Marko Yrjövuoren ja Petteri Ala-Kivimäen uutuuskirja Mestareiden rakentaja kertoo Markon vuosista huippu-urheilun parissa. USA:ssa vuodesta 1998 työskennellyt NHL- ja NBA-mestarien luottomies reissaa yhä muun muassa Moskovassa valmentamassa, mutta Suomeen hän muutti takaisin kolme vuotta sitten.

Kirjassaan Marko kertoo työvuosistaan, mutta myös siitä, kuinka ihmiset voisivat levätä paremmin. Markolla on asiasta myös omakohtaista kokemusta – vuonna 2013 hän koki työuupumuksen.

Kysyimme Markolta parhaat vinkit palautumiseen.

1. Opettele kuuntelemaan kehoasi

Uupumus, väsymys ja kipu eivät Markon mukaan kuulu kehoon.

Markon mielestä on tärkeää erottaa toisistaan harjoittelusta johtuva kipu ja muu pidempään jatkuva kipu, kuten polvikipu.

– Englannin kielessäkin nämä kaksi kipua erotetaan toisistaan sanoilla pain ja sore. Lihakset tulevat kipeiksi, kun on tehnyt jotakin. Harjoittelusta johtuva kipu on väliaikaista, mutta muu kipu voi olla haitallista ja pysyvää.

Jos kipu on terävää tai jatkuu pidemmän aikaa, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Markon mukaan olennaista on analysoida, mistä kipu johtuu.

– Polvikipu voi tulla niin peruslenkkeilijälle kuin huippu-urheilijallekin. Aika usein syynä on väärä mekaniikka kehossa. Polven linjaukset eivät ole niin kuin pitäisi.

2. Rajoita istumista

Istumisen määrä vaikuttaa siihen, kuinka palaudut, Marko muistuttaa.

– Selkä, niska- ja hartiakipu kertovat siitä, että jotakin on pielessä. Syynä on usein istuminen.

Markon mukaan moni istuu päivän aikana huomaamattaan liikaa, esimerkiksi töissä tai autoillessa.

– Kun itsekin nousen ylös autosta, askeleeni ovat ensin aika jäykkiä.

Kun Marko pitää NHL-urheilijoille pitkää luentoa, hän pyytää urheilijoita liikkumaan välillä vapaasti.

– Työpäivän aikana voi puolestaan kävellä korttelin ympäri. Se on loistavaa treeniä selälle.

Liika istuminen voi aiheuttaa paitsi kipua myös heikon ryhdin.

– Kenenkään keho ei loppujen lopuksi kestä sitä, että istuu kahdeksan tuntia päivässä.

Lue myös: Voiko istumisella aiheuttaa itselleen suonikohjuja? Lääkäri kertoo, miten suonikohjut syntyvät ja miten niistä pääsee eroon

3. Kysy itseltäsi, miltä sinusta tuntuu

Marko kertoo kysyvänsä asiakkailtaan usein saman kysymyksen: Miltä nyt tuntuu? Se voi tarkoittaa montaa asiaa.

– Miltä kehossa tuntuu tai miltä päässä tuntuu.

Markon mukaan hyvä esimerkki on tunne väsymyksestä. Normaalisti ihminen tuntee, että häntä väsyttää. Joskus tunne voi kuitenkin unohtua arjen kiireessä tai siihen voi myös tottua.

Kun Marko on kysynyt valmennettaviltaan, koska sinulla on viimeksi ollut virkeä olo, ihmiset ovat pahimmillaan vastanneet, että kuukausia sitten.

4. Kiinnitä huomiota kokonaiskuormitukseen

Markon mukaan monet polttavat kynttilää molemmista päistä. Ihmiset voivat olla jo valmiiksi stressaantuneita, mutta jatkavat itsensä kuormittamista kovalla treenillä töiden päälle.

– On ok, että työpäivän jälkeen menee lenkille, mutta ei joka päivä.

Marko on myös törmännyt tilanteisiin, joissa toiseen maahan matkustamisesta aiheutuvaa aikaerorasitusta pyritään hikoilemaan pois. Kun keho on stressitilassa, ei treenaamisessa ole järkeä, hän muistuttaa.

5. Nuku tarpeeksi – palaudu paremmin

Markon mielestä unen voimaa ei tule aliarvioida. Kroonisen väsymyksen kokenut Marko tietää sen omasta kokemuksestaan.

– Nukkuminen muutti koko elämäni. Sitten vasta [kun nukkuu hyvin] muistaa, että ’tältä tuntuu, kun ei väsytä yhtään’. Sanon aina myös valmennustyössä, että muutoksen pitää lähteä sinusta itsestäsi, Marko kertoi Annalle jo aiemmin.

Jos ei nuku tarpeeksi, myös immuniteetti laskee. Sairaana palautuminenkin jää heikommaksi.

Toinen neuvo, jonka Marko haluaa antaa palautumiseen ja uneen liittyen, koskee alkoholia. Hänen mukaansa alkoholia ei yksinkertaisesti kannata juoda ennen nukkumaanmenoa.

– Jos ottaa viskipaukun joka ilta nukahtaakseen, pitää hälytyskellojen soida.

Palaudu paremmin ja voi hyvin: Marko Yrjövuori tietää työnsä ja oman työuupumuksensa kautta, miten suuri merkitys levolla on hyvinvoinnin kannalta.

Palaudu paremmin ja voi hyvin. Marko Yrjövuori tietää oman valmennustyönsä ja kokemansa työuupumuksen kautta, kuinka suuri merkitys levolla on hyvinvointiin.

6. Lisää lepohetket kalenteriin

Marko kehottaa laittamaan kalenteriin ylös kaikki viikon menot maanantaista sunnuntaihin, myös lepohetkien osalta.

– Muuten käy helposti niin, että viikonloppuna kalenterissa on pikkujoulua ja muuta ohjelmaa, eikä palautumiselle jää aikaa koko viikkona.

Mestareiden rakentaja -kirjassa Marko kertoo esimerkin isästä, jolla on paljon urheileva tytär. Marko kysyi isältä, koska tytär lepää. Isän vastaus oli paljonpuhuva ”Oho!”

– Se tytär ei levännyt. Hänellä oli joka päivä oli jotakin ohjelmaa. Sanoin tytölle, että keskiviikkoisin et tee mitään muuta kuin olet kavereidesi kanssa.

Markon mukaan levon lisääminen tytön kalenteriin näkyi myös treenituloksissa positiivisesti.

– Kannattaa luoda omaan kalenteriinsa mukavia vapaa-ajan rutiineja. Itse olen pohtinut kävelyn lisäämistä arkeen.

7. Priorisoi terveytesi

Yksi tehokas keino kohentaa omaa palautumistaan on asioiden priorisointi. Marko kehottaakin kysymään itseltään, mikä kalenteriin merkitty asia on oikeasti tärkeä, ja mikä elämässä on merkityksellisintä.

Markon mukaan sen kuuluisi olla oma terveys.

–  Kysy itseltäsi, väsyttikö sinua tänään aamulla. Pohdi sen jälkeen viikko tästä päivästä taaksepäin: väsyttikö silloin? Voi olla pelottavaa huomata, että väsymys onkin jatkunut pidemmän aikaa, Marko sanoo.

Markon mukaan ihmiset alkavat analysoida itseään ja omaa vointiaan paremmin, kunhan heiltä vain kysytään oikeat kysymykset.

Lue myös: 

Fysiikkavalmentaja Marko Yrjövuori auttoi maailman huippuja parempiin tuloksiin ja uupui itse – nyt hän tietää, mitä lepo merkitsee

Nämä ruoat edesauttavat palautumista ja helpottavat nukahtamista

Vaaniiko kehoasi ylikuormitustila? Vääränlaisella kuntoilulla voi olla ikäviä seurauksia

Mistä lyhyet ja niukat tai pitkät ja runsaat kuukautiset kertovat? Kysyimme asiantuntijalta

$
0
0

Kuukautiset kestävät yleensä 3–5 päivää. Joillakin kuukautisvuoto saattaa kuitenkin kestää esimerkiksi vain 2 päivää ja toisilla 7 päivää.

Lyhyet ja niukat kuukautiset voivat kieliä matalasta estrogeenitasosta

Jos kuukautiset ovat lyhyet ja niukat, on syynä asiantuntijan mukaan useimmiten matala estrogeenitaso.

– Kun kohdun limakalvoon ei kohdistu voimakasta estrogeenivaikutusta, kuukautiset jäävät niukemmiksi ja lyhyemmiksi, selittää synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri Sari Ahonkallio Mehiläisestä.

Matala estrogeenitaso voi johtua Ahonkallion mukaan matalahormonisten ehkäisypillerien käyttämisestä tai lähestyvästä menopaussista. Myös alipaino voi romahduttaa estrogeenitason matalaksi.

– Rasvakudos on normaalisti naisilla yksi estrogeenin lähde. Jos nainen on hyvin laiha, rasvakudoksesta ei tule lainkaan estrogeeniä. Jo pelkkä rankka treenaaminen voi vähentää rasvakudosta ja vaikuttaa niin, että kuukautiset niukkenevat, Ahonkallio sanoo.

Kuukautiset kestävät yleensä 3–5 päivää

Kuukautiset kestävät yleensä 3–5 päivää. Joillakin kuukautisvuoto saattaa kuitenkin kestää esimerkiksi vain 2 päivää ja toisilla 7 päivää.

Pitkille ja runsaille kuukautisille useampia syitä

Pitkille ja runsaille kuukautisille on useita erilaisia syitä. Jos kuukautiskierto eli aika kuukautisten ensimmäisestä alkamispäivästä seuraavien kuukautisten alkamispäivään on hyvin pitkä eli yli 35 päivää, ei kuukautiskierron aikana todennäköisesti tapahdu ovulaatiota.

– Kun ovulaatio puuttuu, kohdun limakalvoon kohdistuu pitkittynyt estrogeenivaikutus ilman keltarauhashormonia. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että kohdun limakalvo saattaa paksuuntua hyvinkin reheväksi ja kun vuoto lopulta alkaa, se voi olla hyvinkin runsasta ja kestää pitkään, Ahonkallio sanoo.

Ovulaation puuttumisen voivat aiheuttaa monet asiat. Yksi syy on kuitenkin yleisempi kuin muut.

– Ehdottomasti yleisin ovulaatiohäiriötä aiheuttava asia meillä länsimaisessa yhteiskunnassa on ylipaino ja siihen liittyvä munasarjojen monirakkulaoireyhtymä eli PCOS.

PCOS voidaan todeta gynekologisella ultraäänitutkimuksella. Hyvä uutinen on, ett PCOS on hormonihäiriö, jota voidaan hoitaa.

Jos taas kuukautiskierto on normaalipituinen eli 21–35 päivää pitkä, on todennäköistä, että kierron aikana tapahtuu ovulaatio.

– Jos kierrossa tapahtuu ovulaatio, kolmasosalla runsaat ja pitkät kuukautiset selittyvät jollakin kohtuperäisellä syyllä. Kohdussa voi olla esimerkiksi limakalvopolyyppi tai limakalvoa painava, hyvälaatuinen lihaskasvain eli myooma.

Jos tunnistat myooman oireita tai pohdit, voisiko polyyppi olla syynä runsaisiin ja pitkiin kuukautisiin, kannattaa asian kanssa marssia gynekologin pakeille.

Useimmiten syy pitkiin ja runsaisiin kuukautisiin ei selviä

Useimmiten syytä pitkiin ja runsaisiin kuukautisiin ei kuitenkaan saada selville.

– Useimmiten pitkät ja runsaat kuukautiset ovat niin sanotusti idiopaattiset eli niiden syytä ei tiedetä, Ahonkallio sanoo.

Vaikka syytä pitkään ja runsaaseen kuukautisvuotoon ei löytyisi, asia kannattaa ottaa puheeksi gynekologin kanssa, jos pitkä ja runsas vuoto häiritsee elämään. Runsaan vuodon vähentämiseen on nimittäin olemassa täsmähoitoja.

Lue myös:

Mistä tiedän ovuloinko? Opi tunnistamaan nämä ovulaation oireet

Toimittaja testasi kuukautispöksyjä ja vakuuttui: ”Pikkarit ovat melkein täysin kuivat”

Kutinaa alapäässä – auttaisiko probioottinen tamponi?

Miten munasarjasyöpää voi ennaltaehkäistä? Asiantuntija vastaa 11 kysymykseen munasarjasyövästä

$
0
0

Syöpätutkija ja ylilääkäri Ulla Puistola Oulun yliopistollisesta sairaalasta vastasi kysymyksiimme munasarjasyövästä.

1. Kuinka yleinen munasarjasyöpä on?

– Munasarjasyöpä ei ole kauhean yleinen. Vuosittain Suomessa todetaan 450–480 uutta munasarjasyöpää.

2. Mikä altistaa munasarjasyövälle?

– Sitä ei tarkkaan tiedetä. Tiedetään joitakin ominaisuuksia, jotka ovat potilaille yhteisiä. Sen arvioiminen, johtuuko syöpä juuri näistä asioista, on hieman vaikeampaa. Yleensä sairastuneet ovat hieman iäkkäämpiä, yli 60-vuotiaita. Monesti he eivät ole synnyttäneet tai jos ovat, heillä on vain yksi lapsi. Ihan viime vuosina tutkimukset ovat osoittaneet, että pitkäaikainen hormonikorvaushoito voi altistaa munasarjasyövälle jossain määrin. Endometrioosin tiedetään altistavan munasarjasyövälle. Myös PCOS-potilailla näyttää olevan hieman enemmän munasarjasyöpää kuin niillä, joilla PCOS-tautia ei ole. 10–15 prosentilta sairastuneista löydetään perimästä munasarjasyövälle altistava geenimutaatio. He sairastuvat nuoremmalla iällä, 40 vuoden tuntumassa.

3. Miten munasarjasyöpää voi ennaltaehkäistä?

– Sukurasitteen takia riski sairastua munasarjasyöpään voi nousta jopa 40–50 prosenttiin. Niille naisille, joiden suvussa on rintasyöpää ja munasarjasyöpää, voidaan geneettisessä neuvonnassa tarjota mahdollisuutta geenitesteihin. Niille, joilta munasarjasyövälle altistava geeni löydetään, suositellaan munasarjojen ja munajohtimien poistattamista 40 ikävuoden kieppeillä, hieman ennen 40 ikävuotta. Suurin osa heistä poistattaa munasarjat ja munajohtimet sitten, kun lapset on tehty. Jos yhdelläkin lähisukulaisella on munasarjasyöpä tai useammalla rintasyöpää, asiasta kannattaa keskustella oman gynekologin kanssa. Jos suvussa ei ole kohonnutta munasarjasyöpäriskiä, ennaltaehkäisemiseksi ei tällä hetkellä ole tarjolla mitään selkeitä ohjeita. On todettu, että e-pillereiden käyttö suojaa munasarjasyövältä. Mitä pidempään pillereitä on käyttänyt, sitä parempi suoja on.

