Quantcast
Channel: Terveys | Anna.fi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1738

Kiinteä patti silmäluomessa voi olla luomirakkula – näin hoidat luomireunan tulehdusta 

$
0
0

Silmäluomeen ilmestynyt patti saattaa tuntua ikävältä. Alkuvaiheessa tukkeuma on saattanut olla kivulias näärännäppy, joka punoittaa ja erittää märkäistä eritettä. Tulehduksen jatkuessa näärännäpystä saattaa kehittyä pitkäkestoisempi luomirakkula.

 – Kaikilla ei tule ensin näärännäppyä, vaan osalla luomeen ilmestyy suoraan luomirakkula, Terveystalon silmätautien erikoislääkäri Katri Salmivalli kertoo. 

Luomirakkula tuntuu kiinteänä muutoksena luomen ihon alla. Se kehittyy, kun silmässä oleva Meibomin rauhasen suuaukko tukkeutuu ja alkaa kerätä eritettä sisälleen. Patit voivat olla isojakin, mutta silti rauhallisia ja kivuttomia. Mikäli alueelle tulee myös bakteeri-infektio, voi luomirakkula olla hyvin kipeä. 

– Alkuvaiheessa koko luomi voi turvota, mutta turvotuksen laskiessa jäljelle jää vain patti.

Luomirakkula on yleensä kova ja noin herneen kokoinen.

– Pientä luomirakkulaa ei välttämättä edes aina näe, mutta tunnustellessa sen tuntee, Salmivalli kertoo.

luomirakkula

Luomirakkula voi olla isokin, mutta silti rauhallinen ja kivuton.

Luomirakkulan puhkaiseminen ei auta

Luomirakkula paranee vähitellen itsestään. Itsehoitona voi käyttää lämpöhaudetta ja pyrkiä puhdistamaan luomia päivittäin. Luomirakkuloita voidaan hoitaa myös antibioottivoiteen avulla.

– Jos antibioottivoide ei auta parin viikon kuluessa, voi silmälääkäri hoitaa luomirakkulaa paikallisesti myös antibiootin ja kortikosteroidin yhdistelmällä. Nämä ovat antibioottien tapaan myös reseptilääkkeitä.  

Puhkaiseminen ei auta luomirakkulan hoidossa. Neulan pistoreiästä tulee yleensä ulos vain verta ja kudosnestettä. 

– Luomirakkulan puhkaiseminen aiheuttaa tulehdusriskin. Pitkäkestoisessa luomirakkulassa erite on myös sen verran kiinteää, ettei neulanpisto auta tyhjentämään sitä. 

Luomirakkula saattaa kuitenkin puhjeta itsestään. Sitä ei kannata säikähtää, mutta silmä kannattaa puhdistaa huolellisesti. Huolellinen puhdistaminen auttaa varmistamaan, ettei puhjennut rakkula tulehdu. 

– Seuraavien päivien aikana silmää kannattaa hautoa lämmöllä ja huolehtia luomireunojen puhdistamisesta. Näin varmistetaan, että luomirakkulaan mahdollisesi jäänyt erite saadaan pois, Salmivalli neuvoo. 

Lue myös: Luufinni ilmestyy usein silmän alueelle – miliumin poistaminen itse vaatii erityisen tarkkaa kättä

Pitkäkestoinen luomirakkula 

Suuren ja häiritsevän luomirakkulan voi tarvittaessa myös poistaa. Pitkäkestoisen luomirakkulan voi poistattaa silmälääkärillä, joka tekee poiston paikallispuudutuksessa.   

Luomireunan tulehdus voi aiheuttaa myös kuivasilmäisyyttä, kun rauhasten tuottama erite muuttuu paksummaksi ja huonolaatuisemmaksi. Silloin silmä voi kärsiä kuivuudesta, vaikka kyynelnesteen määrä olisi normaali. Luomireunojen hoito yleensä auttaa myös korjaamaan silmän kuivuutta. 

– Pitkäkestoinen tai toistuva luomirakkula voi myös olla merkki ruusufinnistä. Silloin suun kautta otettavaa antibioottilääkitystä saattaa joutua käyttämään kahden tai kolmen kuukauden ajan. 

Luomirakkulan toistumista voi ehkäistä puhdistamalla luomien aluetta säännöllisesti. Luomireunan tulehdukselle taipuvainen ihminen voi myös kokeilla käyttää ajoittain lämpöhaudetta, vaikka silmässä ei näkyisi mitään tulehdukseen viittaavaa. Se voi auttaa estämään tulehduksen syntymistä. 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1738

Trending Articles