Quantcast
Channel: Terveys | Anna.fi
Viewing all 1775 articles
Browse latest View live

Saatko oireita tuoksuista ja hajuista? Joka kolmas suomalainen kärsii tuoksuherkkyydestä

$
0
0

Aamun ruuhkabussi, kaupan kassajono ja teatterin katsomo voivat olla hyvin haasteellisia paikkoja, jos tuoksut saavat kehon oireilemaan.

Allergia-, iho- ja astmaliiton tekemän tuoreen tutkimuksen mukaan joka kolmas suomalainen kärsii tuoksuherkkyydestä. Tämä tarkoittaa sitä, että 1,7 miljoonaa suomalaista saa tuoksuista ja hajuista fyysisiä oireita.

Mutta mistä tuoksuherkkyydessä oikein on kysymys?

Tuoksuherkkä voi saada oireita monenlaisista hajuista

Tuoksuherkkyys luetaan ympäristöyliherkkyyksien kategoriaan. Sitä voidaan kutsua myös nimillä hajusteherkkyys ja tuoksuyliherkkyys.

Tuoksuherkät saavat tyypillisesti oireita haju- ja partavesistä, tuoksukynttilöistä, hiuslakoista ja voimakkaasti tuoksuvista kukista. Myös pesuaineet, ilmanraikastimet, home ja hajustetut kosteusvoiteet aiheuttavat usein oireilua.

– Yleisimpiä oireita ovat nuha ja kutiseva nenä, päänsärky ja silmäoireet, Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntija Sanna Virtanen kertoo.

Lisäksi voi ilmetä muun muassa pahoinvointia, yskää, äänen käheyttä, hengenahdistusta, kurkun karheutta, iho-oireita, huimausta, migreeniä, aivastelua, väsymystä ja nivelsärkyä.

Yleensä oireet loppuvat heti, kun oireita aiheuttanut tekijä poistuu. Toisaalta oireet voivat myös kestää pidempään. Osa tuoksuherkistä nimittäin reagoi tuoksuihin lievemmin ja osa vahvemmin.

Vahvasta tuoksuherkkyydestä puhutaan, jos tuoksuherkkyyden vuoksi on joutunut hakemaan apua terveydenhuollon ammattilaisilta, tuoksuherkkyys on heikentänyt merkittävästi omaa elämänlaatua ja/tai tuoksuherkkyyden vuoksi on joutunut olemaan viimeisen puolen vuoden aikana pois työ- tai opiskelupaikalta. Noin joka kymmenes yli puoli miljoonaa suomalaista on vahvasti tuoksuherkkiä.

Hajusteettomuus helpottaa tuoksuherkän elämää

Tuoksuherkkyyden hoitona toimii hajustettujen tuotteiden käytön välttäminen ja se, että myös lähipiiriä pyydetään vähentämään hajusteita. Julkisella paikalla tukalassa tilanteessa voi auttaa kaulahuivin tai vaatteen läpi hengittäminen.

Vahvasti tuoksuherkistä suuri osa käyttää apuna antihistamiinia, sillä se voi auttaa nuhaan. Osa käyttää myös särkylääkkeitä ja kortisonisuihkeita helpottaakeen oireitaan.

Vaikka allergialääkkeet voivat auttaa tuoksuherkkää, on kuitenkin hyvä huomioida, ettei tuoksuherkkyys ole sama asia kuin hajusteallergia. Hajusteallergia aiheuttaa kosketusallergiaa iholla ja se voidaan selkeästi todeta. Tuoksuherkkyyttä ei sen sijaan voida mitata objektiivisesti laboratoriokokeilla tai testeillä, mikä tekee siitä ongelmallisen vaivan.

– Lääkärin on hankalaa todeta tuoksuherkkyys, koska sille ei ole määritetty diagnoosin kriteerejä.

Jokin ympäristötekijä voi laukaista tuoksuherkkyyden

Tuoksuherkkyys on yleisempää naisilla kuin miehillä, ja se puhkeaa usein ennen 30 vuoden ikää. Sitä, mistä tuoksuherkkyys johtuu, ei kuitenkaan vielä tiedetä.

– On arveltu, että elinympäristön kemiallistuminen ja stressitekijät voivat vaikuttaa asiaan. Myös homeelle altistuminen saattaa laukaista tuoksuherkkyyden. Lisäksi tuoksuherkkyys on tavallisempaa allergikoilla ja astmaatikoilla kuin muilla, sillä heidän elimistönsä on herkempi ärsykkeille.

Tutkimuksen mukaan vahva tuoksuherkkyys on yleisempää, jos lähipiirissä tai sukulaisilla on ollut tuoksuherkkyyttä. Voiko herkkyys tuoksuille ja hajuille siis periytyä?

– Perinnöllisyydestä ei ole selkeää näyttöä, mutta asiaa on hyvä pohtia.

Tutkimuksen mukaan tuoksuherkkyys jakautuu melko tasaisesti eri ikäluokkiin. Tuoksuherkkyys on usein koko elämän kestävä vaiva, jonka kanssa on opittava elämään. Yli 70-vuotiaissa tuoksuherkkiä on kuitenkin keskimääräistä vähemmän. Vanhuuteen liittyvästä hajuaistin heikkenemisestä voi siis olla tuoksuherkille hyötyä.


Stressaako avokonttorin häly tai muu meteli sinua? Se voi olla hyvä merkki

$
0
0

Oletko mielestäsi mieletön multitaskaaja, joka osaa tehdä monta asiaa yhtä aikaa? Pidätkö itseäsi avokonttorin supernaisena, joka keskittyy rautaisesti omaan työtehtäväänsä, vaikka ympärillä huikkailtaisiin työpöytien sermien yli?

Kuvittele vaan. Olet silti väärässä.

Tutkimukset osoittavat, että mitä hälyisämmässä ympäristössä työskentelee, sitä nopeammin aivot väsyvät. Näin kertoo psykologian tohtori ja neuropsykologi Heli Isomäki, joka on kirjoittanut Nina Uusitalon kanssa kirjan Aivotaidot – käytä päätäsi paremmin.

Hälystä stressaantuminen voi olla hyvä merkki

Hälyn keskellä aivot joutuvat blokkaamaan kilpailevia ärsykkeitä pois, mikä heikentää aivojen suorituskykyä. Jotkut kuitenkin kärsivät siitä tunnetasolla enemmän kuin toiset. Erityisesti ikä näyttää vaikuttavan asiaan.

– Kun tutkittiin nuoria ihmisiä, jotka ovat pienestä pitäen tottuneet multitaskaamiseen ja siihen, että informaatiota tulee useammasta eri lähteestä, huomattiin, että he eivät emotionaalisesti koe tilannetta häiritsevänä. Sen sijaan vanhemmat ihmiset, esimerkiksi 1970-luvulla syntyneet, kokivat hälyssä työskentelyn stressaavana. He ovat lapsina eläneet rauhallisemmassa informaatioympäristyössä, jossa tehdään yksi asia kerrallaan, Isomäki sanoo.

Kiinnostavin tutkimuksen löydöksistä oli se, että nuoret eivät pystyneet käsittelemään tietotulvaa sen paremmin kuin vanhemmatkaan ihmiset. Sekä informaatioähkyyn tottuneiden että tottumattomien aivot olivat aivan yhtä häiriintyneessä tilassa. Nuoret eivät vain tunnistaneet sitä.

Isomäki näkee tässä ansan.

– Jotkut nuoret kokevat, että he eivät osaa työskennellä ilman hälyä, esimerkiksi musiikin kuuntelua. He alkavat tarvita sellaista, mistä heille on itse asiassa haittaa.

Hyvä häly ei häiritse aivoja

Kaikki häly ei kuitenkaan ole haitaksi. Esimerkiksi työkseen lukeva tai kirjoittava henkilö voi rauhassa kuunnella instrumentaalimusiikkia.

Tämä johtuu siitä, että musiikki käyttää työmuistissa eri kanavaa kuin kieli. Työmuisti on se, jossa ajattelu tapahtuu.

– Ärsykkeestä tule häiritsevä vasta silloin, kun se tunkeutuu samaa kanavaa pitkin meidän työmuistiimme. Jos työni on kielellistä, puhumista, lukemista tai kirjoittamista, ja viereisessä työpisteessä joku puhuu, silloin nämä eri tiedot kilpailevat samaa piuhaa pitkin, Isomäki selittää.

Älä stressaa aivoja liikaa

Heli Isomäki ja Nina Uusitalo haluavat kirjassaan kritisoida tehokkuusajattelua vastaan. He puhuvat joutenolon puolesta. Jos haluaa kaiken irti omasta aivopotentiaalistaan, on tärkeää muistaa myös levätä kunnolla.

– Juuri tehokkuusajattelua haluamme kritisoida. Tiedostamattaan ihmiset ajattelevat, että kun tekee pidempää päivää ja nukkuu vähemmän, saa enemmän aikaan. Kiireessä karsitaan unesta, hyvästä ravinnosta ja liikunnasta. Juuri tätä meidän ei aivojen näkökulmasta pitäisi tehdä, Isomäki sanoo.

Heli Uusitalon vinkit aivojen hyvinvointiin

  1. Varmista, että aivot saavat riittävästi lepoa. Aikuinen ihminen tarvitsee kahdeksan tuntia unta vuorokaudessa.
  2. Syö säännöllisesti ja monipuolisesti. Aivot eivät toimi kunnolla, jos on nälkä tai liian kylläinen olo.
  3. Jos teet tietotyötä hälyisässä ympäristössä, käytä vastamelukuulokkeita.
  4. Tee asioita, jotka kiinnostavat sinua ja joihin uskot. Silloin aivosi saavat mielihyvähormoneja, ja ne toimivat paremmin. Jos jokin asia tuntuu vastenmieliseltä pakkopullalta, se vaikuttaa aivojesi kapasiteettiin.
  5. Vältä päihteiden ja keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden käyttöä. Ne vaikuttavat aivojen kemialliseen koostumukseen esimerkiksi heikentämällä muistia. Lääkkeiden kohdalla lääkäri toki punnitsee lääkkeen hyödyt ja haitat potilaan tilanteesta riippuen.

Halataanko sinua tarpeeksi? Halauksen 10 konkreettista terveyshyötyä

$
0
0

Jokainen tarvitsee läheisyyttä ja kosketusta. Kosketus saa meidät konkreettisesti voimaan paremmin, sillä kosketuksella on monia tutkittuja terveyshyötyjä.

Halaus on yksi helpoimmista tavoista koskettaa ja tulla kosketuksi. Seuraavat 10 syytä kertovat, miksi halaaminen todellakin kannattaa!

1. Halaaminen tuottaa hyvän olon hormonia

Oksitosiini, jota kutsutaan myös rakkaushormoniksi, saa olon tuntumaan onnelliselta ja autuaalta. Koska halaaminen vapauttaa oksitosiinia, olo on halauksen jälkeen välittömästi parempi.

2. Vastustuskyky paranee

Halaaminen saa ihmisen tuntemaan olonsa turvalliseksi. Halaus antaa myös konkreettista suojaa sairauksia vastaan, koska sillä on kehon vastustuskykyä parantavia vaikutuksia.

3. Lihakset rentoutuvat

Lempeä halaus sulattaa kireänkin kehon. Halaaminen auttaa lihaksia rentoutumaan ja voimaan paremmin.

4. Kipu lievittyy

Halaukset lisäävät verenkiertoa pehmytkudoksissa ja vapauttavat oksitosiinia ja endorfiinia, mikä voi helpottaa kipua.

5. Verenpaine laskee

Halaaminen tekee sydämen terveydelle hyvää ja voi jopa laskea sydäntautien riskiä. Halaaminen saa verenpaineen laskemaan ja sykkeen tasaantumaan.

6. Stressi vähenee

Lämmin halaus saa huolet ja murheet ainakin hetkeksi kaikkoamaan. Halaaminen voi myös auttaa laskemaan stressihormonin eli kortisolin tasoa.

7. Nukut paremmin

Halailu ennen nukkumaanmenoa kannattaa. Koska halaaminen rentouttaa kehoa, saa aikaan hyvän olon tunnetta ja laskee sykettä, se auttaa ihmistä nukahtamaan ja saamaan paremmat yöunet.

8. Mieliala nousee

Pitkä halaus voi saada serotoniinitason nousemaan. Tällöin mieliala kohenee ja olo on iloisempi.

9. Ahdistus vähenee

Halaaminen voi lisätä mielihyvää tuottavan dopamiini-hormonin tasoa eli vähentää alakuloa ja nostaa mielialaa. Lisäksi oksitosiinin vapautuminen inspiroi positiiviseen ajatteluun.

10. Ihmissuhde syvenee

Ihminen voi paremmin, kun hänen ihmissuhteensa ovat kunnossa. Koskettaminen on olennainen ja tärkeä osa ihmissuhdetta. Halaaminen voi lisätä yhteenkuuluvuuden tunnetta, empatiaa ja ymmärrystä kahden ihmisen välillä.

Lähteet: David Wolfe, Lifehack, Mindbodygreen

Nenä tukossa kotona? Homeen sijaan syynä voi olla puhdistusta kaipaava ilmanvaihto

$
0
0

Onko nenäsi jatkuvasti tukossa, kun olet kotona? Tai heräätkö aamuisin siihen, että kurkku ja sieraimet tuntuvat kuivilta?

