1. Käytä ensiapuna jogurttia, yrttejä ja hunajaa
Luonnonjogurtti ja rahka viilentävät ärtynyttä ihoa. Levitä iholle ohut kerros jogurttia, anna vaikuttaa 15 minuuttia ja huuhtele iho puhtaaksi viileällä vedellä.
Ei ole varmaa, johtuuko jogurtin rauhoittava vaikutus maitohappobakteereista vai yksinkertaisesti siitä, että jugurtti on viileää. Viilentävää vaikutusta voi tehostaa sekoittamalla maitotuotteeseen minttua, kurkkua, laventelia tai kamomillaa.
Myös antibakteerinen hunaja voi nopeuttaa ihon parantumista. Sekoita hunaja jogurttiin tai sivele sellaisenaan iholle.
2. Ota tulehduskipulääkettä tai kortisonia
Palaneessa ihossa on tulehdusreaktio. Ihon punoitusta ja arkuutta voi lievittää tulehduskipulääkkeillä, kuten ibuprofeenilla. Iholle voi sivellä myös mietoa hydrokortisonivoidetta 2–3 kertaa päivässä.
Jos iho on todella turvonnut, kyypakkauksen kortisoni helpottaa oloa. Annostus on aikuiselle sama kuin ampiaisenpistossa eli kaikki kolme tablettia kerralla.
Lue myös: Särkylääkkeiden turvallinen käyttö – näin paljon voit ottaa kipulääkettä kerralla
Mene lääkäriin, jos:
- Sinulle nousee yli 38 asteen kuume
- kärsit vilunväristyksistä
- vaatteiden kosketus ja makaaminen aiheuttavat sietämätöntä kipua
- rakkuloita nousee laajalle alueelle, esimerkiksi koko selkä on niitä täynnä
- olet koko ajan janoinen, eikä virtsaa erity, vaikka juot
- olet pahoinvoiva ja sekava
- iho haavautuu tai märkii.
Lähde: WebMD
3. Rauhoita jomotusta viileällä, älä jääkylmällä
Viilentävä haude helpottaa ihon kuumotusta ja jomotusta. Kostuta pehmeä pyyhe viileään veteen ja pidä haudetta palaneen kohdan päällä.
Älä viilennä palanutta ihoa jääpaloilla, sillä ne ovat liian kylmiä ja voivat pahentaa kipua. Jos haluat käyttää jäitä tai pakastimessa säilytettävää geelipussia, kääri ne aina pyyhkeeseen.
4. Kosteuta ihoa sisäisesti juomalla
Jos olet makoillut auringossa pitkään, voit kärsiä palaneen ihon lisäksi nestehukasta. Sen oireita ovat päänsärky, väsymys ja heikotus.
Juo runsaasti vettä, sillä se nesteyttää elimistöä ja nopeuttaa vaurioituneen ihon uusiutumista. Vältä alkoholia, joka kuivattaa kehoa ja pahentaa nestehukan oireita.
Lue myös: Kuinka paljon vettä pitää juoda päivässä ja miten se onnistuu? Jutta Gustafsberg kertoo
5. Älä kuori ihoa tai puhko rakkuloita
Pahasti palanut iho voi kesiä, ja ihoon voi nousta rakkuloita. Älä revi hilseilevää ihoa äläkä puhko rakkuloita, ettei iho tulehdu pahemmin. Älä käytä kuorinta-aineita tai pesusientä ennen kuin iho on täysin parantunut.
Jos puhjenneet rakkulat alkavat märkiä tai haavautua, iho pitää näyttää lääkärille. Pahat palovammat voidaan suojata haavasidoksella, jotta vaatteet eivät tartu haavautuneeseen ihoon ja revi sitä rikki.
6. Vältä saunaa ja vahvoja hajusteita
Saunaan kannattaa mennä vasta sitten, kun iho on parantunut. Myös suolainen merivesi, uima-altaan kloorivesi, hajusteet ja väriaineet voivat saada ihon kirvelemään.
Valele palanutta ihoa hailakan viileällä vedellä ja rasvaa iho aina pesun jälkeen. Käytä hajustamattomia perusvoiteita. Älä suihkuta palaneelle alueelle hajuvettä tai deodoranttia.
Rauhoittaviakin eteerisiä öljyjä kannattaa välttää. Esimerkiksi teepuu- ja minttuöljy ovat niin voimakkaita, että ne voivat saada palaneen ihon kihelmöimään kivuliaasti.
7. Hillitse tulehdusta kauralla ja teellä
Kauran sisältämän avenantramidi-antioksidantin uskotaan hillitsevän kehon sisäisiä ja ulkoisia tulehduksia. Viileä kaurakylpy voi nopeuttaa ihon toipumista. Sekoita pari desiä kaurahiutaleita haaleaan veteen. Kylve puoli tuntia ja painele iho kuivaksi pyyhkeellä.
Voit liuottaa kauraveteen myös pari pussia mustaa teetä, jonka tanniinien uskotaan rauhoittavan ihoa. Kostean teepusiin voi painaa myös hauteeksi palaneen kohdan päälle.
8. Sivele iholle parantavaa aloe vera -geeliä
Aloe vera -kasvilla on tulehdusta hillitseviä, antimikrobisia ja immuunijärjestelmää tehostavia vaikutuksia. Viilentävä aloe vera -geeli rauhoittaa ihoa ja nopeuttaa sen parantumista.
Jos iho alkaa märkiä tai haavautua, pelkkä aloe-voide ei kuitenkaan riitä lääkkeeksi vaan vammat pitää tutkituttaa lääkärissä.
9. Kokeile elvyttävää e-vitamiinia
Antioksidanttinen e-vitamiini suojaa ihoa vaurioilta. Se vähentää kuivuutta ja hilseilyä ja nopeuttaa ihovammojen parantumista. Aurinkosuojavoiteissa ja after sun -tuotteissa on e-vitamiinia, ja palaneelle iholle voi levittää apteekin vahvempaa e-vitamiinivoidetta.
10. Testaa lievään kesimiseen soodaa ja etikkaa
Ruokasooda ja omenaviinietikka ovat vanhan kansan ihmeaineita, joiden uskotaan rauhoittavan ja puhdistavan ärtynyttä ihoa.
Kokeile kesivän ihon pehmentämiseen laimeaa etikka- tai soodakylpyä. Aineita pitää annostella maltilla. Riittää, kun sekoitat ammeelliseen vettä kupillisen etikkaa tai puolisen desiä ruokasoodaa. Voit myös kastaa pyyhkeen laimeaan etikka- tai soodaveteen ja hautoa ihoa kostealla kankaalla.
Todisteet soodan ja etikan lääketieteellisistä vaikutuksista ovat ristiriitaisia, vaikka moni kertookin saaneensa niistä apua kutinaan. Laimentamaton ruokasooda ja etikka voivat ärsyttää pahasti palanutta ihoa. Perinneniksejä kannattaakin kokeilla vasta, kun punoitus on talttunut ja iho on normaalin värinen, mutta kuiva.
Lähteet: Avainapteekit, MedicineNet, Terveyskirjasto, WebMD, Yliopiston apteekki
Lue myös:
Auringon vaarat – näin suojaudut oikein uv-säteilyltä
10 kysymystä aurinkoihottumasta
Suojaa iho auringolta – näin otat aurinkoa turvallisesti
The post Paloiko iho auringossa? 10 helppoa vinkkiä auringonpolttamien hoitoon appeared first on Anna.fi.