Jos vatsa turpoaa aina ennen kuukautisia, kyseessä voi olla hormonaalinen vatsan turvotus. Ylilääkäri, dosentti Hanna Savolainen-Peltonen HUS Lisääntymislääketieteen yksiköstä kertoo, mikä PMS-turvotukseen auttaa.
1. Miksi vatsa turpoaa kerran kuussa pinkeäksi palloksi?
Vatsan turvotus on yksi premenstruaalisyndrooman eli PMS:n oireista. Syy oireisiin on elimistön luonnollisessa estrogeeni- ja keltarauhashormonitasojen vaihtelussa. Se aiheuttaa osalle naisista esimerkiksi mielialaoireita, päänsärkyä, rintojen arkuutta, ripulia tai turvotusta. Joku voi saada kiusakseen lähes kaikki mahdolliset PMS-oireet.
Turvotus syntyy, kun kehon natrium- eli suolatasapaino muuttuu ja solujen välitilaan kertyy nestettä. Estrogeeni ja keltarauhashormoni vaikuttavat suolatasapainon säätelyyn tavalla, joka lisää hivenen kehossa olevan suolan määrää. Estrogeeni voi myös vaikuttaa suolen liikkeisiin, jotka osa aistii kipuna.
2. Missä vaiheessa kuukautiskiertoa PMS-turvotus iskee?
Moni puhuu kuukautiskiertoon liittyvästä vatsan turvotuksesta menkkamahana. Se tulee tyypillisesti viikko tai kaksi viikkoa ennen kuukautisia, ovulaation eli munasolun irtoamisen ja kuukautisten välissä.
Kuukautiskierron aikana jompaankumpaan munasarjaan kehittyy munarakkula, josta munasolu irtoaa kierron keskivaiheilla. Irronneen munarakkulan tilalle muodostuu keltarauhanen, joka erittää keltarauhashormonia ja estrogeeniä. Viikko ovulaation jälkeen hormonien tasot ovat korkeimmillaan, ja korkea hormonitaso aiheuttaa PMS-oireet.
Ellei nainen tule raskaaksi, keltarauhanen surkastuu. Samalla vatsan turvotus ja muut PMS-oireet helpottavat.
3. Miten hormonaalinen vatsan turvotus eroaa muusta turvottelusta?
Kannattaa pitää päiväkirjaa ja seurata omia oireita. Päiväkirjaan kirjataan oireiden ohella tieto omista kuukautisista ja niiden aikataulusta. Jos vatsa turpoaa aina tietyssä kuukautiskierron vaiheessa ja turvotus helpottaa kuukautisvuodon alkaessa, kyse on hormonaalisesta turvotuksesta. Jos turvotus ja oireet tulevat kuukautisiin nähden miten sattuu, kyse on jostakin muusta kuin hormonien aiheuttamasta vaivasta.
Päiväkirjaa kannattaa pitää pidempään kuin pari kuukautta. Kuukautiskierrot ovat vaihtelevia: välillä oireet voivat olla hankalampia ja välillä helpompia.
4. Miten menkkamahaa voi hoitaa itse?
Liike tehostaa verenkiertoa ja vähentää turvotusta. PMS-oireet voivat tehdä olon niin kurjaksi, ettei hikitreeni välttämättä houkuta. Kannattaa liikkua tavalla, joka tuntuu siinä hetkessä hyvältä. Usein se tarkoittaa lempeää ja kevyttä liikettä.
Lisäksi kannattaa juoda riittävästi vettä. Se helpottaa turvotusta huuhtelemalla elimistöön kertynyttä suolaa ja ehkäisemällä ummetusta. Alkoholi pahentaa tilannetta, ja kahvista osalle tulee pinkeä olo.
Univaje muuttaa aineenvaihduntaa ja saattaa osaltaan pahentaa turvotuksia. Jos mahdollista, PMS-oireiden aikaan kannattaa ottaa tavallista rennommin.
Lue myös: Ilmaa vatsassa – helpota oloa ja kipua 6 lempeällä joogaliikkeellä
5. Miksi turvotuksen aiheuttaja kannattaa selvittää?
Hormonaalinen vatsan turvotus on hyvä erottaa muista turvotuksista, jotta osaa tarvittaessa hakea siihen apua oikeasta paikasta.
