Quantcast
Channel: Terveys | Anna.fi
Viewing all 1779 articles
Browse latest View live

Olet mitä syöt! Hyvinvointilääkäri Pippa Laukan täsmävinkit: Varo light-limuja ja syö kananmunia oikea määrä

$
0
0

Olet mitä syöt -ohjelman armottomaksikin tituleerattu juontaja ja hyvinvointilääkäri Pippa Laukka, 47, on tunnettu hyvinvointi-, liikunta- ja ravintoneuvoistaan. Tulevassa ohjelmassa nähdään kymmenen erilaista taistelua ylipainoa vastaan.

Ohjelmassa Pippa Laukka varoittaa muun muassa radiojuontaja Esko Eerikäistä light-limujen vaaroista. Pippa Laukan mukaan sokerittomien light-limujen litkiminen on ehdottomasti huonoimpia asioita omassa ruokavaliossa.

– Harva tulee ajattelleeksi, että itse asiassa light-limu lihottaa, mutta se tekee sitä: keinomakeutettu sokeri lisää sokerin himoa siinä missä tavallinen sokerikin, Laukka kuvailee ohjelmassa.

Lisäksi light-limujen nauttimisella uskotaan olevan vaikutusta mieshormonien tuotantoon, mikä aiheuttaa testosteronitasojen madaltumista. Sokeriaineenvaihdunnan häiriöt alkavat pikkuhiljaa vaikuttamaan peniksen verisuonissa aiheuttaen erektiohäiriöitä.

Alentuneen testosteronitason tunnistaa siitä, että on väsynyt, vetämätön ja löysä olo: vireystila on kadonnut, myös vällyjen välissä. Testosteronin tuotantoa heikentävät huonot elintavat, ylipaino ja stressi.

Kananmunia vai ei?

Toinen ravintoasia, jonka Pippa Laukka on nostanut aiemminkin esille, on kananmunat.

Tutkimusten mukaan noin neljäsosa ihmisistä sietää huonommin kananmunia kuin toiset. Niillä, jotka eivät siedä kananmunaa, kolesterolitasot lähtevät nousemaan, jos he syövät enemmän kuin 1–2 kananmunaa päivässä.  Niin sanottu paha kolesteroli, mikä kiinnittyy verisuonten seinämiin ja tukkii verisuonet, voi aiheuttaa esimerkiksi akuutin sydäninfarktin.

Kohonneen kolesterolin yhtenä merkittävänä syynä voi olla kananmunat, joiden syöntiä kannattaa silloin rajoittaa. Suosi sen sijaan kuituja ja leseitä.

Urheilulääkäri Pippa Laukka

”Syömisperiaatteeni ovat: 1. Syön aina lounaan. 2. Huolehdin siitä, että lounaalla ja päivällisellä syön proteiinia sekä vihanneksia ja muita kasviksia. 3. Välipalani ovat hedelmiä,” urheilulääkäri Pippa Laukka kertoo.

Esimerkiksi Pippa Laukka kertoo syövänsä itse isomman määrän kananmunia: hänellä itsellään on urheilijatausta, ja lihakset vaativat edelleen, että ne saavat tarpeeksi valkuaista.

– Jos proteiini jää liian vähiin, minulle tulee nälkä pian aterian jälkeen. Keitän usein kuusi, seitsemänkin kananmunaa kerralla, ja heitän yhden keitetyn munan ruoan sekaan aina, jos näyttää siltä, että tuo ruokamäärä ei pidä nälkää. Pienellä osalla ihmisistä on synnynnäistä korkeaa kolesterolia aiheuttava geeni, mutta me muut voimme syödä 7–10 munaa viikossa, Pippa Laukka kertoo Annassa omista ruokailutottumuksistaan.

Pippa Laukan täsmäteesit:

  • Jokaisen jääkaapista tulisi aina löytyä kananmunia ja jokin proteiinin lähde.
  • Välipalapatukan sijasta parempi vaihtoehto on kourallinen pähkinöitä.
  • Muista pureskella kunnolla, sillä hotkiminen lihottaa.
  • Jos haluat nukkua hyvin, vältä kofeiinipitoisia juomia iltapäivällä klo 14 jälkeen.

Lähde: MTV Katsomo

Lue myös: Kärsitkö korkeasta kolesterolista? Vältä silloin näitä ruokia ja juomia

”Älä laihduta, jos tavoite on tulla onnellisemmaksi”

Vaikka ohjelmassa Pippa Laukka esiintyy jopa armottomana hyvinvointiasiantuntija, hän on tunnettu myös kehopositiivisuuden puolestapuhujana.

– Ylipaino on terveysriski, siksi painonpudotus on hyväksi. Älä laihduta, jos tavoite on vain tulla onnellisemmaksi. Älä ruoski itseäsi itseinholla, jos aloitat laihduttamisen, vaan ajattele vaalivasi terveyttä ja osoittavasi rakkautta kehollesi valitsemalla terveellisempiä aterioita, Pippa Laukka ohjeistaa Annan haastattelussa.

Pippa Laukan neuvot:

Lääkäri Pippa Laukka: Älä usko näihin laihduttamiseen liittyviin yleisiin uskomuksiin

Pippa Laukan kehopositiiviset vinkit: Älä rankaise itseäsi, vaan opi rakastamaan kehoasi

Voiko kurkkukivussa mennä lenkille? Urheilulääkäri Pippa Laukka kertoo, saako flunssassa treenata

Mistä mykoplasman tunnistaa? Urheilulääkäri Pippa Laukka kertoo

Olet mitä syöt -ohjelma AVA-kanavalla keskiviikkoisin klo 21.

Lähteet: MTV Katsomo, Anna.fi


Osteoporoosin yleinen ensioire jää usein hoitamatta – tunnista 3 hälytysmerkkiä

$
0
0

Osteoporoosia sairastaa 400 000 suomalaista. Joka kolmas 50 vuotta täyttänyt nainen ja joka viides mies saa loppuelämänsä aikana osteoporoottisen murtuman.

Nikamamurtuma on selkärangan osan eli selkänikaman luunmurtuma. Nikamamurtuma on usein osteoporoosin ensimmäinen ilmentymä ja oire. Tutkimusten mukaan jopa 70 prosenttia nikamamurtumista jää diagnostisoimatta ja samalla myös osteoporoosi hoitamatta.

Jos osteoporoosia ei hoideta, kasvaa seuraavan murtuman riski moninkertaiseksi. Siksi nikamamurtuman oireiden tunnistaminen ja hoitoon hakeutuminen on erittäin tärkeää.

Nämä ovat nikamamurtuman varoitusmerkit:

Yllättävä selkäkipu

Äkillisesti ilman syytä ilmaantunut selkäkipu, joka ei helpotu muutamassa päivässä eikä säteile jalkoihin, voi olla nikaman murtuma.

Pituuden lyhenemä

Nikaman murtuessa nikaman solmu luhistuu etureunastaan, koko leveydeltään ja harvemmin takareunasta. Samalla henkilön pituus lyhenee. 3–4 sentin pituuden lyhenemä on jo vahva nikaman murtuman oire. Pituus voi lyhentyä kuitenkin myös huomattavasti enemmän.

Kumara ryhti

Nikamamurtumat aiheuttavat lyhenemisen lisäksi kumaraa ryhtiä, kyfoosia.

Vakavia vaikutuksia terveyteen ja elämänlaatuun

Nikamamurtumilla voi olla vakavia vaikutuksia terveyteen ja elämänlaatuun, joten nikamamurtumaa epäillessä on tärkeää hakeutua lääkärin pakeille.

Nikamamurtumat rajoittavat ihmisen arkipäiväistä toimintaa ja uhkaavat itsenäisyyttä. Murtumien seurauksina voivat olla selkärangan epämuodostuma ja pituuden lyheneminen, liikkumista rajoittava selkäkipu tai liikkumattomuus, itsenäisyyden menettäminen, masennus, hengitysvaikeudet, monet ruoansulatuskanavan oireet sekä virtsan karkailu ja laitoshoidon tarve. Lisäksi selkärangan murtumiin liittyy 8 kertaa korkeampi kuolleisuus.

Luustoliiton luustotestin avulla voit arvioida murtumien ja osteoporoosin todennäköisyyttä sekä tarvettasi elintapamuutoksiin. Lisäksi testi antaa tietoa siitä, olisiko sinun hyvä keskustella lääkärin kanssa osteoporoosin todennäköisyydestä ja tarkemmista luustotutkimuksista.

Lähteet: Luustoliitto, Osteoporoosiyhdistys

15.-21.10. vietetään Luustoviikkoa, jonka teemana ovat nikamamurtumat.

MS-tautia sairastava Outi Lehtosuo on nyt paremmassa kunnossa kuin ennen diagnoosia: ”Liikunnasta on tullut minulle positiivinen asia”

$
0
0

Vuonna 2010 Outi Lehtosuo oli niin väsynyt, että hän nukahti useamman kerran bussiin ja ajoi oman pysäkkinsä ohi. Sitten alkoi vasemman silmän oireilu: valonvälkettä silmäkulmassa ja voimakasta kipua silmän takana. Ensin Outi ajatteli, että kyse on hänen sairastamastaan kroonisesta migreenistä. Migreenilääkkeet eivät kuitenkaan purreet oireisiin.

Melkein viikon Outi sinnitteli silmäoireiden kanssa ennen kuin tajusi, että nyt on hakeuduttava lääkäriin. Oivallus tilan vakavuudesta tuli tietokonetta naputellessa.

– Tajusin, että jos peitän oikean silmäni, vasemman silmäni näkökenttä on aivan mitättömän pieni. Ja se, mitä näen, näen aivan sumeasti, Outi kertoo.

Kaksi sairaalareissua ennen diagnoosia

Outi varasi tilanteen vakavuuden tajuttuaan oitis ajan silmälääkärille. Silmälääkärin mukaan vaikutti siltä, että Outin silmässä on näköhermon tulehdus. Hän kertoi sen olevan tyypillinen MS-taudin ensioire ja lähetti Outin siltä istumalta Meilahden sairaalaan jatkotutkimuksiin.

Jatkotutkimuksissa varmistui, että kyse on näköhermon tulehduksesta. Magneettikuvissa aivoista löytyi yksittäisiä tulehdusmuutoksia eli plakkeja. Outi jäi kolmeksi päiväksi Meilahteen kortisonitiputukseen. Diagnoosia MS-taudista Outi ei kuitenkaan vielä saanut, vaan tarvittaisiin lisää selvityksiä.

Pieni kosketus saattoi tuntua siltä kuin joku raapisi haarukalla ihoani.

Sairaalajakson jälkeen Outille kerrottiin, että hän saa kotiin postitse ajan neurologille. Aika ei kuitenkaan ikinä ehtinyt saapua, kun Outille tuli uusia oireita vuoden 2011 alkukeväällä, tällä kertaa vasempaan jalkaan.

– Kylmä vesi tuntui kuumalta ja kuuma kylmältä. Pieni kosketus saattoi tuntua siltä kuin joku raapisi haarukalla ihoani, Outi muistelee.

Outi joutui jälleen sairaalaan, jossa hän lisäselvitysten jälkeen sai diagnoosin MS-taudista. Plakkeja oli sekä aivoissa että selkäytimessä.

Outi Lehtosuo

Ennen MS-taudin puhkeamista Outi ei ollut kiinnostunut liikunnasta.

MS-taudin diagnoosi oli helpotus

Outi oli ehtinyt lukea paljon MS-taudista jatkotutkimuksia odottaessaan ja tiesi hyvin, että kyse on sairaudesta, johon ei ole parantavaa hoitoa. Taudin etenemistä voidaan vain hidastaa ja hillitä pahenemisvaiheissa.

MS-tauti on arvaamaton, sillä taudinkuva on aina yksilöllinen. Taudin etenemistä on mahdoton ennustaa. Lääkkeet ovat kuitenkin kehittyneet ja tutkimusta tehdään koko ajan.

Outi muistaa hyvin sen hetken, kun hän käveli sairaalasta ulos diagnoosin saamisen jälkeen. Vaikka asiassa oli paljon sulateltavaa, hän tunsi olonsa ennen kaikkea helpottuneeksi.

– Oli selvää, ettei kyse ollut mistään pahemmasta. MS-tauti on sairaus, jonka kanssa pystyy elämään. Ajattelin jo silloin, että tilanne voisi olla paljon pahempi.

MS-tauti herätti liikkumaan

MS-taudin oireita voi vähentää ja etenemistä hidastaa hyvä kunto. Erityisesti lihaskunnolla on todettu olevan suotuisia vaikutuksia.

Ennen MS-tautia Outi ei ollut kiinnostunut liikunnasta. Liikunta oli ollut hänelle, aralle liikkujalle, satunnaista pakkopullaa. MS-tautiepäilyn aikana Outi kuitenkin ymmärsi liikunnan merkityksen ja alkoi miettiä, mikä olisi hänelle mieluisa tapa liikkua. Diagnoosin jälkeen Outi päätti siirtyä pois mukavuusalueeltaan. Hän ilmoittautui thainyrkkeilyn alkeiskurssille ja hurahti lajiin täysin.

– Ensimmäinen tunti jännitti ihan hirveästi. Oli yllättävää, että thainyrkkeily lopulta oli minusta maailman siistein laji. Olen tullut paljon rohkeammaksi liikunnan suhteen. Thainyrkkeily on sellainen laji, missä ei oikein voi hiirulaisena olla nurkassa. Siinä on pakko uskaltaa tehdä, Outi kuvailee.

Oli yllättävää, että thainyrkkeily lopulta oli minusta maailman siistein laji. Olen tullut paljon rohkeammaksi liikunnan suhteen.

Outi Lehtosuo

MS-taudin diagnoosin jälkeen Outi tutustui thainyrkkeilyyn ja hurahti lajiin täysin.

Outi uskoo, että itselle mieluisan lajin löytäminen on avain liikunnan ilon löytymiseen. Outi on parhaillaan mukana Garminin Find Your Way -kampanjassa, jossa rohkaistaan ihmisiä löytämään oma tapansa liikkua.

Personal trainerin palkkaamisen jälkeen thainyrkkeilyn ohella myös salilla käymisestä on tullut Outille varsin mieluisa harrastus. Enää Outi ei arkaile tai häpeile liikkuessaan vaan haluaa voittaa pelkonsa. Hän on uskaltautunut kokeilemaan jopa ilma-akrobatiaa, vaikka pelkää pää alaspäin roikkumista ja korkeita paikkoja. Outi kertoo olevansa nyt fyysisesti huomattavasti paremmassa kunnossa kuin ennen MS-diagnoosia.

MS-tauti tai ei, minulla on halu pitää itseni mahdollisimman hyvässä kunnossa.

– Liikunnasta on tullut minulle positiivinen asia. Liikun tällä hetkellä sen takia, että rakastan liikkumista. MS-tauti tai ei, minulla on halu pitää itseni mahdollisimman hyvässä kunnossa. En näytä huippu-urheilijalta. Mutta se, miltä lihakseni näyttävät, ei ole minulle liikunnan tarkoitus. Tärkeintä liikunnassa on hyvinvointini.

Välillä treeneihin ei pääse MS-taudin takia

Outilla on aaltomainen MS-tauti, eli pahenemisvaiheet tulevat aalloittain. Outin on pitänyt opetella kuuntelemaan kehoaan. Välillä treeneihin ei voi mennä, jos MS-tautiin liittyvä voimakas väsymys eli fatiikki esimerkiksi iskee tai muita oireita ilmaantuu.

– Olen joutunut hyväksymään sen, että voi tulla kausia, jolloin en kerta kaikkiaan jaksa mennä treeneihin. Liikunnan hyöty ei ole kauhean suuri, jos treeneissä on aivan romuna. Siitä tulee enemmän haittaa kuin hyötyä. Asiat eivät kaadu siihen, vaikka olisin viikon treenaamatta. Silti treenien jättäminen väliin on todella vaikeaa. Olen joutunut opettelemaan olemaan lempeämpi itseäni kohtaan ja harjoittelen sitä edelleen.

