Lasillinen valkoviiniä lounaalla, siiderituoppi kesäterasilla ja saunan jälkeinen olut kotisohvalla. Jos sama toistuu useampana päivänä viikossa, naisen alkoholinkäyttö nousee helposti kohtalaisen tai jopa korkean riskin tasolle. Tällöin alkoholinkäyttö on jo terveydelle haitallista.
Jos alkoholinkäytöstä on tullut tapa, siitä ei välttämättä ole helppo luopua. Juomisen vähentäminen kuitenkin kannattaa, jotta alkoholin nauttimisesta ei pääse syntymään suurempaa ongelmaa. Kun alkoholia käyttää kohtuudella tai sen käytöstä luopuu kokonaan, arkea myös jaksaa paremmin.
Listasimme seitsemän keinoa, joiden avulla alkoholinkäytöstä vieroittuminen onnistuu.
1. Päätä, miten vähennät
Päätä ensin, millä tavalla haluat vähentää alkoholinkäyttöäsi. Hyvä ja helpoin tapa on aloittaa raitis jakso, jonka aikana kieltäydyt alkoholista täysin. Kehosi ja mielesi puhdistuvat, kun olet vähintään kaksi viikkoa ilman alkoholia. Samalla huomaat myös, kuinka suurta osaa alkoholi näyttelee elämässäsi. Raittiin jakson jälkeen voit aloittaa kohtuukäytön opettelun tai jatkaa elämääsi kokonaan ilman alkoholia.
Toinen vaihtoehto on vähentää juomista asteittain, kunnes alkoholinkäyttösi on haluamallasi tasolla. Voit aloittaa esimerkiksi niin, että juot päivässä yhden alkoholiannoksen vähemmän kuin sinulla on ollut viime aikoina tapana. Jatka määrän vähentämistä, kunnes olet päässyt tavoitteeseesi.
Kolmas vaihtoehto on vähentää juomista saman tien reilusti, mutta jatkaa alkoholinkäyttöä hallitusti. Huolehdi, ettei alkoholinkäyttö ala vähitellen palautua samalle tasolle, jolta vähentämisen aloitit.
2. Mieti, miksi juot
Jotta alkoholinkäytön vähentäminen onnistuu, kannattaa pohtia sitä, miksi ylipäätään juo.
Auttaako lasillinen viiniä sinua rentoutumaan pitkän päivän päätteeksi? Tai tekeekö alkoholi sinusta omasta mielestäsi iloisemman? Mieti, mistä muista asioista voisit saada samoja hyötyjä. Jättäisitkö viinipullon kaapppiin ja lähtisit sen sijaan jumppatunnille tai sieniretkelle?
Jos taas juot siksi, että nukahtaisit helpommin, teet oikeastaan itsellesi karhunpalveluksen. Usein alkoholi häiritsee unirytmiä: pienikin määrä alkoholia voi huonontaa unen laatua.
Murheisiinsa ei myöskään ole järkevää juoda. Alkoholi ei ratkaise ongelmia vaan voi päinvastoin pahentaa niitä.
3. Tsemppaa itseäsi hyödyillä
Alkoholinkäytön vähentämisellä on monia positiviisia puolia. Kun juot vähemmän, olet virkeämpi, kehosi ja mielesi voi paremmin ja ihmissuhteesi saattavat kohentua. Vähennät myös sairauksien ja tapaturmien riskiä. Painonhallinta on helpompaa, vastustuskykysi on parempi, nukut levollisemmin ja olet töissä tuotteliaampi. Kun et juo, jaksat lisäksi harrastaa liikuntaa ja saat liikunnasta enemmän tehoja ja hyötyjä irti.
4. Juo vettä ja syö terveellisesti
Jos mielesi tekee kuumana kesäpäivänä viileää olutta, sinulla saattaa oikeasti olla vain jano. Juo siis lasillinen vettä tai nauti alkoholiton virvoitusjuoma. Älä pidä alkoholia janojuomana. Jos taas tapanasi on ollut nauttia päivällisen yhteydessä lasillinen viiniä, mikset vaihtaisi sitä alkoholittomaan versioon?
