Kun hiuksissa tuntuu kipua, tilanne voi hämmentää – hiuksethan ovat kuollutta solukkoa, joten miten niissä voi olla kipua? Teknisesti ottaen hiuskipu ei tunnu suortuvissa vaan hiuspohjassa, eli kyseessä on hiustupen ja päänahan kipuilu.
Se voi tuntua olevan hiuksista lähtöisin, sillä hiusten liikahtelu voi aiheuttaa kiputuntemuksia hiuspohjassa.
−Hiuksen juurituppea ympäröi hermopunos, jossa on tuntoherkkiä hermopäätteitä. Ne aistivat kevyenkin hiusten liikahtelun, kertoo palkittu parturi-kampaajamestari ja kampauskouluttaja Laura Aaltonen.
Hiuskipu yltyy kireällä ponnarilla
Usein hiuksissa tuntuva kipu yltyy, jos hiukset ovat olleet pitkään esimerkiksi poninhännällä. Aaltosen mukaan tiukasti kiinni ollessaan hiukset ovat vedossa, mikä voi herkistää hiustupen hermopäätteitä kivulle.
−Toiset ihmiset ovat luontaisesti tuntoherkempiä kuin toiset. Jos hiuspohja ei ole kunnossa, se voi tuntua käsiteltäessä vieläkin herkemmältä, toteaa Aaltonen.
Jos erityisesti hiusten kiinni pitäminen aiheuttaa kipua, Aaltonen suosittelee vaihtamaan kireän hiuslenkin pehmeämpään donitsimalliseen tai hiusklipsiin. Tällöin hiuspohjaan kohdistuu vähemmän vetoa.
− Kannattaa myös testata eri kohtia ponnarille, jotta se ei ole aina samassa paikassa. Yöksi hiukset kannattaa jättää auki tai laittaa vaikka löyhälle letille, Aaltonen neuvoo.
Päänahan kuivuus voi kipuilla
Hiuskipu eli hiuspohjan kipu voi johtua myös päänahan kuivuudesta tai tulehduksesta. Joskus sen aiheuttajaksi paljastuu aurinko, joka on päässyt polttamaan herkkää hiuspohjaa.
− Jos hiuspohja on erittäin kuiva, saattaa esimerkiksi hiusten vaalennus rikkoa hiuspohjaa ja saada aikaan kipua hiuspohjassa. Yleisesti ottaen Suomessa myytävät hiustuotteet ovat kuitenkin melko tarkkaan valvottuja ja turvallisia käyttää, Aaltonen sanoo.
Syypäinä talineritys ja tulehdus
Hiuspohja voi tulehtua liiallisen talinerityksen myötä. Tulehtunut hiuspohja on ärtynyt ja kutiseva, ja sen raapiminen voi rikkoa ihon, jolloin kipuoireet pahenevat. Kun hiuspohja voi huonosti, päänahan kipuilu kiusaa jo pelkässä hiusten harjaamisessa.
Hormonitoimintaan liittyvä talineritys on voimakkainta murrosiässä ja vähenee keski-iässä. Se voi kuitenkin vaihdella ja häiriintyä. Hiuspohja voi rasvoittua epätavallisen runsaasti, Aaltonen kertoo.
−Syitä tähän voivat olla esimerkiksi häiriöt hormonitasapainossa, ruokavalio, stressi tai jatkuva päähineen käyttö. Kannattaa siis muistaa pestä myös pipot ja lakit säännöllisesti, Aaltonen vinkkaa.
Milloin hiuskipu vie lääkäriin?
Omalle hiuspohjalle sopivien hiustuotteiden käyttö voi edesauttaa hiuspohjan hyvinvointia ja vähentää kipuoireita. Esimerkiksi rasvaiselle hiuspohjalle tarkoitetut shampoot voivat auttaa rauhoittamaan liiallisesta talinerityksestä aiheutuvia oireita.
−Tuotteiden valinnassa saa apua kampaajalta, mutta jos kipuoireet ovat huomattavia, suosittelen kääntymään lääkärin puoleen, Aaltonen sanoo.