Särkylääkkeiden ostaminen apteekin itsehoitohyllyltä käy helposti. Suomessa myydyimpiä kipulääkkeitä ovat ibuprofeeni ja parasetamoli. Tämä käy ilmi esimerkiksi Kelan ja Fimean teettämästä vuoden 2018 Suomen lääketilastosta.
Parasetamoli ja ibuprofeeni tunnetaan molemmat tehokkaina kuumelääkkeinä, mutta särkylääkkeiden vaikutustavoissa on myös eroja. Kysyimmekin Terveystalon johtavalta proviisorilta Ira Molanderilta, mitä kipulääkkeen valitsemisessa tulisi ottaa huomioon.
Ibuprofeeni sopii tulehdusperäiseen kipuun
Ibuprofeeni on tulehduskipulääke, joka vähentää tulehdusperäistä kipua kehossa. Se estää tulehdusta heikentämällä kivun välittäjäaineiden synteesiä.
Ibuprofeenia suositellaan kiputilojen, kuten kuukautiskipujen, hammassäryn ja kuumeen hoitamiseen. Ibuprofeenilla voidaan hoitaa myös tapaturman aiheuttamia vammoja, migreeniä ja erilaisia lihassärkyjä.
– Ibuprofeeni toimii hyvin kipuihin, joissa esiintyy tulehduksen merkkejä. Yleisimmät tulehdusreaktion oireet ovat kuumotus, punoitus ja turvotus, Molander kertoo.
Ibuprofeenin suositeltu annosmäärä vuorokaudessa on aikuisilla ja yli 12-vuotiailla lapsilla 200–400 milligrammaa 1–3 kertaa päivässä.
Ibuprofeenin haittavaikutukset
- Ibuprofeenin pitkäaikainen käyttö voi aiheuttaa ruoansulatuskanavan vaurioita. Tulehduskipulääkettä ei suositella muun muassa vatsahaavapotilaille.
- Ibuprofeeni lisää maha- ja suolistoverenvuodon riskiä. Ibuprofeenia ei suositella henkilöille, joilla on valtimotauti tai sen riskitekijöitä, sydämen- tai munuaisten vajaatoiminta tai suurentunut ruoansulatuskanavan vuotoriski.
- Astmaatikoille tulehduskipulääkkeet, kuten ibuprofeeni, voivat aiheuttaa keuhkoputken supistumisen reaktioita.
Parasetamoli on vatsaystävällisempi särkylääke
Parasetamoli poistaa tehokkaasti kipua ja alentaa kuumetta, mutta toisin kuin ibuprofeeni parasetamoli ei vaikuta kipualueen tulehdusreaktioon. Lääkkeen vaikutusmekanismia kehossa ei täysin tunneta, vaikka lääke on yli 100 vuotta vanha.
Pidempikestoisessa käytössä parasetamoli on kipulääkkeistä turvallisempi vaihtoehto. Se sopii ibuprofeenia paremmin tietyille riskiryhmille, kuten astmaatikoille, vatsahaavapotilaille ja lapsille.
– Parasetamoli on vatsaystävällinen kipulääke, se ei ärsytä vatsaa ohjeenmukaisessa käytössä. Se on suositelluin lääke lasten kivun ja kuumeen hoitoon, Molander huomauttaa.
Parasetamolia käytettäessä on tärkeää pysyä suositelluissa annosmäärässä. Aikuisilla parasetamolin maksimiannos on 3000 milligrammaa eli 3 grammaaa vuorokaudessa. Parasetamolia saa ottaa enintään yhden gramman kerrallaan.
Parasetamolin haittavaikutukset
- Parasetamolin suositeltua annosmäärää ei saa ylittää, sillä lääkkeen yliannostus aiheuttaa vakavia maksavaurioita ja voi johtaa jopa kuolemaan. Parasetamolin yliannostus voi kertyä pikkuhiljaa tai yhdellä kerralla.
Onko parasetamolia ja ibuprofeenia turvallista syödä yhdessä?
Voiko kipua lievittää tarvittaessa syömällä sekä parasetamolia että ibuprofeenia? Molanderin mukaan parasetamolia ja ibuprofeenia voi yhdistää tarvittaessa, kun taas kahta tulehduskipulääkettä ei pitäisi syödä samanaikaisesti.
– Ibuprofeenin ja parasetamolin yhdistämisessä on oltava tarkka. On tärkeä muistaa, että silloin syö kahta kipulääkettä samaan aikaan ja lääkkeiden haittavaikutukset voivat lisääntyä.

Tarvittaessa parasetamolia ja ibuprofeenia voi syödä yhdessä. Asiantuntija kuitenkin kehottaa varovaisuuteen, jos päättää yhdistää kahta kipulääkettä.
Neuvoja särkylääkkeiden käyttöön kannattaa kysyä apteekista tai lääkäriltä
Kipulääkkeitä on nykyään tarjolla erilaisia ja monessa eri muodossa. Molander kannustaakin kysymään apteekista apua siihen, minkä tyyppiseen kivunlievitykseen mikäkin lääke sopii parhaiten.
– Kussakin kipulääkkeessä on tärkeä pysyä suositellussa annosmäärässä, varsinkin, jos kivun syytä ei tunne. Omatoimisesti annosmääriä ei tulisi nostaa, Molander neuvoo.
Onko kipulääkkeen ottaminen turvallista, jos on nauttinut alkoholia?
Tulehduskipulääkkeet, kuten ibuprofeeni, eivät usein aiheuta ongelmia alkoholin kohtuukäytön kanssa. Puolestaan parasetamolia ei tulisi nauttia alkoholin kanssa, sillä se lisää maksavaurion riskiä.
Lääkkeiden ja alkoholin käyttämistä yhtä aikaa kannattaa ylipäätänsä välttää, Molander kehottaa.
– Alkoholin käyttö kipulääkkeiden kanssa voi nostaa haittavaikutusten riskiä ja hidastaa muutenkin yleistä terveydentilan paranemista. Alkoholin vaikutus voi voimistua liikaa.
Haastattelun lisäksi lähteenä käytetty: Terveyskirjasto

Käytätkö liikaa särkylääkkeitä? Tunnista ja hoida särkylääkepäänsärky

Sairaanhoitaja Sanna Autio katosi vuosiksi päihdekierteeseen ja menetti hoitajalupansa: ”Kipulääke oli rakkaani, joka meni kaiken edelle”

Määrittelemätön kipuoireyhtymä hallitsi vuosia Susanna Valkaman elämää: ”Kun kipu hellitti, avauduin taas elämälle”

”Kipu on kamalaa, mutta kivulla mässäily ei helpota oloa mitenkään”– kolme naista kertoo, miten jatkuva kipu on muuttanut heidän elämäänsä

Krooninen kipu tuli Sirpan elämään tragedian myötä – nyt hän valvoo öitä ja auttaa kipukroonikoita
