Tavallisia kaamosmasennuksen oireita ovat muun muassa surullisuus, alakulo, mielihyvän ja mielenkiinnon kokemisen menettäminen, väsymys, ärtyneisyys ja keskittymisvaikeudet. Usein kaamosmasennukseen liittyy myös ruokahalun lisääntyminen ja hiilihydraattihimo. Onneksi kaamosmasennusta on mahdollista ehkäistä ja hoitaa usealla tapaa.
Selätä kaamosmasennus näin:
1. Hoida kaamosmasennusta kirkasvalolampun avulla
Tehokkain hoito kaamosmasennukseen on kirkasvalolampulla tehtävä valohoito. Noin neljä viidestä toipuu oikein toteutetun valohoidon avulla. Ohjeet kirkasvalolampun käyttöön kannattaa tavata huolella läpi, sillä väärin käytettynä kirkasvalolamppu voi lisätä levottomuutta.
2. Tehosta kirkasvalohoitoa liikunnalla
Säännöllinen kuntoliikunta lisää valohoidon tehokkuutta. Jos haluat ennaltaehkäistä kaamosväsymystä liikunnalla, aloita liikkuminen vähintään kuukausi ennen kuin oireesi normaalisti alkavat. Ota osaa vaikka 30 päivän lempeään kuntoiluhaasteeseen.
3. Syö säännöllisesti ja oikeita asioita
Säännöllinen ateriarytmi voi helpottaa kaamosoireilusta johtuvaa makeannälkää ja hiilihydraattihimoa sekä estää liiasta herkuttelusta johtuvaa lihomista. Suosi väsymystä vähentäviä ruoka-aineita.
4. Tapaa ystäviä ja läheisiä
Kaamosmasennuksen iskiessä moni vetäytyy pois muiden seurasta. Se kuitenkin vain pahentaa oireilua. Vietä siis aikaa ystäviesi ja läheistesi kanssa. Lukekaa yhdessä vaikkapa kaamoshoroskooppi, joka kertoo, miten eri tähtimerkit sopeutuvat kaamokseen.
5. Nuku säännöllisesti
Nuku joka päivä säännöllisesti ainakin seitsemän ja puoli tuntia. Jos uni ei meinaa illalla tulla, kokeile unen houkuttelemista vaikkapa vanhan kansan konsteilla. Jos taas aamulla on vaikea nousta ylös sängystä, harkitse hiljalleen ennen heräämistä voimistuvan sarastusvalon hankkimista.
+ Jos omahoito ei auta, käänny lääkärin puoleen
Kaamosmasennusta voidaan hoitaa tarvittaessa masennuslääkkeillä tai lyhytpsykoterapialla, jos muut hoitokeinot eivät auta.