4. Näkyykö munasarjasyöpä papa-kokeessa?

– Ei ikävä kyllä näy. Papa-kokeesta ei näy oikeastaan myöskään kohdun runko-osan syöpä vaan ainoastaan kohdunkaulan syöpä.

5. Seulotaanko munasarjasyöpää?

– On yritetty löytää sellaisia seulontamalleja, joissa munasarjasyöpä voitaisiin löytää aikaisessa vaiheessa eli vaiheessa, jossa tauti olisi parannettavissa. Isossa-Britanniassa erilaisia seulontamalleja on yritetty löytää ainakin 30 vuotta. Ihmisiä seulontoihin on otettu erilaisin perustein, ja heille on tehty gynekologisia tutkimuksia puolenkin vuoden välein. Käteen ei ole kuitenkaan ikävä kyllä jäänyt mitään: diagnostiikkaa ei näin ole pystytty varhaistamaan.

E-pillereiden käyttö suojaa munasarjasyövältä.

E-pillereiden käyttö suojaa munasarjasyövältä.

6. Mitä sellaisia oireita, joiden takia kannattaa hakeutua tutkimuksiin, munasarjasyövästä tulee?

– Oireet tulevat yleensä siinä vaiheessa, kun munasarjasyöpä on jo edennyt vatsaontelon alueelle. Oireet ovat epämääräisiä: Turvotuksen tunnetta ja mahdollisesti muutoksia suolen toiminnassa. Pissalla on käytävä useammin kuin ennen, sillä kasvain voi painaa virtsarakkoa. Joillekin voi tulla ensioireena syvä laskimotukos alaraajaan. Muutenkin munasarjasyöpä altistaa tukoksille, jopa keuhkoveritulpalle. Päivystykseen munasarjasyövän takia hakeudutaan niissä tapauksissa, kun vatsaonteloon alkaa kerääntyä nestettä. Nestettä voi olla jopa 8 litraa. Se täyttää vatsaontelon ihan kokonaan ja tekee vatsasta valtavan kipeän.

7. Miten munasarjasyöpä tutkitaan ja todetaan?

– Ensin lääkäri tekee potilaalle perustutkimuksen. Jos sen perusteella on syytä epäillä munasarjasyöpää, ultraäänitutkimus on nopein ja vaivattomin tapa nähdä kasvain. Jos ultraäänellä löydetään kasvain, tehdään sen jälkeen tietokonetutkimus. Sillä nähdään, onko kasvain levinnyt ja minne.

8. Voidaanko kasvain löytää tavallisen gynekologisen tutkimuksen, johon kuuluu ultraäänitutkimus, yhteydessä?

– Gynekologisissa tutkimuksissa kannattaa käydä vuosittain, sillä niissä löydetyt sattumalöydökset ovat usein melkein ainoita, jotka löydetään niin varhaisessa vaiheessa, että kasvain on rajoittunut esimerkiksi vain toiseen munasarjaan. Mutta aina vuositarkastuskaan ei ikävä kyllä auta kasvaimen löytämisessä. Kun kasvain lähtee kasvamaan, se saattaa kasvaa todella paljon jo 3–4 kuukaudessa.

9. Miten munasarjasyöpää hoidetaan?

– Munasarjasyöpien hoito on keskitetty yliopistosairaaloihin sen takia, että ne ovat hoidollisesti melko vaativia. Leikkaushoito on munasarjasyövän kulmakivi, koska munasarjasyöpään ei vielä ole riittävästi täsmälääkkeitä. Pikkuhiljaa niitäkin on kuitenkin tulossa. Tällä hetkellä ennusteen kannalta merkittävintä on, että päästään leikkaamaan niin, että kasvainta ei jäisi silmillä nähden leikkauksen jälkeen jäljelle ollenkaan. Leikkauksen jälkeen munasarjasyöpä vaatii aina sytostaattihoidon.

10. Kuinka suurella todennäköisyydellä kasvain uusiutuu?

– Vaikka kasvain saataisiin kokonaan pois ja ihminen saisi leikkauksen jälkeen sytostaatteja, munasarjasyöpä uusiutuu arviolta 70– 80 prosentille potilaista. Uusiutunutta tautia voidaan saada vähän kuritettua, mutta tautia ei oikeastaan enää koskaan saada parannettua. Ihan lähivuosina maailmalle ja myös Suomeen on tullut geneettiseen syöpätyyppiin tehoava ylläpitohoito, jolla saadaan selkeästi pidennettyä taudin uusiutumisaikaa. Hoidon ansiosta uusiutumisväli on siis pidempi ja näin hoito pidentää myös sairastuneen elinaikaa.

11. Millainen ennuste munasarjasyöpään sairastuneella on?

– 5 vuoden jälkeen diagnoosista elossa on 45 prosenttia sairastuneista. Se on melko synkkä ennuste. Edistystä on tapahtunut, mutta vielä on paljon tehtävää, jotta tautia pystytään suitsimaan vielä nykyistäkin paremmin.

Lue myös:

Seela Sella todisti tyttärensä sairastumista syöpään – nyt hän on suunnitellut uuden Roosa nauhan

Totta vai tarua? 5 rintasyöpään liittyvää uskomusta

Näin tutkit rintasi – lääkäri neuvoo

Heidi Sohlberg pisti elämäntapansa uusiksi – kimmokkeen antoivat sairastettu rintasyöpä ja avioero: ”Haluan voida hyvin”

$
0
0

Juontaja ja ex-missi Heidi Sohlberg, 38, teki elämäntapamuutoksen ja laittoi ruokavalionsa perusteelliseen remonttiin.

– Jätin vehnät ja sokerin pois, ja maitotuotteitakin syön vain kohtuudella. Jo muutamassa päivässä olen huomannut muutoksen, ja oloni on muuttunut älyttömän energiseksi. Minulta on jopa kyselty, onko minulla uusi mies, kun näytän niin säteilevältä. Olisikin, Heidi nauraa Kummit Bowling -hyväntekeväisyyskeilailussa Ruusulan keilahallissa.

Heidi uskoo, että muutoksen kimmokkeena ovat toimineet kaikki viime vuosien tapahtumat rintasyövästä avioeroon.

– En omista vaakaa, mutta veikkaan, että painoni on noussut kymmenisen kiloa sitten munasarjaleikkauksen. Oloni on ollut vähän tunkkainen, enkä ole jaksanut aina huolehtia itsestäni tai tarkkailla syömisiäni. Nyt elämäni on tasaantunut niin, että haluan taas saada siihen vähän ryhtiä ja pitää itsestäni parempaa huolta.

Tärkeintä oma hyvinvointi

Julkisesta työstä huolimatta Heidi ei ole kokenut ulkopuolelta tulevia paineita muutokseen.

–Ajattelen, ettei minun tarvitse enää näyttää samalta kuin vuosia sitten. Haluan voida hyvin ja urheilla ja uskon, että siinä samassa painokin putoaa, Heidi tuumi.

Heidi Sohlberg on puhunut avoimesti rintasyöpään sairastumisestaan. Heidi sairastui kesällä 2016 ja hänet leikattiin vielä saman vuoden heinäkuussa.

Heidi on puhunut aivomesti rintasyöpään sairastumisestaan. Hän sairastui kesällä 2016 ja hänet leikattiin saman vuoden heinäkuussa.

Lue myös:

Heidi Sohlberg löysi laulaja Waltteri Torikasta sydänystävän: ”Ystävät huolehtivat siitä, ettei sairauden pelko saa liikaa valtaa”

Rintasyövästä parantunut Heidi Sohlberg kävi leikkauksessa, jotta ei sairastuisi uudestaan: ”Elämä on ollut aika actionia”

Heidi Sohlberg lakkasi stressaamasta painostaan: ”Syöpähoitojen jälkeen olen armollisempi itselleni”

Onko suoliston bakteerikanta avain terveyteen? 8 väitettä suolistosta ja hyvinvoinnista

$
0
0

Suolistolla on suuri merkitys kehon ja mielen terveyden sekä hyvinvoinnin kannalta. Omaa suoliston mikrobikantaansa voi aina parantaa ja siten lisätä henkistä ja fyysistä hyvinvointiaan.

Näin sanoo ravintovalmentaja Annika Havaste, joka on kirjoittanut kirjan Suolistoa hoitamalla superaivot (2019.)

Havasteen kahdeksaa väitettä kommentoi Terveystalon yleiskirurgian erikoislääkäri ja lääketieteen tohtori Heidi Lilja.

1. Suolistomikrobit vaikuttavat mielialaan

Annika Havaste kertoo, että se, millä tuulella on, miten reagoi vastaantuleviin asioihin ja miten helposti stressaantuu tai masentuu, on pitkälti suolistomikrobien varassa.

Yksi esimerkki suoliston ja aivojen yhteydestä on kokemus ”perhosista vatsassa” tai kipu suolistossa ennen jännittävää tilannetta, kuten työhaastattelua tai julkista esiintymistä. Rakastuessa voimakkaat tunteet vaikuttavat suoliston toimintaan ja ihminen kokee ruokahaluttomuutta tai kutittavan jännityksen vatsassaan. Yhteyttä kuvaa myös ärtyneen suolen oireyhtymään usein liittyvä masennus.

– On tutkimuksia, joiden mukaan emotionaaliset reaktiomme ovat pitkälti mikrobiemme määräämiä.

Lääkäri kommentoi väitettä:

Heidi Liljan mukaan on viitteitä siitä, että suolisto-ongelmat vaikuttavat mielialaan. Suolistobakteerit toimivat viestinviejinä aivoille.

– Toiminnalliset suolistosairaudet vaikuttavat elämänlaatuun monella tapaa. Ahdistus ja depressio pahentavat oireita ja suolisto-oireet lisäävät negatiivisia tunteita.

Suoliston vaikutuksista mieleen tarvitaan kuitenkin Liljan mukaan vielä lisää tutkimuksia.

2. Lihapainotteinen ruokavalio on pahasta suolistolle

Länsimaiseen ruokavalioon kuuluu paljon eläinkunnan tuotteita, mutta vain vähän kuitupitoisia tuotteita. Paras ruokavalio suoliston hyvinvoinnin kannalta on Annika Havasteen mukaan monipuolinen, kasvispainotteinen ruokavalio, johon sisältyy probioottisia ja prebioottisia ruokia sekä terveyttä edistäviä rasvoja.

– Suomalaiset syövät kasviksista tyypillisesti tomaattia, salaattia, kurkkua ja porkkanaa, mutta se ei vielä riitä. Kasviksia, marjoja ja hedelmiä pitäisi syödä monipuolisemmin ja lautasella pitäisi olla paljon eri värejä.

Edellisten lisäksi esimerkiksi linssit, parsa, maa-artisokka, pähkinät ja palkokasvit ovat hyviä suolistolle, samoin kuin ruuasta saatavat Omega 3-rasvahapot, oliiviöljy sekä kuitupitoiset viljat. Jalostettuja lihatuotteita pitäisi välttää.

Lääkäri kommentoi väitettä:

Heidi Liljan mukaan ruokavalio on yksi tärkeimmistä asioista, joilla voi vaikuttaa suoliston hyvinvointiin.

– Vihanneksilla, kuiduilla, marjoilla ja täysjyväviljalla on positiivinen vaikutus. Myös punaisen lihan syöntiä kannattaa vähentää, sillä tutkimusten mukaan runsas lihansyönti altistaa monille sairauksille. On viitteitä siitä, että tämä lihan haitallinen vaikutus terveyteen voi osittain välittyä suolistomikrobien välityksellä.

Kasvispainotteinen ruokavalio on hyväksi suolistolle. Lautasella on hyvä olla eri värejä.

3. Aivot tarvitsevat probiootteja

Annika Havaste sanoo, että suolisto ja sitä kautta aivot hyötyvät probiooteista – etenkin jos suolistossa tai mielessä on oireita. Ne ovat eläviä bakteereita, joita nautitaan kapselina, jauheena tai ruokiin lisättynä.

Hapatettuja, probioottisia ruokia kannattaa myös syödä: näitä ovat esimerkiksi kimchi, hapankaali ja kombucha. Maitohappobakteerilla rikastettu jugurtti on myös probioottinen ruoka.

Lääkäri kommentoi väitettä:

Heidi Lilja toteaa, että probiooteilla näyttäisi olevan lukuisia terveysvaikutuksia.

– Ne voivat parantaa immuunipuolustusta, ehkäistä ripulia ja vaikuttaa mielialaan.

Lilja lisää, että paras tapa huolehtia suoliston hyvinvoinnista on se, että saa syömästään ruoasta tarpeeksi probiootteja. Niitä saa esimeriksiksi syömällä hapankaalia tai muita maitohapatettuja tuotteita.

4. Stressi heikentää suoliston mikrobikantaa

Annika Havasteen mukaan stressi vaikuttaa suolistoon terveyttä heikentävästi. Stressi sairastuttaa, lihottaa, masentaa ja saa ihmisen toimimaan harkitsemattomasti.

Stressi heikentää suoliston mikrobikantaa ja muuttaa siten suolistomikrobien lähettämiä viestejä aivoille. Pitkäaikainen stressi, jatkuva suorittaminen ja palautumisen puute ovat haitallisia.

– Silloin keho viestittää, että pitäisi levätä. Kun on stressaantunut, tarvitaan palauttavaa eikä repivää treeniä.

Lääkäri kommentoi väitettä:

Heidi Liljan mukaan on totta, että stressi vaikuttaa suoliston mikrobeihin ja toisin päin.

– Eläinkokeissa on havaittu, että stressi voi aiheuttaa dysbioosin eli mikrobiston epätasapainohäiriön.

Lilja lisää, että myös unen puute voi vaikuttaa epäsuotuisasti hyviin suolistomikrobeihin.

–  Unen puutteesta ja sen vaikutuksesta terveyteen puhutaan tällä hetkellä paljon. Unen puute ja esimerkiksi stressaavissa äärioloissa oleminen vaikuttaa suolistobakteereihin negatiivisesti.

