Quantcast
Channel: Terveys | Anna.fi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1738

Näin melatoniini eroaa unilääkkeistä – tunnista, voiko siitä olla apua juuri sinulle

$
0
0

1. Mitä melatoniini on ja miten se vaikuttaa?

Melatoniini on hormoni, jota ihmisen käpyrauhanen tuottaa yöaikaan edellyttäen, että on pimeää. Se nopeuttaa nukahtamista ja syventää unta siten, että se pysyy mahdollisimman yhtenäisenä.

Kuitenkin jos yöaikaan työskentelee, elimistön melatoniinintuotanto pysyy vaimeana.

Sen lisäksi, että ihmisellä on itsellään kyky valmistaa melatoniinia, sitä on saatavilla myös lisäravinteena ja lääkeaineena apteekista.

Lisäravinteena melatoniinin vahvuus on alle 2 milligrammaa. Lääkkeenä melatoniinia on saatavilla eri vahvuuksia, ja siihen tarvitaan lääkärin resepti yhtä poikkeusta lukuun ottamatta: aikaerorasituksen hoitoon on saatavilla sekä 3 että 5 milligramman vahvuista melatoniinia 10 kappaleen pakkauksessa reseptivapaasti.

2. Missä tilanteissa melatoniini voi parantaa unta ja millaisissa tilanteissa siitä ei ole apua?

Melatoniini voi parantaa unta kolmenlaisissa tapauksissa. Ensinnäkin sitä käytetään primääriunettomuuden hoitoon.

Primääriunettomuus ilmenee toistuvana vaikeutena nukahtaa tai pysyä unessa ilman, että sen taustalla on tunnistettavaa syytä, kuten psykiatrista tai somaattista sairautta. Se ilmenee yleensä jo lapsuudessa. Primääriunettomuus on kausiluontoista ja korostuu stressin vaikutuksesta.

Toiseksi melatoniinista on tutkitusti apua uni-valverytmin häiriön hoitamisessa silloin, jos unijakso on viivästynyt eikä uni tule ennen kuin vasta aamuyön tunteina. Melatoniinin avulla unijaksoa voidaan siirtää aikaisemmaksi, jolloin luontainen väsymys tulee lähemmäksi puoltayötä.

Melatoniinilla voidaan myös hoitaa aikaerorasitusta, jolloin se ankkuroi säännöllisen vuorokausirytmin edellyttäen, että matkakohteessa oleskelee vähintään neljä vuorokautta.

Jos unettomuuden syynä on unettomuushäiriö, jonka tyypillisin aiheuttaja on stressaava elämäntilanne, melatoniinista ei ole apua. Siitä ei ole apua myöskään uniapneassa eikä levottomat jalat -oireyhtymässä.

Lue myös: Melatoniinista on apua kolmenlaisissa uniongelmissa – unitutkija kertoo, mikä voi nollata sen vaikutuksen

3. Miten melatoniini eroaa unilääkkeistä?

Melatoniini säilyttää unen rakenteen ja vaiheet sellaisenaan muuttamatta univaihesykliä, jonka peruskaava menee näin: Nukahtamisen jälkeen uni syvenee perusunesta syvempään, jonka jälkeen se kevenee ja tulee ensimmäinen rem- eli vilkeunen vaihe. Sama kaava toistuu aina seuraavaan vilkeuneen.

Näitä syklejä mahtuu yöuneen 3–6. Syvin univaihe nukutaan ensimmäisen puoliskon aikana, jonka jälkeen uni muuttuu kevyemmäksi.

Melatoniini yhtenäistää unta, ja mahdolliset katkokset joko lyhenevät tai jäävät pois.

Sen sijaan bentsodiatsepiinin kaltaiset unilääkkeet kyllä pidentävät unta, mutta ne vähentävät sekä vilkeunen että syvimmän perusunen määrää ja vastaavasti lisäävät kevyen perusunen määrää, mikä ei ole virkistävää unta.

Lääketilastojen mukaan melatoniini on ollut suosituin unilääke jo useamman vuoden ajan.

4. Miten melatoniinia käytetään?

Melatoniinia otetaan joka ilta säännöllisesti aina samaan kellonaikaan, noin 2–3 tuntia ennen kuin toivotaan unen tulevan. Jotta melatoniinista on hyötyä, sitä olisi käytettävä yhtäjaksoisesti 2–3 viikon ajan.

Kannattaa pyrkiä siihen, että uni tulisi viimeistään puoliltaöin. Tällöin melatoniini otetaan kello 21–22 aikaan.