Yleinen harhakäsitys on, että MS-taudin diagnoosi tarkoittaa sitä, että parin vuoden päästä ihminen on varmuudella pyörätuolissa.

Totta kai ajatus liikuntakyvyn menettämisestä tuntuu hiukan pelottavalta.

– Toivon, että liikuntakykyni säilyy mahdollisimman hyvänä. Hyväksyn sen, että thainyrkkeily on sellainen laji, että jos tilanteeni huononee, en välttämättä pysty sitä enää harrastamaan. Mutta sitten täytyy keksiä jotain muuta. Totta kai ajatus liikuntakyvyn menettämisestä tuntuu hiukan pelottavalta. Mutta minulla on nykyään hirveästi MS-tuttuja. Heidän joukossaan on ihmisiä, jotka ovat paljon huonommassa kunnossa kuin minä. Mutta he käyvät uintijutuissa ja tekevät muuta sen mukaan, mitä pystyvät. Minusta on hienoa nähdä, että lähes aina pystyy tekemään jotain, Outi sanoo.

Outi Lehtosuo

MS-tauti on pakottanut Outia opettelemaan lempeämmäksi itseään kohtaan.

MS-tauti on tuonut myös hyvää

Vaikka pahenemisvaiheiden aikana pelko tulevasta saattaa käydä mielessä, ei Outi juuri murehdi tulevaa. Hän on huomannut, että oman asenteen voima on mittaamaton.

– Tärkeintä on se, ettei jää vellomaan negatiiviseen vaan yrittää etsiä positiivisia asioita. Totta kai olisin mieluummin täysin terve kuin sairastaisin MS-tautia. Mutta pakko sanoa, niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, että MS-tauti on tuonut minulle myös todella paljon hyviä asioita. Se on saanut minut miettimään elämää ja prioriteettejani.

Kantapäät kuntoon kesän jäljiltä – kotihoidon 4 vaihetta

$
0
0

Kantapään halkeama eli pykimä syntyy, kun kuiva iho venyy ja halkeaa. Kesäisin paljasjaloin ja avosandaalein kulkeminen altistaa jalkapohjan ihon ahavoitumiselle, paksuuntumiselle, kuivumiselle ja halkeilulle.

– Talvella umpinaiset kengät hautovat enemmän ja pitävät paremmin kosteuden, toteaa koulutuspäällikkö Katariina Tala Hämeen kosmetologikoulusta.

Halkeamat voivat olla erittäin kivuliaita ja vuotaa myös verta. Pahimmassa tapauksessa halkeaman kautta pääsee elimistöön bakteereja, jotka voivat aiheuttaa sairaalahoitoa vaativan ruusun.

Myös voimakas kanta-askellus, seisomatyö, kovat työskentelyalustat, ylipaino ja rasvapatjan rappeutuminen altistavat kantapäähalkeamille. Rasvapatjan tarkoitus on suojata jalkaa mekaaniselta rasitukselta.

Kotihoidon neljä vaihetta: pese, kuori, kuivaa ja rasvaa

Säännöllisesti tehty jalkojen hoito pitää ihon ehjänä. Pesun jälkeen tehty rasvaus sitoo ihoon paremmin kosteuden. Lisäksi voiteen imeytymistä saattaa tehostaa ennen rasvausta kuivan ihon kevyt hionta.

– Monesti ihmiset raspaavat liian kovaa erilaisilla mekaanisilla laitteilla. Jalkojen kuorinta on lempeämpi vaihtoehto, Tala neuvoo.

Voiteeksi kannattaa valita sitä rasvaisempi voide mitä kuivempi iho on. Tala suosittelee esimerkiksi pihkavoidetta, joka kosteuttaa mutta imeytyy nopeasti. Voidetta kannattaa levittää jalkoihin pyörivin liikkein. Käytä voidetta vain sen verran kuin sitä imeytyy. Varvasväleihin voidetta ei laiteta, jotta iho ei haudu.

Vaihda kenkiä riittävän usein

Oikeankokoiset sukat ja kengät sekä tarvittaessa pohjalliset auttavat jalkojen halkeamien parantumista sekä ennaltaehkäisevät ongelmien syntyä. Tarvittaessa kantakuppi- ja pehmuste auttavat myös halkeaman parantumista.

Kengät eivät saisi koskaan estää jalkojen normaalia toimintaa tai jalkaterän mukautumista alustan epätasaisuuksiin. Pohjien tulisi olla ohuet ja taipuisat.

– Kannattaa vaihdella kenkiä riittävän usein, Tala neuvoo.

Talan mukaan jalkoja ei myöskään kannata rasittaa turhaan.

– Korkkarit vain juhliin!

Lähteet: TerveyskirjastoAskel terveyteen, koulutuspäällikkö ja toimitusjohtaja Katariina Tala, Koulutuskeskus Lumova, Hämeen kosmetologikoulu

Toisten murheiden kantaja voi sairastua itse – myötätuntouupumus aiheuttaa ahdistusta, univaikeuksia ja ärtyneisyyttä

$
0
0

Mikä minulla on? Susanna Jussila, 34, pyöritteli kysymystä mielessään viisi vuotta sitten. Hän oli oirehtinut jo useiden kuukausien ajan.

Ensin tuli jatkuva väsymys. Väsymyksestä huolimatta yöunet olivat katkonaisia. Sitten alkoivat alavireisyys ja selittämättömät itkukohtaukset. Kun Susanna seurasi uutisia, hänestä tuntui, että maailma oli täynnä epäkohtia ja vääryyksiä. Hänen valoisa luonteensa oli muuttunut kyyniseksi, mutta hän ei tiennyt, miksi.

Susanna oli aloittanut pari vuotta aikaisemmin kehitys- ja vaikuttamistyössä kansalaisjärjestössä, joka ajaa yhteiskunnan palveluiden ulkopuolella toimivan ihmisryhmän oikeuksia. Työ oli sellaista, josta hän oli unelmoinut.

Kun järjestössä alkoi työntekijöille tarkoitettu työhyvinvointihanke, Susanna kuuli ensimmäistä kertaa sanat myötätuntouupumus ja sijaistraumat. Susannalle alkoi avautua, että hän koki samantyyppisiä tunteita kuin ihmiset, joiden asemaa hän pyrki työllään parantamaan.

Myötätunto on tärkeä ja luonnollinen tunne

Myötätuntouupumus-termillä on alun perin kuvattu traumatisoitujen ihmisten parissa työskentelevien ihmisten traumaattisia oireita, jotka johtuvat altistumisesta muiden vaikeille kokemuksille.

– Myötätuntouupumus voi silti koskettaa ketä vain. Kukaan ei ole siltä täysin suojassa, myötätuntouupumukseen perehtynyt psykologi ja psykoterapeutti Henna Palmunen kertoo.

Myötätunto on meille luonnollinen ja tärkeä tunne. Sen avulla voi tuntea yhteyttä toisiin, myötäelää toisten kokemuksia, samaistua muihin ja auttaa.

– Kun myötäelää eli katsoo tai kuuntelee toisen ihmisen kokemuksia, omissa aivoissa aktivoituvat samat alueet kuin henkilöllä, joka kokemuksiaan jakaa. Tämä on normaalia. Puhutaan aivojen peilisoluista, Henna Palmunen kertoo.

Kun myötäelää eli katsoo tai kuuntelee toisen ihmisen kokemuksia, omissa aivoissa aktivoituvat samat alueet kuin henkilöllä, joka kokemuksiaan jakaa.

Vuorovaikutustilanteessa hermostot ja kehot voivat synkronisoitua. Esimerkiksi intensiivisesti keskustelevien ystävysten asennot ja eleet muuttuvat tilanteessa usein samankaltaisiksi. Myös hengitykset voivat mennä samaan rytmiin. Kun traumaattista asiaa kertova henkilö pidättää välillä hengitystään, kuulija alkaa tehdä samaa. Se on usein niin alitajuista, ettei sitä itse edes huomaa.

On silti tärkeää, että pystyy irrottamaan toisen kokemukset, tunnetilan ja hermoston reaktiot omistaan. Jos näin ei pysty tekemään, toisen tunnetilaan ja hermostoon voi Henna Palmusen mukaan jäädä jumiin. Myötätuntouupumus on sen seurausta.

Oireet kuin traumaperäisessä stressihäiriössä

Oireet ovat myötätuntouupumuksessa samanlaisia kuin traumaperäisessä stressihäiriössä. Niitä ovat muun muassa ahdistus, univaikeudet ja ärtyneisyys sekä hermostolliset oireet, kuten kiihtynyt syke.

Herkimmin myötätuntouupumukselle altistuvat esimerkiksi sosiaali-, hoito- tai terapia-alalla työskentelevät ihmiset, jotka kuulevat, näkevät ja myötäelävät jatkuvasti toisten traumaattisia kokemuksia ja hätää.

Myötätuntouupumukselle voi altistua myös perhe- ja ystävyyssuhteissa, jos samaistuu voimakkaasti ja toistuvasti toisen vaikeisiin kokemuksiin. Altistumista lisää se, jos kokee olevansa vastuussa toisen hyvinvoinnista ja elämäntilanteesta. Tällainen kokemus voi olla esimerkiksi omaishoitajalla.

”Joogaan tutustuminen oli minulle pelastus”

Toipumisen kannalta on Henna Palmusen mukaan tärkeää tunnistaa ja ymmärtää prosessi, joka on aiheuttanut myötätuntouupumuksen. Silloin myötätuntouupumukselta oppii suojautumaan. Joskus toipumiseen tarvitaan myös terapia-apua.

Susanna Jussilan toipuminen alkoi, kun hänen työpaikallaan tiedettiin myötätuntouupumuksen riski ja siellä aloitettiin työhyvinvointihanke. Kun oudot tuntemukset saivat selityksen, niiden käsitteleminen helpottui.

– Kesti kuukausia, ennen kuin myötätuntouupumuksesta johtunut oireilu loppui kokonaan. Joogaan tutustuminen oli minulle pelastus. Sen avulla opin ymmärtämään kehoani ja tunteitani uudella tavalla. Tajusin, että itkukohtaukset olivat kehoni purkautumismekanismi. Ne auttoivat minua päästämään ulos pahaa oloa ja rentoutumaan. Aloin suhtautua myötätuntoisemmin itseäni kohtaan, Susanna kertoo.

Olen huomannut, että olen parhaimmillani, kun voin kannustaa muita.

Hän päätyi vaihtamaan alaa ja kouluttautui personal traineriksi ja joogaohjaajaksi. Syntyi oma Flowsister-niminen hyvinvointiblogi. Nykyisin Susanna työskentelee myös sisällöntuottajana hyvinvointisivustolla.

– Myötätuntouupumuksesta opin, että en ole parhaimmillani tehtävissä, joissa joudun taistelemaan jonkin asian puolesta. Nykyisessä työssäni hyvinvointialalla voin edistää muiden hyvää oloa muuten. Olen huomannut, että olen parhaimmillani, kun voin kannustaa muita. Auttamistyötä voi onneksi tehdä monella tavalla, hän sanoo.

Näin suojaat itsesi myötätuntouupumukselta

1. Tiedosta, että jokainen on sille altis. Myötätuntouupumus ei ole merkki ammattitaidon tai empatiakyvyn puutteesta.

2. Jokainen kokee joskus myötätuntostressiä eli esimerkiksi väsymystä, kun myötäelää toisen tuskaa. Käsittele tietoisesti sitä ajatusta, että kyse ei ole omasta tuskastasi vaan toisen ihmisen kokemuksesta, joka siirtyy sinuun tunteensiirtona. Et ole vastuussa toisen aikuisen ihmisen tunnemaailmasta.

3. Liiku ja pidä huolta itsestäsi. Toisen ihmisen traumalle altistuminen tapahtuu usein pysähtyneessä, kuuntelemiseen keskittyneessä tilassa. Oman kehon ja hengitysrytmin huomioiminen sekä tietoiset rentoutusharjoitukset korostavat erillisyyttä.

4. Huolehdi siitä, että saat tarpeeksi taukoja sosiaalisesti kuormittavista tilanteista.

5. Puhu tuntemuksistasi, niistä vaikeistakin. Sosiaalinen tuki on todettu tärkeäksi uupumusta ehkäiseväksi tekijäksi.

Lähde: psykologi, psykoterapeutti Henna Palmunen

Miten elää kroonisen kivun kanssa? 6 ohjetta

$
0
0

Terveystieteiden tohtori ja OMT-fysioterapeutti Tapio Ojala kertoo kirjassaan Kivun kanssa, että elämästä voi nauttia kroonisesta kivusta huolimatta. Krooninen kipu ei yksin tee elämästä kurjaa ja onnetonta. Poimimme Kivun kanssa -kirjasta kuusi ohjetta, jotka auttavat kroonisen kivun kanssa eläjää.

Näin tulet toimeen ja voit elää onnellista elämää kroonisen kivun kanssa:

1. Hyväksy krooninen kipu

Jos kipua vastaan taistelee, ajatukset ja mieli ovat koko ajan kiinni kivussa ja kivun suuruus elämää suurempana asiana vahvistuu. Tällöin elämä on kipukeskeistä parannuksen hakemista, mutta itse elämä jää elämättä. Jotta kroonisen kivun kanssa tulee toimeen, kivun on annettava olla ja hyväksyttävä sen olemassaolo.

”Kun antaa kivulle rauhan, siitä myös kärsii vähemmän. Kipua ei voita sotimalla sitä vastaan. Sen voittaa lopettamalla sodan”, Ojala kuvailee kirjassa.

2. Erota kivun tuntemus ja kokemus toisistaan

Kivun tuntemus on se, miltä kipu tuntuu. Kivun kokemus taas tarkoittaa sitä, miten ihminen kivun kokee.

Vaikka kivun tuntemus pysyisi ennallaan, kivun kokemus voi muuttua. Se, miten ihminen kivun kokee ja millaisen merkityksen hän sille elämässään antaa, vaikuttaa kivun kanssa elämiseen.

”Kokemuksen oivaltaminen auttaa ymmärtämään sen, miksi lääkkeet, fysioterapia tai muu eivät paranna kroonista kipua, mutta ne saattavat helpottaa vähäksi aikaa, mikä sekin on hyvä asia”, kirjassa kerrotaan.

3. Ilmaise tunteesi ja tee sitä, mistä nautit

Erilaisia tunteita ei kannatta peittää, kieltää tai tukahduttaa. Tunteiden näyttämisellä ja niistä puhumisella oloa voi helpottaa merkittävästi. Myös itselle rakkaiden asioiden tekeminen on tärkeää.

”Mitä enemmän on myönteisiä tunteita, sitä vähemmän on kielteisiä tunteita. Myönteisiä tunteita voi lisätä tekemällä sitä, mistä nauttii”, kirjassa sanotaan.

4. Etsi tietoa

Tieto todella on valtaa – se helpottaa elämää kroonisen kivun kanssa.

”Tiedon hankkiminen terveydenhuol­lon ammattilaisilta, virallisilta verkkosivuilta (esimer­kiksi Terveyskirjasto, Suomen Kivuntutkimusyhdistys, Reumaliitto, Selkäliitto, Niveltieto, Suomen Kipu) ja kohta­lotovereilta on ensiarvoisen tärkeää”, kirjassa todetaan.

5. Kyseenalaista vanhat uskomukset

Vanhojen uskomusten mukaan kivun takana on aina jokin vamma, kipua tulee pelätä ja kivuliaana tulee levä­tä niin kauan, että kipu menee ohi. Kipukroonikon on syytä kyseenalaistaa nämä uskomukset.

”Kipua tulee kunnioittaa, mutta se on eri asia kuin sen pelkääminen ja välttäminen”, Ojala ohjeistaa kirjassa.

