Alkoholinkäytön korkean riskin taso naiselle on 12–16 alkoholiannosta viikossa tai 2 annosta säännöllisesti päivittäin. Miehelle korkean riskin taso on 23–24 alkoholiannosta viikossa tai noin kolme annosta säännöllisesti päivittäin juotuna. Yksi alkoholiannos vastaa 33 cl keskiolutta, 12 cl mietoa viiniä tai 4 cl väkeviä.
Jos nämä suurkulutuksen rajat paukkuvat, alkoholin aiheuttamien haittojen riski kasvaa selvästi. Kuitenkin jo pienemmätkin määrät voivat olla haitaksi, sillä yksilölliset erot ovat suuria ja rajat on suunniteltu perusterveelle ihmiselle.
Riskirajat ylittävän alkoholinkulutuksen lisäksi alkavan addiktion voi tunnistaa myös seuraavista merkeistä:
1. Läheisesi kommentoivat juomistasi
Juominen saattaa aiheuttaa kitkaa esimerkiksi kumppanin tai sukulaisten kanssa ja vaikuttaa näin ihmissuhteisiisi.
2. Odotat korkkaamista
Ajatuksesi alkavat pyöriä alkoholin ympärillä. Alat odottaa hetkeä, jolloin on soveliasta korkata.
3. Alkoholinsietokykysi kasvaa
Joudut nauttimaan yhä enemmän alkoholia ennen kuin sen vaikutukset alkavat tuntua.
4. Juot parantaaksesi oloasi
Ilman drinkkiä tunnet olosi levottomaksi ja ärsyyntyneeksi. Saatat tuntea tarvitsevasi drinkin ihan vain stressaantunutta oloasi helpottamaan.
5. Rikot juomistasi koskevat lupauksesi
Saatat luvata läheisillesi, että nyt valkaiset nenääsi esimerkiksi seuraavat pari viikkoa tai että et juo sukulaisten luona. Pian olet kuitenkin lupauksestasi huolimatta juoma kädessäsi.
Jos sinulla on ongelmia alkoholin, huumeiden tai lääkkeiden käytön kanssa ja haluat apua, ota yhteyttä terveysasemalle, työterveyshuoltoon tai lähimmälle A-klinikalle.
Lähteet: Päihdelinkki.fi, Rehab International, Suomen Kuvalehti