Hiekantunnetta silmässä, kirvelyä, väsymistä, näöntarkkuuden vaihteluja, punoitusta. Kuulostaako tutulta? Kuivasilmäisyys on todennäköisesti yleisin silmäsairaus. Se alkaa tavallisesti vaivata ikääntyessä, kun kyynelnestettä ei enää erity riittävästi tai kun sen laatu muuttuu öljyisemmästä vetisemmäksi ja se haihtuu nopeammin silmän pinnalta.
Kuivasilmäisyys on usein kiusallinen ja pitkäkestoinen vaiva. Vakava se on kuitenkin vain harvoin.
Minna Siirilän silmät alkoivat tuntua kuivilta jo kuutisen vuotta sitten. Meni kuitenkin pitkään ennen kuin hän haki vaivaan apua ammattilaiselta.
Rasittuneet, väsyneet ja ärtyneet silmät – ”Tiesin heti, mistä on kyse”
”Kuivasilmäisyys hiipi pikkuhiljaa. Silmäni alkoivat tuntua yhä useammin rasittuneilta, väsyneiltä ja ärtyneiltä. Erityisesti silmät oireilivat näyttöpäätteellä vietettyjen työpäivien jälkeen, mökkimatkoilla ilmastoidussa autossa ja saunomisen jälkeen. Ulkona pakkasessa tai tuulessa silmät vuotivat vettä.
En kärsinyt näköhäiriöistä eivätkä silmäni punoittaneet tai näyttäneet muutenkaan ulospäin ärtyneiltä. Ne eivät vain tuntuneet hyvältä.
Tiesin heti, mistä on kyse, sillä työskentelen apteekissa. Työssäni kohtaan paljon kuivasilmäisyydestä kärsiviä asiakkaita, jotka hoitavat vaivaansa silmätipoilla. Niin minäkin aloin tehdä. Silmätipat toivat kyllä helpotusta, mutta niitä piti käyttää jatkuvasti.”
Valoimpulssihoito oli optikon ehdotus
”Pärjäsin pitkään vaivani kanssa kotikonstein. Kerran olin sitten menossa optikolle näöntarkastukseen, sillä halusin uusia silmälasini. Olin tullut suoraan lomalennolta Euroopasta.
Kun mainitsin optikolle, että minua vaivaavat myös kuivat silmät, hän totesi, että näöntarkastusta kannattaa siirtää. Ilmastoidussa lentokoneessa istumisen jälkeen silmäni olisivat niin kuivat, että se vaikuttaisi myös näkökykyyni, eikä tarkastus antaisi välttämättä oikeita tuloksia.
Samalla optikko kertoi, että kuivia silmiä voisi hoitaa elvyttävällä valoimpulssihoidolla ja puhdistuksella. Miksipä en kokeilisi, mietin.”
Kuivat silmät virkistyivät heti ensimmäisellä hoidolla
”Valoimpulssilaite tuntui miellyttävänä lämpönä silmillä ja silmien ympärillä. Optikko kertoi, että hoito elvyttää solujen aineenvaihduntaa ja avaa tukkeutuneita Meibomin rauhasia, jotka sijaitsevat silmän ylä- ja alaluomessa. Kun rauhaset tukkeutuvat, niistä ei tule riittävästi hyviä voitelevia rasvoja.
Valoimpulssihoidon jälkeen optikko puhdisti luomen reunani sienipäisellä koneella. Näin saatiin pois rauhasista tullut karsta.
Varttitunnin kestänyt valoimpulssihoito oli rauhoittavaa, eikä minua häirinnyt luomen reunan puhdistuskaan. Mieheni kävi myös samassa hoidossa, ja hän koki puhdistuksen hieman hankalaksi. Ehkä me naiset olemme meikkaamisen kautta tottuneet siihen, että luomia ja ripsiä käsitellään.
Ihmeellistä, mutta silmäni tuntuivat heti hoidon jälkeen virkistyneiltä. Kuin olisin herännyt uusin silmin!
Optikko teki minulle myös kuivasilmätutkimuksen. Laite kertoo, kuinka kauan kyynelneste pysyy ehjänä silmän pinnalla ennen seuraavaa räpytystä. Se näyttää myös Meibomin rauhasten kunnon. Oma kuivasilmäisyyteni on melko lievä. Toisin on esimerkiksi miehelläni, jolla on näköhäiriöitä ja pientä tulehdusta luomen reunassa. Hän onkin saanut ison avun valohoidosta ja puhdistuksesta.”
Silmien lämpöhoito kotona helpottaa oireita
”Sain optikolta myös hyvät neuvot siihen, miten voin tehdä lämpöhoitoa kotona. Käytän pellavasiemenpussia, jonka lämmitän mikrossa. Asetan sen silmille ja annan sen lämmittää luomia kymmenisen minuuttia.
Minusta on tosi mukavaa lepäillä pussi silmillä. Teen hoidon yleensä iltatoimien yhteydessä. Siinä voi rauhoittua hetkeksi ja olla ajattelematta mitään.
Lämpöhoidon jälkeen puhdistan luomenreunat sormilla ”lypsämällä” eli painelen puhtaalla sormella yläluomea ylhäältä alaspäin ja alaluomea alhaalta ylöspäin. Lopuksi pyyhin silmät luomen puhdistamiseen tarkoitetuilla pyyhkeillä, joita saa apteekista. Lämpöhoito todella toimii – näen sen silmäpyyhkeeseen tarttuvasta karstasta.
Alussa tein lämpöhoitoa päivittäin, nykyään hoidan silmiä kuuriluontoisesti tarvittaessa. Useinhan käy niin, että kotihoitoa jaksaa tehdä vain hetken, mutta sitten into lopahtaa. Minua motivoi luomien hoitamiseen se, että koen oikeasti saavani siitä avun.”
”Silmäni eivät ole vuosiin olleet näin pirteässä kunnossa”
”Olen käynyt vuoden mittaan optikolla valoimpulssihoidossa kolme kertaa. Valoimpulssihoito, sitä ylläpitävä kotihoito ja silmätipat ovat olleet minulle täsmäase, joka puree.
Käytän silmätippoja edelleen säännöllisesti, mutta en tarvitse niitä kuin aamulla ja illalla. Minulla on käytössä tippacocktail: aamulla laitan silmiin kosteuttavat vesipohjaiset tipat ja illalla paksummat geeli- tai öljymäiset tipat, jotka sumentavat näköä hetkeksi mutta pysyvät pidempään silmien pinnalla. Automatkoilla käytän suihketta, jota suihkutetaan silmäluomille.
Kuivasilmäisyys ei tule ainakaan vähenemään tulevaisuudessa, sillä näyttöpäätetyö ja ilmastoidut tilat vain lisääntyvät. Lisäksi nuoremmat sukupolvet ovat syntyneet kännykkä kädessä ja ruudun tuijottaminen kuuluu tiiviisti heidän elämäänsä.
Kuivasilmäisyys on erityisesti naisten riesa, sillä ikääntyessä kaikki limakalvomme alkavat kuivua. Itse syön hyvinvoinnin tueksi omega-7 -valmistetta, jossa on monia hyödyllisiä rasvahappoja.
Silmäni eivät ole vuosiin olleet näin pirteässä kunnossa kuin nyt. Toki edelleen silmät ärtyvät pitkillä automatkoilla tai jos olen työskennellyt näyttöpäätteen ääressä koko päivän. Mutta suurimman osan aikaa en tunne silmiäni enkä ajattele niitä. Se kertoo siitä, että silmäni voivat hyvin.”
Juttu on ilmestynyt Kotilääkärin numerossa 2/2022.