Milloin luomitarkastus kannattaa? Sairaanhoitaja Päivi Riekkinen Satakunnan Syöpäyhdistyksestä vastaa.
1. Millaisia luomia kannattaa näyttää asiantuntijalle?
Selvittämistä vaativan luomen erottamiseen harmittomista luomista on olemassa muistisääntöjä. Osa ammattilaisista suosii englanninkielistä ABCDE-muistisääntöä ja osa suomalaiseen suuhun hyvin istuvaa VARO-muistisääntöä. Kirjaimet ohjaavat tarkkailemaan tiettyjä luomien ominaisuuksia.
VARO-ohjeessa V tarkoittaa väriä: epätasainen väri ei kuulu luomeen. A viittaa nopeasti laajenevaan alueeseen ja luomen muuttuneeseen kokoon. R kuvaa luomen reunaa: yleensä pigmenttiluomet ovat pyöreitä tai soikeita, ja raja niiden ja ihon välillä on selkeä. O ohjaa tarkkailemaan luomen osia ja epäsymmetriaa: jos luomen keskelle piirtää kuvitteellisen viivan, puolikkaiden tulisi olla suunnilleen toistensa peilikuvat.
Terveet luomet eivät tunnu miltään. Luomea pitää näyttää terveydenhuollossa, jos se kutisee, on kipeä tai vuotaa verta.
2. Millaisiin luomiin tulee haitallisia muutoksia?
Luomia tarkkaillaan haitallisimman ihosyövän eli melanooman varalta, tosin valtaosa melanoomista tulee toiseen kohtaan iholla. Luomissa melanooma tulee pigmenttiluomeen. Pigmenttiluomet ovat ruskeita, ihon pinnalla tai vähän koholla olevia pilkkuja.
Melanooma voi tulla kaikenikäisiin luomiin. Keski-iässä iholle ei kuitenkaan tule uusia luomia samaan tapaan kuin nuorempana. Luomeksi luultu piste voi olla melanooma, eikä piste ole aina tumma. Se voi olla punertavakin.
Haitallisten ihomuutosten riski kasvaa, jos iholla on paljon pigmenttiluomia. Niiden suuresta määrästä on turha hätääntyä. Auringon säteilylle altistuminen ja perimä ovat luomien määrää huomattavasti suurempia melanooman riskitekijöitä.
Ikääntyessä yleistyvät karheapintaiset rasva-, ikä- tai viisaudenluomiksi kutsutut ihomuutokset ovat vaarattomia. Ihosyöpä voi tulla erittäin huonolla tuurilla viisaudenluomen alle, mutta tällöin rasvaluomi muuttuu ja voi alkaa kasvaa nopeasti.
Lue myös: Nämä ovat melanooman 7 riskitekijää – merkittävimpään voi itse vaikuttaa
3. Onko rikkoutunut luomi vaarallinen?
Koholla oleva pigmenttiluomi ei ole sen vaarallisempi kuin litteäkään, mutta se voi repeytyä herkästi. Revennyt luomi ei muutu vaaralliseksi. Se korjaantuu parissa kolmessa viikossa, kun välttää hankausta.
Jos rikkoutunut luomi ei paranekaan muutamassa kuukaudessa, sitä pitää tulla näyttämään terveydenhuoltoon. Hitaasti paranevat haavat voivat olla merkki pahanlaatuisesta muutoksesta. Näytille pitää lähteä silloinkin, jos luomi menee rikki itsestään, ilman että se osuu mihinkään.
4. Millon luomitarkastus kannattaa?
Luomia kannattaa tulla näyttämään aina, jos niistä herää huoli. Luomitarkastuksia tehdään terveysasemilla, osassa syöpäyhdistyksiä ja yksityisessä terveydenhuollossa.