5. Yhä useampi kärsii dysbioosista

Dysbioosi tarkoittaa mikrobiotan tasapainon häiriötä. Se on Havasteen mukaan yleistynyt. Ihmisillä on yhä enemmän epämääräisiä suolisto-oireita, joita ei voida todentaa tai hoitaa perinteisin menetelmin. Kun ihminen on äärimmäisen väsynyt, vetämätön ja huonovointinen, eikä tälle löydy syytä, voi kyse olla dysbioosista.

– Dysbioosi voi olla taustasyynä esimerkiksi ruokahimoissa, ylipainossa, ärtyneessä suolessa, fibromyalgiassa, vuotavassa suolessa, ruoka-aineyliherkkyydessä, hiivatulehduksissa, kroonisessa väsymysoireyhtymässä, masennuksessa, aknessa ja autoimmuunisairauksissa.

Lääkäri kommentoi väitettä:

Heidi Liljan mukaan on viitteitä siitä, että yhä useampi kärsii dysbioosista.

–  Silloin suolisto ei toimi säännöllisesti. Saattaa olla vatsakipua tai turvottelua tai ravinto-aineet eivät imeydy. Dysbioosi saattaa olla seurausta vähäisestä liikunnasta, ylipainosta tai yksipuolisesta ravinnosta.

6. Syy masennukseen voi piillä suolistossa

Annika Havasteen mukaan masennukseen voi vaikuttaa moni asia, mutta eräs syy sairauden puhkeamiseen piilee suolistossa.

– Jotkin probiootit näyttävät parantavan mielialaa. Masennusta sairastavilla on monen tutkimuksen mukaan muuttunut mikrobiotan koostumus.

Probioottien ja probioottisten ruokien käyttäminen depression ennaltaehkäisyyn tai käyttämiseen muun hoidon tukena on Havasteen mukaan hyvä ajatus, vaikka virallisia hoitosuosituksia varten vaaditaan kuitenkin lisätutkimuksia.

Lääkäri kommentoi väitettä:

Myös Heidi Lilja uskoo, että suoliston bakteerikannalla voi olla vaikutusta mielialaan. Hän kuitenkin lisää, että suolisto on vain yksi mahdollinen masennuksen taustalla olevista tekijöistä.

7. Alzheimerin taudin taustalla voi olla suolisto-ongelmia

Annika Havasteen mukaan Alzheimerin tautiin liittyy suoliston mikrobikannan muutoksia. Suoliston mikrobiotan monimuotoisuus on heikentynyt Alzheimerin tautia sairastavilla.

– Alzheimerin taudissa esiintyy runsaasti haitallisia suolistobakteereita, jotka voivat aiheuttaa vuotavan suolen kautta matala-asteisen tulehdustilan.

Lääkäri kommentoi väitettä:

Lääkäri Heidi Liljan mukaan on viitteitä siitä, että suoliston epätasapaino voi vaikuttaa Alzheimerin taudin ja muiden neurologisten sairauksien syntyyn.

– Alzheimerin taudin syitä ei vielä tunneta, mutta todennäköisesti altistavia tekijöitä on lukuisia, kuten geenit, elämäntavat sekä ravinto- ja ympäristötekijät. Suolisto ja aivot käyvät vuoropuhelua.

8. Ravinnon steriiliys on ongelma

Annika Havasteen mukaan maaperän bakteereille altistuminen on ihmiselle luonnollista ja tärkeää myös suoliston hyvinvoinnin kannalta.

– Maaperästä peräisin olevat bakteerit ovat elintärkeitä hyvän mikrobiotan kannalta. Ei pidä olla liian hygieeninen. Metsässä oleilu on jo hyvä asia.

Monet ihmiset elävät suurissa kaupungeissa, joissa heillä on vain vähän kosketusta luontoon ja eläimiin. Hygienian lisääntyminen on ollut valtava edistysaskel ja säästänyt henkiä, mutta on johtanut Havasteen mukaan toisaalta myös terveyden heikkenemiseen. Hän sanoo, että ravinnon ja ympäristön liika steriiliys on ongelma.

– Pastöroidut maitotuotteet aiheuttavat monille ruoansulatusongelmia. Mitä steriilimmin elämme, sitä vähemmän meillä on suolistossamme mikrobeja, jotka peittoavat sairautta aiheuttavia mikrobeja.

Lääkäri kommentoi väitettä:

Myös Heidi Liljan mukaan ympäristön bakteerit ovat tärkeitä ihmiselle ja liika steriiliys on pahasta. Ei esimerkiksi kannata käyttää desinfioivia pesuaineita, jotka tappavat mikrobit. Usein pelkkä vesi riittää puhdistukseen.

– Normaalissa elinympäristössä on tärkeää välttää turhaa desinfioimista. Kannustan olemaan mahdollisimman paljon kosketuksessa luontoon.

Lue myös: 

Sairaanhoitaja Katja Pakarinen selviytyi suolistosyövästä – nyt hän kertoo tarinansa, ettei kenenkään tarvitsisi tuntea häpeää

Suolistosyövät ovat yleistyneet voimakkaasti – altistaako vatsan oireilu suolistosyövälle? Kysyimme lääkäriltä

Voit saada tietämättäsi jopa satoja oireettomia aivoinfarkteja – näistä merkeistä kannattaa huolestua

$
0
0

Oireeton aivoinfarkti on salakavala. Ihmiset eivät välttämättä edes tiedä saaneensa oireetonta aivoinfarktia, koska se todetaan keskimäärin vasta silloin, kun se on toistunut jo lukuisia kertoja.

– Selkeiden oireiden puuttuessa potilas ei hakeudu tutkimuksiin, Helsingin yliopistollisen sairaalan (HUS) neurologian dosentti ja ylilääkäri Sami Curtze selittää.

Oireettoman aivoinfarktin nimi hämää, sillä sen vaikutus on kasautuva – oireettomia aivoinfarkteja voi tulla Curtzen mukaan jopa satoja vuodessa. Jossain vaiheessa myös oireet alkavat näkyä ja tuntua.

Suomessa diagnosoidaan vuosittain noin 18 000 oireista aivoinfarktia. Näistä 4 500 on aivojen pienten suonten taudin aiheuttamia.

Aivojen pienten suonten taudissa hyvin pieni verisuoni menee tukkoon ja aiheuttaa hapenpuutetta aivoihin. Nämä pienten suonten tukokset jäävät usein yksittäisenä tapahtumana oireettomiksi. Curtzen mukaan ihmiseltä voidaankin löytää samalla kertaa jopa lukuisia vanhoja, oireettomiksi jääneitä aivoinfarkteja.

Pelkkien oireettomien aivoinfarktien määrää ei voida tarkkaan sanoa, koska niitä ei tilastoida erikseen, Curtze huomauttaa.

Oireeton aivoinfarkti – näistä merkeistä tunnistat sen

Jos oireeton aivoinfarkti toistuu lukuisia kertoja, ihmisen toimintakyky alkaa heikentyä hitaasti.

– Jokainen meistä on nähnyt kadulla henkilön, joka kävelee huterasti ja jutellessa huomaa, että muisti ei enää täysin toimi. Kyse voi Alzheimerin taudin sijaan olla pienten suonten taudista, jonka aiheuttamat lukuisat pienet infarktit ovat sinänsä jääneet oireettomaksi, vaikka pitkällä aikavälillä ihmisen suorituskyky onkin laskenut.

Tyypillisiä pienten suoten taudin aiheuttamia pitkän aikavälin oireita ovat liikkumisen vaikeutuminen, mielialahäiriöt, masennus tai aloitekyvyttömyys.

– Ihminen ei välttämättä pärjää töissä ja arjessa enää entiseen malliin. Asioiden loppuunsaattaminen voi olla vaikeampaa.

Elintavoilla vaikutusta

Oireeton aivoinfarkti on yleistynyt ikäluokittain, koska ihmiset elävät pidempään.

Curtzen mukaan suurin osa aivojen pienten suonten tautia sairastavista on yli 60-vuotiaita, vaikka sitä esiintyy myös nuoremmilla. Tauti on yhtä yleinen miehillä ja naisilla.

Curtzen mukaan elintavat vaikuttavat suurelta osin aivojen pienten suonten taudin syntyyn. Riskitekijät ovat samoja kuin yleisissä valtimosairauksissa: diabetes, kohonnut verenpaine, kohonnut kolesteroli, tupakointi, vähäinen liikunta ja epäterveellinen ruokavalio.

Todetaan magneettikuvauksissa

Pienten suonten taudin oikea diagnosointi on tärkeää, koska lukuisten oireettomien aivoinfarktien seurauksena ihmisen toimintakyky heikkenee huomattavasti: hän kaatuilee helpommin, voi masentua ja kokea sekä muistin että tiedonkäsittelytaitojen heikkenemistä.

Usein potilaat myös joutuvat pysyvään laitoshoitoon ja kuolevat aikaisemmin kuin muut aivoinfarktipotilaat. Syynä tähän on se, että oireeton aivoinfarkti ja sen toistuttua pienten suonten tauti etenee kasautuvasti, kun taas oireinen aivoinfarkti tapahtuu äkkiä ja siihen osataan myös hakea apua nopeasti.

Curtze kehottaakin varaamaan ajan lääkäriin heti, jos ihminen huomaa toimintakykynsä muuttuneen. Jos tutkimuksissa löydetään oireeton aivoinfarkti, on Curtzen mukaan syytä tutkia, voiko potilaalla olla jokin taustasairaus, kuten pienten suonten tauti. Hoito järjestetään aina diagnoosin mukaan.

–Tyypillisiä hoitokeinoja aivoinfarktin jälkeen ovat verihiutaleita estävät lääkkeet, verenpainelääkkeet sekä kolesterolilääkkeet. Lisäksi ehkäisyssä auttaa elintapojen muutos terveellisempään.

Lue myös:

Aivotutkija Mona Moisala: Aivovaurio ei estä uraa huippututkijana

Kaj Kunnas aivoinfarktin ja vaimon rintasyövän jälkeen: ”Tajusimme, ettei eläkepäiviä välttämättä edes tule”


Tämä helppo kikka lievittää Ellinooran stressiä: ”Se saa minut tuntemaan, etten ole ihan kädetön”

$
0
0

Laulaja, muusikko Ellinooralla, 25, on käynnissä tiivis työrupeama. Takana on esiintymiset maan isoimpien kesäfestareiden päälavoilla ja toisen levyn, Vaaleanpunainen vallankumous, julkaisu. Klubikiertue vie häntä nyt ympäri Suomea.

Miten estää tai hallita stressiä työssä, jota rakastaa? Sitä Ellinoorakin on alkanut miettiä.

– Uskon siihen, että jos on voimakkaassa ylirasitustilassa vaikka stressin vuoksi, niin jossain vaiheessa se purkautuu sairastumisena. En voi hyvin, jos minulla on kova stressi, hän sanoo.

– Siksi olen opetellut keinoja, jotka helpottavat kovia viikkoja ja auttavat minua myös nauttimaan kaikesta.

Piikkimatto rentouttaa nopeasti

Meditointiin Ellinoora sanoo olevansa liian rauhaton. Hänen nopea stressinhelpotuskikkansa on piikkimatto.

– Käytän piikkimattoa todella usein, lähes päivittäin. Laitan maton maahan ja asetun sen päälle makaamaan paljaalla iholla. Piikkimatto rentouttaa ja tuo nopeasti hyvän olon. Se saa minut tuntemaan, etten ole ihan kädetön rauhattomien ajatusten ja stressin kanssa.

Ellinooraa hoitaa kehoaan myös käymällä fysioterapiassa.

– Laulamista ja esiintymistä tehdään koko keholla, joten se kuluu. Välillä minun on tehtävä itsekkäitä ratkaisuja ja vältettävä ylimääräisiä menoja, jotta ääneni pysyy kunnossa. Arvostan kehoani ja yritän vaalia sitä.

Piikkimatto

piikkimatto

Piikkimaton vaikutuksen uskotaan perustuvan akupainantaan, joka on vanha, lääkkeetön kiinalainen hoitomuoto.

Piikkimatossa on yleensä muoviset, lyhyet piikit. Piikkimaton päälle asetutaan makuulle, minkä uskotaan laukaisevan kehon jännitystiloja. Piikkimaton uskotaan auttavan esimerkiksi stressinhallinnassa, jännitystiloissa ja nukahtamisvaikeuksissa.

Lue myös:

Ellinoora kertoo elämänsä ristiriidasta: ”Ensin toivoo, että joku huomaisi, ja sitten pelkää, mitä hän ajattelee”

Näitä laulajia supersuosittu Ellinoora ihailee: ”Lauri Tähkä on voimaeläimeni”

Harhaileeko mieli? Sovelletun rentoutuksen avulla opit rentoutumaan alle minuutissa – missä vain

Mistä lyhyt tai pitkä kuukautiskierto kertoo? Kysyimme asiantuntijalta

$
0
0

Normaali kuukautiskierron pituus eli kuukautisten alkamispäivien väli on 21–35 päivää.

– Kaikki vaihtelu sillä välillä on normaalia, sanoo synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri Sari Ahonkallio Mehiläisestä.

Myös muutaman päivän vaihtelu yksittäisten kuukautiskiertojen pituudessa on normaalia, sitä voi aiheuttaa jo pelkästään esimerkiksi stressi.

Lyhentynyt kuukautiskierto voi kertoa lähestyvästä menopaussista

Ahonkallio suosittelee kaikkia naisia seuraamaan kuukautiskiertoaan. On tyypillistä, että nuorena, kun kuukautiset ovat vasta alkaneet, kierto saattaa olla paitsi epäsäännöllinen myös hyvin lyhyt, jopa alle 21 päivää.

Jos kuukautiskierto on kuitenkin tasoittunut tietyn pituiseksi ja kierto lyhenee muutamalla päivällä pysyvästi, voi se olla merkki lähestyvästä menopaussista.

– Kuukautiskierron pysyvä lyheneminen voi olla merkki siitä, että on siirrytty transitioon eli niin sanottuun siirtymävaiheeseen, joksi kutsutaan noin 4–10 vuoden aikaa ennen kuukautisten loppumista. Transitiovaiheessa hedelmällisyys on jo selkeästi laskenut, sillä munasolujen laatu on alkanut huonontua, Ahonkallio selittää.

Jos kuukautiskierto lyhenee pysyvästi, se voi olla merkki lähestyvästä menopaussista.