Kiinnitä huomiota myös syömiseesi. Syö säännöllisesti ja terveellisesti, niin jaksat paremmin etkä yritä piristää itseäsi alkoholilla.
5. Pidä itsesi toimeliaana
On olemassa muutakin tekemistä kuin viettää iltaa alkoholia lipittäen. Joogaa, lähde pyöräilemään tai käy elokuvissa. Kun pidät itsesi toimeliaana, ei turhalle alkoholinkäytölle edes jää aikaa.
6. Jos juot, juo harkiten
Jos haluat käyttää alkoholia kohtuudella mutta pelkäät lipsuvasi takaisin riskikäytön rajoille, päätä aina etukäteen, kuinka paljon juot. Juo myös juomasi mahdollisimman hitaasti ja nauti pienempiä annoksia, niin tulet helposti juoneeksi vähemmän.
Älä hanki kotiisi viinitonkkaa tai täytä jääkaappia ylimääräisillä juomilla. Näin vältyt houkutuksilta etkä tule edes vahingossa juoneeksi liikaa.
Älä myöskään juo päivittäin, vaan pidä vähintään yksi alkoholiton päivä viikossa. Mikset saman tien viettäisi joka kuukaudessa yhden viikon täysin ilman alkoholia?
Jos alkoholinkäyttösi joskus lipsuu yli rajojen, se ei ole maailmanloppu. Pyri olemaan tällaisen päivän jälkeen ainakin pari päivää ilman alkoholia, jotta elimistösi ehtii palautua alkoholin aiheuttamasta rasituksesta.
7. Kerro aikeistasi muille
Kun läheisesi tietävät, että olet päättänyt vähentää alkoholinkäyttöäsi, he osaavat tukea sinua tavoitteessasi. Esimerkiksi akoholista kieltäytyminen voi olla helpompaa, jos läheisesi ovat tukenasi.
Varaudu kuitenkin tilanteisiin, joissa joudut olemaan yksin vahvana. Mieti jo etukäteen, miten kieltäydyt sinulle tarjottavista juomista. ”Ei kiitos” riittää – kieltäytymistään ei tarvitse sen kummemmin selitellä. Jos kieltäytyminen kuitenkin tuntuu sosiaalisesti epämukavalta, voit sanoa, että sinun täytyy olla vielä illalla ajokunnossa tai että haluat päästä seuraavana päivänä kuntoilemaan.
+ Varaudu takapakkeihin ja hae tarvittaessa ammattiapua
Juomisen vähentäminen tai lopettaminen voi olla alussa hankalaa. Älä anna periksi, sillä usein jo parin viikon jälkeen helpottaa. Jos kuitenkin retkahdat juomaan liikaa, pohdi, mistä retkahdus johtui ja miten vastaavan voisi tulevaisuudessa estää.
Mikäli juomisen vähentäminen tuntuu todella vaikealta, muista, että ammattiapua on saatavilla. Ota yhteyttä terveyskeskukseen, työterveyshuoltoon tai a-klinikkaan.
Milloin juon liikaa?
Naisten riskitasot
- Vähäisen riskin taso: enintään 1 annos* päivässä
- Kohtalaisen riskin taso: jatkuvasti yli 7 annosta viikossa
- Korkean riskin taso: viikossa 12–16 annosta tai enemmän
Miesten riskitasot
- Vähäisen riskin taso: enintään 2 annosta päivässä
- Kohtalaisen riskin taso: jatkuvasti yli 14 annosta viikossa
- Korkean riskin taso: viikossa 23–24 annosta tai enemmän
*1 annos on esimerkiksi 12 cl viiniä tai 0,33 tölkki keskiolutta.
Lähteet: THL, Päihdelinkki, Mielenterveystalo
Lue myös:
Juotko tietämättäsi liikaa? Nämä merkit paljastavat vaarallisen tissuttelun
Parhaat alkoholittomat juhlajuomat kesän juhliin
The post Tissuttelitko lomalla liikaa? – 7 vinkkiä alkoholinkäytön vähentämiseen appeared first on Anna.fi.