1. Miten selvitä aamuun, kun tulehdus puhkeaa yöllä, pissassa on verta eikä lääkkeitä saa mistään?
Jatkuva pissahädän tunne ja siitä aiheutuva vessassa juokseminen sekä virtsatessa tuntuva kirvely ovat tavallisia virtsatietulehduksen oireita. Mutta niin on verikin, eli sitä ei tarvitse pelästyä. Ärhäkässä tulehduksessa virtsateiden limakalvot rikkoutuvat ja vuotavat verta.
Jos oireet alkavat yöaikaan, ensiavuksi kannattaa juoda paljon vettä – siitäkin huolimatta, että sen jälkeen saa rampata vessassa entistä tiheämpään. Vesi huuhtelee rakkoa ja laimentaa virtsan bakteeripitoisuutta. Ilman reseptiä saatava ibuprofeeni helpottaa mahdollista alavatsakipua.
2. Saako reseptin puhelimessa?
Jos oireet sopivat virtsatietulehdukseen ja nainen on terve, lääkäri voi määrätä antibioottikuurin puhelinhaastattelussa tai chatissa saamiensa tietojen perusteella.
Gynekologiset tulehdukset, tietyt sukupuolitaudit ja munuaisaltaan tulehdus oireilevat samalla tapaa. Niihin liittyy muitakin oireita, kuten selkäkipu, kuume, emätinvuoto ja -kipu, ja niiden takia on syytä mennä lääkärin vastaanotolle, antaa virtsanäyte ja teettää laboratoriokokeita.
Lääkäriin pitäisi mennä, jos virtsatietulehdus on kestänyt viikon. Virtsatietulehdus ei ole vaarallinen, mutta sen verran ikävä vaiva se on, että tuskin kukaan sinnittelee sen kanssa niin pitkään.
3. Auttaisiko alushousujen vaihto väljempiin?
Virtsatietulehduksen aiheuttajat ovat lähes aina elimistöön kuuluvia, normaaleja suolistobakteereita – useimmiten se on E. coli -bakteeri. Tiukasti välilihan alueelle osuvat stringit periaatteessa saattavat edesauttaa bakteereiden kulkua virtsaputken suulle.
Alushousuvalinnasta ei ole virallisia suosituksia, mutta toistuvissa tulehduksissa voi kokeilla, auttaisiko alushousujen vaihto perinteisiin puuvillapöksyihin.
4. Miten estää seksiin liittyvä pissatulehdus?
Joillakin naisilla yhdyntä laukaisee virtsatietulehduksen. Näin käy tyypillisesti uuden suhteen alussa, kun suhde on kiihkeimmillään. Yhdynnässä penis hankaa virtsaputken suuta ja siirtää naisen omia bakteereita välilihan alueelta virtsaputkea kohti.
Virtsatietulehduksia voi koettaa välttää käymällä pissalla ennen ja jälkeen yhdynnän. Pessaarin ja ehkäisyvaahdon käyttö voi lisätä toistuvia tulehduksia.
Anaaliseksin jälkeen kumppanin pitää ehdottomasti käydä pesulla ennen kuin seksi jatkuu emätinyhdynnällä, tai muuten nainen saa virtsatietulehduksen lisäksi äkkiä emätintulehduksen.
5. Pitäisikö pesutottumuksia muuttaa?
Alapään hapan pH suojaa tulehduksilta. Suihkuttelu kahdesti päivässä pelkällä vedellä riittää. Vedellä ja pesuaineilla lutraaminen muuttaa bakteerikantaa, ärsyttää ja kuivattaa limakalvoja ja herkistää ne tulehduksille.
Myös jatkuva pikkuhousunsuojien käyttö voi muuttaa olosuhteet tulehduksille otollisiksi. Pikkuhousunsuojat hautovat ja imevät kosteutta. Ne eivät välttämättä lisää virtsatietulehduksia, ikäviä emätintulehduksia kyllä.
Jos virtsatietulehduksia on usein, kannattaa tarkistaa, että pyyhkii pissaamisen jälkeen edestä taakse, jolloin välttää alapään bakteereiden siirtymisen virtsaputkeen. Ulostamisen jälkeen kannattaa suihkuttaa vedellä välilihaan mahdollisesti jääneet bakteerit pois.
Vastoin yleistä uskomusta kylmä uimavesi tai kylmettyminen ei aiheuta virtsatietulehdusta.
6. Voiko ravintoaineilla tai ruokailutottumuksilla ehkäistä tulehduksia?
Karpalo sisältää yhdisteitä, jotka estävät E. coli -bakteereiden tarttumista virtsateiden limakalvoille. Aamuin illoin juodusta karpalomehusta voi olla apua paitsi tulehdusten ehkäisyssä myös niiden hoidossa. Runsaasta C-vitamiinin saannista voi olla hyötyä.
Ei ole tieteellisesti todistettu, että vatsan toiminnasta huolehtiminen ja ummetuksen ehkäisy tehoaisivat. Jos joutuu pakertamaan pytyllä, välilihan alueelle saattaa päästä tavallista enemmän bakteereita. Kuitupitoinen ravinto pitää suolen toiminnassa.
Lue myös: 7 tehokasta kotikonstia virtsatietulehduksen oireiden hoitoon
7. Mikä auttaa vaihdevuosissa virtsatietulehduksiin?
Vaihdevuosissa estrogeenin vähyys ohentaa limakalvoja paitsi emättimessä myös alemmissa virtsateissä. Hauraat ja ohuet limakalvot ovat alttiita tulehduksille, sillä niiden puolustuskyky tulehdusten aiheuttajia kohtaan ei ole entisensä. Tämä on onneksi helppo estää paikallisestrogeenillä: ilman reseptiä apteekista saatavilla emätinpuikoilla tai -voiteilla.
Paikallisestrogeenejä voi käyttää huoletta: ne eivät lisää rintasyöpäriskiä.
8. Voiko lääkkeillä estää virtsatietulehdukset?
Virtsatietulehdukset ovat naisilla paljon tavallisempia kuin miehillä, sillä naisen virtsaputki ja siten bakteerien reitti virtsaputkeen on lyhyt. Joka toinen nainen sairastaa sen joskus. Jos tulehduksia on enemmän kuin kolme vuodessa, voidaan aloittaa estolääkitys. Siinä käytetään samoja antibiootteja kuin virtsatietulehduksen hoidossa, mutta annos on pieni. Lääkettä otetaan päivittäin yleensä puolesta vuodesta vuoteen. Jos tulehdus liittyy selkeästi seksiin, yhdynnän jälkeen otettu lääke riittää.
Estolääkkeen huono puoli on se, että se voi lisätä antibioottien vastustuskykyä taudinaiheuttajia kohtaan. Lääketeollisuus pyrkii koko ajan kehittämään uusia lääkkeitä antibioottiresistenttien virtsatietulehdusten hoitoon.
Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, LT Sari Ahonkallio, Terveystalo