Kuukautiskierron pysyvä lyheneminen voi olla merkki lähestyvästä menopaussista.

Transitiosta eli siirtymävaiheesta käytetään myös nimitystä premenopaussi. Varsinaisesti lyhyen kuukautiskierron aiheuttaa keltarauhashormonin eli progesteronin puute, joka on ensimmäinen hormonaalinen muutos premenopaussissa.

– Periaatteessa nuoremmallakin voi ajoittainen lyhyt kierto johtua ovulaation varhaistumisesta ja puutteellisesta keltarauhashormonivaikutuksesta. Sitä ei ole välttämätöntä hoitaa, mutta jos kiertoa halutaan rytmittää pidemmäksi, se onnistuu helposti kuukausittain kymmenen päivää – kierron 15.–24. päivänä – käytettävällä keltarauhashormonivalmisteella, Ahonkallio kertoo.

Tavallista pidempi kuukautiskierto kielii ovulaation puuttumisesta

Ovulaatioiden puuttuminen on usein syynä tavallista pidempään kuukautiskiertoon.

– Jos kierto on pääsääntöisesti yli 35 päivää, on hyvin todennäköistä, että jos ovulaatio tulee, se tulee vain harvakseltaan, Ahonkallio arvioi.

Ovulaation puuttuminen on ovulaatiohäiriö, joka muodostuu ongelmaksi silloin, jos nainen haluaa tulla raskaaksi. Ilman ovulaatiota spontaani raskaus ei nimittäin ole mahdollinen.

Ahonkallion mukaan yleisin ovulaatiohäiriötä aiheuttava asia länsimaisessa yhteiskunnassa on ylipaino, ja siihen liittyvä munasarjojen monirakkulaoireyhtymä eli PCOS. Hyvä uutinen on, että PCOS-oireyhtymää voidaan hoitaa.

Lue myös:

Mistä lyhyet ja niukat tai pitkät ja runsaat kuukautiset kertovat? Kysyimme asiantuntijalta

Ruskea vuoto kuukautisten välillä – tästä se johtuu

Mistä tiedän ovuloinko? Opi tunnistamaan nämä ovulaation oireet

Vahvista mielen suorituskykyä – Karhu-ryhmän ex-pomo Harri Gustafsberg kertoo neljä askelta sen toteuttamiseksi

$
0
0

Töissä deadlinet paukkuvat päälle, eikä aika riitä kaikkeen. Miten reagoit? Valmistaudutko haasteisiin rauhallisin mielin ja teet tietoisen päätöksen keskittyä olennaiseen vai stressaatko ja taistelet suoriutuaksesi kaikesta? Tapa reagoida erilaisiin asioihin riippuu siitä, millainen mielen suorituskyky sinulla on.

Mielen suorituskykyyn perehtyneeltä tutkija-kirjailija Harri Gustafsbergiltä ilmestyi lokakuussa kirja Karhu-ryhmä (2019.) Harri työskenteli Poliisin valtakunnallisessa valmiusyksikkö Karhussa muun muassa operatiivisena johtajana ja hänen kirjansa kertoo näistä vuosista sekä ihmismielen pimeästä puolesta.

Tässä jutussa Harri kertoo neljä askelta mielen suorituskyvyn kehittämiseen.

1. Ota vastuu tekemisistäsi

Harrin mukaan mielen suorituskykyä voi vahvistaa muun muassa kiinnittämällä huomiota siihen, kuinka asioihin valmistautuu. Ensin pitää kuitenkin ymmärtää, mitä haluaa. Vastuu omasta kehittymisestä pitää ottaa itse.

– Vastuuta ei voi siirtää toiselle. On tärkeää ymmärtää, ettei kukaan muu voi tehdä toisen puolesta päätöksiä.

Harrin mukaan vastuun ottaminen omista tekemisistä edellyttää sen ymmärtämistä, kuka on ja mitä haluaa elämältä.

– Se on eräänlainen pohja sille, miten henkistä suorituskykyä kehitetään.

2. Huomioi fyysinen vointisi

Fyysisellä ololla on suuri vaikutus mieleen. Arjessa sen huomaa helposti: jos on syömättä pitkiä aikoja, verensokeri laskee ja se vaikuttaa myös mieleen. Autonomiseen hermostoon voi puolestaan vaikuttaa hengityksen avulla.

– Fysiologisista reserveistä, kuten unesta, ruoasta, fyysisestä aktiivisuudesta ja hengityksestä, on tärkeää huolehtia.

3. Opettele erottamaan ajattelu ja tunteet

Jos ajattelu ohjaa ihmisen tunteita ja tunteet ohjaavat ajattelua, syntyy kiertävä kehä. On kuitenkin tärkeää  ymmärtää, että aina se, miltä tuntuu, ei ole totta.

– Jos tuntuu vaikealta aloittaa opiskelu aikuisena, silloin tulee uskoneeksi tunnetta. Uuden toiminnan aloittamisen ja tapojen muokkaamisen kuuluukin tuntua siltä, ettei ole varmoilla vesillä.

Jos tekee asioita vihassa, epätoivossa tai ahneudessa, on kokemastaan vaikea päästä yli, koska mielentila ei ole ollut kirkas ja selkeä.

Harri on myös tehnyt väitöskirjan vuonna 2018 yksilön ja organisaation resilienssistä. Harrin mukaan resilienssi eli sopeutumiskyky lisää valmiutta muutoksiin. Kun tapahtuu jotain odottamatonta, ihminen, jolla on hyvä resilienssi, on tilanteen päällä, pääsee siitä nopeasti yli ja palautuu muutoksesta.

4. Tee tietoisia päätöksiä

Mielen suorituskyky voi kehittyä, jos ihminen pystyy tekemään tietoisen päätöksen siitä, että hän yrittää epäonnistumisen mahdollisuudesta huolimatta. Päätöksiin liittyy siis aina riski onnistua ja samalla myös riski epäonnistua.

– Kun epäonnistuu, se on tietoisen päätöksen tulos ja siitä pääsee nopeammin eteenpäin.

Mielen suorituskykys: Ympärillä näkyvät rakennukset ovat esimerkkejä tietoisista päätöksistä, joita mieli on tehnyt, Harri Gustafsberg sanoo.

Ympärillä näkyvät rakennukset ovat esimerkkejä tietoisista päätöksistä, joita mieli on tehnyt, Harri Gustafsberg sanoo.

Kokemus vahvistaakin mielen suorituskykyä. Jos ei tee päätöstä siitä syystä, että kaikki menee kuitenkin pieleen, ei voi kehittyä. Silloin käy helposti niin, että ihminen alkaa pelätä kaikkia epävarmoja tilanteita.

– Menestyneet ihmiset ovat todennäköisesti epäonnistuneet huomattavasti useammin kuin onnistuneet. He ovat saattaneet epäonnistua sata kertaa. Silti he ajattelevat kokeilevansa niin kauan, että onnistuvat.

Lue myös: Resilienssi ei ole pelkkää sopeutumista – nämä piirteet yhdistävät vastoinkäymisistä hyvin selviytyviä

Muistiongelmat voivat ilmetä jo keski-iässä – tarkista nämä 5 elämäntapaasi, joiden avulla voit ehkäistä muistisairautta

$
0
0

1. Aivot alkavat kutistua jo alle kolmekymppisenä. Alkaako siitä muistiongelmat?

Aivot ovat tehokkaimmillaan ja pulleimmillaan noin 25-vuotiaana, jonka jälkeen ne alkavat kutistua ja hidastua. Ne koostuvat sadasta miljardista hermosolusta, joiden määrä alkaa huveta heti syntymän jälkeen. Nämä luonnolliset muutokset eivät vaikuta muistiin ja kykyyn oppia uutta.

Aivojen kapasiteetti riippuu siitä, miten niitä käyttää. Uusia hermosoluja ja niiden välisiä yhteyksiä syntyy, kun aivot saavat haasteita. Mitä enemmän käyttää aivoja, sitä vastustuskykyisemmät ne ovat ikääntymistä ja muistisairauksia vastaan.

2. Voiko jo nelikymppisen muisti olla mennyttä?

Ihan kuten iho myös muisti vanhenee, ja se alkaa heiketä nelikymppisenä. Se ei onneksi tuolloin näy käytännössä, koska elämänkokemus auttaa paikkaamaan muistissa tapahtuneita muutoksia.

Muisti voidaan jaotella aistimustyypin ja keston mukaan kielelliseen ja näönvaraiseen muistamiseen sekä lyhytkestoiseen työmuistiin ja pitkäkestoiseen muistiin. Jos nelikymppisenä opiskelee aktiivisesti vierasta kieltä, kielellinen muisti on silloin luultavasti vahvempi kuin nuorena aikuisena.

Viisikymppisenä voi huomata muistin vanhenemisen unohteluista ja hitaudesta: kiireessä jumppakassi jää kotiin ja jumpan askelkuvioita pitää kerrata entistä enemmän.

3. Onko opiskelu ainut keino pitää muisti virkeänä?

On totta, että korkeasti koulutetuilla on muita vähemmän muistisairauksia. Koulutus ohjaa heidät monesti työhön, joka sisältää ongelmanratkaisutehtäviä eli aivoille tarpeellisia ärsykkeitä.

Ihmisen aivot muovautuvat koko eliniän, ja eri elämänvaiheissa ne saavat ärsykkeitä eri asioista. Kun Lontoon taksikuskien aivoja tutkittiin aikana ennen navigaattoreita, havaittiin, että heillä lähimuistista vastaava aivojen hippokampus oli keskimääräistä suurempi. Se kasvoi, kun kuljettaja joutui painamaan mieleensä katujen nimiä ja reittejä.

Muistin kannalta opiskelu on aina höydyllistä, muttei välttämätöntä. Aivot aktivoituvat, kun ihminen tekee asioita, joista hän on aidosti kiinnostunut. Kiva harrastus on muistin hyvä kaveri.

4. Pitääkö muistin takia aina vaivata päätä?

Esimerkiksi käsityöt, matkailu ja kulttuurin kuluttaminen tukevat muistia yhtä tehokkaasti kuin sudokut. Uudet kokemukset ja rutiinien rikkominen aktivoivat aivoja: Vaihtele työmatkaan käyttämääsi reittiä. Tee ruokaostokset vieraassa kaupassa. Lataa kahvinkeitin välillä heikommalla kädelläsi.

Aivoterveyden kannalta aivojen käytön ja levon tulisi olla tasapainossa. Jos töissä tai opinnoissa aivot pakertavat, vapaalla niiden olisi hyvä antaa palautua, esimerkiksi luonnossa vaeltelemalla. Jos työ hoituu rutiininomaisesti, vapaa-ajalla aivoja pitää haastaa.

5. Miten keski-iässä voi suojella muistia?

Aivoterveyteen kannattaa alkaa panostaa jo keski-iässä. Sydänterveydelle tärkeät tekijät ovat myös aivoille tärkeitä. Keski-iän terveelliset elintavat voivat lykätä muistisairauksien puhkeamista kymmenellä vuodella.

Säännöllinen liikunta on tärkein asia, mitä keski-ikäinen voi muistinsa eteen tehdä. Keski-ikäisillä, aktiivisesti liikkuvilla henkilöillä muisti säilyy iäkkäänä parempana kuin vähemmän liikkuvilla.

Tämä selittyy sillä, että muistisairauksiin johtavat muutokset saavat aivoissa alkunsa arviolta parikymmentä vuotta ennen oireita. Liikunta puree tehokkaasti muistisairauksien merkittäviin riskeihin eli ylipainoon, korkeaan kolesteroliin ja kohonneeseen verenpaineeseen.

6. Onko liikuntalajilla väliä?

Kaikki liikunta aktivoi aivoja, mutta aivot tykkäävät eniten rytmisdynaamisista lajeista. Mutta jos esimerkiksi tanssi, suunnistus tai mailapelit eivät kiinnosta, on parempi liikkua itselle mieluisalla tavalla kuin olla täysin liikkumatta.

Vaihtelu haastaa aivoja, mutta se ei tarkoita sitä, että aina pitäisi opetella uusia lajeja. Älypuhelimesta löytyy sovelluksia, joiden avulla voi suunnitella uusia kävelyreittejä. Matkan varrella voi bongata lintuja tai kaupungin nähtävyyksiä.

7. Onko syytä huoleen, jos jo keski-ikäisenä unohtelee asioita?

Työikäisen muistiongelmat johtuvat useimmin aivojen ylikuormituksesta ja kiireestä. Aivot tarvitsevat palautuakseen lepoa ja unta, jonka aikana ne puhdistuvat muistia haittaavista kuona-aineista. Aivojen päiväaikaisen vireystilan kannalta 7–8 tunnin uni on ihanteellinen.

Kiireessä tiedonkäsittely on pinnallista eivätkä asiat tallennu muistiin. Muistilaput, listat ja kalenteri ovat hyviä apukeinoja muistin ulkoistamiseen. Asiat jäävät päähän paremmin, kun tekee yhden asian kerrallaan eikä esimerkiksi yritä samaan aikaan kuunnella ja kirjoittaa.

8. Miten eläkeläisen muistiongelmat pidetään kurissa ja muisti virkeänä?

Eläkkeellä pitäisi jaksaa olla kiinnostunut ympäristöstä ja muista ihmisistä. Keskusteleminen ja ajatusten vaihtaminen muiden kanssa aktivoivat aivoja ja lisäävät hermosolujen välistä toimintaa. Ellei kotona ole juttukaveria, sellaisen voi löytää harrastusten parista. Sosiaalinen media ja puhelin tarjoavat sosiaalisuutta, jos kotoa on vaikea poistua.

9. Paranevatko iäkkään muisti ja muistiongelmat lisäravinteilla?

Omega-3-rasvahapot edistävät hermosolujen välistä toimintaa. Muistisairauksia sairastavilla on usein puutetta B12-vitamiinista ja folaatista. Näitä kumpaakin saa ruoasta: omega-3-rasvahappoja rasvaisesta kalasta ja folaattia vihreistä kasviksista ja täysjyväviljasta.

Pitkäaikainen B12-vitamiinin puute haittaa muistia, ja sen imeytyminen voi heikentyä ikääntyessä. Sitä ei kannata ottaa purkista ennen kuin tarve on selvitetty verikokeella.

Sydämelle hyvää tekevä, kasviksia, kalaa ja kotimaisia marjoja sisältävä ruokavalio on hyväksi myös aivoille.

