Quantcast
Channel: Terveys | Anna.fi
Viewing all 1779 articles
Browse latest View live

Milloin on syytä epäillä silmänpohjan ikärappeumaa? Tunnista oireet ajoissa

$
0
0

Silmänpohjan ikärappeuma on yleisin suomalaisten näköä uhkaava sairaus. Se heikentää näköä tarkan näkemisen alueella eli näkökentän keskikohdassa. Tauti johtaa näkökyvyn huononemiseen, mutta harvoin sokeutumiseen.

Ikärappeumaa on kahta muotoa: kuivaa ja kosteaa rappeumaa. Kuivassa rappeumassa silmän verkkokalvolle kertyy kuona-aineita. Kosteassa ikärappeumassa silmänpohjaan kasvaa verisuonia, jotka tihkuvat ja aiheuttavat turvotusta ja verenvuotoa.

Kuiva ikärappeuma on kosteaa rappeumaa huomattavasti yleisempi. Kuiva rappeuma on noin 80 prosentilla ikärappeumaa sairastavista, eikä se ole yhtä vakava kuin taudin kostea muoto.

Kuiva muoto voi kuitenkin kehittyä kosteaksi. Kostea rappeuma voi edetä hyvin nopeasti ja heikentää näköä viikoissa tai kuukausissa. Silmänpohjan ikärappeuma on hyvä tunnistaa ajoissa, jotta tautia voidaan seurata ja mahdollisesti hoitaa.

Silmänpohjan ikärappeuman oireet

Silmänpohjan ikärappeuma voi alkaa varkain. Jos kyseessä on kuiva muoto, oireita ei välttämättä ole taudin alussa lainkaan.

Silmänpohjan ikärappeuman tyypillisiä oireita ovat:

  • viivojen vääristyminen: lipputanko tai horisontti voi näyttää mutkaiselta
  • näön tarkkuuden heikkeneminen
  • mustat tai valkoiset läiskät eli ”reiät maisemassa”
  • kirjainten häviäminen lukiessa.

Jos kyseessä on kostea rappeuma, oireet voivat kehittyä nopeasti. Kosteaan rappeumaan voi liittyä myös kasvojen tunnistamisen vaikeutta.

Mikäli rappeumaan viittavia oireita ilmenee, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin. Silmälääkäri toteaa taudin oireiden, näön tutkimisen, mikroskooppitutkimuksen ja silmänpohjan kuvauksen perusteella.

Kuinka silmänpohjan ikärappeumaa hoidetaan?

Kuivaan silmänpohjan ikärappeumaan ei ole tällä hetkellä hoitoa. Usein se kuitenkin etenee hitaasti. Voi kulua vuosia, ennen kuin rappeuma alkaa heikentää merkittävästi näköä.

Kuivaa rappeumaa on kuitenkin seurattava, sillä joskus se voi muuttua kosteaksi rappeumaksi, joka voi heikentää näköä hyvin nopeasti.

Tilannetta voi pitää itse silmällä Amslerin kartan avulla. Kysessä on ruudukko, jonka keskellä on musta piste. Ruudukkoa katsotaan lukuetäisyydeltä ensin toinen silmä ja sen jälkeen toinen silmä peitettynä. Jos ruudukon viivat vääristyvät tai ruudukossa näkyy tummia tai vaaleita läikkiä, kyse voi olla kosteasta ikärappeumasta.

Kosteaan ikärappeumaan on olemassa hoitoja, jotka hidastavat tai pysäyttävät näön heikkenemisen ja vähentävät tai poistavat näön vääristymiä. Kosteaa rappeumaa hoidetaan useimmiten pistoshoidoilla tai laserhoidoilla.

Ikä ja elintavat vaikuttavat silmänpohjan rappeumaan

Silmänpohjan ikärappeuman perimmäistä syytä ei tiedetä. Sen riski nousee iän myötä. Yli 60-vuotiaista siitä kärsii noin 10 prosenttia ja yli 80-vuotiaista joka kolmas. Rappeumaa voidaan kuitenkin todeta jo 50-vuotiailla tai sitä nuoremmilla – etenkin, jos suvussa on verkkokalvosairauksia tai ihminen on voimakkaasti likinäköinen.

Iän ja perintötekijöiden lisäksi omat elintavat vaikuttavat sairastumisriskiin. Tupakointi, ylipaino ja vähäinen kasvisten syönti lisäävät silmänpohjan ikärappeuman riskiä.

Elintavoilla voi olla vaikutusta myös sairauden kehittymiseen. Tupakoinnin lopettaminen ja kasvisten, hedelmien, marjojen ja kalan syöminen saattavat hidastaa silmänpohjan ikärappeuman etenemistä.

Lähteet: TaysTerveyskirjasto, Terveyskylä


Pissattaako jatkuvasti? Tunnista nämä yliaktiivisen virtsarakon oireet

$
0
0

Joudutko käymään jatkuvasti pissalla tai koetko usein äkillistä ja voimakasta virtsaamisen tarvetta? Sinulla saattaa olla yliaktiivinen virtsarakko.

Yliaktiivinen rakko tarkoittaa sitä, että vitsaamistarvetta esiintyy tavallista useammin, vaikka virtsan määrä ei ole lisääntynyt. Jopa 400 000 suomalaista kärsii vaivasta, ja ongelmaa on kaikenikäisillä naisilla ja miehillä.

Listasimme merkit, jotka voivat kertoa liian aktiivisesta rakosta.

Yliaktiivisen rakon oireet

Yliaktiivinen rakko on oireyhtymä, josta kärsivä kokee tyypillisesti seuraavanlaisia oireita:

  • virtsapakko eli äkillinen, hallitsematon ja voimakas tarve päästä välittömästi pissalle
  • pakkovirtsankarkailu eli virtsankarkailu, jota edeltää pakonomainen virtsaamistarve
  • tihentynyt virtsaamistarve (yli 8 kertaa vuorokaudessa)
  • pissahätä herättää yöllä kaksi kertaa tai useammin.

Kaikkia oireita ei esiinny jokaisella. Yliaktiiviseen rakkoon ei esimerkiksi välttämättä liity virtsankarkailua tai yöllistä virtsaamistarvetta.

Yliaktiivista virtsarakkoa voidaan hoitaa

Yliaktiivinen rakko voi johtua monesta asiasta, eikä vaivaan aina löydy selkeää syytä.

Rakko voi alkaa toimia liian aktiivisesti esimerkiksi siksi, että vessassa on käyty liian usein tai varmuuden vuoksi. Näin rakko on voinut pienentyä ja virtsaamistarve tihentyä.

Naisilla yliaktiivinen rakko voi johtua myös limakalvojen kuivumisesta tai lantionpohjan lihasten löystymisestä. Miehillä puolestaan eturauhasen koon suureneminen voi johtaa yliaktiivisen rakon oireyhtymään.

Jos yliaktiivisen rakon oireet häiritsevät tai vaikeuttavat elämää, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin.

Yliaktiivista rakkoa voidaan hoitaa sekä lääkkeillä että omin keinoin. Muun muassa rakon kouluttaminen eli tietoinen virtsausvälien pidentäminen ja lantionpohjan lihasten harjoittelu voivat helpottaa ongelmaa. Lisäksi kofeiinipitoisia juomia, alkoholia ja hiilihappojuomia kannattaa välttää, sillä ne voivat pahentaa oireita.

Onko kyseessä jokin muu sairaus?

Aina se, että pissalla on käytävä tiheään, ei johdu yliaktiivisesta rakosta.

Tavallisin syy lisääntyneeseen virtsaamistarpeeseen on se, että ihminen on juonut runsaasti nesteitä. Erityisesti kahvi, tee ja alkoholi lisäävät tarvetta käydä pissalla.

Myös virtsarakon tulehdus aiheuttaa tiheitä vessakäyntejä. Joskus taustalla voi myös olla vakavampi sairaus. Esimeriksi MS-tauti ja Parkinsonin tauti voivat lisätä virtsaamistarvetta.

Lähteet: Duodecim, Potilaan Lääkärilehti, Terveyskirjasto, Terveystalo

Tanhupallon flunssankarkoitusvinkki + 5 muuta keinoa ehkäistä syysflunssaa

$
0
0

Näyttelijä Kiti Kokkonen julkaisi Instagram-tilillään ajankohtaisen Tanhupallo-videon. Videolla Tanhupallo kertoo, kuinka syysflunssaa on mahdollista ehkäistä.

Ajattelin kertoa yhden tärkeän jutun, kun nyt on syksy ja tulee erilaisia viruksia ja bakteereita, niin on tosi tärkeää pestä kädet. Mä oon Karvamadolle opettanut. Laitetaan saippuaa, hierotaan hyvin kaikki sormet, kynnenaluset ja ranteet. Ja huuhdellaan hyvin ja kuivataan hyvin”, Tanhupallo sanoo.

Huolellinen käsienpesu onkin yksi tärkeimmistä keinoista torjua tauteja. Listasimme lisäksi viisi muuta keinoa, joiden avulla syysflunssalta voi säästyä.

1. Muista terveelliset elämäntavat

Monipuolinen ruokavalio, riittävä lepo ja liikunnan harrastaminen edistävät vastustuskykyä. Sen sijaan tupakointia kannataa välttää, sillä se on heikentää immunologian professorin mukaan vastustuskykyä ja altistaa infektioille.

2. Käytä D-vitamiinilisää

Riittävä D-vitamiinin saanti edistää vastustuskykyä. Koska ravinnosta on vaikea saada tarpeeksi D-vitamiinia, D-vitamiinilisää on suositeltavaa käyttää.

Lääkärin mukaan D-vitamiinilisän sopiva päiväannos aikuiselle on 20 mikrogrammaa.

3. Pidä huolta suolistosta

Suoliston mikrobit vaikuttavat elimistön puolustusjärjestelmään. Mikrobistosta voi huolehtia ruokavaliolla.

4. Syö marjoja

Marjoissa on runsaasti terveyden kannalta tärkeitä ainesosia, kuten vitamiineja, mineraaleja, kuituja, rasvahappoja ja polyfenoleja. Elintarvikekemistin mukaan flunssan ehkäisemisen kannalta erinomaisia marjoja ovat erityisesti mustaherukat, tyrni, karpalot, puolukat ja mustikat.

5. Pulahda kylmään veteen

Uiminen kylmässä vedessä voi parantaa vastustuskykyä. Talviuinti saattaa nostaa myös antioksidanttitasoa elimistössä.

Luuletko olevasi tunnesyöjä? Todellisuudessa sinulla voi olla vain nälkä

$
0
0

Moni luulee olevansa tunnesyöjä vaikka oikeasti on vain nälkäinen. Nälkä ei nimittäin aina ilmene mahan murinana. Niin mieliteot, mielialan lasku ja tyytymätön olokin saattavat johtua fyysisestä nälästä, ravitsemusterapeutit Anette Palssa ja Maare Kauppinen kertovat Tunnesyöminen-kirjassaan.

Nälkäisenä ihminen tekee helpommin epäterveellisiä ruokavalintoja. Kun kauppaan menee tyhjällä vatsalla, ostoksia tulee tehtyä herkemmin tunne kuin järki edellä. Ostoskassiin kertyneet suklaapatukat ja jäätelöpaketit eivät siis välttämättä kerro siitä, että ihminen olisi tunnesyöjä vaan että hän on syönyt liian vähän, liian harvoin tai liian yksipuolisesti.

Myöskään se, että herkkujen syömisestä tulee hyvä ja rentoutunut olo, ei ole varma tunnesyömisen tuntomerkki. On puhdasta fysiologiaa, että verensokerin nousu aiheuttaa ihmiselle mielihyvää. Keho ei halua joutua aliravituksi, joten mielihyvän tunteen tehtävänä on varmistaa, että ihminen tankkaa jatkossakin itseensä energiaa.

Näin tunnistat, että syöt riittävästi

Jos ihminen ei ole tottunut kuuntelemaan omaa kehoaan, hänen voi olla vaikeaa aistia, milloin hänellä todella on nälkä ja kuinka paljon ruokaa hän tarvitsee. Voi jopa olla niin, että jos on tottunut syömään liian vähän, nälän tunne ei edes vaivaa päivisin. Sen sijaan illalla kova nälkä voi iskeä mielitekoina.