Ennen kuin hätäännyt ja alat selvittää, onko kodissasi mahdollisesti hometta tai allergisoivia materiaaleja, kannattaa tarkistaa ilmanvaihtojärjestelmän suodattimet ja venttiilit. Ne ovat saattaneet kerätä sisäilmaa huonontavaa pölyä ja likaa.

Kysyimme Hengitysliiton korjausneuvoja Heikki Rautiolta vinkit siihen, miten ja kuinka usein liesituulettimen suodatin sekä koneellisen ilmanvaihtojärjestelmän suodattimet ja venttiilit tulisi puhdistaa.

1. Puhdista liesituulettimen rasvasuodatin parin kuukauden välein

Käsi sydämelle: milloin viimeksi puhdistit liesituulettimen suodattimen? Niinpä. Se unohtuu helposti, vaikka se pitäisi tehdä 1—3 kuukauden välein. Jos liesituulettimen rasvasuodatinta ei puhdista tai vaihda, ilmanvaihto alkaa kärsiä. Liesituuletin on yksi kodin poistoilmanaukoista.

Liesituulettimen rasvasuodattimet ovat joko pesunkestävää metalliverkkoa, vaahtomuovia, kuituvanua tai kertakäyttöistä kuitukangasta. Metalliverkkoiset liesituulettimet voidaan yleensä pestä astianpesukoneessa – ohjeet löydät liesituulettimen käyttöohjeista.

Metalliverkkoisen suodattimen voi pestä myös käsin harjaamalla ja käyttämällä tiskiainetta. Pahasti pinttyneen suodattimen voi jopa laittaa isoon kattilaan ja keittää, jotta lika irtoaisi paremmin.

Mikäli rasvasuodatin on tehty pehmeästä, huokoisesta aineesta, pusertele sitä pesuaineliuoksessa, huuhdo ja kuivaa. Älä käytä liesituuletinta ilman rasvasuodatinta.

2. Vaihda ilmanvaihdon suodattimet ainakin pari kertaa vuodessa

Jos koneellinen ilmanvaihto on keskitetty, ilmanvaihtokone on taloyhtiössä yhteinen. Silloin sinun ei tarvitse välittää suodattimen vaihdosta, koska se on taloyhtiön tehtävä.

Joissakin kodeissa on huonekohtainen ilmanvaihto, jolloin ilmanvaihtokone sijaitsee useimmiten kylpyhuoneessa. Sen suodattimet pitää vaihtaa pari kertaa vuodessa. Suodattimet kannattaa vaihtaa ennen pahimman siitepölykauden alkamista keväällä ja syksyllä ennen lämmityskautta.

Jos koti sijaitsee vilkkaasti liikennöidyn kadun varrella, niin silloin suodattimia joutuu vaihtamaan useamminkin.

3. Pyyhi ilmanvaihtokanavan ritilä tai venttiili ainakin kerran vuodessa

Tuloilmanvaihtokanavat sijaitsevat makuuhuoneissa ja olohuoneessa. Poistoilmanvaihtokanavat taas märkähuoneissa. Kanavan edessä on ritilä tai lautasmallinen venttiili, joka pölyttyy. Pidä ne puhtaina, jotta pöly ei ala leijailla asunnossa.

Ilmanvaihtokanavat on hyvä pyyhkiä tai imuroida ainakin kerran vuodessa. Pölyrätillä voi myös pyyhkäistä kanavan suulta sen verran kuin käsi yltää sisälle kanavaan. Ilmanvaihtokanavat pitää myös nuohota säännöllisesti. Sen voi tehdä vain ammattilainen.

Lue lisää: Epäiletkö kodissasi sisäilmaongelmaa? Lue sisäilmaneuvojan helpot vinkit tilanteen kartoittamiseksi

4. Irrota venttiili varovaisesti

Kun irrotat venttiiliä, ole varovainen. Venttiilin täytyy olla oikeassa asennossa, jotta huoneistoon tulee oikea määrä ilmaa. Kun säätää yhtä venttiiliä, se vaikuttaa myös toisen venttiilin asetuksiin. Venttiilin pitäisi irrota helposti, kun sitä vähän pyöräyttää. Jos venttiiliä ei ole irrotettu pitkään aikaan, se saattaa olla tiukassa.

Venttiilejä on erilaisia. Venttiilin keskiosa voi olla putkimainen tai kierretanko. Kierretangon voi puhdistaa samaan tapaan kuin muutkin osat, kunhan pitää huolen siitä, että ei muuta asetuksia. Katso lisätietoja venttiilin puhdistamisesta Hengitysliiton sivuilta. Voit myös soittaa Hengitysliiton palvelevaan puhelimeen ja kysyä sieltä neuvoa. Jos olet edelleen epävarma ja venttiili tuntuu olevan tiukassa, pyydä isännöitsijältäsi apua.

Lähteenä käytetty myös Marttojen ohjetta liesituulettimen huoltamisesta.

Runsaat kuukautiset voivat johtua monesta syystä – runsaaseen vuotoon on olemassa täsmähoitoja

$
0
0

Kovien kuukautiskipujen lisäksi myös erittäin runsaat kuukautiset saattavat rajoittaa arkielämää. Jotkut voivat joutua vaihtamaan kuukautissuojaa jopa niin tiuhaan, että kotoa ulos lähteminen voi tuntua vaikealta ajatukselta. 

Naistentautien erikoislääkäri ja lääketieteen tohtori Sari Ahonkallio Terveystalosta kertoo, että joka kolmas nainen kärsii jossakin vaiheessa elämäänsä runsaista kuukautisista. Ne ovat myös yleisin syy suomalaisnaisten anemiaan.

Mikä lasketaan erityisen runsaaksi vuodoksi?

– Joskus aikaisemmin runsaus määriteltiin vuodon määrällä, mutta sellainen mittaaminen on käytännössä mahdotonta. Nykyään runsauden määrittelee subjektiivinen haitta. Joutuuko nainen jättämään väliin työtehtäviä tai harrastuksia? Eli jos nainen kokee, että kuukautisvuodon määrä haittaa normaalia elämää, kuukautiset ovat runsaat. Esimerkiksi 8–10 päivää jatkuva vuoto voidaan luokitella runsaaksi. Samoin se, jos suojaa tarvitsee vaihtaa alle tunnin välein, Ahonkallio sanoo.

Runsaat kuukautiset voivat johtua useasta syystä

Ahonkallion mukaan suunnilleen kolmasosta runsaista kuukautisista liittyy kohtuperäisiin syihin.

– Kohdussa saattaa olla joko limakalvopolyyppi tai kohtuonteloa painava myooma eli hyvälaatuinen kohdun lihaskasvain. Sekä polyypit että myoomat poistetaan kirurgisesti. Myoomataipumus voi olla perinnöllinen.

Nuorilla naisilla syy runsaisiin kuukautisiin voi olla yleinen verenvuorotaipumus.

– Muita vaikuttavia tekijöitä ovat ikä, useat synnytykset, kilpirauhasen ongelmat, diabetes tai munuaisongelmat.

Kuukautisia voi hillitä monin tavoin

Ahonkallion mukaan tehokkain hoito runsaisiin kuukautisiin on hormonikierukka, jonka voi asentaa myös synnyttämättömille naisille.

– Tutkimusten mukaan hormonikierukka vähentää vuotoa noin 90 prosentilla naisista. Ensimmäisen vuoden jälkeen 20–25 prosenttia sen käyttäjistä on kokonaan vuodottomia.

Nuorille naisilla kuitenkin testataan ensin ehkäisypillereitä. Moni syö pillereitä usean liuskan peräkkäin. Tällöin kuukautiset tulevat harvakseltaan, ja jos pillereitä pystyy käyttämään tauotta, jäävät kuukautiset kokonaan pois.

Ahonkallio sanoo, että ehkäisypillereiden tapauksessa tyhjennysvuotoa ei tarvita terveydellisistä syistä, sillä pillereissä oleva keltarauhashormoni estää kohdun limakalvoa kasvamasta liikaa. Sen sijaan yhdistelmähormonivalmisteita käyttävien pitäisi saada kuukautiset tulemaan 3–4 kertaa vuodessa, jotta kohdun limakalvo ei pääsisi kasvamaan liikaa.  

– Usein naiset ajattelevat, että jos jokin tietty hormonaalinen valmiste ei sovi, niin mikään hormonaalinen ehkäisy ei sovi. Se ei pidä paikkaansa. Ensinnäkin pillereissä on paljon erilaisia vaihtoehtoja. Useimmiten jokin valmiste sopii. Ja jos ei voi käyttää pillereitä, kierukka kuitenkin voi sopia. Ennen kirurgisia toimenpiteitä pitäisi kuitenkin testata pillereiden lääkkeellisen hoidon toimivuus omalla kohdalla.

Ei-hormonaalisista hoidoista vuotoa vähentää ainakin traneksaamihappo. Sen teho perustuu veren hyytymiseen. Ahonkallion mukaan se yhdistettynä tulehduskipulääkkeeseen saattaa vähentää vuotoa puolella.

Jos nämäkään eivät toimi, voidaan kokeilla kohdun limakalvon lämpöhoitoa, jossa limakalvo tuhotaan.

– Sitä ei kuitenkaan voi tehdä, jos haaveissa on lapsi. Tästä hoitomuodosta parhaimmat tulokset on saatu yli 40-vuotiailla naisilla. Ja lopullinen vaihtoehto on kohdun poisto. Se on kuitenkin iso leikkaus, johon liittyy omat riskinsä verenvuodoista virtsanjohdinvaurioihin, joten ensin kokeillaan aina riskeiltään vähäisemmät hoidot. Kohdunpoistojen määrä Suomessa onkin vähentynyt.

Kuukautisvuodon määrä voi vaihdella kuukausittain

Joinakin kuukausina vuoto tuntuu erityisen runsaalta. Ahonkallion mukaan silloin kierto on yleensä tavallista pidempi.

– Tällaisessa tapauksessa naisella ei kyseisenä kuukautena ole välttämättä ollut olekaan ovulaatiota, mistä syystä kohdun limakalvo on paksuuntunut. Tuleva vuoto on runsas, kun limakalvo alkaa hajota ilman keltarauhashormonivaikutusta.

Ikä ja synnyttäminen muuttavat kuukautisia

Runsaat kuukautiset saattavat piinata myös synnyttäneitä naisia sekä niitä, joilla on menopaussi lähellä.

– Vähän ennen menopaussia kuukautiset voivat niukentua, mutta yksittäisiä runsaita vuotoja voi vielä tulla.

Punoitusta, kutinaa ja vuotamista – 10 helpottavaa vinkkiä kuivien silmien hoitoon

$
0
0

1. Tunnista oireet

Kuivasilmäisyyden oireita ovat silmien polttelu, punoitus, kutina, kirvely, rähmiminen ja vuotaminen. Etenkin silmien vuotaminen ulkoilmassa voi olla merkki ongelmasta. Myös silmien väsyminen sekä näön sumeneminen ja vaihtelu voivat kertoa kuivasilmäisyydestä. Yleensä oireet pahenevat työpäivän aikana. Välillä todella kuivatkin silmät voivat silti oireilla vain lievästi.

2. Tiedä riskitekijät

Ikä lisää oireita. Kyynelnesteen laatu ja määrä muuttuvat iän myötä usein niin, että neste voitelee huonommin silmän pintaa. Naisilla kuivasilmäisyys on tavallisempaa kuin miehillä. Se on yleistä etenkin vaihdevuosien jälkeen. Nuoremmilla piilolinssien käyttö voi pahentaa kuivasilmäisyyttä.

Kuivasilmäisyydestä kärsivällä on usein jokin ominaisuus, vaikkapa jokin allergia, joka altistaa kuivasilmäisyydelle. Oireet voivat nousta pintaan, kun ympäristötekijät kuormittavat lisää: esimerkiksi näyttöpäätetyö tilassa, jossa on koneellinen ilmastointi ja huono sisäilma.

3. Tarkista sairaudet ja lääkkeet

Kyynelnesteen laatuun vaikuttavat myös ihotyyppi ja eräät ihosairaudet. Esimerkiksi ruusufinnipotilailla on usein heikkolaatuinen kyynelneste. Myös atooppiseen ihoon voi yhdistyä silmäongelmia.

Etenkin reumasairauksiin liittyy usein kuivasilmäisyyttä. Myös verenpainelääkitykset, uni- ja psyykenlääkkeet, aknelääke isotretinoiini, beetasalpaajat sekä nesteenpoistolääkkeet ja antihistamiinit voivat kuivattaa silmiä.

Silmäsairauksista etenkin glaukooma ja sen hoitoon käytettävät silmätipat kuivattavat ja ärsyttävät silmiä.

4. Aloita tipoilla

Kostuttava silmätippa on kuivasilmäisyyden perushoitoa. On tärkeää, että tippa on säilöntäaineeton.

Sopiva merkki ja koostumus löytyvät kokeilemalla. Jos yksi tippa kirvelee, toinen voi sopia paremmin. Päätetyöläistä auttaa usein kevyt ja kirkas tippa. Jos kasvojen iho on punakka tai rasvoittuva, on peruskostutukseen hyvä valita hieman voitelevampi tippa. Lisäksi tarvitaan usein luomireunan säännöllistä hoitoa.