10. Koska muisti kannattaa testauttaa?

Jokainen meistä unohtelee asioita, nimiä ja tapaamisia, eikä satunnaisista unohteluista tarvitse huolestua, sillä kiire kuormittaa muistia.

Mutta jos muistiongelmat haittaavat arjessa tai muisti aiheuttaa vaaratilanteita, kannattaa käydä lääkärin pakeilla. Lääkäri kertoo, tarvitaanko muistitestejä.

Asiantuntijana neurologian dosentti Jaana Suhonen, Terveystalo ja Seppälääkärit, Jyväskylä

 

Mononukleoosi eli pusutauti on virustauti, jonka sairastavat käytännössä kaikki – lääkäri vastaa 8 kysymykseen mononukleoosista

$
0
0

Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Hanna Karvonen Terveystalosta vastasi kysymyksiimme mononukleoosista.

1. Mikä mononukleoosi on?

– Mononukleoosi on virustauti, jonka käytännössä kaikki ihmiset sairastavat jossain elämänvaiheessa. Kun ihminen on saanut viruksen, se jää asumaan ihmiseen ikuisiksi ajoiksi. Oireinen vaihe on lyhyt.

2. Miten mononukleoosi tarttuu?

– Mononukleoosin aiheuttaa Epstein-Barrin virus eli EBV, joka siirtyy ihmisestä toiseen syljen välityksellä. Mononukleoosi voi kuitenkin tarttua täysin oireettomalta ihmiseltä, joka on sairastanut taudin jo kauan aiemmin. On siis mahdotonta tietää, keneltä mononukleoosin on saanut.

3. Mitä oireita mononukleoosista tulee? Entä milloin on hakeuduttava lääkäriin?

– Lähes kaikilla tautiin kuuluu kuume ja yleinen huonovointisuus. Taudin kylkiäisenä tulee hyvin herkästi nielutulehdus. Nieluoireilu on tyypillisesti hyvin rajua. Onkin hyvin tavallista, että lääkäriin tullaan nielutulehduksen takia, ei mononukleoosin. Joka viidennellä mononukleoosista kärsivällä esiintyy luomien turvotusta. Heillä tauti alkaa usein niin, että luomet ovat turvoksissa. Joka kymmenes kärsii pilkkuihottumasta. Se on lieveilmiö, mutta jos ei ymmärretä, että kyse on mononukleoosista, saatetaan potilaalle määrätä nielutulehdukseen antibiootiksi amoksisilliinia. Jos näin tehdään, ihottuma lehahtaa pahemmaksi melkeinpä varmasti. Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos kuume on jatkunut pari päivää tai jo aiemmin, jos vointi on erityisen huono.

4. Mikä vaikuttaa siihen, kuinka rajut oireet mononukleoosi aiheuttaa?

– Se riippuu paljon kahdesta asiasta: milloin taudin sairastaa ja tuurista. Jos lähdetään seulomaan, niin noin puolella alle 5-vuotiaista löytyy taudin vasta-aineita, eli he ovat taudin sairastaneet. Jos mononukleoosin sairastaa alle kouluikäisenä, oireina on usein vain pari päivää flunssaa ja hieman kuumetta, ei sen ihmeellisempää. Mutta jos mononukleoosin sairastaa teini-ikäisenä tai aikuisena, oireita on enemmän, ne ovat rajumpia ja tauti kestää kauemmin. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että mitä vanhempana mononukleoosin sairastaa, sitä hankalampi tauti yleensä on. Tautiin liittyy vanhemmalla iällä herkemmin imusolmukesuurentumia ja nielutulehduksia.

Puolet alle 5-vuotiaista ovat sairastaneet mononukleoosin.

5. Miksi joku sairastaa taudin jo pienenä ja toiset vasta vanhempana?

– Asia riippuu pitkälti siitä, missä pienenä liikkuu ja onko perheessä esimerkiksi paljon eri-ikäisiä lapsia. Voidaan melkeinpä olettaa, että esimerkiksi kaikki tarhalaiset viruksen saavat. Siellä sylki vaihtuu. Ja sitten teini-ikä on toinen suuri huippu, kun tauti tarttuu syljen välityksellä. Tästä tulee taudin lempinimikin: pusutauti.

6. Kuinka mononukleoosi todetaan?

– Mononukleoosi pystytään testaamaan joko nielusta otettavalla pikatestillä tai verikokeella, joka on luotettavampi vaihtoehto. Verikokeesta nähdään, onko ihmisellä mononukleoosi parhaillaan, mutta myös se, jos ihminen on sairastanut mononukleoosin joskus menneisyydessä. Jälkimmäinen tieto voi olla hyödyllinen siinä mielessä, että jos ihmisellä on mononukleoosi ollut, hänen ei tarvitse tautia enää koskaan epäillä.

7. Miten mononukleoosia hoidetaan?

– Mononukleoosissa yleensä tärkeintä on ymmärtää, että kyse on mononukleoosista. Mononukleoosiin ei ole parantavaa lääkitystä. Ihmisen on vain levättävä. Oireita voidaan helpottaa lääkkeillä.

8. Kuinka kauan mononukleoosista toipuminen kestää?

– Mononukleoosi voi kestää viikon tai jopa kuukauden, tapauksesta riippuen. Voi myös olla, että sairastaa viikon, mutta on huonona ja kaipaa lepoa vielä kuukauden. Tauti voi äityä todella hankalaksi, jos ihminen ei sairasta rauhassa ja anna kehon levätä. Mononukleoosi voi johtaa oireettomaan maksatulehdukseen ja pernan laajenemiseen, eli tauti on otettava vakavasti. On tärkeää keskustella lääkärin kanssa toipumisajasta ja siitä, milloin voi alkaa taas esimerkiksi urheilla normaalisti. Mononukleoosi ei ole vain nielutulehdus vaan koko kehon sairaus. Mononukleoosin aikana on kunnioitettava omaa kehoa ja ymmärtää taudin asettamat rajat. Ajan antaminen toipumiselle on tärkeää.

Näin pienillä ja arkisilla tavoilla saavutat jo terveyshyötyjä – 4 terveellisen elämän peruspilaria

$
0
0

Muutama minuuttikin kerralla riittää. UKK-instituutin uudet, aikuisten liikkumisen suositukset tuovat lohdullista tietoa niille, joiden aika ei tunnu riittävän pitkiin treeneihin. Uusissa suosituksissa vaade 10 minuutin yhtäjaksoisesta liikkumisesta onkin poistunut.

UKK-instituutin johtaja, lääketieteen tohtori Tommi Vasankari kertoo, että uusissa tutkimuksissa on todettu, ettei ole olemassa yhtä yksittäistä minuuttimäärää, kuinka pitkään liikunnan pitäisi kerrallaan kestää, jotta siitä saataisiin terveyshyötyjä. Tärkeintä on, että liikuntaa tulee kokonaisuudessaan riittävästi.

Listasimme suositusten perusteella neljä terveellisen elämän peruspilaria.

1. Kevyttä liikuskelua

Uuden suosituksen valossa huomiota kannattaa kiinnittää erityisesti arjen pieniin hetkiin: paikallaanolon tauottamiseen ja kevyeen liikuskeluun.

Esimerkiksi töitä kannattaa välillä tehdä seisten ja pieni taukojumppakin auttaa. UKK-instituutin mukaan liikuskelu aktivoi lihaksia, vähentää kehon kuormittumista ja lisää tuki- ja liikuntaelimistön hyvinvointia. Kevyt liikuskelu voi myös parantaa veren sokeri- ja rasva-arvoja. Lisäksi se vetreyttää niveliä, vilkastuttaa verenkiertoa ja virkistää mieltä.

Liikuntaa saa jo siitäkin, että valitsee portaat hissin sijaan.

Uudet suositukset pohjautuvat Yhdysvaltain terveysviranomaisten viime vuonna päivitetyille suosituksille. Niiden takana on UKK-instituutin mukaan kattava tieteellinen näyttö.

Mutta millaisia vaikutuksia on sillä, että nousee töissä välillä tuolista ylös verrattuna siihen, että istuisi koko päivän paikallaan? Vasankarin mukaan aiemmin on ajateltu, että jos liikkuu riittävästi muutoin, ei töissä paikallaan istumisella ole kovin suuria vaikutuksia.

Nyt on kuitenkin havaittu, että pelkkä istumisen tauottaminen tai istumisen kokonaismäärän vähentäminen vaikuttavat jo kuolleisuuteen ja monien sairauksien riskitekijöihin, kuten esimerkiksi kakkostyypin diabetekseen.

– Istumisen vähentämisellä kyetään torjumaan samankaltaisia aineenvaihdunta- ja sydänsairauksia ja tiettyjä syöpätauteja, joita riittävällä liikkumisellakin kyetään torjumaan.

Jotta istumisella ei olisi väliä, pitäisi treenimäärän lähennellä huippu-urheilijan tasoa. Istumisen suurta määrää ja liikunnan vähyyttä pitäisikin Vasakarin mukaan tarkastella kahtena erillisenä riskitekijänä.

Istumiseen liittyvä tutkimus on Vasankarin mukaan vielä sen verran nuorta, että vielä ei tiedetä, montako kertaa tunnissa pitäisi nousta ylös ja montako tuntia istumista ja paikallaanoloa saisi maksimissaan päivän aikana olla.

2. Palauttava uni

Uutta liikkumisen suosituksissa on myös huomion kiinnittäminen uneen. Vasankari kertoo, että nyt on saatu entistä vahvemmat näytöt unen ja liikunnan keskinäisestä yhteydestä.

– Riittävä liikkuminen turvaa hyvää yöunta, ja toisaalta on havaittu, että hyvä yöuni palauttaa liikkumisesta, hän sanoo.

Mutta mikä sitten on riittävästi? Suosituksen mukaan unta on saanut tarpeeksi, kun herää aamulla virkeänä. Toinen merkki riittävästä unesta on Vaskarin mukaan se, että herää aamulla ilman herätyskellon soittoa, eli silloin, kun uni loppuu.

Lue myös: Parhaat vinkit palautumiseen – fysiikkavalmentaja Marko Yrjövuori kehottaa kiinnittämään huomiota näihin 7 asiaan

3. Syke koholle

Uusien suositusten ydin on sama kuin aiemminkin: sydämen sykettää kohottavaa liikuntaa on hyvä harrastaa kaksi ja puoli tuntia viikossa, jotta määrä olisi terveyden kannalta riittävä. Oman vajaan kolmituntisensa voi kerryttää itselleen mieluisalla, sykettä nostattavalla lajilla, kuten esimerkiksi tanssimalla tai retkeilemällä.

Samoihin terveyshyötyihin pääsee harrastamalla rasittavaa liikuntaa tunnin ja vartin viikossa. Se voi olla esimerkiksi juoksua, pallopelejä, hiihtoa tai pyöräilyä.

Kolmas vaihtoehto samaisten vaikutusten saamiseksi on yhdistelmä molempia.

– Rasittavaa ja reipasta voi yhdistellä vaikkapa siten, että liikkuu tunnin rasittavasti ja puoli tuntia reippaasti. Eli yhdistelmä rasittavasta ja reippaasta kelpaa myös, kunhan sitä tulee riittävä määrä.

Vasankari painottaa, että  omaa liikkumisen määrää arvioidessa kannattaa tunnistaa oma kuntotasonsa: se, mikä yhdelle on raskasta, voi olla toiselle kevyttä.

4. Lihakset kuntoon

Liikkumisen suositusten mukaan kehon lihaksia ja liikehallintaa tulisi harjoittaa vähintään kahdesti viikossa. Kropan suuria lihaksia tulisi kuormittaa ja tasapainoa harjoittaa. Molemmat onnistuvat esimerkiksi porraskävelyllä, ryhmäliikuntatunnilla, kuntosalilla tai raskaita pihatöitä tehden.

Lue myös: Lihaskuntohaaste: kuukaudessa huimasti parempi lihaskunto 3 liikkeen kotitreenillä!

Uskotko liikkuvasi riittävästi? Tee UKK-instituutin testi tästä.

Pihi nukkuja kaivaa itselleen kuoppaa – jos olet aina väsynyt, et arvosta unilääkärin mukaan tarpeeksi nukkumista: ”Se on jonkinlaista masokismia”

$
0
0

Väsyttää koko ajan. Syy siihen on todennäköisesti se, että nukut liian vähän. Sen lisäksi, että väsymys on ikävä seuralainen, tekee unesta pihistelijä itselleen hallaa – monellakin eri tavalla.

Unen tehtäviin kuuluu muun muassa tuottaa energiaa sekä huolehtia muistista, aineenvaihdunnasta ja yleisestä kunnosta. Liian vähäinen uni heikentää elimistön puolustusmekanismia ja laskee mielialaa, saa meidät toimimaan kuin usvassa ja hiipimään jääkaapille popsimaan ylimääräisiä välipaloja, kun vatsa kurnii nälkää. Univaje vaikuttaa meihin kokonaisvaltaisesti.

Miksi ihmiset sitten nukkuvat liian vähän?

– Sitä minäkin ihmettelen päivittäin! Lisäksi valtaosa ihmisistä, jotka nukkuvat aivan liian vähän, tietävät sen itsekin. Se ei yksinkertaisesti mene jakeluuni – se on jonkinlaista masokismia, unilääkäri, dosentti Henri Tuomilehto toteaa.

Valitettavasti ihmiset turtuvat univajeeseen.

– Väsymykseen tottuu – mennään puolitolkulla eteenpäin, selviydytään päivä kerrallaan. Yhtäkkiä onkin mennyt kymmenen vuotta liian vähäisillä unilla.

Kysyimme unilääkäri Tuomilehdolta viisi kysymystä unesta ja nukkumisesta.

1. Jos väsyttää koko ajan, kuinka paljon pitäisi nukkua, ettei enää väsyttäisi?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitokset (THL) julkaiseman Finterveys 2017 -tutkimuksen mukaan suomalaiset naiset nukkuvat keskimäärin 7 tuntia ja 24 minuuttia. Miesten keskimääräinen uniaika on hieman lyhyempi, 7 tuntia ja 18 minuuttia.

Jos olet aina herätessäsi väsynyt, pitäisi hälytyskellojen soida. Mutta mistä sitten tietää, kuinka paljon itse tarvitsee unta? Helpoin keino selvittää asia on lisätä unenmäärää. Toisin sanoen, mene puoli tuntia tai tuntia aikaisemmin nukkumaan kuin normaalisti.