Seuraavista merkeistä tunnistat, että syöt riittävästi:

  • Tunnet olosi jaksavaksi koko päivän ajan (perusvireystila huomioon ottaen).
  • Sinulle ei missään vaiheessa iske hallitsematon nälän tunne. Nälkä saa tulla, mutta se pitää pystyä hallitsemaan.
  • Mielitekoja tai napostelun tarvetta ei esiinny.
  • Sinun on suhteellisen helppo tehdä järkeviä ja terveellisiä ruokavalintoja. Et joudu toimimaan itsekurin vallassa.
  • Mielialasi ei heilahtele voimakkaasti vaan pysyy hyvänä koko päivän (perusmieliala huomioon ottaen).

Lähde: Anette Palssa & Maare Kauppinen: Tunnesyöminen – löydä terve suhde itseesi ja ruokaan (Tammi 2018)

Miten päästä eroon kasvojen turvotuksesta? 6 helppoa keinoa

$
0
0

Heräsitkö kasvot turvonneena? Esimerkiksi runsas alkoholin juominen tai ylenpalttinen suolan käyttö saattaa aiheuttaa kasvojen turvotusta niin lyhyellä kuin pitkälläkin aikavälillä. Siksi kaikista tehokkainta on välttää turvotusta aiheuttavia asioita.

Kasvojen turvotus voi kuitenkin johtua yksinkertaisimmillaan pelkästään huonosti nukutusta yöstä. Silloin täsmäneuvot voivat tulla tarpeeseen.

Näillä helpoilla keinoilla voit vähentää kasvojen turvotusta:

1. Juo vettä aamulla tyhjään vatsaan ja sen jälkeen pitkin päivää

Vedenjuonti aamulla tyhjään vatsaan tunnetaan erityisesti japanilaisten naisten terveyskikkana. Iso lasillinen raikasta vettä aamulla voi nostaa aineenvaihdunnan tasoa jopa 24 prosenttia.  Veden nauttiminen pitkin päivää pitää aineenvaihdunnan liikkeellä.

2. Haudo ihoa kylmällä

Kylmä on varmasti yksi tavanomaisimmista keinoista hoitaa turvotusta. Kääri pyyhkeeseen esimerkiksi kylmäkalle tai jääpaloja ja pidä pyyhettä kasvojasi vasten 15 minuuttia, ja turvotus saattaa helpottaa jo huomattavasti.

3. Vältä kuumuutta

Kuumuus saattaa pahentaa turvotusta. Jos kasvosi ovat turvonneet, sinun kannattaa vältellä kuumassa oleskelua eli esimerkiksi kuumaa suihkua tai kylpyä ainakin seuraavat 48 tuntia.

4. Käytä kofeiinia sisältävää kosmetiikkaa

Kofeiinia sisältävä kosmetiikka supistaa verisuonia ja hillitsee näin nesteen kertymistä kasvoihin.

5. Kokeile kasvohierontaa tai kasvojen kuivaharjausta

Hieronta poistaa kehoon kertynyttä nestettä. Jos sinulla on esimerkiksi kasvoille tarkoitettu hierontakivi, pyörittele sitä kevyesti kasvojesi iholla muutaman minuutin ajan. Myös muutaman minuutin kasvojen kuivaharjauksella voi tehostaa lymfakiertoa ja vähentää turvotusta.

6. Älä yritä vähentää turvotusta tulehduskipulääkkeillä

Tulehduskipulääkkeet aiheuttavat turvotusta eivätkä suinkaan laske sitä. Siksi tulehduskipulääkkeitä ei kannata käyttää turvotuksen laskemiseen vaan päinvastoin vältellä mahdollisuuksien mukaan.

+ Tarkista nukkumisasentosi seuraavaa yötä varten

Jotta et jälleen seuraavana aamuna heräisi naama turvonneena, pidä huoli, että pääsi on kohoasennossa, kun nukut. Tarkista myös, että tyynysi on sinulle sopiva.

Lähteet: WikiHow, Women’s Health

Milloin turvotuksen takia on hakeuduttava lääkäriin?

Hoitoon on hakeuduttava välittömästi, jos turvotusta esiintyy kielessä tai nielussa ja se ahtauttaa hengitysteitä.

Hoitoon on hakeuduttava välittömästi myös, jos turvotukseen liittyy laaja-alainen nokkosihottuma ja verenpaineen lasku (anafylaksia) tai jos turvotuksen lisäksi kärsii kovista, aaltomaisista vatsakivuista.

Paikallinen laaja turvotus, johon liittyy punoitus ja kuumotus, on myös syytä arvioida kiireellisesti lääkärissä ja tarvittaessa aloittaa antibioottihoito, jos kyseessä on bakteeri-infektio.

Äkillisesti kehittynyt toispuoleinen alaraajaturvotus on syy hakeutua hoitoon vuorokauden sisällä mahdollisen laskimotukoksen selvittämiseksi ja hoitamiseksi.

Muu nopeasti kehittynyt raajaturvotus, jossa ei ole edellä mainittuja oireita eikä siihen liity hengenahdistusta tai rintakipua, on syy hakeutua hoitoon muutaman vuorokauden sisällä. Vähitellen kehittyneen turvotuksen syy voidaan useimmiten selvittää lääkärin suorittamalla tutkimuksella ja tarvittaessa laboratoriokokeilla.

Lähde: Terveyskirjasto

Listasimme kesä- ja talviajan hyvät ja huonot puolet – kumpaan leiriin sinä kuulut?

$
0
0

Oletko kesä- vai talviaikaihminen? Nyt sinulla on lupa ottaa kantaa siihen, kumpaan leiriin suomalaisten tulisi jatkossa kuulua.

EU:n komissio on tehnyt esityksen kellojen siirtämisen lopettamisesta. Jos esitys menee läpi, unionin jäsenmaat saavat valita, jääkö maa talvi- vai kesäaikaan. Liikenne- ja viestintäministeriö on aloittanut kansalaisten kuulemisen osoitteessa Otakantaa.fi-foorumilla.

Kysely kellojen siirtelyn lopettamisesta käynnistyi Otakantaa.fi-foorumilla 26.9. Kysely on avoinna perjantaihin 12.10.2018 saakka.

Kannatatko sinä pysyvää kesä- vai talviaikaa? Listasimme esitetyt perustelut.

Talviaikaan jääminen hyödyttäisi etenkin iltavirkkuja

Jos siirryttäisiin pysyvästi talviaikaan, aamut olisivat keskimäärin jonkin verran valoisampia ja illat pimeämpiä.

Ylen aamu-tv:n vieraana ollut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partonen on muun muassa Ylen aamu-tv:ssä puoltanut talviajan valitsemista. Hän on kirjoittanut aiheesta laajat perustelut myös THL-blogiin.

Nämä ovat talviajan plussat:

  • Maaliskuun lopulta lokakuun lopulle illat olisivat nykyistä hämärämpiä, koska ilta hämärtyisi ja aamu sarastaisi tunnin nykyistä aiemmin. Tämä olisi sisäisen kellon toimintaa tahdistava aikamerkki, joka edistää nukahtamista ja voisi myös johtaa parempiin yöuniin. Nykyisin suomalaiset kärsivät univaikeuksistaan useimmiten juuri kesäisin, ja iltavirkkujen ja univelkaisten osuus niin murrosikäisistä kuin aikuisista on viime vuosina suurentunut. (Lähde: Timo Partonen, THL-blogi)
  • Ihmisen sisäinen kello on herkimmillään valon vaikutuksille maapallon aamun tunteina. Silmiin aamuisin lankeava valo poistaa sisäisen kellon jätätyksen ja tahdistaa sisäisen vuorokautemme 24 tuntiin. (Lähde: Timo Partonen, THL-blogi)
  • Etenkin iltavirkut hyötyvät valoisista aamuista ja aiemmin hämärtyvistä illoista, sillä silloin heidän yöunensa aikaistuu ja pitenee sekä vireystilansa kohenee. (Lähde: Timo Partonen, THL-blogi)

Nämä ovat talviajan miinukset:

  • Ulkoliikuntapaikkojen ja leikkipuistojen käyttömahdollisuudet vähenevät päivänvalon vähentyessä. Liikuntapaikkojen LIPAS-tietokannan mukaan Suomessa on noin 22 700 ulkoliikuntapaikkaa. Näistä noin 7500 kpl (33 %) on valaistuja. Lähiliikuntapaikoista valaistuja on 56 %, kuntoradoista 70 %, pallokentistä 28 % ja golf-kentistä 1 %. Huomioitava on, että valaistusmahdollisuuksien löytyminen ei takaa, että valaistus on käytössä tai riittävä. Nykyisellä kesäaikakäytännöllä aurinko laskee esimerkiksi Helsingissä elokuun lopussa noin klo 20.30 ja syyskuun lopussa noin klo 19.00. Ilman kesäaikakäytäntöä aurinko laskisi elokuun lopussa klo 19.30 ja syyskuun lopussa klo 18.00. Edellä olevan perusteella voidaan laskea kesäajan poistamisen vähentävän valaisemattomien ulkoliikuntapaikkojen (15 200 kpl) käyttöaikaa Suomessa elo–syyskuun arkipäivinä illoista yhteensä 670 000 tuntia. (Lähde: Valtion liikuntaneuvoston lausunto)
  • Monet ulkoliikunta-aktiviteetit kuten lenkkeily, pyöräily, luontoliikunta (sienestys, marjastus, patikointi, suunnistus jne.) ja suositut ulkoliikuntalajit (jalkapallo, golf jne.) ovat usein riippuvaisia päivänvalosta. (Lähde: Valtion liikuntaneuvoston lausunto)

Kesäaikaan jääminen mahdollistaisi ulkoilun myös ilta-aikaan

Jos siirryttäisiin pysyvästi kesäaikaan, illat olisivat keskimäärin jonkin verran valoisampia ja aamut pimeämpiä.

Kesäajan valintaa puoltaa muun muassa asiasta lausunnon julkaissut valtion liikuntaneuvosto ja Suomen Ladun toiminnanjohtaja Eki Karlsson, joka oli niin ikään Partosen tapaan esittelemässä omaa kantaansa Ylen aamu-tv:ssä.

Nämä ovat kesäajan plussat:

  • Kahdeksasta neljään työntekijöiden näkövinkkelistä meidän kannattaisi siirtyä kesäaikaan. Olisi keväällä ja syksyisin enemmän aikaa ulkoilla. Olisi tärkeää, että ihmiset pääsisivät ulkoilemaan valoisassa, 16–20 välillä. Liikunta on merkittävä asia esimerkiksi diabeteksen vastaisessa taistelussa. (Lähde: Eki Karlsson, Ylen aamu-tv)
  • Ihmiset liikkuvat enemmän päivänvalon aikaan. Kansainvälisissä tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että pidemmällä illan päivänvalolla on vaikutusta lasten fyysisen aktiivisuuden määrään, vaikka muiden sääolosuhteiden vaikutus on vakioitu. Aikuisten osalta asiaa ei ole tutkittu riittävästi. Nykyinen kesäaikakäytäntö lisää valoisaa aikaa iltaan, joka on arkipäivisin tyypillinen ajankohta liikunnalle ja ulkoilulle. Liikuntaneuvosto painottaa, että väestötasolla pienikin muutos kokonaisaktiivisuudessa voi merkitä isoja kansanterveydellisiä seuraamuksia. (Lähde: Valtion liikuntaneuvoston lausunto)

Nämä ovat kesäajan miinukset:

  • Aamut lokakuun lopulta maaliskuun lopulle olisivat nykyistä pimeämpiä, koska aamu sarastaisi tunnin nykyistä myöhemmin. Tämä aiheuttaisi sisäisen kellon käyntiin lisää jätätystä, mikä johtaa unirytmin muutoksiin, yöunen katkoksiin, väsymykseen ja mielialan laskuun. Huonosti nukutut yöt rasittavat myös sydäntä ja verisuonia, voimistavat nälän tunnetta ja heikentävät sokerinsietoa. Lokakuulta helmikuulle olisi odotettavissa niin univelan kuin kaamosoireilun yleistyminen. (Lähde: Timo Partonen, THL-blogi)
  • Unirytmin ja yöunen häiriöistä johtuvat haitat ovat jo yleistymässä suomalaisilla. Pysyvään kesäaikaan siirtymisestä olisi odotettavissa, että nämä haitat yleistyvät tai voimistuvat edelleen. Lisäksi ne rasittavat sydäntä ja verisuonia, heikentävät sokerinsietoa ja altistavat lihomiselle. Koko väestön terveyttä koskettavina aikavyöhykettä käsittelevillä päätöksillä on siten myös kansanterveydellistä merkitystä. (Lähde: Timo Partonen, THL-blogi)
  • Kesäaikaan jäämistä on kokeiltu muun muassa Irlannissa, Portugalissa ja Venäjällä. Kokemukset eivät ole olleet hyviä. Ihmiset ovat kokeneet talven rasittavana. (Lähde: Timo Partonen, Ylen aamu-tv)

Lähteet: Talouselämä, THL-blogi, Yle, Valtion liikuntaneuvosto, Valtioneuvosto

Näin selviät pimeästä – 6 vinkkiä kaamosmasennuksen selättämiseen

$
0
0

Tavallisia kaamosmasennuksen oireita ovat muun muassa surullisuus, alakulo, mielihyvän ja mielenkiinnon kokemisen menettäminen, väsymys, ärtyneisyys ja keskittymisvaikeudet. Usein kaamosmasennukseen liittyy myös ruokahalun lisääntyminen ja hiilihydraattihimo. Onneksi kaamosmasennusta on mahdollista ehkäistä ja hoitaa usealla tapaa.