Keski-ikä on jokaiselle hyvä hetki tulla ennaltaehkäisevään ihotarkastukseen. Kyse on vastaavasta tavasta seurata omaa terveyttä kuin veren rasva- tai sokeriarvojen selvittäminen. Kun tutustuu omaan ihoon ammattilaisen kanssa, tietää, millaisiin muutoksiin kannattaa havahtua ja mitkä ovat esimerkiksi luonnollisia ikääntymisen merkkejä.
5. Millainen luomitarkastus on?
Luomitarkastuksessa selvitetään ihosyöpäriskiä laajemmin kuin vain tarkkailemalla luomia. Ihotyyppi, sen palamisherkkyys, aiemmat ihomuutokset ja lähisukulaisen melanooma tai haimasyöpä lisäävät riskiä – sama geenivirhe altistaa molemmille syöpätyypeille.
Tyvi- ja okasolusyövät ja useimmiten myös melanooma tulevat iholle. Koska haitalliset muutokset voivat karhentaa tai kovettaa ihoa, ihon tarkkailuun koulutettu sairaanhoitaja tai lääkäri myös tunnustelee ihoa. Poikkeavat luomet ammattilainen tarkastaa dermatoskoopilla, jonka avulla hän näkee syvemmälle luomen rakenteisiin.
Jokainen valitsee itse, haluaako tarkistuttaa koko ihonsa vai vain osan siitä. Ihosyöpä tulee useimmiten auringolle altistuville ihoalueille, mutta se voi tulla myös esimerkiksi kainaloon, varpaiden väliin tai pakaravakoon.
6. Kannattaako luomia tarkkailla säännöllisesti?
Omaa ihoa on hyvä seurailla samalla, kun riisuutuu, pukeutuu, rasvaa ihoa ja leikkaa kynsiä. Saunassa löylykaveri voi silmäillä selkäpuolen ja kampaajaa voi pyytää kurkkaamaan päänahkaa ja korvantaustoja. Kesäaikaan ihosyyni käy kätevästi yhtä aikaa punkkitarkastuksen yhteydessä. Uusista luomista voi ottaa kuvan, mitata luomen ja tallentaa mitat.
Tallennettua kuvaa ja mittoja voi verrata uusiin muutaman kuukauden päästä. Jos ne eroavat aiemmista, varataan lääkäriaika.
7. Mitä seuraa, jos luomesta löytyy poikkeavaa?
Poikkeavasta ihomuutoksesta otetaan koepala tai se voidaan poistaa kokonaan ja lähettää patologille tutkittavaksi. Yleislääkäri voi poistaa pieniä luomia vartalon alueelta, mutta kasvojen luomenpoistot kannattaa jättää plastiikkakirurgin ja silmän läheisyydessä olevat silmälääkärin käsiin. Jos luomi osoittautuu pahanlaatuiseksi, muutos ja sen ympärillä oleva ihoalue poistetaan leikkaamalla.
Osaa luomista voidaan jäädä seuraamaan, ja ne voidaan kuvata säännöllisin väliajoin. Lääkäri voi verrata kuvia keskenään ja etsiä niistä muutoksia. Apuna voidaan käyttää robottikameraa ja tekoälyä, joka tunnistaa pienetkin ihomuutokset ja arvioi niiden vaarallisuuden.
Lue myös Kotiliesi.fi: Jaiks, iholle ilmestyi epäilyttävä luomi! Milloin luomen poisto on tarpeen ja miten se tehdään?
8. Kannattaako luomi poistaa varalta?
Jos luomi jatkuvasti hankautuu rikki vaikka rintaliiveihin, se kannattaa poistaa.
Luomen poistaminen varmuuden vuoksi on turhaa, sillä valtaosa melanoomista ei synny vanhoihin luomiin, vaan toisaalle iholla. Poistokohtaan tulee arpi ja osalle ihmisistä leikkaushaavaan kasvaa ylimääräistä arpikudosta eli keloidia, joka näkyvänä voi haitata. Etukäteen ei voi tietää, kasvaako sitä itselle vai ei.
Juttu on julkaistu Annassa 21/25.