– Jos nukut puoli tuntia ja tunnin enemmän kuin normaalisti, jo kahdessa viikossa huomaat sen vaikutukset ja tiedät, oletko nukkunut riittävästi.

Nukkumalla menestykseen -kirjan kirjoittanut unilääkäri Henri Tuomilehto ei ymmärrä, miksi ihmiset nukkuvat liian vähän. Jos väsyttää koko ajan, nuku enemmän, Tuomilehti ohjeistaa.

Nukkumalla menestykseen -kirjan kirjoittanut unilääkäri Henri Tuomilehto ei ymmärrä, miksi ihmiset nukkuvat liian vähän. Jos väsyttää koko ajan, nuku enemmän, Tuomilehti ohjeistaa.

Lue myös: Miten päästä eroon jatkuvasta väsymyksestä? Lääkäri varoittaa pahimmista virheestä, minkä voit unillesi tehdä

2. Miten omaa untaan voisi parantaa?

Ihminen, joka ei ymmärrä tai arvosta nukkumista, ei myöskään näe vaivaa sen eteen, Tuomilehto toteaa. Nukkumisen tärkeys täytyy ensin ymmärtää, ennen kuin lähtee hifistelemään.

– Tärkeintä on arvostaa unta. Mielestäni ihmiset eivät sitä juurikaan tee.

Finterveys 2017 -tutkimuksen mukaan joka toinen mies ja lähes kaksi kolmesta naisesta oli kokenut unettomuutta tutkimusta edeltäneen kuukauden aikana. Käytännössä se tarkoitaa yli kahta miljoonaa henkilöä.

– Hyvä uni on osa terveellistä elämäntapaa. Jos sitä ei harjoita säännönmukaisesti, siinä ei voi myöskään kehittyä. Jos esimerkiksi käyt kerran kuussa lenkillä, on turha odottaa tuloksia.

Tuomilehdon mukaan huonosti nukuttu yö onkin peiliin katsomisen paikka. Käytännössä se on merkki siitä, että asiaan tarvitaan muutos.

3. Mitä asialle siis pitäisi tehdä?

–  Aivan ensimmäiseksi pitää ymmärtää, ettei unesta voi pihistellä. Uni on perusta kaikelle: sille, että voit viettää laadukasta elämää, käydä töissä ja sinulla on energiaa työpäivän jälkeenkin sekä sille, että pystyt liikkumaan ja syömään terveellisesti. Jos ihminen on väsynyt, ei hän varmasti lähde lenkille, Tuomilehto sanoo.

Entä ne käytännön vinkit?

  • Harrasta liikuntaa.
  • Syö hyvä iltapala, koska nälkäisenä ei kannata mennä nukkumaan.
  • Tee illastasi mukava. Lue kirjaa tai katso rentouttavaa tv-sarjaa, mutta älä räplää puhelinta tai katso sähköposteja.
  • Pidä huolta, että makuuhuoneesi on pimeä ennen nukkumaanmenoa.
  • Pyri tekemään unirytmistäsi säännöllinen.

Muun muassa nämä vinkit auttavat saamaan unenpäästä kiinni, mutta…

– Hyvä nukkuminen ei ole itsestäänselvyys, sen eteen pitää nähdä vaivaa. Kun sen ymmärtää, vasta sitten vinkeillä on merkitystä, Tuomilehto toteaa.

4. Menet nukkumaan tuntia aiemmin, mutta uni ei tulekaan. Mistä se kertoo?

– Se kertoo siitä, että kyseessä on todennäköisesti unihäiriö. Ja unihäiriöitä on olemassa useita kymmeniä erilaisia, Tuomilehto toteaa.

Esimerkiksi herkkäunisuus, unettomuus, uniapnea, unissa puhuminen ja unissakävely ovat unihäiriöitä.

Jos omat konstit eivät riitä väsymyksen taltuttamiseen, on aika mennä lääkäriin.

– Jos sinulla on esimerkiksi flunssa, voit parannella sitä pari päivää itse. Mutta jos se ei parane, silloin menet lääkäriin. Sama pitäisi päteä uniongelmien kanssa, Tuomilehto sanoo.

5. Unesi on katkonaista, ja heräilet keskellä yötä. Mistä se kertoo?

Moni kärsii välillä siitä, että työpaikan ongelmat tunkeutuvat uniin, etenkin silloin, kun olo on jo valmiiksi stressaantunut. Mutta jos ihminen nukkuu jatkuvasti huonosti ja syyttää siitä vuosikausia stressiä, on Tuomilehdon mukaan tunnustettava, että kyseessä on unihäiriö.

– Stressi ja uni toki linkkautuvat todella vahvasti toisiinsa: ne ihmiset, joiden uneen stressi vaikuttaa, ovat herkkäunisia, Tuomilehto painottaa ja jatkaa:

– Stressi on triggeri eli laukaiseva tekijä uniongelmiin, mutta taustalla on todellisuudessa se, että ihminen on herkkäuninen. Silloin pienetkin asiat, kuten valo ja lämpötila, vaikuttavat unensaantiin.

Pidä siis huoli hyvästä unihygienista eli vältä esimerkiksi alkoholin käyttöä paria tuntia ennen nukkumaanmenoa sekä kahvin tai kofeiinipitoisten juomien juomista ja tupakointia 4–5 tuntia ennen kuin haluat nukahtaa.

Ja jos saman katon alla asuu uniongelmainen ihminen, on se usein koko perheen yhteinen ongelma. Tästäkin syystä unta pitää osata arvostaa ja hakea apua uniongelmiin, eikä vain voivotella aamulla, että taas väsyttää.

Lue myös:

Kärsitkö unettomuudesta? 5 yllättävää keinoa saada unen päästä kiinni

Stressi herättää keskellä yötä – mitä tehdä? Kysyimme asiantuntijalta

Oletko jatkuvasti väsynyt? Nämä oireet voivat kieliä uniapneasta – lääkäri kertoo


Hoitamaton keliakia voi aiheuttaa jopa hedelmättömyyttä – asiantuntija kertoo, milloin kannattaa mennä lääkäriin

$
0
0

Hedelmättömyys. Masennusoireita. Lapsilla kasvuhäiriöitä.

Hoitamattomasta keliakiasta voi tulla vakavia seurauksia. Mutta mistä sairauden oikein tunnistaa? Keliakialle tyypilliset vatsaoireet voivat nimittäin kertoa myös esimerkiksi stressistä tai laktoosi-intoleranssista.

– Oireiden kirjo voi olla äärimmäisen laaja, kertoo sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Olli-Pekka Koivurova Terveystalosta.

Joskus nivelkivut, kutiseva ja rakkulainen ihottuma, osteoporoosi, aneemisuus, migreeni, epilepsia, kohonneet maksa-arvot ja hampaiden kiillevauriot voivat kieliä keliakiasta ja toisinaan sairaus ei taas oireile lainkaan.

Niin sanottu klassinen keliakia aiheuttaa esimerkiksi ripulia ja laihtumista, Koivurova kertoo. Tällaisia oireita saa hänen mukaansa kuitenkin vain alle kolmasosa keliaakikoista.

Jopa puolella sairastuneista ei ole mitään tunnistettavaa oiretta. Oireettomina itseään pitävien elämänlaatu kuitenkin yleensä paranee, kun he saavat keliakiadiagnoosin ja alkavat noudattaa gluteenitonta ruokavaliota, Koivurova kertoo. Voi siis myös olla niin, että omia oireita ei aina tunnisteta.

Myös esimerkiksi suun aftat voivat kieliä keliakiasta, vaikka yleensä ne ovat virusperäisiä. Jos aftat ovat toistuvia, niitä on paljon, eivätkä ne parane kunnolla, kannattaa hakeutua lääkäriin.

Keliakia voi johtaa hedelmättömyyteen

Keliakian mahdollisuus selvitetään verikokeella. Sen luotettavuus on Koivurovan mukaan noin 95 prosenttinen. Oireiden perusteella keliakiaa ei voida diagnosoida, koska esimerkiksi klassisten keliakiaoireiden taustalla voi olla moni muukin suolistosairaus.

Keliakiassa on kyse siitä, että vehnän, ohran ja rukiin sisältämä gluteeni aiheuttaa tulehduksen ohutsuolen limakalvolla. Sen myötä suolistonukka surkastuu, ja tulehdusreaktio heikentää ravintoaineiden imeytymistä limakalvon läpi.

Hoitamattomana keliakian seuraukset ovat osittain jopa peruuttamattomia. Jos esimerkiksi lapsen keliakiaa ei tunnisteta ja hoideta silloin, kun hän on kriittisessä kasvuvaiheessa, voi lapsi jäädä lyhyemmäksi kuin minkä mittaiseksi hänellä olisi edellytykset kasvaa, Koivurova sanoo.

– Siksi on tärkeää, että lasten kohdalla se tunnistettaisiin mahdollisimman nopeasti, hän sanoo ja jatkaa, että Suomessa neuvolassa ja kouluterveydenhoidossa kasvukäyriä seurataan tarkasti.

Naisilla hoitamaton keliakia voi johtaa hedelmättömyyteen. Se johtuu vitamiini- ja hivenainepuutoksista ja siitä, ettei keho saa tarpeeksi ravintoaineita. Keliakia seulotaankin lapsettomuustutkimuksissa.

Keliakiasta johtuva lapsettomuus ei yleensä ole pysyvää, vaan hedelmällisyys palautuu, kun keliaakikko alkaa syödä gluteenittomasti.

Hoitamaton keliakia nostaa myös ohutsuolen syöpäriskiä, kun suolessa riehuu jatkuvasti tulehdus. Riski laskee lähelle normaaliväestön tasoa, kun sairautta hoitaa.

Lisäksi keliakia estää hoitamattomana kalsiumin ja D-vitamiinin imeytymistä ja aiheuttaa siksi osteoporoosia erityisesti vaihdevuodet ylittäneillä naisilla, mutta riski kasvaa kaikenikäisillä, niin miehillä kuin naisilla.

– Se ei välttämättä korjaannu kokonaan, vaikka imeytyminen parantuisi.

Ylivarovaisuus ei kannata

Kannattaisiko siis vain jättää gluteeni pois, jos epäilee itsellään keliakiaa? Koivurovan mukaan ei. Gluteenin poisjättäminen yksipuolistaa ruokavaliota ja voi vähentää energiansaantia. Koska gluteenia on leivän lisäksi monessa muussakin ruoassa, aiheuttaa gluteenin poisjättäminen arjessa lisää työtä, kun pitää katsoa tarkasti, mitä suuhunsa laittaa.

– Tiedämme, että suurin osa viljoista oireita saavista ihmisistä ei ole keliaakikkoja. He ovat yleensä gluteenienteropaatikkoja eli terveitä ihmisiä, jotka saavat oireita viljatuotteista ilman, että suolessa on vaurioita tai sairautta.

Heillä gluteiini ärsyttää ja aiheuttaa  suolisto-oireita, kuten vatsan turvotusta, ilmavaivoja ja ulosteen löysyyttä. Gluteenienteropaatikkojen ei tarvitse luopua viljatuotteista tai gluteenista kokonaan, vaan usein gluteenin vähentäminen riittää. Vehnää sisältävän leivän sijaan he voivat esimerkiksi valita kauraleivän.

Gluteenienteropaatikkoihin lukeutuu Koivurovan mukaan 80–90 prosenttia niistä, jotka saavat oireita viljoista. Sitä, kuinka paljon gluteenienteropaatikkoja on tarkalleen Suomessa, ei kuitenkaan tiedetä.

Milloin on syytä epäillä, että sairastaa keliakiaa?

Keliakia-alttius on perinnöllistä, joten jos omassa suvussa on keliakian sairastajia, on myös itsellä tavallista suurempi riski sairastua.

Jos vatsavaivoja ilmenee, voivat erityisesti alle 50-vuotiaat selvittää apteekista saatavien keliakiatestien avulla itse, sairastavatko he keliakiaa. Heillä nimittäin pahanlaatuiset sairaudet ovat erittäin harvinaisia, Koivurova kertoo. Sormenpäästä otetaan verinäyte, jolla testataan vasta-aineita, yleisimmin transglutaminaasivasta-aineita tai deaminoituja gliadiinivasta-aineita. Jos tulos on positiivinen, tulee hankkiutua lääkäriin ja testata asia vielä laboratoritutkimuksella.

Sen sijaan uusia vatsaoireita havaitsevien, yli viisikymppisten tulisi hankkiutua lääkärin pakeille herkästi, koska riski esimerkiksi  ruuansulatuskanavan syöpiin, erityisesti kolorektaalisyöpään, haimasyöpään sekä vatsasyöpään kasvaa. Niiden oireet voivat olla moninaisia ja toisaalta alkuvaiheessa myös vähäisiä. Siksi on tärkeää selvittää, ettei vatsaoireen syynä ole syöpä.

Keliakia on Koivurovan mukaan melko yleinen sairaus suomalaisilla, mutta tämä voi osittain selittyä sillä, että sairaus osataan suomalaisessa terveydenhuollossa tunnistaa hyvin.

Hän kertoo, että Suomessa ja Pohjoismaissa ollaan muuta Eurooppaa ja Yhdysvaltoja edellä keliakian tunnistamisessa ja hoidossa. Suomessa on tutkittu esimerkiksi sitä, voisiko keliakiaa hoitaa lääkkein, Koivurova kertoo. Toistaiseksi ainoa hoitomuoto on kuitenkin gluteeniton ruokavalio. Vain joitakin hyvin harvinaisia, keliakiaan liittyviä sairauksia voidaan hoitaa lääkkeillä.

– Suomen valveutuneisuus keliakiassa perustuu Tampereen yliopistossa aktiivisesti tehtyyn tutkimustyöhön. Se on Suomen keliakian tutkimusmekka. Tutkimustuloksia on varsin nopeasti pystytty soveltamaan terveydenhuollossa.

Lue myös: Sairaanhoitaja Katja Pakarinen selviytyi suolistosyövästä – nyt hän kertoo tarinansa, ettei kenenkään tarvitsisi tuntea häpeää

Kärsitkö suun ja silmien kuivumisesta? Kyse saattaa olla reumaperäisestä Sjögrenin oireyhtymästä

$
0
0

Silmiä kutittaa ja suuta kuivaa. Yöllä täytyy herätä juomaan, ja sen jälkeen rampata vessassa. Onko kyse allergiasta, vaihdevuosioireista vai mistä ihmeestä?