Selätä kaamosmasennus näin:

1. Hoida kaamosmasennusta kirkasvalolampun avulla

Tehokkain hoito kaamosmasennukseen on kirkasvalolampulla tehtävä valohoito. Noin neljä viidestä toipuu oikein toteutetun valohoidon avulla. Ohjeet kirkasvalolampun käyttöön kannattaa tavata huolella läpi, sillä väärin käytettynä kirkasvalolamppu voi lisätä levottomuutta.

2. Tehosta kirkasvalohoitoa liikunnalla

Säännöllinen kuntoliikunta lisää valohoidon tehokkuutta. Jos haluat ennaltaehkäistä kaamosväsymystä liikunnalla, aloita liikkuminen vähintään kuukausi ennen kuin oireesi normaalisti alkavat. Ota osaa vaikka 30 päivän lempeään kuntoiluhaasteeseen.

3. Syö säännöllisesti ja oikeita asioita

Säännöllinen ateriarytmi voi helpottaa kaamosoireilusta johtuvaa makeannälkää ja hiilihydraattihimoa sekä estää liiasta herkuttelusta johtuvaa lihomista. Suosi väsymystä vähentäviä ruoka-aineita.

4. Tapaa ystäviä ja läheisiä

Kaamosmasennuksen iskiessä moni vetäytyy pois muiden seurasta. Se kuitenkin vain pahentaa oireilua. Vietä siis aikaa ystäviesi ja läheistesi kanssa. Lukekaa yhdessä vaikkapa kaamoshoroskooppi, joka kertoo, miten eri tähtimerkit sopeutuvat kaamokseen.

5. Nuku säännöllisesti

Nuku joka päivä säännöllisesti ainakin seitsemän ja puoli tuntia. Jos uni ei meinaa illalla tulla, kokeile unen houkuttelemista vaikkapa vanhan kansan konsteilla. Jos taas aamulla on vaikea nousta ylös sängystä, harkitse hiljalleen ennen heräämistä voimistuvan sarastusvalon hankkimista.

+ Jos omahoito ei auta, käänny lääkärin puoleen

Kaamosmasennusta voidaan hoitaa tarvittaessa masennuslääkkeillä tai lyhytpsykoterapialla, jos muut hoitokeinot eivät auta.

Kärsitkö korkeasta kolesterolista? Vältä silloin näitä ruokia ja juomia

$
0
0

Korkeaa kolesterolia lasketaan ensisijaisesti elämäntaparemontilla: runsaasti kuituja ja vähän tyydyttynyttä rasvaa sisältävällä ruokavaliolla ja liikunnalla sekä niiden seurauksena painonpudotuksella. Tarvittaessa korkeaa kolesterolia voidaan joutua laskemaan lääkityksellä.

On yleisesti tiedossa, että kolesteroliin vaikuttaa suotuisasti ravinnon kovan rasvan vähentäminen ja pehmeiden rasvojen lisääminen. Mutta millaisilla yllättävillä asioilla kolesterolia saattaa tietämättään nostaa?

Nämä yllättävät asiat voivat nostaa kolesterolia:

Pannukahvi

Kahvilla on useita terveysvaikutuksia. Pannukahvia ei suositella kohonneesta kolesterolista kärsiville, sillä se sisältää diterpeenejä, jotka nostavat kolesterolia. Espressokahvikin on suodattamatonta, mutta siinä ei ole diterpeenejä yhtä paljon kuin pannukahvissa. Lisäksi espressoa juodaan pieniä määriä laimeaan kahviin verrattuna. Suodatinkahvi ja pikakahvi eivät sisällä diterpeenejä.

Granola

Vaikka granola vaikuttaa jyväiseltä herkulta, se voi olla myös melkoista höttöä ja nostaa kolesteroliasi. Tarkista, kuinka terveellistä granolasi todellisuudessa on. Kaupan hyllyt notkuvat monista runsaskuituisista granoloista, jotka sisältää kuituja yli 9 grammaa 100 grammaa kohden. Mitä runsaskuituisemman granolan valitset, sitä paremmin sen kuidut auttavat alentamaan kolesterolia ja pitävät pidempään kylläisenä.

Proteiinipatukat

Proteiinipatukoita markkinoidaan usein urheilijoille ja moni mieltääkin ne  terveellisiksi. Monissa proteiinipatukoissa rasva on kuitenkin enimmäkseen tyydyttynyttä, kovaa rasvaa. Syynää siis huolella proteiinipatukan tuoteseloste läpi ennen kuin uskot sen olevan terveellinen välipala.

Lähde: Terveyskirjasto, WebMD


Roosa nauha -suunnittelija Anna Puun suvussa on ollut rintasyöpää: ”Olen kiitollinen, että ainakin toistaiseksi rintani ovat terveet”

$
0
0

Laulaja Anna Puu, 36, on vuoden 2018 Roosa nauha -suunnittelija.

Annan suunnittelemassa nauhassa on salama, Annan voimasymboli. Tänään alkaneen kampanjan teemana on Minä & Sinä. Meissä on voimaa. Ihmisten voimaa ja vahvuutta Anna pääsi näkemään jo kampanjavideon kuvauksissa.

– Kampanjavideolla näkyy naisia, joista osa kävi kuvausten aikaan syöpähoidoissa. Se vahvuus, mikä heissä oli, oli aivan käsittämätöntä. Heidän katseensa sanoivat, että minua tämä ei nujerra, Anna kertoo.

”Rintasyöpä on niin yleinen, että se koskettaa meitä kaikkia”

Kampanjan keulakuvana Anna haluaa edistää avointa puhetta rintasyövästä ja myös muista syöpäsairauksista. Näin sairastuneet voivat saada helpommin vertaistukea ja muut heräävät siihen, miten yleisestä asiasta on kyse.

– Rintasyövästä puhuminen on mielettömän tärkeää. Minulla on perhetuttuja, joilla on ollut rintasyöpää. Minulla on kollegoita, joilla on ollut rintasyöpää. Mitä enemmän rintasyövästä puhuu, sitä enemmän ihmisillä nousee käsi pystyyn, että itse asiassa minullakin on ollut tai minulla on juuri todettu, Anna kertoo ja jatkaa.

– En varmaan tunne ketään, joka ei tuntisi jotakuta, jolla on ollut rintasyöpä. Rintasyöpä on niin yleinen, että se koskettaa meitä kaikkia.

Anna Puu

Silikoneja aiemmin harkinnut Anna on kiitollinen terveistä rinnoistaan

Anna on kertonut Anna-lehden haastattelussa, että raskauden ja imetyksen jälkeen hän oli hyvin vahvasti sitä mieltä, että aikoo hankkia itselleen silikonit nelikymppisenä. Anna ei pitänyt rinnoistaan ja kutsui niitä masentuneiksi.

Sittemmin mieli silikonien hankkimisesta muuttui, eivätkä haaveet ole palanneet.

– Olemme tehneet sovinnon rintojeni kanssa. En ole enää pettynyt niihin. Olen päättänyt, että ne ovat sellaiset kuin ovat ja niissä on enemmän hyvää kuin huonoa, Anna kertoo.

Annan suvussa on ollut rintasyöpää. Se ei aiheuta Annassa pelkoa sairastumisesta, mutta muistuttaa häntä rintojen tutkimisen tärkeydestä.

– Olen kiitollinen, että ainakin toistaiseksi rintani ovat terveet.

Anna Puun terveiset Annan lukijoille:

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Anna (@anna_lehti) jakama julkaisu

Näillä ruoilla ja juomilla voit vaikuttaa päänsärkyyn

$
0
0

Päänsärky on monelle harmittavan tuttu vaiva. Suurin osa päänsärystä on vaaratonta.

Jos et kärsi päänsärkyoireista, joiden takia on hakeuduttava lääkäriin, voi päänsärkysi johtua yksinkertaisimmillaan esimerkiksi väsymyksestä, niskojen ja hartioiden jännitystilasta, huonosta ilmasta, huonosti nukutusta yöstä tai stressistä.

Päänsärkyä voi aiheuttaa myös nestehukka tai pitkäksi venähtäneen ateriavälin aiheuttama verensokerin heilahtelu. Myös sillä, mitä syö ja juo, on väliä.

Nämä ovat parhaat ruoat ja juomat päänsäryn yllättäessä:

Vesi

Päivässä olisi hyvä juoda vähintään kaksi litraa vettä. Kylmän veden nauttiminen kannattaa erityisesti silloin, jos epäilet päänsäryn johtuvan nestehukasta. Lasillinen vettä saattaa tuoda avun jo muutamassa minuutissa. Älä kuitenkaan lipitä vettä aivan rajattomasti, sillä liika veden juonti voi johtaa vesimyrkytykseen.

Vesimeloni ja kurkku

Runsaasti vettä sisältävät vesimeloni ja kurkku ovat veden ohella mahtavia kehon nesteyttäjiä. Vesimelonissa on veden lisäksi myös mineraaleja, joita tarvitaan nestehukan helpottamiseen.

Mantelit

Mantelit ovat todellisia magnesiumpommeja! Magnesiumin puute on yhdistetty yleisimpien magnesiumpuutosoireiden lisäksi myös päänsärkyyn ja migreeniin, joten manteleiden napsiminen ei ole hullumpi idea päänsäryn yllättäessä.

Maito ja jogurtti

Kalsium auttaa aivoja toimimaan parhaimmalla mahdollisella tavalla. Nauti siis päänsäryn iskiessä kalsiumpitoista ruokaa, kuten maitoa tai jogurttia. Muista kuitenkin välttää sokeroituja versioita, jotta verensokerisi ei ala heitellä ja pahenna oloasi. Jos maitotuotteet eivät kuulu ruokavalioosi, hanki kalsiumia vaihtoehtoisista lähteistä.

Täysjyvätuotteet

Aivot tarvitsevat hiilihydraatteja toimiakseen. Hiilihydraattien laadulla on kuitenkin paljon väliä. Täysjyvätuotteista saat laadukkaita hiilihydraatteja, jotka auttavat pitämään verensokerin tasaisena.

Peruna

Jos päänsärkysi johtuu liian kosteasta edellisestä illasta, kehosi todennäköisesti huutaa alkoholin juomisen seurauksena menettämäänsä kaliumia. Peruna on loistava kaliumin lähde erityisesti, jos syöt sen kuorineen.

Vihreät lehtivihannekset

Toisinaan päänsärky voi olla merkki korkeasta verenpaineesta. Vihreät lehtivihannekset, kuten pinaatti, mangoldi, vuonankaali ja nokkonen, auttavat alentamaan verenpainetta. Korkean verenpaineen ottaminen hallintaan on kuitenkin pidempi prosessi kuin yksittäisten ruoka-aineiden lisääminen ruokavalioon.

Tulinen salsa tai chili

Jos päänsärkysi johtuu esimerkiksi nuhasta ja nenän tukkoisuudesta, kokeile lääkkeeksi tulista salsaa tai chiliä. Ne saattavat olla nopea tapa avata hengitysteitä.

