Quantcast
Channel: Terveys | Anna.fi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1738

Gynekologi Leena Väisälä toivoisi naisille vaihdevuosineuvoloita: ”Missioni on räjäyttää turhia myyttejä, joihin naiset itsekin uskovat”

$
0
0

Olivatpa vaihdevuodet sitten tulossa, menossa tai takana päin, niihin liittyy epätietoisuutta hoidoista. Vastauksia tarvittaisiin ajoissa, ennen kuin unettomuus vie ilon ja energian, ennen kuin liikkuminen jää ja kiloja kertyy keskivartaloon. Gynekologi ja seksologi Leena Väisälän, 60, tavoitteena on lisätä naisten tietoisuutta siitä, ettei vaihde­vuosien tarvitse olla tukala elämänvaihe.

Sinnittelyyn ja puolivillaiseen elämään ei tarvitse tyytyä.

– Vaihdevuosiin liittyy esimerkiksi sellainen myytti, että seksi loppuu. Sehän ei pidä paikkaansa. Eräs missioistani on räjäyttää tällaisia ihan turhia, naisia alistavia myyttejä. Naiset itsekin uskovat niihin! Leena päivittelee.

– Seksinhän voi lopettaa minkä ikäisenä vain eikä sitä tarvitse koskaan edes aloittaakaan, mutta että vaihdevuodet tekisivät siihen pakollisen stopin – se ei pidä paikkansa. Päinvastoin, jotkut naiset innostuvat seksistä yhä enemmän.

Niin kävi Leenallekin. Hänelle mennyt vuosikymmen on ollut elämän parasta aikaa.

”Ensin pitää hoitaa uni, sitten liikunta”

Lounaalla italialaisessa ravintolassa keskellä Helsinkiä tunnelma on leppoisa kuin aidolla piazzalla. Valitsemme listalta alkupaloja ja pääruokaa. Ei ainakaan pizzaa! Leena huudahtaa. Hän ei pidä rasvaisista ruoista. Leena sanoo katsovansa, mitä suuhunsa laittaa. Hänen vaihdevuotensa alkoivat, kun hän oli 45-vuotias.

– Painoa kertyy oikeastaan kaikille nelikymppisille, minullekin sitä kertyi pikkaisen. Tykkään kyllä suklaasta ja leivonnaisista. Pullaa saatan syödä melkein joka päivä. Viiniäkin menee. Mutta olen tehnyt pieniä muutoksia. Esimerkiksi välipalaksi syön leivän sijaan rahkan tai skyrin ja laitan siihen marjoja tai pähkinöitä, ehkä mysliä.

Vapaa-ajallaan Leena harrastaa voimanostoa. Kotonaan hänellä on kuntosali. Nyt hän näyttää puhelimestaan videolta, miten maastavedossa nousee 50 kiloa – vaikka se nyt ei ole Leenan mukaan vielä paino eikä mikään – ja penkkipunnerruksessa 40 kiloa. Treenistä tulee hänelle hyvä, voimakas olo.

– Vaihdevuosissa tärkeää on, että syödään proteiinia riittävästi ja ettei liikunta ole mitään hissuttelua. Kaikki treeni, joka tähtää lihasmassan ylläpitämiseen ja jopa sen kasvattamiseen, on hyödyllistä vaihdevuosien jälkeen. Juuri lihasmassan lasku on silloin se ongelma.

Vielä suurempi ongelma on uni.

– On selvää, että jos ei nuku öisin, ei jaksa tehdä kunnon treeniä. Ensin pitää hoitaa uni, sitten liikunta. Uni on ykkösjuttu, Leena sanoo.

Gynekologi ja seksologi Leena Väisälä.

Leena Väisälän gynekologin ja seksologin työt kietoutuvat yhteen. – Pidempään käyneet potilaat ovat avoimia. On paljon puhetta siitä, että tunnetaan huonommuutta, jos vaikka ei ole tarpeeksi halukas. Huonommuuden tunne ei auta eteenpäin, vaan lähtökohdan pitäisi olla omissa haluissa ja toiveissa. Ilman seksiäkin voi elää hyvää elämää keskittymällä muihin asioihin, joista saa energiaa.

”Naisilla on kummallinen tapa sinnitellä”

Unettomuus on yleinen vaihdevuosioire. Leenalla vaihdevuodet alkoivat niin, että hän heräili kolmen neljän aikaan yöllä. Olo tuntui kuumalta. Herkkäuninen hän on aina ollut, ja etenkin stressillä on ollut tapana valvottaa häntä. Mutta tuo aamuöinen heräily viitisentoista vuotta sitten oli erilaista. Alan asiantuntijana hän tiesi, mihin se liittyi.

