Kauratyyny tarjoaa jäykille niskoille ja hartioille hetkellistä helpotusta lisäämällä verenkiertoa sekä aineenvaihduntaa kudoksissa. Se kannattaa kuitenkin kaivaa esiin kaapista muulloinkin kuin halutessaan näille lihaksille ihanaa lämmitystä.
Kauratyynystä on monipuolista iloa arkeen, kun ottaa sen kaikki hyödyt käyttöön.
1. Sängyn lämmittäjä ennen nukkumaan menoa
Jos viileät lakanat saavat vilun väristykset aikaan nukkumaan mennessä, kannattaa kokeilla sängyn lämmitystä etukäteen. Kuumavesipulloa ei tarvita, sillä kauratyynykin ratkaisee tilanteen.
Aseta lämmitetty tyyny vällyjen väliin vaikka 10 minuuttia ennen lähtöä höyhensaarille, ja matka sinne sujuu lämpöisemmissä tunnelmissa.
2. Kauratyyny hellii hampaiden kiristelijää
Purennan haasteista ja yöllisestä hampaiden narskuttelusta johtuvat lihasjumit ovat aikamme vitsauksia. Kauratyyny lievittää kuitenkin näitäkin kipuja. Käy esimerkiksi sohvalle makuulle, aseta kauratyyny leualle ja anna lämmön rentouttaa lihaksia.
Sopii myös muille stressaantuneille kirskuttelijoille.
3. Viilentäjä pakkasesta otettuna
Kauratyynyä kannattaa kokeilla myös kylmänä! Viilennetty tyyny auttaa, jos kärsii esimerkiksi lihasrevähdyksestä. Viilentäminen onnistuu niin, että kauratyyny asetetaan mahdollisimman tasaisesti pakastimeen ja pidetään siellä kaksi tuntia tai kauemmin.
Tyyny ei mene rikki tai pilalle, vaikka se pakastuisi siellä pitkänkin aikaa.
4. Kauratyyny on lämmin pyllynalunen
Miksi istua kylmällä kivellä tai kosteassa maassa luontoretkellä, kun voi myös istua kauratyynyn päällä. Pakkaa siis tyyny ensi kerralla mukaan matkaan, ja näin eväshetkistä tulee entistä nautinnollisempia luonnon helmassa.
Teehetki omalla parvekkeella on ihana viileässä säässä, kun ottaa pussukan pyllyn alle lisälämmikkeeksi.
5. Kuukautiskipujen lievittäjä
Kauratyynyn lämpöä voi hyödyntää myös kuukautiskivuissa, jotka liimaavat monet joka kuukausi sohvanpohjalle. Aseta tyyny silloin alavatsalle tai alaselkään, kummalla puolella särky enemmän tuntuukaan. Lämpöhoidon jälkeen liikkuminen sujuu taas vähän helpommin.
6. Koiran lämmittäjä tai kissan lämpöalusta
Kauratyynystä ei tarvitse olla iloa vain meille kaksijalkaisille, sillä siitä voivat nauttia myös lemmikit. Esimerkiksi moni koira voi pitää siitä, että saa makoilla kauratyyny lämmittämässä selän päällä – ja koirien omistajat tietävät, että haukkujenkin lihakset ovat välillä jumissa.
Myös kissan voi olla mukava käpertyä koisimaan lämpimän tyynyn päälle viileän makuualustan sijaan.
7. Kauratyyny pitää imettäjän iskussa
Imetätkö? Rintatukos on inhottavan tavallinen vaiva, kun välillä maito pakkautuu rintoihin tai tiehyet voivat tukkeutua. Silloinkin kauratyynyn lämpö on täsmäratkaisu, sillä se edistää tukosten poistumista ja kipujen laantumista.
Makaa kauratyyny rintojen päällä, ja voit myös välttyä rintatulehdukselta.
Näin lämmität kauratyynyn
Kauranjyviä sisältävät kauratyynyt voi lämmittää mikrossa tai uunissa. Mikrossa lämmitys vie noin 2 minuuttia, 80–100 asteisessa uunissa noin 5–10 minuuttia.
Mikrossa lämmittäessä aseta kauratyyny mikron lautaselle mahdollisimman tasaisesti, esimerkiksi kaaren muotoon ja laita keskelle lasi tai muki, joka on puolillaan vettä. Veden muodostama vesihöyry lämmityksen aikana estää kauran liiallisen kuivumisen.
Uunissa aseta kauratyyny lappeelleen puhtaalle uunipellille, tai leivinpaperin päälle. Uuni lämmittää tyynyn tasaisemmin kuin mikro.
Muista pitää silmällä tyynyä, kun lämmität sitä mikrossa tai uunissa, jottei se kuumene liikaa. Jos tyyny haisee palaneelle, upota se kylmään veteen. Kun kaurajyvät alkavat rapista, on tyyny syytä vaihtaa uuteen.
Kaksplus.fi: Kauratyyny rauhoittaa herkkiksen – psykologin keinot auttavat levotonta lasta