6. Hanki tukea

Kipukroonikko tarvitsee erilaisia tukitoimia terveyspalveluiden lisäksi. Tärkeintä on läheisten tuki. Tutkimusten mukaan se vähentää epätoivoa ja hätää, helpottaa masennusta ja ahdistusta sekä lisää optimismia.

Tuki ja kannustus myös lisäävät pystyvyyden tunnetta, kohentavat elämänlaatua ja sitoutumista terapiaan. Moni kipukroonikkoa hyötyy vertaistuesta. Vertaistukiryhmissä kipua ei epäillä, vähätellä eikä kielletä vaan ihmisen kertomaan uskotaan.

”Kaikille vertaisryhmät eivät ole ’se juttu’. Tämäkin on hyväksyttävää. Näiden ihmisten tulisi vain löytää jokin vastaava foorumi, jossa pääsisi jakamaan kokemuksia ja vaihtamaan ajatuksia. Keskinäinen vuorovaikutus, säännölliset tapaamiset ja ihmisten kohtaamiset ovat mahdollisuuksia saada uusia kavereita – ei Facebook-kavereita eli pelkkää kontaktia verkossa johonkin ihmiseen – vaan kasvokkain tavattavia kavereita. Tässäkään määrä ei ratkaise vaan laatu eli millaisen suhteen kavereihin muodostaa. Jos et tunne vertaisryhmiä, käy katsomassa Suomen Kipu ry:n verkkosivuja ja ota yhteyttä. Sinulta ei vaadita mitään”, Ojala kannustaa kirjassa.

Lähde: Tapio Ojala: Kivun kanssa (Vastapaino 2018), Suomen Kipu ry, VKK – Vakuutuskuntoutus

Tämän verenpaine kertoo terveydestäsi – kysyimme lääkäriltä 4 kysymystä verenpaineesta

$
0
0

Korkea verenpaine on hyvin yleistä keski-ikäisillä ja sitä vanhemmilla. Noin puoli miljoonaa suomalaista käyttää verenpainelääkitystä. Kohonneeseen verenpaineeseen vaikuttavat pääasiassa elintavat, mutta siihen voi olla myös perinnöllinen taipumus.

Kohonnut verenpaine vaurioittaa valtimoita ja sydäntä sekä aiheuttaa aivohalvauksia sekä sydäninfarkteja. Korkea verenpaine ei yleensä tunnu, mutta hyvin paljon kohonnut verenpaine voi tuntua päänsärkynä ja huimauksena.

Tärkeimmät keinot ehkäistä ja alentaa korkeaa verenpainetta ovat säännöllinen liikunta, suolan käytön vähentäminen, tupakoimattomuus sekä ylipainon välttäminen. Entä jos nämä ovat jo kunnossa, mutta verenpaine kohoaa silti?

Kysyimme yleislääketieteen erikoislääkäri Atte Vadénilta neljä askarruttavaa kysymystä verenpaineesta.

Verenpaine on…

Normaali, kun se on alle 130/85 mmHg.
Tyydyttävä, kun se on välillä 130–139/85–89 mmHg.
Koholla, kun se on 140/90 mmHg tai enemmän.

1. Kuinka huolestuttavaa on, jos verenpaine on tyydyttävän rajoissa normaalin sijaan?

”Riippuu täysin siitä, millä aikajänteellä asiaa tarkastellaan. Tyydyttävä verenpainetaso on vielä sen verran matala, että akuutteja ongelmia siitä ei koidu. Verisuonet eivät repeä, sydämen lihasmassa ei kasva sairaalloisesti, eivätkä munuaisetkaan mene pikavauhtia pilalle.

Kun ajatellaan vuosien ja vuosikymmenten jänteellä, kaikki ylimääräinen paine rasittaa verenkiertoamme ja paineelle herkimpiä elimiämme, kuten munuaisia, aivoja ja sydäntä. Jos haluaa näille elimille maksimaalisen suojan, kannattaa verenpaine yrittää pitää normaalin rajoissa.”

2. Nuorilla kohoaa ensimmäisenä alapaine. Kuinka paljon pitää huolestua, jos ainoastaan alapaine on koholla?

”Yksistään kohonnut alapaine kertoo kasvaneesta verenkierron vastuksesta. Silloin ääreisverenkierto ja esimerkiksi lihasten verenkierto on normaalia ’tiukemmalla’, eikä veri ikään kuin pääse kiertämään vapaasti.

Tyypillisesti vähäinen liikunta, riittämätön lepo ja liiallinen stressi ovat kohonneen alapaineen taustalla. Myös tupakointi nostaa alapainetta.

Alapaineen kohotessa kannattaa aina pohtia, ovatko elintavat kohdillaan. Pielessä olevat elintavat aiheuttavat yleensä muitakin harmeja: paino ja sokerit nousevat usein mukana.

Riittävä lepo, hyvälaatuinen uni, tupakoimattomuus, kohtuullinen määrä liikuntaa sekä terveellinen ruoka ovat yleensä tehokkaimmat tavat hoitaa alapainetta. Lääkitys aloitetaan tai sitä lisätään tarpeen mukaan.”

3. Kuinka suuri rooli hormonaalisen ehkäisyn lopettamisella on korkean verenpaineen ehkäisyssä?

”Ehkäisyssä käytettävät hormonit vaikuttavat verenpaineeseen hyvin yksilöllisesti. Siksi verenpainetta tuleekin seurata.

Joillain verenpaine nousee merkittävästi ja voi estää hormonaalisen ehkäisyn käytön. Hormonien välillä on kuitenkin eroja. Ongelma liittyy yleisimmin estrogeeniin, jolloin esimerkiksi hormonikierukka tai minipillerit voivat olla vaihtoehto.”

4. Millainen liikunta toimii parhaiten korkean verenpaineen ehkäisyssä?

”Hiukan huumorilla vastattuna: sellainen liikunta, jota tulee varmasti ja säännöllisesti tehtyä. Lajilla ei ole niin väliä, vaan tärkeintä on liikunnan säännöllisyys.

Tutkimusten mukaan kestävyystyyppinen liikunta pienentää sekä levon- että kuormituksen aikaista verenpainetta. Myös kuntosaliharjoittelu sopii hyvin kohonneen verenpaineen ehkäisyssä ja hoidossa.

Verenpainepotilaan kuntosalitreeniksi suositellaan kuntopiirityyppistä pienten vastusten ja runsaiden toistojen harjoittelua. Ehkäisyssä toiminee raskaampikin harjoittelu. Parhaan terveyshyödyn saa, kun yhdistää lihaskuntoharjoittelun kestävyysliikuntalajeihin.”

Lähteet: Terveyskirjasto, Käypä hoito

Näistä miehet puhuvat psykoterapiassa: addiktioista, seksuaalisesta haluttomuudesta ja yleisestä mielenkiinnon puutteesta

$
0
0

Psykoterapiaan hakeutuvat yhä useammat myös miehet. Vuonna 2012 Kelan tukemassa kuntoutuspsykoterapiassa kävi 4733 miestä, tämän vuoden tammi–syyskuussa jo 8453 miestä.

Miesten suhteellinen osuus Kelan kuntoutuspsykoterapiaa saavista ei ole kuitenkaan noussut. Se on ollut koko 2010-luvun samaa luokkaa, reilut 23 prosenttia ja enimmillään vuonna 2016, jolloin miesten osuus oli 23,8 prosenttia. Vuonna 2017 miesten osuus jopa laski. Suunta on ollut laskeva myös tänä vuonna: tammi–syyskuussa Kelan kuntoutustukea saavista miehiä oli 22,9 prosenttia. Kolme neljästä Kela-psykoterapiaa saavista on siis yhä nainen.

Psykoterapiassa käyvien miesten määrän lukumääräinen nousu näkyy ja tuntuu kuitenkin monien terapeuttien vastaanotoilla.

Miehet hakevat apua täsmäongelmiin

Helsingissä vastaanottoaan pitävän psykoterapeutti Kalle Murtosen asiakkaista yli puolet on miehiä. Murtosen mukaan heidän osuutensa on viime vuosina kasvanut jatkuvasti.

– Sukupuoleni vaikuttanee siihen, sillä miehet hakeutuvat mielellään miesterapeutin asiakkaaksi. Minut valinneet ovat ehkä kokeneet myös ratkaisukeskeisen, suoran ja aktiivisen lähestymistapani sellaiseksi, joka puhuttelee heitä.

– Yleisellä tasolla voi myös sanoa, että miehet käyvät ehkä terapiassa usein lyhyemmän ajan jotain tiettyä ongelmaa käsitelläkseen. Tällöin he kustantavat lyhytterapian itse eikä se näy Kelan tilastoissa, Murtonen sanoo.

Peliriippuvuus nouseva ongelma

Murtosen miesasiakkaat ovat pääosin 18-40-vuotiaita. He ovat hakeutuneet psykoterapiaan usein hyvin pitkälti samankaltaisten ongelmien takia kuin naisetkin: ahdistuksen, masennuksen, perheen tai parisuhteen kriisin takia.  Mutta miehillä on myös joitakin heille tyypillisempiä ongelmia.

– Esimerkiksi riippuvuudet eli addiktiot ovat miehillä tutkitusti yleisempiä kuin naisilla. Ne voivat liittyä päihteisiin, mutta myös toimintaan. Seksiaddiktio on toiminnallisesta addiktiosta yksi esimerkki, mutta lisäksi vaikkapa pelaaminen on saattanut riistäytyä käsistä ja mies on salannut sen perheeltään pitkiäkin aikoja. Kun peliriippuvuus ja sen mukanaan tuomat talousongelmat sitten jossain vaiheessa paljastuvat, sitä seuraa valtava häpeä sekä pari- ja ihmissuhteiden kriisi, Murtonen kertoo ja arvelee, että pelaamiseen liittyvät ongelmat lisääntyvät tulevaisuudessa, kun jo lapsuudessaan pelien maailmaan uppoutuneet pojat kasvavat aikuisiksi.

Miehille tyypillinen terapiaan hakeutumisen syy on myös haastava ja epävakaa käyttäytyminen, kuten aggressio, riittämätön itsehillintä tai mustasukkaisuus. Osa miehistä tulee terapiaan myös selviytyäkseen vaativaan työhön liittyvistä paineista.

Tunteiden nimeäminen hankalaa monille

Yleisen käsityksen mukaan naiset ovat tottuneempia puhumaan tunteistaan kuin miehet. Murtosen kokemuksen mukaan tämä pätee yhä suureen osaan miehistä.

– On miehiä, joilla on hyvin kehittynyt tunteidenkäsittely, joskus jopa niin, että se menee yli eli he ovat hyvin herkkiä ja sensitiivisiä. Ei siis pidä yleistää liikaa, mutta totta on, että jotkut miehet ovat hyvin fyysisiä myös tunteiden käsittelyssä ja osoittamisessa. Tunteiden kohtaamista pyritään välttämään erilaisten riippuvuuksien tai muun haitallisen käytöksen avulla.

– Osa ei tunnu lähes lainkaan osaavan nimetä tunnetilojaan. Tunteiden tunnistamista, ilmaisua ja niiden vaikutuksia käyttäytymiseen tunnistetaan ja harjoitellaan silloin terapiassa paljon, Murtonen sanoo.

Oireiden hallinta kehittyy iän myötä

Parisuhde-, perhe- ja seksuaaliterapiaan erikoistunut psykoterapeutti Anniina Kerman on Kalle Murtosen tavoin huomannut miesasiakkaiden määrän kasvaneen.

–  Se on muuttunut ihan selkeästi. Aiemmin miehiä tuli asiakkaakseni pariterapian kautta, mutta muutaman viime vuoden aikana miehet ovat alkaneet tulla terapiaan yhä useammin myös yksinään.

Kerman uskoo, että kehitykseen pätevät samat syyt kuin terapiaan suhtautumisessa yleisemminkin: terapiassa käyminen on normalisoitunut ja muuttunut hyväksytymmäksi. Terapiamaailma on myös tullut monin tavoin näkyväksi ihmisten arjessa. Asiasta puhutaan avoimemmin ja monet kertovat esimerkiksi mediassa omista terapioistaan ja siitä, millaista apua he ovat sieltä saaneet.

”Miehet käsittelevät terapiassa muitakin ihmissuhteitaan kuin parisuhdetta, esimerkiksi vaikeuksia hankalan kollegan tai esimiehen kanssa.”

Kermanin asiakkaat ovat vanhempia kuin Murtosella, pääosin 30–60-vuotiaita.

– Apua haetaan eniten masennukseen, ihmissuhdeongelmiin ja seksuaalisuuteen liittyviin haasteisiin. Miehet käsittelevät terapiassa muitakin ihmissuhteitaan kuin parisuhdetta, esimerkiksi vaikeuksia hankalan kollegan tai esimiehen kanssa.

Ärtymyksen takaa voi löytyä masennus

Miesten masennus ilmenee usein ärtymyksenä ja tunteena elämänhallinnan vaikeudesta.

–  Mies saattaa tulla keskustelemaan ärtymyksestään tai aggressioistaan, joiden taustalta paljastuukin masennus. Miehillä ilmenee myös enemmän seksuaalista haluttomuutta kuin naisilla sekä yleistä kiinnostumattomuutta kaikkea kohtaan: perhettä, parisuhdetta, työtä. Siitä miehet eivät paljoa muille puhu, Kerman sanoo.

Miesten kanssa työskentely eroaa naisten kanssa työskentelystä Kermanin mielestä kahdella tavalla:

–  Miehet käsittelevät ongelmiaan enemmän huumorin avulla. Heillä on myös usein itsestään se käsitys, että he eivät osaa puhua asioistaan tai tunteistaan. Mutta kun luottamussuhde asiakkaan ja terapeutin välillä syntyy, miehet alkavatkin puhua ja ovat todella avoimia. Se tulee usein miehille itselleen yllätyksenä. Vanha uskomus puhumattomasta miehestä ei siis enää pidä paikkaansa, vaan miehet hallitsevat tunnepuheen yhä paremmin.

Apua myös nettikursseista

Kaikki miehet eivät ole vielä valmiita tai halukkaita hakeutumaan henkilökohtaiseen terapiaan, vaikka siitä olisi heille apua. Heitä voivat auttaa alkuun anonyymit palvelut, kuten Väestöliiton Miesten erokoulu -nettikurssi, jonka aikana käsitellään muun muassa vanhemmuutta, ahdistusta, päihteiden käyttöä ja pärjäämistä tunteiden kanssa.

Miesten rakkauskoulu -kurssin aihepiireihin kuuluvat puolestaan rakastuminen, kestävä parisuhde sekä rakkaus lapsia kohtaan.

Lue lisäksi:

Psykoterapia voi auttaa elämän kriiseissä – näin pääset alkuun

Uusi valmennus syrjäytymisvaarassa oleville nuorille: ”Monet ajattelevat itsestään, että en  minä onnistu missään”


Kärsitkö migreenistä? Tulossa on ihan uudenlainen helpotus: erenumabi

$
0
0

Migreenin hoitoon on tarjolla monenlaisia estolääkkeitä, mutta ne kaikki on kehitetty alun perin muuta sairautta varten. Myöhemmin on huomattu, että ne toimivat myös migreenikipuun.

Esimerkiksi verenpainelääke kandesartaania käytetään nykyisin myös migreenin estolääkkeenä. Botuliinitoksiinihoito migreenipotilailla taas sai alkunsa siitä, kun botuliinilla kasvojen ryppyjä hoidattaneet alkoivat raportoida, että pistosten myötä myös migreenikohtaukset vähenivät.

Neurologian erikoislääkärin Mikko Kallelan mukaan lähivuosina markkinoille on kuitenkin tulossa kolme, neljä kohtauksittaisen migreenin hoitoon kehitettyä lääkevalmistetta. Kaikki ne vaikuttavat samaan CGRP-mekanismiin.