Kahvi

Oletko lopettanut kahvin juomisen kuin seinään ja päässä jyskyttää? Kupillinen kahvia voi tehdä terää, sillä tässä tilanteessa päänsärkysi johtuu todennäköisesti kofeiinin puutteesta. Älä kuitenkaan liioittele. Myös liika kofeiinin nauttiminen voi laukaista päänsäryn. Jos haluat päästä kahvin juomisesta eroon ilman päänsärkyä, vähennä kahvin juontia vähitellen ja hanki energiabuusteja muualta kuin kofeiinista.

Nämä ovat huonoimmat ruoat ja juomat päänsäryn yllättäessä:

Alkoholi

Alkoholi voi lievittää jännityspäänsärkyä, mutta liiallinen naukkailu saattaa kostautua seuraavana päivänä vielä kovempana särkynä. Myös esimerkiksi punaviinin tanniinit voivat aiheuttaa päänsärkyä. Alkoholin nauttiminen kuivattaa kehoa, mikä taas voi aiheuttaa nestehukkaa ja siitä johtuvaa päänsärkyä. Lisäksi alkoholi lisää verenvirtausta aivoissa, mikä voi jo yksinään aiheuttaa päänsäryn.

Pitkään kypsytetyt juustot

Pitkään kypsytetyt juustot voivat aiheuttaa päänsärkyä, koska ne sisältävät tyramiinia, jota muodostuu kypsytyksen aikana. Päänsäryn iskiessä kannattaa vältellä muun muassa parmesaania, cheddaria ja brie-juustoa.

Prosessoitu liha

Prosessoidussa lihassa, kuten pekonissa, kinkuissa ja makkaroissa, on usein päänsärkyä aiheuttavaa nitraattia ja nitriittiä. Jätä siis prosessoitu liha suosiolla ruokapöydästäsi päänsäryn iskiessä.

Suolainen ruoka

Suolaisen ruoan syöminen voi johtaa nestehukkaan ja nestehukka päänsärkyyn. Suosi siis vähäsuolaista ruokaa, jos päänsärky yllättää – ja toki mielellään myös ennen sitä.

Aspartaamia sisältävät ruoat ja juomat

Keinotekoinen makeutusaine aspartaami saattaa aiheuttaa päänsärkyä. Esimerkiksi aspartaamilla makeutetut kevytlimsat eivät siis sovi päänsärystä kärsivän juomaksi.

Aromivahventeita sisältävät ruoat

Aromivahventeena tunnettu MSG eli natriumglutamaatti voi aiheuttaa päänsärkyä. Natriumglutamaattia on usein muun muassa soijakastikkeissa ja prosessuoiduissa ruoissa.

Lähteet: Eat This Not That, Everyday Health, Greatist, HuffPost Life, The Daily Meal, WebMD, Woman’s Day

Toimittaja testasi kuukautispöksyjä ja vakuuttui: ”Pikkarit ovat melkein täysin kuivat”

$
0
0

Kertakäyttöisistä kuukautissuojista syntyy paljon roskaa, ja niihin kuluu rahaa joka kuukausi. Siksi moni vannookin käytännöllisen kuukupin nimeen. Luonnon ja lompakon säästämiseksi on ollut jo pitkään tarjolla myös kestositeitä, jotka valmistetaan kankaasta ja pestään käyttökertojen välissä.

Jos kumpikaan vaihtoehdoista ei tunnu omalta, on kestokuukautissuojien joukkoon aivan viime vuosina tullut uusi vaihtoehto: kuukautispöksyt! Kuukautishousut eivät kuitenkaan ole tehneet läpimurtoa Suomessa – ainakaan vielä. Itse testasin housuja ja olen vakuuttunut niiden käytännöllisyydestä ja ennen kaikkea mukavuudesta.

Mitkä ovat kuukautispöksyt?

Kuukautishousuja löytyy usealta ulkomaiselta valmistajalta. Tätä juttua varten alushousut tilattiin brändiltä, joka lupaa housujensa vastaavan kahden tamponin imukykyä.

Tilaamieni pöksyjen haaraosassa on neljä kerrosta kangasta. Päällimmäinen kerros on puuvillaa, joka imee kosteutta ja tuntuu miellyttävältä. Toinen kerros on antimikrobista kangasta, joka torjuu hajuja ja bakteereja. Kolmas kerros on erityisen imukykyinen ja neljäs ehkäisee ohivuodot.

Jos kuukautisvuoto on niukka tai keskimääräinen, voi näillä housuilla korvata muut kuukautissuojat. Jos kuukautiset ovat runsaat, niitä voi käyttää tamponin tai kuukupin kanssa.

Malleja löytyy stringeistä boksereihin ja jopa treenivaatteisiin. Housut pestään muun pyykin joukossa pesukoneessa. Ne suositellaan kuitenkin huuhtelemaan heti käytön jälkeen ennen varsinaista pesua.

Kuukautishousut

Kuukautishousuja löytyy erilaisia malleja ja eri valmistajilta.

Miltä ne tuntuvat?

Kuukautispöksyt kolahtavat postiluukustani juuri samana päivänä kuin kuukautiseni alkavat. Olen lähdössä koko päiväksi kaupungille ja vedän jännityksellä housut jalkaani. Ne istuvat todella hyvin ja näyttävät aivan tavallisilta alushousuilta.

Pelkään etukäteen, että kostuessaan housut alkavat tuntua painavilta vaipoilta. Mietin myös, tuntuvatko ne samalta kuin siteet, joiden käytöstä en pidä ollenkaan. Pakkaan laukkuun varapikkarit ja tamponeja ja unohdan koko asian moneksi tunniksi.

Olen kirpputorilla, kun housuihin yhtäkkiä lurahtaa. Koska olen käyttänyt vuosia kuukuppia, tunne on hyvin epämiellyttävä. Tuntuu kuin ei olisi mitään suojaa, joten on pakko päästä vessaan tarkistamaan tilanne.

Kun lopulta pääsen kurkkaamaan housuihini, olen hieman hämmentynyt. En näe mustissa alushousuissa juuri mitään. Pikkarit ovat melkein täysin kuivat ja pysyvät sellaisina myös koko päivän. Ne eivät hiosta ollenkaan kuten siteet. Vaihdan housut vasta myöhään illalla, kun menen nukkumaan.

Plussat ja miinukset

+ Todella mukavat, tuntuvat tavallisilta alushousuilta.

+ Ekologiset: housuja voi käyttää uudestaan ja uudestaan.

+ Hygieeniset: housut imevät kosteuden eivätkä haise.

+ Käytännölliset: vaihdan housut yhtä usein kuin tavallisetkin alushousut enkä tarvitse muita kuukautissuojia.

+ Kivan näköiset: tilaamissani malleissa on pitsireunukset.

– Housuja ei saa ainakaan tällä hetkellä tilattua Suomesta.

– Housut maksavat 20–30 euroa, mikä ei ole paljon verrattuna siihen summaan, joka kertakäyttöisiin suojiin kuluu esimerkiksi vuoden aikana. Housuja kuitenkin pitää tilata useammat, jos niitä haluaa käyttää koko kuukautisten ajan. Lisäksi ulkomailta tilattaessa hinnan päälle tulevat postikulut ja mahdolliset tullimaksut.

– Jos kuukautiset ovat runsaat, housut eivät välttämättä riitä pelkästään imemään vuotoa.

Mistä kaikkialta kuukautishousuja saa?

Tätä juttua varten alushousut tilattiin THINX-nimiseltä brändiltä. Muita kuukautishousujen valmistajia ovat esimerkiksi australialainen Modibodi, brittiläinen WUKA sekä amerikkalaiset PantyProp, Dear Kate ja Knix. Nämä merkit lupaavat, että heidän alusvaatteillaan voi korvata muut kuukautissuojat.

Lisäksi markkinoilla on kuukautispöksyjä, joita voi käyttää tamponin tai kuukupin kanssa. Tällaisia ovat muun muassa Lalipanties, joita saa tilattua myös Suomesta, sekä amerikkalainen Anigan.

Tänään vietetään Maailman mielenterveyspäivää – näillä pienillä arkisilla teoilla tuet mielenterveyttäsi

$
0
0

Maailman mielenterveyspäivää vietetään 10. lokakuuta. Teemana on maailmanlaajuisesti nuorten mielenterveys muuttuvassa maailmassa.

Maailman mielenterveyspäivään voi ottaa osaa muun muassa menemällä mukaan Helsingissä järjestettävään Mind Pride -kulkueeseen, pukeutumalla vihreään tai jakamalla vihreitä kuvia Instagramissa hashtageilla #vihreaavaloa #kymppikymppi #mielenterveys. Klo 18 jälkeen illalla vihreällä valaistaan rakennuksia, ikkunoita tai vaikkapa itselle tärkeitä esineitä.

Vihreällä värillä on symbolinen merkitys mielenterveysongelmien stigmaa vastaan. Vihreällä värillä viestität, että näytät kaikille tasa-arvoisesti vihreää valoa diagnooseista riippumatta ja olet mukana edistämässä avoimempaa keskusteluympäristöä.

Suomen Mielenterveysseuran mukaan mielenterveys on terveyttä, jota voi vahvistaa.

Näillä arkisilla teoilla tuet mielenterveyttä:

Lopeta hampaat irvessä suorittaminen

Älä pingota terveellisistä elämäntavoista vaan tee niistä iloinen asia. Käy esimerkiksi pienellä, virkistävällä kävelyllä tai ota 15 minuutin torkut. Harrasta sellaista liikuntaa, joka tuo sinulle iloa.

Riko rutiinisi

Rutiinit rikkomalla voit saada uusia elämyksiä ja näkökulmia. Kulje esimerkiksi töihin tai harrastukseen eri reittiä kuin normaalisti. Mieti, minkä taidon haluaisit oppia ja tee jotain tuon taidon oppimisen edistämiseksi.

Ole läsnä

Elämä on parempaa jaettuna. Ota yhteyttä ystävään, johon et hetkeen ole ollut yhteydessä ja kerro, että ajattelit juuri häntä. Ole ihmisiä kohdatessasi läsnä. Kuuntele, katso silmiin ja osallistu keskusteluun. Keskity tilanteeseen äläkä räplää kännykkää tai mieti jo illan kotitöitä.

Ojenna auttava kätesi

Toisten auttaminen ja vapaaehtoistyö kasvattavat elämän merkityksellisyyttä ja vahvistavat itseluottamusta.

Tunnista tunteesi ja ole niille armollinen

Mieti illalla, millaisia tunteita päivän aikana koit. Yritä tunnistaa tunteet, joita parhaillaan koet ja menneiden murehtimisen tai tulevasta huolehtimisen sijaan elää tätä hetkeä. Ole tunteillesi armollinen. Kaikki tunteet ovat ohimeneviä ja sallittuja.

Uskalla hakea apua

Älä jää vaikeina hetkinä yksin. Puhu läheisillesi tai hanki tarvittaessa esimerkiksi Suomen Mielenterveysseuran kautta kriisitukea ja -apua.

Lähde: Suomen Mielenterveysseura

Miten erotat ohimenevän ahdistuksen ahdistuneisuushäiriöstä? Tarkkaile näitä oireita

$
0
0

Tilanne 1: Seisot bussipysäkillä. Huomaat, että olet unohtanut tehdä tärkeän työtehtävän. Iskee ahdistus. Syke nousee, kurkkua kuristaa. Mokaaminen ärsyttää ja ahdistaa. Menet kotiin, mutta ahdistuksen tunne kiusaa sinua vielä nukkumaan mennessäkin. Aamulla töissä hoidat kiireellä unohtamasi tehtävän.

Tilanne 2: Seisot valmiiksi jännittyneenä ja ärtyneenä bussipysäkillä, kun huomaat kaikessa hötäkässä, että olet unohtanut tehdä tärkeän työtehtävän. Kehoosi iskee lamauttava kauhu, sydän alkaa hakata. Iskee tunne, aivan kuin jotain pahaa ja peruuttamatonta olisi tapahtumassa: ehkä he huomaavat töissä, että et osaa oikeasti mitään ja saat potkut ja kaikki on pilalla! Yöllä et saa taaskaan unta, koska mietit töitä. Aamulla herätessäsi tunnet olosi voimattomaksi ja vaikka hoidat työtehtävän seuraavana päivänä, sinusta tuntuu, ettei tilannetta voi enää pelastaa.

