Napostelu on monelle tuttu tapa, mutta niin mukavaa kuin se onkin, sillä on haittapuolensa. Jatkuva napostelu rikkoo ateriarytmin ja voi vaikuttaa esimerkiksi sydänterveyteen, veren rasva-arvoihin, insuliiniresistenssiin ja verenpaineeseen. Napostelu myös aiheuttaa toistuvia happohyökkäyksiä, jotka kuormittavat hampaita. Samalla voi tulla syöneeksi enemmän kuin huomaakaan. Usein napostelevat myös ovat energiatiheitä herkkuja.
Tutkimukset osoittavat, että erityisesti iltanapostelulla on vaikutusta.
PLOS Biology-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan iltanapostelu johtaa helposti painonnousuun siitä syystä, että keho ei unen aikana hyödynnä ruoasta saatua rasvaa yhtä tehokkaasti kuin päivisin.
Tutkimus osoitti, että illalla napostelleet koehenkilöt polttivat rasvaa vuorokaudessa keskimäärin 15 grammaa vähemmän kuin niinä iltoina, joina he eivät syöneet. Sen sijaan esimerkiksi aamiaisen syöminen tai väliin jättäminen ei tutkimuksen mukaan juurikaan vaikuttanut rasvan polttamiseen vuorokauden aikana.
Moneltako iltasyöminen kannattaa lopettaa?
Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan iltakymmeneltä nautittu ateria nostaa enemmän veren glukoositasoja ja johtaa vähäisempään rasvan polttamiseen yön aikana kuin sama ateria kello 18 aikaan nautittuna.
Myöhäisen illallisen jälkeen osallistujien veren glukoosipitoisuudet nousivat peräti 18 prosenttia suuremmiksi ja he polttivat ateriasta saamaansa rasvaa 10 prosenttia vähemmän yön aikana kuin saman illallisen aikaisemmin nauttineet henkilöt.
Vaikka samankaltaisia tuloksia on saatu aikaisemminkin, nyt julkaistun tutkimuksen tuloksia pidetään luotettavina tutkimuksen poikkeuksellisen yksityiskohtaisuuden takia.
Eli mitä myöhemmin aterian syö, sitä enemmän sen rasvasta jää kuluttamatta.
Napostelu kannattaa vaihtaa säännölliseen ateriarytmiin
Napostelu on helpointa välttää säännöllisen ateriarytmin avulla. Yleisesti ottaen sopivaksi ateriaväliksi suositellaan 3–4 tuntia. Päivän ateriat rakentuvat tällöin kolmen pääaterian, aamupalan, lounaan ja päivällisen, varaan.
Aterioiden välejä voi tasoittaa syömällä 1–2 pienempää välipalaa päivällä ja illalla.
Tärkeäintä on syödä riittävästi jokaisella aterialla. Lautasmalli kannattaa pitää mielessä pääaterioiden lisäksi välipaloja miettiessä.
Säännöllinen ateriarytmi auttaa painonhallinnassa, poistaa napostelunhimoa ja säästää hampaita. Kun ateriarytmi on säännöllinen, sylki ehtii neutraloida suun happamuutta ja mineraalit palaavat takaisin hampaan pintaan.
Lue myös:

7 välipalavinkkiä, joiden avulla vältät turhaa napostelua

Napostelu on uhka hampaillesi – Näin säästyt kariesvaurioilta

Oikea ruokarytmi virkistää aivoja – näin ajoitat ruokailusi oikein

Treenipäivänä oikea ruokarytmi on tärkeä aamiaisesta lähtien – näin syöt itsesi energiseksi

Keventäjä, lisää ruokavalioosi nämä superfoodit – säännöllinen ruokarytmi saa kilot karisemaan
