Painoindeksin avulla voit arvioida pituuden ja painon välistä suhdetta.
Aikuisella ihmisellä, jonka pituus ei enää muutu, painoindeksi kuvaa painon muutosta. Jos painoa tulee lisää, siitä on yleensä vähintään kaksi kolmasosaa rasvaa ja parhaimmillaan yksi kolmasosaa lihasta.
Painoindeksillä on vahva yhteys kehon rasvakudoksen määrään, mutta painoindeksi ei ole elimistön rasvan mittari. Ihmisen paino koostuu muun muassa luusta, lihaksesta ja rasvasta. Painoindeksi on näiden kolmen kudoksen summan mittari, eli se ei kuvasta esimerkiksi sitä, paljonko kehossa on rasvaa suhteessa lihaksiin.
Painoindeksi on jatkumo, jonka vuoksi tulokset ovat suuntaa antavia.
Painoindeksin rajat
18-24,9 normaali paino
25-29,9 ylipaino
30-34,9 lihavuus
35-39,0 vaikea lihavuus
40 tai yli sairaalloinen lihavuus
Laske oma painoindeksisi
5 faktaa painoindeksistä
- Kehon painoindeksi on paino jaettuna pituuden neliöllä.
- Painoindeksi 25 on kansainvälisesti sovittu ylipainon raja-arvo, koska sen ylittyminen lisää tutkimusten mukaan useiden sairauksien vaaraa. Painoindeksi 30 on kansainvälisesti hyväksytty lihavuuden raja-arvo, jonka yläpuolella sairastuvuusriski on selvästi suurentunut.
- Painoindeksiä on kritisoitu siitä, että se ei sovi lihavuuden arviointiin esimerkiksi lihaksikkailla henkilöillä tai että sen mukaan henkilö voi olla normaalipainoinen, vaikka hänellä olisi vyötärölihavuutta ja suuri rasvaprosentti.
- Painoindeksin kehitti belgialainen Adolphe Quételet 1800-luvulla.
- Huom! Painoindeksilaskurimme kartoittaa liikapainoa. Painoindeksi voi myös viitata normaalia alhaisempaan painoon tai alipainoon.