Ahdistus voi olla hetkittäistä ja ilmetä kohtauksina tai sitten se voi olla jatkuvaa. Mutta miten erottaa ohimenevän ahdistuksen tai ahdistuskohtauksen oikeasta ahdistuneisuushäiriöstä?

Ahdistus on inhimillinen tunne

Ahdistus on inhimillinen tunne, jonka ​tehtävänä on varoittaa uhkaavista tilanteista.

Jokaisen elämään kuuluu tilanteita, jotka nostavat stressitasoa ja aiheuttavat ahdistusta. Työkiireet ja -stressi, jännittävät sosiaaliset tilanteet sekä isot tai pienet elämänmuutokset voivat aiheuttaa ahdistusta ja pelkoa.

Ajoittaiset ahdistuksen tai pelon tunteet ovat normaaleja tuntemuksia. Yleensä ahdistuneisuus menee tilanteen lauetessa luonnostaan ohi. Ahdistuksen tunteet kertovat usein myös tarpeesta pysähtyä tai rauhoittua.

Yleistynyt ahdistuneisuushäiriö vai ahdistuskohtaus

Jos ahdistukseesi liittyy aivan liian korostunutta jännittyneisyyttä, huolestuneisuutta ja pelokkuutta suhteutettuna arkipäivän ongelmiin, voi kyseessä olla ahdistuneisuushäiriö.

Ahdistunut henkilö ei välttämättä aina heti osaa edes sanoa, mistä tunnetila johtuu: ahdistus voi olla monen eri tekijän summa tai yhden merkittävän asian aiheuttama.

Ahdistus, joka alkaa ilman syytä ja on voimakasta, hallitsematonta ja epämääräistä, on kuitenkin eri asia. Jos ahdistus ja sen oireet jatkuvat pitkään ja piinaavat päivittäin, kyseessä voikin olla ahdistuneisuushäiriö.

Moni ahdistuneisuutta poteva saattaa ajatella kärsivänsä vain stressistä. Ahdistuksen erottaa stressistä kuitenkin esimerkiksi aika: stressi liittyy tämän hetkiseen elämään, johonkin konkreettiseen asiaan. Ahdistukseen ei ole aina ajankohtaista syytä. Voi tuntua siltä, että kaikki on periaatteessa hyvin, mutta silti ahdistaa. Ahdistunut ihminen ei koe osaavansa toimia normaalisti.

Yleistynyt ahdistuneisuushäiriö – kun huolesta tulee kohtuutonta ja päivittäistä

Pidempään jatkuessaan ahdistus on sekä henkisesti että fyysisesti kuluttavaa. Se voi myös heikentää toimintakykyä sekä haitata arkielämää monella eri tasolla. Jos korostunut ahdistus, jännittyneisyys ja tuskainen olotila kestävät yli puoli vuotta, voi taustalla olla mielenterveyden häiriö.

Yli­mi­toi­tet­tuna mureh­ti­minen ja huoles­tu­neisuus voi­vat ajan myö­tä ke­hittyä kroo­ni­seksi sairaudeksi eli yleis­ty­neeksi ahdistuneisuushäiriöksi, joka on kyvyttömyyttä hallita huolestuneisuutta.

Yleistyneessä ahdistuneisuushäiriössä ahdistus ei liity tiettyihin tilanteisiin, kuten sosiaalisten tilanteiden pelkoon, eikä se esiinny myöskään kohtauksittain, kuten paniikkihäiriössä. Kielteiset elämäntapahtumat ja perinnölliset tekijät edesauttavat häiriön syntymistä.

Usein ahdistuneisuus ilmenee kohtuuttomana ja jatkuvana huolena esimerkiksi taloudellisesta tilanteesta, terveydestä sekä huolena omien ja läheisten mahdollisista tulevaisuuden uhkista. Yleistyneeseen ahdistuneisuuteen liittyy yleensä keskittymis- ja univaikeuksia, uupumusta ja kyvyttömyyttä rentoutua.

Nämä merkit voivat kertoa ahdistuneisuushäiriöstä:

  • Koet päivittäin tai lähes päivittäinen kohtuutonta, jatkuvaa huolta ja ahdistusta.
  • Jatkuva huoli rajoittaa elämää: pelkäät esimerkiksi sairastuvasi vakavasti.
  • Olo on koko ajan ärtynyt, pelokas, levoton.
  • Olet jatkuvasti huolestunut ja hermostunut.
  • Kärsit keskittymisvaikeuksista.
  • Kärsit univaikeuksista ja -häiriöistä.
  • Epävarmuuden sietäminen tuntuu kohtuuttomalta.
  • Tunnet itsesi avuttomaksi: pienetkin murheet kuormittavat ja ahdistavat.
  • Et kykene rentoutumaan.
  • Kärsit uupumuksesta, eikä sinulla tunnu olevan voimavaroja.
  • Olet koko ajan valmiustilassa: pelkäät, että jotain pahaa tapahtuu.
  • Keskityt kielteisiin tunteisiin sen sijaan, että etsisit ratkaisua huolettavaan asiaan.
  • Tarkkailet herpaantumatta ympäristöäsi.
  • Murehtimisesi on ylimitoitettua ja omanlainen selviytymisstrategia, mikä myös ylläpitää ahdistusta.
  • Murehdit kaukaisia ja abstrakteja ongelmia ajankohtaisen ongelman sijaan.
  • Pelästyt herkästi.
  • Koet pelkoa itsehallinnan menettämisestä tai sekoamisesta.
  • Koet pelkotiloja tai kuolemanpelkoa.

Fyysiset oireet:

  • Päänsärkyä, vatsakipuja, palan tunnetta kurkussa, lihasjännitystä, hikoilua, vapinaa sydämentykytyksiä, rintakipuja, itkuisuutta, tukehtumisen tunnetta.
  • Pyörryttävää, huimaavaa, sekavaa olotilaa.

Yleistyneestä ahdistuneisuushäiriöstä kärsivät henkilöt kärsivät myös hyvin usein huonosta itsetunnosta, perusturvallisuuden tunteen puutteesta, eroahdistuksesta sekä riippuvuus- ja aggressio-ongelmista.

Miten ahdistuneisuushäiriötä hoidetaan?

Monesti ihmiset pystyvät näkemään oman ahdistuksensa taustalla jonkun syyn, kuten työkiireet, ongelmat parisuhteessa, stressin tai menetyksen. Jos ahdistuksen syyt ovat hahmotettavissa, omaa hyvinvointia on helpompi lähteä hoitamaan.

Mielenterveyden häiriöksi luokiteltavassa ahdistuksessa ahdistuneisuuden perimmäiset syyt ovat taas yleensä häiriöstä kärsivälle itselleenkin epämääräisempiä.

Yleistyneen ahdistuneisuushäiriön tunnistaminen on haastavaa, koska murehtiminen ja huolestuneisuus ovat tavallisia tuntemuksia – erityisesti silloin, kun ihminen kokee fyysisiä oireita. Ahdistuneisuudesta kärsivä saattaakin epäillä oireidensa syyksi stressiä tai jotain vakavaa sairautta, kuten syöpää, eikä välttämättä itsekään yhdistä omia oireitaan ahdistukseen.

Psykoterapiasta on apua ahdistukseen.

Psykoterapiasta voi hakea apua ahdistukseen.

Psykoterapia on paras keino hoitaa ahdistuneisuushäiriötä. Ahdistuneisuutta ja pelkoja voi lievittää myös masennuslääkkeillä yhdessä terapian kanssa. Koska ahdistuneisuushäiriöiden syyt ja seuraukset voivat kummuta menneisyydestä tai traumaattisista kokemuksista, terapiassa on tarkoitus pureutua ahdistuneisuuden syihin ja löytää keinoja, miten siitä pääsee irti.

Myös kognitiivinen terapia ja tietoisuustaitoihin perustuva terapia (mindfulness-based therapy) voivat auttaa: hoidon tavoitteena on muun muassa murehtimisen normalisointi, uhkauskomusten korjaaminen, epävarmuuden sietäminen ja luottamuksen luominen tulevaisuuteen.

Apua kannattaa hakea ajoissa: ahdistuneisuus saattaa ennakoida masennuksen ilmaantumista.

Yleistynyt ahdistuneisuushäiriö puolestaan esiintyy useimmiten muiden psykiatristen häiriöiden, kuten masennuksen, sosiaalisten tilanteiden pelon tai paniikkihäiriön kanssa. Alkoholiriippuvuutta tai alkoholin ongelmakäyttöä esiintyy lähes puolella yleistyneestä ahdistuneisuushäiriöstä kärsivistä.

Ahdistuneisuushäiriöt

Ahdistuneisuus on tunnetila, johon voi liittyä sisäistä jännitystä, pelkoa, levottomuutta, huolestuneisuutta tai jopa paniikin tai kauhun kokemus.

Ajoittaisina pelko ja lievä ahdistuneisuus ovat arkipäiväisiä. Ahdistuneisuushäiriöissä ahdistuneisuus on voimakasta, pitkäkestoista ja toimintakykyä rajoittavaa.

Ahdistuneisuushäiriöt ovat yleisimpiä mielenterveyden häiriöitä: ainakin joka kymmenes kärsii elämänsä aikana niistä. Sitä esiintyy yleisimmin naisilla ja alle 30-vuotiailla.

Yleisimmät ahdistuneisuushäiriöt:

  • Sosiaalisten tilanteiden pelko
  • Paniikkihäiriö
  • Julkisten paikkojen pelko
  • Yleistynyt ahdistuneisuushäiriö
  • Pakko-oireinen häiriö

Lähteet: Thl.fi, Mielenterveysseura.fi, Terve.fi, Mielenterveystalo.fi, Terveyskirjasto.fi, Potilaanlääkärilehti.fi,

Löydä Annansilmä ja voita verenpainemittari

$
0
0

Löydä pieni musta kukka lehdestä ja voita Transtekin verenpainemittari. Ranteen ympärille kiinnitettävällä mittarilla verenpaineen mittaus sujuu vaivatta! Voit käyttää sitä ilman, että paitaa tarvitsee riisua tai hihoja kääriä. Mittarissa on iso näyttö, selkeät näppäimet ja automaattisesti täyttyvä mansetti. Se on varustettu myös muistilla, epäsäännöllisen sydämensykkeen tunnistuksella, päiväyksellä ja kellolla.

Osallistu ja voita!

Yhden palkinnon arvo on 89 euroa, arvomme viisi palkintoa. Vastausaikaa on keskiviikkoon 17.10. klo 24.00 saakka.

  • Vastanneiden nimi- ja osoitetietoja voidaan käyttää ja luovuttaa suoramarkkinointitarkoituksiin henkilötietolain mukaisesti. Lisätietoja Otavamedia Oy:n rekisteriselosteesta.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Elinluovuttaja voi pelastaa kuuden ihmisen hengen + 7 muuta tärkeää faktaa

$
0
0

Elinsiirtoviikkoa vietetään 8.–13. lokakuuta ja Euroopan elinsiirtopäivää 13. lokakuuta.

Nämä 8 tärkeää faktaa elinluovutuksesta jokaisen suomalaisen on hyvä tietää:

1. Elinluovuttaja voi pelastaa kuuden ihmisen hengen

Ja luovuttaminenko ei muka koskaan kannata? Elimistä puhuttaessa kannattaa.

Yksi elinluovuttaja voi pelastaa jopa kuuden ihmisen hengen. Suomessa tehdään munuaisen-, maksan-, sydämen-, keuhkon-, haiman- ja ohutsuolensiirtoja.

2. Lain mukaan jokainen on elinluovuttaja

Jokainen on lain mukaan elinluovuttaja, jos ei ole sitä eläessään kieltänyt. Mahdollisen luovuttajan tahto pyritään kuitenkin aina selvittämään.

Elinluovutustahdon voi ilmaista allekirjoittamalla elinluovutuskortin, lataamalla sovelluksen tai kirjaamalla tahtonsa Omakantaan sekä kertomalla asiasta läheisilleen.