Mistä uudessa migreenilääkkeessä on kyse?

– CGRP eli calcitonin gene-related peptide on molekyyli, josta on 1980-luvun lopulta asti ajateltu, että se sopisi hyvin migreenin kipua aiheuttavaksi molekyyliksi, Mikko Kallela sanoo.

– Sitä on tutkittu pitkään, ja vuosien aikana on kehitetty vasta-aineita tätä molekyyliä tai sen reseptoria vastaan.

Tämän perusteella tutkijat ovat alkaneet kehittää täsmäasetta migreenin hoitoon. Ja nyt on tutkimusnäyttöä siitä, että kaikki neljä kehitteillä olevaa uudenlaista migreenilääkettä todella toimivat. Jokainen niistä on voittanut selvästi lumelääkkeet tutkimuksissa.

Joka neljäs sai tutkimuksessa avun

Yksi uusista migreenilääkkeistä on erenumabi, kauppanimeltään Aimovig.

– Reilun vuoden seurannan aikana 26 prosentilla käyttäjistä migreenikohtaukset loppuivat. Lääke toimii myös krooniseen migreeniin.

– Lääke vaikuttaa siis spesifisti yhteen paikkaan, peptidin reseptoriin. Se blokkaa reitin, joka näyttää olevan osalla potilaista todella keskeinen migreenissä. Migreenin laukaisevat tekijät, esimerkiksi stressi, provosoivat tämän yhden peptidin vapautumista.

Milloin erenumabi Suomeen?

  • Lääke on jo Suomessa määrättävissä, mutta kuukausiannos maksaa vielä toistaiseksi noin 580 euroa.
  • Neurologian erikoislääkärin Mikko Kallelan mukaan hinta muuttuu sen jälkeen, kun hintalautakunta on ottanut hinnan käsittelyyn ja päättänyt, mille potilasryhmälle valmiste kuuluu lääkekorvauksen piiriin.
  • Erenumabi on laajemman potilasjoukon saatavissa arvioilta puolen vuoden, vuoden kuluttua. Myös muita samaan mekanismiin perustuvia lääkkeitä tulee aikanaan Suomen markkinoille.

Lihottaako stressi oikeasti ja mitä haittaa liiallisella suolan käyttämisellä on? Olet mitä syöt -ohjelman hyvinvointilääkäri Pippa Laukka kommentoi

$
0
0

Olet mitä syöt -ohjelmassa juontaja ja hyvinvointilääkäri Pippa Laukka, 48, ohjeistaa ylipainoisia uusien elämäntapojen pariin. Ohjelman 2. jaksossa ylipainoa vastaan taistelemaan lähtee helsinkiläinen kolmekymppinen Reetta Kellokangas, jonka ongelmana on erityisesti suolaisten ja rasvaisten herkkujen napsiminen.

Stressi todella lihottaa – se on yksi merkittävimpiä ylipainon syitä

Ohjelman mittauksissa huomataan, että suola ja rasva eivät ole Reetan ainoat ongelmat. Reetan palautuminen ei ole hyvällä tolalla ja naista vaivaa stressi. Pipan mukaan stressinhallinta näyttelee suurta osaa painonhallinnassa.

– Stressi lihottaa. Se on yksi merkittävimpiä ylipainon syitä, Pippa kertoo ohjelmassa.

Pippa selittää ohjelmassa myös, että stressi lihottaa, koska stressaantuneen ihmisen hormonitoiminta häiriintyy. Ja jos hormonitoiminta häiriintyy, ihminen ei tunnista normaalisti nälkää eikä kylläisyyttä. Se puolestaan johtaa siihen, että vaikka olisi juuri syönyt, tuntuu siltä, että pitää syödä lisää.

Syömisistä avokadolla voi Pipan mukaan vauhdittaa tietä parempaan uneen ja palautumiseen.

– Se auttaa korjaamaan unen laatua. Siinä on hyviä ainesosia, esimerkiksi magnesiumia, joka edistää sitä unen palauttavaa vaikutusta, Pippa kertoo ohjelmassa.

Liiallinen suola hajottaa verisuonet

Aikuisella suolan saantisuositus on enintään 5 grammaa päivässä eli 35 grammaa viikossa. Reetalle tuo määrä ei riitä alkuunkaan, vaan hän ylittää saantisuosituksen moninkertaisesti.

Pippa yrittää avata Reetan silmät kertomalla karuja faktoja liiallisesta suolankäytöstä. Pippa kertoo Reetalle ohjelmassa, että liiallinen suolan käyttäminen nostaa verenpainetta, altistaa sydän- ja verisuonisairauksille sekä lisää diabetesriskiä. Liiallinen suolan saanti ei ole leikin asia pitkällä aikavälillä.

– Se johtaa väistämättä siihen, että sinun verisuonet ennen pitkää hajoavat. Sinulle tulee todennäköisesti aivohalvaus ennen kuin ehdit täyttää kuusikymppiä, Pippa sanoo Reetalle ohjelmassa.

Reetan verenpaine on jo nyt normaalin ylärajoilla. Pippa kehottaa Reetaa syömään kiiviä, joka on melkoinen C-vitamiinipommi.

– Uusimmat tutkimukset kertovat, että C-vitamiini auttaa verisuonten seinämien säilyttämisessä. Sillä on hyvää tekevä vaikutus verenpaineen hoidossa, Pippa kertoo ohjelmassa.

Olet mitä syöt -ohjelma AVA-kanavalla keskiviikkoisin klo 21.

Näin nopeutat mustelmien paranemista kotikonstein – 7 vinkkiä

$
0
0

Hematooma eli mustelma on pieni ihonsisäinen verenpurkauma. Ihoon tulee mustelma, kun pienet ihonalaiset verisuonet rikkoutuvat pienen vamman, kuten kolauksen takia, ja alueelle leviää verta. Kestää päivän tai pari ennen kuin veri alkaa näkyä mustelmana iholla.

Hoida mustelmaa näillä, kun haluat siitä nopeasti eroon:

1. Jää, side ja kohoasento

Kylmä supistaa verisuonia ja pienentää verenpurkauman laajuutta. Aloita jäähoito heti, kun epäilet saaneesi sellaisen kolhun, joka aiheuttaa mustelman. Paina jääpussia kohtaan, johon kolhu on tullut 10–20 minuuttia kerrallaan. Toista jäähoito useaan kertaan ensimmäisen kahden vuorokauden sisällä. Jään lisäksi myös joustava side ja kohoasento voivat estää verta pakkautumasta mustelmakohtaan.

2. Lämpö

Kun mustelma on jo muodostunut 24 tunnin kuluttua kolauksesta, lämpö auttaa poistamaan verta verenpurkauman alueelta ja voi helpottaa kolauksesta ja kipeästä mustelmasta mahdollisesti aiheutuneita lihasjumeja. Voit käyttää mustelman lämpöhoitoon lämmitettävää riisityynyä tai kuumavesipulloa muutaman minuutin ajan kerralla tai käydä esimerkiksi lämpimässä suihkussa tai kylvyssä.

4. Hieronta

Hiero ihoa päivittäin useaan kertaan näkyvän mustelman ympäriltä. Jätä hieroessasi koko ajan ainakin 1–2 senttiä väliä mustelmaan. Älä hiero, jos se tekee kipeää. Hieronta saa kudoksissa aineenvaihduntasi liikkeelle ja voi tehostaa kuona-aineiden poistumista, minkä ansiosta saatat päästä eroon mustelmasta tavallista nopeammin.

5. K-vitamiinivoide

Veren hyytymiseen vaikuttavan K-vitamiinin puute voi aiheuttaa selittämättömiä mustelmia. K-vitamiinivoiteen on osoitettu vähentävän mustelmia laserhoidon jälkeen. Myös sen tehoon mustelmien paranemisen nopeuttamisessa uskotaan laajalti ja verkkokeskusteluissa aiheesta jaetaan hyviä kokemuksia. Levitä K-vitamiinivoidetta ihoon kaksi kertaa päivässä, kun haluat hävittää mustelmat ennätysvauhdissa.

6. C-vitamiini

C-vitamiinin puute voi K-vitamiinin puutteen tavoin aiheuttaa selittämättömiä mustelmia. C-vitamiinin nauttiminen lisää kollageenin määrää verisuonten ympärillä, ja voi täten nopeuttaa mustelmien paranemista. Käytä C-vitamiinivoidetta ulkoisesti tai tankkaa C-vitamiinia syömällä esimerkiksi paljon C-vitamiinia sisältäviä hedelmiä tai lehtivihanneksia.

7. Ananas tai papaya

Ananas ja papaya sisältävät bromelaiini-nimistä proteiineja hajottavaa entsyymiä, jonka avulla voi nopeuttaa mustelmien paranemista. Syö ananasta tai papayaa kerran päivässä, kun haluat sanoa hyvästit mustelmille.

+ Käytä harkintaa tiettyjen ravintoaineiden ja luontaistuotteiden käytössä

Muun muassa omega-3-rasvahappoja, E-vitamiinia, ginsengiä tai valkosipulia sisältävät ravintolisät ja luontaistuotteet voivat pidentää mustelman aikaa iholla. Niitä kannattaa siis käyttää harkiten, jos mustelmista haluaa mahdollisimman pikaisesti eroon. Myös alkoholin nauttiminen saattaa pitkittää mustelmien paranemista.

Miksi joillekin ihmisille tulee mustelmia helpommin kuin toisille?

Mustelmaherkkyydessä on huomattavia yksilöllisiä eroja. Joillakin ihmisille mustelmia voi syntyä niin pienistä kolauksista, ettei kolauksia edes huomaa. Vanhat ihmiset saavat mustelmia usein herkemmin kuin nuoret, sillä ikääntynyt iho on hauraampi ja liikkuvampi kuin nuoren ihmisen ja verisuonet katkeilevat siksi herkemmin. Myös pitkäkestoinen kortisonilääkitys voi aiheuttaa ihon ohenemaa ja näin lisätä mustelmataipumusta. Lisäksi tulehduskipulääkkeet, kuten aspiriini, ibuprofeeni ja ketoprofeeni, lisäävät mustelmaherkkyyttä.

Lähteet: Duodecim, Facelift forum, Mehiläinen, wikiHow

Tällainen sairaus on Norjan kruununprinsessa Mette-Maritilla todettu keuhkofibroosi

$
0
0

Norjan kruununprinsessa Mette-Maritilla, 45, on diagnosoitu krooninen keuhkosairaus, keuhkofibroosi.

Norjan hovi tiedotti asiasta keskiviikkoiltana 24. lokakuutta. Sairauden takia kruununprinsessa jättäytyy luultavasti pois ainakin osasta edustustehtäviään.

Mette-Maritia hoitaneen lääkärin mukaan vielä ei olla aivan varmoja siitä, onko keuhkosairaus osa autoimmuniteettisairautta vai liittyykö tauti johonkin muuhun. Autoimmuunisairaudessa elimistö hyökkää omia kudoksiaan vastaan.

Mette-Marit on kärsinyt terveysongelmista jo vuosia. Sairaus on edennyt hitaasti, ja kyseinen tauti ei tiettävästi johdu elintavoista tai ympäristötekijöistä.

”Vaikka diagnoosi rajoittaa elämääni, olen iloinen, että se on havaittu aikaisin ja tiedän nyt itse syyn terveysongelmiini”, Mette-Marit sanoo tiedotteessa.

Norjan kruununprinsessa

Mette-Marit, meni naimisiin Norjan kruununprinssin Haakonin kanssa vuonna 2001. Parilla on kaksi yhteistä lasta, 14-vuotias Ingrid Alexandra ja 12-vuotias prinssi Sverre Magnus. Haakon on myös Mette-Maritin vuonna 1997 syntyneen Marius-pojan isäpuoli.

Mikä on keuhkofibroosi?

Keuhkofibroosi on idiopaattinen eli tuntemattomasta syystä johtuva keuhkosairaus. Ilman tunnettua syytä keuhkorakkuloihin kertyy sidekudosta, mikä estää ja vaikeuttaa hapenvaihtoa. Kun keuhkokudos korvautuu vähitellen sidekudoksella – eli keuhkokudos arpeutuu – kaasujenvaihto keuhkoissa häiriintyy, keuhkot jäykistyvät ja potilaan hengitys vaikeutuu.

Idiopaattinen keuhkofibroosi, IPF, on harvinainen ja etenevä sairaus. Itsesyntyiseen keuhkofibroosiin ei pystytä elintavoilla tai muulla itsehoidolla vaikuttamaan.

Idiopaattista keuhkofibroosiaa sairastaa Suomessa noin 500–1 000 henkilöä. Varsinainen diagnoosiepäily syntyy yleensä keuhkojen röntgenkuvan perusteella. Idiopaattinen keuhkofibroosi voidaan todeta missä iässä tahansa, mutta tavallisesti se todetaan 60 ikävuoden jälkeen.

Mitkä ovat keuhkofibroosin oireet?

​Keuhkofibroosin oirekuva voi muistuttaa muita keuhko- ja sydänsairauksia.

Idiopaattisen keuhkofibroosin tavallisimmat oireet ovat kuiva ja pitkittynyt yskä, rintakipu, väsymys, suorituskyvyn lasku ja hengenahdistus, joka vaivaa etenkin rasituksessa. Myös sormenpäiden laajentuminen, kynsien pyöristyminen sekä ääreisturvotus kuuluvat oireisiin.

Miten keuhkofibroosia hoidetaan?

Nykyään idiopaattisen keuhkofibroosin hoitoon ja sen oireiden lievittämiseen on erilaisia keinoja.

Keuhkofibroosia hoidetaan erilaisilla hengistystä avustavilla menetelmillä, kuten keuhkokuntouksilla ja happihoidoilla.

Keuhkokuntoutuksessa pyritään erilaisin keinoin saamaan potilaan fyysistä kuntoa paremmaksi. Kuntoutuksen tulee sisältää lihaskuntoa parantavia harjoituksia ja kestävyysharjoittelua. Kuntoutus vähentää merkittävästi hengenahdistusta ja voimattomuutta, lieventää masennusta ja ahdistuneisuutta sekä parantaa fyysistä suorituskykyä. Happihoidon tavoitteena on edesauttaa fyysistä jaksamista, omatoimisuutta ja liikkumista sekä hidastaa toimintakyvyn huononemista.

Tällä hetkellä idiopaattisen keuhkofibroosin hoitoon on olemassa kaksi suun kautta otettavaa lääkettä: pirfenidoni  ja nintedanibi. Ne hidastavat taudin etenemistä, mutta eivät paranna jo syntyneitä muutoksia. Välitöntä helpotusta potilaan oloon lääkkeet eivät siis tuo.

Säännöllinen liikunta ja kävely, riittävän monipuolinen ruokavalio, tupakoimattomuus sekä rokotukset tukevat potilaan hoitoa. Rokotussuojan  ylläpitäminen on tärkeää hengitystieinfektioiden välttämiseksi. Tupakointi lisää taudin ilmaantuvuutta, mutta idiopaattista keuhkofibroosia todetaan myös tupakoimattomilla.

Keuhkonsiirtoa voidaan harkita potilaalle, kun muita hoitokeinoja ei ole käytettävissä eikä esteitä keuhkonsiirrolle ole.

Idiopaattinen keuhkofibroosi on yleisin syy keuhkonsiirrolle Suomessa.

Lähteet: STT, NRK, Keuhkofibroosi.fi, Terveyskirjasto

Unohda vanupuikot! Korvalääkäri neuvoo, miten korvien puhdistus on turvallista

$
0
0

Tiedetään, tiedetään!

Korvia ei tulisi koskaan putsata vanu- tai pumpulipuikolla: pumpulipuikko vain työntää kuivunutta korvavahaa syvemmälle korvaan, mikä voi aiheuttaa tukoksia ja tulehduksia. Liian syvälle työnnettynä vanupuikko voi pahimmillaan tehdä reiän tärykalvoon.

