Tuoreessa Anna-lehden kansihaastattelussa lääkäri Emilia Vuorisalmi, 40, kertoo kuinka hänen ja avopuoliso Maurizio Pratesin salamarakkaus ja parisuhde eteni pikavauhtia vauva-arjeksi.
Haastattelussa Emilia pohtii, miltä äidiksi tuleminen lähes nelikymppisenä tuntuu.
”Aika samankaiselta ja yhtä ihanalta kuin parikymppisenä. Ainut selkeä ero on kasvanut unentarve. Valvotut yöt tuntuvat ihan eri tavalla”, Emilia kommentoi asiaa myös tuoreessa Instagram-päivityksessään.
Näin unenpuute vaikuttaa
Pariskunnan yhteinen poika on nyt 1-vuotias. Emilia kertoo Anna-lehden haastattelussa, että poika on herkkäuninen. Pahimmillaan Emilian omat yöunet ovat jääneet vain parin tunnin mittaisiksi.
Uni huuhtelee aivoista kuona-aineet ja elimistöstä stressihormonit. Pitkittyessään unenpuute saa stressihormonit kohoamaan, mikä voi sumentaa ajattelua ja aiheuttaa ärtyneisyyttä. Pitkään kohollaan olevat stressihormonit vaikuttavat puolestaan aivojen mantelitumakkeisiin, jotka vastaavat muun muassa pelon tunteista. Näin ollen pienetkin asiat voivat yhtäkkiä tuntua ylitsepääsemättömiltä. (Anna 8/19)
Emilia muistuttaa, että pitkään jatkunut unenpuute vaikuttaa lähes kaikkiin kognitiivisiin toimintoihin, mielialaan, hormoneihin ja immuniteettiin.
”Väsymys ja kuormittuneisuus ei tänä päivänä rajoitu lapsivuodeaikaan vaan tuntuu olevan jonkinasteinen kansantauti. Mitä sitten tehdä jos unet ovat jääneet vähille?” Emilia kirjoittaa Instagramissa.
Tässä Emilian TOP 5 -vinkit:
1. Meditoi 15 min jossain vaiheessa päivää.
”Itse pyrin tekemään tämän kun vauva nukahtanut aamupäivä- tai yöunille”, Emilia vinkkaa ja suosittelee käyttämään esimerkiksi sovellusta, jos meditointi ei ole ennestään tuttua puuhaa.
2. Suosi palauttavia treenejä jottei elimistö kuormitu entisestään.
”Itse suosin pitkiä kävelyitä ulkona tai esimerkiksi Yin-joogaa.”
3. Halaa aina kun mahdollista.
”Jollei vierestä löydy kumppania tai lapsia joita halata, niin lemmikki kelpaa myös. Halaamisessa vapautuva oksitosiini huuhtelee tehokkaasti elimistöstä stressihormoneja.”
4. Vältä somen käyttöä varsinkin illlalla.
”Itse olen asettanut puhelimeen 30min päivittäisen rajan ja ilta yhdeksän jälkeen pyrin välttämään somea”, Emilia kirjoittaa.
5. Pidä huolta sosiaalista suhteista ja vietä aikaa ystävien kanssa jotka tuntuvat antavan energiaa.
Miten Emilia ja Maurizio hoitavat suhdettaan? Miksi Emilia ajattelee välillä, ettei hän kuulu mihinkään? Miten hän hoitaa omaa jaksamistaan, entä mistä hän saa energiaa? Mitä työ merkitsee Emilialle? Lue lisää Annan numerosta 8/19 tai tilaa lehden lukuoikeus täältä!