3. Elinluovutustahdostaan on tärkeää kertoa omaisille

Omaiset eivät voi kieltää elinluovutusta omaan tahtoonsa vedoten, mutta heidän kanssaan keskustellaan aina mahdollisen luovuttajan tahdosta.

Kun omaiset ovat varmoja läheisensä mielipiteestä, kysymykseen on helppo vastata, elinluovutus nopeutuu ja elinluovuttaja voi varmemmin pelastaa jopa kuuden ihmisen hengen.

Jos mahdollinen elinluovuttaja on alaikäinen tai hän ei ole kehitystasonsa vuoksi kyennyt muodostamaan käsitystä elintensä luovuttamisesta, tarvitaan elinluovutukseen huoltajan lupa.

4. Sinun ei tarvitse arvioida itse, kelpaavatko elimesi luovutettavaksi

Omien elinten kuntoa ei tarvitse arvioida itse. Sopivuuden ja elinten kunnon arvioivat lääkärit.

Maria Veitola

Elinluovutuksen ja elinluovutuskortin puolesta puhunut radio- ja televisiotoimittaja Maria Veitola oli vuonna 2015 elinluovutuskampanjan kasvo.

5. Ikä ei ole este elinluovutukselle

Luovutukselle ei ole ikärajaa. Kudosluovuttajana on toiminut myös yli 80-vuotias. Perussairaus tai lääkityskään eivät välttämättä estä luovutusta.

6. Elinluovutukselle on vain vähän esteitä

Ainoita esteitä elinluovutukselle ovat virushepatiitit, HIV tai sairastettu syöpä.

7. Siirrettävistä elimistä on jatkuva pula

Viime vuonna Suomessa tehtiin 374 elinsiirtoa. Uutta elintä odottaa kuitenkin jo noin 550 ihmistä ja määrä kasvaa koko ajan. Siirrettävistä elimistä on jatkuva pula. Kaikille uusi elin ei ehdi ajoissa: 5–10 prosenttia kuolee uutta elintä odottaessaan.

8. Suomalaiset haluaisivat luovuttaa muillekin kuin aivan lähiomaisille

Suomalaisten mielestä myös muun kuin aivan lähiomaisen tulisi voida luovuttaa munuaisensa. Asia selviää Munuais- ja maksaliiton teettämästä tuoreesta kyselystä. Sote-uudistuksen jalkoihin jäänyt kudoslakimuutos antaisi myös serkulle tai hyvälle ystävälle mahdollisuuden auttaa läheistään. Uutta munuaista odottaa yli 450 ihmistä.

Lähde: Elinluovutus


Totta vai tarua? 5 rintasyöpään liittyvää uskomusta

$
0
0

Rintasyöpään liittyy monia uskomuksia. Osa uskomuksista pitää paikkansa, kun taas osalla ei ole lainkaan totuuspohjaa.

Syöpäsäätiön asiantuntijalääkäri Riikka Huovinen kommentoi viittä rintasyöpään liittyvää uskomusta:

Pieniin rintoihin rintasyöpä tulee isoja herkemmin

– Ei pidä paikkaansa. Rintasyöpäriski on sama kuppikoosta riippumatta. Rintojen koko ei vaikuta rintasyöpäriskiin, mutta tietenkin isoissa rinnoissa muutoksia voi olla vaikeampi löytää, Huovinen sanoo.

Imettäminen ehkäisee rintasyövältä

– Pitää paikkansa. Imetys missä iässä tahansa suojaa rintasyövältä. Se ei kuitenkaan ole kovin voimakas, eikä täysin luotettava suoja. Naisen hormonaalinen elämä vaikuttaa rintasyöpäriskiin hyvässä ja pahassa eli vähentää riskiä tai lisää riskiä. Jos lapset saa suhteellisen nuorena ja imettää puolesta vuodesta vuoteen täysimetyksen, se tilastollisesti suojaa rintasyövältä. Jos ei ole ollenkaan lapsia tai lapset saadaan myöhäisellä iällä, se voi lisätä rintasyövän riskiä vaikka myöhäisellä iällä lapsen imettäisikin.

Silikonit aiheuttavat rintasyöpää

– Ei pidä paikkaansa. Silikonit eivät aiheuta rintasyöpää. Silikonirinnoissa muutosten huomaaminen voi olla hieman tavallista vaikeampaa leikkauksessa syntyneiden arpien takia. Siksi rintojen säännöllinen tutkiminen kuukausittain on erittäin tärkeää.

Jos suvussani on rintasyöpää, todennäköisesti minäkin sairastun siihen

– Liian vahvasti sanottu. Tiedetään, että osa rintasyövistä liittyy perinnölliseen alttiuteen. Perinnölliseen alttiuteen voi viitata se, jos ihan lähiperheessä joku nainen eli esimerkiksi äiti, tytär tai sisko on sairastunut rintasyöpään. Silloin riski omaankin sairastumiseen on hieman isompi kuin keskivertonaisella.

Kyhmy rinnassa on lähes aina rintasyöpä

– Ei pidä paikkaansa, ei lainkaan. Oikeastaan harvemmin kyhmy rinnassa on rintasyöpä. Rinnoissa on paljon kyhmyisyyttä ja rintojen rakenne on normaalistikin ryynimäinen. Jos kuukautiskierto vielä pyörii, rintojen rakenne muuttuu jatkuvasti. Kaikki kyhmyt kannattaa kuitenkin käydä näyttämässä lääkärille varmuuden vuoksi.

Artikkelin asiantuntija Riikka Huovinen on mukana Syöpäsäätiön Roosa nauha -kampanjassa, jolla tuetaan kotimaista rintasyöpätutkimusta. Vuoden 2018 Roosa nauha -keräys alkoi 27.9. Keräys päättyy 4.11.2018. Se tavoittelee kahden miljoonan euron tuottoja syöpätutkimukseen ja sairastuneiden ja läheisten tukemiseen. Roosa nauha -päivää vietetään valtakunnallisesti perjantaina 12.10.2018.

Näin tutkit rintasi – lääkäri neuvoo

$
0
0

Rintasyövän hoitoennuste on sitä parempi, mitä aikaisemmin syöpä löydetään. Jotta rintasyöpä ei jäisi huomaamatta, jokaisen naisen on hyvä tutkia rintansa säännöllisesti.

– Rinnat olisi hyvä tunnustella omin käsin kerran kuukaudessa, Syöpäsäätiön asiantuntijalääkäri Riikka Huovinen sanoo.

Paras aika rintojen tutkimiselle on kuukautisten jälkeen. Ohje rintojen kerran kuukaudessa tutkimisesta liittyy kuukautiskiertoon.

– Rinnat kannattaa tutkia mieluiten aina kuukautisten jälkeen, koska silloin rintarauhanen on pehmeimmillään, Huovinen sanoo.

Jos kuukautiset ovat jääneet pois, rinnat voi tutkia missä vaiheessa kuuta tahansa, kuitenkin säännöllisesti kuukauden välein.

Rintojen tutkimiseen kuuluu katselu ja tunnustelu

Huovinen suosittelee rintojen tutkimista Tunne rintasi -sivuston ohjeiden mukaisesti. Ensin rintoja katsellaan peilistä, sitten ne tunnustellaan yksitellen. Katso alta video rintojen oikeaoppisesta tutkimisesta.

Silikonirinnat tutkitaan samaan tapaan kuin luomurinnat

Silikonirinnat tutkitaan Huovisen mukaan ihan samaan tapaan kuin luomurinnatkin. Kaikki arpia aiheuttavat rintaleikkaukset silikonien ottamisesta rintasyöpäleikkaukseen voivat kuitenkin vaikeuttaa rintojen tutkimista.

– Arvet voivat tehdä rinnan tutkimisesta hieman vaikeampaa. Siksi rintojen säännöllinen tunnustelu onkin erityisen tärkeää. Säännöllisesti rintojaan tunnusteleva pystyy erottamaan leikkauksessa tulleet arvet uusista muutoksista, Huovinen sanoo.

Jos huomaat muutoksia, hakeudu lääkäriin

Huovisen mukaan lääkärille on hyvä varata aika heti, jos rinnasta löytää jonkin muutoksen.

– Syöpälääkärinä olen vahvasti sitä mieltä, että jos rinnassa on jokin uudentyyppinen kyhmy, nystermä, oudon tuntuinen kohta tai muu kummastusta aiheuttava asia, niin ei ole yhtään turhaa käydä lääkärissä. Lääkäriin hakeutumista ei kannata odotella, oli ikä mikä tahansa, Huovinen sanoo.

Artikkelin asiantuntija Riikka Huovinen on mukana Syöpäsäätiön Roosa nauha -kampanjassa, jolla tuetaan kotimaista rintasyöpätutkimusta. Vuoden 2018 Roosa nauha -keräys alkoi 27.9. Keräys päättyy 4.11.2018. Se tavoittelee kahden miljoonan euron tuottoja syöpätutkimukseen ja sairastuneiden ja läheisten tukemiseen. Roosa nauha -päivää vietetään valtakunnallisesti perjantaina 12.10.2018.

Käytkö papakokeissa turhaan? Asiantuntija kertoo, milloin papakoe on tarpeellinen

$
0
0

Milloin viimeksi kävit papakokeessa? Tuntuuko siltä, että ihan hiljattain? Muistikuvasi voi olla oikea. Kohdunkaulan syövän ja sen esiasteet paljastavia gynekologisia irtosolututkimuksia eli papoja otetaan Suomessa melkoisen villisti: niin joukkoseulonnoissa kuin omalla gynekologillakin.

– Suomessa 30–60-vuotiaat ja joissain kunnissa myös 25- ja 65-vuotiaat naiset saavat viiden vuoden välein kutsun maksuttomaan papaseulontaan. Arviolta 60 prosenttia papoista otetaan kuitenkin seulontaohjelman ulkopuolella, tutkija Maiju Pankakoski sanoo. Hän tekee Syöpärekisterissä väitöskirjaa kohdunkaulan syövän seulonnan vaikuttavuudesta.

Yksi syy siihen, että papakokeita tunnutaan ottavan tiheästi, on rekisteröinnin puutteessa. Seulontojen tulokset kirjataan Syöpärekisterin joukkotarkastusrekisteriin, jonne yksittäinen lääkäri ei tietosuojasyistä pääse. Yksittäisten lääkäreiden ottamille testeille ei ole yhteistä rekisteriä. Lääkäri voi tallentaa tulokset Kanta-palveluihin, joista nainen pystyy katsomaan ne – jos muistaa.

Lähitulevaisuudessa naisen ei toivottavasti tarvitse vaivata päätään papan aikataululla.

– Kaikille Suomessa otetuille papanäytteille suunnitellaan rekisteriä, mikä poistaisi päällekkäisyydet, Pankakoski kertoo.

Vaikka papakokeita otettaisiin usein, tiheät tutkimukset eivät turvaa syövältä viiden vuoden välein otettuja varmemmin. Papassa havaitun, hoitamattoman solumuutoksen eteneminen syöväksi vie keskimäärin 10–15 vuotta.

– Kohdunkaulan syöpään viittaavat muutokset ehditään huomata ajoissa, vaikka osallistuisi pelkästään joukkoseulontoihin, naistentautien erikoislääkäri, dosentti Maija Jakobsson HYKSistä painottaa.

Seulonnoissa syöpä löytyy ajoissa

Joukkoseulonnoissa ei saa valita, kuka näytteen ottaa. Jokainen papassa käynyt tietää, että näytteenottajissa on enemmän ja vähemmän helläkätisiä. Siksi on ymmärrettävää, että nainen saattaa hoitaa asian mieluiten luottogynellään rutiinikäynnin yhteydessä. Tarvitaanko seulontoja siis lainkaan?

– Ilmaisia seulontoja tarjotaan kaikille, kun taas gynekologilla käy valikoitunut, terveydestään muutenkin huolehtiva joukko. Heillä saattaa olla muuta väestöä vähemmän kohdunkaulan syövän riskitekijöitä, Maiju Pankakoski miettii.

Kohdunkaulan syöpä saa alkunsa tulehduksesta, jonka aiheuttaa yleisesti papilloomavirus HPV. Lähes jokainen saa tartunnan aloitettuaan seksielämän. Virus ei aiheuta syöpää yksin, vaan lisäksi tarvitaan muita tekijöitä, kuten nuorena aloitetut yhdynnät, tupakointi, ylipaino ja diabetes.

