Kertakäyttöisistä kuukautissuojista syntyy paljon roskaa, ja niihin kuluu rahaa joka kuukausi. Siksi moni vannookin käytännöllisen kuukupin nimeen. Luonnon ja lompakon säästämiseksi on ollut jo pitkään tarjolla myös kestositeitä, jotka valmistetaan kankaasta ja pestään käyttökertojen välissä.
Jos kumpikaan vaihtoehdoista ei tunnu omalta, on kestokuukautissuojien joukkoon aivan viime vuosina tullut uusi vaihtoehto: kuukautispöksyt! Kuukautishousut eivät kuitenkaan ole tehneet läpimurtoa Suomessa – ainakaan vielä. Itse testasin housuja ja olen vakuuttunut niiden käytännöllisyydestä ja ennen kaikkea mukavuudesta.
Mitkä ovat kuukautispöksyt?
Kuukautishousuja löytyy usealta ulkomaiselta valmistajalta. Tätä juttua varten alushousut tilattiin brändiltä, joka lupaa housujensa vastaavan kahden tamponin imukykyä.
Tilaamieni pöksyjen haaraosassa on neljä kerrosta kangasta. Päällimmäinen kerros on puuvillaa, joka imee kosteutta ja tuntuu miellyttävältä. Toinen kerros on antimikrobista kangasta, joka torjuu hajuja ja bakteereja. Kolmas kerros on erityisen imukykyinen ja neljäs ehkäisee ohivuodot.
Jos kuukautisvuoto on niukka tai keskimääräinen, voi näillä housuilla korvata muut kuukautissuojat. Jos kuukautiset ovat runsaat, niitä voi käyttää tamponin tai kuukupin kanssa.
Malleja löytyy stringeistä boksereihin ja jopa treenivaatteisiin. Housut pestään muun pyykin joukossa pesukoneessa. Ne suositellaan kuitenkin huuhtelemaan heti käytön jälkeen ennen varsinaista pesua.
Miltä ne tuntuvat?
Kuukautispöksyt kolahtavat postiluukustani juuri samana päivänä kuin kuukautiseni alkavat. Olen lähdössä koko päiväksi kaupungille ja vedän jännityksellä housut jalkaani. Ne istuvat todella hyvin ja näyttävät aivan tavallisilta alushousuilta.
Pelkään etukäteen, että kostuessaan housut alkavat tuntua painavilta vaipoilta. Mietin myös, tuntuvatko ne samalta kuin siteet, joiden käytöstä en pidä ollenkaan. Pakkaan laukkuun varapikkarit ja tamponeja ja unohdan koko asian moneksi tunniksi.
Olen kirpputorilla, kun housuihin yhtäkkiä lurahtaa. Koska olen käyttänyt vuosia kuukuppia, tunne on hyvin epämiellyttävä. Tuntuu kuin ei olisi mitään suojaa, joten on pakko päästä vessaan tarkistamaan tilanne.
Kun lopulta pääsen kurkkaamaan housuihini, olen hieman hämmentynyt. En näe mustissa alushousuissa juuri mitään. Pikkarit ovat melkein täysin kuivat ja pysyvät sellaisina myös koko päivän. Ne eivät hiosta ollenkaan kuten siteet. Vaihdan housut vasta myöhään illalla, kun menen nukkumaan.
Plussat ja miinukset
+ Todella mukavat, tuntuvat tavallisilta alushousuilta.
+ Ekologiset: housuja voi käyttää uudestaan ja uudestaan.
+ Hygieeniset: housut imevät kosteuden eivätkä haise.
+ Käytännölliset: vaihdan housut yhtä usein kuin tavallisetkin alushousut enkä tarvitse muita kuukautissuojia.
+ Kivan näköiset: tilaamissani malleissa on pitsireunukset.
– Housuja ei saa ainakaan tällä hetkellä tilattua Suomesta.
– Housut maksavat 20–30 euroa, mikä ei ole paljon verrattuna siihen summaan, joka kertakäyttöisiin suojiin kuluu esimerkiksi vuoden aikana. Housuja kuitenkin pitää tilata useammat, jos niitä haluaa käyttää koko kuukautisten ajan. Lisäksi ulkomailta tilattaessa hinnan päälle tulevat postikulut ja mahdolliset tullimaksut.
– Jos kuukautiset ovat runsaat, housut eivät välttämättä riitä pelkästään imemään vuotoa.
Mistä kaikkialta kuukautishousuja saa?
Tätä juttua varten alushousut tilattiin THINX-nimiseltä brändiltä. Muita kuukautishousujen valmistajia ovat esimerkiksi australialainen Modibodi, brittiläinen WUKA sekä amerikkalaiset PantyProp, Dear Kate ja Knix. Nämä merkit lupaavat, että heidän alusvaatteillaan voi korvata muut kuukautissuojat.
Lisäksi markkinoilla on kuukautispöksyjä, joita voi käyttää tamponin tai kuukupin kanssa. Tällaisia ovat muun muassa Lalipanties, joita saa tilattua myös Suomesta, sekä amerikkalainen Anigan.