Hektinen arki, jatkuva kiire ja ajanpuute ovat merkittäviä stressin lisääjiä. Hetkessä eläminen ei ole aina helppoa, mutta sitä voi harjoitella– esimerkiksi meditaatio metsässä on siihen oiva keino.
Kokosimme Jarko Taivasmaan Metsässä-kirjasta viisi seisomameditaatioharjoitusta, jotka onnistuvat parhaiten tasaisella ja turvallisella, luonnon alustalla. Harjoitukset auttavat sinua löytämään kehotietoisuuden ja tarttumaan koko olemuksellasi nykyhetkeen.
1. Meditaatio metsässä – orientoidu nykyhetkeen, taivaaseen ja maahan
Seisomameditaatio aloitetaan orientoitumisella, jonka aikana etsitään oikea asento, rentoudutaan ja opetellaan kiinnittämään huomio maahan sekä taivaaseen.
Kun olet oppinut tekemään orientaation oikein, siihen ei mene aikaa kuin muutama sekunti.
Taivas-maaorientaatio:
Aloita seisomameditaatio hartioiden levyisestä tai hieman leveämmästä asennosta. Varmista, että seisot mahdollisimman tasaisella ja turvallisella alustalla.
Koukista hieman polviasi, sulje silmäsi ja anna kehosi pikkuhiljaa rentoutua.
Kiinnitä huomio siihen, että rentoutat kasvosi, hartiasi, vatsasi ja lantiosi. Salli sisäisten jännitysten ja ”nyrkkien” avautua. Pian kehosi hengittää aivan itse.
Huomio maahan:
Orientaation jälkeen kiinnitä huomio jalkapohjiisi. Tiedosta, että allasi on maa – alusta, joka on kehoasi pysyvämpi, kiinteämpi ja vakaampi. Anna maalle lupa kannatella itseäsi.
Huomio taivaaseen:
Anna huomion lipua päälaellesi. Tiedosta, että yläpuolellasi on sinua kevyempi ja hienovaraisempi taivas. Tunne sen laajuus ylläsi.
Taivaan ja maan välissä lepääminen:
Kun olet tiedostanut sekä vartaloasi vakaasti kannattalevan maan että yläpuolellasi laajenevan taivaan, kokeile kiinnittää huomiosi niihin molempiin. Tunne maan jykevyys allasi ja taivaan keveys ylläsi. Tiedosta, että sinä olet vain pieni olento näiden kahden valtavan suuren ja äärettömän kappaleen välissä. Anna maan ja taivaan kannatella sinua.
2. Avaudu taivaalle, luonnolle ja maalle
Ota hyvä asento, koukista polvet ja aloita orientoituminen meditaatiohetkeen. Voit pitää silmäsi joko auki tai kiinni oman mielesi mukaan.
Keskitä huomiosi hengitykseen. Voit laskea hengityksiä tavalla, joka tuntuu sinulle luontevalta. Avaudu kuvien tavoin maalle, taivaalle ja luonnolle. Voit toistaa vaiheet esimerkiksi 20-100 kertaa.
Meditaatio ei saa tehdä kipeää, mutta pieni epämukavuus ankkuroi kehon tähän hetkeen.
3. Seisomameditaatio
Edellinen harjoitus on hyvä päättää rentoon seisomameditaatioon, joka voi kestää useampia minuutteja.
Meditaation asento on yksinkertainen: Seiso tasaisella alustalla rennosti. Anna käsien roikkua vapaasti maata kohti.
4. Kaislana meren rannalla
Kaislana meren rannalla -harjoitus tehdään erityisen tukevalla alustalla. Aloita harjoitus laittamalla jalat täysin yhteen ja koukista polvesi.
Sulje seuraavaksi silmäsi ja rentoudu. Anna kehon keinua hiljalleen – ajattele itsesi meressä huljuvana kaislana. Ole kuin toisen voiman liikuteltavana.
Jos sinusta tuntuu, että liikut liikaa, aseta jalkasi siten, että niiden väliin jää 5–10 senttimetrin rako.
5. Päätös
Harjoitusten lopuksi on hyvä hengitellä kädet alavatsan päällä sekä silmät kiinni että auki. Näin voit antaa itsellesi merkin harjoitusten päättymisestä.
Lähde: Taivasmaa, Jarko 2019: Metsässä. Otava
Lue myös:
Filosofi Maija-Riitta Ollila: ”Meditoimalla saan itseni huikeaan onnellisuuden tilaan”
Harhaileeko mieli? Sovelletun rentoutuksen avulla opit rentoutumaan alle minuutissa – missä vain