Hän aloitti hormonikorvaushoidon heti, joten pahoista vaihdevuosioireista hän ei ennättänyt missään vaiheessa kärsiä. Hormonikorvaushoitoa Leena jatkaa edelleen, annokset vain ovat pienempiä kuin aiemmin.

– Naisilla on kummallinen tapa sinnitellä. On totuttu nuoresta pitäen sinnittelemään esimerkiksi kuukautiskipujen ja runsaiden vuotojen kanssa. Mitä varhemmin vaivoihin puututaan, sen parempi. Jos on valvonut jo vuoden, on vaikea löytää hyvää unta.

”Olisi hyvä, jos meillä olisi vaihdevuosi­neuvoloita. Siellä voisi olla hoitaja-lääkäripari, joka olisi perehtynyt vaihdevuosien hoitoon.”

Käypä hoito -suositusten mukaan ensisijainen hoitomuoto unettomuuteen keski-ikäisellä naisella on hormonikorvaushoito. Se toteutuu Leenan mukaan melko huonosti alle viisikymppisten naisten kohdalla.

– On paljon työuupumuksen vuoksi sairauslomalle jääneitä 40–50-vuotiaita naisia, joille on kirjoitettu mielialalääke­resepti. Tapaan heitä vastaanotollani viikoittain. Tilanne on voinut olla se, että kuukautiset ovat selkeästi harventuneet ja ollaan perimenopaussissa, jossa vaihdevuosioireet ovat pahimmillaan. Lääkäri on vain unohtanut kysyä kuukautisista.

Perimenopaussi tarkoittaa aikaa vaihde­vuosien ”ympärillä” eli aikaa ennen kuukautisten päättymistä ja noin vuotta sen jälkeen. Vaihdevuosioireet voivat alkaa vuosia ennen kuukautisten loppumista.

Leenan mielestä naisia pitäisi tukea enemmän ja kokonaisvaltaisemmin.

– Olisi hyvä, jos meillä olisi vaihdevuosi­neuvoloita. Siellä voisi olla hoitaja-lääkäripari, joka olisi perehtynyt vaihdevuosien hoitoon. Edelleen vastaanotolleni tulee joka viikko potilaita, joilla on koko kehon vaivoja, uupumusta tai hirveästi virtsatietulehduksia. Alapää saattaa olla niin kipeä, ettei pysty pyöräilemään.

Lue myös: Lääkäri määräsi nelikymppiselle Katarinalle masennuslääkkeitä – kyseessä olikin perimenopaussi: ”On tärkeää, ettei näiden asioiden kanssa jää yksin”

”Miksi viisikymppisenä ruvetaan luomuilemaan?”

1990-luvulla, kun Leena aloitti gynekologin uransa, hormonikorvaushoitoihin suhtauduttiin hyvin liberaalisti.

– Silloin moni sai hoidot, ja myös käytti niitä. 1990-luvulla uskottiin, että hormonihoidot tuovat nuorekkuutta.

Nykyään hormonihoitoon suhtaudutaan kriittisesti. Osa ei niitä tarvitsekaan, koska oireet ovat niin vähäiset. Osa taas ei voi niitä käyttää esimerkiksi sairauden vuoksi.

Mutta on heitäkin, jotka välttelevät hormonihoitoa, koska haluavat käydä vaihdevuodet läpi ”luomuna”. Sitä Leenan on vaikea ymmärtää.

– Se on irrationaalista, Leena toteaa.

– Miksi viisikymppisenä ruvetaan luomuilemaan? Luonnonmukaistahan olisi, että nainen olisi 6–16 kertaa raskaana elämänsä aikana.

Paljon on myös pelkoa hormonihoitoja ja niihin liittyvää syöpäriskiä kohtaan.

– Syövän pelko ylittää kaikki mittasuhteet. Sen sijaan ei pelätä esimerkiksi osteoporoosia, lihasten surkastumista ja mielialaongelmia, joita naishormonien väheneminen monille aiheuttaa. Suhteellisuus on kateissa, Leena ihmettelee.

Pitäisi ymmärtää, että 10–15 kilon lihominen vaihde­vuosissa aiheuttaa vähintään yhtä suuren rintasyöpä­riskin kuin vaihdevuosiin käytettävä hormonihoito.

Hänen mukaansa pelko juontaa juurensa 2000-luvun alkuun, jolloin uutisoitiin eräästä suuresta amerikkalaisesta tutkimuksesta. Siinä hoitoja oli annettu hyvin myöhäisessä vaiheessa ja myös oireettomille. Nykyään tiedetään, että hoidot pitää aloittaa ajoissa ja vain oireisille.

