Quantcast
Channel: Terveys | Anna.fi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1738

Nämä ovat melanooman 7 riskitekijää – merkittävimpään voi itse vaikuttaa

$
0
0

Melanooma on länsimaiden voimakkaimmin lisääntyviä syöpiä. Suomessa siihen sairastuu vuosittain vajaa 1800 ihmistä, kertoo Syöpärekisteri. Riski sairastua ihosyöpään nousee iän karttuessa, mutta myös melanooman riskitekijät lisäävät ihosyövän mahdollisuutta.

1. UV-säteilylle altistuminen – jo rusketus on merkki soluvauriosta

UV-säteilylle altistuminen on merkittävin melanooman riskitekijä.

UV-säteily aiheuttaa ihoon DNA-vaurioita. Ihon ei tarvitse edes palaa. Vauriosta kertoo jo ruskettuminen, sillä rusketus on vaalean ihon keino yrittää suojautua UV-säteilyltä.

– Aurinkoon ei pidä hakeutua lainkaan. Rusketus on aina merkki soluvaurioista, ihotautien erikoislääkäri Maria Huttunen sanoo Annan artikkelissa.

Melanooman kannalta olennaista on se, kuinka paljon ihminen on elämänsä aikana altistunut UV-säteilylle. Siksi sairastumisriski nousee iän myötä. Suurin osa melanoomista todetaan keski-ikäisillä ja sitä vanhemmilla.

On arvioitu, että riittävällä suojautumisella UV-säteilyä vastaan pystyttäisiin ehkäisemään jopa 90–95 prosenttia melanoomista. Auringolta tulisikin suojautua aina, kun UV-indeksi ylittää arvon 3. Tämä toteutuu Suomessa koko maassa kesäisin noin klo 10–17. Indeksin voi tarkistaa Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta.

Tätä ei välttämättä aiheesta melanooman riskitekijät tule ajatelleeksi: myös solarium altistaa UV-säteilylle, joten sitä on syytä välttää.

Lue myös: Jos suojakerroin on alle 30, aurinkovoiteesta ei ole käytännössä hyötyä – ihotautilääkärin vinkillä annostelet voidetta oikean määrän

2. Toistuva ihon palaminen erityisesti lapsuudessa

Lapset ovat aikuisia herkempiä UV-säteilyn haitoille. Heidän ihonkerroksensa on ohuempi kuin aikuisilla, minkä takia lasten iho myös palaa herkemmin. Toistuva ihon palaminen erityisesti lapsuudessa lisää ihosyövän riskiä myöhemmällä iällä.

Lapsen iho on tärkeää suojata auringolta vaatetuksella sekä lapsille suunnitellulla, vähintään suojakertoimen 50 aurinkovoiteella.

Alle 2-vuotiaille ei suositella aurinkovoiteita, vaan heidän ihonsa suojataan vaatteilla sekä välttämällä suoraa auringonpaistetta.

3. Melanooman riskitekijät: tietynlainen ihotyyppi

Melanoomariski on kaksinkertainen, jos iho on tyypiltään sellainen, että se palaa herkästi eikä rusketu. Tällöin ihmisen on iho tyypillisesti hyvin vaalea, hiukset ovat punaiset tai vaaleat ja iholla on pisamia.

Melanoomalle muita alttiimpia ovat myös niin sanotut piilopunapäät. Heillä voi olla ruskeat hiukset, mutta he kantavat geeniä, joka muun muassa vaikuttaa ihon pigmentoitumiseen ja säätelee DNA-vaurioiden korjaamista.

4. Melanooman riskitekijät: Lähisukulaisen melanooma

Jos omilla vanhemmilla, sisaruksilla tai lapsilla on ollut melanooma, oma riski sairastua on kaksinkertainen.

5. Aiemmin sairastettu melanooma

Jos itsellä on ollut aiemmin melanooma, riski saada melanooma on kymmenkertainen muuhun väestöön verrattuna.

6. Melanooman riskitekijät: runsasluomisuus

Tavallisesti ihmisellä on luomia alle 50. Jos luomia on tätä enemmän, melanoomariskin on arvioitu olevan 3–15-kertainen verrattuna henkilöön, jolla luomia on alle 50.

Runsasluomisia ovat useammin miehet kuin naiset. Myös vaalea ihotyyppi lisää runsasluomisuuden riskiä.

On hyvä huomioida, että kuitenkin vain noin kolmasosa melanoomista kehittyy luomeen, eli suurin osa melanoomista syntyy aiemmin terveelle iholle.

7. Melanooman riskitekijät: Ärjyluomet

”Ärjyluomet” eli atyyppiset luomet ovat yli 5 mm:n läpimittaisia, kirjavia ja epäsymmetrisiä luomia. Jos niitä on iholla useampi kuin yksi ja erityisesti jos lähisuvussa on melanoomaa, melanoomariski on suurentunut.

Lähteet: Ihosairaalan Ihotautien ja allergologian erikoislääkärin Martta Jokisen esitys La Roche-Posayn aurinkoinfossa, Terveyskirjasto, Lääkärilehti


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1738

Trending Articles