Listasimme viisi kiinnostavaa faktaa kehon rasvaan liittyen. Tiesitkö esimerkiksi, että hormonit vaikuttavat rasvan varastoitumiseen?
1. Rasvan sijainnilla on merkitystä
On parempi olla päärynä- kuin omenavartaloinen. Vyötärölle kertynyt rasva on terveydelle haitallisempaa kuin rasva pakaroissa ja reisissä.
Keskivartalolihavuudessa rasvaa kertyy vatsaonteloon ja sisäelinten ympärille, mikä tekee siitä ongelmallista. Runsas viskeraalirasvan määrä aiheuttaa aineenvaihdunnan häiriöitä, pitää yllä hiljaista tulehdusta ja lisää monien sairauksien, kuten tyypin 2 diabeteksen ja sepelvaltimotaudin, riskiä.
Jos vyötärönympärys ylittää naisella 90 senttimetriä ja miehellä 100 senttimetriä, kyseessä on vyötärölihavuus. Liikunta, kuten reipas kävely, on tehokas tapa vähentää vyötärörasvaa.
2. Rasvaa voi kertyä kehoon muistakin syistä kuin laiskuudesta ja herkuttelusta
Ylensyönti ja liikkumattomuus ovat epäilemättä suurimmat syyt siihen, että kehoon kertyy ylimääräistä rasvaa, mutta myös muilla asioilla on merkitystä.
Ensinnäkin hormonit vaikuttavat rasvan varastoitumiseen. Jos ihminen syö jatkuvasti joko liian vähän tai liian paljon, kylläisyyshormoni leptiinin toiminta häiriintyy. Ruoka ei tee oloa kylläiseksi ja keho luulee olevansa vaarassa nälkiintyä. Aineenvaihdunta hidastuu ja keho alkaa varastoida yhä tehokkaammin rasvaa itseensä.
Myös stressi voi kerryttää kehoon rasvaa. Jos ihminen kärsii jatkuvasti stressistä, hänen kortisolitasonsa ovat jatkuvasti koholla. Tämä lisää rasvan varastoitumista etenkin vatsan seudulle. Liiallinen kortisoli myös estää rasvan polttamista energiaksi.
Hormonien lisäksi ikä vaikuttaa rasvan kertymiseen. Iän myötä aineenvaihdunta hidastuu ja ylimääräistä rasvaa varastoituu kehoon helpommin kuin ennen.
3. Rasvasoluja on kahdenlaisia: hyviä ja huonoja
Tiesitkö, että ihmisillä voi olla sekä valkoista, beigeä että ruskeaa rasvaa? Valkoinen rasva varastoi energiaa. Sen määrä lisääntyy ihmisen syödessä enemmän kuin mitä hän kuluttaa.
Ruskea rasva puolestaan tuottaa ihmiselle lämpöä. Ruskea rasva on aktiivista rasvaa, joka kuluttaa energiaa polttaen elimistöstä glukoosia ja rasvoja. Se auttaa sokeriaineenvaihdunnassa ja painonhallinnassa. Sitä sijaitsee kehossa solisluiden yläpuolella, kaulassa ja selkärangan vieressä.
Tutkimusten mukaan ruskeaa rasvaa on todennäköisemmin normaalipainoisilla ja epätodennäköisemmin ylipainoisilla henkilöillä. On mahdollista, että ruskean rasvan aktivointi auttaa ylipainoisia pudottamaan painoaan. Tiedetään, että ruskean rasvan toiminta moninkertaistuu kylmässä, joten kylmäaltistus voi olla potentiaalinen keino lisätä ruskean rasvan energiankulutusta.
Valkoisen ja ruskean rasvan lisäksi on olemassa myös beigeä rasvaa. Se voi erikoistua joko ruskeiksi rasvasoluiksi tai valkoisiksi rasvasoluiksi.
4. Liikunta voi muuttaa rasvasolujen käyttäymistä
Geenit määrittävät osittain sitä, kuinka helposti keho varastoi itseensä rasvaa. Lundin yliopiston tutkimuksen mukaan liikunta voi kuitenkin muuttaa rasvasoluihin liittyvien geenien käyttäytymistä.
Tutkimukseen osallistujat kävivät kuuden kuukauden ajan kaksi kertaa viikossa joko spinning- tai aerobic-tunneilla. Tutkimusjakson jälkeen osallistujat olivat pudottaneet painoaan ja olivat terveempiä. Lisäksi heidän rasvasolujensa käyttäyminen oli muuttunut niin, että riski ylipainon kehittymiseen oli pienentynyt.
5. Rasvasta on myös hyötyä
Pidätkö rasvaa vain rumina muhkuroina kehossasi ja ajatteletko, että siitä pitää päästä eroon hinnalla millä hyvänsä? Näin ei aivan ole. Liika rasvan määrä ei tietystikään ole terveydelle hyväksi, mutta on elintärkeää, etttä ihmisen kehosta löytyy sopivasti rasvaa. Rasva on tärkeää muun muassa hormonitoiminnalle, luustolle, aivoille ja vastustuskyvylle.
Lähteet: Duodecim, Everyday Health, Huffington Post, Mind Body Green, Shape, Terveyskirjasto, The New York Times
Lue myös:
Onko aineenvaihduntasi hidastunut? 3 oiretta, jotka kertovat kehon olevan säästöliekillä
Hormonien epätasapaino voi ajaa kehon säästöliekille ja vaikeuttaa painonhallintaa – hoida näin
Jenkkakahvojen, jumahtaneen painon ja herkkuhimon syynä leptiiniresistenssi? 9 ratkaisua
Rasvat vaikuttavat hormonitoimintaan – 5 hormonitasapainoa tukevaa ruoka-ainetta
Treenaaja, näin lepäät oikein – 7 keinoa kuntoa kohottavaan ja rasvaa polttavaan palautumiseen