5. Mitä eroa on lyhytvaikutteisella ja pitkävaikutteisella melatoniinilla?

Lyhytvaikutteisessa melatoniinissa lääkemäärä vapautuu elimistöön saman tien, ja se alkaa pienentyä nopeasti. Tällainen melatoniini voi auttaa nukahtamisvaikeuksiin.

Pitkävaikutteisessa melatoniinissa lääkeaine vapautuu verenkiertoon vähitellen, jolloin sen vaikutus myös kestää pidempään.

Jos on esimerkiksi vaikeuksia pysyä unessa aamuyöllä, pitkävaikutteisesta melatoniinista voi olla apua.

6. Kuinka pitkään melatoniinia voi käyttää turvallisesti?

Melatoniini ei aiheuta riippuvuutta, ja sitä voi käyttää yhtäjaksoisesti muutaman kuukaudenkin. Ainoa ongelma sen käytössä on tehon hiipuminen. Elimistö alkaa kehittää toleranssia, ja saman vaikutuksen aikaansaamiseksi olisi nostettava annosta.

Jos tuntuu, että melatoniinin teho alkaa hiipua, suosittelen jättämään sen kuukaudeksi pois ja katsomaan, miten saa nukutuksi ilman. Tänä aikana elimistö huuhtoo toleranssin pois, ja melatoniinista on jälleen hyötyä, jos sitä tarvitaan uudelleen.

7. Millainen annos melatoniinia on optimaalinen?

Lyhytvaikutteisen melatoniinin tavallisin annostaso on 1–5 milligrammaa ja pitkävaikutteisen 2 milligrammaa. Näillä määrillä melatoniinin tehon pitäisi tulla esille.

Lyhytvaikutteisen melatoniinin yli 10 milligramman ja pitkävaikutteisen yli 4 milligramman annoksesta ei ole enää lisähyötyä.

8. Voiko melatoniinia käyttää väärin, ja onko sillä haittavaikutuksia?

Melatoniinia ei voi siinä mielessä käyttää väärin, että sillä saisi aikaan päihdyttävää vaikutusta. Väärinymmärrettyä käyttöä on se, että sen ottaa väärään vuorokaudenaikaan, jolloin siitä ei ole hyötyä.

Haittavaikutuksista päänsärky on tavallisin. Tosin tutkimuksissa on verrattu melatoniinin ja lumelääkkeen haittavaikutuksia, eivätkä ne eroa toisistaan.

Melatoniinia tulisi käyttää yhtäjaksoisesti 2–3 viikon ajan.

9. Voiko ajaa autoa, jos käyttää melatoniinia? Entä millainen on alkoholin ja melatoniinin yhteisvaikutus?

Kun melatoniini otetaan illalla ennen nukkumaanmenoa, vaikutus ehtii poistua aamuun mennessä, jolloin autolla voi hyvin lähteä liikenteeseen.

Joillakin ihmisillä pitkävaikutteisen melatoniinin vaikutus tuntuu vielä aamulla heräämisen jälkeenkin, mutta se on hyvin harvinaista. Tällöin melatoniinitabletti kannattaa ottaa hieman aikaisemmin illalla.

Alkoholi vähentää melatoniinin vaikutusta. Sitä paitsi jos mielii nukkua hyvin, illalla ei kannata ylipäätään nauttia alkoholia, sillä se jo itsessään heikentää unta ja rikkoo unirytmin.

10. Apteekeissa ja luontais­tuotekaupoissa on tarjolla lukuisia muitakin luontais­valmisteita, jotka lupaavat parantaa unta. Onko niistä hyötyä?

Luontaistuotteita, joiden väitetään helpottavan nukahtamista ja parantavan unta, on tutkittu jonkin verran.

Tutkimusten mukaan ne eivät ole riittävän tehokkaita, jotta niillä saataisiin uneen parannusta. Joku saattaa kokea ne hyödyllisiksi, mutta se voi perustua lumevaikutukseen.

Toisaalta niistä ei useimmiten ole haittaakaan, ja samalla ihminen voi muutenkin pyrkiä rentoutumaan ja eliminoimaan tekijät, kuten kiireen ja stressin, jotka estävät hyvän unen.

Luontaistuotteiden mahdolliset keskinäiset haitalliset yhteisvaikutukset sekä luontaistuotteiden ja lääkkeiden yhteisvaikutukset on syytä selvittää apteekissa.

Asiantuntijana tutkimusprofessori Timo Partonen THL:stä.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1738

Trending Articles