5. Muista säännöllisyys

Yleisin virhe on kostuttaa silmiä vain silloin, kun ne oireilevat. Kostuta säännöllisesti ja lisää tippoja riittävän usein, 3–4 kertaa päivässä. Pahenemisvaiheita voi ehkäistä, kun kostuttaa silmiä vieläkin useammin. Valitse mieluummin tavalliset silmätipat kuin suihke: silmään tiputettu tippa löytää paremmin perille ja auttaa pidempään. Se ei myöskään kirvele.

Suihketta voi käyttää ensiapuna tai jos silmätippojen laittaminen tuntuu hankalalta. Jos luomireunat ovat ärtyneet ja hilseilevät, pelkkä kostutus ei riitä. Luomireunan tehokkaat hoito-ohjeet saat omalta silmälääkäriltäsi.

6. Apua ravinnosta

Monipuolinen ruokavalio kosteuttaa silmiä sisäisesti. Käytä runsaasti kasvi- ja kalaöljyjä. Myös tyrniöljykapseleita voi kokeilla parantamaan kyynelnesteen laatua. Tyrniöljyn sisältämät omega 7 -rasvahapot auttavat silmien, limakalvojen ja ihon kuivuuteen. Ravinnon lisäksi kannattaa tarkastaa muut elintavat: esimerkiksi tupakointi lisää kuivasilmäisyyden riskiä.

7. Suojalaseista apua?

Silmälaseihin on mahdollista hankkia optikkoliikkeissä Blue blocker -pinnoite, joka suojaa sinivalolta. Lasien vaikutuksesta kuivasilmäisyyteen ei ole kiistatonta tutkimusnäyttöä, mutta niiden avulla ruudun katsominen voi tuntua miellyttävämmältä. Pinnoite estää sinisen valon ja UV-säteilyn pääsyn verkkokalvolle. Sen luvataan parantavan verkkokalvolle piirtyvän kuvan kontrastia, jolloin kuvan näkee kirkkaammin ja terävämmin. Tärkeämpää on kuitenkin pitää huoli siitä, että näyttöpäätelasien vahvuudet ovat ajan tasalla. Jos oireilet, vältä piilolinssien käyttöä päätetyössä.

Kuivia silmiä voi hoitaa laseilla myös yöllä. Yöllä pidettävien suojalasien luvataan muodostavan kosteuskammion silmien päälle, jolloin kosteus säilyy silmissä paremmin.

8. Säädä näyttöä

Näyttöpääte on hyvä olla sellaisella tasolla, jossa sitä voi katsoa hieman alaviistoon. Tarkasta myös fontin koko, jotta näytön katsominen on vaivatonta ja miellyttävää. Kun tilaat näyttöpäätelaseja, näytön etäisyys otetaan automaattisesti huomioon. Laseista on hyötyä, kun päätteelle tarvitsee erivahvuisen linssin tai paremman katselualueen kuin tavallisilla laseilla. Lasit määrätään yleensä noin 45 ikävuoden jälkeen, mutta ajankohta riippuu myös silmien taittovoimasta.

9. Sijoita työpiste oikein

Jos mahdollista, ota etäisyyttä ilmastointiin. Valitse työpiste niin, ettei ilmastointi käy eniten juuri siihen. Ilmastointia ei kuitenkaan kannata ottaa kokonaan pois päältä, sillä se saattaa huonontaa sisäilmaa ja kuivattaa silmiä vielä lisää. Pidä työpäivän aikana välillä silmien rentoutus- ja räpsyttelytaukoja.

10. Milloin lääkäriin?

Itsehoidolla pärjää, jos oireet pysyvät poissa käyttämällä nestemäisiä kostutustippoja maksimissaan 3–4 kertaa päivässä tai kostutusgeeliä 1–3 kertaa päivässä. Jos tuntuu, että tippoja tarvitsisi enemmän tai useammin tai oireiluun liittyy esimerkiksi näön sumeutta tai silmien kipua, on hyvä käydä silmälääkärillä.

Vinkit antoi silmätautien erikoislääkäri Taru Hakala. Lähteenä käytetty myös Terveyskirjasto.fi-palvelua.

Joka kolmas kärsii kuivista silmistä

Silmätautien erikoislääkäri Taru Hakala sanoo, että silmien kuivuminen on yhä useamman päätetyöläisen ongelma. Pääsyynä on se, että räpyttely vähenee, kun tuijottaa tietokoneen näyttöä.

– Arvioisin, että ainakin joka kolmas päätetyöläinen kärsii kuivista silmistä. Riskiryhmissä luku on suurempikin.

Riskiryhmiin kuuluvat ne, joiden muut sairaudet, lääkitykset tai tupakointi vaikuttavat silmien kuivumiseen. Ongelmaa voivat pahentaa myös silmälasien puute tai lasit, jotka eivät sovi päätetyöhön.

– Lisäksi silmien kuivumiseen vaikuttavat työpaikan olosuhteet kuten ilmastoinnit, sisäilmaongelmat, pölyt ja lämpötila, Hakala listaa.

Miksi krapulat muuttuvat iän myötä pahemmiksi? Asiantuntija vastaa

$
0
0

Jaksoitko sinäkin bilettää nuorena aamusta iltaan? Istuitko baareissa monena iltana viikossa ilman, että se haittasi työssä tai koulussa käyntiä?

Entä nyt? Edeltääkö baari-iltaa tai kotibileitä seuraavanlaiset riitit: nukut edellisenä yönä kunnon yöunet, urheilet ennen juhlia, juot päivällä ekstramäärän vettä ja varsinkin syöt kunnolla. Ja kun sitten juot alkoholia, juot koko illan samaa laatua, juot paljon vettä alkoholijuomien välissä ja pidät huolta, että tarjolla on naposteltavaa.

Ja silti: aamulla olo on aivan karsea. Itse asiassa olo on hutera vielä kolme päivää juhlien jälkeen.

Mikä tähän kohtuuttomuuteen on syynä?

Biletyksen puute ja kuivuminen

Alkoholitutkija Peter Eriksson Helsingin yliopiston kansanterveystieteen osastolta kertoo, että suurin syy keski-ikäisten pahaan krapulaan on bilettämisen määrä – eli sen vähyys.

– Nuorena ihmiset bilettävät ja juovat paljon alkoholia, joten sietokyky kasvaa. Keski-ikäistyessään suurin osa ihmisistä ei enää biletä niin paljon, joten harvoin juominen on kropalle shokki ja oireet sen myötä kovemmat. Paljon juovilla keski-ikäisillä krapulat eivät ole niin pahoja, mutta tietenkin heillä on muita alkoholista aiheutuvia terveyshaittoja.

Erikssonin mukaan krapulaa voi lieventää syömällä juomisen aikana.

– Jos vaikkapa illanvieton aikana ihminen juo 5–6 tuntia ja syö samaan aikaan, veren alkoholipitoisuus voi olla puolet vähemmän verrattuna sellaiseen, joka on vain juonut. Mutta toki krapulan kovuuteen vaikuttaa juotu määrä, vaikka söisi. Kova humala korreloi kovan krapulan kanssa.

Toinen krapulaa edesauttava tekijä on elimistön vesipitoisuuden muuttuminen iän myötä.

– Vanhetessaan ihminen kuihtuu. Eli alkoholia juodessa elimistön alkoholipitoisuus kasvaa aiempaan verrattuna. Siksi joku voi viidenkympin kieppeillä alkaa kärsiä kovista krapuloista, vaikka joisi pieniä määriä.

Nainen ei voi juoda miehen tahtiin

Alkoholi on vesiliukoista. Naisten kohdalla sillä on paljon merkitystä. Koska meissä on vähemmän vettä ja enemmän rasvaa kuin miehissä, veren alkoholipitoisuus nousee korkeammaksi kuin miehillä.

Tästä syystä tulemme enemmän humalaan kuin saman määrän juonut mies. Ja mitä enemmän kehomme on iän myötä kerännyt rasvaa, sitä pienempään määrään alkoholi voi liueta.

– Jos alkoholia juodaan porukassa, naisten juominen seurueessa olevien miesten tahtiin ei ole hyvä idea. Etenkin, jos naisen kehossa on paljon rasvaa, alkoholipromillet saattavat nousta todella korkeiksi, Eriksson sanoo.   

Naisten humalatilaan ja krapuloihin vaikuttavat myös hormonit.

– Naisia ei ole tutkittu tämän asian suhteen juurikaan, sillä naiset ovat hormonaalisesti niin monimutkaisia. Hormonitasot vaihtelevat kuukautiskierron eri vaiheissa, ehkäisykeinot vaikuttavat hormonitasoihin ja niin edelleen. Sitä on itse asiassa mahdotonta tutkia. Alkoholitutkimuksissa miesten ja naisten vertaaminen tässä asiassa on vaikeaa, sillä meissä on niin suuret erot.

Eriksson sanoo, että hänellä on asiasta intuitio: siinä vaiheessa, kun naisen estrogeenitasot nousevat, krapulat voivat pahentua. Tämä tarkoittaisi sitä, että krapuloita olisi hyvä välttää kierron puolivälistä eteenpäin.

– Jos nainen puolestaan on vaihdevuosi-ikäinen, eikä hänellä ole vaihdevuosihoitoa, silloin hormonit ovat vähissä. Voisi ajatella, että estrogeenitasot ovat vähäiset, eikä alkoholi vaikuttaisi humaltumiseen niin paljon. Mutta tämä kaikki on spekulaatiota. Asiaa ei ole tutkittu.

Ehkä olet allerginen asetaldehydille

On tietenkin olemassa myös mahdollisuus, että olet allerginen asetaldehydille eli alkoholin hajoamistuotteelle.

Esimerkiksi Itä-Aasissa allergia on yleinen. Siellä ihmiset tulevat humalaan nopeasti ja heillä laskuhumala alkaa jo illan aikana, sillä asetaldehydi hajoaa niin hitaasti. Krapulassa heille tulee voimakasta pahoinvointia ja migreeniä.

Tällainen allergia on perinnöllistä. Jos henkilö on perinyt allergian molemmilta vanhemmiltaan, hän ei voi juoda ollenkaan rajujen oireiden vuoksi.

– Kyllä allergiaa asetaldehydille esiintyy Suomessakin. Ei tietenkään niin paljon kuin Itä-Aasiassa. Mutta jos tällainen allergia on osunut kohdalle, ihminen kyllä tietää sen itse, Eriksson sanoo.

Juoko läheisesi liikaa? Tunnista 5 alkoholinkäytön hälytysmerkkiä

$
0
0

Kesä on yhdessäolon aikaa, mutta se voi paljastaa perheessä ja kaveripiirissä myös huolestuttavia asioita. Yksi niistä on liiallinen alkoholinkäyttö.

Mistä voi päätellä, että puoliso tai läheinen juo liikaa? Ja milloin asiaan pitäisi puuttua?

Kiinnitä huomiota näihin viiteen hälytysmerkkiin:

Hälytysmerkki 1: mietit asiaa

Jos läheisen alkoholinkäytössä on jotakin poikkeavaa, todennäköisesti kiinnität siihen jollakin tavalla huomiota. Asiasta voi kysyä suoraan. Mikäli vastauksena on ilkeilyä tai raivokohtaus, on todennäköistä, että epäilyksesi on osoittautunut oikeaksi.

Hälytysmerkki 2: kärttyisyys

Päihdeongelmainen pyrkii järjestämään kesän ohjelmansa niin, että alkoholia on aina saatavilla. Mikäli alkoholia ei olekaan saatavilla, hän muuttuu kärttyisäksi.

Hälytysmerkki 3: soveliaan korkkauskellonajan odottelu

Odottaako hän innokkaasti, milloin olisi sopiva hetki korkata? Korkkausajankohtaa saattaa edeltää huomiotaherättävä touhukkuus.

Hälytysmerkki 4: lomasuunnitelmien vesittyminen

Ennen lomaa läheiselläsi oli paljon suunnitelmia, mutta kun kesälomapäivät kuluvat, aina seuraava päivä on parempi ajankohta toteuttaa suunnitelmat.

Hälytysmerkki 5: jokapäiväinen juominen

Pihatyökalja, saunaolut, grilliruuan kanssa viiniä… Vahva hälytysmerkki on, kun ”yhdet” muuttuvat moniksi. Joka kerta.

Lähteet: Käypä hoito -suositus ja Anna-lehti nro 32/2016 ”Salakavalasti juopoksi lomalla”.

Lue lisää:

Tissuttelitko lomalla liikaa? – 7 vinkkiä alkoholinkäytön vähentämiseen

Mira Luoti kävi eron partaalla: ”En olisi voinut jatkaa suhdettamme, jos Mika olisi jatkanut juomista”


Dystymia eli pitkäaikainen lievä masennus on salakavala ja jäytävä kumppani

$
0
0

Oletko ollut pitkään apea ja ärsyyntynyt, vaikka elämässäsi ei ole ollut kriisejä tai surua? Pitkäaikaisella masentuneisuudella eli dystymialla tarkoitetaan oirekuvaltaan lieväasteista mutta pitkäaikaista masennuksen muotoa.

