Bakteerivaginoosi on yhtä yleinen emättimen tulehdus kuin hiivatulehdus. Sekä hiivatulehdus että bakteerivaginoosi johtuu emättimen luontaisen mikrobitasapainon häiriintymisestä.
Mikrobitasapainoa saattavat horjuttaa esimerkiksi jatkuva pikkuhousunsuojien käyttö, yhdynnät useiden eri seksikumppanien kanssa tai alapääpesujen tekeminen vahvoja suihkugeelejä käyttämällä.
Nämä ovat bakteerivaginoosin kolme yleisintä oiretta:
1. Kalamainen haju
Tympeä ja kalamainen haju on tyypillinen bakteerivaginoosin oire. Paha haju voi pahentua yhdynnän jälkeen.
2. Runsas, tasainen valkovuoto
Hiivatulehduksessa valkovuoto on kokkareista. Bakteerivaginoosissa valkovuoto sen sijaan on tasaista, jopa maitomaista ja harmahtavaa. Lisäksi vuoto on yleensä runsasta.
3. Lievä kutina
On tavallista, että bakteerivaginoosin oireena on myös lievää kutinaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että pelkän kutinan ilman muita oireita voi aiheuttaa esimerkiksi pelkkä alapään kuivuus.
Osa naisista saa oireita yhdynnän jälkeen
Jotkut naiset voivat kokea bakteerivaginoosioireilua suojaamattoman yhdynnän jälkeen, koska siemenneste on melko emäksistä ja saattaa siksi muuttaa hetkellisesti emättimen happamuuden vääräksi. Tällaisissa tapauksissa tasapaino korjaantuu kuitenkin yleensä itsestään noin päivässä.
Bakteerivaginoosiin on sekä itsehoito- että reseptilääkkeitä
Jos tulehdus ei parane itsestään ja oireesi ovat lieviä, apteekissa on myynnissä itsehoitotuotteita bakteerivaginoosin hoitoon. Jos ne eivät tepsi, lääkäri voi määrätä reseptillä noudettavan lääkehoidon.
Lääkärin puoleen kannattaa kuitenkin kääntyä jo ennen itsehoidon kokeilemista, jos sinulla on oireita ensimmäistä kertaa, oireet toistuvat esimerkiksi aina kuukautisvuotojen jälkeen, olet raskaana tai jos oireisiin liittyy veristä vuotoa, alavatsakipuja, kuumetta tai virtsaamisvaikeuksia. Lääkärin pakeille kannattaa marssia myös, jos epäilet, että oireet voisivat johtua sukupuolitaudista.
Jos et ole varma, onko kyseessä bakteerivaginoosi vai hiivatulehdus, apteekissa on myynnissä testejä asian selvittämiseen. Testi paljastaa myös sen, jos sinulla ei ole kumpaakaan tulehdusta.
Lähteet: Terveyskirjasto – Duodecim, WebMD