Quantcast
Channel: Terveys | Anna.fi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1775

Hiustenlähtö loppumaan lääkkeillä? Haittavaikutukset voivat olla yllättävän hurjia

$
0
0

Hiustenlähtö on ikävä vaiva, johon on monia syitä. Siihen on olemassa lääkkeitä, joista voi kuitenkin aiheutua isoja haittavaikutuksia. Joitain lääkkeitä saa apteekista ilman reseptiä.

1. Miksi hiukset ikääntyessä hupenevat?

Kun hiukset harvenevat vähitellen ohimolta ja päälaelta, puhutaan androgeneettisestä alopeciasta eli mies- ja naistyyppisestä hiustenlähdöstä. Syy siihen on hormonitoiminnassa tapahtuvissa muutoksissa ja perimässä.

Hiusta kasvattavat karvasipulit ovat herkkiä mieshormoni testosteronin vaikutukselle. Testosteroni kutistaa karvasipulia, ja toisilla perimä ohjaa niitä kutistumaan jo teini-iässä, toisilla vasta lähempänä sataa vuotta.

Kun karvasipuli alkaa kutistua, se kasvattaa aiempaa ohuempia korsia ja ohuet korret peittävät huonosti päänahkaa.

2. Milloin hiustenlähtöä lääkitään?

Hiustenlähtö ei vaaranna terveyttä. Sitä ei tarvitse hoitaa, ellei itse halua. Jos hiustenlähtö häiritsee, siihen kannattaa hakea apua mahdollisimman varhain. Tilanne etenee, eikä menetettyjä hiuksia saa takaisin.

Läiskittäinen hiustenlähtö ja päänahan oireet pitää selvittää lääkärin vastaanotolla. Androgeneettisen hiustenlähdön hoidon voi aloittaa itse, jos päänahka on terve ja muillakin suvun naisilla jakaus levenee ja miehillä päälaki kaljuuntuu ja hiusraja nousee otsalta.

3. Mitä lääkettä kannattaa kokeilla ensimmäisenä?

Minoksidiililiuosta saa apteekista ilman reseptiä. Lääkeainetta suihkautetaan yksi–kaksi kertaa päivässä harventuneille alueille, ja se hierotaan kevyesti päänahkaan.

Hiustenlähtö. Ohimoilta harventuneet hiukset.
Spironolaktoni voi aiheuttaa huimausta, vuotohäiriöitä ja rintojen arkuutta. © iStock

Lääkeaine imeytyy hiusta kasvattavaan karvasipuliin ja laajentaa sitä ruokkivaa verisuonta. Näin karvasipuli saa entistä enemmän happea ja kasvutekijöitä, jolloin se jaksaa kasvattaa uutta hiusta.

Minoksidiilin käyttö vaatii kärsivällisyyttä. Alussa hiustenlähtö voimistuu, ja osalla alun sulkasato voi kestää pari kuukautta. Puolessa vuodessa huomaa, kannattaako lääkkeen käyttöä jatkaa.

Kasvoille valunut minoksidiili kannattaa pestä pois, tai se tuuhentaa kasvojen alueen karvoitusta. Osa käyttäjistä on lääkeaineelle niin herkkiä, että jo päänahkaan sivelty lääke vaikuttaa tällä tavalla.

Minoksidiili voi aiheuttaa päänsärkyä tai ihottumaa. Osa kokee sen käytön työlääksi, ja liuos on hintavaa. Tällöin se voidaan vaihtaa lääkäriin määräämään tablettihoitoon.

Lue lisää: Anja lopetti tutun ruoka-aineen käytön miehen kuoleman jälkeen – nyt vatsa voi paremmin kuin koskaan

4. Mitkä tabletit tepsivät hiustenlähtöön?

Tablettihoidot kumoavat mieshormonin vaikutusta karvasipulissa ja voivat jarruttaa hiustenlähtöä. Ne toimivat vain niin kauan, kun niitä käyttää. Tilanne palaa hiljalleen entiselleen, kun lääkkeen käytön lopettaa.

Miehillä hiustenlähtöä hoidetaan finasteridillä ja joskus dutasteridilla, eli eturauhasvaivojen hoidosta tutuilla lääkkeillä.

Naisilla voidaan kokeilla verenpainelääke spironolaktonia, ja joskus lääkäri voi suositella finasteridiä ja dutasteridia.

Minoksidiiliä saa myös tabletteina, mutta tablettihoito vaatii erityisluvan. Minoksidiilitabletteja käytetään ensisijaisesti kohonneen verenpaineen hoitoon. Niitä harkitaan, jos muut hoidot eivät auta miestä tai naista.

5. Mitä lääkkeet tekevät seksielämälle?

Finasteridi ja dutasteridi ovat miehille tarkoitettuja lääkkeitä, joten niiden haittavaikutuksia on tutkittu vain miehillä. Heillä yleisimmät haitat liittyvät seksielämään: ehkä noin viidelle prosentille tulee haasteita erektion kanssa.

Pääsääntöisesti kaikki haitat ohittuvat, kun lääkkeen käyttö lopetetaan. Maailmalla on kuitenkin raportoitu pysyvistä erektiohäiriöistä lääkkeen käytön jälkeen, jolloin puhutaan post-finasteridisyndroomasta. Ilmiö on toistaiseksi kiistanalainen ja sen syy tuntematon.

6. Onko lääkkeillä hengenvaarallisia haittoja?

Finasteridi- ja dutasteriditableteilla on mielenterveyteen kohdistuvia haittoja, kuten masennus. Viime aikoina esiin noussut huoli lääkkeiden käyttäjien raportoimista itsetuhoisista ajatuksista näkyy valmistetiedoissa.

Spironolaktoni voi aiheuttaa huimausta, vuotohäiriöitä ja rintojen arkuutta. Se on virallisesti verenpainelääke, eli kaliumsuolaa säästävä nesteenpoistolääke. Kalium- ja natriumsuolojen tasapainohäiriöt voivat pahimmillaan olla hengenvaarallisia.

Lue lisää: Apuväline maksoi apteekissa 2,20 e ja auttoi unettomuuteen, kuorsaamiseen ja hampaiden kiristelyyn

7. Mitä vakavista haittavaikutuksista pitäisi ajatella?

Hiustenlähtö hermostuttaa. Osa pelkää, että hoitona käytettävä lääke vie seksihalut. Nämä yhdessä kuormittavat mieltä. Toisinaan tieto lääkkeiden mahdollista haittavaikutuksista aiheuttaa oireita, jolloin puhutaan nosebo-ilmiöstä.

Euroopan lääkeviranomainen on aloittanut tutkimuksen, jossa arvioidaan finasteridin, dutasteridin ja itsetuhoisten ajatusten ja käyttäytymisen yhteyttä. Kun se valmistuu, viranomainen antaa suosituksen lääkkeen käytöstä.

Haitat tulevat tyypillisesti ensimmäisten viikkojen aikana. Vaikka hiustenlähtöön tarkoitetun lääkkeen käytön voi lopettaa omin päin, asiasta kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin.

Spironolaktonin vaikutusta kalium- ja natriumtasapainoon seurataan säännöllisillä verikokeilla. 

Lue lisää Kotiliesi.fi: Ilmestyikö päähän kalju läiskä? Kyseessä voi olla autoimmuunisairaus alopecia

Asiantuntijana LT, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Martta Jokinen, Ihosairaala. Juttu on julkaistu Vivassa 4/2025.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1775

Trending Articles