Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1740

Uiminen uimahallissa kuukautisten aikaan – hyvä vai huono ajatus?

Uimahallissa uiminen ja kuukautiset on yhdistelmä, joka saattaa mietityttää. Ajatus veteen vahingossa pääsevästä vuodosta kauhistuttaa siinä määrin, että asiasta leimahti Annan Facebook-sivulla vilkasta sananvaihtoa

Monien mielessä voi myös yhä viipyillä koulussa ”tyttöjen tunnilla” saatu opetus, jonka mukaan kaikki liikunta on kuukautisten aikaan ok, paitsi uiminen. Kun jollakulla oli koulu-uintien aikaan menkat, hän jäi poikkeuksetta pois liikuntatunnilta. 

Voiko kuukautisten aikaan uida?

Kuukautisten aikana uimiseen ei kuitenkaan sinänsä ole mitään estettä, muistuttaa naistentautien ja synnytyksen erikoislääkäri Tuuli Soini lääkärikeskus Mehiläisestä. Päin vastoin, uinnin kaltainen kevyehkö aerobinen liikunta on kuukautisten aikaan erityisen suotavaa, sillä se voi monilla helpottaa mahdollisia kuukautiskipuja. 

Vuotoa on toki jollakin keinolla estettävä valumasta veteen, kun kyse on uimahallissa uimisesta. Veden puhtauden kannalta asia on merkityksetön, sillä uimahalliveden sisältämä kloori tuhoaa tehokkaasti kaikenlaiset veteen joutuneet mikrobit – ja niitähän riittää, hikeä, kuollutta ihoa, erilaisia alapään eritteitä. 

– Itse asiassa veri on puhdasta sinänsä eikä siinä ole bakteereita, Soini huomauttaa.

Tamponin tai kuukupin läpi pääsevien mahdollisten pienten ohivuotojen takia ei siis tarvitse olla huolissaan veden hygieenisyyden kannalta.

Ohivuodot harvinaisempia nykyisillä suojilla

Helposti näkyvän punaisen veren joutuminen veteen on kuitenkin kanssauimareiden kannalta ikävää ja uimarin itsensä kannalta kiusallista, vaikka se ei veteen mikrobeja toisikaan.

Ohivuodot tosin ovat nykytamponeilla ja kuukupeilla harvinaisia, ellei kyse ole todella runsaista kuukautisista. 

”Tamponit ovat imukykyisempiä ja pysyvät paremmin paikallaan.”

– Runsaimpien vuotojen päivinä uiminen uimahallissa ei välttämättä ole se mukavin vaihtoehto, jos miettii ohivuotojen mahdollisuutta. Tosin nykyään tamponit ovat laadultaan parempia kuin menneinä vuosikymmeniä, ne ovat imukykyisempiä ja pysyvät paremmin paikallaan.

Menneiden vuosien kouluopit uimisen sopimattomuudesta kuukautisten aikaiseksi liikunnaksi saattavatkin Soinin arvion mukaan osittain liittyä juuri tähän, eli että ennen tamponien ja muiden kuukautissuojien laatu oli huonompaa. 

– Sanoisin, että kuukautisten aikaan voi koulu-uintiin aivan hyvin osallistua, jos itse haluaa ja käytössä on joko tamponi tai kuukuppi. Kuukautiset eivät ole este uimiselle, mutta toki ei ketään pidä uimatunnille pakottaakaan kuukautisten aikaan. Vapaus valita on totta kai oltava olemassa. 

Kuukautisuikkari vai tamponi?

Tamponin ja kuukupin rinnalle uimareille on nykyään tarjolla myös kolmas vaihtoehto, kuukautisuikkarit. Ne toimivat kuukautisalushousujen tapaan eli niiden haaraosan imukykyinen ja vuodon sisäänsä lukitseva kangas toimii kuukautissuojana, eikä erillistä sidettä tai sisäistä kuukautissuojaa välttämättä tarvita. 

Soini pitää kuukautisuikkareita mainiona vaihtoehtona tamponille ja kuukautiskupille. Varsinkin heille, jotka syystä tai toisesta eivät voi emättimeen asettavia kuukautissuojia käyttää, uikkarit mahdollistavat uimisen kuukautisten aikaan. Kuukautisuikkaria voi myös käyttää yhdessä tamponin tai kuukupin kanssa, jolloin suoja paranee ja ohivuotojen mahdollisuus pienenee entisestään.

– Jos käyttää pelkkää kuukautisuikkaria etuna on myös se, että sen kanssa ei tarvitse olla muistamassa tamponin vaihtamista heti uimisen jälkeen, Soini mainitsee.

Tamponi nimittäin imee itseensä uidessa myös vettä, joten veden mahdolliset mikrobit pääsevät sitä kautta emättimeen. Erityisen tärkeää tamponin vaihto on luonnonvesissä uimisen jälkeen, sillä niissä luonnollisesti on huomattavasti enemmän mikrobeja kuin uimahallivedessä.

Varsinaista terveysriskiä emättimeen tamponin kautta pääsevät mikrobit eivät kuitenkaan aiheuta, Soini lohduttaa. 

– Terveyshaittoja ei ole tavattu luonnonvesissäkään uidessa. Riittää, että muistaa vaihtaa tamponin uimisen jälkeen.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1740

Trending Articles