Toisinaan dystymia luokitellaan pitkäaikaiseksi masennukseksi eli vakavan masennustilan pitkäaikaiseksi muodoksi.

– Dystymian asema on kiistanalainen, koska se ei enää ole mukana kaikissa tautiluokituksissa erillisenä sairautena, Töölön ja Jyväskylän Mehiläisessä vastaanottoa pitävä psykiatrian erikoislääkäri sekä Helsingin yliopiston vanhuspsykiatrian professori Hannu Koponen kertoo.

– Vakava masennus voi aaltoilla ja siinä voi olla kuukausienkin pituisia normaalimman mielialan jaksoja, mutta pitkäaikaisessa masennuksessa mieliala on jatkuvammin masentunut ja tauot ovat enimmillään noin viikon tai kahden mittaisia, Koponen sanoo.

Oireet samoja mutta lievempiä kuin masennuksessa

Dystymian oireet ovat samoja kuin masennuksen keskeisimmät oireet. Oireet eivät kuitenkaan ole yhtä lamauttavia kuin perinteisessä masennuksessa. Esimerkiksi ihmisen työkyky säilyy usein, vaikka tämä kärsisi dystymiasta. Yleisimpiä oireita ovat muun muassa alakuloisuus, ärtyneisyys, kyvyttömyys kokea mielihyvää sekä aloitekyvyttömyys ja jaksamattomuus.

Erityisesti keski-ikäisillä ja sitä vanhemmilla saattaa esiintyä myös kognitiivisia oireita, joista yleisimpiä ovat lähimuistiongelmat.

– Uusien tapahtumien tai sopimusten mieleen painaminen vaikeutuu. Uudet asiat tipahtavat pois mielestä, mutta vanhat asiat muistuvat mieleen hyvin, Koponen kuvailee.

Dystymia on pitkäaikainen haitta elämänlaadulle

Vaikka dystymia ei välttämättä kaada sängyn pohjalle, on se elämänlaatua jatkuvasti ja pitkään jäytävä kumppani.

– Se on hiljaa hivuttava tila. Siitä on pitkäaikainen haitta elämänlaadulle. Sen takia dystymia ei ole mikään kevytmasennus vaan ihan merkittävä ongelma, Koponen sanoo.

Tarvittaessa lääkärin pakeille

Jos itse epäilee kärsivänsä dystymiasta, Koponen suosittelee lääkärin puoleen kääntymistä. Yleensä dystymiaa hoidetaan masennuslääkkeillä ja psykoterapialla.

– Yleensä hoitaessa käytetään sekä lääkehoitoa että terapiaa. Terapiassa pyritään puuttumaan masennuksen ajatuskehiin. Kaikkia ei kuitenkaan laiteta oitis masennuslääkekuurille ja terapiaan, vaan tilannetta voidaan myös ainoastaan kartoittaa ja seurata lääkärin harkinnan mukaan.

Omaa mieltään kannattaa Koposen mukaan yrittää kohottaa myös kotikonstein.

– Yleensä liikunnan lisääminen ja alkoholinkäytön vähentäminen nostavat mielialaa.

Lue myös:

Mielialaa parantava joogaharjoitus: 7 masennusta ja ahdistusta helpottavaa jooga-asentoa

Laura Honkasalon kolumni: Lääkkeetön masennus on kuin synnytys ilman kivunlievitystä

Ahdistus on uusi masennus – Yhä useampaa suomalaista ahdistaa

Huono suhde pahensi Piian, 33, masennusta: ”Pelkäsin usein, että tapan itseni”

Kutinaa, kirvelyä, punoitusta… Sukupuolitauti vai jotain muuta?

$
0
0

Alapään kutina, kirvely ja punoitus ovat monelle naiselle kiusallisen tuttuja vaivoja. Oireet saattavat johtua vähimmillään alapään kuivuudesta, hiivatulehduksesta tai bakteerivaginoosista. Harvinaisempia syitä oireille ovat sukupuolitaudit ja erilaiset ihosairaudet.

Kutinan syynä voi olla hiiva tai bakteerivaginoosi

Kun intiimivaivana on kutina, naiset diagnosoivat usein itselleen hiivasienitulehduksen. Se saattaakin olla oireen taustalla, mutta kyse voi olla myös bakteerivaginoosista.

– Jos kutinaan liittyy kokkareista valkovuotoa, kyse on todennäköisesti hiivatulehduksesta. Jos alapäässä sen sijaan on hieman kalamainen haju, kyse voi olla bakteerivaginoosista, kertoo lääketieteen tohtori, gynekologian ylilääkäri sekä synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri Sari Ahonkallio Oulun Terveystalosta.

Hiivatulehdus ja bakteerivaginoosi johtuvat kummatkin emättimen luontaisen mikrobitasapainon häiriintymisestä. Mikrobitasapaino voi häiriintyä esimerkiksi jatkuvasta pikkuhousunsuojien tai tiukkojen tekokuituhousujen käytöstä. Alapään bakteeritasapaino saattaa järkkyä myös liiallisesta pesusta ja etenkin siitä, jos alapesuun käytetään suihkugeelejä tai muita pesuaineita. Myös matalahormoniset ehkäisyvalmisteet ja vaihdevuosien lähestymisen aiheuttama estrogeenipitoisuuden lasku kehossa voivat sotkea mikrobitasapainon.

– Jotkut naiset saavat bakteerivaginoosioireilua myös yhdynnän jälkeen. Se johtuu siitä yksinkertaisesta syystä, että siemenneste on melko emäksistä ja muuttaa hetkellisesti emättimen happamuuden vääräksi. Yleensä emätin kuitenkin itse korjaa tuon tasapainon oikeaksi ja paha haju loppuu noin päivässä, Ahonkallio sanoo.

Pelkkä kuivuus voi aiheuttaa kutinaa, kirvelyä ja punoitusta

Entä jos valkovuoto on täysin normaalia, mutta alapää kutisee, kirvelee ja punoittaa siitä huolimatta? Näissä tapauksissa kyse voi Ahonkallion mukaan olla pelkästään alapään ihon ja limakalvojen kuivuudesta.

– Jos valkovoto ei ole kokkareista tai pahalta haisevaa, kyse on todennäköisesti pelkästään kuivuudesta. Harvinaisempia syitä kutinalle, kirvelylle ja punoitukselle ovat sitten erilaiset jäkälätaudit ja muut varsinaiset ihosairaudet, Ahonkallio kertoo.

Kuivuudesta kärsivien kannattaa Ahonkallion mukaan sivellä ongelma-alueelle kevyttä perusvoidetta. Yli nelikymppiset naiset voivat kokeilla myös paikallisestrogeenivalmisteita limakalvojen kosteuden lisäämiseen.

– Vaikka kuukautiset vielä tulisivatkin, niin yli nelikymppisillä naisilla saattaa toisinaan olla kuivuutta, joka johtuu estrogeenin puutteesta limakalvoilla. Siihen paikallisestrogeenivalmisteet ovat hyvä apu, Ahonkallio vinkkaa.

Kyseessä on harvemmin sukupuolitauti

Sukupuolitaudeista klamydia ja tippuri voivat aiheuttaa kutinaa, kirvelyä ja punoitusta. Klamydia on Suomessa yleisin testeillä diagnosoitava sukupuolitauti, jota vuosittain todetaan 14 000 uutta tartuntaa. Tippuritartuntoja sen sijaan todetaan vuosittain vain 200.

– Pelkän kutinan, kirvelyn ja punoituksen perusteella kyseessä on harvemmin sukupuolitauti. Virtsatessa kirveleminen ja epämääräinen, kellertävä valkovuoto ovat tyypillisiä klamydian oireita. Usein klamydian yhteydessä on myöskin alavatsakipua, joka ei ole kuivuuden, hiivatulehdukseen tai bakteerivaginoosin oire. Jos siis on harrastanut suojaamatonta seksiä satunnaisen kumppanin kanssa, sukupuolitaudin mahdollisuus on hyvä sulkea pois, Ahonkallio ohjeistaa.

Heti seuraavana päivänä suojaamattomasta yhdynnästä testeihin ei kuitenkaan kannata sännätä, sillä klamydia ja tippuri voidaan seuloa alkuvirtsanäytteestä vasta sitten, kun mahdollisesta tartunnasta on kulunut vähintään viikko, mieluiten kaksi.

Jos kotihoito ei toimi, hakeudu lääkäriin

Ensimmäinen askel alapään kutinan, kirvelyn ja punoituksen hoitoon on huolehtia siitä, että alapää saa mahdollisimman paljon ilmaa. Käytännössä se tarkoittaa, että kannattaa viettää mahdollisimman paljon aikaa ilman pikkuhousuja.

– Ainakin öisin ja muutenkin, mikäli se vain on mahdollista, Ahonkallio linjaa.

Jos ilmakylpyjen avulla oireet eivät helpota, apteekista saa ilman reseptiä nykyisin useita valmisteita sekä hiivatulehduksen että bakteerivaginoosin hoitoon. Jos et ole varma, kumpi tulehdus oireesi aiheuttavat, apteekissa on myynnissä testejä asian selvittämiseen. Testillä saat selville myös sen, jos sinulla ei ole kumpaakaan tulehdusta.

Jos itsehoitovalmisteet eivät auta, kannattaa Ahonkallion mukaan kääntyä lääkärin puoleen. On myös tiettyjä oireita, joiden takia lääkärin pakeille kannattaa marssia oitis.

– Jos kutinaan, kirvelyyn ja punoitukseen liittyy alavatsakipua tai veristä vuotoa yhdynnän jälkeen, kannattaa itsehoidon sijaan mennä oitis lääkäriin. Silloin kyse voi olla vakavammasta asiasta, jota ei ole mahdollista hoitaa itse, Ahonkallio sanoo.

Lue myös:

Voiko hiivatulehduksen aikana harrastaa seksiä? 5 kysymystä ja vastausta hiivatulehduksesta

Hiivatulehduksen aikana kannattaa välttää ja suosia näitä 10 ruoka-ainetta

Ruskea vuoto kuukautisten välillä – tästä se johtuu

Millainen valkovuoto on normaalia?

5 ruokaa, joita kannattaa syödä joka päivä – huikeat terveyshyödyt!

$
0
0

Vitamiineja ja lisäravinteita ei tarvitse napsia purkista, jos perusruokavalio on kunnossa. Kun syöt jokaisella aterialla jotain terveellistä, voit myös herkutella hyvällä omallatunnolla.

Listasimme 5 tuttua ruoka-ainetta, joiden syöminen päivittäin suojaa sinua monilta sairauksilta, kuten syövältä, sydän- ja verisuonitaudeilta sekä korkealta kolesterolilta.

1. Kaura

Ruista on pidetty pohjoismaisten viljojen kuninkaana. Kauralla on kuitenkin jopa enemmän terveysvaikutuksia, ja moni herkkävatsainen sietää sitä paremmin kuin ruista.

Kaurassa ei ole gluteenia, joten myös keliaakikot voivat syödä sitä, kunhan kaura ei ole joutunut kosketuksiin muiden viljojen kanssa, ja tuotteessa on gluteenia alle 20 mg/kg.

Kaurassa on runsaasti kahta erilaista ravintokuitua: liukenematonta ja liukenevaa. Liukenematon kuitu edistää suolen toimintaa ja lisää kylläisyyden tunnetta, jolloin napostelu vähentyy.

Liukeneva ravintokuitu eli beetaglukaani alentaa tutkitusti veren kolesterolipitoisuutta. Se hidastaa myös glukoosin eli rypälesokerin imeytymistä kehoon. Verensokeri pysyy tasaisena, eivätkä heikotus ja sudennälkä iske pian aterian jälkeen.

Kaurassa on runsaasti tärkeitä ravinteita, kuten B1- ja E-vitamiinia, sinkkiä, seleeniä, kuparia, rautaa, magnesiumia ja mangaania. Se sisältää myös terveellistä pehmeää rasvaa.

Saat terveyshyödyt syömällä päivittäin 3 grammaa prosessoimatonta tai vähän prosessoitua kauraa. Määrä vastaa puurolautasellista tai reilua puolta desiä kaurahiutaleita, jotka voi lisätä vaikkapa smoothieen, jugurttiin tai mehukeittoon.

Kun haluat herkutella, testaa makeaa ja kuitupitoista kaura-taateliuunipuuroa. Itsekseen jääkaapissa valmistuva tuorepuuro taas pelastaa kiireiset aamut.

kaurapuuro

Mustikoilla höystetty kaurapuuro on todellista terveysruokaa.

2. Mustikka

Kotimainen mustikka on superfoodia parhaimmillaan. Se saa sinimustan värinsä antosyaani-flavonoideista, joilla on useita terveysvaikutuksia.

Antosyaanien on todettu edistävän sydämen ja verisuonien terveyttä. Antosyaanit saattavat ehkäistä myös syöpää, neurologisia sairauksia, diabetesta ja kehon tulehduksia.

Laboratoriokokeissa antosyaanien on havaittu ehkäisevän silmäsairauksia, kuten silmänpohjan rappeumaa. Tämä terveysvaikutus vaatii lisää kliinisiä tutkimuksia, mutta mustikkaa on käytetty kauan silmäsairauksien ehkäisyssä. Sota-aikana lentäjille annettiin mustikoita parantamaan hämäränäkökykyä.