Asteikoilla 1–10, kuinka väärin on puhdistaa korvakäytävät vanupuikolla?

– Kahdeksan, sanoo korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Niklas Lindblad.

Lyhyesti ja ytimekkäästi: mitä korvavaikku on? Ja mikä sen tehtävä on?

– Potilaillekin aina sanon, että korvassa on vahaa, koska siellä sitä kuuluukin olla. Korvassa on vaikkua tuottavia talirauhasia, ja korvavahalla on kaksi tehtävää: suojata pöpöiltä sekä kosteuttaa – eli korvavahan tehtävä on tuoda ohuelle iholle kosteutta ja suojaa.

Korvavaha kulkeutuu normaalisti korvakäytävän pohjalta korvakäytävän suulle, ja poistuu itsekseen.

– Korvassa on sellainen mekanismi, että se puhdistaa itse itsensä. Eli se ikään kuin heittää ylimääräisen, vanhan vahan ja roskat pois.

Mistä se kertoo, että esimerkiksi nappikuulokkeet ovat likaiset korvavaikusta?

– Kun laitat korvatulppia tai -kuulokkeita korviin, samalla työnnät ylimääräisenkin vahan eteenpäin, syvemmälle. Korvakuulokkeista voi johtua pakkautumisongelma (= vahatulppa). Pakkautumisen takia korvakäytävä voi mennä lukkoon: siinä on vähän samanlainen fiilis, kuin olisi korvatulppa korvassa, eli kuulo on huonompi.

– Se, että korvaan syntyy pakkautunutta korvavahaa, liittyy yleensä kahteen asiaan: voimakkaaseen mekaaniseen puhdistukseen tai kesään, eli lämpimiin ilmoihin, jolloin korvakäytävän iho herkästi tulehtuu tai sitten vaha ja korvakäytävän iho yhdessä tulehtuvat, ja korva menee tukkoon. Siihen liittyy usein kipua tai epämukavuutta.

”Kova mekaaninen puhdistus” – eli ihminen on tarttunut pumpulipuikkoon?

– Monelle korvien puhdistaminen on tapa. Sehän tuntuu taivaalliselta, kun vähän kaivelee korviaan. Mutta etenkin pumpulipuikolla ihon saa menemään rikki, koska korvakäytävässä iho on suoraan luun tai ruston päällä, eikä ihon alla ole pientä rasvakudosta, joka toimii tavallaan kostuttavana tekijänä.

– Sitten on näitä tulitikku- ja hiuspinni-ihmisiä: niillä saa hyvin herkästi ihon rikki. Se voi johtaa tulehduksiin ja kipuihin.

Kuinka vaarallista tulitikulla tai hiuspinnillä korvien putsaaminen on?

– Tärykalvo sijaitsee noin 2,5–3 senttiä korvakäytävän suulta, ja huonoimmillaan tuolla tavalla saa sinne reiän aikaiseksi. Kun tärykalvoon pistää reiän, sehän on sitten infernaalisen kipeä. Hyvä puoli on, että siitä myös yleensä oppii kerrasta.

Korvakäytävä

Korvakäytän iho on ohutta, ja se ärsyyntyy ja herkästi. Jos työnnät pumpulipuikon tai minkä muun tahansa esineen liian syvälle, voi se vaurioittaa tärykalvoa.

Ihmiset työntävät myös sormiaan korviin – mitä se voi aiheuttaa?

– Kynnellä voi saada aikaiseksi pieniä haavoja korvakäytävän suulle ja pahimmassa tapauksessa haava infektoituu. Sormilla kaivamisesta harvoin saa kuitenkaan a) mitään apua b) mitään haittaakaan.

Miten korvia kannattaa sitten hoitaa?

– Annan yleensä tämän neuvon potilaille: ensin kerron heille korvakäytävän ihosta, ja sitten kysyn, että mitä teet silloin, kun kädet on kuivat? Potilaat vastaavat systemaattisesti, että ne rasvataan. Kuiva korvakäytävähän on kutisevainen, ja emmehän ala kuivia käsiäkään hiukkapaperilla rapsuttaa – miksi sitten tekisimme niin kuivalla pumpulipuikolla korvalle?

 ”Korvalääkäreiden vitsi on, että omalla kyynärpäällä saa korvaa kaivaa niin paljon kuin haluaa.”

– Korvia varten on olemassa erilaisia kostutustippoja. Pumpulipuikolla voi kevyesti laittaa korvakäytävän suulle rasvaa, jos ne tuntuvat kuivilta. Se yleensä katkaisee sen kierteen. ”Puhdistaminen ylläpitää puhdistamisen tarvetta” on lause, mitä käytän todella paljon.

Milloin ja miten korvat pitää sitten puhdistaa?

– Ensinnäkään korvia ei tarvitse puhdistaa. Mutta miten? Tähän on olemassa kaksi vaihtoehtoa: ensinnä kokeilee apteekin korvavahaa liuottavia liuoksia tai korvasuihkeita. Jos se ei auta, käänny terveydenhoitajan tai lääkärin puoleen. Mutta muutoin en mielelläni anna itsehoito-ohjeita siitä, mikä olisi turvallinen tapa puhdistaa korvia, koska kaikki ne ovat potentiaalisesti huonoja. Lapsiperheille sanon, että pyyheliinan kulmalla voi korvakäytävän suun pyyhkäistä, jos pikkulapsilla tulee paljon korvavahaa.

– Tärkein muistutus on se, että terve korva puhdistaa itse itsensä.

Asiantuntijana korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Niklas Lindblad, Terveystalo.

Lue myös:

Homeopatiaa, korvakynttilöitä… Miksi moni saa apua perinteisen lääketieteen ulkopuolelle kuuluvista vaihtoehtohoidoista?

Korvissa kohisee – 10 kysymystä kuulosta

Lihastohtori Juha Hulmi taistelee humpuukia vastaan: Treenaamalla ei saa pitkiä ja hoikkia lihaksia

$
0
0

Huippusuosion saavuttaneesta Lihastohtori-blogistaan tunnettu akatemiatutkija ja liikuntafysiologian dosentti Juha Hulmi on julkaissut vastikään uuden kirjan Lihastohtori 2 – Hautaa humpuuki, tutkitulla tiedolla tavoitteisiin (Fitra, 2018).

Kirjan on tarkoitus opettaa erottamaan treenaamista, ravintoa ja terveyttä koskeva humpuuki näyttöön perustuvasta tiedosta. Mutta millaiset esimerkit humpuukista Hulmin mieleen ovat erityisesti jääneet?

– Mieleenpainuvia esimerkkejä humpuukista on kyllä tullut vuosien varrella vastaan lukuisia, Hulmi sanoo.

Muun muassa tällaiset humpuuki-ilmiöt ja -väitteet Hulmin mieleen ovat erityisesti jääneet:

Virtsan juominen sen terveellisyyden takia

Viime aikoina ulkomaisissa ja jopa suomalaisissakin medioissa ja blogeissa on kerrottu henkilöistä, jotka juovat virtsaansa sen terveysvaikutusten takia.

Tosiasiassa mitään luotettavaa tietoa virtsan juomisen terveellisyydestä ei ole. Itse asiassa monet asiantuntijat ovat ilmaisseet huolensa siitä, että virtsan juomisella saattaa olla epäedullisia vaikutuksia terveyteen.

– Minua ilmiö on huvittanut. Samat ihmiset, jotka kannattavat detox-ilmiötä eli kehon puhdistamista erilaisilla valmisteilla, saattavat ajatella, että kehon omaa detox-lopputuotetta eli kehosta poistuneita kuona-aineita sisältävä virtsa pitäisi laittaa kehoon takaisin. Logiikka kuulostaa hassulta, Hulmi toteaa.

Huvittavat treenivemputtimet, joita ilmankin liike onnistuisi

Humpuuki voi myös olla viatonta ja vaaratonta. Tällaista humpuukin lajia edustavat huvittavat treenivemputtimet, joilla tehtävää liikettä pystyy helposti ja hyvin tekemään ilman laitettakin.

– Erilaiset vemputtimet ovat liikuntaihmisissä hilpeyttä aiheuttavia juttuja. Erikoiset vemputtimet ovat sinänsä ihan ok, jos ne lisäävät liikuntaharrastuksen määrää ja vemputtimen avulla liikkeitä on hauska tehdä, Hulmi sanoo.

Hulmi on julkaissut Instagram-tilillään huumorivideon, jossa hän treenaa yhdellä huvittavista treenivemputtimista – videolla hän ei käytä vemputinta lainkaan valmistajan ohjeiden mukaan vatsalihasliikkeiden tekemiseen.

Väite siitä, että tietynlaisella treenillä saa pitkät ja hoikat lihakset

Hulmi pitää koomisena väitettä siitä, että tietynlaisella treenillä saa pitkät ja hoikat lihakset.

– Lihasten kiinnittymiskohdat ovat jänteissä, eikä lihasten pituuteen voi käytännössä vaikuttaa treenaamisella. Lihasten pituus on lähes pelkästään perinnöllinen ominaisuus. Nykyäänhän tiedetään myös, että melko pienilläkin painoilla saa lihaksia kasvatettua eli tehtyä ne paksummiksi. Lihasten kasvattamisessa keskeistä on treenin kovuus, useus, kokonaismäärä, nousujohteisuus sekä jatkuvuus ja vain vähäisemmässä määrin käytettävän painon suuruus, Hulmi valottaa.

Lue myös:

Kannattaako treenata aamulla vai illalla? Lihastohtori Juha Hulmi kertoo

Lihastohtori Juha Hulmi: ”Jos haluat kasvattaa lihaksia, älä usko näitä vääriä väitteitä”

30 kyykkyä joka päivä kuukauden ajan – tämä siitä seurasi, ja lihastohtori Juha Hulmi kertoo, miksi

Tarttuuko psoriasis? Mitä psoriasiksesta luullaan ja mitä tiedetään – 9 väitettä

$
0
0

Psoriasista (psori, psoriaasi) sairastaa Suomessa yli 100 000 ihmistä, eli 2–3 prosenttia väestöstä. Maailmanlaajuisesti sairastuneita on noin 125 miljoonaa. Psoriasis on tulehduksellinen, pitkäaikainen sairaus, jonka oireet ilmenevät iholla ja nivelissä. Etenkin iho-oireet ovat ikäviä, ja ne herättävät usein myös epätoivottua huomiota muissa ihmisissä.

Todellisuudessa psoriasis – kuten monet muutkin sairaudet – tunnetaan yleisesti melko huonosti.

Listasimme väittämiä psoriasiksesta, joista osa on täyttä tarua ja osa totta.

VÄITE 1: Psoriasis tarttuu.

VÄÄRIN. Ei, psoriasis ei tartu. Se ei tartu kosketuksesta, eikä myöskään esimerkiksi vedessä tai saunanlauteilta.

VÄITE 2: Psoriasis voi aiheuttaa iho-oireiden lisäksi niveloireita.

TOTTA. Psoriasis on tulehduksellinen pitkäaikaissairaus, joka aiheuttaa iho- ja niveloireita sekä altistaa monille muille sairauksille, kuten sydän- ja verisuonitaudeille sekä diabetekselle. Arviolta noin 10–30 prosentilla ihopsoriasista sairastavista on myös nivelpsoriasis.

VÄITE 3: Psoriasis on perinnöllinen.

OSITTAIN TOTTA. Psoriasiksen puhkeamiseen vaikuttaa perinnöllinen alttius. Sairaus ei kuitenkaan puhkea kaikille, joilla on perinnöllinen alttius. Alle 40-vuotiaana alkanut tauti on selvästi perinnöllinen.

Sairauden puhkeamiselle voivat altistaa esimerkiksi nielutulehdus ja stressi, mutta tarkkaa syytä psoriasiksen puhkeamiselle ei tunneta.

VÄITE 4: Psoriasiksen iho-oireita voi ilmestyä mihin vain.

TOTTA. Psoriasis voi oireilla kaikilla ihoalueilla, mutta tyypillisimpiä paikkoja ovat kyynärpäät, polvet ja hiuspohja. Iho-oireet ilmenevät tarkkarajaisina, punoittavina ja paksuuntuneina läiskinä, jotka hilseilevät. Etenkin kutina voi olla hankalin oire.

Psoriasis oireilee eri tavoin eri ihmisillä. Myös toimiva hoito on yksilöllinen.

VÄITE 5: Psoriasiksen iho-oireet ovat aina yhtä pahat.

VÄÄRIN. Oireet ja vaikeusaste voivat vaihdella samalla potilaalla eri aikoina. Välillä voi olla pitkiäkin jaksoja, jolloin oireet ovat lievempiä tai häviävät jopa kokonaan. Taudinkuvassa esiintyy myös vuodenaikavaihtelua. Oireet ovat usein pahempia talvisin ja lievempiä kesäisin.

Oireet vaihtelevat muutamasta läiskästä laaja-alaiseen muotoon. Jos iho-oireet häiritsevät tai ne eivät pysy hallinnassa apteekista saatavilla perusvoiteilla, kannattaa ottaa yhteys lääkäriin.

VÄITE 6: Psoriasis vie työkyvyn kokonaan.

VÄÄRIN. Jos psoriasis on lievä tai siihen on toimiva hoito, se ei vaikuta työkykyyn. Koska psoriasis ei tartu, psoriasista sairastava voi hyvin toimia esimerkiksi asiakaspalvelu- tai myyntityössä.

Kivut eivät kuitenkaan välttämättä näy ulospäin. Väsymys on yleinen oire nivelpsoriasiksessa.

Väite 7: Nivelpsoriasis aiheuttaa turvotusta.

TOTTA: Nivelpsoriasiksen (nivelpsoriaasi, psoriasisartriitti) oireita ovat jäykkyys ja liikearkuus erityisesti aamuisin sekä nivelten turvotus ja kuumotus. Nivelissä, lihaksissa ja jänteissä voi myös esiintyä paineluarkuutta. Niveltulehdukseen voi liittyä myös sormien ja varpaiden makkaramaisia turvotuksia, silmätulehduksia ja kynsimuutoksia.

VÄITE 8: Psoriasis on henkisesti raskas sairaus.

TOTTA. Monet psoriaatikot kokevat fyysisten oireiden lisäksi sairauden usein myös henkisesti kuormittavana. Psoriasis aiheuttaa lisäksi stressiä, masennusta ja hakeutumista pois sosiaalisista tilanteista. Moni esimerkiksi vieroksuu läheisempää kanssakäymistä psoriaatikon kanssa, vaikka tauti ei tartu.

Psoriasista sairastavalla voi olla iso kynnys laittaa kesällä shortsit, hame, t-paita, toppi tai uima-asu, vaikka aurinko voisi helpottaa oireita. Monet eivät halua käydä uimahallissa tai kuntosalilla, koska näkyvät iho-oireet herättävät ympäristössä ikäviä reaktioita. Siksi on tärkeää, että et kommentoi, hauku, kuiskuttele tai tuijota. Moni psoriasista sairastava kokee pitkät katseet ikävinä, vaikka niillä ei tarkoittaisi pahaa.

VÄITE 9: Psoriasista ei voi parantaa.

TOTTA: Psoriasikseen ei ole olemassa parantavaa hoitoa. Oireet ovat kuitenkin useimmiten hyvin hallittavissa, kun niitä hoidetaan huolella:  80–90 % psoriaasista sairastavista pärjää hyvin kotihoidolla.

Maailman psoriasispäivää vietetään vuosittain 29. lokakuuta eri puolilla maailmaa. Tänä vuonna päivää vietetään teemalla ”Psori ei tartu. Vedessäkään.”

Lähteet: Psori.fi, Terveyskirjasto


Maija Hietala ui ja tanssii psoriasisläiskistä ja ihmisten katseista huolimatta: Ilman psoriasista olisin varmaan itsekeskeisempi ihminen

$
0
0

Kaikki alkoi päänahan oireiluista.