Toiminnalliset suolisto-oireet ja siihen liittyvä vatsan turvottelu ovat hyvin yleisiä, ja osa niistä hoituu ruokavaliomuutoksilla. Ruokavaliota ei saisi rajoittaa varmuuden vuoksi, vaan siihen pitää olla jokin selvä syy. Ruokavaliomuutokseen voidaan tarvita ravitsemusterapeutin apua. Hormonaaliseen vatsan turvotukseen ruokavalio ei auta. Suolaa kannattaa kuitenkin käyttää säästellen.
Kuukautiskiertoon liittyvä vatsanturvotus voi olla todella kiusallista, mutta se ei vaaranna terveyttä. Jos se on lievää, jo pelkkä tieto kuukautiskierron aikana elimistössä tapahtuvista muutoksista voi helpottaa oloa.
6. Mitä lääkäri voi tehdä menkkamahalle?
Hankalaa PMS-turvotusta voidaan hillitä muutamana päivänä otettavalla nesteenpoistolääkkeellä.
Jos nainen tarvitsee tai käyttää ehkäisyä, menetelmäksi valitaan usein sekä estrogeenia että keltarauhashormonia sisältävä yhdistelmäehkäisy eli e-pillerit, ehkäisylaastari tai ehkäisyrengas. Niiden keltarauhashormoni ehkäisee ovulaation ja tasoittaa siten hormonivaihtelut.
Ehkäisyvalmisteissa käytettävät synteettiset keltarauhashormonit eroavat toisistaan. Osa niistä voi lisätä turvotusta, mutta osa voi päinvastoin poistaa nestettä.
7. Voiko kerran kuussa turpoava vatsa olla sairautta?
Vatsan turvotus voi liittyä myös sairauteen, jonka selvittelyssä oirepäiväkirjasta on apua. Esimerkiksi suolistosairaudet voivat aiheuttaa vatsan turvotusta, ja naisten taudeista suuret munasarjakystat tai kohdun kookkaat myoomat. Kystat ja myoomat selviävät ultraäänitutkimuksessa.
Endometrioosi voi turvottaa vatsaa, mutta siihen liittyy muitakin oireita. Endometrioosia sairastavat hakeutuvat lääkäriin sairauden yleisimmän oireen eli voimakkaan kuukautiskivun vuoksi.
8. Loppuuko hormonaalinen vatsan turvotus vaihdevuosiin?
PMS-oireisiin liittyvä turvotus lakkaa vaihdevuosiin. Vaihdevuosioireiden hormonihoidossa käytettävä estrogeeni voi turvottaa vatsaa ja rintoja, jos annos on liian suuri. Tällöin asia ratkaistaan pienentämällä annosta.
Jos naisella on kohtu tallella, vaihdevuosien hormonihoitoon liitetään keltarauhashormoni. Jos se lisää turvotusta, valmiste vaihdetaan toiseen. Keltarauhashormonista ei voi luopua kokonaan, sillä se suojaa kohtusyövältä.
Lue myös Kotiliesi.fi: PMDD aiheutti Saaralle, 31, rajuja oireita: ”Kuvittelin olevani sekoamassa”
9. Voiko hormonaalista vatsan turvotusta ehkäistä elintavoilla?
Hormonaalista vatsan turvotusta ei voi ehkäistä elintavoilla, mutta sitä voidaan hoitaa hormoneilla, jotka estävät ovulaation.
Turvotuksen aiheuttamaa kurjaa oloa voi kenties helpottaa toiminnallisten vatsavaivojen hoidossa hyviksi havaituilla stressinhallintakeinoilla. Mahasuolikanava ja keskushermosto keskustelevat keskenään autonomisen eli tahdosta riippumattoman hermoston välityksellä. Se jakautuu sympaattiseen ja parasympaattiseen hermostoon, joka tilanteen mukaan joko kiihdyttää tai rauhoittaa elimistön toimintoja. Mielen tietoinen rauhoittaminen virittää parasympaattisen hermoston ja voi helpottaa myös vatsaoireita.