Mustikassa on myös vatsan ja suoliston toimintaa edistävää kuitua sekä elimistöä suojelevia vitamiineja ja kivennäisaineita. Se hyvä C-vitamiinin, foolihapon, kaliumin ja kalsiumin lähde.

Reilu desi mustikoita päivässä riittää. Hörppää aamulla nopeasti valmistuva mustikka-kasvissmoothie, joka sisältää koko päivän marja- ja lehtivihreäannoksen. Tuoreet mustikat tuovat väriä kesäiseen mozzarellasalaattiin. Maltillisesti sokeroitu mustikka-kaurajogurtti taas on todellinen terveysherkku.

3. Tummanvihreät kasvikset

Mitä syvemmän vihreä vihannes, sitä enemmän siinä on ravinteita ja suoja-aineita. Tähän lopputulokseen päätyi Ruotsin elintarvikevirasto, joka analysoi 40 suositun kasviksen ravintoainepitoisuudet. Ravinteikkaimmiksi rankattiin pinaatti, nokkonen, vihreä papu, parsakaali ja herne.

Tummanvihreissä vihanneksissa on paljon A-, C- ja K-vitamiineja sekä foolihappoa. Nämä ravinteet parantavat yleisterveyttä ja vastustuskykyä ja laskevat diabetesriskiä. K-vitamiini voi ehkäistä osteoporoosia ja vahvistaa luuta.

Vihreiden kasvisten foolihappo saattaa ehkäistä sydän- ja verisuonisairauksia, kuten aivohalvauksia ja valtimonkovettumatautia. Foolihappo suojelee sikiötä alkuraskauden komplikaatioilta, joten raskautta suunnittelevien ja raskaana olevien naisten kannattaa syödä paljon vihreää.

Nokkosessa ja pinaatissa on myös runsaasti rautaa. Se torjuu anemiaa, joka aiheuttaa väsymystä, alakuloisuutta ja keskittymisvaikeuksia.

Nokkonen pitää kuivattaa tai kypsentää ennen käyttöä, jotta polttelu katoaa. Myös pinaatti pitää kypsentää, sillä siinä on oksaalihappoa, joka vaikeuttaa raudan ja kalsiumin imeytymistä.

Verenohennuslääke Marevania käyttävän pitää syödä tummanvihreitä vihanneksia maltillisesti, sillä K-vitamiini estää veren hyytymistä. Marevania käyttävä sekasyöjä voi nauttia tummanvihreitä kasviksia turvallisesti pari kourallista päivässä, mutta kasvissyöjän kannattaa suunnitella ruokavalionsa lääkärin kanssa.

Terve ihminen voi popsia vihreitä herkkuja huoletta. Helppo parsakaali-pähkinäwokki on proteiini- ja vitamiinipitoinen pikaruoka. Nokkonen tekee pastakastikkeesta täyteläisen, ja pinaatilla maustettu perunasose tuo lautaselle sekä ravinteita että väriä.

4. Punaiset kasvikset, marjat ja hedelmät

Myös punaiset kasvikset, hedelmät ja marjat ovat todella ravinteikkaita. Punaisissa kasvikunnan tuotteissa on paljon C-vitamiinia. Se suojaa kehoa sairauksille altistavalta hapettumiselta. C-vitamiini edistää myös muiden ravinteiden, kuten foolihapon, kalsiumin ja B12-vitamiinin imeytymistä.

C-vitamiini vahvistaa hampaita, ihoa ja ikeniä, sillä se lisää sidekudoksen kollageenintuotantoa. Erityisesti punaista paprikaa kannattaa suosia, sillä siinä on lähes neljä kertaa enemmän C-vitamiinia kuin vitamiinipommina pidetyssä appelsiinissa.

Punaisissa kasviksissa on myös paljon lykopeenia. Se on antioksidantti, joka ehkäisee tutkitusti syöpää, sydän- ja verisuonisairauksia, infarkteja, muistin heikkenemistä, harmaakaihia ja silmänpohjan rappeumaa. Lykopeeni nopeuttaa myös ihon uusiutumista ja pitää hipiän kimmoisana.

Parhaita lykopeenin lähteitä ovat tomaatti, ruusunmarja, vesimeloni ja verigreippi. Ruoanlaitossa kannattaa suosia tomaattimurskaa ja -sosetta, sillä kuumentaminen ja öljy tehostavat lykopeenin vaikutuksia.

Punaisia kasviksia voi syödä huoletta, mieluiten ainakin desin päivässä. Tomaatti-jogurttijuoma sisältää puolet koko päivän kasvistarpeesta, ja jogurtti pehmentää tomaatin hapokkuutta. Myös paprika-tomaattikastikkeessa ja vesimeloni-kasvisjuomassa on rutkasti punaista energiaa.

5. Pähkinät

Yksi pähkinä voi päihittää ravinteikkuudellaan monivitamiinitabletin. Näihin luonnon pieniin timantteihin on pakattu hyviä rasvoja, kuituja ja vitamiineja.

Pähkinöitä päivittäin syövät sairastuvat tutkimusten mukaan muita harvemmin sydän- ja verisuonisairauksiin ja sappivaivoihin. Pähkinät näyttäisivät suojaavan myös syövältä, korkealta kolesterolilta, verenpaineelta ja kehon hiljaiselta tulehdukselta. 

Saksanpähkinässä on runsaasti Omega-3-rasvahappoja, jotka ehkäisevät sydän-, hermo- ja silmäsairauksia ja väsymystä. Pekaanipähkinässä taas on toistakymmentä tärkeää ravinneainetta, kuten E-vitamiinia, B-vitamiineja, sinkkiä, magnesiumia ja kaliumia. Pekaanipähkinä alentaa myös tehokkaasti kolesterolia.

Parapähkinöissä on paljon seleeniä, joka suojelee sydäntä ja voi ehkäistä syöpää. Jo yksi parapähkinä päivässä turvaa seleeninsaannin. Cashewpähkinässä on silmiä suojelevia antioksidantteja, pistaasi- ja hasselpähkinä alentavat kolesterolia.

Rasvaisissa pähkinöissä on paljon kaloreita, mutta laihduttajakin voi syödä kourallisen pähkinöitä päivittäin. Pähkinöiden terveyshyödyt nimittäin päihittävät korkean energiapitoisuuden haitat. Pähkinäpitoinen ruovalio voi jopa suojella keskivartalolihavuudelta.

Napostele pähkinöitä sellaisenaan, puuron tai jugurtin joukossa tai höystä porkkanasämpylät pähkinöillä. Pähkinät tuovat ruokaisuutta myös vokkeihin ja kasvispihveihin.

Lähteet: Arktiset Aromit ry.,Fineli, Flavonoidi.com, Keliakialiitto, MPDI, Newswise, Ruokatieto

Lue myös:

Prebiootit ovat vatsalle yhtä tärkeitä kuin probiootit – lukuisia terveysvaikutuksia

Taltuta kehon hiljainen tulehdus ruoka-aineilla – 13 tulehdusta ehkäisevää ruoka-ainetta

Ruokavalio ja syöpä – syövän ehkäisy ravinnon avulla

Löydä paras Välimeren ruokavalio – kreikkalaisen, italialaisen ja espanjalaisen ruovalaion hyödyt ja haitat

Kaikki sukupuolitaudit voivat tarttua suuseksissä – asiantuntija kumoaa 4 yleistä luuloa

$
0
0

Ihotautien erikoislääkäri Laura Bouchard lääkärikeskus Aavasta kumosi neljä yleistä väärää suuseksiin ja sukupuolitauteihin liittyvää yleistä luuloa.

Väärä luulo: läheskään kaikki sukupuolitaudit eivät tartu suuseksissä

– Kaikki sukupuolitaudit voivat tarttua suojaamatonta suuseksiä harrastaessa. Suuseksin harrastamisesta voi siis saada esimerkiksi herpeksen, kondylooman, klamydian, tippurin, kupan, HIV:n, B-hepatiitin tai C-hepatiitin.

Myös syyhy ja satiaiset voivat tarttua suuseksissä esimerkiksi naisen häpykarvoituksesta miehen partaan tai toisinpäin. Syyhy ja satiaiset eivät kuitenkaan tartu varsinaisesti suuhun eli suun iholle tai limakalvoille.

Väärä luulo: jos vain vastaanotan suuseksiä, en voi saada sukupuolitautia

– Sukupuolitaudin voi saada sekä suuseksin antajana että suuseksin vastaanottajana. Suuseksin vastaanottaja voi saada suuseksissä tartunnan seksikumppanin suusta alapäähänsä. Suuseksin antaja taas voi saada sukupuolitaudin seksikumppanin alapäästä suuhunsa.

Väärä luulo: jos oireita ei ole, tutkimuksiin ei tarvitse mennä

– Herpes voi aiheuttaa suuhun rakkuloita, kondylooma syyliä ja kuppa haavauman. Kaikki sukupuolitaudit voivat kuitenkin olla myös hyvin vähäoireisia tai täysin oireettomia sekä alapäässä että suussa. Siksi sukupuolitautia on mahdotonta sulkea pois pelkästään oireiden puuttumisen takia. Jos tartunnan mahdollisuus on olemassa, kannattaa hakeutua sukupuolitautitesteihin.

Väärä luulo: suussa oleva sukupuolitauti voidaan todeta virtsatestillä

– Suussa oleva sukupuolitauti ei näy virtsasta otettavissa testeissä. Esimerkiksi virtsasta otettava klamydiatesti ei siis paljasta mahdollista suussa olevaa klamydiatartuntaa. Jos epäilet, että olet voinut saada sukupuolitaudin antaessasi suuseksiä, kerro asiasta tutkimuksiin mennessäsi. Näin lääkärissä voidaan ottaa kaikki tarvittavat näytteet.

Suussa oleva klamydia ja tippuri testataan nielusta otettavalla näytteellä. Kupan ja HIV:n sekä mahdollisten hepatiittitartuntojen poissulkemiseksi täytyy tehdä verikokeet. Herpes ja kondylooma voidaan diagnosoida ainoastaan, mikäli oireena on näkyviä rakkuloita tai syyliä.

Lue myös:

Tiesitkö, että huuliherpes voi tarttua sukuelimiin? 5 tärkeää faktaa herpeksestä

Kutinaa, kirvelyä, punoitusta… Sukupuolitauti vai jotain muuta?

Miten sukupuolitaudista kannattaa kertoa uudelle kumppanille? Asiantuntija vastaa

Nämä sairaudet hammaslääkäri voi nähdä suustasi

Vitamiinit voivat aiheuttaa myrkytyksen – tällaisia oireita vitamiinien liiallinen syöminen voi aiheuttaa

$
0
0

Työterveyshuollon ja yleislääketieteen erikoislääkäri Tanja Vuorela Terveystalosta kertoo, että vitamiineista voi saada yliannostuksen.

– Pahimmillaan tiettyjen vitamiinien yliannostus voi aiheuttaa myrkytyksen, jonka oireena on maksan tai munuaisten vajaatoiminta, josta taas seuraa pysyvä maksa- tai munuaisvaurio. Huonoimmassa tapauksessa voidaan joutua tekemään esimerkiksi maksansiirto sen takia, että maksa lakkaa toimimasta. Se on kuitenkin hyvin harvinaista. Tavallisempaa on kärsiä jonkin vitamiinin puutoksesta, Vuorela sanoo.

Oireita voi olla vaikea tunnistaa

Jos vitamiineja syö liikaa, oireet riippuvat paljolti siitä, mitä vitamiinia syö liikaa. Esimerkiksi C-vitamiini ei ole liikaakaan nautittuna vaarallinen, mutta voi ärsyttää suolistoa sekä aiheuttaa vatsavaivoja ja ripulia. Vakavammissa tapauksissa oireita voi olla vaikea tunnistaa.

– Yleensä oireet ovat melko epämääräisiä, esimerkiksi vatsakipua, turvotusta, huimausta ja päänsärkyä. Vitamiinien puutosoireista tiedetään paljon, mutta yliannostus- ja myrkytysoireista vähän, koska ne ovat paljon harvinaisempia, Vuorela kertoo.

Tietyt vitamiinit haitallisempia kuin toiset

Rasvaliukoiset vitamiinit jäävät elimistöön, kun taas vesiliukoisten vitamiinien ylijäämät poistuvat pääsääntöisesti elimistöstä eritteiden mukana. Siksi rasvaliukoisten vitamiinien liika syöminen on haitallisempaa ja aiheuttaa herkemmin yliannostuksen kuin vesiliukoisten vitamiinien liiallinen popsiminen.

Rasvaliukoisista vitamiineista liikaa syötyinä haitallisia ovat A, D, E ja K. Vesiliukoisista terveydelle vakavampia haitallisia oireita aiheuttaa vain B6-vitamiini.

Jotta liiallisesta vitamiinien napsimisesta muodostuu todellinen terveysuhka, täytyy vitamiineja kuitenkin syödä huomattava määrä yli suositusten.