– Kohdunkaulan syöpä on alussa varsin oireeton. Tavallisin oire on vuotohäiriö tai yhdynnän jälkeinen verinen vuoto, Maija Jakobsson kertoo.

Seulonnat ovat tehokas keino löytää ja hoitaa syöpä ajoissa. Ennen kuin ne aloitettiin vuonna 1963, kohdunkaulan syöpä oli Suomessa kolmanneksi yleisin syöpä. Nyt se on sijalla 20. Seulonnan ansiosta vältetään joka vuosi noin 250 kuolemaa.

Näin Syöpäjärjestöt kertovat papakokeista:

Nuorien rutiinipapasta ei hyötyä

Valtaosa kohdunkaulan syöpään menehtyvistä naisista on seulontaiän ohittaneita eli yli 65-vuotiaita. Seulontojen ikärajan muutosta koskeva asetus on ollut terveydenhuollon toimijoilla lausuntokierroksella. Muutoksen jälkeen joukkoseulontoihin pääsisivät myös 65-vuotiaat koko maassa. Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että uusi asetus ei ole tulossa voimaan ainakaan lähivuosina.

– HPV-infektio ei oikeastaan parane koskaan, vaan jää limakalvon soluihin ei-aktiiviseen muotoon. Se saattaa aktivoitua varsinkin vanhemmalla iällä, kun elimistön puolustuskyky heikkenee, Maija Jakobsson huomauttaa.

Sen sijaan alle 30-vuotiailla kohdunkaulan syöpä on niin harvinainen, ettei heiltä kannattaisi ottaa papaa rutiinisti.

– Alle 25-vuotiailta sitä ei pitäisi ottaa lainkaan. Silti monella yksityisvastaanotolla papa on yhä turha rutiini, joka liittyy e-pillereiden käytön aloittamiseen ja seurantaan, Maija Jakobsson sanoo.

HPV-tartuntoja ja niiden aiheuttamia solumuutoksia on eniten 15–25-vuotiailla naisilla, mutta heillä muutokset ovat lieviä. Riski niiden kehittymisestä syöväksi on todella vähäinen.

– Nuorten testaaminen aiheuttaa turhia kustannuksia, hoitoja ja huolta. Suurin osa solumuutoksista paranee itsestään, Maija Jakobsson toteaa.

Nuorilla solumuutokset usein paranevat

Papilloomaviruksia tunnetaan yli sata erilaista, joista toiset aiheuttavat syöpää todennäköisemmin kuin toiset. HPV-testillä etsitään korkean syöpäriskin viruksia, ja se paljastaa papaa enemmän syövän esiasteita. Testin herkkyys ei kuitenkaan ole vain hyväksi.

– Ensimmäistä kertaa HPV-testiin osallistuneilta naisilta hoidetaan viisi kertaa useammin solumuutoksia kuin papalla testatuilta, Maija Jakobsson kertoo.

Hoidetut naiset ovat nuoria, joilla solumuutokset olisivat useimmiten parantuneet itsestään. Siksi tätäkään tutkimusta ei pitäisi käyttää alle kolmekymppisillä. Yli 35-vuotiailla HPV-testi on Käypä hoito -suosituksen mukaan yhtä hyvä kuin papa. Toistaiseksi sitä käytetään seulonnoissa Pirkanmaan ympäristössä ja esimerkiksi Turussa. Uudellamaalla HPV-seulonta on tarkoitus aloittaa ensi vuonna.

– Seulontaohjelma muuttunee tulevaisuudessa, kun HPV-rokotteen saaneiden osuus väestöstä kasvaa. Rokotteen saaneille voisi riittää muutama elämänaikainen seulontakerta, Maiju Pankakoski kertoo.

HPV-rokotetta alettiin antaa maksuttomana 11–12-vuotiaille tytöille vuonna 2013. Se ei kuitenkaan suojaa kaikilta papilloomaviruksilta, joten joukkoseulonnoista ei voida luopua tulevaisuudessakaan kokonaan. Nykyinen 70 prosentin rokotuskattavuus on liian matala, jotta rokote suojaisi myös rokottamattomat. Jotta syntyisi laumasuoja pahinta syöpää aiheuttavaa HPV-tyyppi 16:ta vastaan, täytyisi tytöille saada yli 90 prosentin rokotuskattavuus. Vaihtoehtona olisi poikien houkutteleminen piikille.

– Tuoreen tutkimuksen mukaan poikien 20 prosentin ja tyttöjen 45 prosentin rokotuskattavuus synnyttäisi laumasuojan useimpia syöpää aiheuttavia HPV-tyyppejä vastaan, Maiju Pankakoski kertoo.

Auttaisiko kotitesti?

Osa naisista käy jatkossakin papassa omalla gynekologilla, osa seulonnoissa. Osa ei kummassakaan.

– Noin prosentilla seulotuista löytyy papassa jatkotutkimuksia vaativia solumuutoksia. Kun papasta saa aina puhtaat paperit, moni ajattelee, että niin käy jatkossakin, ja jättää testin väliin, Maija Jakobsson miettii.

Myös tutkimustieto voi houkuttaa papakävijää laistamaan testistä. On huomattu, että jos nainen on 50-vuotiaaksi käynyt säännöllisesti papaseulonnassa, myöhempi riski sairastua syöpään on melko pieni.

– Suuri osa syövistä löytyy kuitenkin naisilta, jotka eivät ole osallistuneet säännöllisiin seulontoihin, Maija Jakobsson muistuttaa.

Miten nämä naiset saataisiin tutkittua? Maiju Pankakoski ehdottaa ratkaisuksi HPV-kotitestiä, jossa nainen saa postitse näytteenottovälineet ja -ohjeet, ja posti hoitaa näytteen tutkittavaksi.

– Kotitestiä kannattaisi harkita toisena uusintakutsuna, kun nainen ei ole osallistunut seulontaan ensimmäisellä kutsulla eikä muistutuksenkaan jälkeen.

Kotitestejä voi ostaa netistä ja apteekeista. Maiju Pankakoski ei niitä suosittele, sillä ne ovat terveyden seurantaan liian suppeita ja niiden tulkinta voi olla vaikeaa. Seulonta ei nimittäin ole vain yksittäinen testi: se on ketju, joka alkaa kutsusta ja jatkuu tarkastukseen sekä tarvittaessa jatkotutkimuksiin ja hoitoihin. Ketjun jokaista vaihetta ja laatua tarkkaillaan.

– Paras syöpää ehkäisevä teho on tutkimusten mukaan organisoiduissa joukkotarkastuksissa otetuilla näytteillä, Maija Jakobsson painottaa.

Epämukavasta mukavampaa

Kerran viidessä vuodessa, kerralla minuutin pari. Papakoe ei kauan kiusaa, mutta silti se tuntuu inhottavalta. Miten siitä saisi siedettävämmän?

– Näytteenotto on välinelaji, ja vääränkokoiset välineet tekevät kipeää, HUS Naistentautien poliklinikalla ja Lääkäriasema Aavassa vastaanottava gynekologi Maija Jakobsson vastaa.

Näytteenottoa ja parempaa näkyvyyttä varten emätin levitetään ankannokkaspekulalla. Jos spekula on liian suuri, niin johan sattuu.

Näyte otetaan limakalvolta kolmesta eri kohtaa ja kahdella eri välineellä: emättimen pohjukasta ja kohdunsuulta puulastalla ja kohdunkaulakanavasta pienellä harjalla.

– Kuivien limakalvojen rapsuttelu tuntuu ikävältä. Ne kannattaa hoitaa kuntoon paikallisestrogeenilla, ja käyttää sitä päivittäin kuukausi ennen näytteenottoa.

Hoidetut limakalvot helpottavat myös näytteen tulkintaa, sillä kovin kuivalta limakalvolta otetut solut menevät ruttuun. Tätä ongelmaa ei ole, jos papa tehdään ruotsalaisten suosimalla tavalla nestepapana, jossa näyte säilötään nimensä mukaan nesteeseen. Suomessa menetelmää käytetään seulonnassa Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä.

– Nestepapassa näyte otetaan kohdunnapukasta, eli yksi instrumentin pyöräytys emättimessä riittää.

Yhdenkin tikun kosketus sattuu, jos jännittää hirveästi lantionpohjaa. Paras olisi suunnata ajatukset toisaalle ja rentouttaa takamus ja antaa sen painua tutkimuspöytää vasten.

– Vaikka mielikuva satakiloisesta pepusta ei ehkä tunnu naisesta mukavalta, tässä tilanteessa se voi auttaa rentouttamaan lantionpohjanlihakset ja tekemään näytteenotosta miellyttävämpää.

Mikä papa?

Papa-koe on gynekologinen irtosolututkimus, joka paljastaa kohdunkaulan syövän esiasteet. Näyte otetaan emättimen ja kohdunkaulankanavan limakalvolta.

Mikä HPV?

HPV- eli papilloomavirus tarttuu yhdynnässä. Kohdunkaulan syöpää ei tule ilman HPV-tartuntaa. Rokote suojaa virukselta, kun se otetaan ennen sukupuolielämän aloittamista.

Koska lääkäriin?

Verinen, rusehtava ja pahanhajuinen valkovuoto, verenvuoto muulloin kuin kuukautisten aikana tai yhdynnän jälkeen voivat olla kohdunkaulan syövän oireita. Edenneen syövän oireita ovat esimerkiksi alavatsa- ja selkäkipu, jalkojen turvotus ja veritulppa ja suolen toimintahäiriöt.

Älä anna selkäkivun rajoittaa elämääsi liikaa – nämä liikuntalajit sopivat selkäkipuiselle

$
0
0

Selkäkivut ovat monelle suomalaiselle tuttu ja ikävä vaiva. Selkäkivuista kärsivälle liike on usein paras, jopa ennaltaehkäisevä lääke. Monipuolinen ja säännöllinen liikunta ylläpitää selän hyvinvointia.

– Liikunta tuottaa monelle iloa. Sitä ei kannata lopettaa, vaikka olisikin kipuja. Jos pelkää selkäkipuja, siitä seuraa usein ahdistuneisuutta ja turhautumista, Selkäliiton toiminnanjohtaja Kirsi Töyrylä-Aapio kertoo Selkäliiton tiedotteessa.

– Selkäkipuinen voi aloittaa vaikka vesijuoksusta tai joogasta. Tärkeintä on löytää itselle mieluisin tapa liikkua.

Lue myös: Suomalaiset kärsivät muita eurooppalaisia enemmän niska- ja selkäkivuista – miksi?

Liike on paras lääke

Selkä tarvitsee liikettä pysyäkseen toimintakuntoisena ja terveenä. Monipuolinen ja säännöllinen liikunta suojaa selkävaivoilta, ja liikunnalla on myös kipua lievittävä vaikutus.

Selkäkipuisen kannattaa kokeilla eri lajeja ja löytää itselleen mieluisin tapa liikkua. Kuntoutumisessa ja selkäkivusta toipumisessa keskeistä on myös oma suhtautuminen kipuun.

Pitkään jatkunut ja toistuva selkäkipu johtuu usein muista syistä kuin vakavasta sairaudesta tai hermon puristustilasta. Jopa 80–90 prosentille pitkittyneistä selkäkiputapauksista ei löydy täsmällistä syytä. Tällaisissa tapauksissa kipu ei ole vain kudoksissa vaan sen takana on myös ihmisen mieli.  Se, mitä kannamme mielessämme, näkyy myös kehossamme.

Näin liikutat ja hoidat selkääsi:

Kävely ja arkiliikunta sopivat selkäkivuista kärsivälle.

