Quantcast
Channel: Terveys | Anna.fi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1738

Kuparikierukka on varma ja hormoniton ehkäisyvaihtoehto – yleinen piirre kuukautisissa voi olla este käytölle

$
0
0

Kuparikierukka on ehkäisymenetelmä, jonka teho perustuu vierasesinereaktioon. Käytännössä kierukka on kohtuun asennettava T-kirjaimen mallinen, muovinen ja noin kolmen senttimetrin pituinen esine, jonka varresta aukeaa 1–2 senttimetrin pituiset haarat kummallekin puolelle.

Kuparikierukan varren ympärille kiedotuista langoista vapautuu hitaasti kuparia. Kierukka itsessään aiheuttaa vierasesinereaktion ja häiritsee siksi munasolun kiinnittymistä. Vapautuva kupari voimistaa tätä vaikutusta.

Hormonikierukassa kuparilankojen sijaan on varren ympärillä keltarauhashormonia vapauttava kapseli. Sen ehkäisyteho perustuu sekä vierasesinereaktioon että vapautuvan keltarauhashormonin vaikutukseen. Kuparikierukka ei estä munasolun irtoamista eli ovulaatiota, toisin kuin hormonikierukka voi tehdä.

Hormonikierukalla on myös kuukautisvuotoa ja kipuja vähentävä vaikutus, jonka takia sitä käytetään ehkäisyvaikutuksen lisäksi kuukautishäiriöiden hoitoon

Erinomainen ehkäisyteho

Molemmat kierukkaehkäisyt ovat hyvin varmoja.

– Kuparikierukka on ehkäisyteholtaan hyvä: tuhannesta käyttäjästä tulee vuodessa raskaaksi 6-8. Vielä parempi teho on hormonikierukalla eli vain 1–2 tuhannesta. Hormonikierukan parempi teho perustuu sen kykyyn muuttaa kohdun limakalvoa ja estää ovulaatiota, sanoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Anna-Mari Heikkinen Terveystalosta.

Kuparikierukan ehkäisyteho on hieman huonompi kuin säännöllisesti otettujen ehkäisypillereiden. Käytännössä ehkäisypillereiden teho jää kuparikierukkaa huonommaksi, kun pillereiden ottamisen unohtelun ja muut tasaiseen imeytymiseen vaikuttavat tekijät otetaan mukaan.

Niin kupari- kuin hormonikierukan ehkäisytehoa voi pitää erinomaisena myös, kun ottaa vertailukohdaksi kondomin ja sterilisaation: Tuhannesta kondomin käyttäjästä vuodessa raskaaksi tulee yli 200 naista ja sterilisaation jälkeenkin 5.

Lue myös: Sterilisaatio voi olla ratkaisu, jos mikään muu ehkäisy ei sovi – mutta ihan kaikki eivät siihen pääse

kuparikierukka
Havainnekuva kuparikierukan asettumisesta kohtuun.

Kuparikierukka on hyvä hormoniton ehkäisyvaihtoehto – tietyin varauksin

Vaikka hormonikierukka on ehkäisyteholtaan kuparikierukkaa parempi, kuparikierukka voi silti olla joillekin naisille parempi vaihtoehto.

– Hormoniton kuparikierukka sopii niille, jotka saavat hyvin herkästi hormonivalmisteista haittoja tai eivät muuten halua niitä käyttää, Heikkinen sanoo.

Hormonikierukan sisältämä keltarauhashormonimäärä on pieni ja pienempi kuin esimerkiksi minipillereiden tai ehkäisykapselin, mutta se voi silti aiheuttaa hormonista johtuvia sivuvaikutuksia, kuten ihon ja hiuspohjan rasvoittumista tai turvotusta.

Kuparikierukan käyttäjällä ei näitä ongelmia ole. Sen sijaan muita ongelmia voi ilmetä.

– Kuparikierukka voi lisätä kuukautisvuodon runsautta ja kuukautiskipuja.

Kuparikierukka ei siten ole ensisijainen menetelmä, jos henkilöllä on runsaat ja hyvin kivuliaat kuukautiset. Myös anemia tai aiemmin esiintynyt kohdunulkoinen raskaus voivat olla esteitä kuparikierukalle.

Kuparikierukan käyttäjillä ilmenee tavallista useammin emätintulehduksia ja papa-löydöksenä Actinomyces-mikrobia. Tulehduksen riski ei kuitenkaan yleensä ole este kuparikierukan käytölle, jos se muuten sopii henkilölle ja halutaan välttää hormonikierukkaa tai muuta hormonaalista ehkäisyä.

– Kierukan asetuksen tai käytön aiheuttama tulehdus on harvinainen, mutta on tärkeää, ettei tulehdusta ole silloin kun kierukka asetetaan, Heikkinen toteaa.

Lähteenä jutussa käytetty haastattelun lisäksi: terveyskirjasto.fi


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1738

Trending Articles