Joissakin tapauksissa tällaisen vaivan voi aiheuttaa Sjögrenin oireyhtymä. Se on reumaperäinen autoimmuunisairaus, joka puhkeaa yleensä noin 40–50-vuoden iässä. Noin 90 prosenttia siihen sairastuvista on naisia.

Primaarinen Sjögrenin oireyhtymä on itsenäinen sairaus. Sekundaarinen Sjögrenin oireyhtymä liittyy muihin autoimmuunisairauksiin, kuten nivelreumaan, jolloin oireet ovat lievempiä kuin primaarisessa Sjögrenin syndroomassa.

Suu ja silmät kuivuvat

– Sjögrenin oireyhtymässä elimistön limakalvot kuivuvat, mikä johtuu avoeritteisten rauhasten kroonisesta tulehduksesta. Lisäksi voi esiintyä väsymystä, valkosormisuutta, nivelkipuja, ja joskus myös lihaskipuja, sanoo reumatologiaan erikoistuva lääkäri Suvi Peltoniemi.

Yleisimmät oireet ovat silmien ja suun kuivuminen.

– Silmien kuivuminen on niin häiritsevää, että tuntuu kuin koko ajan olisi roska silmässä. Kuivuuden takia silmät myös vetistävät herkästi ärsytyksen seurauksena. Esimerkiksi jos ulkona on tuulista, silmät saattavat vuotaa, Peltoniemi sanoo.

Suun kuivuuden takia Sjögrenin syndrooma -potilaat usein kokevat, että he joutuvat juomaan vettä tavallista enemmän.

– Lisäksi nieleminen voi tuntua haasteelliselta ja puhuessa voi tulla tunne, että kieli takertuu kurkkuun. Limakalvot voivat punoittaa ja kirvellä sekä makuaistimukset heikentyä.

Suun kuivuminen saattaa aiheuttaa muita ongelmia. Sylki suojaa hampaita kariesta vastaan. Kun syljen eritys vähenee, suun terveys heikentyy.

– Hammaslääkäri voi huomautella, että on paljon reikiä. Paikat voivat lähteä ja hampaat lohkeilla. Huono syljeneritys altistaa myös iensairauksille ja hiivasieni-infektioille. Siksi Sjögrenin syndrooma -potilaille suositellaan, että he kävisivät hammaslääkärissä tai suuhygienistillä pari kertaa vuodessa.

Lisäksi on yleistä, että potilas kärsii nivelkivuista.

– Kipua voi olla missä tahansa nivelissä, mutta useimmiten ne ovat kädet, ranteiden ja sormien nivelet, jotka oireilevat, Peltoniemi täsmentää.

Väsymys voi olla myös yksi oire. Niin myös lihaskipu, joka on kuitenkin harvinaisempaa.

– Jos sitä on, se saattaa ilmetä missä tahansa lihaksistossa.

Sjögrenin syndrooma

Nivelkivut ovat yleisiä Sjögrenin oireyhtymässä. Useimmiten ranteiden ja sormien nivelet oireilevat.

Sjögrenin oireyhtymä voi oireilla myös limakalvoilla

Sjögrenin oireyhtymään liittyy muitakin oireita, jotka eivät kuitenkaan ole yhtä yleisiä kuin suun ja silmien kuivuminen ja nivelkivut.

Yksi niistä on nenän limakalvojen kuivuminen.

– Nenä voi olla tukkoinen, tai voi saada normaalia herkemmin verenvuotoa, koska limakalvot ovat niin kuivat, Peltoniemi kertoo.

Myös alapään limakalvot saattavat kuivua, mikä tuntuu yhdyntäkipuna. Limakalvojen kuivuus ei oireile kutinana.

– Jotkut potilaat saavat herkemmin virtsatieinfektioita, jos limakalvot ovat huonossa kunnossa.

Sjögrenin syndrooma voi oireilla myös kuivana yskänä, koska keuhkot ovat yksi elimistön limakalvoista.

Oireisiin saattaa kuulua myös sylkirauhasten turpoaminen ja kipeytyminen, mikä on seurausta niiden tulehtumisesta.

Diagnosoiminen ei ole helppoa

Sjögrenin syndroomaa ei ole ihan helppo tunnistaa. Ensinnäkin oireet muistuttavat vaihdevuosioireita.

–Kun naiset ylittävät vaihdevuosi-iän, suurimmalla osalla limakalvot alkavat kuivua. Se johtuu siitä, että estrogeenipitoisuus laskee, Peltoniemi sanoo.

Myös jotkin lääkkeet aiheuttavat suun ja silmien kuivumista.

– Esimerkiksi verenpainetautia hoidetaan diureeteilla ja betasalpaajilla, ja ne voivat vähentää kyynelnesteen ja syljen eritystä.

Sjögrenin oireyhtymää lähdetään selvittämään tekemällä useampi testi. Ensin testataan potilaan kyyneleritystä ja syljen eritystä. Jos ne ovat alentuneet, epäilys syndroomasta vahvistuu. Lisäksi verestä mitataan SSA- ja SSB-vasta-aineita. Niiden löytyminen saattaa viitata Sjögrenin syndroomaan.

– Lääketieteessä kiistellään parhaillaan siitä, voiko Sjögrenin oireyhtymää ylipäätään olla ilman näitä vasta-aineita, Peltoniemi kertoo.

Korvalääkärin toimesta saatetaan ottaa sylkirauhasesta koepala. Jos koepalasta löytyy riittävästi tietynlaisia valkosoluja, se vahvistaa taas epäilystä.

– Jos löydöksiä on tarpeeksi, eikä oireille löydy muuta syytä, niin silloin voidaan asettaa Sjögrenin syndrooma diagnoosiksi, Peltoniemi sanoo.

Jos epäilee kärsivänsä Sjögrenin syndroomasta, voi aloittaa selvitystyön tekemisen itsekin pyytämällä hammaslääkäriltä sylkitestin.

Apukeinoja löytyy

Sjögrenin oireyhtymään ei ole parannuskeinoa, mutta suun ja silmien kuivumista voidaan hoitaa oireenmukaisesti ja oloa helpottaa. Silmiä voi kostuttaa joko nestemäisillä tai geelimäisillä tipoilla.

– Joskus silmälääkäri saattaa asettaa tulpat kyyneltiehyisiin, jotta kyynelneste pysyisi kauemmin silmissä. Tulpat voivat olla väliaikaisia tai pysyviä. Hyvin vaikeissa tapauksissa Iho- ja allergiasairaalassa tehdään joskus potilaan omasta seerumista silmätippoja.

Suun kuivumista hoidetaan siihen tarkoitetuilla imeskelytableteilla, jotka stimuloivat syljen eritystä.

– Ylipäänsä pureskeleminen auttaa. Jos leuat eivät kipeydy, niin kannattaa käyttää Xylitol-purkkaa.

Potilaille suositellaan myös fluoria sisältävän suuveden käyttöä. Fluorihammastahnassa ei saisi olla natriumlauryylisulfaattia, joka aiheuttaa hammastahnan vaahtoamisen, mutta myös kuivattaa suuta ja saattaa aiheuttaa osalle rakkuloita.

Liukastevoiteet puolestaan auttavat yhdyntäkipuihin.

– Lisäksi paikallisestrogeenit saattavat auttaa, kuten emätinpuikot, joita käytetään kahdesti viikossa.

Mahdollisia nivelkipuja ja -tulehduksia hoidetaan hydroksiklorokiinitableteilla, joihin voidaan tarvittaessa yhdistää pieni annos kortisonia suun kautta.

Milloin lääkäriin?

Syytä Sjögrenin oireyhtymään ei tiedetä.

– Koska siihen kuitenkin sairastuu enimmäkseen vaihdevuosi-ikäisiä naisia, jokin rooli hormoneilla sen puhkeamisessa on. Ylipäätään reumatautien syntymekanismeja ei vielä tunneta, Peltoniemi sanoo.

Onneksi tauti ei ole hengenvaarallinen, eivätkä oireet pahene kaikilla. Se on kuitenkin toiseksi yleisin reumatauti nivelreuman jälkeen: sitä sairastaa tutkimuksesta riippuen noin 1–4 prosenttia väestöstä. Vaikka se on yleisin aikuisilla naisilla, joskus hyvin harvoin sitä voi esiintyä lapsillakin, joilla tavataan juveniilia tautimuotoa.

Jos epäilee sairastuneensa Sjögrenin syndroomaan, milloin kannattaa lähteä lääkäriin?

– Jos suun ja silmien kuivuus on häirinnyt merkittävästi elämää eli oireita on ollut jatkuvasti kiusallisena yli kolme kuukautta, ja kenties hammaslääkärikin huomautellut jotakin ja on lisäksi niveloireita, niin silloin on syytä tarkistaa, voisiko niiden taustalla voi olla Sjögrenin oireyhtymä, Peltoniemi sanoo.

Näin aloitat aamusi energisesti kaamoksesta huolimatta – Karita Tykän 3 vinkkiä

$
0
0

Hyvinvointivalmentaja Karita Tykkä, 43, ei anna kaamosaamujen imeä energioitaan minimiin. Karita vinkkasikin kolme tapaa, joiden avulla aamu alkaa energisesti, vaikka päivät pimenevät.

1. Aloita aamu meditaatiolla

Karita itse aloittaa jokaisen aamun meditaatiolla. Karitan mukaan aamumeditaatio auttaa hänet lempeästi aamuun. Aamujen tavoin myös jokainen ilta päättyy meditaatioon.

– Ideana on, että jokainen aamu alkaa minusta käsin ja jokainen päivä päättyy minuun. Aamu menee helposti sellaisella kaavalla, että heti aamusta katsotaan meilejä ja eletään muista käsin. Illalla taas saatetaan viimeiseksi selata esimerkiksi Instagramia ja jälleen kerran elää muista käsin. Tärkeää olisi muistaa itsestä lähteminen ja itseen palaaminen. Silloin voimme elää sydämestä käsin ja palvella muita sydämestämme, emmekä sitä ajatellen, mitä muut meistä haluavat, Karita sanoo.

2. Oleskele punavalossa tai kirkasvalolampun loisteessa

Karita kannustaa käyttämään kirkasvalolamppuja valon vähentyessä. Itse hän luottaa aamuisin punavalon voimaan.

– Käytän punavaloa aamulla meditoinnissa. Vaikka minulla on silmät kiinni meditoinnissa, punainen valo tunkeutuu silmäluomien läpi, Karita kertoo.

Karita Tykkä

Karita Tykkä ei halua viettää aamujaan pelkästään sisätiloissa.

3. Sisällytä aamuun rutiini, joka tukee hyvää ja energistä oloa

Karita kannustaa jokaista sisällyttämään aamuunsa hyvää ja energistä oloa tukevan aamurutiinin. Mikä tällainen rutiini on, riippuu ihmisestä.

– Kannattaa miettiä, mikä itselle on tärkeää, mikä helpottaisi omaa aamua ja mikä antaisi juuri itselle hyvää oloa. Joillekin tällainen rutiini saattaa olla vaikkapa se, että laittaa musiikin aamulla soimaan. Toiselle tällainen asia saattaa olla värit eli vaikka se, että laittaa heti aamusta pinkin paidan päälle, Karita antaa esimerkkejä.

Hänelle itselleen tärkeä aamurutiini on ulos pääseminen.

– Haluan happea. Vaikka minulla oli hieman tiukka aamu tänään, kävin silti tekemässä aamulla pienen 10 minuutin jumpan. Silloin, kun minulla ei ole aikainen aamu, menen mereen. Meri herättää minut ja saan herätä ihanasti viileään veteen. Mutta jokaisella on omat juttunsa ja siksi kannattaa käyttää aikaa sen miettimiseen, mikä juuri itselle se omin juttu on, Karita muistuttaa.

Lue myös:

Karita Tykkä uskoo yksinkertaiseen onnellisuuden kaavaan: ”Vastuuta omasta hyvinvoinnista ei kannata sysätä muille”

Karita Tykkä: ”Olin pelkkä kuori, jonka sisällä oli tukahdutettuja tunteita”

Karita Tykän parisuhdevinkki: Kuuntele kumppaniasi – toiselle ei voi olla aidosti läsnä, jos samalla selaa somea

Mitä tapahtuu, jos ihminen saa toistuvasti liian vähän REM-unta? Unitutkija kertoo

$
0
0

REM-unen aikana aivot käsittelevät ja tallentavat opittuja taitoja sekä vahvistavat muistia. Liian vähäinen REM-uni voi aiheuttaa väsymystä, ärtyneisyyttä, masennusta ja muistivaikeuksia.

Syvän unen aikana aivot puolestaan lepäävät, kasvu­hormonia välittyy ja tietojen oppiminen tehostuu.

Kuinka paljon REM-unta sekä syvää unta olisi hyvä saada?

– Ihmisen tulisi nukkua syvää unta 20 prosenttia ja REM-unta 20-25 prosenttia, unilääkäri Henri Tuomilehto vastaa.

– Mutta jos näitä unen vaiheita on poikkeava määrä, eli niitä on vähemmän tai jopa enemmän, se kielii ongelmista, Tuomilehto jatkaa.

Esimerkiksi masennus tai ahdistus voivat lisätä REM-unen määrää yli 40 prosenttiin kaikesta unesta. REM-uni saattaa myös helposti muuttua painajaisiksi, joista ihminen herää, eikä siksi pääse puolestaan syvään uneen niin usein kuin pitäisi.

Unen vaiheet

1. Pinnallinen uni eli rentoutuminen, torke.
2. Kevyt uni.
3. Syvä uni.
4. Vilkeuni eli REM-uni.

Hyvä uni muodostuu kokonaisuudesta

Moni löytää itsensä ainakin silloin tällöin tilanteesta, jossa huomaa nukkuneensa edellisenä yönä liian vähän. Mutta mitä tapahtuu, jos ihminen saa toistuvasti liian vähän REM-unta tai liian vähän syvää unta?

Unilääkärin mukaan REM-unta ja syvää unta on turha lähteä erottelemaan toisistaan, kun puhutaan liian vähäisestä unen määrästä.

– Uni tulee kokonaisuutena. Ihminen ei voi valita, että nukun nyt tuon ja tuon verran REM-unta tai päättää itse, että tänään panostan syvään uneen, Tuomilehto toteaa.

– Kaikki unen vaiheet ovat tärkeitä – kyse on kokonaisuudesta. Ongelma on se, että nukumme liian vähän. Jos yleisesti nukkuu liian vähän, se vaikuttaa kaikkeen: miten käyttäydyt, millainen olet, millainen aineenvaihduntasi on ja niin edelleen.

