Nenän tukkoisuus johtuu monen yllätykseksi useimmiten allergisesta nuhasta, joka voi hyvin vaivata ympäri vuoden. Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Niklas Lindblad Terveystalosta kertoo, miten tukkoinen nenä aukeaa.
Lue myös: Niiskutatko aina ulkona? Uusi tulinen hoito voi helpottaa vasomotorista nuhaa
1. Mistä jatkuva nenän tukkoisuus johtuu?
Tavallisin syy tukkoiseen nenään on tulehduksissa ja allergioissa, jotka turvottavat nenän limakalvoja. Tupakoijan tukkoinen nenä selittyy yleensä tupakansavun aiheuttamalla nenän limakalvon ärsytyksellä.
Nenässä voi myös olla mekaaninen este, joka haittaa ilman kulkua. Tällaisia ovat esimerkiksi nenän väliseinän vinous ja muut rakenteelliset viat, kitarisat sekä kapeat, rakomaiset sieraimet. Ne huomataan yleensä nuorena aikuisena.
Nenässä voi olla kasvaimia. Useimmiten ne ovat hyvänlaatuisia polyyppeja. Pahanlaatuiset kasvaimet ovat harvinaisia, ja ne ilmaantuvat yleensä vain toiseen sieraimeen.
2. Voiko allergista nuhaa sairastaa ilman allergiaa?
Kaupungissa asuvista 40–50 prosenttia sairastaa jonkinlaista allergista nuhaa. Se voi olla jaksoittainen, siitepölyaikaan liittyvä vaiva tai jatkuvaa ja ympärivuotista.
Jatkuva allerginen nuha on kieltämättä harhaanjohtava käsite. Sen taustalla ei aina ole sairautta, joka saisi elimistön muodostamaan vasta-aineita allergeeneja kohtaan, eikä sen pääoireena ole yleensä nuha, vaan nenän tukkoisuus.
3. Mistä tietää, miksi oma nenä on tukossa?
Siitepölynuha ilmaantuu keväällä ja jatkuu syksyyn. Ympärivuotinen allerginen nuha on hankalampi huomata, sillä ihminen tottuu huonosti kulkevaan hengitykseen. Se on yleensä kuivissa, ilmastoiduissa sisätiloissa elävien ihmisten vaiva. Flunssa ja muut hengitystieinfektiot pahentavat oireita.
Jos nenän tukkoisuus pakottaa nukkumaan toisella kyljellä, kyse on luultavasti nenäkäytävän rakenteellisesta ahtaudesta. Hengitystieinfektioon liittyvä nenän tukkoisuus pahenee makuulla, mutta niin pahenee allerginen tukkoisuuskin.
4. Millä tukkoisen nenän saa auki?
Koska tukkoinen nenä on useimmiten allergian aiheuttama vaiva, sitä hoidetaan allergisen nuhan hoidosta tutuilla kortikosteroidisuihkeilla. Hoito aloitetaan kahden kolmen kuukauden kuurina, ja sitä on turvallista käyttää pidempäänkin.
Nenäsuihketta käytetään näin: niistä nenä kevyesti, paina leuka rintaan, suuntaa sumuttimen kärki silmän ulkonurkkaan ja suihkuta lääkeainetta ensin oikealla kädellä vasempaan sieraimeen ja sitten vasemmalla kädellä oikeaan sieraimeen. Tällä tavalla sumute ei kulkeudu nieluun ja aiheuta pahaa makua.
Nenää avaavat nuhasuihkeet eivät hoida tukkoista nenää. Tukkoinen nenä ei hetkessä hoidu, eikä avaavia suihkeita saa käyttää yhtäjaksoisesti noin viikkoa pidempään. Pitkään käytettyinä ne kuivattavat ja haurastuttavat nenän limakalvoja, eikä nenä enää tunnu pysyvän auki ilman niitä.
5. Miten tukkoista nenää hoidetaan?
Nenän limakalvojen säännöllinen kostuttaminen esimerkiksi dekspantenolia sisältävällä sumutteella helpottaa ja ehkäisee tukkoisuutta. Suihke ei pääse unohtumaan, kun yhdistää sen käytön aamuin illoin hammaspesuun.