”No voi harmin paikka”, äiti totesi teini-ikäiselle Maija Hietalalle tutkailtuaan tovin tilannetta. Äiti tosin osasi ounastella heti, mistä oli kyse. Hänen tyttärellään vaikutti olevansa sama sairaus kuin hänellä itsellään.

Ei auttanut kuin marssia lääkärille, jälleen kerran.

Maija oli sairastanut 8-vuotiaasta asti kivuliasta paksusuolentulehdusta. Vuosien sairastelun jälkeen, 15-vuotiaana, Maijalta leikattiin paksusuoli kokonaan pois: siitä jäi arvet, ja teinityttö sai avanteen.

Sen jälkeen hänelle puhkesi yllättäen psoriasis – tulehduksellinen pitkäaikaissairaus, joka aiheuttaa muun muassa iho- ja niveloireita.

Ihotautilääkärin diagnoosi varmisti asian.

– Siihen aikaan oli niin paljon muutakin oiretta, huolta ja murhetta. Harmittelimme äidin kanssa, että tämäkin vielä tähän kaiken päälle, Maija kertoo.

Hyvinkääläinen Maija, 32, on sairastanut psoriasista nyt yli 15 vuotta.

Sairaus ei onneksi ollut maailmanloppu. Äiti tuki tytärtään ja oma, vahva taistelijaluonne puski pintaan.

– Olen sellainen ihminen, että pyrin aina painamaan eteenpäin, kaikesta huolimatta. Ja iloisin mielin, Maija kertoo.

Mutta se ei tarkoita sitä, että psoriasiksen kanssa eläminen olisi ollut – tai olisi edelleenkään – helppoa.

Ihossa olevat laikut herättävät huomiota – ihmisten katseet sattuvat

Vaaleita, isoja, hilseileviä laikkuja. Vedessä niistä tulee kuivia ja punaisia läskiä. Ne näyttävät Maijan mukaan hurjilta.

– Ehkä psoriasis on kuitenkin vaikuttanut elämääni enemmän kuin mitä myönnän itselleni tai mitä olen edes tullut ajatelleeksi, Maija sanoo muistellessaan aikaa taaksepäin.

Sairaus vaikutti eritoten teinitytön elämään muun muassa vaatevalintojen kautta, sillä aina piti varmistaa, ettei ihoa vain näkyisi liikaa. Ja jo keväisin iski kamala ahdistus. Kesä oli tulossa.

– Iski jokakeväinen ahdistus siitä, että kohta pitäisi uimarannalle mennä, mutta iho ei ole vielä kunnossa, Maija kertoo.

Maailman psoriasispäivä 29. lokakuuta

Psoriasis on tulehduksellinen pitkäaikaissairaus, joka tekee paksuja hilseläiskiä etenkin kyynärpäihin, polviin, ristiselkään ja päänahkaan, joskus ympäri kehoa.

Maija on tällä hetkellä mukana ”Psoriasis ei tartu. Vedessäkään.” -kampanjassa. Tavoitteena on lisätä tietoisuutta, hälventää sairastuneisiin kohdistuvia ennakkoluuloja ja myös tukea psoriasista sairastavien uintiharrastusta ja rohkaista heitä menemään uimahalleihin.

Se on helpommin sanottu kuin tehty, jopa itse kampanjan kasvoille.

Maija kertoo, ettei ole useinkaan käynyt talviaikaan uimahallissa uimassa, koska hän ei yksinkertaisesti jaksa ihmisten katseita.

– Otan aina ilon irti kesällä, kun ihoni on paremmassa kunnossa. Luonnonvesissä uiminen on muutoinkin miellyttävämpää, kun kloorivesi ei kuivata ihoa. Rannalla on myös helpompi olla huomioimatta ihmisten katseita.

Nuoret ilkeilevät tahallaan ulkonäöstä

”Älä koske muhun.”

”Hyi, onko sulla joku rutto!”

Lapset ja nuoret osaavat olla armottomia. Ehkäisevää päihdetyötä nuorten parissa työkseen tekevä Maija on saanut kuulla heidän suustaan kaameitakin kommentteja. Etenkin talvisin, kun psoriasiksen takia iho oireilee kahta kauheammin, Maijan kämmenet ovat usein molemmin puolin haavoilla – silloin pitkähihaisetkaan eivät pelasta.

– Jos joku kysyy asiasta, mielelläni kerron lisää, mutta onhan tuollainen kommentointi rasittavaa. Ehkäpä eniten harmittaa, kun joutuu aina selittämään, mistä psorissa on kyse juuri silloin, kun pitäisi keskittyä muuhun, Hietala sanoo.

Kun nuori ei suostu ottamaan Maijaa kädestä, siihen on usein yksi syy.

– Pyrin kertomaan aina parhaani mukaan, mistä sairaudessani on kyse. Että se ei tartu. Sitähän ihmiset yleensä aina ensimmäisenä miettivät, Hietala huokaa.

– Siksi monesti yritän kertoa, mitä iholleni tapahtuu. Välillä se on poikinut hyviäkin keskusteluja nuorten kanssa, kun joku kommentoi ”en varmaan pystyisi elämään, jos mulla olisi tuollainen tauti!”. Sen kautta olemme saaneet esimerkiksi ulkonäkökeskeisyydestä aikaan hyviä keskusteluja. Ja miltä se tuntuu, kun joku kommentoi noin rankasti.

Maailman psoriasispäivä 29. lokakuuta

Maija kertoo piilotelleensa usein käsiään. Kuva: Salla Viitanen

Ihon alle nuorten kommentit eivät kuitenkaan mene.

– Olen kasvattanut kovan kuoren töissä, Maija toteaa.

Tulehdus aiheuttaa selittämätöntä väsymystä

Mutta joskus oma kuori kolhiintuu.

Kun aikuiset ihmiset kommentoivat harkitsemattomasti Maijan ulkonäköä, se vihlaisee aivan eri tavoin. Moni näkee psoriasiksen ainoastaan iho-ongelmana, vaikka kyseessä on parantumaton pitkäaikaissairaus, joka altistaa erilaisille liitännäissairauksille.

Monesti kommentit ryöppyävät suusta ajattelemattomuutta. Jopa ystävien, vaikka he tietävät Maijan sairaudesta.

– Minulla ei ole psoriasista kasvoissa. Nuorempana kavereilta saattoi tulla kommenttia: ”No helppoahan sulla on, kun sulla on noin kaunis iho!” Niin. Kasvoissa. Mutta entäpä sitten, kun olet muutoin punaisten, hilseilevien laikkujen peitossa. Silloin teki mieli sanoa, että mietipä mitä oikein sanot! Maija muistelee.

Maailman psoriasispäivä 29. lokakuuta

Kesäisin Maijan iho voi paremmin. Kuva: Maarit Vainio

Psoriasis on muutakin kuin vain ulospäin näkyvä ihosairaus. Aika ajoin Maijaa vaivaa selittämätön väsymys.

– Monelle ei mene ykkösellä läpi, että tämän sairauden yksi oireista voi olla selittämätön väsymys. Kun tulehdus on päällä, väsymys tuntuu kovempana.

– Aina sitä ei itsekään tajua, että mistä kyse. On kausia, kun väsyttää, vaikka kuinka liikkuisi, nukkuisi ja tekisi kaiken oppikirjojen mukaan. Sitä itsekin aina havahtuu, että ai niin, onkohan tulehdus nyt kovempana?

Psoriasiksen liitännäissairauksiin kuuluvat muun muassa sydän- ja verisuonisairaudet, diabetes ja tulehdukselliset suolistosairaudet. Psoriasis aiheuttaa lisäksi stressiä, sosiaalisten tilanteiden karttamista ja masennusta.

Maijalla masennusdiagnoosia ei ole, vaikka välillä se olisi saattanut ollut aiheellistakin.

– Olen sellainen omin voimin selviytyjä. Kun mietin historiaani taaksepäin, on siellä ollut todella rankkoja kausia. Kroppa on siitä katala ja ovela, että se kehittelee jonkun flunssan, kun on henkisesti poikki tai ihan riepuna, Maija sanoo.

Kädet verillä, ja koko kroppa esillä

Jääräpää. Vaikka läpi harmaan kiven. Niin Maija kuvailee itseään.

Maija harrastaa sirkusta ja pole fit -tankotanssia. Psoriasis ei ole estänyt häntä hakeutumasta erilaisten fyysisyyttä vaativien harrastusten pariin.

Mutta kädet ovat Maijan akilleenkantapää. Kun kädet ovat auki ja verillä, tangossa pyörähtely tai trapetsilla roikkuminen on huomattavasti haastavampaa.

Toki myös muut kuin käytännön syyt aiheuttavat päänvaivaa. Ne katseet. Sekä tietoisuus omasta kehosta.

– Kun pole fit -tunneilla ollaan pikkusortseissa ja -topeissa, minulla itselläni on epävarma olo silloin, kun ihoni on huonossa kunnossa, Maija kertoo.

Maailman psoriasispäivä 29. lokakuuta

Maija harrastaa sirkusta. Kuva: Salla Hyvönen

Sirkusharrastuksessa ihmiset tietävät ja osaavat kysellä itsekin, miten Maijan iho jakselee. Mutta, jos pitää astua lavalle ihmisten eteen, iskee huoli.

– Jos esiintymisasussa on paljasta pintaa, yleensä tulee ehdotettua, että voisinko laittaa peittävämmän asun tai vaikka mustat housut. Ei ainakaan tarvitsisi näitä miljoonia läiskiä alkaa maskeerata – siinä on niin paljon hommaa.

– Tämä kuulostaa ehkä pinnalliselta, mutta itseäni häiritsee hirveästi, jos teen vaikka sulokasta tanssiliikettä tai hempeää trapetsinumeroa, ja itselläni on sellainen olo, että olen kuin rupikonna, Maija selittää.

Maija tunnustaa, että välillä omia ajatuksia on vaikea selittää edes itselleen.

– Järjellä tajuan, ettei kukaan kiinnitä lavalla siihen huomiota – tiedän sen itsekin. Mutta tunne on aivan toinen. Minulla itselläni on itsevarmempi olo, jos läiskiä ei ole näkyvillä.

Läheisten tuki on tärkeää

Miljoonat läiskät.

– Olisi typerää kieltää, etteivätkö ne vaikuttaisi mitenkään minäkuvaan, Maija myöntää.

Ja joskus Maijan piinkovaksi kovettamana kuori pettää.

– En ehkä näytä sitä kovin usein ulospäin, mutta kyllä niitä romahduksiakin tulee välillä kotona. Vaikka kipuiluni liittyisi johonkin muuhun, ajatukset saattavat helposti eksyä siihen, että ”kun olen tällainen rupikonnakin”, Maija kertoo avoimesti.

– Miesystäväni saa välillä kuunnella lapsellista kiukuttelua. Romahdukset kun tulevat sitten kotona: välillä pitää saada purkaa oloaan, kun ihmisten ilmoilla pitää vain selviytyä tilanteista.

Onneksi Maijan miesystävä osaa olla tukena.

– Kumppanini on todella kannustava, ihana, ja kovasti aina muistaa kehua minua kauniiksi, ihanaksi ja rohkeaksi. Hän on kovin ylpeä kaikesta mitä teen, ja olen todella kiitollinen myös hänelle, että hän osaa sanoa oikeat sanat ja ymmärtää minua.

Maailman psoriasispäivä 29. lokakuuta

Kesäisin Maijan iho voi paremmin. Kuva: Toni Eklund

Ennen kuin Maija tapasi miehensä, hän ehti olla sinkkuna pari vuotta. Treffeillä Maija piilotteli kämmeniään eikä halunnut puhua sairaudestaan mitään, ellei hän ollut varma, että jutusta voisi tulla jotakin. Toisen reaktio pelotti.

– Kyllä sitä mietti, miten ja milloin pitää kertoa, että minulla on tällainen ihosairaus sekä arpea leikkauksista, Maija kuvaa.

Jos Maijan sairaus olisi vaikuttanut kiinnostuksen lopahtamiseen, olisi sellaiselle ihmiselle ollut helppoa heittää heti hyvästit.

– Mutta kyllähän tuollaiset kokemukset vaikuttavat itsetuntoon, Maija sanoo.

–  Varmaan jokainen, jolla on jokin krooninen sairaus, miettii, että millaistahan elämä olisi, jos minulla ei olisi tätä sairautta. Olisivatko jotkut asiat helpompia?

Psoriasista ei pidä hävetä

”Psoriasista ei pidä hävetä, vaan siitä pitää puhua” – näin Maija on itsekin sanonut.

Vaikka Maijan tarinaan liittyy rankkoja ja vaikeita kausia, se ei ole estänyt Maijaa elämästä, harrastamasta ja rakastamasta.

– Välillä on sellainen olo, että jos minulla ei olisi ollut näitä sairauksia, olisin varmaan itsekeskeisempi ihminen, Maija pohtii.

– Empatiaa se on opettanut. Sitä pystyy ja osaa asettua toisten asemaan aivan eri tavoin, kun on tullut itse kohdatuksi monin eri tavoin näiden sairauksien vuoksi. Sitä alkaa automaattisesti ottamaan muiden ihmisten heikkouksia ja haasteita huomioon, koska niin toivoisi myös itselleen tapahtuvan, Maija kuvailee.

Vastapainona tämä kaikki on opettanut myös tervettä itsekkyyttä.

– Ei tämä sairaus ole minussa se määrittelevin asia. Ja jos joku on sitä mieltä, niin olkoon. En tarvitse sellaisia ihmisiä elämääni, jotka eivät näe pidemmälle tai syvemmälle.

Muille psorin kanssa kamppaileville Maija haluaa toivottaa pitkää pinnaa ja pitkäjänteisyyttä. On tärkeää jaksaa etsiä itselleen oikeanlaista hoitoa ja uskaltaa myös vaatia sitä. Myös ihmisten ajattelemattomiin kommentteihin ja uteluihin voi ja kannattaa valmistautua etukäteen.

– Uskonkin, että suuri osa psoriaatikoista mielellään kertoo tästä sairaudesta, jos joku siitä kysyy. Koska totta on, että vain rohkeasti kysymällä asiat selviävät. Toivoisin myös, ihmiset ottaisivat asioista selvää, eivätkä tuomitsisi kirjaa kansien perusteella.

Entäpä Maija itse – miten hän itse suhtautuu nyt itseensä?

– Vaikka olin sairastanut tätä tautia jo yli 10 vuotta, vasta sopeutumisvalmennuskurssilla minulle jysähti se fakta, ettei tämä sairaus ole mihinkään lähdössä. Sen kanssa on vain opittava elämään eikä keskityttävä siihen, miten sen saisi pidettyä poissa – ja se oivallus kevensi oloani.

Maailman psoriasispäivää vietetään vuosittain 29. lokakuuta eri puolilla maailmaa. 

Mikä on psoriasis?

Psoriasis (psoriaasi, psori) on tulehduksellinen pitkäaikaissairaus, joka aiheuttaa iho- ja niveloireita sekä altistaa liitännäissairauksille.

  • Psoriasiksen tyypillisin iho-oire on läiskäinen, hilseilevä iho.
  • Suomessa psoriasista sairastaa 2–3 prosenttia väestöstä eli noin 100 000–150 000 ihmistä. Heistä noin 3–5 prosentilla on vaikea psoriasis.
  • Psoriasis ei tartu.
  • Alttius psoriasikseen periytyy.
  • Psoriasis on nostettu muiden vakavien parantumattomien pitkäaikaissairauksien kuten diabeteksen ja sydän- ja verisuonisairauksien rinnalle. Psoriasis on krooninen, tarttumaton, kivulias ja toimintaa estävä sairaus, johon ei ole olemassa parannuskeinoa.