  • Liikuta selkääsi. Monipuolinen liikunta tekee hyvää selälle. Myös kipeä selkä tarvitsee liikettä toipuakseen. Säännöllinen liikunta vahvistaa kehon omia kivunsäätelyjärjestelmiä, parantaa selän toimintakykyä ja vähentää selkäkipua.
  • Löydä oikea liikuntalaji! Selkäkipuiselle sopivia liikuntamuotoja ovat esimerkiksi kävely, pyöräily ja vesijuoksu.
  • Jaksota rasitusta, liikettä ja lepoa. Selkäkipu johtaa usein liikkumisen välttämiseen ja selän varomiseen. Kipeä selkä tarvitsee kuitenkin sopivassa suhteessa liikettä ja lepoa toipuakseen. Jaksota rasitusta ja liikuntaa pienempiin eriin.
  • Tauota työtäsi. Työn tauottaminen virkistää sekä kehoa että mieltä ja parantaa keskittymiskykyä työtehtäviin. Nouse siis ylös tuolista, jaloittele, juo lasi vettä tai tee taukojumppa.
  • Muista palautua. Sekä keho että mieli tarvitsevat aikaa myös palautua. Palautumista edistää mikä tahansa itselle mieluinen toiminta, kuten harrastus, ystävien tapaaminen tai vaikka leppoisa oleskelu.
  • Arvosta unta. Unihäiriöt voivat aiheuttaa tai pahentaa selkäkipuja. Riittävä ja hyvälaatuinen uni on tärkeää sekä aivojen että kehon toiminnan palautumiselle.
  • Suhtaudu kipuun lempeän hyväksyvästi. Selkäkipu ei ole mukava asia, mutta se ei ole vaarallista. Aivot toimivat kuin vahvistin: mitä enemmän liität kipuun huolta ja ajatuksia, sitä kovemmaksi selkäkipu muuttuu.
  • Ole armollinen itsellesi. Kun selkä on kipeä, älä vaadi itseltäsi liikaa. Aseta kohtuullisia tavoitteita ja iloitse pienistäkin päivittäisistä onnistumisista.
  • Selkäkivun todellinen syy voi yllättää – aina hieronta tai liikunta eivät auta.

Selkäkipuja?

Näin hoidat selkää liikunnalla

Muista venyttely!

Joka neljäs kärsii selkäkivuista – faktoja selkäkivusta:

  • Jopa 80 prosenttia suomalaisista kärsii selkäkivuista jossain vaiheessa elämäänsä. Viimeisen 30 päivän aikana selkäkipua oli kokenut 44 prosenttia miehistä ja 48 prosenttia naisista. Suurin osa selkäkivusta on kuitenkin hyväennusteista, eikä selkäkipuun liity sairautta.
  • Selkäoireet ovat yleisimpiä syitä sairauspoissaoloihin. Kela maksoi viime vuonna sairauspäivärahoja selkäsairauksien takia noin 97,2 miljoonaa euroa ja korvattuja päiviä oli yli 1,7 miljoonaa.
  • Selkäkivuille altistavia tekijöitä ovat esimerkiksi liikunnan vähäisyys, ylipaino, tupakointi, psykososiaaliset tekijät (stressi, masennus, heikentynyt työtyytyväisyys), raskas fyysinen työ ja tapaturmat.

Lähde: Selkäkanava, Selkäliitto

Maailman selkäpäivää (World Spine Day) vietetään vuosittain 16. päivä lokakuuta. Päivällä halutaan kiinnittää huomiota selän terveyteen ja selkävaivojen ehkäisyyn.  Maailman selkäpäivän yhteydessä Suomessa vietetään valtakunnallista selkäviikkoa 15.–21.10.2018. Tämän vuoden teemana on ”Love Your Spine” eli ”Rakasta selkääsi”. Teemalla kannustetaan ihmisiä huolehtimaan selästään ja suhtautumaan selkäänsä rakastavasti. 

Psykoterapia voi auttaa elämän kriisitilanteissa – näin pääset alkuun

$
0
0

Ahdistaako tai masentaako sinua? Huomaatko pyöritteleväsi ratkaisematonta ongelmaa päivästä ja viikosta toiseen pääsemättä puusta pitkälle? Vai kohtasiko sinua äkillinen kriisi, kuten avioero tai läheisen kuolema? Kun töissä käyminen tai opiskelut takkuavat ja ihmissuhteet kärsivät, voi psykoterapiasta löytyä apu.

Käynti psykiatrilla käynnistää prosessin

Psykoterapiassa voi käydä sekä omalla kustannuksella että Kelan avustuksella.

Ensimmäinen askel Kela-tuettuun psykoterapiaan pääsemiselle on pyytää terveyskeskus- tai työterveyslääkäriltä lähete psykiatrille, joka tekee selvityksen potilaan sairaudesta, sen ennusteesta ja kuntoutustarpeesta.

Nykyisin terapiaan pääsee myös yli 50-vuotiaana, mikä on linjassa työurien pidentämisen kanssa.

Psykiatrin vastaanotolla käydään kolmen kuukauden aikana 2–3 kertaa. Jos psykiatri toteaa asiakkaan psykoterapian tarpeen, hän kirjoittaa tälle viimeisellä tapaamiskerralla niin sanotun B-lausunnon potilaan kuntoutuksen tarpeesta ja lähettää sen Kelaan. Varsinaisen tukihakemuksen, johon psykiatrin lausunto liitetään, tekee asiakas itse. Hakemuksen käsittely kestää viidestä kahdeksaan viikkoa.

Vuonna 2011 psykoterapiasta tuli järjestämisvelvollisuuden alaista kuntoutusta eli kuntoutuksen tarvetta ei enää arvioida uudestaan Kelassa, jos psykiatri on sen jo kerran todennut. Näin tuetaan myös työuransa loppupäässä olevia. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että nykyisin terapiaan pääsee myös yli 50-vuotiaana, mikä on linjassa työurien pidentämisen kanssa.

Jos psykiatri on kirjoittanut B-lähetteen, Kelan tukipäätöstä voi siis odottaa turvallisin mielin. Hylkääviä päätöksiä ei Kelasta enää juurikaan tule muulloin kuin tapauksissa, joissa edellisellä tuetulla kaudella terapiakäyntejä on ollut liian vähäinen määrä.

Mikä on psykoterapian tavoite?

  • Psykoterapialla hoidetaan ihmisiä, joilla on jokin psyykkinen häiriö tai muu ongelma.
  • Häiriöllä tai ongelmalla saattaa olla psyykkisten ilmenemismuotojen lisäksi ruumiillisia, vuorovaikutuksellisia ja sosiaalisia ilmenemismuotoja.
  • Psykoterapian tavoitteena on poistaa tai lievittää psyykkisiä häiriöitä ja niihin liittyvää kärsimystä, tukea psyykkistä kasvua ja kehitystä sekä lisätä henkilön valmiuksia itse ratkaista ongelmiaan.

Terapeutin etsiminen kannattaa aloittaa heti

Ensimmäisen psykiatritapaamisen aikana käy yleensä ilmi, puoltaako psykiatri asiakkaan Kela-terapiaan pääsyä. Jos näin on, hakijan kannattaa alkaa saman tien etsiä sopivaa psykoterapeuttia. Sopivan psykoterapeutin löytäminen on prosessin tärkein, mutta myös vaikein osuus, sillä monen terapeutin ajat on varattu jopa vuosiksi eteenpäin.

Lainmuutoksen jälkeen Kela-tuettujen psykoterapioiden määrä on noussut tuntuvasti. Kun vuonna 2010 tukea sai 15 000 ihmistä, vuonna 2017 tuettuja oli jo 36 000. Terapeuttien määrä ei ole kuitenkaan lisääntynyt samassa suhteessa. Kuinka siis löytää itselle sopiva terapeutti, jolla on aikaa uusia potilaita ottaa? Ongelmaa ratkaisemaan on perustettu nettiin useita palveluita, kuten minduu.fi ja vastaamo.fi, joissa terapeutit kertovat jo esittelyteksteissään, onko heillä juuri nyt vapaita aikoja tai milloin niitä seuraavaksi vapautuu.

Mitä psykoterapia maksaa?

  • Psykoterapia maksaa terapeutista riippuen 75–120 euroa tapaamiskerralta, jonka pituus vaihtelee 45 minuutista tuntiin. Tapaamiskertojen tiheys vaihtelee, mutta keskimäärin tapaamisia on 1–2 kertaa viikossa.
  • Kelan tukea psykoterapiaan saa, jos hakija on 16–67-vuotias, hänen työ- tai opiskelukykynsä on vakavasti uhattuna ja on todennäköistä, että hän saa psykoterapiasta riittävän tuen työ- tai opiskelukyvyn palauttamiseen tai säilymiseen.
  • Kela myöntää tukea psykoterapiaan aina yhden vuodeksi kerrallaan. Tukea voi saada enintään kolmen vuoden ajan.

Suuntausta tärkeämpää on vuorovaikutus

Psykoterapiassa on monia eri suuntauksia, joiden eroja maallikon on vaikea ainakin aluksi erottaa toisistaan. Lisäksi psykoterapeuttien toiminta- ja työskentelytavoissa voi olla suuria eroja ja terapeutti voi yhdistellä opiskelemiaan terapiamuotoja kullekin asiakkaalle sopivalla tavalla.

Yksi uusimmista suuntauksista on integratiivinen psykoterapia, joka yhdistää teoriaa ja menetelmiä useasta eri psykoterapiasuuntauksesta.

Suomessa eniten käytettyjä yksilöpsykoterapioita ovat psykodynaaminen psykoterapia ja psykoanalyysi, KAT eli kognitiivinen ja kognitiivis-analyyttinen psykoterapia, käyttäytymisterapia, interpersoonallinen psykoterapia, traumaterapia, erilaiset ratkaisukeskeiset lyhytpsykoterapiat ja luovat terapiat.

Netistä ja terapeuttisivustoilta löytyy eri suuntauksien esittelyitä, joihin tutustumalla voi etsiä itselleen sopivinta terapiamuotoa. Tutkimusten mukaan psykoterapiasuuntausta tärkeämpää hoidon onnistumisen kannalta on terapeutin ja asiakkaan välinen vuorovaikutus. Siksi terapeutin etsintävaiheessa kannattaa käydä useamman eri terapeutin luona testaamassa, miten kemiat ja vuorovaikutus toimivat. Nuo ”testikerrat” asiakkaan täytyy kuitenkin maksaa omasta pussistaan.

Oman terapeutin valinta nopeuttaa terapiaan pääsyä

Viimeisellä tapaamiskerralla psykiatrin luona asiakkaan olisi jo hyvä nimetä B-lausuntoa varten terapeutti, jonka kanssa hän terapiansa aloittaa. Se jouduttaa hakemuksen käsittelyä ja terapiaan pääsyä.

Oikeus tuettuun psykoterapiaan alkaa siitä päivästä, jolloin psykiatri lähettää B-lausunnon Kelaan. Kela maksaa tukiosuuden takautuvasti sen jälkeen, kun päätös Kelan tukemasta psykoterapiasta on tehty.

Kelan kuntoutustuki on yksilöterapiassa maksimissaan 57,60 euroa käyntikerralta. Sen ylittävän summan kuntoutuja maksaa itse. Jos psykoterapeutin hinta on esimerkiksi 85 euroa kerralta, maksettavaa jää 27,40 euroa. Kerran viikossa psykoterapiassa käyvän omaksi kustannukseksi jää siis noin 110 euroa kuukaudessa.

Harkitse omakustanteista terapiaa yllättävän kriisin kohdatessa

Psykoterapiaan voi hakeutua myös omakustanteisesti ja ilman psykiatrin lähetettä.

Osa psykoterapeuteista on erikoistunut lyhytkestoiseen ratkaisu- ja voimavarakeskeiseen terapiaan, joka on tutkimuksissa todettu tehokkaaksi terapiamuodoksi rajatuissa, akuuteissa elämän ongelmissa. Tällaisia ovat esimerkiksi avioero, läheisen kuolema tai muu äkillinen kriisi, josta ei tunnu pääsevän omin voimin yli. Joskus jo muutama, jopa yksi tapaamiskerta, voi auttaa.

Maksuttomiakin palveluja tai keskusteluapua on tarjolla esimerkiksi Lähisuhdeväkivallan työn yksikössä tai Suomen evankelisluterilaisen kirkon perheneuvonnan toimipisteissä ympäri maata. Vaikka niiden työntekijöistä suuri osa on psykoterapeutteja, varsinaista psykoterapiaa tai terapiapalveluja ne eivät anna, vaan kyse on terapeuttisista keskusteluista.

Lähteet: Suomalaisen lääkäriseuran ja Suomen akatemian konsensuslausuma, Huttunen MO, Kalska H (toim.). Psykoterapiat. Kustannus Oy Duodecim 2015

Viewing all 1779 articles
Browse latest View live