Sunnuntai, ja olo on vähän kohmeinen. Edellisen päivän railakas illanvietto tuntuu koko kropassa, mutta silti tekisi mieli lähteä urheilemaan. Alkoholi ja liikunta seuraavana päivänä eivät kuitenkaan välttämättä ole hyvä yhdistelmä.
Alkoholi vaikuttaa erityisesti ihmisen keskushermostoon. Alkuun sen vaikutukset voivat tuntua innostavilta ja piristäviltä. Saattaa jopa tuntua, että alkoholia nauttineena jaksaisi paremmin. Nautitun alkoholin määrästä riippuen se kuitenkin muuttaa vahvasti ihmisen harkintakykyä. Se taas johtaa loukkaantumisten ja riskien lisääntymiseen.
– Silloin saattaa ottaa riskejä, joita oma fysiikka ja keho eivät kestä. Mitä enemmän alkoholia ottaa, sitä enemmän myös riskit lisääntyvät, Terveystalon urheilulääkäri Tapio Kallio sanoo.
Etenkin pitkäkestoisessa liikunnassa alkoholin vaikutukset voivat olla hyvinkin haitallisia. Alkoholi lisää virtsaneritystä, ja sen myötä elimistöstä saattaa poistua urheilusuorituksenkin kannalta tärkeitä mineraaleja ja suoloja. Vaarana on etenkin nestehukka, sillä alkoholi muuttaa ihmisen nestetasapainoa ja lämmönsäätelyä.
Alkoholi ja liikunta seuraavana päivänä voivat olla kohtalokas yhdistelmä
Krapulassa ihmisen suorituskyky on selkeästi alentunut ja edellisen illan juhliminen vaikuttaa ihmisen elimistössä edelleen. Krapulassa liikuntasuoritus voi olla kuormittava, vaikka se normaalitilassa olisi kuntoa kehittävä.
– Liikunnasta ei ole välttämättä hyötyä, jos sen aloittaa liian aikaisin alkoholinkäytön jälkeen. Siitä voi olla haittaa ja siihen liittyy riskejä, Kallio sanoo.
Kallion mukaan krapulassa vammojen riskit kasvavat, sillä silloin lihaskudokset kärsivät nestevajauksesta. Myös motoriikka voi olla normaalia heikompi ja huonompi. Näiden seurauksena erilaisten kramppien ja lihasrevähdyksien riski kasvaa.
Alkoholi ja liikunta seuraavana päivänä on yhdistelmänä vaarallisempi, jos ihmisellä on perussairauksia. Esimerkiksi sydänsairaalle krapulassa urheileminen voi aiheuttaa jopa hengenvaarallista kuormitusta.
– Terveellä nuorella ihmisellä riskit ovat toki pienempiä, mutta ne ovat silti olemassa. Krapula on elimistön poikkeustila, joka vaatii lepoa ja toipumista. Sen on saatava mennä ohi ennen kuin elimistö toimii taas normaalisti ja liikunnasta on hyötyä.
Lue myös: Mikä alkoholiton juoma on terveellisin? Kysyimme ravitsemusterapeutilta
Alkoholin vaikutusaika on yksilöllinen
On yksilöllistä, kuinka kauan nautittu alkoholi vaikuttaa ihmisen elimistössä. Myös nautitun alkoholin määrällä on suuri vaikutus.
Esimerkiksi yksi keskiolut tai lasillinen viiniä palaa pois keskimäärin kahdessa tunnissa. Mitä enemmän alkoholia juo, luonnollisesti sitä kauemmin sen poistuminen elimistöstä kestää.
– Mitä enemmän alkoholia on nauttinut, sitä pidempi aika elimistölle pitää antaa aikaa palautua vielä alkoholin palamisen jälkeenkin.
Kallion mukaan alkoholin palamisen jälkeen voi mennä useita tunteja tai jopa vuorokausi, ennen kuin elimistön nestetasapaino palautuu normaaliksi.
– En keksi järkevää syytä yhdistää liikuntaa ja alkoholia. Elimistön pitäisi saada rauhassa toipua, ennen kuin aloittaa liikuntasuorituksen.
Lue myös

Syömishäiriötä voi sairastaa minkä kokoinen ihminen tahansa – syömiseen ja liikuntaan liittyvä ahdistus voi kieliä epätyypillisestä syömishäiriöstä

Marianna Stolbowin kolumni: Miksi liikuntakärpänen ei pure, vaikka toivon sitä?

Miksi liikuntasuorituksen väliin jättäminen harmittaa, pelottaa tai jopa ahdistaa? Urheilupsykologin mukaan syy voi löytyä lapsuudesta

Hyvä ryhti tekee olosta itsevarmemman sekä ehkäisee tuki- ja liikuntaelinvaivojen syntymistä – 8 vinkkiä parempaan ryhtiin

Sydän tarvitsee liikuntaa – listasimme 17 parasta liikuntalajia sydämen terveydelle

Jatkuva janon tunne – milloin se on merkki sairaudesta ja milloin liian vähäisestä nesteensaannista? Lääkäri vastaa

Pitääkö veden juomista opetella, jos ei juuri koskaan tunne itseään janoiseksi? Näistä merkeistä tiedät, onko elimistösi nestetasapaino kunnossa

Turvottaako niin, ettei nappi mene kiinni? Katso videolta ohjeet vartin kotijumppaan, joka panee nesteet virtaamaan