Lähde: Psori.fi

Lantionpohjajumppa ennaltaehkäisee ikäviä vaivoja

$
0
0

 

Katso Riitan tsemppivideo ja lähde mukaan kolmen viikon ohjelmaan täältä.

Inkontinenssi koskee jopa kolmasosaa naisista jossakin vaiheessa elämää. Hyvä uutinen on se, että virtsankarkailua voi ehkäistä ennalta ja hoitaa treenaamalla säännöllisesti lantionpohjan lihaksia.

Fysioterapeutti Anne Puranen näyttää TENAn asiantuntijoiden kanssa suunnitteleman harjoituksen. Opettele tämä kolmen kohdan harjoitus ja estät lirahdukset jatkossa. Inkontinenssi on yleinen vaiva, josta kuitenkin vaietaan. Yli kolmannes TENAn tutkimukseen* vastanneista naisista on kokenut virtsankarkailua.

Lähes puolet virtsankarkailusta kärsivistä naisista ei puhu kenellekään vaivoistaan. Lantionpohjan lihasten harjoittelusta hyötyisi suuri osa virtsankarkailusta kärsivistä. Harjoittelu kannattaisi aloittaa jo teini-iässä, sillä ajoissa aloitettu harjoittelu ehkäisee ongelmaa ennalta. Kaikkia lantionpohjan voimaominaisuuksia tulisi harjoittaa päivittäin.

Lantionpohjajumppa kannattaa aloittaa jo ennen kuin ongelmia ilmenee.

 

1 Maksimivoima

Lantionpohjan maksimivoimaa tarvitaan voimakkaissa ponnistuksissa.

Tee näin: Jännitä lantionpohjan lihaksia voimakkaasti. Pidä jännitys 5 sekunnin ajan, ja pidä jännitysten välillä taukoa 10 sekunnin ajan. Toista 5 kertaa.

2 Kestovoima

Kestovoimaa kaivataan tilanteissa, joissa pissaa joutuu syystä tai toisesta pidättämään.

Tee näin: Asetu lattialle nelinkontin, kyynärpäät maassa. Jännitä taas lantionpohjaa sisään ja ylös noin puolet maksimivoimasta. Pidä ensin kevyt supistus 10-20 sekunnin ajan, sitten tauko 10-20 sekunnin ajan selkä pyöreänä jalkojan päällä leväten. Toista 8 kertaa.

3 Nopeusvoima

Kun lantionpohjan nopeusvoima on kunnossa, virtsa ei karkaile esimerkiksi yskiessä tai nauraessa.

Tee näin: Asetu syväkyykkyyn. Jännitä lantionpohjaa nopeasti niin lujaa kuin voit, laske kolmeen ja rentouta. Toista 8 kertaa.

TENA on luonut alan johtavien ammattilaisten kanssa valmennusohjelman, jota noudattamalla voit saada apua virtsankarkailuun jo kolmessa viikossa. Ohjelmassa on kolme osaa, jotka julkaistaan kerran viikossa TENAn verkkosivuilla. Ohjelmaan osallistuminen on helppoa, tehokasta ja aivan ilmaista. Liity mukaan osoitteessa: www.tena.fi

* Tutkimuksen toteutti YouGov TENA-brändin toimeksiannosta. Verkkokyselyyn vastasi 1065 yli 18-vuotiasta suomalaista naista.

11 faktaa Tena-tutkimuksesta

  • 66 % vastaajista on ollut virtsankarkailua, jota he eivät ole pystyneet estämään.
    Virstankarkailua on esiintynyt 47 % vastaajista harvemmin, 18 %:lla useita kertoja viikossa.
  • 45 % vastaajista sanoo virtsaa tulevan vähän, alle teelusikallisen.
  • 46 % ei käytä minkäänlaista suojaa virtsankarkailuun, 39 % käyttää kuukautissuojaa, sidettä, pikkuhousunsuojaa.
  • 61 % ei ole saanut terveydenhuollosta (esim. synnytyssairaala, gynekologi tai kätilö) tietoa virtsankarkailusta ja sen hoitamisesta ja ehkäisystä.
  • 39 % tekee lantionpohjan harjoituksia harvemmin kuin kerran viikossa.
  • 49 % ei muista tehdä harjoituksia, 33 % ei osaa.
  • 33 % vastaajista kokee, että virtsankarkailu vaikuttaa heidän elämäänsä hyvin vähän ja 38 %:in elämään se ei vaikuta ollenkaan.
  • 14 % jättäisi trampoliinit, naruhyppelyt, pallopelit ja vastaavat väliin virtsankarkailun takia. Kuitenkin 61 % ei jättäisi mitään aktiviteetteja väliin.
  • 70 % kertoo, että virtsankarkailu ei vaikuta heidän pukeutumiseensa.
  • Lähes puolet vastaajista ei ole keskustellut vaivoista kenenkään kanssa. Suurimman osan mielestä vaiva ei ole niin suuri, että siitä tarvitsisi keskustella.

Tenan kyselyn toteutti YouGov toukokuussa 2018 ja siihen osallistui 1065 18-60 vuotiasta naista.

Kokeile lantionpohjajumppaa ja osallistu arvontaan!

Kannustamme kaikkia naisia kokeilemaan helppoa ja nopeaa lantionpohjajumppaa. Kokeilemalla voit osallistua arvontaan!

Toimi näin:

  1. Kokeile ohjelmaa esimerkiksi kotona
  2. Kerro kokemuksistasi: Miltä treenaaminen tuntui? Aiotko jatkaa tulevaisuudessa?
  3. Täytä yhteistietosi ja olet mukana arvonnassa

Kaikkien jumppaa kokeilleiden ja arvontaan osallistuneiden kesken arvontaan 150 euron hemmottelulahjakortti. Kilpailuun voi osallistua 04.12.2018 saakka.

Vastanneiden nimi- ja osoitetietoja voidaan käyttää ja luovuttaa suoramarkkinointitarkoituksiin henkilötietolain mukaisesti. Lisätietoja Otavamedia Oy:n rekisteriselosteesta.

Katariina Souri ei häpeä puhua mielenterveysongelmistaan: ”Ahdistus on raju paine rintakehässä”

$
0
0

Kukaan ei voi olla noin rehellinen. Mutta Katariina Souri, 49, on. Hän nauraa itseironista nauruaan ja puhuu niin suoraan, että se on jo hurjaa.

Hän puhuu rakastumisesta ja traumoista, vanhenemisesta, viinin välttämättömyydestä, mielialoista, jotka heittelevät. Ja siitä, mitä tapahtui, kun hän marraskuussa 2016 sai psykiatrilta kaksi diagnoosia ja lääkereseptiä.

– Olen aina puhunut myös kipeistä asioista. Vanhemmiten olen muuttunut tässä suhteessa vain siten, että välitän entistä vähemmän siitä, mitä muut minusta ajattelevat. Tärkeistä asioista pitää uskaltaa puhua, hän sanoo.

Helpottava, pelottava ikääntyminen

”Olen keski-ikäinen, elämän taitekohdassa. Huomaan iän tuomat ulkoiset merkit varsinkin valokuvista.

Kolmisen vuotta sitten laitatin Botoxia otsaan ja silmäkulmaryppyihin ja hiukan Restylanea ylähuuleen ja nenän ja suun välisiin juonteisiin. Kävin pari kertaa piikitettävänä. Jotkut sanoivat, että näytin tosi hyvältä, mutta itse en tykännyt. Ensinnäkin piikittäminen on inhottavaa, ja toiseksi otsan alue jotenkin turposi ja mielestäni minulle tuli sellainen toljottava katse.

En halua itseäni enää piikitettävän, mutta viiden vuoden kuluessa varmaan käyn kevyesti kiristyttämässä alakasvojani. Minulle on nimittäin tulossa helttaa leuan alle.

En silti suhtaudu kehooni pakkomielteisesti. Koen, että persoonani on tässä iässä jo niin vahva, ettei ole niin väliä sillä, miltä näytän.

Toivon, että eläisin vanhaksi. Isosetäni Aarne, jota rakastin yli kaiken, eli yli satavuotiaaksi ja oli tosi skarppi. Olisi mielettömän hienoa kokea se. Kun jo nyt viisikymppisenä tuntuu, että on paljon perspektiiviä elämään, miltä tuntuu 100-vuotiaana?

Vaikka vanheneminen on helpottavaa, se on pelottavaakin. Isälläni on Alzheimerin tauti, ja pelkään sairastuvani jonakin päivänä itsekin muistisairauteen.

Kun olen kuormittunut, saatan olla todella hajamielinen, ja tuskatiloihini liittyen minulla on joskus aivosumua. Silloin mietin, että apua, minulla on Alzheimerin tauti – vaikka ei tietenkään ole, pelkään vain sitä niin paljon.

Ottaisin melkein minkä tahansa muun sairauden mieluummin kuin sen. Ajatus siitä, että kadottaisin kykyni ajatella, tuntuu pahalta.”

Katariina Souri

Ammattikuvaajan otos 1990-luvun puolivälistä.

Fyysinen luomistyö

”Kirjoitan kirjoja ja maalaan taideteoksia. Siinä missä kirjoittaminen on älyllistä pinnistelyä, maalatessani en ajattele mitään.

Varsinkin isojen töiden tekeminen on ihanaa, koska se on niin fyysistä. Saan olla seisaallani, kyykistyä alas, kurottaa ylös.

Työhuoneeni Suomenlinnassa on niin iso, että siellä voin tehdä yli kaksimetrisiä töitä. Aloitan aina niin, että kangas on lattialla ja roiskin kankaalle väriä. Sitten nostan työn pystyyn ja rupean rakentamaan kuvaa.

Minulla on aloittaessani jokin idea. Sitten tiedostamattomasta vain nousee asioita, ja ne siirtyvät teokseen.”

Maskuliinista energiaa

”Nykyinen avioliittoni on minulle neljäs. Pisin aikani ilman parisuhdetta on ollut varmaan vuosi. Olen vakaa ja voin hyvin ilman suhdetta, mutta kun minä vain rakastun!

Rakastun ihan hirveästi.

Ennen Eliyaa, 30, olin päättänyt, etten enää halua parisuhdetta. Mutta sitten tuli Eliya, joka olikin nainen, ja minä ajattelin, että ehkä se olisi erilaista naisen kanssa.

Osittain on ollutkin.

Poukkoilevuuteni aiheuttaa kyllä meidänkin suhteessamme välillä vaikeuksia. Pahimmillani raivoan, pakotan toisen henkisesti selkä seinää vasten. Minulla on tarve saada toinen tutkimaan itseään niin kuin minä tutkin itseäni. Jollei hän tee niin, höykytän ja pusken ja manipuloin häntä, ja se on ihan kamalaa, mutta minulla on jokin kauhea totuuden tarve.

Eliyan kanssa olen kuitenkin saanut paljon enemmän vapautta olla minä. Minussa on niin paljon maskuliinista energiaa, että heterosuhteessa siitä on seurannut joko ristiriitoja siitä, kuka päättää mistäkin, tai sitten mies on kokenut minut uhkaavaksi tai jotenkin alistunut, minkä seurauksena minä olen kokenut miehen epäkiinnostavaksi.

Myös isääni liittyvät lapsuuteni aikaiset traumat ovat varmaan vaikuttaneet miessuhteisiini. Koin lapsena ja nuorena turvattomuutta, jonka aiheutti yksin jääminen ja yksin jättäminen. Miesten kanssa olen joutunut sellaiseen todella rajuun tilaan, jossa koen, että minut hylätään taas. Olen kokenut aina ahdistusta suhteissani miehiin.

Koen olevani melko sukupuoleton. Miellän itseni panseksuaaliksi, jos jokin nimitys pitää antaa.

Muut koen heidän persoonansa ja läsnäolonsa kautta. Yhtä lailla voisin olla transsukupuolisen kanssa.”

Rennosti vegaani

”Kolme vuotta sitten osallistuin Vegaanihaaste-kampanjaan. Olin jo aiemmin vähentänyt lihan syöntiä, ja olin valmis kokeilemaan vegaaniutta. Eettisistä, ekologisista ja terveyssyistä.

Olin ollut vegaani joitakin kuukausia, kun tajusin miettiväni joka kerta lähtiessäni Sipoon-tilaltani Helsinkiin, miten ihmeessä selviytyisin päivästä.

Minulla oli anemia.

Monet vegaanit pärjäävät hienosti, mutta minulla on raudan-imeytymisongelma.

Toivoisin voivani olla täysvegaani, mutta asetan terveyteni ja jaksamiseni etusijalle. Ruokavalioni on yhä pitkälti kuin vegaanin, mutta en ole enää ehdoton. Hemoglobiiniarvoni on nykyään hyvä.”

Monta minää, aaltoileva mieli

”Minussa on monta, keskenään hyvinkin erilaista puolta.

Persoonallisuudessani on ikään kuin saarekkeita, ja hyppelen saarelta toiselle. Nuorena tein aina myös ulkoisia muutoksia, vaihdoin ulkonäköä ja esimerkiksi mielipiteitä. Elämäni oli repaleista. Se oli identiteetin etsintää mutta myös ahneutta elämälle.

Jungilaisen psykoanalyysin avulla löysin saarekkeitteni alta peruskallion, syvemmän minän. Minä olen saarivaltio. Nykyään hyppelen saarelta toiselle vain henkisellä tasolla.

Joskus olen omiin ajatuksiini käpertynyt erakko, toisinaan taas todella puhelias ja seurallinen.

Mielialani vaihtelee sykleittäin. Syklin pituus on seitsemisen päivää. Ensin on nousuvaihe, jossa tulee ideoita, niitä tulee valtavasti, keksin että joo, tämä on seuraavan kirjani juoni, alan maalata niin, etten malta kahvia keittää. Tätä kestää kaksi kolme päivää. Sitten mielialani alkaa mennä ärtymyksen puolelle, ja se juuri on pelastukseni. Jos mielialani jatkaisi kohoamistaan, saattaisin päätyä maniaan.

Onneksi minulle ei kuitenkaan käy niin, vaan minusta tulee kärttyinen. Pinnani on lyhyt ja saatan haastaa riitaa. Ja seuraavana päivänä ei sitten kannata yrittää yhtään mitään. En pysty toimimaan tässä maailmassa, minulta menevät hermot kaikkeen.

Silloin menen omaan huoneeseeni ja olen yksin. Perheeni on tottunut siihen; he tietävät, että niin on parempi. Matalalentoa kestää yhden päivän, ani harvoin kaksi.

Sitten tulee yksi tai kaksi normaalia päivää, ja sitten kaikki alkaa alusta.

Äärilaidasta toiseen seilaaminen kuormittaa kehoa. Ahdistus on raju paine rintakehässä, silloin tuntuu, etten mahdu kehooni. Raivotilassa tärisen, apatiassa painan 5 000 kiloa. Ja mieletön inspiraatio, se on painottomuuden tila!

Tavoittelen aina vakautta ja rauhaa, mutta kun olen päässyt lähelle sitä tilaa, niin herrajumala että olen kaivannut persoonani ääripäitä.”

Katariina Souri

Katariina juo keskimäärin kaksi lasia viiniä päivässä. – Toivon tietenkin, että löytäisin jonkin toisen, henkisen ratkaisun, mutta nyt olen hyväksynyt sen, että tällä hetkellä tarvitsen viiniä.

Raskausajan autuus

”Olen kokenut raskausajat onnellisimpina ajanjaksoina elämässäni. Minä, joka olin aina tuntenut universaalia yksinäisyyttä, olinkin kaksi. Mieletön autuus. Kunpa saisin sen olotilan olematta raskaana.

Kasimir syntyi, kun olin 23. Olin äärettömän onnellinen hänestä, mutta elämä jatkui, ja vauva meni siinä sivussa. Kiana syntyi 12 vuotta myöhemmin. Hän ei nukkunut yhtä hyvin kuin Kasimir, kehoni ei palautunut yhtä nopeasti, ja minulla oli järjetön huoli siitä, että lapselle käy jotakin tai menetän hänet.

