Parkinsonin tauti alkaa vaivihkaa ja etenee hitaasti. Kyseessä on liikehäiriösairaus, joka alkaa useimmiten 50–70 vuoden iässä. Joskus tauti voi alkaa myös nuoremmalla iällä. Taudin syytä ei vielä tunneta.
Parkinsonin tauti tunnistetaan sen oireiden perusteella, sillä sairaus ei näy verikokeissa tai magneettikuvissa. Mitä aikaisemmin tauti diagnosoidaan, sitä paremmin oireiden etenemistä pystytään hidastamaan.
Taudin varhaisia oireita voi olla hankalaa huomata ja yhdistää sairauteen, etenkin jos oireita ilmaantuu satunnaisesti. Listasimme kymmenen oiretta, jotka voivat kertoa Parkinsonin taudista. Yhdestä yksittäisestä oireesta ei ole syytä huolestua, mutta jos useampia oireita ilmenee, kannattaa varata aika lääkärin vastaanotolle.
1. Käsien vapina
Kädet voivat vapista muun muassa jännityksen tai raskaan harjoittelun vuoksi, mikä on täysin normaalia. Jos käsien tai sormien hallitsematonta vapinaa sen sijaan esiintyy lepotilassa, kyse voi olla Parkinsonin taudista.
Vapina on ensimmäinen oire noin 75 prosentilla Parkinsonia sairastavista. Sitä ilmenee aluksi vain toisella puolella kehoa, ja usein vapina on ajoittaista. Vapina alkaa tyypillisesti sormista.
2. Käsialan pienentyminen
Käsialan muuttuminen selvästi aiempaa pienemmäksi on yleistä Parkinsonin taudissa. Syynä on sairauteen liittyvä lihastoiminnan hidastuminen.
3. Hajuaistin heikentyminen
Jos ihminen ei enää haista kunnolla ruokia, kuten banaania, suolakurkkuja tai lakritsia, syynä voi olla Parkinson.
Hajuaistin heikkeminen on yleinen Parkinsonin taudin varhainen oire. Se voi alkaa jopa vuosia ennen liikeoireita, kuten käsien vapinaa. Hajuaisti ei yleensä häviä kokonaan, mutta hajut ja tuoksut muuttuvat laimeiksi.
4. Hidasliikkeisyys
On normaalia, että liikkuminen on aamuisin hieman hidasta, mutta jos hidasliikkeisyys vaivaa pitkin päivää, kyse voi olla Parkinsonin taudista.
Liikkeiden hidastuminen on yksi Parkinsonin taudin pääoireista. Tuolilta nousemista voi tulla vaikeaa, kävely voi muuttua verkkaiseksi ja kädet eivät välttämättä enää liiku normaalisi kävelyn tahdissa.
5. Jäykkyys
Parkinsonin tautiin liittyy lihasjäykkyyttä. Sen voi huomata esimerkiksi takkia pukiessa tai selkää pestessä.
Taudin alkuvaiheessa lihasjäykkyys on tyypillisesti toispuoleista, ja sitä ilmenee esimerkiksi hartioissa tai lonkissa. Jäykkyyteen voi liittyä lihaskipua.
6. Liikkuminen nukkuessa
Jokaisella on silloin tällöin öitä, jolloin unissaan kääntyilee ja pyörii tavallista enemmän. Usein toistuva yöllinen potkiminen, heittelehtiminen ja käsien huitominen voivat kuitenkin olla Parkinsonin taudin varhaisia oireita ja ennakoida taudin puhkeamista. Liikehtiminen voi olla hyvin rajua, ja nukkuva saattaa myös huutaa.
Oireilua kutsutaan REM-unen aikaiseksi käytöshäiriöksi. Sitä esiintyy enemmän miehillä kuin naisilla.
7. Ilmeettömyys
Parkinsonin tauti voi näkyä kasvojen ilmeiden vähentymisenä. Vaikka ihminen olisi iloinen, hän saattaa näyttää kivikasvoiselta.
Ilmeettömyys liittyy lihastoiminnan hidastumiseen, ja sitä voi esiintyä jo taudin varhaisessa vaihessa.
8. Ummetus
Ummetus on hyvin yleistä Parkinsonin tautia sairastavilla. Parkinsonin tauti vahingoittaa suoliston seinämän hermosäikeitä, minkä vuoksi suoli laiskistuu.
Ummetusta voi alkaa esiintyä jo vuosia ennen kuin liikehäiriöt ilmaantuvat.
9. Ryhdin huonontuminen
Jos ihminen ei enää seiso yhtä suorassa kuin ennen vaan on alkanut taipua kumaraan, syynä voi olla Parkinson.
Ryhti ei huonone yhdessä yössä vaan muutos tapahtuu vähitellen. Siksi siihen ei välttämättä tule kiinnitettyä huomiota.
10. Äänen muuttuminen
Parkinsonin tauti voi hidastaa puhetta. Tauti saa kielen ja nielun lihakset toimimaan hitaammin ja kankeammin kuin ennen.
Alkuvaiheessa parkinsonpotilaan ääni voi muuttua hiljaisemmaksi tai käheäksi. Taudin ollessa pitkällä puheesta saattaa tulla puuroutuvaa ja epäselvää.
Mitä voin tehdä, jos epäilen Parkinsonin tautia?
Parkinsonin tautia epäiltäessä on syytä hakeutua lääkäriin. Lääkäri tekee diagnoosin oireiden, haastattelun ja neurologisen tutkimuksen perusteella. Tauti on todennäköinen, jos ihmisellä on kaksi kolmesta pääoireesta, joita ovat lepovapina, liikkeiden hidastuminen ja lihasjäykkyys.
Parkinsonin tautiin ei ole parantavaa hoitoa, mutta sen oireita voidaan pitää kurissa lääkehoidolla. Lisäksi ihminen voi pitää itsestään huolta säännöllisellä liikunnalla.
Erityisesti tasapainoa vahvistavasta ja lihaskuntoa lisäävästä harjoittelusta on hyötyä. Myös fysioterapiasta, toimintaterapiasta ja puheterapiasta voi olla parkinsonpotilaalle apua.
Lähteet: Healthline, Parkinson’s Foundation, Suomen Parkinsonsäätiö, Terveyskirjasto, Terveyskylä