– Karkeasti arvioiden rasvaliukoisia vitamiineja täytyisi syödä 10-kertainen annos suosituksesta ja vesiliukoisista vitamiineista eli B6-vitamiinista 20-kertainen annos, jotta liikakäyttö aiheuttaa oireita, Vuorela sanoo.

Laske, kuinka paljon vitamiineja syöt

Syötkö monivitamiinitabletin lisäksi yksittäisiä vitamiinivalmisteita ja luonnontuotteita, jotka saattavat sisältää vitamiineja?

– Varmin tapa varmistua siitä, että ei syö liikaa vitamiineja, on tutustua pakkausselosteisiin ja laskea, kuinka paljon vitamiineja syö. Jos jonkun tai joidenkin vitamiinien saanti on yli suositusten, niiden syömistä kannattaa vähentää suositusten mukaisiin rajoihin, Vuorela neuvoo.

Lue myös:

Estävätkö aurinkosuojat riittävän D-vitamiinin saannin? Näin kauan auringossa pitäisi olla ilman aurinkorasvaa

Saako luustosi riittävästi K-vitamiinia? Vitamiinivaje voi aiheuttaa osteoporoosia – 21 tärkeää ruoka-ainetta

Tehostaako sinkki C-vitamiinin imeytymistä? Vitamiinien imeytymisestä liikkuu paljon uskomuksia – kysyimme asiantuntijalta, mitkä niistä pitävät paikkansa

Syö itsesi kauniiksi – näin vitamiinit vaikuttavat ihosi kuntoon

Asperger-diagnoosi muutti koulukiusatun Esmeraldan elämän: ”Nyt pystyn elämään normaalia nuoren naisen elämää”

$
0
0

Voi olla, ettei Esmeralda Keisalo, 25, saisi enää asperger-diagnoosia. Mutta kymmenen vuotta sitten hän sai, ja se taisi pelastaa hänen elämänsä. Tai jos se tuntuu vähän liioitellulta ilmaukselta, niin ainakin voi sanoa, että diagnoosi käänsi Esmeraldan elämän suunnan.

Koulussa aina silmätikkuna

Esmeralda oli 15-vuotiaaksi asti tyttö, joka ei oikein koskaan tuntunut sopivan joukkoon. Kun äiti kyseli eka–tokaluokkaiselta, kenen kanssa tämä leikki välitunnilla, tyttö vastasi että oravien. Hän viihtyi itsekseen. Vuoden vaihtuminen oli aina ristiriitaista.

– Uudenvuoden raketit olivat kauniita, ja niitä piti ehdottomasti päästä katsomaan. Mutta pauke tuntui sietämättömältä.

Saatuaan nipun Pokemon-keräilykortteja Esmeralda jakoi kahta lukuun ottamatta kaikki luokkakavereille ja pettyi, kun jäljellä olikin tosiaan vain kaksi korttia. Hän ei tiennyt, miten olisi pitänyt toimia, jotta olisi saanut kortteja vaihdettua. Ja jos jonkun kanssa pääsi joskus juttusille, Esmeralda halusi puhua koirista. Niistä hän tiesi kaiken. Hän halusi raportoida perheen Siiri-koiran tekemisiä ja kertoa faktoja muista koiralajeista. Kun tyttöporukassa katseltiin ja puhuttiin tarroista, Esmeralda äkkäsi koiratarran ja käänsi puheen koiriin.

Eihän sitä ihan hyvällä katsottu. Kiusaaminen lähikoulussa johti koulun vaihtoon. Uudessakin koulussa Esmeraldaa kiusattiin. Väistämättä lapsi alkoi miettiä, mikä hänessä oli vikana, kun hän aina joutui silmätikuksi.

Diagnoosi: Aspergerin oireyhtymä

15-vuotias Esmeralda oli umpikujassa. Kouluun lähteminen ahdisti. Siinä vaiheessa hän oli jo saanut kavereita myös koulusta, mutta jokin olemisessa tuntui vaikealta. Kaikki pelotti.

Kun koulussa tehtiin Meksiko-aiheisia esitelmiä, Esmeralda olisi mieluusti tehnyt esitelmänsä meksikolaisesta ruoasta, kielestä tai luonnosta, mutta jotenkin hän päätyi tekemään esitelmän meksikolaisista koiraroduista, chihuahuista ja meksikonkarvattomistakoirista. Tuntui, että se oli hänen tonttinsa. Hänen vahvuutensa, sitä, mitä muutkin häneltä jo odottivat.

Hän oli silti pidemmän aikaa tuntenut, että koirakiinnostus oli pölyinen, tunkkainen huone, josta ei ollut ulospääsyä. Miksi hänen ajatuksensa pyörivät niin paljon koirissa? Tai jos mielen päällä oli jotain muuta tärkeää, Esmeraldasta tuntui, että ajatukset jäivät aina kiertämään kehää asian ympärille.

– Tajusin, ettei se ollut ihan normaalia. Mietin, miksi olen sellainen kuin olen ja miksi olen erilainen kuin muut.

Esmeralda Keisalo

Esmeraldan äiti nimesi esikoisensa Taru sormusten herrasta -kirjan hobitin mukaan. Siksi Esmeraldan blogin nimi on Esmeralda K. – elämäni hobittina.

Äiti huomasi tyttärensä ahdistuksen ja varasi lääkäriajan. Keskusteluja seurasi joukko tutkimuksia, ja lopulta Esmeralda sai nimen erityispiirteilleen: Aspergerin oireyhtymä.

Jos termi ja siihen liitetyt ennakkoluulot olisivat olleet Esmeraldalle tuttuja, hän olisi saattanut hämmästyä. ”Mutta ymmärränhän minä toisten tunteita, olen turhankin herkkä kantamaan läheisten huolia. Viihdyn toisten ihmisten seurassa ja osaan jopa nauttia karjalais-suomenruotsalaisen perheemme meiningistä”, hän ajatteli.

Terapeutin avatessa sitä, miten oireyhtymä näkyy juuri Esmeraldan elämässä, tyttö helpottui. Ei ole hänen syynsä, että hän on erilainen kuin muut tuntemansa nuoret. Hän on syntynyt tytöksi, jolla on asperger-oireita.

Asperger-naisille tyypillistä on bambi-syndrooma

Terapeutti tulkitsi Esmeraldalle, mikä hänessä on oireyhtymän aikaansaannosta.

Ensinnäkin hänellä on epätasainen kykyprofiili: todella hyvä muisti ja kielipää, onneton matikkapää ja tekniikan ymmärrys. Suomalais-ugrilaisia kieliä yliopistossa opiskelevan naisen tutkintotodistus on täynnä nelosia ja vitosia ilman isoja ponnistuksia, mutta annas kun pitäisi alennusmyynneissä laskea prosentteja – tai uudessa kodissa opetella käyttämään tiskikonetta.

Senkin Esmeralda oppi, että asperger-naiset ja -miehet eroavat toisistaan paljon. Ja stereotypiat luodaan miesten oireista. Naisille sen sijaan on tyypillistä ylikiltteys, tunneherkkyys ja sinisilmäisyys. Esmeralda kutsuu sitä bambi-syndroomaksi ja tunnistaa sen täysin omakseen. Myös ääni- ja kipuherkkyys ovat tyypillisiä oireita. Siinä missä muut perheenjäsenet nostavat kannen lämpimän lihapulla-astian päältä vaivatta, Esmeralda tuntee polttavaa kuumaa.

Koirainnostus eli yhteen asiaan intohimoisesti uppoutuminen oli myös aspergerin oire. Samoin tietty vaikeus seurata keskusteluja ja tunnistaa, mistä aiheesta milloinkin puhutaan.

Terapia kesti kuusi vuotta

Asperger on pysyvä olotila, mutta oireet ovat hyvin yksilöllisiä. Keskimäärin ne helpottavat iän kuluessa. Koska Esmeraldan oirekuva paljastui melko lieväksi, mutta hänen elämänsä oli hankalaa, hän päätti tehdä kaikkensa oireiden helpottamiseksi. Alkoi kuusi vuotta kestänyt terapia.

Aivan aluksi Esmeralda halusi omaksua keskustelutaitoja. Hän sai apua vanhemmiltaan ja kaksi vuotta nuoremmalta pikkusiskoltaan, jotka alkoivat aina vaivihkaa vihjata, milloin olisi hyvä lopettaa papattaminen ja siirtyä seuraavaan aiheeseen. Esmeralda oppi analysoimaan keskustelujen kulkua. Pikkusisko huomautti myös aina nätisti, jos Esmeralda rönötti huonoryhtisenä kädet puuskassa – tavallisesta poikkeavat asennotkin voivat olla aspergerin oire.

Ja kas, Esmeralda oppi. Koirainnostuskin laantui kuin itsestään.

Esmeralda tietää tasan tarkkaan, että kaikki asperger-ihmiset eivät voi oireilleen mitään, ei hänkään kaikille oireilleen voi, mutta kymmenessä vuodessa ahdistuneesta tytöstä on kuoriutunut itsevarma nuori nainen, joka tietää pärjäävänsä.

Hän arvostaa perheen tukea.

– Isäpuoli oli sanonut vanhemmille tarkoitulla terapiakäynnillä, että Esmeraldassa ei ole mitään vikaa, maailmassa on vika.

Sokkotreffit baarissa

Yksi 15-vuotiaan Esmeraldan ensimmäisistä ajatuksista diagnoosin jälkeen oli, mitä muut mahtavat hänestä ajatella, kun saavat tietää, mikä häntä vaivaa. Ja ennen kaikkea: tulisiko hänestä koskaan varteenotettavaa kumppania kenellekään. No, tulihan hänestä.

Pikkusisko Mathilda ja serkkutyttö törmäsivät Akuun ensin jyväskyläläisessä baarissa. Ja koska molemmista tuntui heti, että tämä mieshän on kuin Esmeralda tai kuin Esmeraldalle tehty, he järjestivät sokkotreffit.

Ensitreffit olivat jyväskyläisessä baarissa. Naapuripöydässä istui öykkäri, joka tunki kolmanneksi pyöräksi Esmeraldan ja Akun pöytään. Esmeralda päätti käyttää hyväksi havaitsemaansa karkotuskikkaa ja ammensi entisestä itsestään. Huumori on kotoa opittu tapa suhtautua elämään.

Hän veti oireensa tappiin, kuten hän itse asian ilmaisee, ja alkoi papattaa lapsuudesta tuttuun maaniseen tyyliinsä: opiskelen suomalaisugrilaisia kieliä yliopistossa, tiesitkös että saamelaiskieliä on kymmenen ja niillä on lukuisia astevaihteluita… Öykkäri lähti, treffiseura jäi.

– Sanoin hänelle, että ei minun tarvinnut edes esittää. Minulla on asperger. Samalla avauduin muutenkin perusteellisesti.

Treffiseura jäi senkin jälkeen, ja Esmeralda huomasi, että hän oli löytänyt tarvitsemansa: kiltin miehen, joka ymmärtäisi hänen erityistä herkkyyttään eikä tekisi sinisilmäisyyteen taipuvaisesta naisesta itselleen kynnysmattoa. Esmeralda oli jo ehtinyt nuoreen ikäänsä huomata, ettei sellainen mies ole itsestäänselvyys.

Esmeralda K

Esmeralda on kouluttautunut kokemusasiantuntijaksi ja luennoi mielellään aspergerista ja autismin kirjosta. Tekeillä on myös kirja siitä, minkälaista on naisena olla autismin kirjolla.

Nyt nuoripari on ollut yhdessä kolme vuotta. Esmeralda on huomannut, ettei hän ole parisuhteessakaan kovin tyypillinen asperger tai burgeri, kuten kotona on tapana vitsailla. Aku, jolla ei siis ole asperger-diagnoosia, kaipaa enemmän omaa rauhaa ja tilaa kuin Esmeralda, joka ei edes viihdy kovin hyvin yksin. Tunteista Esmeralda todellakin puhuu mielellään.

Mies on oppinut, että stressiherkkyys on Esmeraldan ominaisuus, joka tuskin koskaan tulee poistumaan, ja hän tietää jo nipun keinoja, joilla rauhoitella kierroksilla käyvää avovaimoaan.

”Diagnoosin saadessani olin erilainen kuin nyt”

Tällä hetkellä Esmeralda elää niin tavallista elämää, ettei asperger vaikuta hänen arkeensa juuri lainkaan. Terapeutti sanoikin hänelle taannoin, ettei hän todennäköisesti enää saisi diagnoosia ainakaan samoilla kriteereillä kuin kymmenen vuotta sitten. Se oli pienen identiteettikriisin paikka. Eikö hän olekaan sellainen, joksi on itsensä viime vuosina oppinut tuntemaan?

Lievä oirekuva ja entisestään helpottuneet oireet, mihin diagnoosia edes tarvitsee? Kuinka ahtaita ovat normaaliuden rajat, kun herkkyys, kiltteys ja oikeudenmukaisuus ovat syndrooman oireita?

Esmeralda tietää sen ihmetyttävän. Hänen itsensäkin on välillä vaikea sanoa, mikä hänessä on luonnetta, mikä aspergeria. Moni uusi tuttavuus yllättyy, kun Esmeralda kertoo oireyhtymästään. Tyypillinen reaktio on: ”Enpä olisi uskonut”.

