Vyöhyketerapia on luonnollinen hyvinvointimenetelmä, jonka tarkoitus on rentouttaa, tehostaa verenkiertoa ja tasapainottaa elimistöä. Se voi vähentää stressiä, lievittää kipuja, parantaa unta ja tehostaa immuunijärjestelmää.
Vyöhyketerapia perustuu ajatukseen heijastealueista: painelemalla sormilla tiettyjä kohtia jalkaterässä voidaan lievittää tiettyjä vaivoja muualla kehossa. Menetelmän uskotaan toimivan hermoston välityksellä. Jalkateristä löytyy nimittäin yli 7000 hermopäätettä, ja hermoradat yhdistävät jalkaterät kaikkialle kehoon.
Mutta miten vyöhyketerapiaa käytännössä harjoitetaan?
Opettele vyöhyketerapian yleisimmät tekniikat
Vyöhyketerapiassa hermoja ja hermopäätteitä vapautetaan erilaisin peukalo- ja sormitekniikoin.
Tärkein tekniikka on peukalorullaus:
- Aseteta peukalo käsiteltävälle alueelle ja paina kevyesti.
- Pidä peukalo samassa kohdassa ja lähde rullaamaan peukaloa kärjelleen niin, että peukalon nivel nousee samalla ylöspäin.
- Rullaa peukalo takaisin alkuasentoon.
Muita tekniikoita ovat mm. sormirullaus, jossa peukalon sijaan käytetään etusormea tai yhtäaikaa etu- ja keskisormea, sekä pitely ja pyöritys -tekniikka. Tässä tekniikassa jalkaterää pidellään ensin peukalon ja muiden sormien välissä (muut sormet ovat jalkaterän päällä ja peukalo jalkapohjan päällä) muutaman minuutin ajan kevyesti painaen, ja sen jälkeen peukaloa aletaan kevyesti pyörittää käsiteltävän kohdan päällä.
Minkä alueen käsittely auttaa mihinkin vaivaan?
Vyöhyketerapiassa käytetään apuna heijastekarttoja, joissa heijastealueet näkyvät. Esimerkiksi niska-hartiaseudun vaivosta kärsivä voi saada apua varpaiden, isovarpaan sisäreunan ja varpaiden alapuolella olevan alueen käsittelystä.
Varpaat vastaavat heijastekartan mukaan päätä ja aivoja, ja auttavat ihmistä rentoutumaan.
Isovarpaan sisäreuna vastaa niskaa. Sen käsittely voi lievittää niskakipuja ja jännityksiä niskan alueella.
Jalkaterä varpaiden alapuolella puolestaan vastaa olkapäitä. Alueen käsittely auttaa rentouttamaan hartioita.
Huomioi! Vyöhyketerapiaa pidetään turvallisena menetelmänä, joka sopii sekä lapsille että aikuisille. Raskauden ensimmäisenä kolmanneksena, elinsiirron jälkeen tai imusolmukesyöpää, kakkostyypin diabetesta tai verenvuototautia sairastavalle vyöhyketerapiaa ei kuitenkaan suositella.
Lähteet: Stefanie Sabounchian: Paina tästä! Vyöhyketerapiaa aloittelijoille (Nemo 2018), Massage Magazine, Mayo Clinic