Apteekeissa myydään ainakin kahta valmistetta, joiden väitetään estävän ja lieventävän krapulaa. Acetium ja Catapult Cat ovat ravintolisiä, jotka sisältävät L-kysteiini-nimistä luonnollista aminohappoa. L-kysteiini sitoo mahalaukussa asetaldehydia, joka on alkoholin pääaineenvaihduntatuote ja joka aiheuttaa krapulan oireita.
Voiko L-kysteiinia sisältävä valmiste oikeasti poistaa krapulan?
– Se voi lieventää krapulaa, mutta ei estää sitä kokonaan. Tuotteet eivät ole lääkkeitä, eikä niiden tehoa ole todistettu. Käyttötarkoituskin on lähinnä suojata karsinogeeniselta vaikutukselta. Jos alkoholia juo runsaasti, krapulaa ei voi estää millään. Terveydenhuollon ammattilaisena en voi suositella, että juokaa vaan ja ottakaa ravintolisää, Vuoden Farmaseutiksi valittu Maria Mäkelä Lääkehoidon Turvasta sanoo.
Krapula on monen tekijän summa
L-kysteiiniä sisältäviä valmisteita ohjeistetaan käyttämään alkoholinkäytön yhteydessä. Valmisteesta riippuen tabletteja neuvotaan ottamaan joko ennen ensimmäistä alkoholiannosta tai sekä ennen alkoholin nauttimista ja myöhemmin alkoholinkäytön aikana.
– Näitä valmisteita pitäisi käyttää ennakoiden ja tiheästi. Ongelmaksi voikin muodostua se, kuinka niitä muistetaan käyttää, Mäkelä sanoo.
Vaikka valmisteita muistaisikin ottaa, krapula voi siitä huolimatta iskeä pikkutunneille venyneen illan jälkeen. Asetaldehydi ei nimittäin ole ainoa asia, joka aiheuttaa heikotusta ja pahaa oloa.
– Krapula on monen tekijän summa. Alkoholi on diureetti, joka poistaa nestettä kehosta. Jos alkoholin nauttimisen yhteydessä ei muista juoda vettä todella paljon, seuraa kuivumista, joka näkyy huonona olona.
Lisäksi yöunet kärsivät alkoholinkäytöstä, ja jo yksinään väsymyskin voi tehdä seuraavana päivänä olosta voimattoman. Hermoston toiminnan ärsyyntyminen on Mäkelän mukaan suurempi syy krapulaan kuin asetaldehydi.
Voiko krapulaa siis estää millään?
– Kohtuullisella alkoholinkäytöllä ja runsaalla vedenjuonnilla voi ehkäistä krapulaa. Ja päänsärkyyn voi tarvittaessa ottaa normaalin annoksen särkylääkettä.