Työkseen Leena seuraa alan tutkimuksia. Hän toivoo, että asioita suhteutettaisiin. Pitäisi ymmärtää, että 10–15 kilon lihominen vaihde­vuosissa aiheuttaa vähintään yhtä suuren rintasyöpä­riskin kuin vaihdevuosiin käytettävä hormonihoito.

– On myös isoja tutkimuksia siitä, että jos oireisille naisille aloitetaan hormonikorvaushoito, he pysyvät pidempään hengissä kuin he, jotka eivät hoitoa käytä.

Jos vaihdevuosioireita ei ole paljon, koko kehon estrogeenihoitoa ei tarvita. Sen sijaan paikallinen estrogeenihoito on Leenan mielestä jotain sellaista, mikä on tarpeen lähes kaikille naisille.

”Menin kohti uusia kokemuksia, rohkeus kasvoi”

Estrogeenin vähäisyys ohentaa limakalvoja, mikä altistaa tulehduksille. Paikallista estrogeenihoitoa tarvitaan emättimeen viimeistään silloin, kun ilmaantuu toistuvia virtsatietulehduksia. Joskus niin käy vasta kuusikymppisenä, ehkä seitsemänkymppisenä – ja silloinkin hoidon voi vielä aloittaa. Paikallisestrogeeniä saa apteekista ilman reseptiä.

Paikallishoidosta on hyötyä myös silloin, kun haluaa aktiivista seksielämää yhdyntöineen.

Vaihdevuodet voivatkin olla käänne­kohta seksielämässä. Voi tulla ero, uusi suhde tai ihan vain uudenlainen halu.

– Joskus käy niin, että ilman reseptiä saatavat paikallishoidot eivät riitä vaan emättimeen tarvitaan tehohoitoa. Näin voi käydä silloin, jos menopaussi on tapahtunut 50-vuotiaana, ja sen jälkeen on ollut vaikkapa viiden vuoden tauko yhdynnöistä. Sitten tapaakin jonkun ihanan tyypin, jonka kanssa haluaa yhdyntöjä, Leena sanoo.

Vaihdevuodet voivatkin olla käänne­kohta seksielämässä. Voi tulla ero, uusi suhde tai ihan vain uudenlainen halu. Viisi­kymppisenä työ- ja perhe-elämä saattavat olla sillä mallilla, että nainen ehtii kiinnittää huomiota itseensä. Niin Leenallekin kävi. Kun lapset eivät enää olleet pieniä ja työpaikkakin vaihtui, alkoi uusi vaihe.

– Noin viisikymppisenä minulla oli iso bilevaihe. Elämässä meni aika lujaa. Menin kohti uusia kokemuksia, rohkeus kasvoi. Siihen liittyi myös seksuaalienergian lisääntyminen. Tuli sellainen olo, että now or never. Tein niitä juttuja, joita olin aina halunnut tehdä.

Pienet muutokset johtivat suurempiin. Tuli avioero yli 30 vuotta kestäneestä liitosta. Ex-puoliso on edelleen Leenan läheinen ystävä.

Leena Väisälä.

– Olen sarjainnostuja, minulla pitää aina olla jotain innostavaa meneillään, Leena sanoo. Hän haaveilee aikuisen naisen seksikirjan kirjoittamisesta.

”Tiesin, että seksuaalisesti ei tarvitse jäädä yksinäiseksi”

Leena sai huomata, että vanhemmilla naisilla on seksuaalista potentiaalia.

– Jos viisikymppinen nainen laittaa kuviansa Tinderiin, saa hirveästi yhteydenottoja parikymmentä vuotta nuoremmilta miehiltä. Kun lopullinen ero tuli, tiesin, että seksuaalisesti ei tarvitse jäädä yksinäiseksi. Monillehan seksi ei ole ollenkaan tärkeä asia, mutta en olisi seksologi, jos se ei olisi minulle tärkeää.

Leenan tyylikin muuttui viisikymppisenä. Nuorempana hänellä oli lyhyt poikatukka.

– Nämä kiharat tulivat, kun kasvatin hiukseni! Koen itseni viehättävämmäksi nykyään, Leena naurahtaa hiuksiaan heilauttaen.

Se, että nainen muuttuisi vanhemmiten näkymättömäksi, on Leenan mielestä hölynpölyä.

– Käsitykseni itsestäni on parantunut tosi paljon. Se on tapahtunut oman sek­suaalisen vallankumoukseni aikana.

Parhaimmillaan seksi on Leenan mielestä heittäytymistä yhteiseen olemiseen. Myös leikkimieli on tärkeää.

– On rentouttavaa, kun voi keskittyä vain siihen hetkeen. Yli 60-vuotiaalle seksi voi antaa hyvää oloa. Kannustan lähtemään löytöretkelle.

Juttu on julkaistu Kotilääkärin numerossa 10/2022.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1738

Trending Articles