Lähes jokainen kärsii joskus elämänsä aikana päänsärystä. Kun päätä särkee, helpotusta haetaan useimmiten särkylääkkeistä. Särkylääkkeet kuitenkin poistavat vain oireen eli kivun mutta eivät päänsäryn syytä. Särkylääkkeet voivat myös aiheuttaa särkylääkepäänsärkyä, jos niitä käytetään liian usein.
Ayurvedan eli intialaisen perinnelääketieteen mukaan päänsäryn karkottamiseen ei tarvita lääkkeitä. Olennaista on keskittyä päänsäryn syyhyn, jotta ongelma saadaan ratkaistua.
Ayurveda näkee päänsäryn kehon hälytysmerkkinä ja viestinä siitä, etä ihmisen pitäisi kiinnittää enemmän huomiota kehoonsa, mieleensä ja tunteisiinsa. Usein kivun syy löytyy ihmisen elintavoista ja doshien eli vatan, pittan ja kaphan epätasapainosta. Päänsärky poistuu, kun doshat saadaan jälleen tasapainoon.
Listasimme kolme erilaista päänsärkyä ja selvitimme, kuinka niitä ayurvedan oppien mukaan hoidetaan ja ehkäistään.
1. Jännityspäänsärky: pittan ja vatan epätasapaino
Jännityspäänsärky ilmenee tasaisena, puristavana, kiristävänä ja vannemaisena kipuna. Särky asettuu usein ohimoille, päälaelle tai takaraivolle. Myös vihlaisevia ja repiviä kipuja voi esiintyä.
Ayurvedan mukaan jännityspäänsärky juontaa juurensa ihmisen elämäntapoihin. Päänsärky voi johtua esimerkiksi liian kiireisestä elämänrytmistä, lepäämisen unohtamisesta ja aterioiden väliin jättämisestä.
Miten hoidetaan?
1. Pidä kiinni säännöllisestä ruokarytmistä.
2. Noudata pitta-vata-ruokavaliota eli suosi lämpimiä, keitettyjä ja kosteita ruokia kuten patoja ja keittoja. Vältä kylmiä, kuivia ja kevyitä ruokia kuten korppuja ja riisikakkuja. Suosi makeita ja suolaisia makuja ja vältä vahvasti maustettuja ruokia.
3. Muista juoda vettä. Vältä kahvia ja kofeiinipitoisia juomia.
4. Kokeile rauhoittavia aromaattisia öljyjä: piparminttua ja laventelia.
5. Hiero ohimoille santelipuujauheesta ja ruusuöljystä sekoitettua tahnaa.
2. Migreeni: vatan epätasapaino
Migreeni tuntuu sykkivänä ja toispuolisena kipuna, johon liittyy usein pahoinvointia sekä valo- ja hajuherkkyyttä.
Ayurvedan mukaan migreenin voi laukaista kuukautiskierto, unettomuus, nälkä, liiallinen tietokoneen käyttö ja elimistöä myrkyttävät aineet, kuten alkoholi. Migreenit ovat usein myös vata-elämäntyylin eli epäsäännöllisen arjen ja rutiinien puuttumisen seurausta. Vata–kehotyyppiä edustavat ihmiset ovat myös usein muita taipuvaisempia kärsimään migreenistä.
Miten hoidetaan?
1. Noudata säännöllistä uni- ja ruokarytmiä.
2. Noudata vataa tasapainottavaa ruokavaliota: suosi lämpimiä ja keitettyjä ruokia sekä lämmittäviä mausteita, kuten inkivääriä, kuminaa ja mustapippuria. Vältä katkeria ja pistäviä makuja, kofeiinia, kovia juustoja sekä kylmiä ja kuivia ruokia.
3. Rauhoitu, rentoudu ja ulkoile päivittäin.
4. Tee migreenin aikana rauhoittavia jooga-asentoja. Tällaisia ovat muun muassa lapsen asento eli balasana ja selinmakuulla jalkojen nostaminen seinää vasten eli viparita karani. Kokeile myös lantiota avaavia asentoja, kuten supta virasanaa, jossa selinmakuulla jalkapohjat ovat kiinni toisissaan ja polvet avautuvat kohti lattiaa. Liike antaa vata-energialle mahdollisuuden poistua kehosta.
Myös rauhallinen joogahengitys voi auttaa, sillä se saa elimistön päästämään irti ”taistele tai pakene” -tilasta. Voit joko pitää sisään- ja uloshengityksen yhtä pitkinä eli noudattaa sama vritti -hengitystä tai kokeilla vishama vritti –hengitystä, jossa uloshengitys kestää hieman pidempään kuin sisäänhengitys.
5. Kokeile rauhoittavia piparminttu- ja laventeliöljyjä.
3. Poskionteloihin liittyvä päänsärky: kaphan epätasapaino
Päänsärky voi olla seurausta tukossa olevista poskionteloista. Tällöin päänsäryn lisäksi esiintyy usein nuhaa ja painontuntemusta poskipäissä.
Ayurvedan mukaan erityisesti kapha-kehotyyppiä edustavat kärsivät tukkoisuuteen liittyvästä päänsärystä. Särky voi myös johtua kaphaa epätasapainottavista elintavoista, kuten laiskottelusta tai ruokavaliosta, jossa on liikaa raskaita ja paistettuja ruokia.
Miten hoidetaan?
1. Noudata kaphaa rauhoittavaa ruokavaliota. Suosi lämpimiä, kevyitä ja kuivia ruokia ja vältä kylmiä, raskaita ja rasvaisia ruokia. Käytä mausteina kanelia, inkivääriä, basilikaa ja mustapippuria.
2. Lähde ulos ja hengitä raikasta ilmaa.
3. Harrasta enemmän liikuntaa. Liiku päivittäin vähintään kevyesti.
4. Kokeile poskionteloita puhdistavia eteerisiä öljyjä, kuten eukalyptus-, mentoli-, piparminttu- ja kamferiöljyä.
5. Tee höyryhoito, joka avaa hengitysteitä. Täytä vati kuumalla vedellä ja lisää joukkoon muutama tippa eukalyptus-, piparminttu- tai rosmariiniöljyä. Asetu vadin ääreen ja vedä pyyhe pääsi ja vadin suojaksi niin, että muodostat ikään kuin pienen höyryteltan. Hengitä höyryä 5–10 minuutin ajan silmät suljettuina. Tämän jälkeen voit vielä huuhdella nenän ontelot nenäkannun avulla.
Lähteet: Ayurveda College, Terveyskirjasto, Yoga International, Yoga Journal
Lue myös:
Testaa, mikä ayurveda-kehotyyppi olet – Nämä asiat saavat sinut voimaan paremmin
Tällaista ruokaa juuri sinun kannattaisi ayurvedan mukaan syödä – 3 ruokavaliota eri kehotyypeille
Hoida päänsärky ilman lääkkeitä ja haittoja – 10 helppoa kotikonstia
Usein toistuva päänsärky – harmiton oire vai lääkärin paikka?
The post Päänsäryn hoitaminen ilman särkylääkettä: näin päänsärystä pääsee eroon ayurvedan keinoin appeared first on Anna.fi.