Kärsitkö kohonneesta verenpaineesta? Vaiva on hyvin yleinen: noin puoli miljoonaa suomalaista käyttää verenpainelääkkeitä.
Useimmiten korkea verenpaine johtuu elintavoista, mutta verenpaine voi kohota myös yllättävistä syistä. Esimerkiksi mikä tahansa kiputila tai muu stressitekijä voi nostattaa verenpainetta. Tutkimusten mukaan niskan virheasennot ja lihasjännitykset ovat yhteydessä verenpaineen kohoamiseen.
Atlasnikaman käsittely alensi verenpainetta
Chicagon yliopiston tutkimuksen mukaan niskassa sijaitsevan atlasnikaman eli ylimmän kaulanikaman virheellinen asento saa verenpaineen nousemaan.
Atlas toimii pään kannattajana ja vaikuttaa myös pään verenkiertoon. Ongelmia voi syntyä jo siitä, että nikama liikahtaa paikaltaan puoli millimetriä. Atlasnikaman virheasento ei usein aiheuta kipua, joten ihminen ei välttämättä itse tiedä nikamansa olevan väärässä asennossa.
Chicagon yliopiston tutkimuksessa selvisi, että atlasnikaman käsittely kiropraktiikalla alensi merkittävästi verenpainetta. Tutkimukseen osallistui 50 korkeasta verenpaineesta kärsivää ihmistä. Puolet heistä sai kahdeksan viikon tutkimusjakson ajan atlasnikamaan vaikuttavaa kiropraktista käsittelyä ja puolet plasebona käsittelyä, jolla ei ollut vaikutusta atlakseen. Osallistujat eivät tienneet, saivatko he oikeanlaista käsittelyä vai valehoitoa. Molemmat ryhmät lopettivat verenpainelääkityksen tutkimuksen ajaksi.
Tutkimusjakson jälkeen heillä, jotka olivat saaneet oikeaa hoitoa, oli keskimäärin 14 mmHg:n verran alempi systolinen verenpaine ja 6 mmHg:n verran alempi diastolinen verenpaine kuin plasebo-käsittelyä saaneella verrokkijoukolla.
Myös Leedsin yliopiston tutkimuksen mukaan niskaongelmat ja verenpaine liittyvät toisiinsa. Tutkijoiden mukaan niskakipu ja niskan jäykkyys voivat johtaa verenpaineen kohoamiseen. Kun jännitykset saadaan poistettua niskan lihaksista, verenpaine voi laskea.
Mistä niskaongelmat johtuvat?
Atlasnikaman asentovirhe voi olla seurausta esimerkiksi urheiluvammasta tai niskan nytkähtämisestä rajussa jarrutuksessa. Nikama on voinut liikahtaa paikaltaan myös synnytyksessä.
Niskan lihasjännitys puolestaan voi olla seurausta esimerkiksi huonosta ergonomiasta. Niin sanottu someniska eli niskan etukumara asento venyttää selkäydintä ja saa niska-hartiaseudun helposti jumiin.
Niskan asentoa ja toimintaa voi parantaa paitsi kiropraktikon hoidolla myös omatoimisella niskan asennosta huolehtimisella.
Lähteet: Health Edge, Science Daily, Selkäkanava, WebMD
Lue myös:
Näin saat alennettua verenpainettasi – 10 tehokasta kotikonstia
Verenpaine hallintaan – 8 porrasta
Pään virheasento aiheuttaa kipuja ja ärtyneisyyttä – 5 helpottavaa korjausliikettä
Niska-hartiaseutu jumissa? 6 rentouttavaa venytystä
Kiropraktiikka hoitaa niveliä ja tukirankaa
Triggerpisteiden avaamisella eroon lihasjännityksestä, kivuista ja väsymyksestä? Testasimme!
The post Kohonneen verenpaineen syy voi löytyä niskasta – kiropraktiikasta apua? appeared first on Anna.fi.