Oli kauhea ahdistus maailmantilasta ja kaikesta. Nyt kun Kiana on teini, olen viisikymppinen ja ollut niin kauan kiinni lapsissa, että kaipaan jo omaa vapautta. On helppo päästää irti.”

Diagnoosien viidakossa

”Joidenkin ihmisten mielestä ainoa ongelmani on se, että aina mietin, mikä sairaus minulla on.

Kun olin kolmekymppinen, minulla diagnosoitiin yleinen ahdistuneisuus, johon liittyi paniikkihäiriö. Toivuin siitä, mutta taipumus ahdistua on minussa edelleen.

Kuutisen vuotta sitten olin sitä mieltä, että minulla on persoonallisuushäiriö. Kävin muutaman kerran psykiatrin vastaanotolla, ja hän diagnosoi minulla epävakaan persoonallisuuden.

Marraskuussa 2016 hakeuduin toisen psykiatrin vastaanotolle burnoutin, päihdeongelman ja hirvittävän stressin takia. Olin niin heikossa kunnossa, etten pystynyt tekemään muuta kuin maalaamaan.

Psykiatri uskoi, että minulla olisi epävakaan persoonallisuushäiriön lisäksi kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja määräsi siihen lääkityksen. Mutta minä pelkään lääkkeitä. Kokeilin joskus kolmekymppisenä lääkettä paniikkihäiriön hoitoon, ja se ei todellakaan sopinut minulle.

Sekin huoletti, mitä lääkkeet tekisivät luovuudelleni. En edes hakenut niitä apteekista. Päätin yrittää ensin muita keinoja. Ulkoilin päivittäin, noudatin säännöllistä unirytmiä, vältin stressiä ja kaikkea sellaista, mikä voisi saada minut kiihtymään. Söin terveellisesti. Meditoin. Se auttoikin.

Siksikin minun oli vaikeaa uskoa, että minulla olisi kaksisuuntainen mielialahäiriö.

Olisin voinut hyväksyä diagnoosin, jos se olisi tuntunut osuvalta. Mutta en ole koskaan masentunut. Enkä ole koskaan ollut psykiatrisessa sairaalassa, olen maksanut laskuni, asiani ovat hanskassa.

Lopulta hakeuduin psykiatrille, joka oli hoitanut minua aikoinaan tiiviisti vuosia paniikkihäiriön ja ahdistuneisuuden takia ja tuntee minut hyvin. Diagnoosit muuttuivat. Minulla on sekamuotoinen persoonallisuushäiriö, jossa on piirteitä paitsi epävakaasta myös eristäytyvästä persoonallisuudesta. Minulla ei ole kaksisuuntaista mielialahäiriötä vaan syklotymia eli mielialan aaltoiluhäiriö. Se on kaksisuuntaista mielialahäiriötä lievempi tila.”

Alkoholilla normaaliksi

”Minulla on ollut päihdeongelma. Juomani alkoholin – käytännössä viinin – määrä on vaihdellut elämäntilanteiden mukaan. Kun täytin 35, lopetin sosiaalisen viikonloppukännäämisen, jota elimistöni ei enää kestänyt. Nykyään en juo itseäni humalaan vaan juon itseni normaaliksi.

Marraskuussa 2016 yritin lopettaa kokonaan. Olin yrittänyt tuhat kertaa ennenkin, mutta nyt olin vakaasti päättänyt onnistua. Olin motivoitunut; olin saanut hurjat diagnoosit ja olin burnoutissa ja koin, että alkoholin pois jättäminen on olennaisen tärkeää.

Juomattomuus teki minut vakaaksi, mutta mitä pidempään olin juomatta, sitä enemmän erakkomainen puoleni korostui. Lopulta vetäydyin niin, etten lähtenyt kotoa mihinkään. Ajatus kauppaan lähtemisestäkin alkoi olla jo mahdoton. Olin vain omissa maailmoissani.

Olin muutamaa yhden päivän retkahdusta lukuun ottamatta viisi kuukautta raitis.

Sitten tuli kevät ja minulle tunne, että haluan elämäni takaisin. Rupesin kokeilemaan alkoholia taas, ja se vaikutti heti niin, että tahdoin ihmisten pariin. Kun juon ihan huikan, kaksi, saan rauhan loputtomalta kelaamiseltani. Viini on lääke sietämättömään yksinäisyyden tunteeseeni.

Lopulta valitsin alkoholin.

Tiedän, että olen vaaravyöhykkeellä, ja joudun vahtimaan sitä, kuinka paljon juon. Juon keskimäärin kaksi lasia viiniä päivässä, mutta enää en välttämättä juo joka päivä. Ellen pysty juomaan järkevästi, minun on lopetettava. Toivon tietenkin, että löytäisin jonkin toisen, henkisen ratkaisun, mutta nyt olen hyväksynyt sen, että tällä hetkellä tarvitsen viiniä.”

Itsekritiikistä kiitollisuuteen

”En ole koskaan ollut perinteistä kaunotartyyppiä vaan pikemminkin hätkähdyttävän näköinen. Se on ehkä pelastanut minut: on ollut pakko kehittää persoonallisuutta.

19-vuotiaana poseerasin Playboyn keskiaukeamatyttönä. Se loi paineita. Minusta tuntui, että piti säilyttää se ulkonäkö, ja laihuudesta tuli pakkomielle. Olisi ollut kauhea häpeä, jos olisin lihonut ja jengi olisi miettinyt, että mikä keskiaukeaman tyttö tuo muka on, sehän on kauhea läski.

Välillä en syönyt paljon mitään, välillä söin ääriterveellisesti ja välillä ahmin. Minulla oli syömishäiriö 35-vuotiaaksi, jolloin päätin, että lopetan kaikki dieetit enkä käy enää vaa’alla.

Pääsin itseni rääkkäämisestä ja aloin pitää enemmän kehostani – jopa jaloistani, jotka olivat pitkään murheenkryynini. Ne kun ovat lyhyet ja paksut. Jalkateräni ja varpaani ovat vauvamaiset pötikät. Mutta Eliya rakastaa niitä! Hänestä ne ovat ”maailman söpöimmät polakat”.

Jalkani ovat kuljettaneet minut moneen paikkaan. Olen tästä kiitollinen samoin kuin siitä, että kaikista psyykkisistä ongelmistani huolimatta kehoni on muuten terve.”

Juttu on julkaistu alun perin Annassa 04/2018.

Tiedätkö mikä on esidiabetes? Lääkäri Pippa Laukka kertoo Olet mitä syöt -ohjelmassa, miten siitä voi päästä eroon

$
0
0

Olet mitä syöt -ohjelmassa juontaja ja hyvinvointilääkäri Pippa Laukka, 48, ohjeistaa ylipainoisia uusien elämäntapojen pariin. Ohjelman 3. jaksossa liikakiloja vastaan taistelemaan lähtee helsinkiläinen 48-vuotias ja 146 kiloa painava Mika Behm. Mikalle erityinen ongelma on liiallinen rasvan syöminen sekä kofeiinijuomien siemailu.

Laivalla työskentelevä Mika on jäänyt koukkuun buffet-herkkuihin ja hän popsii 40 karjalanpiirakkaa viikossa.

– Karjalanpiirakathan ovat ihan erinomainen eväs kohtuukäytössä, mutta liika on liikaa. Ja toki sekin vaikuttaa, mitä piirakoiden päälle laittaa, Pippa sanoo ohjelmassa.

Mikan elämäntavat laitetaan uusiksi esidiabeteksen takia

Ohjelmassa Mikalla todetaan esidiabetes eli tyypin 2 diabeteksen esiaste. Ilman muutoksia elämäntavoissa se johtaa tyypin 2 diabetekseen.

Jo muutaman kilon laihduttaminen vähentää huomattavasti diabeteksen vaaraa. Tehokas vaikutus perustuu siihen, että laihduttaessa liikarasva häviää vatsaontelosta ja maksasta nopeammin kuin ihon alta.

Myös liikunta vähentää sisäelinten rasvaa ja näin myös riskiä tyypin 2 diabetekseen. Omaa riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen voi kartoittaa Diabetesliiton testin avulla.

– Sairauden voi peruuttaa kokonaan elämänmuutoksilla, Pippa sanoo ohjelmassa.

Höttöhiilarit hyviksi hiilihydraateiksi ja santsikielto

Mikan esidiabetesta lähdetään hoitamaan ravinnon ja liikunnan keinoin. Mikan ruokavalio sisälsi paljon ravintoarvoiltaan surkeita höttöhiilareita, jotka Pippa esidiabeteksen taklaamiseksi suosittelee korvaamaan hyvillä hiilihydraateilla, kuten täysjyväpastalla ja ruisleivällä.

– Eli hyvästi kaikki vaaleat viljat ja vaaleat sämpylät ja leivät, Pippa toivottaa ohjelmassa.

Hyvät hiilihydraatit auttavat verensokeria pysymään tasaisena sekä helpottavat nälän pitämistä kurissa ja väsymystä loitolla.

Pippa opettaa Mikalle perinteisen lautasmallin ja kehottaa noudattamaan sitä. Lisäksi Pippa määrää miehelle santsikiellon.

– Yhden lautasen on riitettävä, Pippa toteaa ohjelmassa.

Matalasykkeistä treeniä lyhyillä HIIT-treeneillä höystettynä

Ravinto-ohjeiden lisäksi Mika saa neuvot tyypin 2 diabetesta tehokkaasti ehkäisevään liikuntaan. Pippa neuvoo Mikaa treenaamaan peruskestävyyttä yhteensä viisi tuntia viikossa. Käytännössä se tarkoittaa 30–90 minuuttia kerrallaan kävelyä, sauvakävelyä, kuntopyöräilyä, uintia tai vesijuoksua. Mikan on myös seurattava sykettään treenin aikana.

– Pidät ne sykkeet maltillisena, koska se nimenomaan polttaa rasvaa ja pitää aineenvaihduntaa käynnissä, Pippa neuvoo Mikaa ohjelmassa.

Pitkäkestoisen treenin lisäksi Pippa neuvoo Mikaa tekemään muutamia lyhyempiä HIIT-treenejä. Ohjelmassa onkin joka päivä 15 minuutin hyppynarutreeni: kolme minuuttia hyppynaruhyppelyä ja minuutin tauko -yhdistelmää toistetaan viisi kertaa putkeen.

Olet mitä syöt -ohjelma AVA-kanavalla keskiviikkoisin klo 21.

Lähde: Terveyskirjasto, MTV Katsomo

Minttu Murphy-Kaulanen etsii apua krooniseen päänsärkyyn ja rajuihin kipukohtauksiin: ”Aloin pitää jatkuvaa päänsärkyä normaalina olotilana”

$
0
0

Kolme vuotta sitten toimitusjohtaja Minttu Murphy-Kaulanen sai päänsärkykohtauksen, jollaista hän ei ollut koskaan aikaisemmin kokenut. Päätä oli jomottanut aamusta alkaen – niin kuin usein jo kauan aikaa. Illalla Minttu oli tullut Äkäslompolossa kotiin työpaikaltaan, perheyritys K-Market Jounin Kaupasta. Aviomies Sampo Kaulanen oli alkanut valmistaa perheen illallista keittiössä, Minttu oli mennyt lepäämään ja loikoilemaan poikittain olohuoneen nojatuolille. Ja silloin se alkoi: infernaalisen kova pääkipukohtaus.

Mintusta tuntui siltä kuin kalloa olisi halkaistu. Kädet hakeutuivat ohimoille, ihan kuin se auttaisi pitämään päätä ja tilannetta hallinnassa. Kivun ydin oli jossain silmien takana. Minttu pystyi vain olemaan: ei syömään, ei lukemaan, ei kuuntelemaan mitään, ei tekemään mitään muuta kuin kestämään kipua.

– Päänsärkykohtaus lamaannutti minut täysin, hän kertoo.

Minttu yritti helpottaa kipua kahdella särkylääkkeellä, 400 milligrammaisella ibuprofeenilla, mutta ainoa mikä auttoi, oli aika. Lopulta hän nukahti kiputilaan. Aamulla herätessä kohtaus oli poissa.

300 pilleriä vuodessa

Kun Minttu puhuu päänsärkykohtauksesta, hän ei tarkoita lähes jokapäiväistä, ”tavallista” päänsärkyään. Se alkoi, kun Minttu oli noin kolmikymppinen. Tavallista särkyä Minttu on oppinut sietämään, vaikka sekin on kovaa ja tuntuu päässä jyskytyksenä.

– Turruin jatkuvaan päänsärkyyn ja aloin pitää sitä normaalina olotilana, hän sanoo.

Kohtauksen aikana kipu oli jotain sellaista, johon ei voisi tottua. Numeerisella kipuasteikolla, jossa nolla tarkoittaa, että särkyä ei ole, ja kymmenen tarkoittaa kovinta mahdollista särkyä, Mintun jokapäiväinen päänsärky on yleensä luokkaa viisi. Synnytyskivun hän sijoittaa asteikolla seitsemään ja päänsärkykohtauksessa kokemansa kivun yhdeksään.

Kipukohtaus herättikin Mintun hakemaan lääkäriltä apua. Ensimmäiseksi hän kävi työterveyslääkärillä, jonka mukaan Minttu kärsi migreenistä. Kipukohtaus kuitenkin uusi puolitoista vuotta ensimmäisen jälkeen. Kaava oli samanlainen: lamaannuttava kipu iski työpäivän jälkeen kotona ja laukesi yön aikana.

Minttu sai lähetteen neurologille, joka arvioi tilanteen migreeniksi ja Hortonin oireyhtymä -epäilyksi. Horton-epäily liittyy kipukohtauksiin. Kyseessä on sarjoittainen päänsärky, joka on niin kivulias, että siitä käytetään myös nimeä itsemurhapäänsärky.

Minttu laskee tavanneensa kolmen vuoden aikana yli seitsemän lääkäriä ja syöneensä vuodessa vähintään 300 pilleriä.

Pakko pitää pyörät pyörimässä

Minttu on tunnistanut, että särkyä pahentaa ja kohtauksien riskiä lisää stressi. Sitä ja haasteita arjessa riittää. On kolme lasta ja uusperhearki, jota eletään kahdessa kodissa, joissa Minttu on vuoroviikoin. Tampereella Mintun kaksi vanhinta lasta käyvät koulua, Äkäslompolossa on vastuu perheyrityksen pyörittämisestä. Sitten on puolison terveyshaasteet. Sampo on kertonut julkisesti saaneensa kesällä aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö- eli ADHD-diagnoosin.

– Meidän parisuhteessamme on pakko valita, kumpi voi sairastaa, ja yleensä se on mies. Minä olen se, joka pitää pyörät pyörimässä ja ottaa muidenkin taakkoja kannettavakseen, Minttu sanoo.

– Mutta on hienoa, että diagnoosinsa jälkeen Sampo on ottanut elämänsä ja hyvinvointinsa omiin käsiinsä. Hän on saanut apua ja on myös todella innostunut kuntoilusta ja ruokavaliomuutoksesta. Hän keskittyy nyt niihin.

Michele ”Minttu” Murphy-Kaulanen, 38

Työ: Toimitusjohtaja K-Market Jounin Kaupassa Äkäslompolossa. Pitää Kauppiaanrouva-blogia.

Perhe: Aviomies Sampo Kaulanen, lapset Jasmin, 18 ja Jade, 13, aikaisemmasta liitosta sekä Rianna, 5, yhdessä Sampon kanssa.

Koti: Äkäslompolossa ja Tampereella.

Mitä kaikkea Minttu on kokeillut päänsärkyynsä? Millaisia muutoksia hän on elämässään tehnyt lieventääkseen kipua? Miten Minttu voi nyt? Lue Mintun haastattelu Annan numerosta 44/2018. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

Viewing all 1779 articles
Browse latest View live