Quantcast
Channel: Terveys | Anna.fi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1777

Jos psyykkinen oireilu ennen kuukautisia saa arjen sekaisin, saatat kärsiä PMDD:stä – PMS:n vaikeampi muoto sekoitetaan joskus masennukseen

$
0
0

PMS on tuttu vaiva lähes jokaiselle naiselle. Osalla kuukautisia edeltävä psyykkinen oireilu on kuitenkin niin voimakasta, että se haittaa arkea merkittävästi. Silloin kyseessä voi olla PMDD eli kuukautisia edeltävä dysforinen häiriö, joka on PMS:n vaikeampi muoto.

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Eeva Kajalon mukaan PMDD:ssä korostuvat rajut, psyykkiset oireet.

– Se on kuukautisia edeltävän ajanjakson mielialahäiriö. Siitä kärsivä kokee ennen kuukautisia voimakkaita psyykkisiä oireita, kuten masennusta, raivoa, vihaa tai jopa itsetuhoisuutta. PMDD:tä sairastavan mieliala on hyvä kuukautisten loppumisesta ovulaatioon saakka, hän sanoo.

PMDD on sairaus, josta kärsii 3–8 prosenttia naisista

Suurin osa naisista kokee ennen kuukautisia lieviä psyykkisiä oireita, ja varsinaisen PMS:n esiintyvyys on noin 20–30 prosenttia. Harvinaisemmasta PMDD:stä taas kärsii arviolta 3–8 prosenttia naisista.

Sekä PMS että PMDD voivat aiheuttaa mielialaoireiden lisäksi fyysisiä oireita, kuten rintojen arkuutta, yleistä turvotusta, vatsa- tai selkäkipuja tai päänsärkyä. Kajalon mukaan PMDD:n erottaa PMS:stä henkisten oireiden voimakkuus.

PMDD:tä sairastavan käytös voi muuttua ennen kuukautisia arvaamattomaksi, aggressiiviseksi ja äkkipikaiseksi.

– Häiriö voi saada normaalisti sopuisan henkilön esimerkiksi haastamaan riitaa työkavereidensa, lastensa tai puolisonsa kanssa. Kuukautisten jälkeen oma käytös voi tuntua vieraalta ja hävettää. Osa kokee ennen kuukautisia myös voimakasta huonommuuden tunnetta, unettomuutta ja halua eristäytyä sosiaalisista kontakteista, Kajalo sanoo.

Hän sanoo, että häiriö sekoitetaan joskus masennukseen tai ahdistuneisuuteen.

– PMDD:ssä oireet alkavat kierron puolivälissä ja loppuvat viimeistään kuukautisten loppuessa. Kierron alkuvaiheessa ihminen voi kokea itsensä energiseksi, hyväntuuliseksi ja idearikkaaksi, mutta ovulaation jälkeen tulee romahdus.

Kajalon mukaan juuri oireiden voimakas jaksoittaisuus erottaa PMDD:n masennuksesta ja ahdistuksesta, mutta häiriöissä on myös paljon yhtäläisyyksiä.

– Masentuneella tai ahdistuneella olo voi olla alkukierron aikana siedettävä, mutta loppukierto tuo oireilun esiin. Tällöin ei kuitenkaan ole kyse PMDD:stä, vaan masennuksen tai ahdistuksen kiertovaihtelusta.

Tarkkaa syytä ei toistaiseksi tiedetä

Kuukautisia edeltävän dysforisen häiriön syntymekanismia ei toistaiseksi tunneta. Tiedetään kuitenkin, ettei sitä esiinny, ellei ovulaatiota tapahdu.

– Erään teorian mukaan PMS ja PMDD syntyvät, kun elimistö reagoi poikkeavasti keltarauhashormonin aineenvaihduntatuotteisiin. Lisäksi aivojen välittäjäaineissa on todettu PMDD:tä sairastavilla poikkeavuutta, Kajalo sanoo.

PMDD:tä esiintyy kaikenikäisillä ovuloivilla naisilla. Koska häiriö liittyy säännölliseen kuukautiskiertoon, se häviää vaihdevuosien myötä. Oireita ei esiinny myöskään raskauden aikana, munasarjojen poiston jälkeen eikä ovulaation ehkäisevää hormonaalista ehkäisyä käyttävillä.

– Jos elimistössä ei tapahdu kiertoon liittyvää estrogeeni- ja progesteronipitoisuuksien vaihtelua esimerkiksi hormonaalisten ehkäisyvalmisteiden käytön vuoksi, ei PMDD- tai PMS-oireita esiinny. Vastaanotollani näenkin naisia, joiden oireilu on puhjennut, kun hormonaalinen ehkäisy on jätetty pois vaikka raskautta suunniteltaessa.

Mielialalääkkeet ja hormonaaliset ehkäisyvalmisteet helpottavat oireilua

PMDD:tä voidaan hoitaa. Kajalon mukaan paras hoitovaste saadaan yleensä mielialalääkkeillä, joita syödään vain kuukautiskierron loppuvaiheessa.

– Toinen hyvä vaihtoehto on ovulaation ehkäisy yhdistelmäehkäisyvalmisteen tai eräiden keltarauhashormonitablettien avulla. Vaikeimmissa tapauksissa hoitokeinona on käytetty jopa munasarjojen poistoa tai niiden toiminnan lopettamista lääkkein.

Tutkimusten mukaan myös kognitiivisesta psykoterapiasta on apua PMDD:n hoidossa.

– Psykoterapia voi auttaa löytämään keinoja, joiden avulla oireiden kanssa oppii tulemaan toimeen. Itseltään ei kannata vaatia kierron loppuvaiheessa liikaa. Myös läheisten on hyvä tietää, milloin mielialahäiriöstä kärsivä tarvitsee ymmärrystä, tukea tai vaikka omaa rauhaa.

Jos kierron loppuvaiheen psyykkinen oireilu vaikeuttaa arkea, kehottaa Kajalo hakeutumaan lääkäriin. Oirepäiväkirjan pitämisestä on hyötyä diagnoosia tehtäessä.

– Kehotan potilaitani pitämään oirepäiväkirjaa parin-kolmen kierron ajan, jotta saadaan realistinen kuva siitä, ajoittuuko mielialaoireilu PMDD:lle tyypillisiin ajankohtiin. Lääkäreiden tietoisuus kuukautisia edeltävästä dysforisesta häiriöstä lisääntyy jatkuvasti, ja tutkimuksiin voi hakeutua esimerkiksi yleislääkärin kautta.

Lue myös: PMS-oireet helpottuvat ruokavalion avulla – ravitsemusterapeutti paljastaa, mitä kannattaa syödä ennen kuukautisia


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1777

Trending Articles