Siitepölyaikaan liittyviä oireita voi helpottaa nenäkäytävien suolavesihuuhtelulla, joka tehdään nenäkannulla. Huuhtelusta on hyötyä myös kuivan ja karstaisen nenän hoidossa. Kannuttelun tarve vähenee, jos huolehtii säännöllisestä nenän kosteutuksesta.
6. Helpottaako höyry tai suola tukkoista nenää?
Vesihöyry kosteuttaa nenän limakalvoja. Sitä voi hengittää lämpimässä suihkussa ja myös kuumaa vettä sisältävän termospullon avulla: avaa korkki ja hengittele pullosta nousevaa höyryä.
Nenän huuhteluun käytetään keittosuolaliuosta, jonka suolapitoisuus jäljittelee kehon omaa suolapitoisuutta. Siten liuos ei ärsytä limakalvoja.
Suoladiffuuserin tehosta en osaa sanoa mitään. Diffuuserit kostuttavat ilmaa, ja periaatteessa kostea ilma hellii nenän limakalvoja. Itse en hoitaisi tukkoista nenää ilmankostuttimella, vaan kostuttaisin limakalvoja kostutussuihkeella.
7. Kannattaako tukkoista nenää niistää?
Voimakas niistäminen turvottaa limakalvoja entisestään. Nuhaisenakaan nenää ei kannata yrittää töräyttää tyhjäksi, sillä kovalla paineella niistäminen ohjaa liman poskionteloihin.
Paras tapa tyhjentää nenä räästä on lapsille tuttu, eli liman vetäminen sisäänpäin, jolloin se valuu nieluun. Tämä tapa ei liene sosiaalisesti hyväksytty. Kannattaa niistää kevyesti, sierain kerrallaan.
8. Miten hengitystapa vaikuttaa tukkoisuuteen?
Ihminen on ohjelmoitu hengittämään nenän kautta. Nenä kostuttaa, puhdistaa ja lämmittää hengitysilmaa. Mitä enemmän nenää käyttää hengittämiseen, sitä paremmin se toimii.
Länsimainen lääketiede ei tarjoa tukkoisen nenän hoitoon erityistä hengitystekniikkaa. Hengittäminen on tahdosta riippumatonta toimintaa – jokainen osaa hengittää.
9. Mistä johtuu, jos nenä on tukossa vain aamuisin?
Aamutukkoisuus kertoo allergisesta nuhasta. Esimerkiksi tyynyliinan pesuaineet, huonekasvit ja matot voivat ärsyttää limakalvoja.
Itse en hankkisi ilmanpuhdistinta, vaikka se puhdistaa huoneilmaa epäpuhtauksista. Tämä tehtävä kuuluu nenälle, ja moni nenäongelma johtuu siitä, että nenällä on liian vähän töitä.
Makuuhuoneen ilma voi olla liian kuivaa. Nenäterveyden kannalta ihanteellinen ilmankosteusprosentti on 40–60.
Nenä voi olla aamulla tukossa, jos nukkuessa hengittää suun kautta. Tällöin hengitysteistä palaava kostea lämmin ilma poistuu suun kautta eikä kostuta nenää. Jatkuva suun kautta hengittäminen voi olla merkki uniapneasta.
Lue myös Kotiliesi.fi: Uniapnea aiheutti Erjalle, 51, piinallista väsymystä: ”Saatoin nukahtaa kesken jutustelun”
10. Milloin nenän tukkoisuus on syy hakeutua lääkäriin?
Jos tukkoisen nenän itsehoito ei helpota oireita parissa kuukaudessa, varataan aika lääkäriin. Nenän rakenteelliset viat korjataan leikkaushoidolla. Polyyppejä hoidetaan lääkkeillä ja tarvittaessa leikkauksella.
Tukkoinen nenä tuntuu inhottavalta, mutta se on vaaraton vaiva. Tarvittaessa ihminen siirtyy automaattisesti hengittämään suun kautta. Emme normaalistikaan hengitä täydellä kapasiteetilla, sillä sieraimemme vuorottelevat tehtävässään muutaman tunnin välein.