Quantcast
Channel: Terveys | Anna.fi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1738

Seksin ei kuulu loppua vaihdevuosiin – 10 kysymystä ja vastausta vaihdevuosista ja seksistä

$
0
0

1. Kuuluuko halujen hiipua iän myötä?

Seksuaalisuus ei ole muusta elämästä irrallinen asia. Siihen ja haluun vaikuttavat lukuisat tekijät sairauksista ja lääkityksistä pitkittyneeseen stressiin. Halu vaihtelee elämäntilanteittain ja -vaiheittain.

Ruuhkavuodet eivät lopu, vaikka lapset olisivat jo omillaan. Esimerkiksi omien iäkkäiden vanhempien hoitaminen kuormittaa, mikä heijastuu omaan seksielämään.

Omat uskomukset vaikuttavat haluun. Nainen voi ajatella, että seksin kuuluu loppua vaihdevuosiin. Kannattaa pitää mielessä, että seksi parantaa kaikenikäisten elämänlaatua, tuottaa mielihyvää ja lisää tyytyväisyyttä omaan parisuhteeseen.

Halun hiipuminen voi tarkoittaa, että halu on muuttanut muotoaan. Kuusikymppisinä ei olla samanlaisia kuin parikymppisinä; eletty elämä ja kokemukset muuttavat mieltymyksiä. Nainen voi syttyä vanhempana eri asioista kuin aiemmin.

2. Miten seksi alkaa taas kiinnostaa?

Seksuaalisella halulla on kaasunsa ja jarrunsa. Kaasutekijät lisäävät seksuaalista halua. Jos jarru on pohjassa, kaasu ei toimi.

Jarrut ovat olosuhdetekijöitä tai sisäisiä tekijöitä, jotka hillitsevät tai jopa pysäyttävät halun. Niitä voivat olla niin alakerrasta kuuluvat remonttiäänet kuin mielessä kummitteleva, kumppanin vuosikymmenten takainen luvaton rinnakkaissuhde.

Jotta seksi alkaisi kiinnostaa, kannattaa ensin miettiä omia jarruja ja sitä, miten ne saa nostettua ylös.

3. Voiko vanheneva keho olla viehättävä?

Kaikenlaiset ja kaikenikäiset kehot ovat viehättäviä. Jos oma ulkomuoto hävettää, kannattaa siirtää huomio ulko­näöstä kehon tuomiin mahdollisuuksiin ja keskittyä kehon kokemuksiin ja tuottamaan mielihyvään.

Kehomielilajit, kuten jooga, ja erilaiset kehohoidot voivat auttaa viihtymään omassa kehossa entistä paremmin.

Monesti kumppanin on vaikea ymmärtää naisen kehovihaa, sillä hänestä nainen on viehättävä juuri omanlaisenaan.

4. Mitä jos keho ei enää taivu entisenlaisiin asentoihin?

Kehon ei tarvitsekaan taipua entisiin asentoihin. Vanhoja asentoja voi tuunata toimivammiksi ja etsiä rauhassa, ajan kanssa uusia. Pikkaisen kovempi alusta voi antaa kokeiluihin pehmeää patjaa paremmin tukea. Apuna voi käyttää myös tyynyjä ja pyyherullia esimerkiksi lantion, vyötärön tai polvitaipeiden alla.

Selkäliiton selkakanava.fi-sivuilta voi ladata oppaan, jossa on piirroskuvineen hyviä vinkkejä keholle armeliaista asennoista.

5. Lähteekö iäkkään nautinto eri kohdasta?

Nautintoa voi ja kannattaa hakea uusilla tavoilla ja uusista kohdista. Kumppanille kannattaa kertoa, että vaihdevuodet muuttavat naisen kehoa. Keho voi olla herkistynyt kosketukselle joissain kohdissa niin, että ennen hyvältä tuntunut kosketus voi tuntua jopa kipeältä.

Kumppanille kannattaa kertoa, että vaihdevuodet muuttavat naisen kehoa. Keho voi olla herkistynyt kosketukselle joissain kohdissa niin, että ennen hyvältä tuntunut kosketus voi tuntua jopa kipeältä.

Lantionpohjan lihasten treenaaminen ei estä vain virtsankarkailua. Se parantaa verenkiertoa ja aktivoi hermoja, mikä voi lisätä tuntoherkkyyttä. Treeni kannattaa tehdä ajatuksella ja vahvistaa siten yhteyttä omaan vulvaan eli ulkoisiin sukuelimiin ja vaginaan eli emättimeen.