– Täytyy muistaa, että olin diagnoosin saadessani erilainen kuin nyt. Diagnoosi oli tärkeä, koska sen jälkeen sain terapeutilta niin hyvät työkalut oireiden käsittelemiseen, että pystyn elämään normaalia nuoren naisen elämää.

Uusi identiteettikriisi on luvassa ensi vuonna, kun Aspergerin oireyhtymä poistunee eurooppalaisesta sairausluokituksesta. Esmeralda sijoitettaneen autismin kirjolle, ja hän asettuu sinne hyvillä mielin ja ylpeänä.

– Aspergeria pidetään jo nyt autismin lievempänä muotona. Ajattelen, että autismin kirjolle mahtuu jatkossakin lukemattomia eri sävyjä. Minä olen yksi niistä.

Aspergerin oireyhtymä

• Kuuluu lasten laaja-alaisiin kehityshäiriöihin.

• On osa autismin kirjon häiriöksi nimettyä käyttäytymispiirteistöä.

• Häiriö on pysyvä mutta lieventyy usein aikuisuudessa. Tosin monilla voi myös aikuisena olla ongelmia toisten ihmisten tunnetilojen ymmärtämisessä ja kommunikaatiossa.

• Tyypillisiä oireita ovat myös epätavallinen kykyprofiili, aistiyliherkkyys, intensiiviset kiinnostuksenkohteet.

• Oirekuva ja oireiden voimakkuus vaihtelevat yksilöllisesti.

• Asperger-miehiä diagnosoidaan jopa kahdeksan kertaa enemmän kuin asperger-naisia.

• Naisten ja miesten asperger-oireet eroavat keskimäärin toisistaan. Naisten oireet jäävät useasti piiloon, eikä niitä tunnisteta autismin kirjoon kuuluviksi.

• Naiset kärsivät enemmän aistiyliherkkyyksistä kuin miehet.

• Lapsuudessa havaitut ulospäin näkyvät sosiaaliset vaikeudet lievenevät tai katoavat aikuisikään mennessä naisilla huomattavasti useammin kuin miehillä.

• Aikuiset voivat hyötyä käyttäytymisterapeuttisista harjoituksista, joiden avulla he voivat oppia kommunikoimaan paremmin läheistensä kanssa ja hallitsemaan erilaisia sosiaalisia tilanteita.

• Aspergerin oireyhtymä on poistumassa eurooppalaisesta sairausluokituksesta.

Lähteet: Terveyskirjasto, A.K. Halladay, S. Bishop, J.N. Constantino: Molecular Autism.

Julkaistu Annassa 28/2017.

Lue myös:

Ex-missi Marja Kinnunen tyttärensä koulukiusaamisesta: ”En osannut tarttua Fian pahaan oloon”

Kiusatuksi tuleminen ei ole kiusatun vika – 7 voimaa antavaa vinkkiä kiusaamisesta selviytymiseen

Esmeraldan blogi: Esmeralda K. – elämäni hobittina

Taasko hiivatulehdus? Näin katkaiset hiivatulehduskierteen kotikonstein

$
0
0

Hiivatulehdus  on tyypillinen  naisten vaiva. Jos kärsit emättimen hiivasienitulehduksesta ensimmäistä kertaa tai hiiva uusii eikä hoidu apteekin kotihoitotuotteilla, asiasta kannattaa käydä keskustelemassa lääkärin kanssa. Lääkäri osaa varmistaa, että kyseessä todella on hiivasienitulehdus ja määrätä tarvittavat toimet ja lääkkeet.

Lisäksi voit edesauttaa hiivatulehduskierteen katkeamista näin:

1. Käytä luonnonkuituisia alushousuja

Hiivatulehdus johtuu emättimen luontaisen mikrobitasapainon häiriintymisestä. Mikrobitasapaino voi häiriintyä esimerkiksi jatkuvasta tiukkojen tekokuitualushousujen käytöstä. Vaihda kireät stringit perinteisiin alushousuihin ja tekokuidut hengittäviin luonnonkuituihin, kuten puuvillaan.

2. Oleskele tai ainakin nuku ilman alushousuja

Ilman alushousuja oleskeleminen tai ainakin nukkuminen kannattaa, koska emättimen limakalvot saavat silloin ilmakylpyjä. Jos limakalvot eivät saa koskaan tällaista tuuletusta, hiivatulehduksia tulee helpommin.

3. Kiinnitä huomiota ruokavalioosi

Hiivatulehduksen aikana kannattaa katsoa, mitä suuhunsa laittaa. Erityisesti sokerin ja vaalean viljan syömisen vähentäminen hiivatulehduksen aikana saattaa helpottaa tulehdusta.

4. Tee alapesu 1–2 kertaa päivässä pelkällä vedellä

Alapään bakteeritasapaino saattaa järkkyä liiallisesta pesusta ja etenkin siitä, jos alapesuun käytetään hajustettuja suihkugeelejä tai muita pesuaineita. Pese alapää siksi korkeintaan kaksi kertaa päivässä pelkällä vedellä tai apteekin hajusteettomilla ja hellillä tuotteilla.

5. Lopeta jatkuva pikkuhousunsuojien käyttö

Jos käytät jatkuvasti pikkuhousunsuojia, alapääsi ei saa ikinä kunnon ilmakylpyjä. Pikkuhousunsuojan takia alapäässä oleva kosteus ei pääse haihtumaan, mikä luo hiivalle mainiot olosuhteet lisääntyä. Jos sinun on pakko käyttää pikkuhousunsuojia kuukautisten aikana, valitse mahdollisimman vähän kemikaaleja sisältävä, hajusteeton kuukautissuoja.

6. Älä oleile märässä uimapuvussa tai bikineissä

Myös märän uimapuvun tai bikinien kosteus luo hiivalle mainiot lisääntymisolosuhteet. Älä siis oleile märässä uimapuvussa tai bikineissä uimisen jälkeen yhtään sen kauempaa kuin on pakko.

Lähteet: Bustle, Everyday Health, Go Ask Alice!, MedBroadcast.com

Lue myös:

Voiko hiivatulehduksen aikana harrastaa seksiä? 5 kysymystä ja vastausta hiivatulehduksesta

Hiivatulehduksen aikana kannattaa välttää ja suosia näitä 10 ruoka-ainetta

Kannattaako nukkua alushousut jalassa vai ilman alushousuja? Asiantuntijalta yksiselitteinen vastaus

Hiivatulehdus – apua apteekista

Hiivatulehdus vaivaa – kutinat kuriin luonnollisesti


Herää kuin joogi: 7 aamurutiinia, joiden avulla päiväsi käynnistyy positiivisella energialla

$
0
0

Nouset sängystä ylös vasta, kun on ihan pakko. Tartut heti herättyäsi puhelimeesi ja käyt läpi sähköposteja, uutisia ja ystävien päivityksiä samalla, kun syöt pikaisen aamupalan – tai juot vain kupillisen kahvia. Pian huomaat, että on jo kiire, ja joudut lähtemään ulos ovesta vauhdilla.

Kuulostaako tutulta? Haluisitko, että aamusi olisivat vähemmän hektisiä ja että päiväsi alkaisivat lempeämmin? Ota mallia joogeilta! Seuraavilla seitsemällä keinolla heräät paremmin mielin uuteen päivään.

1. Herää aikaisemmin

Varaa aamuihisi edes hieman enemmän aikaa. Jo 10 minuuttia tavallista aikaisempi herätys voi tehdä päivän aloituksesta huomattavasti rauhallisemman.

Aikaisin herääminen on luonnollisesti helpompaa, kun menet illalla ajoissa nukkumaan ja pidät säännöllisestä unirytmistä kiinni.

Pst! Näin saat unirytmin kuntoon loman jälkeen.

2. Kuvittele päiväsi mielessäsi

Sängystä ei tarvitse hypätä ylös samalla sekunnilla, kun herätyskello soi. Älä kuitenkaan torkuta, vaan vietä hetki unen ja valveen välillä keskittyen uuden päivän tuomiin mahdollisuuksiin.

Tuo kämmenet yhteen sydämesi yläpuolelle ja kysy itseltäsi, millaiselta haluat tuntea olosi tänään. Vahvalta, rakastavalta, tuotteliaalta, kiitolliselta, arvostetulta, vapaalta vai kenties eloisalta? Voit myös miettiä esimerkiksi kolmea positiivista asiaa tai hetkeä, joita tulevalta päivältä odotat.

3. Venyttele

Herättele kehoasi venyttelemällä. Nouse ylös sängystä ja kurota käsilläsi kohti kattoa. Tunne lattia jalkapohjiesi alla. Vedä syvään henkeä ja laskeudu uloshengityksellä eteentaivutukseen. Sormet hipovat lattiaa, niska on rentona ja polvet hieman koukussa. Nouse rauhallisesti pyöreällä selällä takaisin ylös.

4. Juo vettä

Juo iso lasillinen joko tavallista vettä tai vettä, johon on lisätty sitruunaa. Juo vesi mielellään huoneenlämpöisenä tai lämpimänä, sillä lämmin vesi stimuloi ruoansulatusta.

Listasimme viisi asiaa, joiden vuoksi pari lasillista vettä kannattaa kulauttaa tyhjään vatsaan heti aamusta.

5. Pese kasvot ja hampaat

Pese uni pois kasvoiltasi huuhtelemalla kasvosi kylmällä vedellä. Pese lisäksi hyvin sekä hampaat että kieli, jotta suusi pysyy terveenä.

6. Tee joogaharjoitus

Lyhytkin aamuinen joogahetki tekee hyvää aineenvaihdunnalle, tuo keholle energiaa ja rauhoittaa mielen. Muun muassa kissa-lehmä-liike, alaspäin katsova koira ja erilaiset kiertoliikkeet sopivat hyvin aamuun. Kokeile esimerkiksi ruoansulatusta parantavia jooga-asanoita tai klassista aurinkotervehdystä.

7. Nauti aamiaisesta

Syö terveellinen ja monipuolinen aamupala, joka voi sisältää esimerkiksi kaurapuuroa ja marjoja, luonnonjogurttia ja sokeritonta mysliä tai kananmunan, smoothien ja leivän.

Anna itsesi nauttia aamiaisesta rauhassa, ilman ylimääräisiä häiriöitä, kuten älylaitteiden selaamista. Rauhallinen syöminen huolellisesti pureskellen tekee hyvää ruoansulatukselle ja pitää sinut kylläisenä pidempään.

Lähteet: Do You Yoga, Mind Body Green, Yoga Journal

Lue myös:

Väsyttääkö aamuisin? 9 keinoa herätä virkeänä aiemmin ja saada lisää aikaa päivään

Vähennä stressiä kundaliinijoogan avulla – 3 yksinkertaista hengitysharjoitusta

Kärsitkö selkäkivusta? 5 helpotuksen tuovaa joogavenytystä

Testissä edulliset nettijoogat – Huomioi ainakin nämä 5 asiaa

Syötkö liikaa suolaa? Nämä oireet kertovat

$
0
0

Tiesitkö, että suolalla on muitakin tehtäviä kuin saada ruoka maistumaan herkullisemmalta? Suolan sisältämä natrium on ihmiselle välttämätön kivennäisaine. Elimistömme tarvitsee natriumia muun muassa pitääkseen aineenvaihdunnan käynnissä ja hermoston ja lihakset toiminnassa.

Suolaa ei kuitenkaan tule käyttää liikaa, sillä runsaasti saatuna siitä tulee terveydelle haitallista. Liika suola rasittaa sydäntä ja häiritsee verenkiertoelimistön toimintaa. Myös aivohalvauksen, mahasyövän, sepelvaltimotaudin ja osteoporoosin riski kasvaa, jos ihminen saa jatkuvasti liikaa suolaa.

Vaikka ihminen ei itse ripottelisi lisäsuolaa ruoka-annostensa päälle, hän saattaa silti kuormittaa kehoaan liialla suolamäärällä. Esimerkiksi monet leivät, makkarat, leikkeleet, valmisruoat, juustot ja maustekastikkeet voivat sisältää runsaasti suolaa.

Mutta mistä tietää, onko oma suolansaanti sopivalla tasolla? Tarkkaile kehoasi! Listasimme 5 oiretta, joita liiasta suolan käytöstä voi seurata.

1. Sinua janottaa usein

Vaikka joisit riittävästi vettä, sinulla voi olla sammumaton jano liian suolan vuoksi. Olet varmasti huomannut, että paljon suolaa sisältävät ruoat, kuten pizzat, ranskanperunat ja makkarat, tekevät olon janoiseksi. Runsas natriumin määrä sekoittaa kehon neste- ja suolatasapainoa ja elimistö yrittää korjata tilannetta huutamalla itselleen vettä.

2. Olosi on turvonnut

Suola vetää nestettä puoleensa kuin magneetti. Liika suola saa nesteen kertymään elimistöön, mikä näkyy usein turvotuksena esimerkiksi käsissä, jaloissa ja vatsassa.

3. Monet ruoat ovat mielestäsi mauttomia

Toivotko usein, että ruoissa olisi enemmän makua? Liika suolansaanti on voinut turruttaa makunystyräsi niin, ettei mikään ruoka maistu miltään ilman runsasta suolamäärää.

