Yöheräily on ikävä ja monille ainakin aika ajoin harmittavan tuttu vaiva. Lääkäri Riikka Tavast listasi Terveystalon tiedotteessa neljä yleisintä syytä yöllisiin heräilyihin.
1. Stressi ja huolet
Huoliin ja stressiin herääminen yöllä valvottavat Tavastin mukaan usein, onhan niitä aika ajoin jokaisella. Hän kertoo tiedotteessa, että masennus saattaa johtaa aamuöisiin heräämisiin tai yhtä hyvin vaikeuttaa nukahtamista.
Hän vinkkaa tiedotteessa, että iltaa ei kannata uhrata huolien vatvomiseen.
”Huolta tuottavia asioita kannattaa miettiä päivän aikana, jotta ne eivät ole mielessä illalla. Ja jos kokee tarvetta puhua vaikeista asioistasi jonkun kanssa, kannattaa sekin tehdä päivällä eikä juuri ennen nukkumaanmenoa. Ilta pitäisi käyttää rentoutumiseen.”
2. Fyysinen kipu tai puutuminen
Luulitko, että unilääke on paras lääke kaikkeen unettomuuteen? Ehei.
”Erilaiset tuki- ja liikuntaelimistön kivut ja puuduttelut saattavat herättää ja valvottaa. Ne kannattaa tietenkin hoitaa oireiden mukaisesti ja ottaa mieluummin kipulääke kuin unilääke”, Tavast avaa.
Lue myös Seuran artikkeli: Totta vai tarua: Ovatko unilääkkeet haitallisia?
3. Unen aikaiset hengityskatkokset
Uniapneaa eivät sairasta ainoastaan ylipainoiset, keski-ikäiset miehet. Se heräilyttää öisin kaikenkokoisia ja eri-ikäisiä naisia ja miehiä.
”Uniapneatyyppiset hengityskatkokset voivat olla tiedostettuja tai tiedostamattomia. Joskus nukkuja herää omaan kuorsaukseensa tai näkee unta esimerkiksi sukeltamisesta. Yleensä vuodekumppani huomaa hengityskatkokset helpommin. Vaikka nukkuja ei itse huomaisi katkoksia, ne heikentävät silti unen laatua. Hengityskatkokset olisi hyvä selvittää aina lääkärillä”, Tavast muistuttaa tiedotteessa.
4. Levottomat jalat
Jos jalkasi ovat iltaisin kuin muurahaispesässä, kärsit todennäköisesti levottomista jaloista. Levottomat jalat paitsi haittaavat nukahtamista myös herättelevät monia öisin.
”Jalat tuntuvat hankalilta, tuntuu, että niitä pitää liikuttaa, hieroa tai jopa nousta välillä kävelemään. Kuten muidenkin oireiden kohdalla, myös levottomien jalkojen kanssa kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Jos heräilyjen jälkeen kuitenkin nukahtaa nopeasti uudestaan ja olo on seuraavana päivänä virkeä, ei yleensä ole mitään hätää”, Tavast ohjeistaa tiedotteessa.