Pönttöön vilkaisu jää monelta vessakäynnin yhteydessä tekemättä, vaikka se voisi antaa arvokasta tietoa omasta terveydestä. Tampereen yliopistollisen keskussairaalan osastonylilääkäri ja gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Marja Hyödyn mukaan silmällä kannattaa pitää ulosteen koostumuksen lisäksi myös pöntössä tai ulosteessa mahdollisesti näkyvää verta.
– Jos ulosteessa on verta, se on usein merkki siitä, että suoli vuotaa verta. Pöntössä oleva veri voi olla kirkkaanpunaista tai tummaa riippuen siitä, kuinka pitkän matkan se on suolessa kulkenut eli missä kohtaa maha-suolikanavaa verenvuodon alkusyy on, hän sanoo.
Verta ulosteessa: tumma veri voi kertoa tulehduksellisesta suolistosairaudesta
Ei ole yhdentekevää, millaiselta pöntössä oleva veri näyttää.
Hyödyn mukaan esimerkiksi pieni määrä kirkasta verta ulosteessa tai vessapaperissa voi olla merkki peräpukamista tai peräaukon haavaumista. Myös punajuuren syöminen voi värjätä ulosteen hetkellisesti punertavaksi.
– Jos kirkasta verta kuitenkin jää paperiin tai pönttöön monena päivänä, on asia syytä tutkia. Kirkkaanpunainen veri voi olla merkki esimerkiksi peräpukamista tai peräsuolen haavaumasta tai tulehduksesta, mutta se voi kertoa myös kasvainsairaudesta, kuten polyypista tai syövästä.
Jos veri on tummaa, syy löytyy Hyödyn mukaan yleensä nousevasta tai poikittaisesta paksusuolesta. Mitä pidemmän matkan veri suolessa kulkee, sen tummemmaksi se hemoglobiinin hajoamisen vuoksi muuttuu.
Joskus tumman veren taustalla on tulehduksellinen suolistosairaus, kuten haavainen paksusuolentulehdus tai Crohnin tauti, joiden puhkeamishuippu on 20–30 vuoden iässä. Hyödyn mukaan tulehdukselliset suolistosairaudet ovat nykyään suomalaisten kansantauti.
– Verenvuodon syy olisikin hyvä selvittää iästä riippumatta. Tumma veri ja usein myös lima ulosteessa kertovat melkein aina suolistosairaudesta. Tulehduksellisiin suolistosairauksiin liittyy usein myös tihentynyt ulostamistarve.
Hyödyn mukaan myös suoliston divertikkelit voivat oireilla tummana verenvuotona. Ne ovat paksusuolen seinämässä olevia pullistumia, joiden esiintyvyys kasvaa iän myötä.
– Rikkoutuneesta pullistumasta voi vuotaa verta, joka suolen läpi kulkiessaan värjäytyy tummaksi. Divertikuloosissa yleisin ongelma on kuitenkin divertikkelin tulehtuminen, joka ilmenee alavatsakipuna.
Musta uloste johtuu ruoansulatuskanavaan vuotaneesta verestä
Hyöty sanoo, että jos uloste on mustaa, tulisi päivystykselliseen hoitoon hakeutua mahdollisimman nopeasti. Musta uloste johtuu ruoansulatuskanavaan vuotaneesta verestä, joka tekee myös ulosteen koostumuksesta sitkeää tai tervamaista.
Taustalla voi olla esimerkiksi ruokatorven laskimolaajentuma tai mahahaava.
– Esimerkiksi mahahaavaan liittyvä mahalaukun verenvuoto voi olla niin runsasta, että yleisvointi heikkenee nopeasti. Musta uloste on tyypillinen syy hakeutua päivystykseen, missä tilannetta voidaan selvitellä esimerkiksi mahalaukun tähystyksellä.
Vakavin syy veriulosteelle on suolistosyöpä, johon sairastuu vuosittain noin 3 500 suomalaista. Suolistosyövässä kasvaimesta vuotava veri voi aiheuttaa kirkasta verenvuotoa tai ulosteen tummumista riippuen siitä, missä kohtaa kasvain sijaitsee.
Joskus suolistosyövän aiheuttama verenvuoto myös olla lähes näkymätöntä. Siksi etenkin iäkkäillä suolistosyövän ainoa oire voi olla pitkään huomaamatta jatkuneesta verenvuodosta aiheutunut anemia.
– Lisäksi olen nähnyt liian monta syöpäpotilasta, joiden diagnoosi on viivästynyt siksi, että veriulosteen syyn on ajateltu olevan esimerkiksi peräpukamissa, Hyöty sanoo.
Paksusuolen tähystys on tärkein tutkimus suolistosyövän poissulkemiseksi tai toteamiseksi. Sen avulla saadaan tutkittua peräsuoli, paksusuoli sekä ohutsuolen loppuosa.
Kolonoskopiaan tarvitaan lääkärin lähete, joka Hyödyn mukaan kyllä annetaan, kunhan vain uskaltaa kertoa vaivoistaan vastaanotolla avoimesti. Tutkimukseen voi hakeutua oman terveysaseman, työterveyslääkärin tai yksityisen lääkäriaseman kautta.
– Tähystystutkimuksen yhteydessä voidaan ottaa myös koepaloja tai poistaa polyyppeja, jotka voisivat ajan mittaan kehittyä syöpäkasvaimiksi. Jos verenvuoto jatkuu paria päivää pidempään, kannattaa vaivasta keskustella lääkärin kanssa.
Lue myös:
Suolistosyöpiä aletaan seuloa valtakunnallisesti – lääkäri: ”Tarkoitus on löytää niitä kaikkein kavalimpia, oireettomia muotoja”
Suolistosyövät ovat yleistyneet voimakkaasti – altistaako vatsan oireilu suolistosyövälle? Kysyimme lääkäriltä
Jokaisen yli 50-vuotiaan kannattaisi käydä kertaalleen kolonoskopiassa – lääkäri kertoo, mitä paksusuolen tähystyksestä on hyvä tietää
Lue myös: Kotiliesi.fi: Crohnin tautia sairastava Satu: ”On turha hävetä asioita, joille ei voi itse mitään”