Lue myös: Pihi nukkuja kaivaa itselleen kuoppaa – jos olet aina väsynyt, et arvosta unilääkärin mukaan tarpeeksi nukkumista: ”Se on jonkinlaista masokismia”

Kannattaako omaa unta mitata?

REM-uni ja syvä uni: moni seuraa unen määrää ja laatua älylaitteilla. Onko niistä apua?

Moni seuraa unen määrää ja laatua älylaitteilla. Onko niistä apua?

Kuluttajien saatavilla on nykyään erilaisia unta ja unen laatua mittaavia aktiivisuusrannekkeita ja jopa älysormuksia. Kannattaako omaa unta mitata?

– Jos hyvinvointilaitteesi ilmoittaa, kuinka paljon nukut syvää tai REM-unta, kyllä se on karkeasti otettuna kuluttajan huijausta. Ei sykkeellä pysty määrittämään unen rakennetta. Unen rakenteen määrittämiseen tarvitaan aivosähkökäyrä, Tuomilehto toteaa.

Unilääkäri muistuttaa, että data itsessään ei vie hyvinvointia tai unta yhtään eteenpäin. Ainoa todellinen keino parantaa omaa nukkumistaan onkin itse tehdä muutoksia omaan nukkumiseensa, kuten mennä esimerkiksi aikaisemmin nukkumaan ja oppia arvostamaan unta.

– Meidän pitäisi olla kiinnostuneempia kokonaisuudesta, eikä vai yksittäisistä öistä, Tuomilehto summaa.

Aivan täysin unilääkäri ei kuitenkaan kuluttajien käyttämiä unimittareita tuomitse.

– Jos käyttää hyvinvointiteknologiaa apuvälineenä ja karkeana mittarina, silloin se ajaa asiansa.

Lue myös:

Mitä unen laatu kertoo terveydestä? Kysyimme asiaa unitutkijalta

Kärsitkö unettomuudesta? 5 yllättävää keinoa saada unen päästä kiinni

Testasimme sarastus- ja herätysvalot – näin ne auttavat nukahtamaan ja heräämään lempeämmin

Itseään 15 vuotta vanhemman miehen avioliittoon painostama ja lähisuhdeväkivallan kohteeksi joutunut Anu: ”Minulla ei ollut taitoja eikä elämänkokemusta vastustaa miestäni”

$
0
0

”Olin 22-vuotias, kun minusta tuli äitipuoli 35-vuotiaan miehen 12-, 9- ja 7-vuotiaille lapsille.

Tapasin mieheni työpaikalla. Kun tajusin, että hän oli ihastunut minuun, minua sekä kiinnosti että ahdisti samaan aikaan.

Mies halusi, että olen hänen kanssaan koko ajan, en esimerkiksi saanut olla omassa kodissani kahta yötä kauempaa. Vaikka se tuntui oudolta ja oman tilani tarve kasvoi, en tajunnut reagoida siihen vaan lähdin miellyttämään miestä.

Mies haluamalla halusi minut, eikä minulla ollut taitoa eikä elämänkokemusta paeta hänen hyvin määrätietoista painostustaan. Kolmen viikon päästä olimme kihloissa ja muutin miehen luo. Kihloihin menin omasta halustani, mutta silti koin painetta toimia hänen tahtonsa mukaan.”

Naimisiinmeno epäilytti

”Jo pari kuukautta myöhemmin itkin tilannetta yksin suihkussa. Asuimme kolmen lapsen kanssa yhdessä ja lapset tykkäsivät minusta ihan hirveästi. Vanhin lapsista oli 12-vuotias – vain kymmenen vuotta minua nuorempi. Muutkin olisivat voineet ikänsä puolesta olla sisaruksiani.

Mies ei sallinut lasten pitää äitiinsä yhteyttä, mutta lapsilleen hän kertoi, että äiti oli jättänyt heidät. Vaikka halusin lähteä, tunsin, että minun on pakko jäädä, en voinut jättää lapsia.”

”Jos minulla itselläni nyt olisi parikymppinen tytär, en ikinä antaisi hänen mennä naimisiin 15 vuotta vanhemman miehen kanssa, jolla on kolme lasta.”

”Alle vuoden sisällä olimme naimisissa. Vielä häitä edeltävänä iltana mietin, pitäisikö minun lähteä vai jäädä. Olin suostunut kaikkeen, mutta pohjatunne oli se, että minut oli painostettu suhteeseen. Minua pyöritettiin siinä kuin litran mittaa, en ollut emotionaalisesti tarpeeksi kypsä tajutakseni mitä tapahtui.

Jos minulla itselläni nyt olisi parikymppinen tytär, en ikinä antaisi hänen mennä naimisiin 15 vuotta vanhemman miehen kanssa, jolla on kolme lasta.”

Riita muuttui fyysiseksi väkivallaksi

”Kaksi kuukautta häiden jälkeen aloin odottaa tytärtämme. Tilanne oli todella paineinen. Mieheni paahtoi töitä ja määräsi despoottisesti kaikesta, lapset jäivät minun hoidettavikseni. He kaipasivat äitiään, ja pidin häneen yhteyttä salaa mieheltäni.

Raskausviikolla 22 meille tuli riita erään lehden laskusta. Suutuin ja heitin lasillisen mehua mieheni kasvoille, jolloin hän raivostui niin, että jouduin pakenemaan häntä saunaan. Kun lopulta uskalsin tulla ulos, mies löi minua pullolla päähän. Lastensa katsellessa hän myös paiskoi minua pitkin seiniä ja pöytää, johon raskausvatsanikin osui.

Tein tapahtuneesta lastensuojeluilmoituksen, mutta siihen ei reagoitu mitenkään. Lähdin myös evakkoon, mutta viikon kestäneen manipuloinnin ja kiristyksen jälkeen palasin. En vieläkään ymmärrä, miksi sen tein. Suurin syy oli varmaan se, että pelkäsin lasten puolesta. Halusin etenkin 7- ja 9-vuotiaat tytöt turvaan – he halusivat muuttaa äitinsä luokse ja olivat siksi vaarassa.”

”Ahdistukseni kasvoi. Olin suostunut kaikkeen, mutta silti tunsin olevani vanki vailla ulospääsyä.”

Pelko toimeentulosta esti lähtemästä

”Ahdistukseni kasvoi. Olin suostunut kaikkeen, mutta silti tunsin olevani vanki vailla ulospääsyä.

Miehelleni oli suuri juttu se, että seksiä oli joka päivä, halusin minä sitä tai en. Hän ei kunnioittanut minua vaan välitti vain omista tarpeistaan. Tajusin nopeasti, että seksi on ainoa keino pitää hänet tyytyväisenä.

Puoli vuotta tyttäreni syntymän jälkeen olin saanut kyllikseni ja valmis lähtemään. Silloin tajusin olevani taas raskaana. Peruin suunnitelmani, koska pelkäsin, etten pärjäisi kahden lapsen kanssa yksin. Tilanne helpottui siksikin, että miehen tyttäret olivat muuttaneet äitinsä luokse.”

Väkivaltaisuus lasta kohtaan oli viimeinen pisara

”Poikamme oli yhdeksänkuinen, kun meille tuli taas riitaa jostakin. Mies kävi minuun kiinni takaapäin ja alkoi kuristaa minua. Silmissäni sumeni, mutta ajattelin vain, että minun on pysyttävä pystyssä, ettei vauva putoa lattialle. Kuin ihmeen kaupalla sain survaistua miestä kyynärpäällä mahaan, ja hän irrotti otteensa.

Laskin pojan lattialle konttaamaan, jolloin mies heitti täyspuisen, painavan keinuhevosen häntä kohti, onneksi osumatta. Se oli viimeinen pisara. Räjähdin ja sanoin, että nyt tämä valtataistelu loppuu.”

Soitto neuvolaan ehkäisi itsemurhayrityksen

”Kahden viikon kuluttua muutin pois. Sitä ennen ehdin kuitenkin harkita itseni tappamista. Podin pahaa synnytyksen jälkeistä masennusta enkä ollut kuukausiin nukkunut kuin pari tuntia yössä.”

”Muistan, kuinka seisoin peilin edessä vauva sylissä miettimässä, vedänkö kädessäni olevan pilleripurkin. Sitten tajusin, että lapseni tarvitsevat äitiänsä.”

”Muistan, kuinka seisoin peilin edessä vauva sylissä miettimässä, vedänkö kädessäni olevan pilleripurkin. Sitten tajusin, että lapseni tarvitsevat äitiänsä. Lisäksi ajattelin mieheni poikaa, joka vielä asui kanssamme; jos ottaisin lääkkeet, hän löytäisi minut koulusta tullessaan.

Laskin purkin kädestäni ja soitin neuvolaan: nyt tarvitsen apua, enää en jaksa. Kerroin, että parivuotias tyttäreni on oven takana ja pelkään vahingoittavani häntä, itse seison purkki kourassa vauva sylissäni ja haluan tappaa itseni. Puhelimeen vastannut nainen kertoi järjestävänsä minulle ihmisen lapsia hoitamaan, ja jo tunnin päästä istuin hänen vastaanotollaan. Hän tunsi mieheni jo hänen edellisen avioliittonsa ajoilta ja ymmärsi täysin millaisessa tilanteessa olin ja miksi.”

Valtapeli lasten kanssa alkoi

”Omassa kodissani tunsin olon taas turvalliseksi. Mieheni ei kuitenkaan halunnut erota vaan piti meitä tiukassa otteessaan vielä pitkään. Avioeron sain vasta, kun asumus­eromme oli kestänyt kaksi vuotta ja sain sen vuoksi eron ilman harkinta-aikaa. Siitä alkoi valtapeli lasten kanssa.

Ajattelin, että lasten täytyy saada säilyttää suhde isäänsä, on hän millainen tahansa. Tavallaan tein oikein, tavallaan hirveän väärin.”

”Ajattelin, että lasten täytyy saada säilyttää suhde isäänsä, on hän millainen tahansa. Tavallaan tein oikein, tavallaan hirveän väärin.”

”Vuosien aikana exäni teki kaikkensa hankaloittaakseen elämäämme. Aluksi hän kieltäytyi maksamasta elatusmaksuja eikä suostunut tapaamaan lapsiaan. Myöhemmin, kun lapset eivät enää hänen luokseen halunneet mennä, hän vaatimalla vaati että he tulevat. Tavatessa hän ei kuitenkaan osoittanut kiinnostusta tai kiintymystä heitä kohtaan.”

Lapset saivat väkivallasta osansa

”Vuonna 2010, viisi vuotta virallisen eromme jälkeen haastoin exäni oikeuteen elatusmaksuista. Sen jälkeen hän alkoi niitä maksaa ja taas ottaa lapsia viikonloppuisin luokseen, mutta usein vain paria päivää aiemmin hän perui suunnitelmat milloin mistäkin syystä.

Oli suuri virhe, etten koskaan ilmoittanut kokemastani väkivallasta poliisille. En tehnyt sitä, koska pelkäsin että sen myötä kaikki muuttuisi vain pahemmaksi. Myöhemmin olen ymmärtänyt, että lapseni joutuivat isätapaamistensa aikana usein isänsä henkisen ja joskus myös fyysisen väkivallan kohteeksi. Väkivalta on kohdistunut kaikkiin lapsiin, mutta mies ei tänä päivänäkään myönnä sitä. Vika on aina kaikissa muissa.”

”Viime aikoina jotain suurta on lähtenyt liikkeelle. Lapseni ovat alkaneet vaatia isäänsä tilille tekemisistään ja katkaista välejään häneen.”

”Mieheni nuorin tytär ensimmäisestä avioliitosta on kertonut, että hän hoiti lapsiani heidän isävierailuillaan, etteivät pikkuiset olisi saaneet selkäänsä koko ajan. Tätäkin tytärtä hänen isänsä on lyönyt niin, että veri on lentänyt.

Viime aikoina jotain suurta on kuitenkin lähtenyt liikkeelle. Lapseni, jotka ovat ovat nyt 17- ja 18-vuotiaita, ovat alkaneet vaatia isäänsä tilille tekemisistään ja katkaista välejään häneen.”

Toipuminen vie vuosia

”Mieheni aiheuttama, vuosia jatkunut piina oli aivan järkyttävää. Henkinen väkivalta on vielä fyysistäkin pahempaa, sillä se jättää syvemmät arvet. Vasta viimeisten kolmen vuoden aikana olen päässyt siihen, etten anna exäni enää vaikuttaa minuun. Toipumiseni kesti siis 15 vuotta.

Minusta ja mieheni minua edeltäneestä vaimosta tuli vuosien aikana hyvät ystävät. Olemme ymmärtäneet ja tukeneet toisiamme. Kerran hän sanoi, että onneksi minä olen jaksanut taistella. Exälleni hänen kumppaniensa ystävystyminen on tietysti vaarallista. Hän onkin tehnyt selväksi, etten saa olla missään tekemisissä hänen nykyisen naisystävänsä kanssa.

On monia ihmisiä, jotka eivät tiedä perheväkivaltataustaani, koska olen niin hävennyt sitä. Nyt minulla on vihdoin asiaan niin paljon etäisyyttä, että uskallan tuoda sen julki. Sen syystä minusta tuli se, joka olen tänä päivänä. Nyt uskallan panna vastaan pelkäämättä exääni tai hänen kostoaan.”

Jos olet kokenut samaa, lähde

”Nyt arvostan omaa kotiani ja sen tuomaa turvaa. Aika ihmeellisiä täytyisi tapahtua, että muuttaisin enää yhteen kenenkään miehen kanssa.”

”Jos sinua alistetaan ja kohdellaan tarkoituksenmukaisesti kaltoin, alat voida huonosti tai saat masennuksen oireita, herää ja lähde.”

”Naisilla on herkkä vaisto, ja neuvoisin kaikkia kuuntelemaan sitä tarkasti. Jos suhde alkaa tuntua pahalta ja painostavalta, ei kannata jäädä odottamaan mitä seuraavaksi tapahtuu. Jos sinua alistetaan ja kohdellaan tarkoituksenmukaisesti kaltoin, alat voida huonosti tai saat masennuksen oireita, herää ja lähde.”

Lue myös”Mieheni mielestä olin aina ansainnut kaiken” – neljä naista kertoo kokemastaan lähisuhdeväkivallasta

Viewing all 1770 articles
Browse latest View live