4. Käyt jatkuvasti pissalla

Koska liika suola on saanut sinut juomaan runsaasti vettä, joudut juoksemaan usein vessassa. Samalla osteoporoosin riski nousee, sillä runsas suolansaanti lisää kalsiumin erittymistä virtsaan.

5. Verenpaineesi on kohonnut

Verenpaine on normaali, kun se on noin 120/80 mmHg. Korkeammat lukemat voivat olla merkki siitä, että saat liikaa suolaa. Runsas suolan saanti kohottaa verenpainetta ja altistaa samalla monille sairauksille.

Kuinka paljon suolaa on sopivasti?

  • Aikuisen tulisi saada päivittäin korkeintaan 5 grammaa eli noin teelusikallisen verran suolaa.
  • Suuri osa suomalaisista saa suosituksiin nähden ravinnostaan liikaa suolaa.
  • Valitsemalla tuotteen, jossa on Sydänmerkki tai teksti ”vähäsuolainen”, ”vähemmän suolaa” tai ”vähennetty suolaa”, voit vähentää suolakuormaasi.
  • Mausta ruokasi yrteillä ja muilla mausteilla. Makuaisti tottuu vähempään suolamäärään parissa viikossa.

Lähteet: Kuluttajaliitto, Popular science, Reader’s Digest, Self

Lue myös:

Iskikö makean, suolaisen tai hiilareiden himo? Näitä asioita kehosi oikeasti huutaa

Puristavatko kenkäsi? Näin ehkäiset ja poistat turvotuksen jaloista

Näin saat alennettua verenpainettasi – 10 tehokasta kotikonstia

Vatsa pömpöttää ja turvottaa? Näin vyötäröltä voi kadottaa jopa 5 senttiä!

Kesäturvotus kuriin! Lääkäri neuvoo, miten turvotuksesta pääsee eroon

$
0
0

Turvotus on nesteen kertymistä pehmytkudokseen. Mutta miksi turvotus vaivaa juuri kesäpäivinä? Kysymykseen vastaa Terveystalon yleislääkäri Toni Vänni.

Turvottaako? Katso, mitä pistät suuhusi

Kesäturvotuksen ylivoimaisesti yleisin syy on elintavat. Kesäisin suolainen grilliruoka maistuu, mikä kerää kehoon nestettä. Samoin maistuvat myös makeat herkut, jotka puolestaan janottavat. Kierre on valmis.

Kesällä monilla tulee istuttua terassilla, ja juotu alkoholimäärä voi nousta huomaamatta suureksi. Vaikka alkoholi kuivattaa elimistöä eikä siis itsessään turvota, humalassa tulee usein syötyä epäterveellisesti eli suolaista ja rasvaista ruokaa.

Kesällä aurinkoa tulee myös ottaa kohtuudella: ihon polttaminen saa kasvot ahavoituneiksi, jolloin ne myös näyttävät turpeammilta.

Kuinka nopeasti turvotuksesta pääsee eroon?

Lomaturvotus lähtee parissa päivässä, kun palataan normaaleihin elintapoihin. Jos turvotuksesta haluaa eroon, grilliherkut voi unohtaa hetkeksi ja ostaa kaupasta vaikkapa ananasta ja selleriä. Niiden sanotaan poistavan nestettä kehosta.

Naisilla turvotus on yleisempää kuin miehillä. Naisten turvotuksen syynä voi myös olla kuukautiskierron tietty vaihe.

Milloin turvotuksesta pitää huolestua?

Jos turvotus on toispuoleista, äkillistä, kivuliasta eikä siihen löydy selvää syytä, kannattaa hakeutua lääkäriin. Toispuoleinen turvotus viittaa yleensä infektioon tai laskimotukokseen.

Kannattaa muistaa, että myös jotkut lääkkeet, kuten kortisoni ja tulehduskipulääkkeet, voivat turvottaa.

Lue lisää:

Kehokuurilla eroon turvotuksesta ja makeanhimosta? Testasimme!

Lähtevätkö nesteet liikkeelle lymfalla? Testasimme 5 turvotushoitoa

Kamala PMS – Näin helpotat turvotusta ruokavaliolla

Näin hoidat turvotusta kotikonstein!

Kärsitkö vatsan turvotuksesta tai kivuista? Nämä joogaliikkeet parantavat ruoansulatusta

Aurinkoihottuma, turvotus, hiertymät ja rakot – Hoida tyypillisimmät kesävaivat

Paniikkihäiriö hallintaan – näin voit nauttia elämästä paniikkihäiriöstä huolimatta

$
0
0

Usein toistuvat, voimakkaat ja arkea häiritsevät paniikkikohtaukset voivat olla merkki paniikkihäiriöstä. Paniikkihäiriö on ahdistuneisuushäiriö, joka puhkeaa useimmiten varhaisella aikuisiällä ja on yleisempi naisilla kuin miehillä.

Paniikkihäiriö on terveydelle vaaraton, vaikka paniikkikohtausten aikana ihminen voi kokea hyvin ikäviä fyysisiä tuntemuksia: sydämentykytyksiä, tukehtumisen tunnetta ja huimausta. Kohtaukset voivat aiheuttaa voimakasta pelkoa ja koska niiden ei halua toistuvan, ihminen voi alkaa vältellä tilanteita, joissa paniikki yleensä iskee.

Paniikkihäiriöön kannattaa puuttua, jotta se ei ala rajoittaa elämää. Seuraavat keinot auttavat saamaan paniikkihäiriön hallintaan ja nauttimaan elämästä ilman paniikin pelkoa.

1. Harjoittele rauhoittavaa hengitystä

Paniikkikohtauksen iskiessä hengitys muuttuu usein pinnalliseksi ja nopeaksi, mikä lisää ahdistuksen tunnetta entisestään. Sen sijaan rauhallinen ja syvä palleahengitys auttaa pysäyttämään paniikkikohtauksen. Palleahengitys tarkoittaa sitä, että hengitys kohdistuu vatsaan saakka ja rintakehän yläosa pysyy rentona.

Harjoittele rauhoittumista hengityksen avulla esimerkiksi kundaliinijoogan hengitysharjoituksilla. Myös rebirthing-hengitys auttaa paniikkihäiriöön.

2. Älä välttele

Elämä alkaa helposti kaventua, jos ihminen alkaa paniikin pelossa jättää asioita tekemättä. Samalla paniikkihäiriöstä tulee jatkuvasti omaan arkeen vaikuttava ongelma. Välttely voi myös tehdä jostain tilanteesta omassa mielessä pelottavamman kuin se todellisuudessa on.

Altista ja siedätä itseäsi tilanteille, jotka ovat aiheuttaneet paniikin tuntemuksia. Kun huomaat, ettei esimerkiksi bussimatka aina aiheutakaan kohtausta, saat tilanteesta positiivisia kokemuksia ja ahdistus lievittyy. Kokeile altistumista maltillisesti ja yksi askel kerrallaan.

3. Kiinnitä huomiota elintapoihin

Terveelliset elintavat, kuten riittävä uni ja liikunnan harrastaminen, auttavat vähentämään paniikkikohtauksia. Kokeile esimerkiksi ahdistusta helpottavaa joogaa.

Kahvi, kofeiinipitoiset juomat ja alkoholi sen sijaan lisäävät alttiutta paniikkikohtaukselle ja voivat tehdä kohtauksista entistä voimakkaampia.

4. Suhtaudu itseesi lempeämmin

Sekä perimä että ympäristö vaikuttavat siihen, että paniikkihäiriö puhkeaa. Lisäksi omien ajattelutapojen, kuten virheettömyyteen pyrkimisen tai tunteiden jatkuvan tarkkailun, tiedetään vaikuttavan häiriön syntyyn.

Aina ei tarvitse olla täydellinen eikä virheiden tekeminen kaada maailmaa. Suhtaudu itseesi armollisemmin.

5. Hyväksy ajoittainen ahdistuksen tunne

Kaikkia ahdistaa joskus. Ahdistuksen tunne ei välttämättä ole merkki alkavasta paniikkikohtauksesta, joten sitä ei kannata pelästyä.

Kun ahdistus iskee, hellitä hetkeksi ja kokeile rauhoittavaa hengitystä. Tunne, kuinka ahdistus lievittyy ja vähitellen katoaa.

6. Minimoi stressi

Stressi lisää merkittävästi paniikkikohtauksen riskiä. Pidä siis huolta omasta jaksamisestasi ja riittävästä levosta.

7. Käänny ammattilaisen puoleen

Mikäli et saa omin konstein paniikkihäiriötäsi haltuun, älä epäröi hakea apua ammattilaiselta. Käänny esimerkiksi psykologin, psykiatrin tai psykoterapeutin puoleen. Paniikkihäiriöstä kärsiville järjestetään monilla paikkakunnilla myös erilaisia tukiryhmiä.

Lähteet: Mielenterveysseura, Mielenterveystalo, Psych Central, Terveyskirjasto

Lue myös:

Mistä paniikkikohtaus johtuu? Tunnista paniikkikohtauksen oireet ja laukaisijat

Paniikkihäiriöstä kärsivä huippukokki Henri Alén: ”Paniikkikohtauksia tulee, jos niitä miettii”

Milloin ahdistus ei ole enää normaalia? 6 paljastavaa oiretta

Stressiä, paniikkihäiriö, masennusta – Rebirthing-hengitys auttaa moneen ongelmaan

Radiotoimittaja Njassa kertoo uutuuskirjassa sairastuneensa syöpään: ”Se kuvitelma hävisi, että eläisin ikuisesti”

$
0
0

Radiotoimittaja ja DJ Njassa (Jyrki Jantunen), 55, kertoo sairastuneensa syöpään Elina Järven ja Olga Poppiuksen tuoreessa kirjassa Elämäni ennen kuolemaa.

Njassa hakeutui lääkäriin helmikuussa 2015 kovien vatsakipujen vuoksi. Tuloksista ilmeni, että Njassalla oli syöpä. Syöpäpesäke oli paksusuolessa.

– Kun kuulin diagnoosin, hävisi kuvitelma, että eläisin ikuisesti. Pohdin, mitä minusta jää jäljelle ja mitä sille kaikelle tehdään, Njassa kertoo teoksessa.

Njassa kävi lyhyessä ajassa läpi valtavan ajatustulvan. Hän alkoi muun muassa miettiä, miten alkaisi valmistella kuolemaansa. Hän pohti myös, olisiko voinut tehdä jotain terveytensä edistämiseksi.

– Olisi pitänyt kuunnella itseään tarkemmin siinä, mistä ruoasta oikeasti pidän ja mistä ei tule ruoansulatusvaiheessa hirveä olo, Njassa kuvailee.

Syöpä ei kuitenkaan ollut ehtinyt levitä ja lääkäri ilmoitti, ettei Njassa kuole siihen. Siksi sairaudesta kertominen läheisille ei ollut vaikeaa. Njassalla on parikymppinen tytär.

Syöpä leikattiin kaksi viikkoa diagnoosin saamisen jälkeen. Leikkaus pelotti, mutta sairautta oli helpompi käsitellä, kun sen näki haasteena.

– Olin täynnä taistelufiilistä ja energiaa, Njassa kertoo kirjassa.

– Oli rankkaa todeta, että kaikki nämä hengenvaarallista sairautta kantavat naiset ja miehet odottivat samassa salissa tulevaa leikkaustaan. Mutta ennen kaikkea silloin ajattelin, että tässä on nyt tämä mun juttu ja haluan päästä tästä eroon.

Njassan syöpään sairastuminen opetti nöyryyttä

Syyskuussa 2015 Njassa sai tiedon, ettei syöpään viittaavia löydöksiä enää ole.

Seuraava kontrollikäynti oli helmikuussa 2016. Käyntien välillä Njassa heräili yöllä miettimään elämäänsä.

– Pohdin, olenko elänyt riittävän hyvin voidakseni sanoa, että tänään on hyvä päivä kuolla. Iloitsin siitä, että olen kokenut kaikenlaista, en ole pantannut elämääni.

Kontrollikäyntien jälkeen kaikki tulokset on todettu puhtaiksi, mutta terveen paperit Njassa voi saada vasta vuonna 2020.

Sairauden kanssa eläminen on opettanut nöyryyttä. Tulevaisuuden näkymiä on vaikea olla miettimättä.

– Välillä on hyvä pysähtyä tekemään todellisuuskartoitus, mikä on omassa elämässään hyvin. Elämä itsessään on ihan parasta. Tärkeintä ei ole, miksi mä sairastuin syöpään vaan se, miksi mä tervehdyin. Asioiden kanssa pitää päästä sinuiksi. Jos et osaa elää, et sä osaa kuollakaan, Njassa kuvailee kirjassa.

Lähde: Elämäni ennen kuolemaa (Like, 2017)

Lue myös:

Kohdunkaulan syöpä vaikuttaa edelleen Riina-Maija Palanderin elämään: ”Käyn kontrolleissa puolen vuoden välein”

Katrin tyttärellä on kasvanut riski sairastua syöpään: ”En halua, että hänen elämänsä kuluu huolehtimiseen”

Syöpää sairastava Sanna, 43: ”Sairastunutta ei saa kohdella kuin kuolemaantuomittua”

Viewing all 1775 articles
Browse latest View live