6. Miten ikääntyvän naisen alapää kestää seksin?

Vaihdevuosissa limakalvot kuivuvat, ja kuivuminen voi pahentua iän karttuessa. Hoitamattomina kuivat limakalvot voivat ärsyyntyä ja rikkoutua. Limakalvojen kunnosta voi huolehtia apteekista ilman reseptiä saatavilla valmisteilla.

Liukaste tekee kosketuksesta miellyttävämpää. Jotta sitä ei tarvitse haeskella h-hetkellä, sen voi laittaa nättiin pumppupulloon yöpöydälle.

Omaa kehoa tulee kuunnella ja totella, jos se kertoo kaipaavansa hellävaraisempaa tai erilaista seksiä. Seksi voi olla paljon muutakin kuin perinteinen penis-vaginayhdyntä.

7. Voiko nainen tehdä jotain miehen erektion eteen?

Erektion voimakkuuteen vaikuttaa moni asia. Ihan aluksi kannattaa kysyä kumppanilta, millaisesta hyväilystä hän pitää. Voi olla, että hän toivoisi siihen lisää voimaa tai kestoa. Monesti mies kaipaa ymmärrystä, sillä erektion voimakkuus voi aiheuttaa hänelle suorituspaineita.

Jos kumppanilla on erektiohäiriö, häntä voi rohkaista lähtemään lääkäriin. Erektiohäi­riöön on lääkkeitä. Aika, jona ne alkavat vaikuttaa, vaihtelee eri valmisteilla. Odottelu­aika voi olla laatuaikaa, jolloin pari voi hieroa, sylitellä, pussailla tai vaikka katsella pornoa yhdessä.

Miehen erektiohäiriö ei tarkoita, että naisessa olisi jotain vika, tai että hän ei olisi tarpeeksi viehättävä.

Pariskunta sängyssä

Kumppanille kannattaa kertoa, että vaihdevuodet muuttavat naisen kehoa.

8. Millä ikääntyvä voi maustaa seksiään?

Samalla tavalla kuin lempiruoka tai lempimatkakohde voivat vaihtua, myös seksimieltymykset voivat muuttua elämänkokemuksen ja itsetuntemuksen kart­tuessa. Elämänkokemus voi kannustaa olemaan rohkea ja kokeilemaan uutta.

Kannattaa kurkistaa omien korvien väliin ja jakaa sieltä löytämiään aarteita kumppanin kanssa.

Seksiväline voi tehdä seksistä nautinnollisempaa. Jos nainen kaipaa apua kiihottumiseen, erilaiset klitoriskiihottimet voivat olla hyviä. Jos miehellä on vaikeuksia erektion keston kanssa, penisrengas voi auttaa.

9. Miten seksin saa sujumaan uuden kumppanin kanssa?

Uuden kumppanin kanssa eka kerta on eka kerta, vaikka itsellä tai molemmilla olisi paljonkin elämänkokemusta. Vaikka olisi kuinka innoissaan tahansa, voi jännittää, ja jännitys vaikuttaa sekä kehon toimintoihin että mieleen.

Armollisuus ja avoin keskustelu auttavat jännitykseen. Seksistä keskustelemisen voi aloittaa tunnustellen, kaikkea ei tarvitse puhua halki yhdessä yössä. Alussa kannattaa keskittyä tutustumaan kumppaniin ja auttaa häntä tutustumaan itseen.

10. Loppuuko seksi sairasteluun?

Vakava sairastuminen voi laittaa seksin tauolle tai muuttaa sitä, mutta ei vääjäämättä huonompaan suuntaan. Tapa toteuttaa seksiä sairastumisen jälkeen monesti muuttuu. Jotain jää pois, mutta jotain voi tulla tilalle.

Osa löytää itsestään sairastumisen jälkeen uutta rohkeutta kokeilla eri asioita, ja seksistä voi tulla vähemmän yhdyntäkeskeistä.

Asiantuntijana erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen. Elina käsittelee muun muassa ikääntyvien seksuaalisuutta Hormonihyrrä-podcastissaan, joka on ­Soundcloud-julkaisupalvelussa.

Juttu on julkaistu Anna-lehden numerossa 29/2020. 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1738

Trending Articles