Lasiainen on verkkokalvossa kiinni oleva kirkas, geelimäinen hyytelö, joka täyttää silmän takaosan. Ikääntyessä geelilasiainen vettyy ja nesteytyy, mikä on luonnollista. Tällöin lasiainen kutistuu, painuu osittain kasaan. Pienentymisen vuoksi lasiainen pääsee irtoamaan takaosan kiinnityskohdistaan. Jotkut eivät edes huomaa lasiaisen irtaumaa, mutta toisille lasiaisen irtauma aiheuttaa näköhäiriöitä.
– Näkökentässä saattaa leijailla pieniä roskia tai rihmoja ja lukeminen voi vaikeutua, HUSin silmäkirurgi ja Helsingin yliopiston apulaisprofessori Sirpa Loukovaara kertoo.
Oireeton tai vähäoireinen lasiaisen irtauma ei ole vaarallinen, eikä sen vuoksi tarvitse hakeutua silmälääkärin vastaanotolle.
Mutta jos näkökyky heikkenee tai esiintyy salamointia, on tilanne hyvä tarkistaa. Kyse voi olla verkkokalvon irtaumasta, joka vaatii hoitoa vuorokauden sisällä.
– Yhdellä kymmenestä potilaasta on oireinen lasiaisen irtauma, ja heistä yhdellä kymmenestä tulee verkkokalvoon reikä. Tässä vaiheessa potilaalla esiintyy näkökentässä salamointia, ja silloin on hyvä hakeutua nopeasti lääkäriin, sillä kun verkkokalvossa on reikä, silmän sisäinen neste pääsee valumaan sen läpi ja irrottaa verkkokalvon. Tämä on hoitamattomana näköä uhkaava tilanne.
Lääkäriin on suunnattava viipymättä, jos näkökentän reunaan muodostuu harmaa varjo, joka laajenee ja tummuu vähitellen. Jos varjo ehtii saavuttaa tarkan näön alueen eli fovean, ei näköä voida enää palauttaa ennalleen, vaikka verkkokalvo saataisiinkin paikoilleen leikkauksen avulla.
Likinäköisyys altistaa varhaiselle lasiaisen irtaumalle
Lasiaisen nesteytyminen on luonnollinen osa ikääntymistä, eikä sitä voi hidastaa. Tietyt sairaudet, kuten ykköstyypin diabetes, silmän sisäiset tulehdukset, erilaiset vammat sekä likinäköisyys saattavat vauhdittaa lasiaisen irtaumaa.
– Likinäköinen silmä on rakenteellisesti erilainen – pitkänmalinen. Pitkässä silmässä lasiaisen irtauma tapahtuu nuorempana kuin normaalitaitteisessa silmässä ja aiheuttaa tyypillisesti enemmän oireita.
Erilaiset leikkaukset, kuten kaihileikkaus ja silmälaseista eroon tähtäävä linssileikkaus, altistavat lasiaisen oireiselle irtaumalle.
– Olisi hyvä, jos ihmiset osaisivat silmäleikkauksen jälkeen olla huolissaan näkökenttämuutoksista ja hakeutua ajoissa silmälääkäriin, ennen kuin verkkokalvo pääsee pahimmillaan irtoamaan, Loukovaara painottaa.
Lasiaisen irtauma voidaan hoitaa
Jos lasiaisen irtauma aiheuttaa pysyviä häiritseviä roskia näkökentässä ja hankaloittaa lukemista, on hyvä hakeutua silmälääkärin vastaanotolle. Silmälääkäri laajentaa mustuaisen ja katsoo biomikroskoopilla silmän sisälle takaosaan. Tutkimus ei satu.
– Jos lasiainen on irronnut ja se aiheuttaa pitkäkestoisia häiritseviä näköoireita tarkkuutta vaativassa lähityöskentelyssä, voidaan lasiainen kirurgisesti poistaa ja tilalle laittaa keittosuolaliuosta, joka korvautuu ajan kanssa silmän omalla nesteellä.
Lasiaisen irtaumaan liittyvät verkkokalvon reiät hoidetaan puolestaan laserilla. Silmänpinta puudutetaan tipoilla, ja tarvittaessa on mahdollista saada kipulääkettä sekä rauhoittava lääkitys ennen toimenpidettä.
– Verkkokalvon irtauma voidaan korjata leikkaushoidolla, nykyisin tyypillisesti vitrektomialla.
Jos leikkaus pelottaa, on hoitohenkilökunnalle hyvä kertoa asiasta etukäteen, jotta he osaavat varautua tilanteeseen oikein ja tarjota parhaiten sopivan hoitomuodon.
– Silmät ovat herkkä, intiimi paikka, mutta niiden hoitamien on yleensä kivutonta. Jos silmäleikkaustoimenpide pelottaa kovasti tai kärsii paniikkihäiriöstä, voidaan potilas nukuttaa toimenpiteen ajaksi, Loukovaara lohduttaa.
Lue myös:

Käytätkö edullisia markettilaseja lukulaseina? Kysyimme silmälääkäriltä, onko niistä silmille haittaa

5 oiretta, jotka kielivät lukulasien tarpeesta – asiantuntija kertoo, miksi kaikkien kannattaa käydä näöntarkastuksessa 40-vuotiaana

Noora Lybeck, 44, kyllästyi silmälaseihin ja korjautti taittovirheen leikkauksella: ”Vältyn vanhempana kaihileikkaukselta”

Sidekalvotulehdus tarttuu herkästi – piilolinssien käyttäjän on hyvä olla erityisen tarkkana oireiden kanssa

Terhin, 42, kuivat silmät kutisivat, polttelivat ja vetistivät – apu löytyi valohoidosta: ”Oireiden syy oli kyynelnesteen laadussa”
