Flunssan ehkäisy onnistuu parhaiten vanhalla tutulla keinolla: käsienpesu on flunssan ennaltaehkäisemisessä tärkeintä.
Jos flunssavirus on kuitenkin päässyt iskemään, peliä ei ole vielä täysin menetetty.
Flunssan ensimmäisten oireiden – kuten kurkkukivun ja vilustumisen tunteen – ilmaantuessa kannattaa lääkärin mukaan aloittaa 24 tunnin sisällä sinkin käyttö.
– Tutkimusnäytön mukaan sinkkiasetaatin käytöllä voidaan lyhentää flunssan kestoa, kun se aloitetaan riittävän ajoissa, kertoo lääkäri Heikki Karinen Pihlajalinnasta.
Ilman sinkkihoitoa flunssa kestää keskimäärin kaksi viikkoa, ja sinkin avulla pari päivää vähemmän.
Lisäksi sinkki voi lievittää flunssan oireita.
Sinkkiasetaattia pitää ottaa reilu annos, jotta siitä on flunssan torjunnassa hyötyä. Kun sinkin päivittäinen saantisuositus on normaalisti 10 milligrammaa, flunssan hoidossa sitä tulisi ottaa 80–100 mg vuorokaudessa.
Sinkkiasetaattia on saatavilla apteekista imeskelytabletteina tai suihkeena.
– Jos käytössä on sinkkiasetaattisuihke, sitä otetaan neljä suihkausta heti, ja sen jälkeen joka toinen tunti toiset neljä suihkausta, kunnes oireet lievittyvät. Jos oireet lievittyvät neljän suihkauksen jälkeen jo hyvin, suihkauksia ei tarvitse enää ottaa, mutta jos eivät, hoitoa jatketaan.
Tablettimuotoista sinkkiasetaattia otetaan joka toinen tunti.
Entä voiko flunssan ehkäisy onnistua C-vitamiinilla?
– Isoja, 1 000 milligramman kerta-annoksia on tyypillisesti käytetty tässä tarkoituksessa. Mutta ei ole täysin selvää, onko siitä oikeasti apua. Joissakin tutkimuksissa on arvioitu, että C-vitamiini on hiukan helpottanut oireita.
Onko flunssan ehkäisy mahdollista, jos perheenjäsen on jo saanut taudin?
Flunssan ehkäisy voi olla haastavaa, jos perheeseen kuuluu pieniä lapsia. Suomalainen aikuinen sairastaa keskimäärin kahdesta kolmeen flunssaa vuodessa, lapsi 6–8.
Flunssan ehkäisyssä on käsienpesun lisäksi olennaista välttää lähikontaktia flunssaan sairastuneen kanssa, mutta pienen flunssapotilaan kanssa se ei tietenkään ole mahdollista.
Toisaalta jokainen lapsen flunssa ei välttämättä tartu vanhempaan, sillä aikuinen on jo ehtinyt kerryttää vastustuskykyä tauteja vastaan. Juuri nyt moni aikuinenkin kuitenkin nappaa helposti flunssan.
– Flunssaepidemiat jäivät parin koronavuoden aikana vaisuiksi rajoitusten, kasvosuojusten ja huolellisen käsihygienian takia. Nyt vanhat taudit ovat tulleet entiseen malliin tai jopa vähän voimakkaampana, kun ihmisillä ei enää ole ollut aiemmista sairastetuista taudeista jääneitä vasta-aineita.
Esimeriksi rinovirus, jota on liikkeellä eniten alkusyksystä ja loppukeväästä, aiheuttaa usein lievän flunssan, mutta tänä syksynä rinovirus on aiheuttanut tavallista voimakkaampia tauteja.
– Flunssat voivat toisaalta tuntua voimakkailta myös siksi, että on jo ehditty vähän unohtaa, että joka syksyhän niitä räkätauteja liikkuu.
Syksyisin liikkeellä on rinovirusta, joka voi aiheuttaa flunssakierteen
Flunssan oireet kestävät tyypillisesti viikosta kahteen. Usein flunssa noudattaa tiettyä kaavaa.
– Esimerkiksi rinovirustaudit alkavat kurkkukivulla. Sen jälkeen tulee vetinen nuha ja aivastelua, sitten saattaa nousta kuumekin. Kun kurkkukipu helpottaa, alkaa tulla kuivaa yskää, joka voi jatkua kolmekin viikkoa.
Ikävässä tapauksessa rinovirus voi aiheuttaa perheessä flunssakierteen.
– Rinoviruksella on sellainen taipumus, että aina kun se tarttuu uuteen ihmiseen, viruksen pintarakenne muuttuu, jolloin se on elimistölle uusi taudinaiheuttaja.
Jos virus kiertää koko perheen läpi, se voi tarttua ensimmäisenä sairastuneeseen lopulta uudestaan, kun virus on matkan varrella muuntunut.
Erityisesti pienillä lapsilla voi olla jatkuva räkätauti elokuusta joulukuuhun saakka, kunnes rinovirusepidemiat tyypillisesti väistyvät.
Tauti kuitenkin lyhenee ja toipuminen nopeutuu, kun rinoviruksen aiheuttaman flunssan on sairastanut muutamia kertoja.
Flunssan tartuttamista voi ehkäistä yksinkertaisin keinoin
Töihin, kouluun ja päiväkotiin voi palata, kun voimakkaimmat flunssan oireet ovat hävinneet. Pieni nuha ja tukkoisuus ei ole este.
– Kun pidetään metrin etäisyys muihin, aivastetaan hihaan ja pestään käsiä, se estää aika hyvin flunssan tarttumista eteenpäin.
Tavalliset flunssavirukset eivät leviä aerosolina ilmassa kuten covid-19 vaan isompina pisaroina yleensä käsien kautta, joten flunssan ehkäisy ei vaadi eristäytymistä muista vaan lievemmät keinot riittävät.