Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1740

Johtuuko melanooma aina auringosta ja 4 muuta kysymystä melanoomasta

Johtuuko melanooma aina auringosta?

– Melanooman riskiä lisää vaaleaihoisuus, runsasluomisuus ja perimä. Jos suvussa on ollut melanoomaa, riski sairastua itse on suurentunut.

Lisäksi tärkeä tekijä on aurinko. Saadun auringonvalon määrä, ja erityisesti ihon palaminen auringossa, kasvattavat melanooman riskiä.

Lue myös: Rakastatko auringonottoa mutta pelkäät melanoomaa? Näin torjut ihosyövän riskin!

Mihin kohtaan kehossa melanooma usein tulee?

– Periaatteessa melanooma voi tulla ihan mihin kohtaan vain. Suurin osa melanoomista kuitenkin tulee auringolle alttiina olleille alueille kuten raajoihin, hartioihin ja kasvoihin.

Jos selkä on palanut pahasti, iskeekö melanooma todennäköisesti juuri selän alueelle?

– Jos iho on palanut jostain kohtaa, syöpäriski lisääntyy juuri siinä kohtaa. Mutta toisaalta iho toimii myös yhtenä elimenä. Jos selkä palaa pahasti, se kasvattaa melanoomariskiä koko iholla.

Melanoomien määrä on lisääntynyt

Melanooma on yksi länsimaissa voimaikkaimmin lisääntyviä syöpiä. Siihen sairastuu joka vuosi yli 1400 suomalaista.

– Suuri osa melanooman lisääntymisestä johtuu siitä, että ihmiset ovat liikaa auringossa, eivätkä vaaleaihoiset ihmiset eivät suojaa ihoaan tarpeeksi, ihotautien erikoislääkäri Maria Huttunen Terveystalosta kertoo.

Nyrkkisääntönä on, että vaaleaihoisen ihmisen, joka palaa alkukesästä helposti, pitäisi käyttää aurinkovoidetta, jonka suojakerroin on vähintään 30. Mielellään jopa 50.

– Osa melanoomien lisääntymisestä selittyy toisaalta myös sillä, että ihmisten keskimääräinen elinikä on pidentynyt.

Melanoomaa esiintyy usein vanhoilla ihmisillä, jotka ovat ehtineet saada paljon aurinkoa elämänsä aikana. Ihosyöpien riski kasvaa ikääntymisen myötä. Melanoomaa esiintyy kuitenkin myös nuorilla aikuisilla.

Pitääkö luomet suojata auringolta erityisen tarkkaan?

– Auringolta on aina suojauduttava, oli iholla luomia tai ei. Ihotautilääkärit eivät edes suosittele varsinaista auringonottoa. Missään nimessä iho ei saisi ainakaan palaa.

Vaikka iholla olevat luomet ovat pääosin hyvänlaatuisia, ja ne kuuluvat iholle, runsasluomisuus kuitenkin kasvattaa melanoomariskiä. Runsasluomisuus tarkoittaa sitä, että iholla on 100–150 luomea tai enemmän. Erityisesti kookkaat, kirjavat ja levottomat luomet lisäävät syöpäriskiä.

Saatu auringon UV-säteily nostaa uusia luomia.

Lue myös: Riittääkö meikkivoiteen aurinkosuoja?

Mistä melanooman tunnistaa?

– Melanoomaa voi olla vaikea tunnistaa, sillä normaalitkin luomet voivat olla jonkun verran kirjavia. Huolestuttavat luomet ovat usein kookkaita, yli puoli senttiä läpimitaltaan. Lisäksi tummia, epätasaisesti pigmentoituneita, epäsymmetrisiä ja epätarkkarajaisia luomia on syytä tarkkailla.

Ikävä kyllä melanooma voi näyttää muultakin kuin luomelta: on olemassa myös värittömiä melanoomia. Ne tosin ovat harvinaisempia mutta petollisia. Tälläinen melanooma voi näyttää verestävältä tai punoittavalta läiskältä ihossa tai olla pieni patti.

Lue myös: Mistä erottaa vaarallisen luomen?

The post Johtuuko melanooma aina auringosta ja 4 muuta kysymystä melanoomasta appeared first on Anna.fi.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1740

Trending Articles